je li sarajevo "grad konzerva"

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The Nightwatchman

#1 je li sarajevo "grad konzerva"

Post by The Nightwatchman »

sta mislite je li sarajevo "grad konzerva"?

kada ovo kazem onda mislim na jednu totalnu zatvorenost ovoga grada prema novim stvarima, pojavama, događajima... posebno mislim na rušenje tabua, kao što su crnci (neki dan vidim ljudi se okreću na ulici za crncem), zatim nove kulture, novi nacini razmisljanja, nove ideje (vegeterijanci, vegani, itd...), novi muzički pravci, gay populacija...

onda malo bolje razmislim i shvatim da su sve ove stvari nove samo za ovu sredinu, a negdje, u nekim drugim gradovima su upletene u društvo do srži i niko ih ni ne primjećuje...

onda skontam, da npr. u sarajevu za razliku od svih velikih, ali i manjih gradova u evropi (koja mi je najbliža, pa tako i najpoznatija) i americi (koja mi je daleko, ali je opet dobro poznajem iz raznih izvora), dakle, u sarajevu nema ulicnih zabavljaca...

i nekako mi to postalo pravo bitna stvar u razmisljanju o mome gradu. zasto nema ulicnih zabavljača- ono, sjedi lik na ulici s usnom harmonikom i gitarom, ili izvodi neki performance, ili sta god... pravi sklekove, puse one balone i pravi od njih neke oblike, ma bilo sta....

ja mislim da je to jako jako jako bitno za duh jednoga grada. nevjerovatno je koliko to daje šarma i opuštenosti atmosferi grada.

sve vise mi je jasnije da je "do nas"...

sve sto se nama plasira kao hit je vec vidjeno i protabireno i zaboravljeno u drugim zemljama, a mi svrsavamo kad to dobijemo (odlican primjer su telekomunikacijske usluge, ili npr. "najnovije" kolekcije benettona)

ako izostavimo onu šačicu jada koja se može nazvati kritičnom masom (ovo sam totalno optimističan, jer neki smatraju da mi to zapravo i nemamo), ali eto, recimo da je imamo- e ako izostavimo taj mali broj neuticajnih ljudi kojima je stalo do duhovnog, kulturnog i urbanog razvoja ovoga grada- gdje je ostatak i sta je zapravo prosjek?

sta je prosjek moga grada u kulturnom smislu? sta je prosjek moga grada u urbanom smislu?

hodam gradom i gledam sva ta bezizražajna lica i slušam priče koje su totalno morbidne, koje poriču sve ono što grad jeste u svojoj suštini, i kontam, jebo te, pa treba li ovo meni?

baš sam nešto sjeban kad razmišljam o mom gradu (a opet ga volim svim svojim srcem :roll: )
pitt

#2 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by pitt »

pa kad vidis kakvu mrznju neki na forumu ispoljavaju prema dosljacima iz drugih gradova, drzavljanjima susjednih zemalja, manjinama, i sl.....sta ocekujes? :-)
d2

#3 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by d2 »

jeste konzerva i to ona usaidova od masla sto su dolazile kao pomoc u ratu a onda se od njih pravile peći
The Nightwatchman

#4 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

pitt wrote:pa kad vidis kakvu mrznju neki na forumu ispoljavaju prema dosljacima iz drugih gradova, drzavljanjima susjednih zemalja, manjinama, i sl.....sta ocekujes? :-)
ali je li sarajevo u svojoj sustini to o cemu ti pricas? je li ovaj grad stvarno to?
pitt

#5 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by pitt »

The Nightwatchman wrote:
pitt wrote:pa kad vidis kakvu mrznju neki na forumu ispoljavaju prema dosljacima iz drugih gradova, drzavljanjima susjednih zemalja, manjinama, i sl.....sta ocekujes? :-)
ali je li sarajevo u svojoj sustini to o cemu ti pricas? je li ovaj grad stvarno to?
nije cijeli grad ali jeste dosta ljudi. pogledaj malo sta ljudi citaju (koje novine), u cemu uzivaju i koga ismijavaju, pogledaj politicare koji nas predstavljaju, sta se prikazuje na TV, ko odrzava koncerte i puni dvorane, ko su idoli danasnje omladine i sl...
The Nightwatchman

