Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JVC

#801 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by JVC »

Ramzess Veliki wrote:Sve tzv. svete knjige napisane su od ljudi, svjesno sa ciljem sirenja svog utjecaja i kontrole drugih lakovjernih ljudi. Iz istog razloga u svima se spominju neukim ljudima nerazjasnjene pojave i u tim knjigama se pojasnjavaju kao Bozansko djelo. Sve religije stoljecima rade isto u pokusaju da opstanu, a to je rat sa naukom. Nauka je definitivno pobijedila stare religijske dogme, I od tada se religija prilagodjava nauci. Ono sto je religija prije osporavala, sada ista krivotvorenjem I izmisljanjem novih "tek otkrivenih" tekstova i prevoda podvaljuje kao dijelom svojeg ucenja.
Ovo govorim opcenito, mada je rat sa naukom najspecificniji ranom krscanstvu.
Ali ako u Kur'anu stoji "stvorili smo sedam kata nebesa" ... a mi znamo da ih postoji trilione, da zivimo u jednoj prostor-dimenziji a postoje hiljade drugih, da je uspon nauke, kulture, humanosti, tehnologije, komunikacije ... dostize jedan civilizacijski BUM, eksploziju stvaralastva ... I neko mi potura "sedam kata nebesa" ??? Da dobijem reumu na -24 zbog skracenih nogavica??? :lol:

Religija je okov kojeg se treba osloboditi da bi covjecanstvo krenulo dalje u svom razvoju.
Religija je odigrala svoju istorijsku ulogu. Sada je sredstvo za izazivanje sukoba i ratova.
Ne bih se u svemu slozio sa tobom. Znanost nije jedini izvor podataka/cinjenica, i religija doseze izvan podrucja vrijednosti i morala.
Zapravo, religija moze imati pozitivan ucinak na znanost, kao sto je to u razvoju moderne medicinske etike. Mnogi rani znanstvenici bili su veliki krscani, kao sto su to i neki znanstvenici danas.
arzuhal

#802 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by arzuhal »

Image

:mrgreen:
Euridika
Globalna šefica

#803 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Euridika »

cendlerbing wrote:
Ramzess Veliki wrote: znas kakve su divne plaze na Baliju, Sumatri, kristalno more, nema plavijeg neba kao kad pogledas sa Mont Kenye, ili udahnes zrak na Mont Blanu. Stvoritelj nam je dao ovaj zivot da ga uzivamo, da vidimo, da naucimo. Za sebe, da se osjecas ispunjenim kad si sam na pjescanom zaljevu a ispred tebe kristalno cisto filipinsko more. Ne za nekog drugog. Za sebe ... ne za druge.
Ugasi komp, izadji napolje, tamo negdje je zivot, sunce ... potok zubori ... idi. :thumbup:
Hoću i ja... :eh:
Gdje - na snijeg? :D
Kod nas izađeš napolje i onda sav pokunjen se vratiš nazad u kancelariju, jer skontaš da je trenutno ipak bolje za kompom. :(
Isto je trenutno bilo gdje u BiH, još proljeća nema. :( :(
Smrcak15

#804 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:Sve tzv. svete knjige napisane su od ljudi, svjesno sa ciljem sirenja svog utjecaja i kontrole drugih lakovjernih ljudi. Iz istog razloga u svima se spominju neukim ljudima nerazjasnjene pojave i u tim knjigama se pojasnjavaju kao Bozansko djelo. Sve religije stoljecima rade isto u pokusaju da opstanu, a to je rat sa naukom. Nauka je definitivno pobijedila stare religijske dogme, I od tada se religija prilagodjava nauci. Ono sto je religija prije osporavala, sada ista krivotvorenjem I izmisljanjem novih "tek otkrivenih" tekstova i prevoda podvaljuje kao dijelom svojeg ucenja.
Ovo govorim opcenito, mada je rat sa naukom najspecificniji ranom krscanstvu.
Ali ako u Kur'anu stoji "stvorili smo sedam kata nebesa" ... a mi znamo da ih postoji trilione, da zivimo u jednoj prostor-dimenziji a postoje hiljade drugih, da je uspon nauke, kulture, humanosti, tehnologije, komunikacije ... dostize jedan civilizacijski BUM, eksploziju stvaralastva ... I neko mi potura "sedam kata nebesa" ??? Da dobijem reumu na -24 zbog skracenih nogavica??? :lol:

