Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JahijaJilic

#101 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by JahijaJilic »

Problem je sitnošićarđijski primitivizam. Papci su završili škole, tako da dosta primitivaca radi u prosvjeti. Njima ovo i odgovara, jer da je situacija normalnija, znali bi smradovi da bi odmah letili sa posla. Nekad se znalo ko je nastavnik. Išlo se regularno u regularnu školu. Vidi sad kakve su škole i fakulteti i ko to završava. Od konobara i portira za par godina u rati i poslije rata imaš doktore nauka. Bukvalno tako. Jedan portir je u ratu završio soc. rad, i magistrirao. I još se đubre jedno falio da će i doktorirati i zajebavao raju da će im biti profesor na fakultetu. Možda sad i jeste. E takvi vladaju-sirovine, primitivci , magacineri, mesari,...Samo šopak danas može biti šef , direktor i čovjek na dobroj poziciji. Jebeš državu i ovaj narod, nek' "drma" ceca i seka aleksić...
JahijaJilic

#102 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by JahijaJilic »

lAhKO ROBOVLASNICKI SISTEM
uvjek dobar gost

#103 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by uvjek dobar gost »

... Prošli su izrežirani protesti radnika, invalida, boraca demobilizanih... valjda će pod pritiskom cijena ,uslova života i životnog standarda... populacije koje su ugrožene odbacititi svoja lažna rukovodstva, da će pokazati prstom na svoje lažne "Valtere" i da će sami onakvi kakvi su izaći na ulice naših gradova... jer nema selameta od Bibera onakvog kakav je on danas ni od Šišića.... ljudi podjela od 100. km il 150.km Vam ne kupuje socijalni mir, ne rješava Vam probleme samo odlaže ono što se izgleda odložiti ne može... jer gospoda , elita, feud na vlasti samo krade, pronevjerava novac, služi se zastrašivanjem i zaboravom, ignorisanjem i omalovažavanjem, strahom i prezirom.... dok mi kao društvo propadamo, dok civilizacijski tonemo... ali nema veze lijepo je slušati priče , bajke i basne o bezviznom režimu, sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.... dok oni zatvaraju državna preduzeća, ruše državne benzinske pumpe, dok obezvrjeđuju državnu imovinu, dok entiteti grcaju u pljačci... mi sebi nećemo da priznamo da je ovo robovlasnički sistem... da nas naša tri feuda izgladnjuju, prave od nas masu neobrazovanih ali poslušnih,.... što prije priznamo... prije ćemo valjda dalje...., a fedu ko feud... svega na trpezi, svega oko trpeze... njima i danas ne trebaju vize....

Hrabrost i odlučnost..., da nas bar uposle da pravimo akvadukte, piramide, kolosa.... il šta već pa da znamo zašto sve ovo....

Hapa.... povedi nas... putem istine......
uvjek dobar gost

#104 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Novi incident u Mittalu... ovaj put eksplozija.. sreća pa niko nije stradao... ljudi tamo rade kao kovači nekada, bez ikakve zaštitne odjeće.. kao rudari u nekim rudnicima.. ali nema veze nabacimo nove sunčane čale i lagano špartajmo ulicama ,pravdajmo svoju ljenost imaginarnim stvarima...
Ko je sljedeći ?????
edvin

#105 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by edvin »

uvjek dobar gost wrote:U komunikaciji sa prijateljima i prijateljicama često spominjem0 oslove rada, atmosferu na radnom mjestu, ponašanje nadređenog, radno vrijeme i uopšte kvalitet i zadovoljstvo poslom samim.
Najčešće zaključujemo da niđe veze nema ni sa čim.

