Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 22:25, edited 2 times in total.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

... Sa većinom se slažem, ali da navedem par svakodnevnih primjera...

KOmercijalisti u BiH... to su ljudi koji dnevno prelaze po 300 kilometara koji prodaju sve i svašta, nisu osigurani u slučaju nezgode zbog koje jedino fasuju otkaz... ako ne ispune normu plata im bude mizerna, njihov prekovremeni rad se ne pika jer se podrazumjeva.

Djevojke i žene na kasama u toliko hvaljenim tržnim centrima koji su kao nasušna potreba našeg i drugih gradova... te osobe rade po deset sati kao i oni ljudi koji slažu robu i uređuje tržne centre prije otvaranja... pa ti se ljudi čuju na znoj kad se pored njih prođe ,sve to rade za nekih 600. km...

Riječ je o vrijednovanju... na zapadu tom trulom ipak se rad cijeni i plaća..

Kod nas se poštenje kažnjava, konstruktivne ideje osuđuju iz licemjernih razloga... papanski lopovski kapitalizam uz parolu ko je jamio jamio je na sceni je i gaza nogama sve sem babinih i amidžinih sinova i kćeri koji se uspinju na ljestvicama bez obzira na neznanje i svu njihovu neukost i bahatost (sa časnim izuzetcima)....

Čovjek mlađi od 30. godina je destimulisan i u startu ubijen u pojam... čaak i fakultetski obrazovani nemaju mjesta o ovom sistemu koji se zove po babi i po stričeima...
Mislim radim i ja evo nekih pet godina i gombam se na svoj način i snalazim se ali priče i iskustva ljudi koji su oko mene il koje čujem... strašno... ljude se ucijenjuje jer nemaju izbora to je kriminal....
obuca

Post by obuca »

na nekoj temi neko rece kako poslodavac mlati radnike :x
koji gutaju i sute jer moraju prehraniti porodice. e sve dok se bude prihvatalo to gazenje kao normalno oni ce gaziti. neko rece: narode, narode picka li ti materina :x
newone

Post by newone »

danas wrote:ne slazem se -- po marksu, prvobitna akumulacija kapitala je faza koju svako kapitalisticko drustvo mora proci, na ovaj ili onaj nacin... citajuci marksa, moj je zakljucak da je slucaj engleske je bio samo primjer (case study) kroz koji je marks ilustrovao svoje generalne teze a ne izolovani slucaj ovog procesa...

jednostavno receno, prvobitni kapital -- koji onda postaje osnovom daljeg drustvenog poretka kao i osnova proizvodnje po marsku -- se mora nekako i negdje sakupiti... u tom procesu nema ama bas nicega pravednog i postenog, te se tako zasigurno moze nazvati -- pljackom... ono sto omogucava tu pljacku je svakako nedostatak pravne drzave i uredjenog sistema kod nas (kao i generalno u drustvima u zacetku kapitalizma, jer jaka drzava dolazi tek kasnije -- kada tajkunima treba drzavna podloga za zastitu 'tesko' stecenog kapitala), te tu dolazimo do elemenata feudalizma... znaci -- maltene feudalni sistem u kojem par odabranih porodica 'vlada' bez ikakvih drzavnih institucija, pomijesan sa obespravljenom radnom snagom i bezocnom otimacinom -- to je prvobitna akumulacija kapitala...

koja je eto zakucala i na nasa vrata... :roll:

Ja ti se javljam sa trulog Zapada gdje bas ne vole spominjanje imena Marxa i ostalih. Naime u Americkoj literaturi prvobitna akumulacija kapitala je vezana iskljucivo za taj historijski period Industrijske Revolucije u Engleskoj. Sto ne znaci da je tvoje tumacenje pogresno. I ovo je pokazatelj razlicitih mjerila i kada je sama definicija jednog socio-ekonomskog termina u pitanju u ovisnosti od geografske sirine i duzine.
Licno,bez obzira na definiciju samog pojma, smatram da to sto se u Bosni dogadja je cista pljacka koja se ostvaruje u nedostatku drzave odnosno u nepostojanju njenih institucija i u sprezi je sa korumpiranim politicarima i opstinskim namjestenicima. U vijeku u kojem zivimo mnogobrojne banke nude i vise nego dovoljno kapitala po veoma povoljnim uslovima da bi se zapoceo neki business i tako je i u Americi i u Kini a i u Bosni i bilo gdje u svijetu. Nema nikakve potrebe da se uposlenici po Bosanskim privatnim firmama drze u poziciju roba i da se eksploatise do besvijesti i ponizava na najbesramniji nacin. Naravno ovo je i problem svijesti samih uposlenika koji dozvoljavaju da im se ovo desava. A to je vec drugi par rukava.
newone

