Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Locked
blut plut

#476 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by blut plut »

Osim nedostatka osjećaja za upravljanje državom krasi nas i to potcjenjivanje drugih. Evo čitam pišu neki šupak Evrope Hrvatska i Srbija... Pa ok. Šta smo onda mi? Šupak šupka Evrope? Gdje smo to mi? Gdje smo u nauci? Književnosti (a neki na drugim temama popljuvaše Andrića samo tako)? Turizmu? Sportu? Filmu? Ekonomiji? Ekologiji? EU?

U stanju smo popljuvati okruženje, a ni svjesni izgleda nismo koliko smo iza navedenih. Nažalost i 100x nažalost.

Mladi ljudi odlaze. U hiljadama. Ovi matori da su znali unaprijediti državu valjda bi to uradili.

Ali tema nema veze sa tim evropskim šupcima već sa Bosnom i Hercegovinom.
LBVIEW

#477 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by LBVIEW »

GandalfSivi wrote:
General War wrote: Da se razumijemo, ja se razumijem u ekonomiju ko Mara u kriv q-c...Ali koliko razumijem poentu Vivaldija je da nema razloga za neko nerealno gledanje sa visine jer federacija je (barem u onom sto zivim) propast...kakavi god da su opet je bilo par kapitalni projekata (TE kod doboja, Autoput, ulaganje u infrastrukturu na potezu bijeljina-doboj-banjaluka)U TK niko nije lopatu bacio asfalta na dionici Orasje-Tuzla-Sarajevo zadnjih cetiri godine, mogu samo mislit kako izgleda Bihac i krajina. O TE Tuzla, osim nadmudrivanja nista nije uradjeno...jedanko ako ne i intenzivnije raja odavdje odlazi ko god koga ima...do evo bas citam sinoc kako preCednica PC hladno tamo kiti vjencima u Brckom D.C i niko ni mukajeta.
Ne moras se puno ni razumjeti u ekonomiju da ti se upali crvena lampica kada neko napise da je ekonomija u PC-u 2:1 naspram ekonomije u Federaciji, a pritom jos napise par stvari koje s logikom ne mogu u istu recenicu...

Nejse...
Ako je zaista ekonomista, kako se predstavlja po forumu, onda. :run:
Ustvrditi kako je 2:1 za sumski entitet po bilo kojem ekonomskom parametru moze, ili ostrasceni serpski patrijota, ili Miletov placenik. :D
Leverage

#478 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Poređenje sa europskom crnom rupom u vidu manjeg bh. entiteta treba zakonski zabraniti. Podržao bih izglasavanje takvog zakona u Parlamentu FBiH.

Zamisli bolji od RS-a. Vrh.
GandalfSivi

#479 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by GandalfSivi »

Leverage wrote:Poređenje sa europskom crnom rupom u vidu manjeg bh. entiteta treba zakonski zabraniti. Podržao bih izglasavanje takvog zakona u Parlamentu FBiH.

Zamisli bolji od RS-a. Vrh.
Apsolutno se slazem, niko ne bi smio biti sretan sto smo bolji od fucking banana entiteta, ali eto kad je to vec tema ove emisije, treba ponekad podsjetiti da Federacija jeste u boljoj situaciji.

Kad smo jos na ovoj temi, evo jos malo brojki:
U periodu 2013- 2017 iz PC-a je otislo 68278 ljudi, a iz Federacije otprilike isto, tacnije oko 68000. Ne bilo kome mrsko da prebaci to u procente, da stavi stvari u perspektivu...
horkesh

#480 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by horkesh »

LBVIEW wrote:
GandalfSivi wrote:
General War wrote: Da se razumijemo, ja se razumijem u ekonomiju ko Mara u kriv q-c...Ali koliko razumijem poentu Vivaldija je da nema razloga za neko nerealno gledanje sa visine jer federacija je (barem u onom sto zivim) propast...kakavi god da su opet je bilo par kapitalni projekata (TE kod doboja, Autoput, ulaganje u infrastrukturu na potezu bijeljina-doboj-banjaluka)U TK niko nije lopatu bacio asfalta na dionici Orasje-Tuzla-Sarajevo zadnjih cetiri godine, mogu samo mislit kako izgleda Bihac i krajina. O TE Tuzla, osim nadmudrivanja nista nije uradjeno...jedanko ako ne i intenzivnije raja odavdje odlazi ko god koga ima...do evo bas citam sinoc kako preCednica PC hladno tamo kiti vjencima u Brckom D.C i niko ni mukajeta.
Ne moras se puno ni razumjeti u ekonomiju da ti se upali crvena lampica kada neko napise da je ekonomija u PC-u 2:1 naspram ekonomije u Federaciji, a pritom jos napise par stvari koje s logikom ne mogu u istu recenicu...