#6 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

pitt wrote:
The Nightwatchman wrote:
nije cijeli grad ali jeste dosta ljudi. pogledaj malo sta ljudi citaju (koje novine), u cemu uzivaju i koga ismijavaju, pogledaj politicare koji nas predstavljaju, sta se prikazuje na TV, ko odrzava koncerte i puni dvorane, ko su idoli danasnje omladine i sl...
ja bi samo okrenuo ovu tvoju rečenicu ovako: nije dosta ljudi ali jeste cijeli grad.
Karabaja

#7 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by Karabaja »

hvala, ali meni ne treba više crnaca, pedera ili kombinacije istih na ulicama sarajeva...
dastonja

#8 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dastonja »

Previse ih ima, dobro su se namaskirali i sada se pretvaraju u starosjedioce, a da ne pricam o njihovom statusu...
Tako da mogu reci da su starosjedioci postali dosljaci, nikako obratno, jer su trenutno domacini u velikoj manjini...
Tako da ovaj grad nije konzerva, nego jedno obicno selo.. Uslikah jednog prilikom ovce na Alipasinu, pa cu jednom prilikom da Vam pokazem sliku, da vidite sadasnji simbol grada...
I pozdrav tim cuvarima domacih zivotinja, MEEEEEEEEE, MEEEEEEEE!!!
palestinka

#9 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by palestinka »

dastonja wrote:
pitt wrote:pa kad vidis kakvu mrznju neki na forumu ispoljavaju prema dosljacima iz drugih gradova, drzavljanjima susjednih zemalja, manjinama, i sl.....sta ocekujes? :-)[/quote
Previse ih ima, dobro su se namaskirali i sada se pretvaraju u starosjedioce, a da ne pricam o njihovom statusu...
Tako da mogu reci da su starosjedioci postali dosljaci, nikako obratno, jer su trenutno u manjini...
Tako da ovaj grad nije konzerva, nego jedno obicno selo.. Uslikah jednog prilikom ovce na Alipasinu, pa cu jednom prilikom da Vam pokazem sliku, da vidite sadasnji simbol grada...
I pozdrav tim cuvarima domacih zivotinja, MEEEEEEEEE, MEEEEEEEE!!!

l :oops:
Kjajević Majko

#10 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by Kjajević Majko »

Ljudi su previše zatvoreni za nove ideje, prestrašeni šta će okolina reći, kako će ih ko vidjeti. Samo se skrivaju i bježe od situacija u kojima ih neko može pogrešno protumačiti i uputit im neki zapravo potpuno besmislen komentar.
Kad su i oni iz Here Krišne plesali pred katedralom odma ih svi komentiraju kao neku bolesnu sektu narkosa koji plešu po ulicama. Na parijima jako malo raje pleše, niko da se opusti i uživa. Tromi smo i spori i mene to jako muči jer sam po prirodi jako brz i stalno mi treba nešto novo da me zabavi, stvari mi jako brzo dosade.
hvala, ali meni ne treba više crnaca, pedera ili kombinacije istih na ulicama sarajeva...
Evo klasičan komentar, meni ne treba, što dalje od mene. Ne bi ni ja volio da grad preplave rasplesani crni pederi da se razumijemo, ali ta zatvorenost i osuđivanje prije nego upoznaš nekoga me smeta.

Čega se bojite? :bih:
zemo_online

#11 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by zemo_online »

Je.Konzerva u smislu da nema gdje da se siri,da raste,okruzen planinama i brdima sa svih strana.Sarajevo ima 300.000 stanovnika i taj broj moze malo da poraste kako Sarajevo bude raslo u visinu jer u sirinu ne moze.
Tesko da ce grad ikada preci 350.000 stanovnika.
dastonja

#12 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dastonja »

Ma ovaj Kjajevic je derpe sve su prilike :lol:

