je li sarajevo "grad konzerva"
- Atrus
#26 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Sarajevo je uvijek bio zatvoren grad. Za procitati "Tvrdjavu" od Mese Selimovica. Ono malo godina u socijalizmu je bilo cool, od rata na ovamo, Boze me sacuvaj.
-
callmethebreeeze
#27 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
grad je slican nekoj sujetnoj zeni koja je nekada bila lijepa, mlada, puna zivota i u trendu, a onda je dosao rat i slomio joj kicmu (sto rece hemon). i danas je ta zena stara, umorna, niti ima volje ni mogucnosti da bude vise u trendu, zivi od stare slave i u laznom uvjerenju da je sve ok. a nista nije ok. sve je otislo nekuda, u nekom drugom pravcu.
nadam se da cete mi oprostiti na patetici.
za mene je sarajevo dugo bilo centar svijeta. u ratu, u izbjeglistvu, sam gutao sve tekstove o sarajevu koje sam mogao naci i odusevila me ta mitska slika grada u kojem se desavalo tako puno finog na tako malo prostora. svi ti razliciti ljudi koji su uspjeli stvoriti toliko toga u kulturi, drustvenom zivotu, sportu...
danas kad dodjem u sarajevo za mene je to jedan ruzan, centraloevropski grad koji na momente podsjeca na neku balkansku kasabu. grad koji je jako zatvoren prema svemu novom, srecem cesto ljude koji su spremni svima drzati lekcije od komsija u rs-u do zapadnjaka a nisu svjesni vlastite stvarnosti. to se cesto da vidjeti i na ovom forumu. sto pitt gore rece, dovoljno je pogledati koje raje novine cita i na koje koncerte ide da ti bude sve jasno. a najgore od svega je sto vladajuce strukture, a ovdje ne mislim samo na politicare, rade sve da se to stanje konzervira.
sve dok postoje taj naopaki sistem vrijednosti sarajevo nece imati ulicne zabavljace, gayparadu ili neke druge manifestacije razlicitosti. ovdje se uvijek frka stvori kada se spomenu pederi, a ja mislim da je odnos prema pederima i ostalim koji su "drugaciji" pokazatelj zrelosti jednog drustva.
mozda cu biti malo pregrub, sarajevo nije muslimanski grad, sarajevo je grad u kojem baliluk najdominatniji.
nadam se da cete mi oprostiti na patetici.
za mene je sarajevo dugo bilo centar svijeta. u ratu, u izbjeglistvu, sam gutao sve tekstove o sarajevu koje sam mogao naci i odusevila me ta mitska slika grada u kojem se desavalo tako puno finog na tako malo prostora. svi ti razliciti ljudi koji su uspjeli stvoriti toliko toga u kulturi, drustvenom zivotu, sportu...
danas kad dodjem u sarajevo za mene je to jedan ruzan, centraloevropski grad koji na momente podsjeca na neku balkansku kasabu. grad koji je jako zatvoren prema svemu novom, srecem cesto ljude koji su spremni svima drzati lekcije od komsija u rs-u do zapadnjaka a nisu svjesni vlastite stvarnosti. to se cesto da vidjeti i na ovom forumu. sto pitt gore rece, dovoljno je pogledati koje raje novine cita i na koje koncerte ide da ti bude sve jasno. a najgore od svega je sto vladajuce strukture, a ovdje ne mislim samo na politicare, rade sve da se to stanje konzervira.
sve dok postoje taj naopaki sistem vrijednosti sarajevo nece imati ulicne zabavljace, gayparadu ili neke druge manifestacije razlicitosti. ovdje se uvijek frka stvori kada se spomenu pederi, a ja mislim da je odnos prema pederima i ostalim koji su "drugaciji" pokazatelj zrelosti jednog drustva.
mozda cu biti malo pregrub, sarajevo nije muslimanski grad, sarajevo je grad u kojem baliluk najdominatniji.
Last edited by callmethebreeeze on 21/05/2008 09:49, edited 3 times in total.
