Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#101 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by Truba »

dale cooper wrote:Ne znam je li neko čitao do kraja članak buke koji je postavljač teme postavio u uvodu. Ako jeste skontaće da je autorica tog
teksta tipičan produkt divljajućeg konzumerizma i konzumerističkog mentaliteta koji sve i svakog gleda kroz prizmu onoga što
posjeduješ. Obični "be all you can be" bullshit pamflet. U svakom slučaju nema puno veze sa nama i razlozima našeg
siromaštva.
citam samo naslove
nekad ni to

nekako mi postalo svejedno
a tudje misljenje nebitno :sax:
animals

#102 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by animals »

Black swan wrote:
dale cooper wrote:Ne znam je li neko čitao do kraja članak buke koji je postavljač teme postavio u uvodu. Ako jeste skontaće da je autorica tog
teksta tipičan produkt divljajućeg konzumerizma i konzumerističkog mentaliteta koji sve i svakog gleda kroz prizmu onoga što
posjeduješ. Obični "be all you can be" bullshit pamflet. U svakom slučaju nema puno veze sa nama i razlozima našeg
siromaštva.
citam samo naslove
nekad ni to

:lol: :lol:
Truba

#103 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by Truba »

cak nisam ni prvi post procitao

ako ne mozes misli u tri recenice da mi kazes nemoj ni pocinjati :mrgreen: :sax:
KB9

#104 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by KB9 »

Black swan wrote:
siromaštva.
citam samo naslove
nekad ni to

svega mi :lol:

:thumbup:
biscanka2

#105 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by biscanka2 »

Odgovor na pitanje kao naslov teme - dabogme da jeste.
Siromasni razmisljaju kako da sa porodicom prezive ono "sutra", dok bogati nedostatak njihovog sireg razmisljanja
koriste na njihov nacin razmisljanja - to jest kako da se jos vise obogate i gdje i kako sta omahnuti ( sirotinju zaje....) . :cry: :D
Variola Vera

#106 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by Variola Vera »

biscanka2 wrote:Odgovor na pitanje kao naslov teme - dabogme da jeste.
Siromasni razmisljaju kako da sa porodicom prezive ono "sutra", dok bogati nedostatak njihovog sireg razmisljanja
koriste na njihov nacin razmisljanja - to jest kako da se jos vise obogate i gdje i kako sta omahnuti ( sirotinju zaje....) . :cry: :D
nemoj više ništa pisat na ovu temu.
biscanka2

#107 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by biscanka2 »

Variola Vera wrote:
:lol: :lol: :lol: Jah, kad bi se samo tvoje brojalo.
biscanka2

#108 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by biscanka2 »

biscanka2 wrote:
Variola Vera wrote:
:lol: :lol: :lol: Jah, kad bi se samo tvoje brojalo (da te nije stogod u mom odgovoru bocnulo).
medvjed23

#109 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by medvjed23 »

očekivah u članku floskuletine poput: sve možeš postići ako se dovoljno potrudiš, čovjek je (jedini) kovač svoje sreće, gdje ima volje ima i načina i sl.. no pročitah nešto drugo, odmjerenije, bliže stvarnosti..
I bogatstvo, kao i siromaštvo su dobrim delom način razmišljanja.
slažem se.. dobrim dijelom je do nas, al drugim, takođe dobrim dijelom je do okolnosti koje ne možemo kontrolisati..
Variola Vera

#110 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by Variola Vera »

jebote u državi u kojoj nemaš ama baš nikakvog izbora ako ne pripadaš vjerskoj, političkoj i stranačkoj mafiji nađe se nemam imena kako nazvati nekoga ko pokrene ovakvu temu i tvrdi da je način razmišljanja uzrok siromaštva, pa jebote koji idiotizam.
Vitezanin

#111 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by Vitezanin »

Prvo, BiH, odnosno prosječan građanin ove države nije toliko siromašan. Istina, većina ljudi živi skromno, ali kad bi imali adekvatnu statistiku vidjeli bi da izrazito siromašni i izrazito bogati stanovnici BiH predstavljaju jako malen dio društva.

Mi naše "siromaštvo" promatramo kroz komparaciju nas sa znatno bogatijim bližim ili daljem okruženju, ali zaboravljamo ostatak svijeta.

Ipak, neupitno je da naš niži životni standard u odnosu na zapad, sjever, centar i jug Europe recimo, jeste posljedica, jednim dijelom, načina razmišljanja. Ipak, i taj način razmišljanja je posljedica niza povijesnih i drugih okolnosti, iskustva s različitim sistema, političkim i ekonomskom, koji su stvorili ovakav mentalni sklop koji je prisutan kod svih nas u većem ili manjem obimu.

