Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Jučer odnosno preksinoć su stradala još dva radnika u Bosni i Hercegovini... reakcija nikakvih nema, poređenje sa Kinom odagnalo je sumnje da nešto tu nije baš normalno... jer rudarstvo je samo po sebi rizičan posao....

To što ljudi koji silaze u jame nemaju osnovne zaštite na radu... nije naš problem, to što ti ljudi ne mogu da se konektuju na net i palamude sa nama... nije naš problem...
Šta nas briga jer mi iz mahom toplih prostorija i ispred monitora naših tipkamo i uživamo u svojoj anonimnosti, uživamo i naslađujemo se nekim drugim stvarima. Nas ne zanima bit, sž problema, ne zanimaju nas uzroci već se kao i sredina u kojoj obitavamo interesuju nas samo posljedice..... o njima se tako žučno raspravljamo i onda opet uživamo u naduravanjima i hranimo neku sopstvenu sujetu... kojoj danas u BiH nije ni mjesto , a ni vrijeme.....

Nekad se uhvatim da razmišljam o nekim drugim stvarima, dalekim svjetovima, udaljenim galaksijama, da kontam jel se to sprema kijametski dan kad smo ovaki kaki smo....

To što neki likovi pogrešni sjede i primaju tri milje platu, što su na odgovornim pozicijama ljudi bez (u glavnom) adekvatnog obrazovanja.. i što su da bi očuvali poziciju hodaju preko ljudskih tijela... kao nije naš problem...
Pa pitanje samo je vremena kad će postati to i kad će zakucati i na moja vrata.. ..
Nek je vječni rahmet dušama poginulih rudara, a nama koji ostajemo nek je bistro.... samo je problem što ne vidim da niču piramide, a robove viđam svakodnevno.....
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

tonemo i sve vise tonemo u ponor zvani kapitaliza..... :-?
uvjek dobar gost

------- Slažem se-------

No pogledajmo.... Italiju, Njemačku.... štrajk scenarista u SAD-u... Francusku.... to sve su "kapitalističke" zemlje... ali njihovi sindikati rade svoj posao, u Grčkoj.. recimo isto tako.. Sloveniji.... ljudi afirmišu ideju rada i nagrađivanja za rad... no kod nas postoje udruženja za zaštitu potrošača, razni sindikati granski i entitetski, udruženja za sve i svašta....
Ali samo kod nas nema buna, protesta, masovnih okupljanja radika... rudara, prosvjetnih radnika i svih ostalih...
Samo kod nas radnici štrajkaju u dvorištima preduzeća, onako njih dvadesetak... i nema solidarnosti.. nema ničega jer sad se štrajkuje na nivou svog entiteta, svog naroda, puka il raje svoje... nema solidarnosti jer postoje podjele koje su vještački stvorene i koje odgovaraju samo kapitalistima jer na sceni jeste prvobitna akomulacija kapitala u ruke kriminalaca, ratnih i poratnih profitera, ratnih zločinaca, vjerskih mešetara i ostalih sumnjivih likova koji su sve samo ne zaštitnici bilo čijih prava......

Svi u štrajk.....!!!!!!!!!!
uvjek dobar gost

Gdje je poziv na generalni štrajk il bar za smjenu vlade FBih.....

Ovo jeste robovlasnički sistem, a mi samo još treba da počnemo graditi piramide.....!!!!
Liberalism

Post by Liberalism »

danas wrote:
uvjek dobar gost wrote:Ma što je najgore nismo mi iskali već roditelji naši, bar u mom slučaju ,mislim na prve "demokratske" izbore u bivšoj zemlji..
Jer skoro nešto sa starim pričam, on još uvijek u istoj firmi radi, dala mu firma stan u kojem živi.. nako lagano raducka, kontam da ovaj moj tempo rada nije osjetio tek kad kretao je raditi... hoće li meni firma stan dati... il se džabe nadam...
shvatam...
ovo je problem svih drustava u 'tranziciji' samo kod nas je ta tranzicija isla sa boljeg na gore voljom glasaca 1990-e... vecina nije shvatala prednosti 'onog' sistema, koji -- iako daleko od savrsenog -- je ipak bio bolji nego ovo sada... sa druge strane, postoje teorije po kojima drustvo ipak mora proci sve faze razvoja te smo se sad vratili na ono sto smo pod komunistima preskocili... nazad u feudalizam sa zacecima kapitalizma... tamo gdje je engleska bila prije 300 godina :-)
Tipican primjer teorije bez ikakvih naucnih dokaza, koja sluzi kao opravdanje totalitaristickim diktatorima da opravdaju trenutno stanje, jer obzirom da se moraju sve faze proci normalno je da oni vladaju i uzimaju milione i da se pritom niko ne buni nizasta. Neznam samo sta je svrha ponavljanja ovakvih izmisljotina, valjda da se malo naruga jadnom narodu koji nema sta jesti.
uvjek dobar gost