-
breviar
#28 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
to je tako smijesno, kada se dobaci u nekom samouvjerenoj intonaciji da je covjek bez Zapada bolji,
da Zapad donosi nesto sto razara svijet i tako dalje.
nije vazno da li je potrebno da se nacija ugleda na Zapad ili Istok.
postoji onaj smijesan dio u Neznanju, kada je djevojka nakon 20 godina, tada vec zena, stigla iz Pariza u Prag
i pozvala je svoje stare poznanike u neki restoran. pomalo sofisticiran.
potrudila se da nabavi najbolje boce vina iz Francuske, i stol je bio spreman...
posluga je bila spremna otvoriti boce vina, ali su njeni prijatelji kazali: a ne, ne...
i narucili su pive.
nema veze sto su narucili pive.
ali ima veze da su joj dobacili u nekoj intonaciji da je ona sada drugacija, da dolazi sa Zapada,
da se namjerno postavlja u poziciji da im pokaze kako je sofisticirana a oni ne.
mada je ustvari to apsolutna greska bila.
ona se za to vrijeme samo trazila u Parizu.
nasla je ono sto godi njenom duhu.
vino... a to je sasvim slucajno.
da se nasla i u krigli pive, ona bi ga pila...
i nasla se u tome, zeljela je podijeliti nesto lijepo sa dragim osobama, a ovi su je zbog toga ismijali.
nije bitno sto je otisla prema Zapadu...
vjerovatno bi bila ona ista i da je ostala u Pragu. sticaj okolnosti je odveo u Pariz...
i kako god...
na kraju je odustala od ideje da da neki dio svoje energije tom svom gradu, jer je svejedno
stranac...
i vratila se natrag.
tuzna knjiga skroz. i jako smijesna istovremeno.
sada,
potrebno je raditi na tome da pojedinac
bude pojedinac, a ne masina za davanje komentara i da klima glavom da se slaze sa svojim 'krugom'.
i zasto covjek misli da je bas on bolji od Zapada, ali uslijed svoje nezavdne pozicije, zbog izolacije (i izolacija je samo u glavi!),
ima pravo dati nadobudan komentar da je on pametniji, ima vece potencijale za nesto nego onaj na Zapadu, ili... da su oni
svi pomalo ludi.
da ljube djecu u usta, da su homosexualci i tome slicno?
otkud mu pravo?
otkud?
da Zapad donosi nesto sto razara svijet i tako dalje.
nije vazno da li je potrebno da se nacija ugleda na Zapad ili Istok.
postoji onaj smijesan dio u Neznanju, kada je djevojka nakon 20 godina, tada vec zena, stigla iz Pariza u Prag
i pozvala je svoje stare poznanike u neki restoran. pomalo sofisticiran.
potrudila se da nabavi najbolje boce vina iz Francuske, i stol je bio spreman...
posluga je bila spremna otvoriti boce vina, ali su njeni prijatelji kazali: a ne, ne...
i narucili su pive.
nema veze sto su narucili pive.
ali ima veze da su joj dobacili u nekoj intonaciji da je ona sada drugacija, da dolazi sa Zapada,
da se namjerno postavlja u poziciji da im pokaze kako je sofisticirana a oni ne.
mada je ustvari to apsolutna greska bila.
ona se za to vrijeme samo trazila u Parizu.
nasla je ono sto godi njenom duhu.
vino... a to je sasvim slucajno.
da se nasla i u krigli pive, ona bi ga pila...
i nasla se u tome, zeljela je podijeliti nesto lijepo sa dragim osobama, a ovi su je zbog toga ismijali.
nije bitno sto je otisla prema Zapadu...
vjerovatno bi bila ona ista i da je ostala u Pragu. sticaj okolnosti je odveo u Pariz...
i kako god...
na kraju je odustala od ideje da da neki dio svoje energije tom svom gradu, jer je svejedno
stranac...
i vratila se natrag.