Uslovi rada nikakvi, izrabljuju se ljudi najstrašnije, poslovi su u glavom vezani za volan, komercijalu, šalter ... samo rijetkima je upala kašika u med i zadovoljni su. Atmosfera na poslu je u glavnom loša, paziš šta ćeš i pred kim reći jer i zidovi imaju uši i cinkaju sve rečeno, nadređeni nerjetko se iživljavaju i liječe komplekse na zaposlenicima. Nazivaju ih čak glupanima, glupačama... i kakvim sve ne ih časte epitetima, ljudi su nakon radnog dana tako slomljeni i nekako ljuti i nezadovoljni da se to osjetu u saobraćaju najbolje....

radno vrijeme je naravno fleksibilno, prekovremeno se naravno slabo gdje plaća... itd...

na sve to u ovoj eri nezaposlenosti kad je 200. ljudi iza vas u redu za posao morate svašta progutati ako hoćete ostati na poslu... sve uz svemu i kad primimo platu na kraju mjeseca... nekako se zapitamo za šta mi u stvari radimo, jesmo li se džaba školovali i bili nam bilo bolje da smo nekad 96. otvorili piljaru il čevabdžinicu i sad uživali u plodovima utaje poreza i raznoraznih drugih malverzacija....????
Htjeli smo zapadni sistem i "demokratiju", eto sad!
alijagicalija

#106 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by alijagicalija »

Prije sedmicu ili dvije postavio sam pitanje Ino Kapitala tj, koncentracije stranih ulaganja, trgovackih centara na jednoj strani i radne snage Bosanaca, i njihovog trzista na drugoj. Odnosi su postavljeni u recimo nekoj matematskom odnosu 300 Eur naprema 15% Ebit-a za trgovacke centre. Svi odgovori su isli u pravcu daj ti meni 300 Eur...kakva Ebita, sta postotak, mijesas pojmove.
Moj zakljucak je da ne znamo puno, nemamo obrazovanja i novca i da nam nije jasno zasto je to lose po nas ako neko investira 1 ili 2 ili 5 mil Eur, zaposli nas 200 i ima profit a mi 300 Eur. Pa Super, super. 90% odgovora je bilo ne protiv Ino Kapitala, nego stava tipa...kako mozes to da pitas.---
uvjek dobar gost

#107 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Kakvog obrazovanja... raja završavaju ove naše provincijske fakultete, zanose se znanjem koje su kao usvojili... , a u stvari ne znamo gdje smo više šuplji..
Što se tiče Ino ulaganja i tržnih centara... nama trgovina već dohakava.. imamo toliki deficit u trgovinskoj razmjeni, proizvodnja nam je zaribala... ako je koncept razvoja da nam omladina radi za šalterima, na kasama i da preslaguje robu po rafama.. to je sve ok....
Nama su oranice prazne, sela pusta, fabrike su pokradene od strane političko-vjerskih moćnika (čitaj manipulatora) , raja, puk il narod šuti i trpi jer je u panici, nafilovan je putem medija mržnjom, strahom i beznađem... tako da je kao hipnostisan i ništa ne čini..
Sve u svemu mmoramo sebi priznati da nas vode slijepci u ambis , a da smo mi kao ovčice koje se boje bilo kome šta zablejati il se zamjeriti.,...

Nemamo nikakvih strategija, akcionih planova.. sve dok se ne ukine nostrifikacija stranih diploma i segregacija po toj osnovi... nema nama nigdje naprijed....

Hoću reći.. kako sam kontala dobro sam se i udala....
Ova vlast je prešla sve granice razuma, a i mi skupa sa njom.....!!!!
simonese

#108 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by simonese »

Brko,hosh to da kazes da sam ti ja lud?
Pa,mogu ti rec da jesam,malo,makar.
alijagicalija

#109 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by alijagicalija »

Evo kakav sam odgovor dobio od jednog eksperta na forumu:

...Bas je nekom radniku koji je zahvaljujuci stranoj investiciji i u te trgovacke lance, bitno da ispuni tvoje snove o planskoj ekonomiji u kojoj stranci nece biti vlasnici firmi u BiH. Ljudi rade, ne zive u oblacima, hoce da zive ovdje i sad, a ne u nekim vizijama. Razmisljate sturo, zanemarujte ogroman broj pozitivnih efekata stranih investicija. Bez stranih investicija, ovu drzavu ekonomski ne bismo mogli dici ni za 500 godina. Ko to ne konta onda stvarno ne znam o cemu uopste pricamo. Neki se monopoli spominju, a ono na kraju ispade nije monopol nego samo strani kapital. Hajmo se prvo upoznat sa osnovnih ekonomskim kategorijama, zakonitostima i sl. pa da mozemo fino raspravljat argumentovano.Treba traziti nove prilike za zaradu, a ne samo gledati u proslost i plakati nad propalim firmama.

