Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Locked
basar

#151 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by basar »

Često pravoslavni narodi ne mogu živjeti u suživotu sa drugima.

Dokaz tome su brojne paradržave koje su po svijetu napravili poput Abhazije, Južne Osetije, Krima, Republike Srpske i slično. Te paradržave priznaju samo oni i niko više u cijelom svijetu.
General War

#152 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by General War »

PM72 wrote:RS je entitet stvoren ratom i genocidom.I tu nema rasprave.
Dejtonski sporazum im je dao legalitet ali u okviru države Bosne i Hercegovine.Ovaj pasjaluk što danas provode je izraz inata koji je jedina konstantna osobina u Srba.Inat koji ih je koštao kroz istoriju na stotine puta.
Bošnjaci trebaju raditi na svom ekonomskom razvoju a Srbi će leći "ko kuja pod hambar".Već pola njih oko Sarajeva radi u Sarajevu,zajedničke institucije,po Bingu,majstorišu,fizikanere itd.Građu,meso,kajmak,mlijeko...prodaju po Sarajevu.Na Brusu gdje su napravili odlično izletište 99,9 % posjetilaca su građani Sarajeva a slabo iko sa Pala ili Mokrog ode na uštipke ili kafu...zato što je ekonomsko stanje stanovništva u RS u katarstrofalnom stanju.Ni Federacija nije Švica ali u odnosu na njih smo "zapad" i po primanjima i po mentalnom sklopu.

dakle,ako taj isti Srbin radi kod Bošnjaka bilo u Bingu,Sanilendu ili privatno,ako ne dođe na posao taj dan - daš mu otkaz.Pa neka je na paljanskom birou rada.Šta da se i mi zainatimo pa im niko iz Sarajeva ne ode na Jahorinu ili Trebević,prestanemo kupovati od njih i poslovno sarađivati?Propašće ko mudo kroz gaće.
:thumbup:
Banksy

#153 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Banksy »

bunk wrote:
Bosna i Hercegovina je na pola koraka do NATO.
A onda ce srbovanje,guranje prsta u oko , negiranje genocida, laz i zivot u lazi postati bitni koliko i muda na divljem vepru.
Da, to će geostrateški za Bosnu biti jako važno, ali u vezi cjelovitosti, ni izbliza presudno.

A tema je klasična provokacija. RS nije država, niti ima bilo kakve šanse da to ikad postane. Još jedno šuplje u prazno.
seln

#154 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by seln »

pici wrote:
Cvijanović odlikovala premijerku Srbije i mnoge druge: Vjerujem u čvrstinu naroda

Image
ma boli vas qurac... et plakete
Nemoj tako, ova dva gospodina su srpska elita.
JThomas

#155 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by JThomas »

Banksy wrote:
bunk wrote:
Bosna i Hercegovina je na pola koraka do NATO.
A onda ce srbovanje,guranje prsta u oko , negiranje genocida, laz i zivot u lazi postati bitni koliko i muda na divljem vepru.
Da, to će geostrateški za Bosnu biti jako važno, ali u vezi cjelovitosti, ni izbliza presudno.

A tema je klasična provokacija. RS nije država, niti ima bilo kakve šanse da to ikad postane. Još jedno šuplje u prazno.

ne pratim predmet, ali me zanima smije li advokat ovako govoriti protiv organa vlasti.
Banksy

#156 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Banksy »

nisam za, ali...
JThomas

#157 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by JThomas »

šta je čvrstina naroda po željki cvijanović? pa to što je minimalna penzija 183 km, a niko se ne buni. to je čvrstina, svijest, državotvornost, solidarnost...a ne praviti vlast sa šest stranaka.
Vilajet_Bosna

#158 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Vilajet_Bosna »

meni ovo podjebavanje od strane Bošnjaka četničkim političarima, genocidnom četnitetu, prekodrinskim velikosrbima, dodi traktoristi, laktašenko ovo ono, a prikazuje zapravo svu nemoć u kojoj se nalaze i nemogućnost da nešto konkretno odrade i odlučno odgovarajući način uzvrate kako to recimo rade Albanci. ovo sprdanje Bošnjaka po portalima i društvenim mrežama mi dođe ko oni kretenski imbecilni serijal top lista nadrealista dok ih genocidaši i šajkačari snajperišu i granatiraju i mitraljiraju po raskrsnicama, i to odmah odozgor poviš Skenderije pa vele ''ne možete vi nas tući, koliko se mi možemo smijati svom jadu i čemeru'' :-)
bunk

#159 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by bunk »

