Predsjedavajući Vijeća ministara nakon odluke Srbije
Terzić: BiH u CEFTA-i tek kad Hrvatska ispuni zahtjeve
Ne smijemo dozvoliti da budemo jedina zemlja u toj zoni, koja ima otvoreno tržište poljoprivrednih proizvoda * Nova šansa 19. decembra
Nakon što su srbijanski zvaničnici prekjučer objavili da će i pored toga što njihovi zahtjevi nisu prihvaćeni, potpisati Sporazum o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je za "Dnevni avaz" izjavio da BiH neće slijediti njihov primjer.
Veće mogućnosti
- BiH će biti spremna pristupiti CEFTA-i čim Hrvatska prihvati naše zahtjeve. Sve dok to ne uradi, nećemo potpisati sporazum po cijenu da ostanemo jedini van zone. Ne možemo sebi dozvoliti da budemo jedina zemlja u toj zoni koja ima potpuno otvoreno tržište poljoprivrednih proizvoda, dok će ostale postepeno, tokom tri godine, otvarati svoja tržišta - kaže Terzić.
Sve te zemlje, prema njegovim riječima, imaju mnogo veće mogućnosti za subvencije u poljoprivredi nego BiH.
- Čudi me odnos hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je bio inicijator proširenja CEFTA-e, jer je znao da će, ukoliko odbije dogovor, BiH ostati van - kaže Terzić.
Skraćena lista
Glavni pregovarač BiH o pristupu CEFTA-i Anton Rill u izjavi za naš list tvrdi da, ipak, postoje šanse da i BiH u Bukureštu 19. decembra potpiše CEFTA-u.
- Poslali smo novu ponudu u Zagreb. Skratili smo listu poljoprivrednih proizvoda za koje tražimo trogodišnju carinsku zaštitu i nadamo se da će Hrvatska to prihvatiti - kaže Rill, ističući da se "ne radi o drastičnoj promjeni zahtjeva".
T. LAZOVIĆ
Oštrije mjere
Terzić je izjavio da, ako BiH ostane van CEFTA-e, ostaju važiti sporazumi koje smo ranije potpisali, ali i zaštitne mjere koje je Vijeće ministara donijelo prema Hrvatskoj.
- Ako Zagreb želi ostati pri svome, mi ćemo razmotriti oštrije mjere prema njima, odnosno uvođenje pune carine na poljoprivredne proizvode. Možda je krajnje vrijeme da razmislimo isplati li nam se monopolistički položaj koji hrvatske firme imaju na našem tržištu poljoprivrednih proizvoda - ističe Terzić.
Zanimaju me komentari, da li ovdje vidite imalo istine, ili mislite da se radi o igri mačke i miša, a da ćemo na kraju ipak biti donji i morati popustiti?
Lično mislim da je Terzićeva vlada napravila najveće ekonomske pomake u poljoprivredi od rata do danas, iako se sigurno moglo i puno, puno više.
Razmišljam je li ovo iskren otpor naših političara, ili samo pokušaj da se nešto zaradi prije odlaska sa funkcija ucjenama uvoznih lobija...