Parola: ljudi hoce da zive ovdje i sad...

Posto sam nedavno bio na odmoru na jednom od jadranskih ostrva, pade mi na pamet... da je bolje biti konobar na moru nego voziti jahtu, ili bar brodicu...pa ljudi hoce da zive ovdje i sad...ubijedi me covjek...odo da radim za tri stoje (ne radi se o pjevaljki) :)
uvjek dobar gost

#110 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Eksperte razumijem jer i oni su dio tala, oni sjede u kojekakvim komisijama ,upravnim odborima... oni su pravili planove i akcione planove za privatizaciju... oni su ti koji savjetuju svete krave na vlasti... No mene čude radnici, mene čude sindikati, čude me nezaposleni, studenti me ne čude... jer nema ni trunke solidarnosti ,nema nikakvog napretka po tom pitanju, nema adekvatnog odgovora nezavisnog sindikata... ma nema kuveta nikako... evo poslaničke plate su otišle u nebo... a mi ostasmo u prašini svakodnevnoj, ostasmo negdje da se tješimo gorim od sebe jer i takvih naravno ima... ali političari ovi koji su nas dovukli do ovdje gdje smo... su sami sebi podigli plate.....

Ne znam šta još da se desi da bi narod skontao da postajemo sve nepismeniji, zatucaniji, prljaviji, krezaviji, da nam kosa ubrzano opada, da imamo sve više bolesnih koji se nemaju gdje liječiti....

Molim Vas Vi koji i ako čitate ovo a znate Nedžada Brankovića ili Milorada Dodika.... zamolite ih da počnemo praviti piramide, kolosa, pantenon il neki peti kapitalni objekat.... bar tada znati ćemo zašto.....

Dajte nam pare... oooo, dajte nam pare... mi smo fukare... ooo mi smo fukare... zvati ću policiju.. ovi na vlasti pokradoše sve... nama osta samo sitno....

Ni pjesma više ne pomaže......, al njojzi fala.... :run:

P.S

Bibere gdje si i skim si.... sa radnicima garant nisi.....
uvjek dobar gost

#111 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Jučer bih u Srabrenici i Bratuncu.... sad se Vi pitate kakve veze to ima sa temom... e pa ima.. mi u vlasti nemamo kapacitete koji trebaju da iznesu održivi razvoj ,ljudi jednostavno su na pozicijama jer su podobni a ne sposobni. Na konto toga i zbog toga mi smo se zaglavili u vremenu i prostoru, a sve to koriste pojedinci ili klanovi koji na sve moguće načine uzrabljuju ljude, pri tome radnici nemaju osnovna prava da ne kažem da su im i osnovna ljudska prava ugrožena. Suvišno je spominjati porodiljsko odsustvo, bolovanje, odmor, osam radnih sati ili nešto još....

Sad se ja pitam.. nekad su se radnici u svijetu borili da rade pet dana u sedmici, da radni dan bude osam sati, da dobiju veću nadnicu... zbog velike količine stresa na poslu, zbog probijanja granice od osam radnih sati, zbog ubrzanog tempa života.. jeli došlo vrijeme da se radnici bore za (recimo) vikend koji ima tri dana, odnosno da se petak uopšte ne radi il srijeda....???