tuzna knjiga skroz. i jako smijesna istovremeno.
sada,
potrebno je raditi na tome da pojedinac
bude pojedinac, a ne masina za davanje komentara i da klima glavom da se slaze sa svojim 'krugom'.
i zasto covjek misli da je bas on bolji od Zapada, ali uslijed svoje nezavdne pozicije, zbog izolacije (i izolacija je samo u glavi!),
ima pravo dati nadobudan komentar da je on pametniji, ima vece potencijale za nesto nego onaj na Zapadu, ili... da su oni
svi pomalo ludi.
da ljube djecu u usta, da su homosexualci i tome slicno?
otkud mu pravo?
otkud?
- zgembo_sa
#29 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Vala ako je cijena modernizacije neki pederluk onda neka hvala, nek ostanemo zatucani.
Ja bi bio zadovoljan da Opstina stari grad prestane sa praksom davanja dozvola za one standove na sred ferhadije. Jebote, centralno gradsko setaliste, a jedva hodas ulicom od silnih "standova" sklepanih od dasaka, na kojima se prodaje neka fush roba koju niko ne kupuje. E to je bruka za jedan grad, a ne to sto nemamo gay parade...
Ja bi bio zadovoljan da Opstina stari grad prestane sa praksom davanja dozvola za one standove na sred ferhadije. Jebote, centralno gradsko setaliste, a jedva hodas ulicom od silnih "standova" sklepanih od dasaka, na kojima se prodaje neka fush roba koju niko ne kupuje. E to je bruka za jedan grad, a ne to sto nemamo gay parade...
- vjesticanametli
#30 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
sarajevo je postalo jedna obicno selendra
- The Nightwatchman
#31 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
e jebo ga pederluk da ga jebo, kud spomenuhzgembo_sa wrote:Vala ako je cijena modernizacije neki pederluk onda neka hvala, nek ostanemo zatucani.
-
*mima*
#32 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Naravno da si sjeban.....i ja se sjebem kad vidim koja je struktura stanovnistva u Sarajevu i da najmanje ima Sarajlija......i naravno to malo Sarajlija treba da se prilagodi nekim obicajima na koje nisu navikli a koji im se namecu.The Nightwatchman wrote:
sta je prosjek moga grada u kulturnom smislu? sta je prosjek moga grada u urbanom smislu?
hodam gradom i gledam sva ta bezizražajna lica i slušam priče koje su totalno morbidne, koje poriču sve ono što grad jeste u svojoj suštini, i kontam, jebo te, pa treba li ovo meni?
baš sam nešto sjeban kad razmišljam o mom gradu (a opet ga volim svim svojim srcem)
- zena21
#33 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
cuj nemamo ulicnih zabavljaca
imamo plesaca koji ispred ekonomije otkida na seku aleksic... mada su mu pokreti nidje veze sa muzikom
ja ga vidjam skoro svaki dan
imamo plesaca koji ispred ekonomije otkida na seku aleksic... mada su mu pokreti nidje veze sa muzikom
ja ga vidjam skoro svaki dan
-
callmethebreeeze
#34 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
The Nightwatchman wrote:e jebo ga pederluk da ga jebo, kud spomenuhzgembo_sa wrote:Vala ako je cijena modernizacije neki pederluk onda neka hvala, nek ostanemo zatucani.
neka si ga spomenuo, to sto se svi kace za pedere kazuje mnogo toga.