#30 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by newone »

jOFLA wrote:
uvjek dobar gost wrote:paziš šta ćeš i pred kim reći jer i zidovi imaju uši i cinkaju sve rečeno, nadređeni nerjetko se iživljavaju i liječe komplekse na zaposlenicima.
To je svugdje, bez iznimke, i bez obzira na državu, politički sistem, kontinent. Pogotovo cinkarenje.
Netacno! Postoji etika koja regulise ove probleme unutar kompanija i ostalih organizacija. Predmet Etika se na Zapadnim koledzima i univerzitetima izucava kao obavezan predmet na jednoj od prve dvije godine studija. A obavezan je i u srednjoj skoli. Za vrijeme mog skolovanja u Bosni to nije bio slucaj i ne znam da li se sada ista promjenilo i taj predmet uveo kao obavezan na sve fakultete i srednje skole.
Izmedju ostalog tu studenti izucavaju i medjuljudske odnose na radnom mjestu i sire, odnos svoj prema radnom kolegi, prema poslu za kojeg je placen da ga obavlja, odnos prema kompaniji za koju radi, odnos prema poslodavcu i mnogo toga i postoje kodeksi etickog ponasanja koje sprovode sve kompanije bez izuzetka.
U kompaniji u kojoj ja radim za cinkarenje sa dobije odkaz na licu mjesta bez izuzetka. Cinkarenje radnih kolega je pojava koja u potpunosti narusava medjuljudske i radne odnose u kompaniji i dovodi do umanjenog radnog ucinka i efikasnosti uposlenih a samim tim i do smanjenja profita kompanije. Na isti nacin se rjesava i pitanje mobinga, sexual harasmenta, odavanja poslovnih tajni i slicno.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:45, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 22:33, edited 2 times in total.
newone

Post by newone »

jOFLA wrote:
newone wrote:Ja ti se javljam sa trulog Zapada gdje bas ne vole spominjanje imena Marxa i ostalih. Naime u Americkoj literaturi prvobitna akumulacija kapitala je vezana iskljucivo za taj historijski period Industrijske Revolucije u Engleskoj.
Za Marksa i nije čudno. A pominju li u američkoj literaturi bogaćenje familija od neplaćenog crnačkog rada u periodu robovlasništva od nezavisnosti 1776. do Lincolnovog trinaestog amandmana i abolicije 1863. ?

Da, spominju.
Ma daj nemoj mi reci da ti je u Canadi tako lose po kompanijama. Imam more prijatelja koji mi tamo rade i cesto i sam dolazim gore u posjet. Koliko sam informisan i u Kanadskim kompanijama su ova pitanja i problemi dobro rijeseni i sprovode se.
Last edited by newone on 09/11/2007 03:08, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:44, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

jOFLA wrote:
newone wrote:
jOFLA wrote:Za Marksa i nije čudno. A pominju li u američkoj literaturi bogaćenje familija od neplaćenog crnačkog rada u periodu robovlasništva od nezavisnosti 1776. do Lincolnovog trinaestog amandmana i abolicije 1863. ?

Da, spominju.
Kao akumulaciju kapitala ?
Ne kao akumulaciju kapitala vec kao ugnjetavanje i gazenje ljudskih prava. Naravno, razumijemo se dobro!!! :)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:44, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