Religija je okov kojeg se treba osloboditi da bi covjecanstvo krenulo dalje u svom razvoju.
Religija je odigrala svoju istorijsku ulogu. Sada je sredstvo za izazivanje sukoba i ratova.
zasto se smijes o korjenima planina pa kad sti se pokazes koliko neznas sa respektabilnih naucnih stranica, ti zazmiris na to i pobjegnes sa teme :-)

sledeci put pazljivo sa smijanjem da ti ne prisjede :wink:
svete knjige napisane su od ljudi, svjesno sa ciljem sirenja svog utjecaja i kontrole drugih lakovjernih ljudi.
ako je to razlog, zasto je mUhammed odbnio da bude kralj u mekki sa bogastvo i najljepsim zenama kada su mu nudili da ostavi Kuran a da bude kralj sa svim pogodnostima??+zasto?
Ali ako u Kur'anu stoji "stvorili smo sedam kata nebesa" ... a mi znamo da ih postoji trilione, da zivimo u jednoj prostor-dimenziji a postoje hiljade drugih, da je uspon nauke, kulture, humanosti, tehnologije, komunikacije ... dostize jedan civilizacijski BUM, eksploziju stvaralastva ... I neko mi potura "sedam kata nebesa" ??? Da dobijem reumu na -24 zbog skracenih nogavica???
ne kata, nego tacan prevod je stvorili smo sedam nebesa u slijevima, to jeste paralelni univerzumi
a mi znamo da ih postoji trilione
zar to ti znas da postoje trilioni drugih univerzuma , zar imas empirijske dokaze za to :D
cendlerbing

#805 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by cendlerbing »

Euridika wrote:
cendlerbing wrote:
Ramzess Veliki wrote: znas kakve su divne plaze na Baliju, Sumatri, kristalno more, nema plavijeg neba kao kad pogledas sa Mont Kenye, ili udahnes zrak na Mont Blanu. Stvoritelj nam je dao ovaj zivot da ga uzivamo, da vidimo, da naucimo. Za sebe, da se osjecas ispunjenim kad si sam na pjescanom zaljevu a ispred tebe kristalno cisto filipinsko more. Ne za nekog drugog. Za sebe ... ne za druge.
Ugasi komp, izadji napolje, tamo negdje je zivot, sunce ... potok zubori ... idi. :thumbup:
Hoću i ja... :eh:
Gdje - na snijeg? :D
Kod nas izađeš napolje i onda sav pokunjen se vratiš nazad u kancelariju, jer skontaš da je trenutno ipak bolje za kompom. :(
Isto je trenutno bilo gdje u BiH, još proljeća nema. :( :(
Ma ne kod nas, Euridiko, nego ovo kako je Ramo opisao...meni je sunce i more i topli vjetar - sreća, a kad pogledam kroz prozor u ovo bijelo govno, nije mi ni do čega.

Ramooo..haj otvori kakvu temu i postiraj slike otamo :eh:
Smrcak15

#806 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote: ako ti je hljeb kako onda zakaza po tom pitanju planinski korjena???
Tebi se sve mora dokazivati?
Haj' evo brzinski ... Zemlja je usijana stijenska masa sa razlicitim stepenom hladjenja, a ono sto je tvoje pitanje odnosi se na zemljin pokrivac, odnosno tektonske ploce. Najnizi slojevi tektonskih ploca plutaju na masi usijane lave I svog su magmatskog sastava istog kao i sama lava. Sa udaljavanjem od lave prema hladnijim slojevima pocinje hladnjenje i prekristalizacija mase od koje su gradjene tektonske ploce, do gornjih slojeva na kojima osim magmatskih stijena nalazimo i sedimentne stijene, koje su daleko mladjeg geoloskog porijekla a nastale su stvaranjem sedimanata talozenjem, kako materijala organskog porijelka, tako i sedimenata magmatskog porijekla u vidu vulkanskih prasina i pepela.
Kako nastaju planine ... pomjeranjem tektonskih ploca iste se sudaraju i stvaraju planinske lance. Sile koje se stvaraju u tim procesima izdizu dijelove tektonskih ploca i stvaraju razudjene izlomljene i ispucale stijenske masive razlicite visine.
Dakle Smrle, kopaj ... planina nije iz jednog komada nego je stvorena izdizanjem velikih stijenskih blokova koji se pritiscu izmedju sebe i drobe. Odatle odroni, pecine, razlicit mineroloski sastav stijenskog masiva.