Nego sta nego se smijat.
Neustavna cirkus parada na kredit koju organizuje lik sa americke crne liste.
A zbog Bosnjaka i Hrvata koji zive u manjem entitetu treba igrati pametno.
Jer lahko je tipkati iz Austrije ili iz Tuzle o marsiranju.
Zamislimo jako se osjecaju Bosnjaci i Hrvati dok kroz prozor gledaju to..
Ekonomski ih istopit.
Nek implodiraju.
p206

#160 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by p206 »

blut plut wrote:Ne bih previše tupio. Zbog čega se stvara utisak da Srbi u odnosu na ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini imaju daleko veću patriotsku notu?
Zbog čega Bošnjaci nedovoljno pažnje posvećuju državnim praznicima Bosne i Hercegovine?
I zbog čega se više ne promoviše Bosna i Hercegovina?

Rijaliti pobjede su smjehotres, tako da time se ne bi hvalili.

Nije trol tema. Stičem utisak da komšije Srbi puno više računa vode o njima važnim datumima, nego mi, pa i Hrvati.
Nije, iz mnogo razloga... dovoljno je reći da bez potpisa države BiH ne može uzeti nijedan kredit od međunarodnih organizacija, a bez kredita su mrtvi.
escobar__

#161 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by escobar__ »

Vilajet_Bosna wrote:meni ovo podjebavanje od strane Bošnjaka četničkim političarima, genocidnom četnitetu, prekodrinskim velikosrbima, dodi traktoristi, laktašenko ovo ono, a prikazuje zapravo svu nemoć u kojoj se nalaze i nemogućnost da nešto konkretno odrade i odlučno odgovarajući način uzvrate kako to recimo rade Albanci. ovo sprdanje Bošnjaka po portalima i društvenim mrežama mi dođe ko oni kretenski imbecilni serijal top lista nadrealista dok ih genocidaši i šajkačari snajperišu i granatiraju i mitraljiraju po raskrsnicama, i to odmah odozgor poviš Skenderije pa vele ''ne možete vi nas tući, koliko se mi možemo smijati svom jadu i čemeru'' :-)
Odlično si ovo rekao, bukvalno nemoć i nesposobnost da se na adekvatan način odgovori velikosrpskoj, zločinačkoj ideologiji koja je u posljednje vrijeme ponovo uzela maha već sve ide na zajebanciju, šegačenje i neke infantilne šale i pošalice.
escobar__

#162 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by escobar__ »

p206 wrote:
blut plut wrote:Ne bih previše tupio. Zbog čega se stvara utisak da Srbi u odnosu na ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini imaju daleko veću patriotsku notu?
Zbog čega Bošnjaci nedovoljno pažnje posvećuju državnim praznicima Bosne i Hercegovine?

Nije trol tema. Stičem utisak da komšije Srbi puno više računa vode o njima važnim datumima, nego mi, pa i Hrvati.
Nije, iz mnogo razloga... dovoljno je reći da bez potpisa države BiH ne može uzeti nijedan kredit od međunarodnih organizacija, a bez kredita su mrtvi.
Da... I uvijek im ta država potpiše bez ikakvih problema. :lol:
sumirprimus

#163 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by sumirprimus »

pa sta predlazete drugovi?
cyprus

#164 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by cyprus »

Bošnjačka nemoć nije ništa veća nego srpska nemoć... Zar nisu ove parade i urnebesne izjave koje Dodik na dnevnoj bazi štanca upravo znak nemoći da se uradi bilo šta konkretno po pitanju ostvarenja nacionalističkih ciljeva o uklanjanju Drine kao granice?

Parade je moguće praviti i u Sarajevu svakog mjeseca, ali koja bi poenta toga svega bila? Bil država bila šta jača? Bi kurac, tj. tačno onoliko koliko ove parade ojačavaju Republiku Srpsku...
Last edited by cyprus on 09/01/2019 12:05, edited 1 time in total.
sumirprimus

#165 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by sumirprimus »

kad ste glasali nije valjda da niste shvatili pojam rahat patnje bas najbolje???
escobar__

#166 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by escobar__ »

Ja predlažem da nastavimo tradicionalno defanzivnu politiku i kao znak dobre volje da ukinemo naziv Bošnjaci (vratimo Muslimani), te bosanski jezik (srpsko-hrvatski je sasvim ok). :bih:
sumirprimus

#167 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by sumirprimus »

escobar__ wrote:Ja predlažem da nastavimo tradicionalno defanzivnu politiku i kao znak dobre volje da ukinemo naziv Bošnjaci (vratimo Muslimani), te bosanski jezik (srpsko-hrvatski je sasvim ok). :bih:
sta je falilo bosancima? katolicima pravoslavcima i muslimanima?
tu se vec pristalo na podjelu. sad je tako kako je rahat patnja
escobar__