jOFLA wrote:
newone wrote:Ma daj nemoj mi reci da ti je u Canadi tako lose po kompanijama. Imam more prijatelja koji mi tamo rade i cesto i sam dolazim gore u posjet. Koliko sam informisan i u Kanadskim kompanijama su ova pitanja i problemi dobro rijeseni i sprovode se.
Poprilično loše. Sve od kompanije do kompanije, ali zakonom ništa od toga nije regulisano osim u Quebecu tako da ih boli briga, dovoljno je nezaposlenih i u svakom sektoru zamjena se uvijek lako nađe ko god ode s posla. Centralna Kanada i zapadna tek počinju polako pričati o tome kroz nevladine humanitrane grupe i sindikat, ali dok to vlada ne počne priznavati proći će još godina.
Doduse u saveznoj drzavi u kojoj ja zivim to je regulisano i koliko znam u svim ovim razvijenim i bogatim saveznim drzavama je isto tako regulisano. Ne znam sta je sa ovim saveznim drzavama na Jugu i na Midwestu. Ovdje je sve, ama bas sve, bukvalno okrenuto profitu i novcu i niko zaista nece trpiti bilo sta u okviru kompanije sto ce na bilo koji nacin smanjiti efikasnost uposlenika da bi se i sami profit time smanjio. Mobbing, ogovaranja ovdje ne prolaze nikako i mislim da sa ili bez zakona ovdasnji poslodavci rjesavaju te pojave po kratkom postupku - lay off!
uvjek dobar gost

U državi gdje ja živim, radnici u tržnim centrima se čuju na znoj kad prođete pored njih.. ostali uvlačiguzi samo postavljaju noge jedni drugima.. šefovi su mahom neobrazovani i priglupi, ali su podobni...
Kvalitet i vrijedan rad se ne cijene koliko bi trebali niti se stimulišu.... poštenje isto tako... ovaj sistem ubija volju mladom čovjeku koji želi samo da živi od svoga rada... da ne spominjem da komercijalisti i ostali koji puno vremena provode za volanom, mahom nisu osigurani i u slučaju nezgode.... trt Milojko-.... da ne spominjem neuvezivanje staža, ljude preko 45. godina starosti.. il zdravstveno osiguranje....
A od PDV gdje su pare, gdje su programi stimulacije upošljavanja il otvaranja malih i srednjih preduzeća... par familija se rastalilo za sve u svom djelokrugu odnosno na svojoj teritoriji... i ćao... ali neka oni nas kao brane od nekih tamo....

Najbolji primjer ovog sistema je Energopetrolova pumpa na "auto-putu" Sarajevo - Vareš ,kad se ide za Vareš (Zenicu) sa desne je strane... do skoro je na njoj stajao plakat MOJ UMETE.....

E to je "naš" oblik kapitalizma.....

Bičuj me muškarčino..... il ti šefice kad ovaj miš neće... znaš kako to volim...
eugen-magic

Post by eugen-magic »

gadno jeste, manje-više svugdje u našem okruženju. od jedne obične plaće nemreš niš napravit. ja recimo radim za sad četiri posla plus ulaganje u dionice. pa eto, nešto ipak ostane. :)

samo, najgore mi je kad čujem da ljudi kukaju a kad mu ponudiš šansu neće i ne zna ju iskoristiti zbog svoje mentalne ograničenosti.

šansa se uvijek pojavi. najveći je problem u ljudskim glavama. sporo to kod nas ide, tko prije shvati bolje za njega.

radim jedan odličan posao gdje se može super zaraditi i kad to nekom ponudiš onda zna biti njegova negativna reakcija.

onda ti bude jasno da mnogima i jeste onako kako su zaslužili.
kao novi

Post by kao novi »

eugen-magic wrote:gadno jeste, manje-više svugdje u našem okruženju. od jedne obične plaće nemreš niš napravit. ja recimo radim za sad četiri posla plus ulaganje u dionice. pa eto, nešto ipak ostane. :)

samo, najgore mi je kad čujem da ljudi kukaju a kad mu ponudiš šansu neće i ne zna ju iskoristiti zbog svoje mentalne ograničenosti.