Nejse...
Ustvrditi kako je 2:1 za sumski entitet po bilo kojem ekonomskom parametru moze, ili ostrasceni serpski patrijota, ili Miletov placenik. :D
Ugrubo je to zaista to. RS čak, ako se dobro sjeća, ima bolju pokrivenost uvoza izvozom od FBiH. Ima i nekih drugih parametara gdje su bolji od FBiH po glavi stanovnika.

Ne vidim ni ja potrebu za stalnim nipodaštavanjem ekonomije u RS-u. To samo potiče taj mentalitet "sad će se to samo raspasti od bijede". Neće. Jesu veća bijeda nego u FBiH, ali to ne govori puno.
asker

#481 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

General War wrote: U TK niko nije lopatu bacio asfalta na dionici Orasje-Tuzla-Sarajevo zadnjih cetiri godine
Petlja, Karaula?
blut plut

#482 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by blut plut »

GandalfSivi wrote:
U periodu 2013- 2017 iz PC-a je otislo 68278 ljudi, a iz Federacije otprilike isto, tacnije oko 68000. Ne bilo kome mrsko da prebaci to u procente, da stavi stvari u perspektivu...
Čiji su ovo podaci? Pitam jer sam u poslednjih godinu dana barem 4 puta čuo da FBIH godišnje napusti 50k... Što mi je bilo baš naučna fantastika.
The 51st State

#483 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by The 51st State »

Vjerovatno je lapsus u pitanju, fbih je negjde 2:1 u odnocu na pc, a mozda i 3:1, osim u alkoholu.
LBVIEW

#484 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by LBVIEW »

horkesh wrote:
LBVIEW wrote:
Ugrubo je to zaista to. RS čak, ako se dobro sjeća, ima bolju pokrivenost uvoza izvozom od FBiH. Ima i nekih drugih parametara gdje su bolji od FBiH po glavi stanovnika.

Ne vidim ni ja potrebu za stalnim nipodaštavanjem ekonomije u RS-u. To samo potiče taj mentalitet "sad će se to samo raspasti od bijede". Neće. Jesu veća bijeda nego u FBiH, ali to ne govori puno.
Sta ugrubo, 2:1 za sumski entitet? :lol:
horkesh

#485 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by horkesh »

LBVIEW wrote:
horkesh wrote:
LBVIEW wrote:

Sta ugrubo, 2:1 za sumski entitet? :lol:
Pa da.

Ne znam, broj zaposlenih u RS-u je 260.000, a u FBiH je 520.000. Jedan primjer, ali neka me neko ispravi gdje griješim.
General War

#486 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

asker wrote:
General War wrote: U TK niko nije lopatu bacio asfalta na dionici Orasje-Tuzla-Sarajevo zadnjih cetiri godine
Petlja, Karaula?
Kad je petlja, kad je karaula pustena i to dio?
detroit-mercy

#487 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

SaraFina wrote:HR i Sr kao jednonacionalna države Hrvata i Srba najbolji su pokazatelji "sposobnosti" istih.

Bugarska i Rumunija u EU jače od Hrvata, Srbija je pak šupak europe.
Ako gledamo GDP per capita onda su Hrvatska i Rumunija u istom rangu a Bugarska je malo nize.
Medjutim ne smijes zaboraviti da je nas GDP per caita duplo manji od hrvatskog ili rumunskog.
asker

#488 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by asker »

General War wrote:
asker wrote:
Petlja, Karaula?
Kad je petlja, kad je karaula pustena i to dio?
Mislim da je oboje u te 4 godine koje navodis. Pazi, prdimahovina je to sve, al kad kazes ni lopata asfalta nije bas tacno.
General War

#489 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

asker wrote:
General War wrote: Kad je petlja, kad je karaula pustena i to dio?
Mislim da je oboje u te 4 godine koje navodis. Pazi, prdimahovina je to sve, al kad kazes ni lopata asfalta nije bas tacno.
Nije, vec za SDP-a,a i to se razvuklo...naravno da je prdimahovina nije vrijedna ni pomena.
detroit-mercy

#490 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

GandalfSivi wrote:

Nejse...
Mislim da je Vivaldi napravio gresku u tipkanju, vazda tvrdi da je odnos 2:1 kao i odnos u stanovnistvu, sam marginalnom greskom od par procenata gore/dole.
General War

#491 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

detroit-mercy wrote:
GandalfSivi wrote:

Nejse...
Mislim da je Vivaldi napravio gresku u tipkanju, vazda tvrdi da je odnos 2:1 kao i odnos u stanovnistvu, sam marginalnom greskom od par procenata gore/dole.
Tako i ja mislim i nije stvar u procentima uopste vec ono "rugala se tava loncu" toliko smo jadni da je cirkus.
blut plut

#492 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by blut plut »

Kako pobijediti u jadnost? Kako konačno i od praznika Bosne i Hercegovine napraviti nekakvu tradiciju i datume koji će buditi osjećaj pripadnosti kao što to rade Srbi u RS?
GandalfSivi

#493 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by GandalfSivi »

blut plut wrote:
GandalfSivi wrote:
Čiji su ovo podaci? Pitam jer sam u poslednjih godinu dana barem 4 puta čuo da FBIH godišnje napusti 50k... Što mi je bilo baš naučna fantastika.
https://www.facebook.com/studiowashingt ... 375912132/
detroit-mercy

#495 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

blut plut wrote:Kako pobijediti u jadnost? Kako konačno i od praznika Bosne i Hercegovine napraviti nekakvu tradiciju i datume koji će buditi osjećaj pripadnosti kao što to rade Srbi u RS?
Srbi imaju jacin nacionalni naboj nego Bosnjaci a sve kao posljedica naseg kasnog nacionalnog formiranja/zaokruzenja. Glede tradicije, to je proces, ne mozes preko noci nesto napraviti, treba par generacija do prodje kroz taj sistem usmenih i pismenih predanja gdje se inzistira na tom nekom nacionalnom jedinstvu/ponosu.
Pokusaj da se prisjetis i jedne usmene predaje, obiljezavanja i jedne vazne godisnjice, bitke, licnosti iz historije a da je od prije drugog svjetskog rata :mrgreen: .
General War

#496 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

blut plut wrote:Kako pobijediti u jadnost? Kako konačno i od praznika Bosne i Hercegovine napraviti nekakvu tradiciju i datume koji će buditi osjećaj pripadnosti kao što to rade Srbi u RS?
Gradjanski rat u americi bio prije 250 godina pa jos i dan danas imas masu konfederalnih zanosenjaka i svakakve bagre.
Bosni trebaju zakoni i ko ce provesti zakone, patriotizam se ne moze nametnuti. Kad nemas institucije niti politicara da kaze dosta je, onda se ovakve stvari desavaju sve cesce i cesce.
General War

#497 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

detroit-mercy wrote:
Srbi imaju jacin nacionalni naboj nego Bosnjaci a sve kao posljedica naseg kasnog nacionalnog formiranja/zaokruzenja. Glede tradicije, to je proces, ne mozes preko noci nesto napraviti, treba par generacija do prodje kroz taj sistem usmenih i pismenih predanja gdje se inzistira na tom nekom nacionalnom jedinstvu/ponosu.
Pokusaj da se prisjetis i jedne usmene predaje, obiljezavanja i jedne vazne godisnjice, bitke, licnosti iz historije a da je od prije drugog svjetskog rata :mrgreen: .
Nemaju srbi taj naboj, tj imaju isti kao i svako drugi, vec je stvar u potenciranju, u medijskom ispiranju mozga...
blut plut

#498 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by blut plut »

General War wrote:
Gradjanski rat u americi bio prije 250 godina pa jos i dan danas imas masu konfederalnih zanosenjaka i svakakve bagre.
Bosni trebaju zakoni i ko ce provesti zakone, patriotizam se ne moze nametnuti. Kad nemas institucije niti politicara da kaze dosta je, onda se ovakve stvari desavaju sve cesce i cesce.
Tačno. Zašto nas 30k ne može izaći i obilježiti dan nezavisnosti? Ko nam brani? Što smo lijeni? Zašto ne možemo pristupiti tim važnim datutima srčanije i pokazati da je stalo?

Na neke druga važne datume itekako postoji organizacija, pa makar i finansirana iz raznih krugova, ali to liči na nešto, ima smisla, budi osjećaje.
animals

#499 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by animals »

[quote="SaraFina"]

Opet pises napamet.. Niti Rumunija, niti Bugarska nisu bolje od Hrvatske..
detroit-mercy

#500 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by detroit-mercy »

General War wrote:
detroit-mercy wrote:
Nemaju srbi taj naboj, tj imaju isti kao i svako drugi, vec je stvar u potenciranju, u medijskom ispiranju mozga...
Boze moj, u USA na svakom cosku zastava, svaka utakmica pocinje sa himnom, zahvaljuje se veteranima, njeguju se usmena predanja o velikim pobjedama. To oni nako rade :mrgreen: .
Locked