Ovo postavljam kao retoričko pitanje jer zastupam stav da su ljudi iz generacije u generaciju sve gori, razmaženiji i sve veći miševi... da se nekad radnici nisu izborili za svoja prava ili žene za pravo glasa i prividnu ravnopravnost..... danas ne bi garant..... jer postali smo ogromni miševi bez imalo samopoštovanja.....
kustah

#112 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by kustah »

uvjek dobar gost wrote:Jučer bih u Srabrenici i Bratuncu.... sad se Vi pitate kakve veze to ima sa temom... e pa ima.. mi u vlasti nemamo kapacitete koji trebaju da iznesu održivi razvoj ,ljudi jednostavno su na pozicijama jer su podobni a ne sposobni. Na konto toga i zbog toga mi smo se zaglavili u vremenu i prostoru, a sve to koriste pojedinci ili klanovi koji na sve moguće načine uzrabljuju ljude, pri tome radnici nemaju osnovna prava da ne kažem da su im i osnovna ljudska prava ugrožena. Suvišno je spominjati porodiljsko odsustvo, bolovanje, odmor, osam radnih sati ili nešto još....

Sad se ja pitam.. nekad su se radnici u svijetu borili da rade pet dana u sedmici, da radni dan bude osam sati, da dobiju veću nadnicu... zbog velike količine stresa na poslu, zbog probijanja granice od osam radnih sati, zbog ubrzanog tempa života.. jeli došlo vrijeme da se radnici bore za (recimo) vikend koji ima tri dana, odnosno da se petak uopšte ne radi il srijeda....???

Ovo postavljam kao retoričko pitanje jer zastupam stav da su ljudi iz generacije u generaciju sve gori, razmaženiji i sve veći miševi... da se nekad radnici nisu izborili za svoja prava ili žene za pravo glasa i prividnu ravnopravnost..... danas ne bi garant..... jer postali smo ogromni miševi bez imalo samopoštovanja.....
Ovo sto si gore opisao je sindrom kapitalizma i njegovog mentaliteta,egoizam i neosjetljivost na tudje probleme, U 18xx i nekoj napravljena je ova piramida u ovih 150 i plus godina u ljudskoj prirodi se nije nista promijenilo. A i nece!

U zavisnosti od toga gdje si na ovoj piramidi tako se i ponasas.

Image
ld

#113 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by ld »

problem je u mentalnom sklopu bosnaca
uvijek poslusni jos od osmanlija,pa austrougarske,tite,uvijek rade,rade,kad zatreba ratovali su i na krimu,egiptu,u alpama,kako za koga i u radu i ratu se pokazuju kao odani i dobri
tako da u svedskoj bosanci su jako cijenjeni radnici i prema svom radu i dobro placeni
u bosni rade 12 sati za gazde koje gledaju kako ce na svaki nacin da im smanj crakavicu od plate,smanje topli obrok i ostalo i opet nasi dobrio bosanci se ne bune
pa dobri moji dokad
zasto se studenti ne pokrenu i ugledaju na francuske studente,zasto se radnici ne pokrenu,pa ako i sef otpusti predsjednika sindikata,da se svi radnici ujedine iza njega i blokiraju rad firme,zasto ne nadjete par dobrih lopova,bar u zenici i sarajevu ih ima i za izvoza,pa im dadnete dobre tipe za te vese direktore,koliko mi je poznato u zavisnsti od tipe i precinznsti daje se i do 30% od plijena
na kraju krajeva sacekajte sefa navece bez svjedoka i polomite mu laktove i casice na koljenima i nak do kraja zivota se pita sta je zgrijesio

tako je jedan direktor zaje... nekog firmasa za nekih 30 000 maraka i ovaj angazuje utjerivace dugova,ovi ga oteli iz kancelarije,u sumi ga udarali par sati
poslije kad su ga pustili covjek je uredno vratio svu lovu sto je bio duzan
a sve dok ga je ovaj ganjao po sudu i uljudno trazio da mu vrati novac,ovaj ga je lavatio i ismijavao

da je ovo normalna i pravna drzava ti sefovi,direktori bi se bojali zakona i ispunjavali bi svoje obaveze,ovako nemaju od koga da se boje
radnici nula bodova,studenti taraba,policija i radi za njih,a to vazi i za politicare
tek kad se oni budu bojali za svoja mjesta,svoje zube i casice na koljenima tek tad ce oni raditi za narod i svoje radnike
zlajo

#114 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by zlajo »

