Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
lalemali

#1 Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by lalemali »

Molim za savjet one koji imaju iskustva sa kasko osiguranjem vozila. Naime na parkingu mi je neko udario u auto, razbio zadnji far i ostetio skoljku (Toyota Yaris). Imam zaključeno kasko osiguranje u BOSNA SUNCE. Medjutim, nemam zapisnik od policije jer nisam zvao policiju. Bio sam u žurbi. Sad mi ovi iz BOSNA SUNCE kazu da mi nece dati pare za popravak jer nemam zapisnik od policije.
Mene zanima da li je neko imao sličan slučaj? Takodjer bi me zanimalo da mi neko kaze da li je u ovom slucaju moguce nesto vise uraditi preko advokata. Ako je moguće, ima li neko kontakt od nekog advokata koji radi na ovim stvarima? Neku preporuku. I da li bi se isplatilo angažirati advokata u ovom slučaju, koliko bi advokat tražio, itd.
Još da kažem da je po mojoj procjeni šteta nekih 1000 km ili tu negdje.
Hvala unaprijed
AAEERROO

#2 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by AAEERROO »

lalemali wrote:Molim za savjet one koji imaju iskustva sa kasko osiguranjem vozila. Naime na parkingu mi je neko udario u auto, razbio zadnji far i ostetio skoljku (Toyota Yaris). Imam zaključeno kasko osiguranje u BOSNA SUNCE. Medjutim, nemam zapisnik od policije jer nisam zvao policiju. Bio sam u žurbi. Sad mi ovi iz BOSNA SUNCE kazu da mi nece dati pare za popravak jer nemam zapisnik od policije.
Mene zanima da li je neko imao sličan slučaj? Takodjer bi me zanimalo da mi neko kaze da li je u ovom slucaju moguce nesto vise uraditi preko advokata. Ako je moguće, ima li neko kontakt od nekog advokata koji radi na ovim stvarima? Neku preporuku. I da li bi se isplatilo angažirati advokata u ovom slučaju, koliko bi advokat tražio, itd.
Hvala unaprijed

Parkiras auto na parkingu i zovnes policiju kazes im da te neko udario dok si bio parkiran i oni naprave zapisnik.
Govorim ti iz iskustva ;-) 100% prolazi
lalemali

#3 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by lalemali »

Joj što mrzim s policijom imat posla, ne mogu ti opisat.
Hvala ti u svakom slučaju!
vnm

#4 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by vnm »

jao lopova, meni nikakav zapisnik trazili nisu...
Raz

#5 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by Raz »

AAEERROO wrote:Parkiras auto na parkingu i zovnes policiju kazes im da te neko udario dok si bio parkiran i oni naprave zapisnik.
Potpisujem, iz iskustva takodje x 2 :mrgreen:
slavkoimamodilera

#6 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by slavkoimamodilera »

U pravilu sve stete do cca. 2000 KM bi trebale ici iskljucivo izmedju tebe i osiguranja, bez peglanja s pol. zapisnicima :-) Dobro da znam da ne mijenjam osiguravajucu kucu za kasko :mrgreen:
lalemali

#7 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by lalemali »

vnm wrote:jao lopova, meni nikakav zapisnik trazili nisu...
jel isto BSO ili neka druga osiguravajuća kuća?
lalemali

#8 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by lalemali »

slavkoimamodilera wrote:U pravilu sve stete do cca. 2000 KM bi trebale ici iskljucivo izmedju tebe i osiguranja, bez peglanja s pol. zapisnicima :-) Dobro da znam da ne mijenjam osiguravajucu kucu za kasko :mrgreen:
Ne mjenjaj ako išta valjaju. Ovi su ekstremno ljubazni kad dodješ zaključiti osiguranje, a skroz neljubazni kad trebaju dati pare. Ranije mi se već desio još jedan sličan slučaj. S obzirom da mi više odgovara komunikacija emailom, pisao sam drolji koja mi je zaključila osiguranje, ali nikad nije odgovorila. A ranije, pri zaključivanju ugovora, odgovori su stizali ekspresno i redovno. Sad mi nekakav njihov papak u razgovoru telefonom kaže kako oni ne komuniciraju emailom?? Dakle, kad želim neku informaciju moram zvati njega ili nju direktno da mi svojom neljubaznošću pokvare raspoloženje za cijeli dan.

Taj prvi put sam na koncu odustao od traženja pokrića štete (nije bila velika. Ustvari kako se uzme. Bila su ogrebana vrata.).

Kasko ugovor mi prestaje važiti za nekih mjesec dana. Ne pada mi napamet da produžim kod BSO.