šansa se uvijek pojavi. najveći je problem u ljudskim glavama. sporo to kod nas ide, tko prije shvati bolje za njega.

radim jedan odličan posao gdje se može super zaraditi i kad to nekom ponudiš onda zna biti njegova negativna reakcija.

tako je svi su lijencine, nema robovlasnistva... al u k.... samo naprijed majstore! a onda da bi se nastavio furati da nisi rob, kakav jesi, digni kredit za skijanje u austriji, cujem da je to IN u zg :D

hocu da kazem, ti si klasicni predstavnik potencijalnog neokapitaliste pa mislim da nisi relevantan da pricas o ovoj temi
zlotscha

Post by zlotscha »

eugen-magic wrote:gadno jeste, manje-više svugdje u našem okruženju. od jedne obične plaće nemreš niš napravit. ja recimo radim za sad četiri posla plus ulaganje u dionice. pa eto, nešto ipak ostane. :)

'ebem te zivote :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pored takvog PERSPEKTIVCA ne cudi me da sam ljenstina bogo ti.... sto nikad nisam krila, a sad se i pitam sta ne valja sa mnom? cuj 4 :lol:
uvjek dobar gost

kapacitet pojedinca utiče na njegov život prije svega, ali i na moj... jer je demkratija kod nas shvaćena kao vladavina većina nad manjinom....
No ne bih puno da polemišem oko gomilanja kapitala u pogrešnim rukama, meni je cilj bio da se obični ljudi , radnici zamisle malo nad svojim uslovima rada, skoro gledam u Jajicu ljudi nisu imali odmora od kraja agresije, nije im uplaćivano penziono ni socijalno... a kad su se pobunili, direktor koji je kupio fabriku za 35.000KM dao je otkaz vođi sindikata.... i još nekolicini radnika, mi ostali se nismo ni počešali jer nije to naša firma...

Da bar gradimo piramide znao bih za šta se žrtvujem, a mi ovako gradimo vikendice i dvorce novopečenoj eliti......
uvjek dobar gost

Momak radi već četri godine za jednu firmu da joj sad ne spominjem ime... firma je iz Zenice.. a on radi po Sarajevu i okolini, radi od jutra do sutra, radi vikendom, ne pita kad je pauza... nema dnevnicu.. nema plaćeno prekovremeno... nema stimulacije skoro pa nikakve....
Taj isti momak živi sa roditeljima i čeka da oni presele kako bi dobio stan... posuđuje od oca auto jer nema para za svoje...
Kaže momak... jedina razlika je ... u tome što petkom il subotom popijem tri il četri pive a ne jednu... imam sebi da kupim cigara i koju krpicu....
Sve u svemu... hoću da kažem momak sad je u punoj snazi, vrijedan i pošten je... ali sistem nit mu daje priliku nit mu nudi adekvatnu šansu.....

Ebo ti nas sve... navikli bi se mi i da goli hodamo....
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

.
Sa većinom se slažem, ali da navedem par svakodnevnih primjera...

KOmercijalisti u BiH... to su ljudi koji dnevno prelaze po 300 kilometara koji prodaju sve i svašta, nisu osigurani u slučaju nezgode zbog koje jedino fasuju otkaz... ako ne ispune normu plata im bude mizerna, njihov prekovremeni rad se ne pika jer se podrazumjeva.

Djevojke i žene na kasama u toliko hvaljenim tržnim centrima koji su kao nasušna potreba našeg i drugih gradova... te osobe rade po deset sati kao i oni ljudi koji slažu robu i uređuje tržne centre prije otvaranja... pa ti se ljudi čuju na znoj kad se pored njih prođe ,sve to rade za nekih 600. km...

Riječ je o vrijednovanju... na zapadu tom trulom ipak se rad cijeni i plaća..

Kod nas se poštenje kažnjava, konstruktivne ideje osuđuju iz licemjernih razloga... papanski lopovski kapitalizam uz parolu ko je jamio jamio je na sceni je i gaza nogama sve sem babinih i amidžinih sinova i kćeri koji se uspinju na ljestvicama bez obzira na neznanje i svu njihovu neukost i bahatost (sa časnim izuzetcima)....

Čovjek mlađi od 30. godina je destimulisan i u startu ubijen u pojam... čaak i fakultetski obrazovani nemaju mjesta o ovom sistemu koji se zove po babi i po stričeima...
Mislim radim i ja evo nekih pet godina i gombam se na svoj način i snalazim se ali priče i iskustva ljudi koji su oko mene il koje čujem... strašno... ljude se ucijenjuje jer nemaju izbora to je kriminal....

Bravo , u sridu .