Narod u Bosni je navikao na to da promjene donese uvijek netko izvana.Dok Srbi i Hrvati imaju koliko toliku podrsku od svojih maticnih drzava,Bosnjaci su nazalost ostali sami.
Nema razvoja ni napredka,a niti ce doci sam od sebe.To sto je u Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi zivot daleko ugodniji i laksi, je posljedica promjena koje su trajale stoljecima, i koje su donijele citavi niz generacija.Mnogi ljudi u Bosni grijese kada usporedjuju stanje kod sebe u odnosu na Zapad.Daleko je Bosna od Zapada.Treba malo pogledati oko sebe, i prema ostalim zemljama koje ne spadaju medu onima sa Zapada.Tamo postoje i korupcija,i siromastvo i ratovi, i mnogo toga sto je nepozeljno, a dobrim dijelom je dio ljudskih zivota.Tako da se jasnije vidi medu koje drzave Bosna spada.
Bosna je na najboljem putu da postane najnerazvijenija zemlja u Evropi.Tu parole tipa sto uciniti da bi zivot bio bolji,same po sebi ne mjenjaju nista.Narod je razjedinjen,a politicari su korupirani.I tko je kriv za to? Nitko. Nije Bosna jedina takva.U drzavi (ili dijelu drzave) kojoj je glavni politicki program ukidanja drugog dijela drzave (RS),a ne briga i napredak vlastitog naroda,tesko da se mogu ocekivati neke pozitivne promjene. Niti postoji program niti adekvatno rukovodstvo, kao sto ne postoji niti jedna siroka i aktivna kriticna masa nezadovoljnih radnika.
Drugim rijecima, ne zivi se najbolje, ali covjek se da na sve navici,tako da eto.....zivi se nekako,...gura se dalje.....
Sto se tice Evrope i sna da ce jednom to sve biti Evropa,treba malo promatrati sto se i tamo desava.Po onome kako stvari sada stoje ovih desetak,dvanaest drzava koje su ukljucene u Evropu zadnjih godina, je bio veliki zalogaj za EZ,ali zalogaj koji je donio otrjeznjenje.Tako da neka navodno buduca pridruzenja su dovedena i te kako u pitanje.Evropska Unija mora i fonkcionirati, a ne samo se siriti, pa onda puci jer ce se ispostaviti da je nemoguce ostvariti noramalno funkcioniranje.Za Hrvasku jos postoje i neki izgledi,jer je poprilicno napredovala u pregovorima i programima, ali i to je sada dosta upitno.Posto trenutno funkcioniranje EZ se ispostavilo kao daleko veci problem, nego sto se nekada ocekivalo da ce biti.
Vrlo je vjerovatno da ce Bosna sa ostalim drzavama iz regije ostati jos jako dugo na periferiji Evropskih Integracija.Sto samo po sebi znaci da ce morati se vise osloniti na samu sebe i suradnju sa susjedima.Da li ce to biti ikada moguce (posto to sada ocigledno nije),pokazati ce vrijeme.
U svakom slucaju,ako se nista ne promjeni, od lose situacije uvijek postoji ona jos gora....
jedna

#115 Re: we

Post by jedna »

komi wrote:
svaka firma je svijet za sebe i u svakoj firmi može biti RAJ na zemlji ako je gazda čovjek
Druzba je druzba, a sluzba je sluzba. ne znam ti ja kakav da je gazda, ako je privatnik... tesko li se tebi. mislim, tesko je danas svugdje, ali privatluk je posebna prica. bitan je licni profit, a ti se razguli ako hoces (i mozes). :x :x :x
jedna

#116 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by jedna »

jedan slucaj iz mog zivota. dok sam radila u pra-prosloj firmi, obavljala sam jedan zadatak. smatrala sam da sam sve uradila dobro i kvalitetni i bila sva ono "happy". sve zavrsila i prije roka, nadredjeni me pohvalili... ali onda dolazi "the boss" - VLASNIK svih nas, te mi dolazi srati po mom trudu i ponizavati me pred svima. ja se na to okurazih i uzvrati mu istom mjerom (na kraju sam izgurala svoje jer se nadredjena zalozila za mene, ali me ipak posle nasamo upozorila da ne smijem tako postupati u privatluku). dolazim kuci sva ozarena sto sam izgurala svoje, te odlucih to podijeliti sa svojim ukucanima. otac se kao slozio sa mnom, ali je ipak smatrao da jos "nije bilo vrijeme za takvo reagovanje" sa moje strane. dok se mati "hibretila" te je stala krsiti ruke i lomiti prste, a onda je sasula paljbu na mene da cu samo ja biti kriva ako ostanem bez posla.
mislim.... sta ce mi posao gdje ce me jeb*avat kako ko hoce! posao trebam, ali ne po svaku cijenu.