-
callmethebreeeze
#35 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
ja sam uvjeren da u New Yorku ima najmanje "njujoracana" ali je opet sex i grad.mima wrote:Naravno da si sjeban.....i ja se sjebem kad vidim koja je struktura stanovnistva u Sarajevu i da najmanje ima Sarajlija......i naravno to malo Sarajlija treba da se prilagodi nekim obicajima na koje nisu navikli a koji im se namecu.The Nightwatchman wrote:
sta je prosjek moga grada u kulturnom smislu? sta je prosjek moga grada u urbanom smislu?
hodam gradom i gledam sva ta bezizražajna lica i slušam priče koje su totalno morbidne, koje poriču sve ono što grad jeste u svojoj suštini, i kontam, jebo te, pa treba li ovo meni?
baš sam nešto sjeban kad razmišljam o mom gradu (a opet ga volim svim svojim srcem)
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#36 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
sjoo jarane nemoj se ofirat
i na tome se sve završi
-
*mima*
#37 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Bas mi sve puca o desavanjima u New Yorku.callmethebreeeze wrote:
ja sam uvjeren da u New Yorku ima najmanje "njujoracana" ali je opet sex i grad.
- Karabaja
#38 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
ja mislim da bi prvo trebali početi gajiti međunacionalnu toleranciju, odnosno toleranciju između ljudi koje ne možemo razlikovati od sebe po boji kože i sl, a tek onda da vidimo šta ćemo s ovima što ih je bog označio drugim koloracijama
..
- dushmanka_sa
#39 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Sarajevo je izgubilo sav duh koji je imalo.
Ubili smo ga prije svega mi, koji smo indolentni prema seljakluku koji se nametnuo nasem gradu.
A nasem ubistvu su pripomoglli nasi mili politicari koje prosto zaboli neka stvar sto Sarajevo tone u seljakluk sve dublje, sto nema recimo pozoriste za djecu, sto ja svoje dijete nemam gdje odvesti da pogleda Crvenkapicu i Uspavanu ljepoticu.
Imam 24 godine i ni sekunde mi se ne mili izaci u grad petkom i subotom. Mnogi me ne razumiju zbog toga. Ali gdje da odem? Na sminkerska mjesta na kojima je bitno samo izvaliti dobar mobitel i kljuc od auta na sto, gdje se curice od 16 godina prodaju pod 18 godina? Da odem u samozvane klubove po kojima izlaze djeca koja izgledaju starija od mene? Postidim se prosto pored najezde dekoltiranih djevojcica koje izlaze u grad kada se ja vracam kuci (a samo da napomenem - ja imam 24 godine), i od kojih se naslusam fuj prica, o kojima su mene odgojili i da ne razmisljam.
Sarajevo je postalo supa. I ako je meni kao osobi od 24 godine draze sjesti sa probranim drustvom u stanu, pjevati neke stare pjesme koje su imale vise od jednog stiha, ispijati vino, i smijati se stvarima koje su nazalost davno prosle, onda stvarno se zapitam kako ce biti mom djetetu za par godina.
Sarajevo jeste postalo konzerva, zatvorena seljaklukom.
Ubili smo ga prije svega mi, koji smo indolentni prema seljakluku koji se nametnuo nasem gradu.
A nasem ubistvu su pripomoglli nasi mili politicari koje prosto zaboli neka stvar sto Sarajevo tone u seljakluk sve dublje, sto nema recimo pozoriste za djecu, sto ja svoje dijete nemam gdje odvesti da pogleda Crvenkapicu i Uspavanu ljepoticu.
Imam 24 godine i ni sekunde mi se ne mili izaci u grad petkom i subotom. Mnogi me ne razumiju zbog toga. Ali gdje da odem? Na sminkerska mjesta na kojima je bitno samo izvaliti dobar mobitel i kljuc od auta na sto, gdje se curice od 16 godina prodaju pod 18 godina? Da odem u samozvane klubove po kojima izlaze djeca koja izgledaju starija od mene? Postidim se prosto pored najezde dekoltiranih djevojcica koje izlaze u grad kada se ja vracam kuci (a samo da napomenem - ja imam 24 godine), i od kojih se naslusam fuj prica, o kojima su mene odgojili i da ne razmisljam.
Sarajevo je postalo supa. I ako je meni kao osobi od 24 godine draze sjesti sa probranim drustvom u stanu, pjevati neke stare pjesme koje su imale vise od jednog stiha, ispijati vino, i smijati se stvarima koje su nazalost davno prosle, onda stvarno se zapitam kako ce biti mom djetetu za par godina.