Danas je oko 200 000 Slovenaca štrajkom upozorenja radnika u proizvodnji.. upozorilo Vladu da poveća plate u skladu sa inflacijom. Štrajk su podržali radnici ostalih "granskih" sindikata (za sada simbolično i / ili deklarativno) ... štraj upozorenja može prerasti u genaralni štrajk....

Za to vrijeme dok imamo drastična povećanja cijena roba i usluga.. naši sindikati... šute... kao da njima nije potrošačka korpa skočila na nos, kao da ne osjete poskupljenja grijanja ,goriva.... ma svega ostalog...
da ne spominjem inflacijicu...

Čestitam gospodo.. i Vi ste dio tala..., a mi radnici radimo dok nas ne otpuste... :roll:
and

#57 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by and »

naravno da je robovlasnički sistem.igramo se kapitalizma.ako ćemo se igrati kapitalizma,prvo bi se trebala postaviti pravila igre.najniža satnica je recimo 5 km,pa bujrum,ako imaš posao kojim možeš plaćati radnika budi kapitalista,ako nemaš razguli.
uvjek dobar gost

#58 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

bitka u Krivaji... radnici optužuju sudstvo, tužilaštvo, advokate.. optužuju ih za upletenost u svo ovo kino oko Krivaje.. valjda su malo radili pendreci.. tek toliko par informacija da ne zaboravimo šta nas okružuje...
user999

#59 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by user999 »

uvjek dobar gost wrote:U komunikaciji sa prijateljima i prijateljicama često spominjem0 oslove rada, atmosferu na radnom mjestu, ponašanje nadređenog, radno vrijeme i uopšte kvalitet i zadovoljstvo poslom samim.
Najčešće zaključujemo da niđe veze nema ni sa čim.
Rješenje je u tome da sam otpočneš posao i radiš za sebe. Tada ćeš ti biti odgovoran za atmosferu na poslu, radno vrijeme, uslove rada ...

Image
uvjek dobar gost

#60 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

user999 wrote:
uvjek dobar gost wrote:U komunikaciji sa prijateljima i prijateljicama često spominjem0 oslove rada, atmosferu na radnom mjestu, ponašanje nadređenog, radno vrijeme i uopšte kvalitet i zadovoljstvo poslom samim.
Najčešće zaključujemo da niđe veze nema ni sa čim.
Rješenje je u tome da sam otpočneš posao i radiš za sebe. Tada ćeš ti biti odgovoran za atmosferu na poslu, radno vrijeme, uslove rada ...

Image
Čekam na saglasnost više od godinu dana... čekam jer nisam u stvari kompanjoni i ja nismo htjeli dati mito u opštini Hadžići i kantonu Sarajevo..... mada davno sam ja trebao otvoriti ćevabdžinicu... i govoriti samo bujrum.. bujrum...
d2

#61 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by d2 »

nije bujrum nego bujrum ima mjesta, ima mjesta, stisnite se malo (željo) :mrgreen:
Klodovik

#62 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by Klodovik »

Mnoge tek čeka robovlasnički sistem.
kemtrejls

#63 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by kemtrejls »

uvjek dobar gost wrote:bitka u Krivaji... radnici optužuju sudstvo, tužilaštvo, advokate.. optužuju ih za upletenost u svo ovo kino oko Krivaje.. valjda su malo radili pendreci.. tek toliko par informacija da ne zaboravimo šta nas okružuje...
Što se Krivaje tiče,kroz Krivaju je prodefilovalo direktora više nego djece na ringišpilu na vašaru u Puračiću.
Radnici su zadnje plaće dobijali po 140KM,dok ti pomenuti direktori sada imaju svoje pilane i razne druge djelatnosti.
Rade sa mašinama iz Krivaje,vozaju bijesne džipove,uživaju u plodovima koje su ubrali za vrijeme svog mandata.
Na sve to država ne želi da otvori oči,jer gore sjede još veći kriminalci.
Danas radnici nemaju nikakvih osnovnih radničkih prava,kao ni ljudskih!
Doprinosi se uplaćuju ili ne uplaćuju,šta briga državu za to.
Zar to nije jednostavno regulisati,kao PDV,rok ti je 10.u mjesecu pa da vidim ko ga neće platiti?

