Pa fino ti to opisa, slažem se i ovdje sa tobom. I tzačno je da naši ljudi nisu navikli da se bore za sebe i svoja prava, nego hoće da imaju koliko im se da. Zato će samo klepnuti ušima i kontati:"Ma dobro je nek' ne biju po leđima, močugu od 20 cm u guzici ćemo izdržati. Tako su zinzigu i mog babu i đedu i prađedu, i evo i mene, pa šta mi fali sad.Master.DKP wrote:Prvo, kapitalizam jeste robovlasnicki sistem koji se razvio samo do podnosljivog nivoa gdje se ljudi vise ne udaraju bicem po ledima i ne becaju se kada crknu na radu u potok. Tako je bilo prije 5000 godina sada je malo "elasticnije", dana robovi voze i auto i imaju mobitel.
Drugo, naivan je svako ko misli da ce ovi ljudi koji vode BiH po svim osnovama nekome pomoci ! Mozda ljudi koji zive u Kantonu Luzern ili Zürich mogu da se nadaju da ce "dzrava" biti ta koja ce do neke mjere pomoci i napraviti sistem za ljude ali da neko zivi u Kantonu Sarajevu i tome se nada to je vec jako losa procijena.
Siroke narodne mase u BiH ce imati toliko koliko ce imati i koliko imaju, kada ne budu imali nece jesti, jesce manje i to je to! Ljudi koji su vlasnici kapitala ce se uvijek truditi da plate manje a dobiju vise ! I tako je bilo prije, tako je u krizi i tako ce biti i poslije krize.![]()
Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Moderator: anex
-
Lesli Eldridž
#176 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
- Bosanac sa dna kace
#177 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
ma nekima je ve cu stomaku....uvjek dobar gost wrote:Lagano se kriza spušta do stomaka...
- uvjek dobar gost
#178 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Bosanac sa dna kace wrote:ma nekima je ve cu stomaku....uvjek dobar gost wrote:Lagano se kriza spušta do stomaka...
To je najbolji put ... ružno je od mene to reći ali moram...
Gledam neki dan u piljari velikoj onako malo sa strane čekajući ženu da uzme nake hemije i šta sve ne... gledam onako ljude šta kupuju i kako im lica izgledaju...!!! Kupuju sve same robne marke (mislim na srednji sloj ljudi) kupuju sve same konzerve... i nekako tugaljivi pogled imaju i nekako napola hujavi napola bijesni....
Kad kažem iz stomaka u glavu... iz guzice nama nikad doći neće... nekako kao da je kraći put iz stomaka ili preko stomaka do glave,... nekako kao da je najslikovitije tako posmatrati cijeli problem..
Još kad dijaspora prestane malo slati šolde... kukala nam majka.. nema više socijalnog mira !
- uvjek dobar gost
- uvjek dobar gost
#180 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Počeli otkazi u velikim piljarama.... po mojim informacijama nekoliko stotina ljudi je dobilo otkaz.... a tek je počelo...!
- Topla voda
#181 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
u kojoj piljari?
kod slovenaca ili gdje?
kod slovenaca ili gdje?
- uvjek dobar gost
#182 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Da kod slovenaca..... a tek je krenulo.. i što je najgore oni su u BiH najbolji u regionu po rastu obima prodaje... ??Topla voda wrote:u kojoj piljari?
kod slovenaca ili gdje?
-
AdnanSA
#183 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Još nije ni počelo. Biće svašta na BiH tržištu rada.
Kažu da veliki Pevec u Banja luci posluje sa gubitkom.
- uvjek dobar gost
#184 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
ja kažem da je tek počelo.... obim prodaje lagano tek počinje da opada u nekim velikim piljarama... u naredna dva mjeseca se očekuje puni udar...AdnanSA wrote:Još nije ni počelo. Biće svašta na BiH tržištu rada.
Ljudima se najavljuje smanjenje plata za oko 20%... vežite se polijećemo !
- Bosanac sa dna kace
#185 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
uvjek dobar gost wrote:ja kažem da je tek počelo.... obim prodaje lagano tek počinje da opada u nekim velikim piljarama... u naredna dva mjeseca se očekuje puni udar...AdnanSA wrote:Još nije ni počelo. Biće svašta na BiH tržištu rada.