Kakvi zubi bolan, objavio si link na djelo koje je izdao indijski autor u periodu vladavine britanske imperije u Indiji samo zato jer se spominju zubi planine.
To je upravo tvoja greska, ti citas nesto iz Kur'ana ili Hadisa i onda Googlas na pojam, I sta ti izbaci guras kao dokaz. Ovaj dokaz nije nikakav dokaz. Na ovo ce se smijati svaki geolog.
Image
nesto zestoko nije uredu sa tobom :-) pa vidis li da ti donosim dokaze od geoloskog drustva, i sa livescience-nauka uzivo portalaa ti hoces njih u laz da utjeras

Geolosko drustvo
https://www.geolsoc.org.uk/Education-an ... tain-Roots

When did we first find out that mountains had roots and that these mountains stabilised the earth?

Mountains, Airy said, exert less gravitational pull than they should do because they have roots. Their less dense material extends down into the planet, in whose denser interior they float like icebergs in water. Continental masses, Airy said, stand high above the ocean floor because they are buoyant; in their case, floating in a substrate of denser rock. They stand proud, but only because they have much larger roots below.

sa livescience portala
Depth of Himalayan Mountain Roots Revealed
https://www.livescience.com/6595-depth- ... ealed.html

The collision site forms the roots of the Himalayas, so Pandey and her colleagues cracked open rocks from the mountain range and uncovered a mineral called majorite that is formed at least 125 miles (200 km) below the Earth's surface, which allowed the researchers to pinpoint the depth of the Indian continental crust.

ti dizes ruku na nauku ba da bi svoje neznanje prikrio :-)
Last edited by Smrcak15 on 22/03/2018 10:46, edited 1 time in total.
Euridika
Globalna šefica

#807 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Euridika »

cendlerbing wrote:Ma ne kod nas, Euridiko, nego ovo kako je Ramo opisao...meni je sunce i more i topli vjetar - sreća, a kad pogledam kroz prozor u ovo bijelo govno, nije mi ni do čega.

Ma šta nam slike vrijede ako ne možemo tamo gdje on uživa ... samo da padnemo u još veću depresiju ...? :cekam: :place1:

I ja bolujem za jugom i ljetom, a ovo bijelo govno nikako da ode... :cry:
MarlboroGold

#808 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote:
cendlerbing wrote:Ma ne kod nas, Euridiko, nego ovo kako je Ramo opisao...meni je sunce i more i topli vjetar - sreća, a kad pogledam kroz prozor u ovo bijelo govno, nije mi ni do čega.

Ma šta nam slike vrijede ako ne možemo tamo gdje on uživa ... samo da padnemo u još veću depresiju ...? :cekam: :place1:

Bolujem i ja... za haljinama, mini suknjama... :-|
Euridika
Globalna šefica

#809 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Euridika »

Smrcak15 wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote: ako ti je hljeb kako onda zakaza po tom pitanju planinski korjena???
Tebi se sve mora dokazivati?
Haj' evo brzinski ... Zemlja je usijana stijenska masa sa razlicitim stepenom hladjenja, a ono sto je tvoje pitanje odnosi se na zemljin pokrivac, odnosno tektonske ploce. Najnizi slojevi tektonskih ploca plutaju na masi usijane lave I svog su magmatskog sastava istog kao i sama lava. Sa udaljavanjem od lave prema hladnijim slojevima pocinje hladnjenje i prekristalizacija mase od koje su gradjene tektonske ploce, do gornjih slojeva na kojima osim magmatskih stijena nalazimo i sedimentne stijene, koje su daleko mladjeg geoloskog porijekla a nastale su stvaranjem sedimanata talozenjem, kako materijala organskog porijelka, tako i sedimenata magmatskog porijekla u vidu vulkanskih prasina i pepela.
Kako nastaju planine ... pomjeranjem tektonskih ploca iste se sudaraju i stvaraju planinske lance. Sile koje se stvaraju u tim procesima izdizu dijelove tektonskih ploca i stvaraju razudjene izlomljene i ispucale stijenske masive razlicite visine.
Dakle Smrle, kopaj ... planina nije iz jednog komada nego je stvorena izdizanjem velikih stijenskih blokova koji se pritiscu izmedju sebe i drobe. Odatle odroni, pecine, razlicit mineroloski sastav stijenskog masiva.