Kaže mi jedan poznanik:"Život ti je jarane-Rodiš se,vraćaš kredite i umreš."
Nekada je to bilo: Rodiš se,ŽIVIŠ,i umreš.Nema više života ako radiš i živiš pošteno,nego gledaj kako da profitiraš gdje god možeš,okreći vodu na svoj mlin,iskoristi sve privilegije koje ti se ukažu i ne srljaj. :skoljka:
uvjek dobar gost

#64 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

E nekako ovako bi trebalo.......

10. 04. 2008.
Na sutrašnjim prosvjedima najavljen dolazak radnika iz cijele Hrvatske

Sindikati u akciji: Na trg stiže 40 tisuća ljudi
Autor Romana Kovačević Barišić

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića sindikati u subotu očekuju najmanje 40.000 građana na javnom prosvjedu “Zajedno za veće plaće”. Stiže 350 autobusa ljudi iz cijele zemlje, ali i sindikalni kolege iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Austrije, BiH, Srbije te Crne Gore, najavila je Ana Knežević, predsjednica SSSH, jučer na konferenciji čelnika pet sindikalnih središnjica.

– Nećemo više u socijalnom dijalogu pristajati na razgovore bez kraja i konca, hoćemo da svatko obavi svoj zadatak. Previše je nezaposlenih, preniske su plaće i mirovine, sve je jača apatija koja se više ne može pravdati ni ratom, ni poraćem, ni tranzicijom, Hrvatska ide k Europi – odlučna je A. Knežević.

Ovo je prvi pravi sindikalni prosvjed od 2003. godine, podsjetio je Krešimir Sever, čelnik NHS-a, kada su sindikati izborili pregovore o izmjenama Zakona o radu.

Idemo dolje, ne dalje
– Hrvatska ne ide dalje, nego dolje. Pretvorili smo se u zemlju dviju kasta, a jaz između njih raste. Siromašni bivaju osuđeni i ostati siromašnima, a u njih se ubraja većina zaposlenih, umirovljenici, nezaposleni i njihove obitelji. Politička aristokracija bavi se sobom. Kad oni traže veće plaće, onda je to dobro za ekonomiju, a kad ih traže radnici, to nije dobro za društvo – kaže Sever i dodaje da onaj tko se ne pojavi u subotu, u ponedjeljak nema pravo biti nezadovoljan.

Skepticima sindikalci poručuju da s prosvjedom radnički zahtjevi ne završavaju, nego tek počinju. Masovnošću žele osnažiti svoj nastup u inzistiranju na većim pravima radnika, a za jesen pripremaju, kaže A. Knežević, i štrajkove.

Tri minute govora
– Inozemni stručnjaci svjesni su da prevelik jaz između profita i cijene rada stvara strah, ljudi se boje kapitalizma. Hrvatska ima problem opće nesigurnosti, mladi nisu sigurni da će dobiti posao, zaposleni nisu sigurni da će i ostati zaposleni ili da će dobiti plaću – rekla je Zdenka Gizdić, šefica Matice hrvatskih sindikata.

Nitko od govornika na trgu neće govoriti dulje od tri minute, a doći će i predstavnici ETUC-a i Međunarodne asocijacije umirovljenika. Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva svoje članove da dođu.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/cr ... 7/index.do
Fiore

#65 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by Fiore »

uvjek dobar gost wrote:E nekako ovako bi trebalo.......

10. 04. 2008.
Na sutrašnjim prosvjedima najavljen dolazak radnika iz cijele Hrvatske

Sindikati u akciji: Na trg stiže 40 tisuća ljudi
Autor Romana Kovačević Barišić

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića sindikati u subotu očekuju najmanje 40.000 građana na javnom prosvjedu “Zajedno za veće plaće”. Stiže 350 autobusa ljudi iz cijele zemlje, ali i sindikalni kolege iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Austrije, BiH, Srbije te Crne Gore, najavila je Ana Knežević, predsjednica SSSH, jučer na konferenciji čelnika pet sindikalnih središnjica.

– Nećemo više u socijalnom dijalogu pristajati na razgovore bez kraja i konca, hoćemo da svatko obavi svoj zadatak. Previše je nezaposlenih, preniske su plaće i mirovine, sve je jača apatija koja se više ne može pravdati ni ratom, ni poraćem, ni tranzicijom, Hrvatska ide k Europi – odlučna je A. Knežević.

Ovo je prvi pravi sindikalni prosvjed od 2003. godine, podsjetio je Krešimir Sever, čelnik NHS-a, kada su sindikati izborili pregovore o izmjenama Zakona o radu.