Ljudima se najavljuje smanjenje plata za oko 20%... vežite se polijećemo !
procitah negdje na netu da u BiH dnevno poso izgubi 130 ljudi
- uvjek dobar gost
#186 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
.... A politike za smanjenje udara nema, nema planova konkretnih, nema intervencija.... spominju komercijalne kredite i prodaju javnih dobara... da bi se pokrpale socijalne rupe....Bosanac sa dna kace wrote:![]()
uvjek dobar gost wrote:ja kažem da je tek počelo.... obim prodaje lagano tek počinje da opada u nekim velikim piljarama... u naredna dva mjeseca se očekuje puni udar...AdnanSA wrote:Još nije ni počelo. Biće svašta na BiH tržištu rada.
Ljudima se najavljuje smanjenje plata za oko 20%... vežite se polijećemo !![]()
![]()
![]()
![]()
procitah negdje na netu da u BiH dnevno poso izgubi 130 ljudi![]()
Sve u svemu dok dobro ne udarimo glavom izgleda da nećemo doći pameti...., a udar je sve bliži !
Još par stvari prema mojim informacijama na sarajevskom aerodromu je došlo do umanjenja plata, u pojedinim špedicijama također.... osiguravajuće kuće su na redu i ostale slične firme... koje rade sa novcima ili koje prodaju maglu...
Sve u svemu fakat spremite se polijećemo...!
- glavutan
#187 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Ma jok ba, to je sve propaganda.
Kakva otpustanja, kakva kriza trice i kucine? Sve su to mediji krivi jer se ponekad pojavi po koji clanak koji ne pise ruzicasto.
Vidi ba Oslobodjenja bezobraznog sto prosipa propagandu protiv mile nam vlasti.
Banke su nasi najveci prijatelji i spasioci. Samo to treba uferciti. To nam trebaju ovi sa diplomama ekonomskih fakulteta objasniti da se ne provaljujemo jer mi nista ne znamo kao oni.
I stranci su nasi dobrotvori. Milije mi je sad strano govno sto ga uvezu nego nase. Nekako mi ljepse smrdi. Sve nesto po modernim svjetskim tokovima.
Samo eto, treba malo vremena dok to tvrda bosanska glava ukopca.
Evo vidis mene.
Odrobij'o 15 dana ban-robije jer kont'o da nas stranci pljackaju i jos to rek'o ovdje. Al' nek sam, nije mi zao. Konacno sam se osvjestio. Sve je bas 'nako kako vlast kaze.
Ahmet Sabo je najobicniji duduk, slabo sam ga procijenio.
Kakva otpustanja, kakva kriza trice i kucine? Sve su to mediji krivi jer se ponekad pojavi po koji clanak koji ne pise ruzicasto.
Vidi ba Oslobodjenja bezobraznog sto prosipa propagandu protiv mile nam vlasti.
Med i mlijeko tece po ulicama, zlatne kasike na svakom cosku samo kako je narod vazda namcor nikad mu nista ne stima. Pogan neki.Vlada Federacije BiH u vremenu recesije odriješila kesu
Piše: S. ŠEHERČEHAJIĆ
13/03/09
Političkim strankama 750 hiljada KM!
Najviše će inkasirati SDA, SBiH i SDP • Po hiljadu maraka isplatiti po osnovu verificirane stare devizne štednje
Iako federalna administracija još nije dobila plaće za januar, boračke i invalidnine neratnih invalida kasne, a budžetski prihodi padaju, Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela odluku kojom će za 15 parlamentarnih političkih stranaka iz budžeta isplatiti 750 hiljada konvertibilnih maraka.
Premijerova inicijativa
Riječ je o sredstvima iz transfera za političke stranke i koalicije za prvi kvartal ove godine, a odluka o isplati donesena je na prijedlog federalnog premijera Nedžada Brankovića. Pomenuti iznos će biti raspoređen na 15 parlamentarnih političkih stranaka i koalicija, od čega će najveće iznose dobiti SDA - 146.250 KM, Stranka za BiH - 119.327 KM i SDPBiH - 112.596 KM. Slijedi HDZBiH sa 62.115 KM, NSRZB sa 38.558 KM, HDZ 1990 sa 35.192 KM, te SDU - BOSS, koji su dobili 31.827 KM, a isto toliko pripalo je BPS-u i SNSD-u.