Inače, auto je kupljen nov i star je manje od godine dana.
vnm

#9 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by vnm »

lalemali wrote:jel isto BSO ili neka druga osiguravajuća kuća?
da, i kod mene je BSO.
respo

#10 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by respo »

ako je veca steta ganjaj kasko kako znas
ako su ogrebotine kao i prvi put onda ne isplati se
jeftinije dodje da sam uradis to kod majstora
dinaraaa

#11 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by dinaraaa »

Šta npr. ako udariš u zid garaže kada parkiraš nesvjesno ili garaža nizbrdo a poledilo..jel i tada treba zvati policiju da sačino zapisnik. :-?
lalemali

#12 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by lalemali »

respo wrote:ako je veca steta ganjaj kasko kako znas
ako su ogrebotine kao i prvi put onda ne isplati se
jeftinije dodje da sam uradis to kod majstora
Pa eto, far je zadnji far je napuknut, radi, ali malo ružno izgleda pa bi ga nekad trebalo promijeniti. Osim toga ne znam šta ako kroz tu pukotinu prodre voda. Da li može biti još više štete.
Plastika je pozadi sa desne strane je na par mjesta skoro probijena i izgrebana. Vjerovatno se to da sanirati lahko. Zna li neko nekog majstora da preporuči. To može uraditi i toyotin servis, ali su strava skupi.
lalemali

#13 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by lalemali »

dinaraaa wrote:Šta npr. ako udariš u zid garaže kada parkiraš nesvjesno ili garaža nizbrdo a poledilo..jel i tada treba zvati policiju da sačino zapisnik. :-?
To ni meni nije jasno. Dobar primjer si naveo. Pravo glupo bih se osjećao da trebam zvati policiju u takvom slučaju.
A ovo je slično. Samo, ovima je u interesu da odustaneš pa te zezaju na svaki način. Neki advokat bi to izganjao, ali ne znam ima li smisla angažirati advokata kad šteta nije nešto veća. Napominjem, ovo bi bilo jedno milja troškova uvrh glave. Tako su mi rekli oni koji se malo bolje razumiju.
respo

#14 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by respo »

ako je do nekih 1000 onda se ne isplati kasko koristiti jer sljedece godine gubis premiju
e sada pitanje je sta ako bi daleko bilo u medjuvremenu do sljedeceg kaska imao kakvu neserecu sa vecom stetom na autu kako onda naplatiti jer si vec naplatio

moj licni savjet ako je do 1000 kao sto kazes pravi sam jer kad ces ti to izganjati papirologija itd za 1000 se ne isplati
dottore

#15 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by dottore »

drug donio slike auta i prihvatili...
a auto vec bilo popravljeno(isti dan kad i nesreca bila popravljeno)
vnm

#16 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by vnm »

respo wrote:ako je do nekih 1000 onda se ne isplati kasko koristiti jer sljedece godine gubis premiju
to bi bilo tacno da kod nas osiguranja rade kako treba. samo slijedece godine promijenis osiguravajucu kucu, provjereno funkcionira.
respo

#17 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by respo »

jbg sada svake godine mjenjati kucu ne ide nema milion kuca a ni ti neces voziti auto samo 10-ak godina

a sto se tice ja sam zadovoljan kako rade recimo u triglav osiguranju
Rambo-Amadeus

#18 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by Rambo-Amadeus »

Uz policu osiguranja si trebao dobiti i Uslove za kasko osiguranje motornih vozila. Pogledaj u njima sta pise u clanu koji se odnosi na obaveze Osiguranika kada nastane osigurani slučaj. Kod saobraćajnih nezgoda (udesa) mora postojati policijski zapisnik (između ostalog da bi se tvoje drustvo namirilo od odgovornog lica). Međutim, u ovom slučaju po mom misljenju ne treba zapisnik jer mozes reci da ti je dijete kamenom razbilo (ili nesto sl.), dakle uopste nije bitno na koji je nacin steta nastala.

Dakle glavni izvor su ti Uslovi za osiguranje, a obzirom da se radi o relativno malom iznosu stete, ne vjerujem da bi u osiguranju rizikovali da izgube osiguranika varajući ga (trazeci nesto sto ne treba)...da je to neka steta od 20 000 KM pa hajde, ali ovako...
_Astra_

#19 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by _Astra_ »

Napatit ces se ti sa BSO, bjezi od njega - glavom bez obzira...
Ja se vec drugi put natezem s njima zbog stete od oko 2000KM... ima policijski zapisnik, full kasko... sve ima... ali se oni PRAVE STRASNO PAMETNI...