BOLJE GROB NEGO ROB!!! :x :x :x
Bosanac sa dna kace

#117 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by Bosanac sa dna kace »

iskali su ga, eto nam ga!
fuXa.ba

#118 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by fuXa.ba »

jedna wrote:jedan slucaj iz mog zivota. dok sam radila u pra-prosloj firmi, obavljala sam jedan zadatak. smatrala sam da sam sve uradila dobro i kvalitetni i bila sva ono "happy". sve zavrsila i prije roka, nadredjeni me pohvalili... ali onda dolazi "the boss" - VLASNIK svih nas, te mi dolazi srati po mom trudu i ponizavati me pred svima. ja se na to okurazih i uzvrati mu istom mjerom (na kraju sam izgurala svoje jer se nadredjena zalozila za mene, ali me ipak posle nasamo upozorila da ne smijem tako postupati u privatluku). dolazim kuci sva ozarena sto sam izgurala svoje, te odlucih to podijeliti sa svojim ukucanima. otac se kao slozio sa mnom, ali je ipak smatrao da jos "nije bilo vrijeme za takvo reagovanje" sa moje strane. dok se mati "hibretila" te je stala krsiti ruke i lomiti prste, a onda je sasula paljbu na mene da cu samo ja biti kriva ako ostanem bez posla.
mislim.... sta ce mi posao gdje ce me jeb*avat kako ko hoce! posao trebam, ali ne po svaku cijenu.

Bravo!!!!
Treba covjek da ima i svoje dostojanstvo
ljubav_aha

#119 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by ljubav_aha »

odlicna tema
uvjek dobar gost

#120 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

.... Uslovi rada.. nikakvi... sve se lomi preko leđa radnika... u isto vrijeme radnicima se manipuliše, oni su u službi dnevne politike i nacionalnih interesa koji su svakako lažni, mislim na interese....
Dok radnike vodi lažni Valter u liku Bibera i dok se iza njih zaklanjaju likovi kao što su Branković i Silajdžić, Dodik il Čović...Ljubić, Lijanović ili ini likovi, mrka je nama kapa...

Možemo ako ništa saosjećati sa rudarima, sa ljudima koji rade u željezarama... uopšte možemo saosjećati sa radnicima jer ebeno je danas raditi u ovom sistemu koji nekolicini služi samo za punjenje džepova....
jedna

#121 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by jedna »

fuXa.ba wrote:
jedna wrote:jedan slucaj iz mog zivota. dok sam radila u pra-prosloj firmi, obavljala sam jedan zadatak. smatrala sam da sam sve uradila dobro i kvalitetni i bila sva ono "happy". sve zavrsila i prije roka, nadredjeni me pohvalili... ali onda dolazi "the boss" - VLASNIK svih nas, te mi dolazi srati po mom trudu i ponizavati me pred svima. ja se na to okurazih i uzvrati mu istom mjerom (na kraju sam izgurala svoje jer se nadredjena zalozila za mene, ali me ipak posle nasamo upozorila da ne smijem tako postupati u privatluku). dolazim kuci sva ozarena sto sam izgurala svoje, te odlucih to podijeliti sa svojim ukucanima. otac se kao slozio sa mnom, ali je ipak smatrao da jos "nije bilo vrijeme za takvo reagovanje" sa moje strane. dok se mati "hibretila" te je stala krsiti ruke i lomiti prste, a onda je sasula paljbu na mene da cu samo ja biti kriva ako ostanem bez posla.