Sta treba da mi gradom jednom godisnje prave gay paradu, da se sepure i usvajaju djecu?! Jer je to IN i u trendu?! da prema takvim ljudima nemam predrasude?!
I onda cemo postati pravi Evropski grad?!
Neka HVALA!
Last edited by dastonja on 21/05/2008 00:26, edited 1 time in total.
dastonja

#13 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dastonja »

I da jos nesto napomenem... Stace nam sviraci i zabavljaci, imamo ovce i krave!
Kjajević Majko

#14 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by Kjajević Majko »

Pročitaj opet možda skontaš, mada sumnjam, već si zaključio kako tebi paše. :thumbup:
milivoje

#15 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by milivoje »

dastonja wrote: Sta treba da mi gradom jednom godisnje prave gay paradu, da se sepure i usvajaju djecu?! Jer je to IN i u trendu?! da prema takvim ljudima nemam predrasude?!
Neka HVALA!
:thumbup: Apsolutno potpisujem.
dastonja

#16 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by dastonja »

Kjajević Majko wrote:Pročitaj opet možda skontaš, mada sumnjam, već si zaključio kako tebi paše. :thumbup:
Mojne se ljutiti, zajebancija u pitanju :D
strong69

#17 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by strong69 »

Ne treba dalje od ovog ici...
The Nightwatchman

#18 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

milivoje wrote:
dastonja wrote: Sta treba da mi gradom jednom godisnje prave gay paradu, da se sepure i usvajaju djecu?! Jer je to IN i u trendu?! da prema takvim ljudima nemam predrasude?!
Neka HVALA!
:thumbup: Apsolutno potpisujem.
sta ste se uhvatili pedera ko pjan plota. bas sam kontao u postu da izbrisem taj dio jer sam znao da ce otici u tome smijeru. :roll:

nije u tome poenta.
Mari

#19 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by Mari »

-
Last edited by Mari on 22/07/2009 18:12, edited 1 time in total.
breviar

#20 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by breviar »

dok citam neke odgovore uopce na ovoj temi. sve vise i vise me uvjeravaju da se vise nikada ne vratim u svoju zemlju.
imam jos par lijepih razloga sto idem tamo, i hvala Bogu. no nekada mi kroz misli prolazi da oni mene posjecuju, a ne
ja njih.
jer... tako je nepodnosljivo citati sve ovo.

ima jedna sjajna knjiga od Milana Kundere, Neznanje...
odlicno je opisao situaciju onih koji su otisli, a zeljeli su da se vrate, i bili spremni da uloze
ljubav, energiju, da daju vjeru naciji, ali...
onda su se nakon par dana okrenuli prema aerodromu i otisli svojim kucama.

sto vrijedi covjeku taj neki patriotizam?, i kako ono pisu: negdje drugdje ces se uvijek osjecati kao stranac!
a ja, i vjerujem mnogi, kao ti likovi u knjizi, osjecaju se tako. strancima u svojoj zemlji.

postoje izuzeci ovdje i oni su za mene tako snazne licnosti.
i, vjerujem da dobivaju tu snagu od nebeskih visina.

a ovi sto pokazuju prstom nesto u Neznanju, da im je dosta Crnaca - hej! to su ljudi od jednog Boga, istog Vaseg Boga sto mu se molite
na nekim dzumama i misama, nekim drugim tradicionalnim obredima (mada vjerujem da je ovih sto odlaze na prvu navedenu molitvu mnogo vise ovdje) i ti isti
ljudi jednako trebaju taj kisik kao vi i ja i svi drugi. kao i ti homosexualci.
ali, ono sto mogu reci za njih.
neka vas Bog stvarno blagoslovi.
i nebo cuva... jer ste u neznanju.
i to je ono sto je najtuznije.
The Nightwatchman

#21 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

breviar wrote:dok citam neke odgovore uopce na ovoj temi. sve vise i vise me uvjeravaju da se vise nikada ne vratim u svoju zemlju.
imam jos par lijepih razloga sto idem tamo, i hvala Bogu. no nekada mi kroz misli prolazi da oni mene posjecuju, a ne
ja njih.
jer... tako je nepodnosljivo citati sve ovo.

