Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

insomnia78

#601 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

Google kaze
Image
Jos je ovo bruto cifra
Rizvan

#602 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Rizvan »

insomnia78 wrote:I nesto sumnjam da je u Slo toliki minimalac. Pa u Fr je 1188
Čega eura ili KM? :D

Ja o Sloveniji govorim u markama. Čitaj malo bolje.
za 4,7 odstotka višja minimalna plača, ki poslej znaša 842,79 evra bruto in 638,42 evra neto, bo danes objavljena v uradnem listu.
638 eura je oko 1250 KM.

https://www.vecer.com/minimalna-placa-b ... nts=newest
insomnia78

#603 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

To je nista
Rizvan

#604 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Rizvan »

Nagradno pitanje!

Koliko tegli nutele možete kupiti u Francuskoj sa minimalnom platom od 1188 eura, a koliko u Bosni sa mnimalnom platom od 200 eura? :D

ps. govorimo naravno o regularnim cijenama, ne akcijama. :D
Maraschino

#605 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Maraschino »

Rizvan wrote:Nagradno pitanje!

Koliko tegli nutele možete kupiti u Francuskoj sa minimalnom platom od 1188 eura, a koliko u Bosni sa mnimalnom platom od 200 eura? :D

sto ne pitas koliko je kubik vode i kw struje.
DaffyDuck

#606 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by DaffyDuck »

Maraschino wrote:

koliko kafa, rucak, pice, frizer, zubar, doktor, majstor...
Rizvan

#607 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Rizvan »

Maraschino wrote:

Sigurno ni približno 6 puta više, koliko je veći francuski minimalac od bosanskog.

Ali vidiš nutela je jeftinija. :D A bude je i na akciji za 3 marke :D U Bosni luksuz koji si mnogi teško mogu priuštiti, u Francuskoj junk food dostupan svima.
sinuhe

#608 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by sinuhe »

Struja je tek nesto jeftinija u BiH http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... 5-2017.png
Maraschino

#609 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Maraschino »

Glupe su bilo kakve uporedbe i bilo sta sa BiH.

Pojedine budzetlije i uposlenici javnih preduzeca sigurno bolje zive nego ovi na minimalcu u EU.
moonca

#610 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

Rizvan wrote:
Maraschino wrote:

Sigurno ni približno 6 puta više, koliko je veći francuski minimalac od bosanskog.

Ali vidiš nutela je jeftinija. :D A bude je i na akciji za 3 marke :D U Bosni luksuz koji si mnogi teško mogu priuštiti, u Francuskoj junk food dostupan svima.
Zavisi od proizvodjaca-u Americi od $3-$8 :-)
Maraschino

#611 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Maraschino »

sinuhe wrote:Struja je tek nesto jeftinija u BiH http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... 5-2017.png
nek si se ti upecao na struju. sta je sa svim ostalim?
sinuhe

#612 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by sinuhe »

Maraschino wrote:
sinuhe wrote:Struja je tek nesto jeftinija u BiH http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... 5-2017.png
Rekoh vec da je stanovanje jeftino u BiH.
Hakiz

#613 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hakiz »

Maraschino wrote:

Ne znam koliko je kubik vode, ali znam da sam na primjer u Portugalu 2015. bocu vode od 0,5 litara plaćao 12 Eurocenti. To je 24 feninga. Koja voda u Sarajevu košta 24 fening za 0,5 litara? Kafu u kafiću plaćao oko 80 Eurocenti, to je oko 1,6 KM. Ručak u restoranu, dnevni meni, dakle imaš jedno jelo, pa onda glavno jelo, piće (biraš između vode, piva ili vina) i desert (biraš kafu ili kolač) plaćao od 6,5 do 9 eura u zavisnosti od restorana i koje jelo se izabere. U Španiji to koštlo 2016. od 10 do 13 Eura. Došli u bolnicu. Imali putničko osiguranje koje košta 2 KM za dan. Platili 20 Eura. Toliko plaćaju građani EU koji imaju tu neku EU zdravstvenu knjižicu.