Sarajevo jeste postalo konzerva, zatvorena seljaklukom.
- dastonja
#40 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
100% si u pravu!!!!vjesticanametli wrote:sarajevo je postalo jedna obicno selendra
-
Richard Peti
-
callmethebreeeze
#42 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
mima wrote:Bas mi sve puca o desavanjima u New Yorku.callmethebreeeze wrote:
ja sam uvjeren da u New Yorku ima najmanje "njujoracana" ali je opet sex i grad.
-
popajic
#43 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
dzemmo wrote:dushmanka_sa wrote:Sarajevo je izgubilo sav duh koji je imalo.
Sarajevo jeste postalo konzerva, zatvorena seljaklukom.![]()
![]()
Ali cak i kroz ovo proviruje ljubav prema Sarajevu.Rajvosa je Rajvosa,malo srozano,malo izlizano,ipak-Rajvosa.
-
callmethebreeeze
#44 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
i meni je sarajevo i dalje najdrazi grad na svijetu, ali ja mislim da sam zaljubljen u mit o sarajevu.popajic wrote:dzemmo wrote:dushmanka_sa wrote:Sarajevo je izgubilo sav duh koji je imalo.
Sarajevo jeste postalo konzerva, zatvorena seljaklukom.![]()
![]()
![]()
Ali cak i kroz ovo proviruje ljubav prema Sarajevu.Rajvosa je Rajvosa,malo srozano,malo izlizano,ipak-Rajvosa.
-
*mima*
#45 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Masni ..Švedski odgovor.callmethebreeeze wrote:
i meni je sarajevo i dalje najdrazi grad na svijetu, ali ja mislim da sam zaljubljen u mit o sarajevu.
-
callmethebreeeze
#46 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
tebi ocito ne treba masti vec jedna kockicka secera. previse je gorcine u tebi.mima wrote:Masni ..Švedski odgovor.callmethebreeeze wrote:
i meni je sarajevo i dalje najdrazi grad na svijetu, ali ja mislim da sam zaljubljen u mit o sarajevu.
-
*mima*
#47 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Ma kakva gorcina...proslo me. Hladnokrvna sam.callmethebreeeze wrote:tebi ocito ne treba masti vec jedna kockicka secera. previse je gorcine u tebi.mima wrote:Masni ..Švedski odgovor.callmethebreeeze wrote:
- dushmanka_sa
#48 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Ja volim svoj grad. Zivim u njemu, odrasla sam u njemu. I upravo zato me boli cinjenica da moje dijete nikada nece upoznati duh sarajeva kakav je bio recimo u ratu. (o onom periodu prije ne mogu pricati jer sam tada bila premala). U ratu se grad volio i srcem i dusom, i branio se svim silama od seljakluka i navala dusmana. I onda se samo slomio. Dozvolio je sebi da djeca sada ne znaju sta znaci Rajvosa i Sta ima kod bete? Kod mene mane stani. Sada mu seka peva u hali koja nosi ime MIRZE DELIBASICA (i namjerno sekino ime pisem malim slovom, jer ona je nkindjurena pevaljka na koju se ugledaju ovdasnje curice od 16 godina). Sada mu gradonacelnica ne zna datum nastanka. Sada nema Vjecnicu, jer mnogo je bitniji olimpijski bazen i kojekakvi oblakoderi. Sada Oslobodjenje nisu najcitanije novine, a samo da podsjetim, Oslobodjenje se stampalo u ratu redovno. Neeee...sada se cita avaz. Novine ratnog profitera. I mnogo je vaznije da se u centru napravi americka ambasada od kampusa za buducnost generacija koje dolaze.callmethebreeeze wrote:i meni je sarajevo i dalje najdrazi grad na svijetu, ali ja mislim da sam zaljubljen u mit o sarajevu.popajic wrote:dzemmo wrote:
![]()
![]()
![]()
Da Sarajevo je supa. Nekada, za Sarajlije se vezala toplina, gostoljubljivost, emancipovanost, Olimpijada...a sada... za sve smo zatuceni papci koji nemaju nni truna ponosa. I necu da me neko svrstava u tu grupu. Jer ja imam ponos i nisam papak. Ja sam Sarajka i umrijet cu kao takva.