ima jedna sjajna knjiga od Milana Kundere, Neznanje...
odlicno je opisao situaciju onih koji su otisli, a zeljeli su da se vrate, i bili spremni da uloze
ljubav, energiju, da daju vjeru naciji, ali...
onda su se nakon par dana okrenuli prema aerodromu i otisli svojim kucama.

sto vrijedi covjeku taj neki patriotizam?, i kako ono pisu: negdje drugdje ces se uvijek osjecati kao stranac!
a ja, i vjerujem mnogi, kao ti likovi u knjizi, osjecaju se tako. strancima u svojoj zemlji.

postoje izuzeci ovdje i oni su za mene tako snazne licnosti.
i, vjerujem da dobivaju tu snagu od nebeskih visina.

a ovi sto pokazuju prstom nesto u Neznanju, da im je dosta Crnaca - hej! to su ljudi od jednog Boga, istog Vaseg Boga sto mu se molite
na nekim dzumama i misama, nekim drugim tradicionalnim obredima (mada vjerujem da je ovih sto odlaze na prvu navedenu molitvu mnogo vise ovdje) i ti isti
ljudi jednako trebaju taj kisik kao vi i ja i svi drugi. kao i ti homosexualci.
ali, ono sto mogu reci za njih.
neka vas Bog stvarno blagoslovi.
i nebo cuva... jer ste u neznanju.
i to je ono sto je najtuznije.
neznanje je genijalna knjiga. jako tužna. upravo primjenjiva na ovu našu stvarnost.

ponekad se pitam postoji li ista ovdje da zaista vrijedi...

volio bih kad bi mi neko vratio stari optimizam
sabanss

#22 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by sabanss »

Davno sam skonto da onako kako ja i vecina ljudi u ovom gradu zivimo, komotno bi se moglo zivjeti i na vrhu Bjelasnice. Jedi, pij, radi, jebi, spavaj. Pet glagola :D

A nije da se nema sta vidjeti i cuti, samo raja lijena.
Frza Dizdar

#23 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by Frza Dizdar »

Iako volim Sarajevo, iako sam rodjena u tom gradu i iako su mi i roditelji rodjeni tu, meni licno je jako tesko zivjeti u Sarajevu. Kada god odem tamo osjecam ogroman pritisak sredine da se uklopim, prilagodim, govorim o istim stvarima kao i svi drugi. izlazim na mjesta gdje izlaze svi drugi, nosim odjecu koju nose svi drugi. Sarajevo-u svom "mainstream" smislu, je brutalno konformisticki nastrojeno. Ta atmosfera gusi svaki kreativni potencijal i djeluje lose i na psihicko stanje covjeka. Da bih prezivjela odlaske u Sarajevo vecinu vremena provodim sa par dragih ljudi, odem kod daijdzince da pijem kafu u njenoj basti i tako to...
zgembo_sa

#24 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

Post by zgembo_sa »

A sto bi mi morali biti kao drugi?! Zasto ne gajiti nesto nase. Nije ono sto dolazi sa zapada uvijek bolje od onoga sto mi imamo.
The Nightwatchman

#25 Re: je li sarajevo "grad konzerva"

zgembo_sa wrote:A sto bi mi morali biti kao drugi?! Zasto ne gajiti nesto nase. Nije ono sto dolazi sa zapada uvijek bolje od onoga sto mi imamo.
zato sto to sto mi gajimo kao nase opet nije nase, razumijes li?

nego je opet rezultat konformizma, kao sto rece neko u prethodnim postovima

hajde definiraj sta je to "nase"?

i niko nije rekao da je ono sto dolazi sa zapada bolje nego nesto domace, cak naprotiv.

međutim mi jednostavno ne genrišemo ništa novo, toliko smo se više ubuđali da mi se gadi sve to zajedno. ne postoji protok ideja, stremljenja, novih načina razmišljanja, novih svjetonazora (koji ne moraju biti preuzeti od nekoga drugog, već mogu biti stvoreni od strane samih nas)... jednostavno, ovaj grad ne evoluira, ne razvija se u kulturnom ili bilo kom drugom smislu. sve stoji. kao jedna velika crna rupa.
Post Reply