Bravo!!!!
Treba covjek da ima i svoje dostojanstvo
Jos da nadodam da mi poslednju platu nikad nisu dali. Posjetila sam ih skoro i pitala kakve su sanse da me isplate (a proslo je gotovo godinu dana), a direktor mi je rekao da ce me isplatiti jer on sebi nece dozvoliti da ih ja prozivam po gradu kako su mi duzni ostali. Iskreno, ne ocekujem da mi te pare ikad daju, ali volim otici s vremena na vrijeme da ih podjebem malo.
fuXa.ba

#122 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by fuXa.ba »

Jesi pokvarena :)
Gdje ti je dusha?? :)
jedna

#123 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by jedna »

U pakao zna se :D
fuXa.ba

#124 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by fuXa.ba »

Imamo nesto zajednicko :)
Air Ramiz

#125 Re: Je li ovo oko nas u stvari robovlasnički sistem ???

Post by Air Ramiz »

Sve zemlje tranzicije su prošle kroz ultra liberalni kapitalizam, a ovo liberalni znači da ti kapitalista može isisat dušu a sve u liberalnim zakonskim okvirima po evropskim standardima. Čitav kreditni sistem je postavljen tako da robuješ nekom, da prema tome organizuješ svoj život, da čuvaš posao, da trpiš kako bi mogao plaćat rate, a kredit ti treba kako bi mogao obezbjedit krov nad glavom. Robuješ da bi imao krov nad glavom. A Bosna pored toga ima još jednu strahovitu okolnost, a to je nepostojanje države. Mi naprosto nemamo države, živimo u blatu, sa zasebnim administrativnim cjelinama koje služe same sebi, gdje ne važe ni diplome, ili važe ali mi to još ne znamo, gdje se uvodi bolonja, prije definisanja rezulata koji se očekuje od bolonje, gdje ne postoji ministarstvo obrazovanja bosne i herecegovine, gdje država ne može primit donaciju jer nema ministarstva poljoprivrede, džaba hiljade potrošenih dana na proteste poljoprivrednika ispred parlamenta u šatorskom naselju, džaba štrajkovi glađu, džaba protesti Kotorana koji ne mogu da vrate vlastitu zemlju, džaba Fata Orlović, jer ne postoji država koja će se borit protiv malverzacija, kriminala, nezakonitosti. Dok se ta država ne stvori, ljudi će plivat u mutnom, a kapitalisti će lovit. Pored nepostojanja države, problem je i podijeljeno društvo u kojem 2/3 populacije radi protiv vlastite države, bez obzira na cijenu. Evo nedavno se desila situacija da su hrvatski graničari na Savi vratili kamione jaja iz Orašja koja su se trebala plasirat na hrvatsko držište, zbog nekakvog pravilnika (kojeg BiH nema, jer ga nije usvojila), i tako je 12 miliona tih jaja propalo, odnosno jedan solidan biznis. Tek su se sad ti poljoprivrednici iz Orašja počeli hvatat za glavu: jao, gdje je država?! Pa naravno da je nema, kad su je ti isti razvaljivali i pravili Herceg Bosnu, koja nikada nije ni imala izgleda da bude međunarodno priznata. Gdje im je bila pamet? Gdje im je sad Jelavić i samouprava. Isti slučaj i sa onim liderom poljoprivrednika iz RS-a ("selo na čelo"), kad ga je udarilo po džepu, onda je počeo da traži ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou, a kad je pravio RS, onda nije razmišljao da će mu djecu zakačit neimaština. Ili onaj idiotluk od skupštine Unsko-sanskog kantona u kojoj se dvije partije (iz većinski istog naroda) ne mogu dogovorit oko premijera, i to traje, traje, traje, a privreda propada. Nažalost, izgleda da ćemo morat čekat da se ovakav broj incidenata poveća kako bi se stvorila kritična masa ljudi i u okrilju onih koji rade protiv BiH i kod onih koji deklarativno ne rade, a potom ćemo valjda dobit neki normalan insitucionalni okvir u kojem će radnik biti cijenjen, barem onoliko kao u susjednim državama.
Post Reply