-
The 51st State
#49 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Bilo je puno adrenilana, to stoji, ali jebem duh kojemu treba adrenalin i zivotne situacije na ivici da se manifestuje. Ostatak ispisane patetike ne vrijedi ni komentarisati.Ja volim svoj grad. Zivim u njemu, odrasla sam u njemu. I upravo zato me boli cinjenica da moje dijete nikada nece upoznati duh sarajeva kakav je bio recimo u ratu. (o onom periodu prije ne mogu pricati jer sam tada bila premala). U ratu se grad volio i srcem i dusom, i branio se svim silama od seljakluka i navala dusmana. I onda se samo slomio. Dozvolio je sebi da djeca sada ne znaju sta znaci Rajvosa i Sta ima kod bete? Kod mene mane stani. Sada mu seka peva u hali koja nosi ime MIRZE DELIBASICA (i namjerno sekino ime pisem malim slovom, jer ona je nkindjurena pevaljka na koju se ugledaju ovdasnje curice od 16 godina). Sada mu gradonacelnica ne zna datum nastanka. Sada nema Vjecnicu, jer mnogo je bitniji olimpijski bazen i kojekakvi oblakoderi. Sada Oslobodjenje nisu najcitanije novine, a samo da podsjetim, Oslobodjenje se stampalo u ratu redovno. Neeee...sada se cita avaz. Novine ratnog profitera. I mnogo je vaznije da se u centru napravi americka ambasada od kampusa za buducnost generacija koje dolaze.
Da Sarajevo je supa. Nekada, za Sarajlije se vezala toplina, gostoljubljivost, emancipovanost, Olimpijada...a sada... za sve smo zatuceni papci koji nemaju nni truna ponosa. I necu da me neko svrstava u tu grupu. Jer ja imam ponos i nisam papak. Ja sam Sarajka i umrijet cu kao takva.
- dushmanka_sa
#50 Re: je li sarajevo "grad konzerva"
Ja sam pomenula rat jer mi je on prvi pao na um. I prije rata je Sarajevo imalo duh i bilo je grad, evropski grad. Poslije rata se sve izgubilo, prepustilo se pridoslim sugradjanima i papcima na vlasti.The 51st State wrote:Bilo je puno adrenilana, to stoji, ali jebem duh kojemu treba adrenalin i zivotne situacije na ivici da se manifestuje. Ostatak ispisane patetike ne vrijedi ni komentarisati.Ja volim svoj grad. Zivim u njemu, odrasla sam u njemu. I upravo zato me boli cinjenica da moje dijete nikada nece upoznati duh sarajeva kakav je bio recimo u ratu. (o onom periodu prije ne mogu pricati jer sam tada bila premala). U ratu se grad volio i srcem i dusom, i branio se svim silama od seljakluka i navala dusmana. I onda se samo slomio. Dozvolio je sebi da djeca sada ne znaju sta znaci Rajvosa i Sta ima kod bete? Kod mene mane stani. Sada mu seka peva u hali koja nosi ime MIRZE DELIBASICA (i namjerno sekino ime pisem malim slovom, jer ona je nkindjurena pevaljka na koju se ugledaju ovdasnje curice od 16 godina). Sada mu gradonacelnica ne zna datum nastanka. Sada nema Vjecnicu, jer mnogo je bitniji olimpijski bazen i kojekakvi oblakoderi. Sada Oslobodjenje nisu najcitanije novine, a samo da podsjetim, Oslobodjenje se stampalo u ratu redovno. Neeee...sada se cita avaz. Novine ratnog profitera. I mnogo je vaznije da se u centru napravi americka ambasada od kampusa za buducnost generacija koje dolaze.