Zatim, tamo postoji takozvana zaštićena stanarina. Pa ko je nekada davno, još u vrijeme Salazara, potpisao da plaća stanarinu u vrijednosti 40 Eura, i danas plaća toliko. A i nasljednici onoga ko živi u stanu ako ostaju u stanu imaju pogodnosti, ne može im gazda dići stanarinu kada i koliko hoće. Sve donedavno su stanarine bile i za njihove uslove niske. AirBnB je sve uništio, zbog njih stanarine rastu. Čak se i u Parizu i drugim gradovima EU bune zbog toga.

Portugal jeste siromašna zemlja za EU standarde, ali je bogatija od BiH.

Tako da sve zavisi od okolnosti, nije sve i svuda jednako.
Last edited by Hakiz on 29/01/2018 21:23, edited 1 time in total.
Rizvan

#614 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Rizvan »

Maraschino wrote:Glupe su bilo kakve uporedbe i bilo sta sa BiH.

Pojedine budzetlije i uposlenici javnih preduzeca sigurno bolje zive nego ovi na minimalcu u EU.
I za tebe savjet, čitaj malo bolje. Uspoređivali su se ljudi na minimalcu u različitim državama i njihova kupovna moć, a ne budžetlije i minimalac u Francuskoj.
Maraschino

#615 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Maraschino »

sinuhe wrote:
Maraschino wrote:
Rekoh vec da je stanovanje jeftino u BiH.
Cuj jeftino, ma dzaba u vecini slucajeva. :D
Pored kirije(hipoteke), struja, voga smece, plin, zd. osiguranje, osiguranje auta, porez na auto, obavezno osiguranje kuce...kada to sve poplacas ode 80% prmanja ma koliko bilo. Ako si bas puno zaradio onda te cekaju na kraju godine da skinu visak.

Koliko kostaju sve rezije u BiH(mislim na vecinu)?
Maraschino

#616 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Maraschino »

Rizvan wrote:

I za tebe savjet, čitaj malo bolje. Uspoređivali su se ljudi na minimalcu u različitim državama i njihova kupovna moć, a ne budžetlije i minimalac u Francuskoj.
Ti onda ne citas(moja prva recenica).

O cemu onda hocete da pricamo kada masa penzionera ima 320KM penziju?
Hakiz

#617 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hakiz »

Rizvan wrote:

Jednom sam postavio podatak od BiH instituta za ekonomski razvoj ili tako nekako se zove ta institucija. Tamo je pisalo da je u BiH prosječna plata bila veća nego što je bila u Makedoniji ili Srbiji, ali da se za prosječnu platu u Makedoniji ili Srbiji moglo više kupiti nego u BiH. U Evropi, samo je Albanija bila lošija od nas. Mislim da je podatak bio za 2013. ili 2014. godinu.

Tako da sama visina minimalca nije toliko bitna, kupovna moć je važnija.
Hakiz

#618 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hakiz »

Maraschino wrote: O cemu onda hocete da pricamo kada masa penzionera ima 320KM penziju?
Ko treba da dobije po bubrezima zbog ovoga. Čini mi se da si ti policajac. Ne ulazeći ni u šta, kada dođe do toga, nadam se da nećeš braniti vladare i tući gladni narod pod izgovorom "Samo radim svoj posao i izvršavam naređenja". Tako su se branili i nacisti kada su ih saveznici hapsili 1945. Izaberi, vladari ili ljudi.
madner

#619 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by madner »

Cuj ko treba da dobije po bubrezima. Koliko para toliko penzije.

Ko glasa za Novalica bi trebao dobiti i manje.
Hakiz

#620 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hakiz »

madner wrote:Ko glasa za Novalica bi trebao dobiti i manje.
Mudro zboriš.
sinuhe

#621 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by sinuhe »

Maraschino wrote:
Cuj jeftino, ma dzaba u vecini slucajeva. :D
Pored kirije(hipoteke), struja, voga smece, plin, zd. osiguranje, osiguranje auta, porez na auto, obavezno osiguranje kuce...kada to sve poplacas ode 80% prmanja ma koliko bilo. Ako si bas puno zaradio onda te cekaju na kraju godine da skinu visak.