DNZ je za prvi kvartal ove godine dobio 28.462 KM, po 25.096 KM dobili su HSP - NHI, HSS, dok je HDU dobio 21.731 KM. Vlada je po 18.365 KM dodijelila HNZ-u, HKDU-u, dok je nezavisnom delegatu Senadu Kananoviću pripalo 3.365 KM.
Vlada je donijela i odluku o gotovinskim isplatama verificiranih potraživanja po osnovu stare devizne štednje za ovu godinu.
“Svakom pojedinačnom potražitelju, kojem je izdana potvrda o verificiranju, isplaćuje se s jedinstvenog računa trezora FBiH maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos od 1.000 KM“, precizirano je u odluci. Isplate će se vršiti po hronološkom redu pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim tražbinama koje se objavljuju u Službenim novinama FBiH i u dvoje dnevnih novina.
Rasteretiti privrednike
Uredbom o članarinama u turističkim zajednicama, visina ove pristojbe je, u skladu sa Operativnim planom za implementaciju Socijalnog sporazuma 2009 - 2010. i Programom mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenje poslovnog ambijenta, smanjena u odnosu na dosadašnju za 50 posto za sve razrede. Namjera Vlade je rasterećenje doprinosa privrednika, jer se pretpostavlja da će kroz povećan stepen naplate biti obezbijeđena sredstva neophodna za osnovne funkcije turističkih zajednica.
Više zatvorskih stražara
Vlada je razmatrala informaciju o stanju u kazneno-popravnim zavodima. “Ono što žurno treba učiniti je u cijelosti izmiriti novčane obveze spram KPZ-ova iz 2008. godine, a osobito se to odnosi na dovršetak gradnje i otvaranje novih smještajnih kapaciteta tuzlanskog KPZ-a“, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici.
U okviru kratkoročnih mjera je i zaključak o upošljavanju većeg broja zatvorskih stražara, ali i ostalih službenika, te izmjenama odgovarajućeg zakona kako bi se omogućilo formiranje zatvorenih odjela u postojećim KPZ-ovima.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=44
Banke su nasi najveci prijatelji i spasioci. Samo to treba uferciti. To nam trebaju ovi sa diplomama ekonomskih fakulteta objasniti da se ne provaljujemo jer mi nista ne znamo kao oni.
I stranci su nasi dobrotvori. Milije mi je sad strano govno sto ga uvezu nego nase. Nekako mi ljepse smrdi. Sve nesto po modernim svjetskim tokovima.
Samo eto, treba malo vremena dok to tvrda bosanska glava ukopca.
Evo vidis mene.
Odrobij'o 15 dana ban-robije jer kont'o da nas stranci pljackaju i jos to rek'o ovdje. Al' nek sam, nije mi zao. Konacno sam se osvjestio. Sve je bas 'nako kako vlast kaze.
Ahmet Sabo je najobicniji duduk, slabo sam ga procijenio.
- uvjek dobar gost
#188 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Jasan je meni Branković, jasan mi je Dodik...Špirić, Cerić, Izetbegović junior... jasan mi je donekle i Zlaja... no nikako sebi da dočaram nas... nikako ne mgu da razbiram nas ovakve kakvi smo klonovi postali.. ne mogu da nas shvatim jer ... šta.. zamazujemo sebi oči mrvicama dok u principu život pored nas protrčava... jesmo li probali roniti, letiti zmajem, jesmo li bili na Bahamima, jesmo li skijali na glečeru, jemo sli probali voziti mini formuli, jesmo li bili u akvariju velikom, jesmo li bili u Firenci, Parizu, Pragu, Londonu, Moskvi , jesmo li spoznali nešto u novo otvorenom muzeju industrije i inženjerstva, jesmo li odveli djecu u novo otvoreni zabavi park... koliko smo u stvari spoznaja ostvarili u ovakvom okruženju...
Koliko smo još godina spremni halaliti, zaboraviti, prekrižiti u ime nekih lopova koji su vidjeli i Pariz i London... čija djeca nam se smiju dok šmrču koku i jebaju manekenke koje sa nama neće ni na piće jer mi nismo IN...
koliko još voide treba da proteče da bi ti balvane bosanako-hercegovački skontao da živiš u prvobitnoj akomulaciji kapitala koja je u službi par odabranih porosica čija djeca se školuju vani i tamo su na visinskim pripremama da bi onda oni zasjeli u fotelje premijerske ministarske... i slične.... a za to vriejem furda se ubija jer nema da vrati kredit....
In memoriam svima nama !