Momak radi već četri godine za jednu firmu da joj sad ne spominjem ime... firma je iz Zenice.. a on radi po Sarajevu i okolini, radi od jutra do sutra, radi vikendom, ne pita kad je pauza... nema dnevnicu.. nema plaćeno prekovremeno... nema stimulacije skoro pa nikakve....
Taj isti momak živi sa roditeljima i čeka da oni presele kako bi dobio stan... posuđuje od oca auto jer nema para za svoje...
Kaže momak... jedina razlika je ... u tome što petkom il subotom popijem tri il četri pive a ne jednu... imam sebi da kupim cigara i koju krpicu....
Sve u svemu... hoću da kažem momak sad je u punoj snazi, vrijedan i pošten je... ali sistem nit mu daje priliku nit mu nudi adekvatnu šansu.....

Ebo ti nas sve... navikli bi se mi i da goli hodamo....
Moj stričević svaki dan prevali 200 km ,starta ujutro oko 7 nikad , nikad se ne vrati prije 5 i minimalni 200 km pređe, plata je fantastičnih 600 km , kad dodđe čeka ga blago i tuke ,njegova reda kidanja i ostalih interesatni poslića
,otac i mati ubiše se od nabave sjena za blago , i hrane za tukei koke ,jer su digli par kredita jedan za stroj kojim vare u kese kiseli kupus , a drugiza prosirenje farme i uređenje.Država naravno destimulira ih 100% jer kupuskoji sami uzgajaju ikisele i rasprodaju treba da ima dozvolu ,oni imaju sve uvjete i tehničke i biološke ali sad nemju love da objekat koji su izgradili i uredili stave u upotrebu jer je dozvola finih para .
Ali za neko vrijeme i to će nekako srediti, tako kažu A ANEL pičili piči .
uvjek dobar gost

Sistemski se destimuliše sve inovativno i pozitivno, lično ja na neku dozvolu iz opštine Hadžići i kantona (lopovskog9 Sarajevo čekam neku dozvolu već oko pet mjeseciu iako je rok od trideset dana propisan zakonom, cijela sezona nam je jedna prošla.... sve to jer nismo iz principa ja i još dva momka htjeli dati tal...

a pored toga samo se zapitajte kako se stimuliše mladost, brak, djeca... i na koji način...
Čujem na national geografiji da su i hamali koji su pravili piramide u Gizi imali džaba ljekarsku pomoć, smještaj i hranu.... jest da su ih bičevali... ali štaš.......

sve u svemu.... uvijek je postojao neko da digne robove protivu sistema, samo kod nas ... mrka kapa....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

udg, mislim da su ti pozivi uzaludni...

Malo ko ima hrabrosti da se suprostavi sefu licno, kamoli sistemu...
Moj novi zamjenik disha gasi grijanje u 12 i kaze IT IS NOT THAT COLD DONT OPEN THE WINDOWS....on ugasi, ja upalim, on ugasi , ja upalim, on ugasi, ja ne dodjem na posao sutra i kad me zovne kazem CAUGHT COLD, BAD HEATING IN THE OFFICE...sad je grijanje na dvici, od 1 do 6, i opet studen ubi s poda, ja osjecam moralnu pobjedu, a u stvari "vucem vlagu" na radnom mjestu...
uvjek dobar gost

mIRCerka wrote:udg, mislim da su ti pozivi uzaludni...

Malo ko ima hrabrosti da se suprostavi sefu licno, kamoli sistemu...
Moj novi zamjenik disha gasi grijanje u 12 i kaze IT IS NOT THAT COLD DONT OPEN THE WINDOWS....on ugasi, ja upalim, on ugasi , ja upalim, on ugasi, ja ne dodjem na posao sutra i kad me zovne kazem CAUGHT COLD, BAD HEATING IN THE OFFICE...sad je grijanje na dvici, od 1 do 6, i opet studen ubi s poda, ja osjecam moralnu pobjedu, a u stvari "vucem vlagu" na radnom mjestu...
Misliš da je kod mene drugačije..... a jesu poletili i iznajmili prevelik radni prostor, a sad im sve skupo, kačimo se na svakom sastanku... oko svega i svačega.... ...