Koliko kostaju sve rezije u BiH(mislim na vecinu)?
U kiriju u sjevernozapadnoj evropi najcesce se uracunava i grijanje, topla voda, odvoz smeca, pa cak i internet. Osiguranje stana se placa jednom godisnje ne vise od 200 eura. Vlasnici kuce ili stana plate porez jednom godisnje oko 1000 eura.
Posjedovanje automobila jeste jeftinije u BiH. BIH medjutim uopste nije jeftina zemlja.
Maraschino

#622 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Maraschino »

Hakiz wrote:
Maraschino wrote: O cemu onda hocete da pricamo kada masa penzionera ima 320KM penziju?
Ko treba da dobije po bubrezima zbog ovoga. Čini mi se da si ti policajac. Ne ulazeći ni u šta, kada dođe do toga, nadam se da nećeš braniti vladare i tući gladni narod pod izgovorom "Samo radim svoj posao i izvršavam naređenja". Tako su se branili i nacisti kada su ih saveznici hapsili 1945. Izaberi, vladari ili ljudi.
Ostavimo se ko sam i sta sam ali je cinjenica da je u BiH opsti haos. Nista nije uredjeno. Pozari se gase na dnevnoj bazi, odnosno ko zakuka.
Para ima samo ih treba adekvatno rasporediti.
Ljudi navikli ako im propadne firma odmah traze ''uvezite nam 16 godina staza pa u penziju''. Svugdje je pravilo da kada se ostane bez posla trazi se novi ili u istoj ili drugoj bransi.
Borci(sto sam i sam), traze guzovace a ni k...m nisu makli da se probaju snaci na drugi nacin.
Preglomazna administracija koja kao parazit unistava organizam.
Javna preduzeca sluze za uhljebe i umjesto da svi imaju koristi od istih, imaju samo privilegovani.

...ne mogu vise.

p.s. stalno se vrtimo na ovim koji imaju najmanja primanja, koliko ih ima koji imaju preko milje pa i vise prihoda?
znam ih mnogo koji imaju i preko dvije milje(zajedno) i opet kukaju.
Maraschino

#623 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Maraschino »

sinuhe wrote:
U kiriju u sjevernozapadnoj evropi najcesce se uracunava i grijanje, topla voda, odvoz smeca, pa cak i internet. Osiguranje stana se placa jednom godisnje ne vise od 200 eura. Vlasnici kuce ili stana plate porez jednom godisnje oko 1000 eura.
Posjedovanje automobila jeste jeftinije u BiH. BIH medjutim uopste nije jeftina zemlja.
To u nekoj socijalnoj drzavi.
Ja to placam mjesecno i na kraju me izadje 1.200-1500€. Zadesi se tu neki racun od apoteke ili doktora pa to sve ode u vraziju mater.
Hakiz

#624 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hakiz »

Maraschino wrote:Svugdje je pravilo da kada se ostane bez posla trazi se novi ili u istoj ili drugoj bransi.
Koliko radnika u Njemačkoj koji ostanu bez posla pa idu tražiti novi bude u situaciji da im firma u kojoj su do tada radili nije uplatila 16 godina penzionog osiguranja?

I u BiH bi radnici radili kada ostanu bez posla kao što ti kažeš da trebaju raditi, samo da im je tih 16 godina uplaćeno kako zakon nalaže.

Dakle, firma izvrši krivično djelo i ne uplati 16 godina penzionog osiguranja, a radnici po tebi ispadoše krivi i za to?
Maraschino

#625 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Maraschino »

Hakiz wrote:
Maraschino wrote:Svugdje je pravilo da kada se ostane bez posla trazi se novi ili u istoj ili drugoj bransi.
Koliko radnika u Njemačkoj koji ostanu bez posla pa idu tražiti novi bude u situaciji da im firma u kojoj su do tada radili nije uplatila 16 godina penzionog osiguranja?

I u BiH bi radnici radili kada ostanu bez posla kao što ti kažeš da trebaju raditi, samo da im je tih 16 godina uplaćeno kako zakon nalaže.

Dakle, firma izvrši krivično djelo i ne uplati 16 godina penzionog osiguranja, a radnici po tebi ispadoše krivi i za to?
Vise sam mislio na one sto znaju da je firma rikavela ali oni kao dolaze na posao i obracunavaju zaostale plate.
Ovi koji su regularno radili i imaju za to dokaze, mahom svima bude uplaceno jer bi to i na sudu dobili.
Tuzlanska firma TTU ne radi godinama ali ljudi i dalje nesto ocekuju. O tome se radi.
Post Reply