Kako god - nikad vise BSO...
vnm

#20 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by vnm »

respo wrote:jbg sada svake godine mjenjati kucu ne ide nema milion kuca a ni ti neces voziti auto samo 10-ak godina
pa neces svake godine valjda imati toliku stetu na automobilu da moras mijenjati. :)

evo ja sam imao stetu od nekih 250KM. lakiranje kompletnog prednjeg branika, na dva mjesta ogreban, jedno ja kriv drugo me neki komsija zakacio. otisao zadnji dan vazenja osiguranja, prijavio kasko stetu.
zatim sam otisao u istu poslovnicu BSO i produzio kasko. prva godina me izasla 630KM a ova sad druga 570KM, a moglo je vjerovatno na drugom mjestu i jeftinije ali sam bio zadovoljan uslugom. i kako se sad to ne isplati.

pazi, oni ako su ti uzeli lupam nekih 500-600KM za kasko, onda ne vidim razloga zasto ti ne bi mogao prijaviti i neku manju stetu. vjeruj mi da njima apsolutno nista ne znaci ako im prijavis neku manju stetu. TREBALO bi da im znaci i da ima neka beza podataka za to, ali sve dok se oni medjusobno kolju i mi cekamo po nekoliko mjeseci na isplate, mozes i ti valjda biti malo bezobrazan.
lalemali

#21 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by lalemali »

Ma razmisljam da li vise ikako da uzimam kasko osiguranje. Ako je to takvo zezanje da iskamčiš male pare, kako je tek kad ih ganjaš za veću lovu. Ne znam da li ima smisla angazirati kakvog advokata? Ili da li bi imalo smisla zvati inspekciju. Pojma nemam.
U svakom slučaju hvala velika za veše savjete. Jako su korisni.

Inače u ugovoru stoji da treba zapisnik. A ugovor nisam vidio prilikom zaključivanja kasko osiguranja, već su mi ga poslali postom nakon nekih sedam dana. To mi je bilo prvi put da osiguravam auto kasko pa sam nisam bio baš oprezan. Ali i dalje postoje slučajevi kad je besmisleno zvati policiju. Te potankosti nisu u ugovoru, već se generalno kaže da treba biti zapisnik.
Kasko sam platio nekih 640 km za godin. U pitanju je full kasko koji obuhvata sve uključiv kradju auta.

Vjerovatno ću poslušati jednog od vas koji kaže da nema smisla natezat se s njima za 1000 km (ako bih 1000 i dobio, ko zna.).
Ako i budem htio kasko za sljedeću godinu, TO GARANT NEĆE BITI BSO, majku im!
AAEERROO

#22 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by AAEERROO »

AAEERROO wrote:
lalemali wrote:Molim za savjet one koji imaju iskustva sa kasko osiguranjem vozila. Naime na parkingu mi je neko udario u auto, razbio zadnji far i ostetio skoljku (Toyota Yaris). Imam zaključeno kasko osiguranje u BOSNA SUNCE. Medjutim, nemam zapisnik od policije jer nisam zvao policiju. Bio sam u žurbi. Sad mi ovi iz BOSNA SUNCE kazu da mi nece dati pare za popravak jer nemam zapisnik od policije.
Hvala unaprijed

Parkiras auto na parkingu i zovnes policiju kazes im da te neko udario dok si bio parkiran i oni naprave zapisnik.
Slobodno bez ikakvih problema prolazi ova varijanta :thumbup: :thumbup:
maxell_sarajevo

#23 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by maxell_sarajevo »

Raz wrote:
AAEERROO wrote:Parkiras auto na parkingu i zovnes policiju kazes im da te neko udario dok si bio parkiran i oni naprave zapisnik.
Potpisujem, iz iskustva takodje x 2 :mrgreen:

Potpisujem prolazi sigurno.Buraz ogrebao auto od trafiku mi lagano parkirali u Svrakino i zovnuli muriju oni napravili zapisnik i mi pare dobili :D
Skyfox

#24 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by Skyfox »

dinaraaa wrote:Šta npr. ako udariš u zid garaže kada parkiraš nesvjesno ili garaža nizbrdo a poledilo..jel i tada treba zvati policiju da sačino zapisnik. :-?
slicno je bilo kod moje jaranice samo sto je skontala stetu tek sutradan. Morala zvat policiju da napravi zapisnik jer su joj ga trazili a drot jos rek'o nema sanse da su vas udarili na parkingu jer nije bilo komadica plastike (razbijen zadnji far) Na kraju je dobila ali o jadu se zabavila.
zonbirile

#25 Re: Je li moguće naplatiti kasko ako nemam pol.zapisnik

Post by zonbirile »

đaba si se ofirao,otiđi sada u drugu poslovnicu.Za muriju "posoli" malo komadića žmigavca na mjestu udara na parkingu,da te ne ufate u laži.
Post Reply