Koliko smo još godina spremni halaliti, zaboraviti, prekrižiti u ime nekih lopova koji su vidjeli i Pariz i London... čija djeca nam se smiju dok šmrču koku i jebaju manekenke koje sa nama neće ni na piće jer mi nismo IN...
koliko još voide treba da proteče da bi ti balvane bosanako-hercegovački skontao da živiš u prvobitnoj akomulaciji kapitala koja je u službi par odabranih porosica čija djeca se školuju vani i tamo su na visinskim pripremama da bi onda oni zasjeli u fotelje premijerske ministarske... i slične.... a za to vriejem furda se ubija jer nema da vrati kredit....
In memoriam svima nama !
- uvjek dobar gost
#189 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
......... In memoriam radničkoj klasi..........
Koliko je jučer ljudi dobilo otkaz samo u jednoj firmi... njih 25 danas jeste bez posla, koliko usta je tih 25 ljudi hranilo....?
KOliko ja ili Vi znate o tome, koliko će o tome danas pisati mediji.. dok su radnici Pretisa pred vladom ja sjedim i tipkam ovo, a niko od tih 25 ljudi neće biti pred zgradom vlade danas, kao što neće biti ni pred jednom zgradom da izrazi svoje nezadovoljstvo da izbaci bijes iz sebe. Tih 25 ljudi nije samo ali u isto vrijeme ti su ljudi prepušteni sami sebi jer iza njih ne stoji niko, nema Bibera, nema nezavisnog sindikata jer rade u grani privrede koja je poklonjena strancima ....
Koliko će danas ljudi ostati bez posla a nema velikih protesta sindikata... kažu mjesečno oko 2000 ljudi ostane na ulici, a još se priča da ovo sve samo je uvod i početak stvarne krize koja će nas spodbiti za mjesec il dva... jer tek tada ćemo osjetiti pravi udar .....
Šta se čeka, šta čekja Biber i cijela "građanska koordinacija" zar ti ljudi nisu svjesni da ne činjenjem ničega slabe svoju poziciju da im slabi povjerenje koje su u početku imali kod ljudi, zar mi još uvijek nismo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, situacije u koju nas je dovela slijepa nacional-šovinističko-separatistička politika koju vode nacionalne stranke i njihovi sateliti...?
Nekad krajem augusta i početkom septembra il najdalje u oktobru očekuje se poremećaj na svjetskom tržištu hrane... a mi kao zemlja ovisna o uvozu hrane... šta kontamo... kako kontamo da ćemo to progurati... sijeći opet baštice oko ulaza il na terasama... ćemo postavljati improvizovane plastenike il staklenike...
Otvorimo oči, radnička klasa je otišla u raj, ostali su potkupljeni sindikalni rukovodioci, ostali su marionetski čelnici koji kao brane il štite sami sebe, dok radnici ostaju bez poslova, dok ispisuju djecu sa fakulteta..... Branković umjesto da grije optuženičku klupu... on planira da ode na odmor jer umorila ga je prodaja svega i svačega, umorio se od upropaštavanja privrede i od upropaštavanja ljudskih sudbina....
generalni štrajk je jedino rješenje, i to da odmah u ponedeljak sve stane na jedan dan kao upozorenje... ukoliko se ne budu vidile konkrente mjere u roku od 25 dana poslije toga... treba blokirati sve jer ionako sve je blokirano samo se mi pravimo mutavi !
Svi u štrajk !
Koliko je jučer ljudi dobilo otkaz samo u jednoj firmi... njih 25 danas jeste bez posla, koliko usta je tih 25 ljudi hranilo....?
KOliko ja ili Vi znate o tome, koliko će o tome danas pisati mediji.. dok su radnici Pretisa pred vladom ja sjedim i tipkam ovo, a niko od tih 25 ljudi neće biti pred zgradom vlade danas, kao što neće biti ni pred jednom zgradom da izrazi svoje nezadovoljstvo da izbaci bijes iz sebe. Tih 25 ljudi nije samo ali u isto vrijeme ti su ljudi prepušteni sami sebi jer iza njih ne stoji niko, nema Bibera, nema nezavisnog sindikata jer rade u grani privrede koja je poklonjena strancima ....
Koliko će danas ljudi ostati bez posla a nema velikih protesta sindikata... kažu mjesečno oko 2000 ljudi ostane na ulici, a još se priča da ovo sve samo je uvod i početak stvarne krize koja će nas spodbiti za mjesec il dva... jer tek tada ćemo osjetiti pravi udar .....