#168 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by escobar__ »

sumirprimus wrote:
escobar__ wrote:Ja predlažem da nastavimo tradicionalno defanzivnu politiku i kao znak dobre volje da ukinemo naziv Bošnjaci (vratimo Muslimani), te bosanski jezik (srpsko-hrvatski je sasvim ok). :bih:
Pitaj komšije u Banja Luci i Lištici.
sumirprimus

#169 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by sumirprimus »

ma libo me , ja zivim u ovom trecem dijelu oni su entitet za sebe :D
tako je po dejtonu jelte
p206

#170 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by p206 »

escobar__ wrote:
p206 wrote:

Da... I uvijek im ta država potpiše bez ikakvih problema. :lol:
Pa i treba da potpiše, ali se i tu vidi ko je stariji.

Najbolje bi bilo da ne postoje ali tu se ne pitamo samo mi, treba biti i realan. RS koliko god nastao kroz velikosrpsku politiku, toliko su ga napravili da kontroliše velikohrvatsku politiku, jer mogu praćkom dobaciti u Zagreb, kao i za kontrolu 1.5-2 mil. muslimana jer ne treba zaboraviti kako su nas neke sile kao Britanci i Francuska gledali 90-ih, kao i SAD. Drugi je to pogled nego na Albance, jer 99. godine i jedni i drugi i treći drugačije gledaju citavu situaciju.
insomnia78

#171 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by insomnia78 »

sumirprimus wrote:
Kako se Tito toga ne sjeti. Nego jok. Daj velkoM
bunk

#172 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by bunk »

Kad bi uposlenici na grbaci Drzave pristali da rade za platu koja bi realno oslikavala vrijednost njihovog uradjenog posla u toku godine onda bi entitet federacija mogao izdrzati mozda i godinu bez mmf kredita.
U toj godini bi manji entitet implodirao bez kredita mmf.
Ali avaj patriotizam gubi u bitci sa ratom kredita ili potrosackim drustvom kakvo postadosmo tamo negdje 2006.
Tako da ..ovaj pederluk na ulicama je samo pisanje u vjetar i ne koristi nikome..
Jer svi ovi sto marsiraju imaju mibitel na otplatu i makar jedan kredit koji otplacuju..
A tu lovu kontrolisu banke koje opet za ledjima imaju globalne igrace..
Cisto sumnjam da je sber plasirao najvise kredita pa da im ih putin oprosti :lol:
ernestalic

#173 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by ernestalic »

Ja bih volio da se ova i slične teme odmah ukinu da ne čitam ovo provaljivanje bošnjačke dječurlije i omladine. Prvo su prijetili ofanzivnim vojnim akcijama. Kad su malo pročitali vojne udzbenike i skontali da za vojno djelovanje treba imati vojsku (koja rijeka teče ispod Savskog mosta?), a mi je nemamo, da treba imati tenkove i haubice, a mi ih nemamo, da u ofanzivnom ratovanju treba računati na odnos 4:1 u ljudskim gubicima itd., evo sada ratuju "ekonomski" protiv RS. Stalno spominju penzije i krezubu sirotinju u RS kao da kod nas nema krezube sirotinje. Hajde, ohladite i razgulite za poslom. Ništa mi ne možemo, a i kada možemo, nadje se neki Haris Silajdzić da pokvari i rasturi. Mi se moramo okrenuti sebi i počistiti ispred svoje avlije pa tek onda vidjeti kako prema RS-u.
mishic

#174 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by mishic »