Idemo dolje, ne dalje
– Hrvatska ne ide dalje, nego dolje. Pretvorili smo se u zemlju dviju kasta, a jaz između njih raste. Siromašni bivaju osuđeni i ostati siromašnima, a u njih se ubraja većina zaposlenih, umirovljenici, nezaposleni i njihove obitelji. Politička aristokracija bavi se sobom. Kad oni traže veće plaće, onda je to dobro za ekonomiju, a kad ih traže radnici, to nije dobro za društvo – kaže Sever i dodaje da onaj tko se ne pojavi u subotu, u ponedjeljak nema pravo biti nezadovoljan.

Skepticima sindikalci poručuju da s prosvjedom radnički zahtjevi ne završavaju, nego tek počinju. Masovnošću žele osnažiti svoj nastup u inzistiranju na većim pravima radnika, a za jesen pripremaju, kaže A. Knežević, i štrajkove.

Tri minute govora
– Inozemni stručnjaci svjesni su da prevelik jaz između profita i cijene rada stvara strah, ljudi se boje kapitalizma. Hrvatska ima problem opće nesigurnosti, mladi nisu sigurni da će dobiti posao, zaposleni nisu sigurni da će i ostati zaposleni ili da će dobiti plaću – rekla je Zdenka Gizdić, šefica Matice hrvatskih sindikata.

Nitko od govornika na trgu neće govoriti dulje od tri minute, a doći će i predstavnici ETUC-a i Međunarodne asocijacije umirovljenika. Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva svoje članove da dođu.

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/cr ... 7/index.do
Blago njima pa imaju organizovan sistem.. ovdje kod nas.. se samo salje policija na strajkace.. i onda shvatis da su ponovo zaposjeli oni isti pozicije koji su nastavili da sprovode u miru ono sto nisu mogli u ratu.. suosjecam se sa svim prezivjelima od agresije i vjerujem da ni ovo nece vjecno trajati.. nicija nije do zore..

Svaka cast za HR sindikat,a nasem Biberu ili vise njih kojih ima( nije tesko zakljuciti zasto)treba samo dobro ZA-Biberit :dance:
kemtrejls

#66 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by kemtrejls »

Kakvi prosvjedi kod nas?
Kod nas oni koji bi trebali biti najglasniji i koji su na najnižoj ljestvici,imaju najveću brigu gdje će nabaviti jagnje za 1.maj,da mogu da proslave dan nerada!
Dok širom svijeta za 1.maj ljudi ukazuju na propuste prema radnicima,kod nas svi šenluče i vesele se svojoj gluposti! 8)
stochar

#67 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by stochar »

kemtrejls wrote:Kakvi prosvjedi kod nas?
Kod nas oni koji bi trebali biti najglasniji i koji su na najnižoj ljestvici,imaju najveću brigu gdje će nabaviti jagnje za 1.maj,da mogu da proslave dan nerada!
Dok širom svijeta za 1.maj ljudi ukazuju na propuste prema radnicima,kod nas svi šenluče i vesele se svojoj gluposti! 8)
kod nas ljudi dignu kredit da mogu okremut' janje za 1. maj...

znam ja nas, jebo ti nas...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#68 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by Truba »

sramota

oni koji su u najvećem minusu u banci govore mi da se smirim i da se ne nerviram i da nema efekta protestovati

jer :cry: :-? :-? :-? :-? i ja bi da sam na mjestu političara isto radio :-) :-) :-) :-)
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#69 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by grunt »

Meni ovaj naš sistem liči na feudalizam!!!
uvjek dobar gost

#70 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Vidjeh mali info na vijestima... čuh da su bili kao i neki predstavnici sindikata BiH..... :x :x
Jeli ih stid...., u stvari ako su i bili neka nešto nauče ....(ovim ne govorim da se trebamo ugledati na Hrvatski princip privatizacije-pretvorbe ili šta već, nego samo da se ugledaju na sočidarnost sindikata RHR)... kažu bilo oko 50 000 hiljada-tisuća.. radnika.....