Kakvi zubi bolan, objavio si link na djelo koje je izdao indijski autor u periodu vladavine britanske imperije u Indiji samo zato jer se spominju zubi planine.
To je upravo tvoja greska, ti citas nesto iz Kur'ana ili Hadisa i onda Googlas na pojam, I sta ti izbaci guras kao dokaz. Ovaj dokaz nije nikakav dokaz. Na ovo ce se smijati svaki geolog.
Image
nesto zestoko nije uredu sa tobom :-) pa vidis li da ti donosim dokaze od geoloskog drustva, i sa livescience-nauka uzivo portalaa ti hoces njih u laz da utjeras

Geolosko drustvo
https://www.geolsoc.org.uk/Education-an ... tain-Roots

When did we first find out that mountains had roots and that these mountains stabilised the earth?

Mountains, Airy said, exert less gravitational pull than they should do because they have roots. Their less dense material extends down into the planet, in whose denser interior they float like icebergs in water. Continental masses, Airy said, stand high above the ocean floor because they are buoyant; in their case, floating in a substrate of denser rock. They stand proud, but only because they have much larger roots below.

sa livescience portala
Depth of Himalayan Mountain Roots Revealed
https://www.livescience.com/6595-depth- ... ealed.html

The collision site forms the roots of the Himalayas, so Pandey and her colleagues cracked open rocks from the mountain range and uncovered a mineral called majorite that is formed at least 125 miles (200 km) below the Earth's surface, which allowed the researchers to pinpoint the depth of the Indian continental crust.

ti dizes ruku na nauku ba da bi svoje neznanje prikrio :-)
Čovjeku građevina i geologija struka, a ti njega učiš o geologiji tako što guglaš pojmove o kojima pojma nemaš i postiraš ih ovdje?? Ti stvarno nisi dobro. :-) :-)

Povuci se s foruma i ne blati nam više vjeru, više ćeš ti ljudi istjerati iz islama nego ijedan nemusliman. Da nas Allah ovakvih kao ti sačuva.
Smrcak15

#810 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Crni Ramize vidi ovo

sa enciklopedije britanice
Isostacy
https://www.britannica.com/science/isostasy-geology
This means that an excess of mass seen as material above sea level, as in a mountain system, is due to a deficit of mass, or low-density roots, below sea level. Therefore, high mountains have low-density roots that extend deep into the underlying mantle.

sramotno da te Kuran ispravlja :D
Last edited by Smrcak15 on 22/03/2018 10:54, edited 1 time in total.
cendlerbing

#811 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by cendlerbing »

Euridika wrote:

Evo neću više off, al trebala bi nam tema sa mjestima koja izazivaju osjećaje...vidi bona, zar se ne rastopiš od miline, pa ti toplo oko srca...

Trenutno negdje oko Kariba...

Image
Euridika
Globalna šefica

#812 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Euridika »

cendlerbing wrote:
Euridika wrote:

Evo neću više off, al trebala bi nam tema sa mjestima koja izazivaju osjećaje...vidi bona, zar se ne rastopiš od miline, pa ti toplo oko srca...

Trenutno negdje oko Kariba...

Image
Metni ovo na temu trenutna osjećanja. :thumbup:
Smrcak15

#813 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Euridika wrote: Čovjeku građevina i geologija struka, a ti njega učiš o geologiji tako što guglaš pojmove o kojima pojma nemaš i postiraš ih ovdje?? Ti stvarno nisi dobro. :-) :-)

Povuci se s foruma i ne blati nam više vjeru, više ćeš ti ljudi istjerati iz islama nego ijedan nemusliman. Da nas Allah ovakvih kao ti sačuva.
neka molim te, vidim kolika mu je struka nezna obicne stvari :-)

ne govorim ja za MOuntain roots, nego respektabilne stranice

geoloska drustva, livescience portal, enciklopedija Britannica

a ti ces meni sad doci, kao eto on zna bolje geologiju od svih ovih respektabilnih stranica :-) ma bjaziiiii ba

više ćeš ti ljudi istjerati iz islama nego ijedan nemusliman.
eto nek te Ramzes uci onda :-)
MarlboroGold