mishic wrote:Mnogo je elemenata u prethodnim diskusijama pomenuto o kojima bi vrijedilo opširnije prodiskutovati
Zakašnjeli društveni procesi na Balkanu učinili su ovaj dio Evrope drugačijim od ostatka ovog kontinenta. Onda su ti zakašnjeli društveni procesi pod uticajem različitih faktora spolja poprimili nešto drugačiju i neuobičejenu formu koja je u sebe uključila i utkala sve antagonizme mikro i makro interesa koje su globalni procesi (ratovi, prije svega) marginalizirali za određeni period vremena nakon čega bi redovno ti antagonizmi isplivavali na površinu u obliku različitih etničkih, nacionalnih, vjerskih, jezičkih, kulturoloških i brojnih drugih razlika. One (te razlike) redovno su korištene kao spona za određene uticaje sa strane kako bi se iskoristio geo-strateški položaj Balkana za interese velikih igrača koji su međusobne račune namirivali preuzimajući ili prepuštajući svoj uticaj na Balkanu jedni drugima. Prepoznao je to i Josip Broz pa im u jednom trenutku kroz pokret Nesvrstanih zaledio tu trgovinu a nakon toga i sam počeo da trguje tim njihovim interesima ali za račun i u korist Juge.
Međutim ni on nije uspio da pomiri te unutarnje antagonizme ili preciznije nije uspio da ih dokine i poništi, nego ih je samo primirivao za određene periode vremena. I u njegovo doba granica između Istoka i Zapada (čitaj jedne i druge Crkve) utkala je Crkvu u nacionalni identitet dva ključna naroda iz čega su radi borbe za dominaciju i sa jedne i sa druge strane poticane aspiracije prema trećem kome je osporavano sve po čemu bi taj treći "postao svoj na svome." Ta borba dva ključna (zakašnjela) nacionalizma na Balkanu Bošnjake je decenijama činila objektom a ne subjektom tih procesa pa je i Brozu postalo jasno da su oni ključno vezivno tkivo ovih prostora uklinjeno između dva suprotstavljena i rivalska nacionalizma. Zato je sa izvjesnim zakašnjenjem počeo otklanjati i ispravljati nepravdu koja im je prethodno učinjena.
To je i ključni razlog što je njihova etnička, nacionalna, jezička, kulturološka i svaka druga osobnost počela da se razvija i gradi znatno kasnije od dvije druge koje je okružuju i sa kojima dijeli ove prostore. A to su složeni i dugotrajni procesi. Oni iziskuju čitave historijske epohe.
Istina oni se mogu i poticati i ubrzavati određenim i unutarnjim i spoljnjim stimulansima. RS je očit primjer za to. I to onaj školski.
S druge strane inertnost Bošnjaka koja je očita, nije samo posljedica te zakašnjelosti u odnosu na druga dva nacionalna pokreta nego je i rezultat nešto složenije strukture samog bića tog naroda.
Pogledajmo npr. odnos Srba prema pravoslavnoj crkvi, tradiciji, kulturi, običajima i dr., bili ateisti, vjernici ili agnostici, svejedno, svi kao jedan prihvataju, poštuju, promoviraju i drže do toga što im je zajedničko, njihovo... Odatle započinje taj konsenzus koji onda kao nacionalni interes postaje svetinja velikoj većini "spremnoj i da jede korijenje" kako bi sačuvala ono što se definira kao taj interes.
Kada je tokom agresije među Bošnjacima počelo da se govori o definiranju tog nacionalnog interesa i kada je rahmetli Alija Isaković istupio sa onako briljantno definiranim odrednicama tog naroda i njegova interesa očekivalo se da će taj proces za nekoliko godina (obzirom na specifičnost uvjeta pod kojim je pokrenut) preći put za koji normalno trebaju stoljeća vremena.
Međutim i na žalost od tog dana do dana današnjeg nije se maklo ni milimetra. Ima li iko da danas uopšte spominje potrebu definiranja bošnjačkog nacionalnog interesa? Ima li ikoga da šta radi na tome?!! Hoće li, ko će i kada sazvati novi svebošnjački Kongres? I td., i td., ...
Sve su to pitanja i koraci koji treba da se pokrenu kako bi se neki procesi ubrzali. Ali avaj...
MarshalDodik

#175 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by MarshalDodik »

ernestalic wrote:Ja bih volio da se ova i slične teme odmah ukinu da ne čitam ovo provaljivanje bošnjačke dječurlije i omladine. Prvo su prijetili ofanzivnim vojnim akcijama. Kad su malo pročitali vojne udzbenike i skontali da za vojno djelovanje treba imati vojsku (koja rijeka teče ispod Savskog mosta?), a mi je nemamo, da treba imati tenkove i haubice, a mi ih nemamo, da u ofanzivnom ratovanju treba računati na odnos 4:1 u ljudskim gubicima itd., evo sada ratuju "ekonomski" protiv RS. Stalno spominju penzije i krezubu sirotinju u RS kao da kod nas nema krezube sirotinje. Hajde, ohladite i razgulite za poslom. Ništa mi ne možemo, a i kada možemo, nadje se neki Haris Silajdzić da pokvari i rasturi. Mi se moramo okrenuti sebi i počistiti ispred svoje avlije pa tek onda vidjeti kako prema RS-u.
U sridu :thumbup:
Zaboravio si pomenuti i posljednju etapu ratovanja, demografski rat, baby boom cistokrvnih arijevskih bosnjakica :bih:
Locked