Način na koji ljudi razmišljaju je s jedne strane opravdan jer imaju iskustvo koje ih je nečemu naučilo. Ljudi varaju državu, ne plaćaju porez, ne potpisuju ugovore, ne žele potpisivati ugovore itd, jer njih država također vara. Sistematski, i to dugo. Takvo iskustvo stvara obostrano nepovjerenje koje se ogleda i u odnosu prema financijama, poslu, štednji itd.

Drugo, država, odnosno strukture koje vode ovu zemlju, ne razumiju u kojem smjeru ide razvoj i na osnovu vlastitih poriva, talova i iskustva rada u prethodnom sistemu (koji je mrtav, ali pravimo se da nije) nisu u stanju prijeći preko toga i uvesti državu tamo gdje treba. Nije to samo bh. problem, ali mi se sporije mijenjamo. To se ogleda kroz nepostojanje slobode da ljudi sami odlučuju i kreiraju stvari. Pitanje je da li to ljudi i žele. I ne samo to, ljudi očekuju od države da im stvari da. Opet zbog povijesnog iskustva.

Kad uđete u konverzaciju s ljudima lako zaključite stvari: ljudi govore "to je siguran posao", a malo ko govori "to je posao gdje ću napredovati". Mi smo u principu još u fazi kada tražimo prije svega sigurno tlo, a ne da idemo dalje.

Također, država nas sistematski svojim mjerama drži ovdje na ovom nivou gdje živimo skromno i to iz razloga jer smo naslijedili ekonomski model koji je mrtav, a ovaj koji pokušavamo adaptirati uopće ne razumijemo ili odgađamo njegovu primjenu jer nas s onog nivoa "sigurnosti" vodi negdje gdje ne poznajemo teren.
Connaisseur Karlin

#112 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by Connaisseur Karlin »

medvjed23 wrote:očekivah u članku floskuletine poput: sve možeš postići ako se dovoljno potrudiš, čovjek je (jedini) kovač svoje sreće, gdje ima volje ima i načina i sl.. no pročitah nešto drugo, odmjerenije, bliže stvarnosti..
I bogatstvo, kao i siromaštvo su dobrim delom način razmišljanja.
slažem se.. dobrim dijelom je do nas, al drugim, takođe dobrim dijelom je do okolnosti koje ne možemo kontrolisati..
ovo mi je interesantan dio komenatara:

Sto se konkretno moze,a sto ne moze kontrolirati?
Truba

#113 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by Truba »

priroda...

eno onaj berac zeljeza je zajebao dva posla
sta sad radi?
kuka a zena mu prosi???
prog321

#114 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by prog321 »

Ako razmišljaš da ćeš biti siromašan sigurno ćeš biti siromašan.
Ako razmišljaš da ćeš biti bogat, .. dzaba se nadaš :-D
medvjed23

#115 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by medvjed23 »

joj ljubavi i ti znaš pitanje postaviti :D
evo, mogu napisati dvije krajnosti:

1 - ja imam funkcionalan računar i internet konekciju, pa, ako želim, mogu besplatno učiti strane jezike na nekoj od stranica koje to omogućuju.. nad tom aktivnošću imam skoro potpunu kontrolu.. ja određujem kad, koliko i kojim tempom ću učiti..

2 - nad nekom ogromnom stijenom koja, može biti, upravo sada juri prema zemlji, ja nemam nikakvu kontrolu..

između te dvije krajnosti postoji bezbroj situacija koje različiti ljudi mogu kontrolisati u različitim obimima.. neko ko je imao sreće u pogledu mjesta i staleža rođenja, zdravstvene slike i obdarenosti inteligencijom, može kontrolisati dosta toga.. neko drugi, manje sretan, ima i manju mogućnost kontrole.. a (skoro) niko nije svemoćan ili potpuno bespomoćan..
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#116 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by Toto »

Nije.
probook

#117 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by probook »

Znam ljude po Evropi ili Americi koji rade sasvim neke obicne i prosjecne poslove i fino zive. Pod fino mislkm da imaju kuce svoje, auta 2 skoro nova, idu na ljetovanja, normalno se hrane i oblace itd.

Kod nas ista ta dva posla nema sanse da mozes imati ista od navedemog. Kupiti stan dvoje ljudi koji rade obican posao sa platom od 700-800 KM i imati sve drugo kao ljudi u Evropi je misaona imenica na ove cijene.

I onda je kod nas siromastvo posljedica nacina razmisljanja :lol:
prog321

#118 Re: Je li siromaštvo u BiH posljedica načina razmišljanja?

Post by prog321 »

Dvoje ljudi svaki sa 800 maraka u BiH moze zivjeti isto kao dvoje ljudi sa po 1200 eura u Njemackoj.
Kad se sve sabere i oduzme, to je tu negdje.
Sad naravno troskovi zavise i da li zivis u malom ili velikom gradu :-D
Post Reply