Bibere... Bibere.... :x
stochar

#71 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by stochar »

Pod geslom ''Zajedno za veće plaće u javnom i privatnom sektoru'' od Vlade traže donošenje zakona o minimalnim plaćama, te kontrolu i skraćivanje rada na određeno vrijeme. Oboružani su zviždaljkama, zastavam i transparentima. Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević kaže da je policija zbog zabrane prometa odbila pustiti neke autobuse s prosvjednicima.
- Ovoga puta tražino veće plaće, a idući put smjenu vlasti - kazala je Knežević.
'Tražimo ZERP-zaštitu elementarnih radničkih prava' jedan je od transparenata prosvjednika. Osvrnuli su se i na Sanaderove satove: '1120 radnih sati u školstvu=jedan Rolex dr. Ive'. Na video zidu vrtili su se isječci sa obečanjima političara, koje su prosvjednici žestoko izviždali. Najviše nezadovoljstva izazvala je izjava bivšeg sindikalca, a sada saborskog zastupnika HDZ-a Borisa Kunsta. Krešimi Sever, čelnik NHS-a predložio je da se glavni zagrebački trg preimenuje u Trg hrvatskih nezadovoljnika.
- U Hrvatskoj cijene skaču više od Blanke Vlašić - čule se na prosvjedu koje je završio oko 14 sati. Grupa od 20-tak uglavnom mladih anarhista, krenuli su prema Markovom trgu, ali ih je na početku Radićeve ulice zaustavila policija. Jednog su priveli jer je na policajca bacio konzervu. Drugih izgreda nije bilo. /24sata.hr/
kvart11

#72 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by kvart11 »

a, vidi kakve mi sve probleme zapravo imamo.....Strašno!!!!

http://www.seebiz.eu/bih/intervjui/derv ... 12950.html
coek

#73 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by coek »

...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:08, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#74 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

coek wrote:A hajde da lijepo priznamo da smo generalno lijeni /cast izuzecima/ i da nam je san firma tipa bhtelecoma - da imamo dobru platu, a da nista ne radimo, ha?
Svi kukaju kako nema posla, a kada isti dobiju jedva cekaju da ga ne rade. Ferhadija radnim danom puna /što nije normalno/, sjedi se po kafanama i kuka, i ne daj Bože da bi nekom prstom mrdnuo da podigne svoje kompetencije ...
Uz ovo ja bih dodao još par nekih stvari ,neke od njih sam osjetio na svojoj koži, a za neke sam čuo od dobrih prijatelja ili brka kako ih ja zovem.

Što bih ja bio kompetentan kad momj šef nije ni blizu, ukoliko i pokažem svoju sposobnost i ponudim neku ideju neko od šefova il kolega se nađe ugrožen il uvrijeđen.. čemu ista ta kompetencija il htjenje na poslu jer čim ga pokažem natovare me ko magarca i sve ono što ima da se radi navale meni na leđa... toliko me fakat opterete da ja požalim što išta i uradih. Nika ili baš rijetko me se adekvatno ne nagradi, pa čak i ne pohvali za sve ono dobro što uradim .. za sve ono što i nije u mom opislu posla a ja to uradim jer mislim da treba i da ako ja ne uradim niko i uraditi neće...... nee čak me se nakon jedne pogreške i otpusti. Nikog na poslu ne zanima što sam ja kvalifikovan i sposoban sve to njih jedino zanima da kad utorkom dođe kamion reklamnog koji istovariti treba ja učestvujem (bez obzira na sve) u nazovi tim building-u... sve to se meni objašnjava.. normalnim i ja to shvati trebam kao sastavni dio posla.... Iako sam u autu stalno i dnevno pređem bar 200. kilomtara ja nisam osiguran u slučaju udesa nekog ili da mi se šta desi samo bi otpustili pošto platim učešće za kasko.. i kaznu naravno policiji....nekad se upitam koliko trebam u stvari biti nesposoban da bih dobio neku priliku u firmi koja za teren daje dnevnicu, koja daje regres... trinaestu platu.. il dnevnicu ako moram poslom otići u inostranstvo...???

Fakat zašto ja da pokažem sposobnost kad svuda oko sebe (sa časnim izuzetcima) vidim nesposobne ali podobne na odgovornim funkcijama, njima su ljudi koji su sposobni velika opasnost koju oni nastoje ukloniti..... čim je primjete !
uvjek dobar gost

#75 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

U Velikoj Britaniji štrajkuje oko 200.000 prosvjetnih radnika, više hiljada škola je zatvoreno.... razlog je odluka vlasti da sebi neracionalno poveća plate u naredne tri godine... poznato zar ne... :dance:

Dok naši prosvjetni radnici odrađuju posao političarima i mahom truju malu djecu i nešto veću... dok u isto vrijeme kod nas je sada na sceni povećanje plata poslanicima i njihovih penzija... :x :x

Prosvjetni radnici ima li Vas ili ste i Vi dio tala..... nek je i Vama na obraz !!!! ako ga još imate...?
Post Reply