Nisam više pametan jel rješenja da bahlje bude 100Km, a mlijeko 50Km....
IMME

#48 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by IMME »

uvjek dobar gost wrote:U komunikaciji sa prijateljima i prijateljicama često spominjem0 oslove rada, atmosferu na radnom mjestu, ponašanje nadređenog, radno vrijeme i uopšte kvalitet i zadovoljstvo poslom samim.
Najčešće zaključujemo da niđe veze nema ni sa čim.

Uslovi rada nikakvi, izrabljuju se ljudi najstrašnije, poslovi su u glavom vezani za volan, komercijalu, šalter ... samo rijetkima je upala kašika u med i zadovoljni su. Atmosfera na poslu je u glavnom loša, paziš šta ćeš i pred kim reći jer i zidovi imaju uši i cinkaju sve rečeno, nadređeni nerjetko se iživljavaju i liječe komplekse na zaposlenicima. Nazivaju ih čak glupanima, glupačama... i kakvim sve ne ih časte epitetima, ljudi su nakon radnog dana tako slomljeni i nekako ljuti i nezadovoljni da se to osjetu u saobraćaju najbolje....

radno vrijeme je naravno fleksibilno, prekovremeno se naravno slabo gdje plaća... itd...

na sve to u ovoj eri nezaposlenosti kad je 200. ljudi iza vas u redu za posao morate svašta progutati ako hoćete ostati na poslu... sve uz svemu i kad primimo platu na kraju mjeseca... nekako se zapitamo za šta mi u stvari radimo, jesmo li se džaba školovali i bili nam bilo bolje da smo nekad 96. otvorili piljaru il čevabdžinicu i sad uživali u plodovima utaje poreza i raznoraznih drugih malverzacija....????
Na tvoje pitanje koje glasi: "Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???" ... moj odgovor bi bio: da, i oko nas je, u stvari, robovlasnicki sistem kao u vecini evropskih drzava (vec osjetno i dalje od Evrope, naravno) :zzzz:
uvjek dobar gost

#49 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

IMME wrote:
uvjek dobar gost wrote:U komunikaciji sa prijateljima i prijateljicama često spominjem0 oslove rada, atmosferu na radnom mjestu, ponašanje nadređenog, radno vrijeme i uopšte kvalitet i zadovoljstvo poslom samim.
Najčešće zaključujemo da niđe veze nema ni sa čim.

Uslovi rada nikakvi, izrabljuju se ljudi najstrašnije, poslovi su u glavom vezani za volan, komercijalu, šalter ... samo rijetkima je upala kašika u med i zadovoljni su. Atmosfera na poslu je u glavnom loša, paziš šta ćeš i pred kim reći jer i zidovi imaju uši i cinkaju sve rečeno, nadređeni nerjetko se iživljavaju i liječe komplekse na zaposlenicima. Nazivaju ih čak glupanima, glupačama... i kakvim sve ne ih časte epitetima, ljudi su nakon radnog dana tako slomljeni i nekako ljuti i nezadovoljni da se to osjetu u saobraćaju najbolje....

radno vrijeme je naravno fleksibilno, prekovremeno se naravno slabo gdje plaća... itd...

na sve to u ovoj eri nezaposlenosti kad je 200. ljudi iza vas u redu za posao morate svašta progutati ako hoćete ostati na poslu... sve uz svemu i kad primimo platu na kraju mjeseca... nekako se zapitamo za šta mi u stvari radimo, jesmo li se džaba školovali i bili nam bilo bolje da smo nekad 96. otvorili piljaru il čevabdžinicu i sad uživali u plodovima utaje poreza i raznoraznih drugih malverzacija....????
Na tvoje pitanje koje glasi: "Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???" ... moj odgovor bi bio: da, i oko nas je, u stvari, robovlasnicki sistem kao u vecini evropskih drzava (vec osjetno i dalje od Evrope, naravno) :zzzz:
Da samo uz neke civilizacijske razlike i činjenicu da je kod nas tek sad na sceni prvobitna akomulacija kapitala u ruke... lopova, ratnih i poratnih profitera i gomilanje kapitala u nekih sedam familija.....
a ostali... ko Vas šiša kad se niste snašli.....
.........

Nisam pametan majke mi više.....
Fiore

#50 we

Post by Fiore »

Jest postali smo takvo robovlasnicko drustvo... mi smo oruzje koje govori...
okrecu nas kako im je volja sve za saku feninga... :x
Post Reply