Šta se čeka, šta čekja Biber i cijela "građanska koordinacija" zar ti ljudi nisu svjesni da ne činjenjem ničega slabe svoju poziciju da im slabi povjerenje koje su u početku imali kod ljudi, zar mi još uvijek nismo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, situacije u koju nas je dovela slijepa nacional-šovinističko-separatistička politika koju vode nacionalne stranke i njihovi sateliti...?
Nekad krajem augusta i početkom septembra il najdalje u oktobru očekuje se poremećaj na svjetskom tržištu hrane... a mi kao zemlja ovisna o uvozu hrane... šta kontamo... kako kontamo da ćemo to progurati... sijeći opet baštice oko ulaza il na terasama... ćemo postavljati improvizovane plastenike il staklenike...
Otvorimo oči, radnička klasa je otišla u raj, ostali su potkupljeni sindikalni rukovodioci, ostali su marionetski čelnici koji kao brane il štite sami sebe, dok radnici ostaju bez poslova, dok ispisuju djecu sa fakulteta..... Branković umjesto da grije optuženičku klupu... on planira da ode na odmor jer umorila ga je prodaja svega i svačega, umorio se od upropaštavanja privrede i od upropaštavanja ljudskih sudbina....
generalni štrajk je jedino rješenje, i to da odmah u ponedeljak sve stane na jedan dan kao upozorenje... ukoliko se ne budu vidile konkrente mjere u roku od 25 dana poslije toga... treba blokirati sve jer ionako sve je blokirano samo se mi pravimo mutavi !
Svi u štrajk !
- Fiore
#190 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Gdje si ti prije nesto blokirao? Nema te ni na protestima ,koje iste spominjes punih usta.. Krijes se iza policije i spijuniras sve sto mozes.. Samo podgrijavas masu da dobije pendrek preko ledja i krivicne prijave.. a moj pasa izvoli zaleti se na skupstinu ili sta hoces vec.. pa plati jedno 500KM sa sudskim troskovima,i upisanim dosieom..a naravno tebi placa organizacija koja te poslala ovamo..uvjek dobar gost wrote:......... In memoriam radničkoj klasi..........
Svi u štrajk !
Nit placas porez ovoj drzavi nit imas BH.drzavljanstvo svaki dan samo mlatis demagogiju..
Citav rat si proveo na drugoj strani,( a ti znas dobro gdje..i kako.. ) a iz tvoje zgrade je snajperom ubijen rahmetli Dzevad Begic-Dzilda
Kako si mogao sa svojih 30 godina kupi stan vrijednosti 130.000 tisuca maraka i to novogradnja ,extra lokacija:?:
Pasa moj solidni..
De ba reci ljudima kakav si igrac i spijuncina i ko zapravo zaradjuje na nesreci obicnih ljudi..
Koristis ojadjene gradjane za svoje ciljeve..
Hajd odleti do Dodika nek ti da nove instrukcije.. vakat je..
- uvjek dobar gost
#191 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
..... Moj Fiore..... sve pet ako ti misliš tako.... 
- TarikSA
#192 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Jest ja sam u to 100% siguran, al eto ima novi moderni naziv PRIVATLUK:)Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#193 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
130.000 tisuca

- TarikSA
#194 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Pa i nije mu neka lokacija, pise Lokacija: blizu Merkura...hahaFiore wrote: Kako si mogao sa svojih 30 godina kupi stan vrijednosti 130.000 tisuca maraka i to novogradnja ,extra lokacija:?:
- jaba
- Location: grad izmedju dvije rijeke na ravnici u zemlji oblika srca
#195 Re:
bhxxl wrote:rjesenje je jednostavno umjesto korumpiranih sindikalnih vodja staviti prave ljude jer u svakoj normalnoj zemlji postoji jak sindikat koji stiti prava radnika i diktira pravila igre.
Nazalost to je istina sindikat je stvarno korumpiran umjesto da vodje daju savjete kako provoditi neke korake po zakonu kako bi zastitili radnika oni daju savjete kako da se po zakonu ukine pravo radniku. To sam vidio svojim ocima.
-
semir007
#196 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???
Lijepo je bit u ovom nasem sistemu...
pogotovo ako si Robovlasnik
pogotovo ako si Robovlasnik