#814 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: kazes islam nemoze pratiti

zasto ne moze...u islamu a bolje ga poznajem od Tebe, nigdje i nikad nije zabranjena razvitak i moderna tehnologija

cak sta vise i poslanik bi siguran sam odabrao laksi zivot ako bi mogao da bira, zasto bi putovao kamilom ako moze autom

zasto bi hranu cuvao na primitivan nacin ako moze u fridizeru

sam poslanik kaze olaksavajte a ne otezavajte, ako imas dvije mogucnosti teze i lakse, uzet ces lakse. tako to ide u islamu.
O da, zato imamo ljude koji još uvijek žive u pećinama. Ljude koji žive život kao što je i Muhammed živio. Chop chop square kao za vrijeme giljotina...
Pravo sebi olakšavate...
arzuhal

#815 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by arzuhal »

Ova sanželize ima misiju da ispretura podforume, od Religije pravi Prirodu i ekologiju, od Ljesa teološke diskusije a na Politici prevrće palačinku...I sve, kao: ne bih da offtopičim, al'...

Jel nas ovo Chmoljo iskušava?
cendlerbing

#816 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by cendlerbing »

Odoh ja sama u Banoviće. :roll: :-|
Bloo
Globalna šefica

#817 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

cendlerbing wrote:Odoh ja sama u Banoviće. :roll: :-|
Za ovo se ne ide u Banoviće :oops:
ima jedno puno puno gore mjesto.
Pošaljemo te na tajni podforum, gdje idu sve teme koje su zaključane i niko više ne piše na njima.
Ne vidiš ništa, samo to.
I možeš da odeš odatle tek kad pročitaš sve teme...
arzuhal

#818 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
cendlerbing wrote:Odoh ja sama u Banoviće. :roll: :-|
Za ovo se ne ide u Banoviće :oops:
ima jedno puno puno gore mjesto.
Pošaljemo te na tajni podforum, gdje idu sve teme koje su zaključane i niko više ne piše na njima.
Ne vidiš ništa, samo to.
I možeš da odeš odatle tek kad pročitaš sve teme...
Ni ja ne bih imao srca učiniti joj to...
cendlerbing

#819 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by cendlerbing »

Čitam ja nekad takve teme svakako. Pomažu mi u uvidu za ispit iz Historije međuljudskih odnosa forumaša i velikih banova Zlatnog doba foruma.
Bloo
Globalna šefica

#820 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

cendlerbing wrote:Čitam ja nekad takve teme svakako. Pomažu mi u uvidu za ispit iz Historije međuljudskih odnosa forumaša i velikih banova Zlatnog doba foruma.
Ove teme niko ne vidi. :)
Tako su strašno nepojmljive mozgu da su sakrivene nakon ključanja.
Obitavaju u limbu Tema o kojima se ne govori.

:|

Grozno mjesto. Ni ja ne idem tamo.
Euridika
Globalna šefica

#821 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Euridika »

arzuhal wrote:Ova sanželize ima misiju da ispretura podforume, od Religije pravi Prirodu i ekologiju, od Ljesa teološke diskusije a na Politici prevrće palačinku...I sve, kao: ne bih da offtopičim, al'...

Jel nas ovo Chmoljo iskušava?
Ako ništa, Džennet smo zaradili metlajući ovdje. :D
HardcoreMX

#822 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

Smrcak15 wrote:
dadinjo33 wrote::-)

Ma pusti propagandističke članke, prođi se samoobmanjivanja i uzmi se rječnika. Nije sporno da znači i "činiti prostranim", to sam odmah naveo, ali se ne uklapa u kontekst, kao što sam ti objasnio. Najprecizniji prevod je "imati kapacitet", a to podrazumijeva prostorni kapacitet, ali i kapacitet da se nešto uradi, tj. moć. Pored prostornog kapaciteta, pa izvedenog materijalnog kapaciteta ("bogat, imućan"), značenje je "pouvoir, faculte de faire quelque chose", tj. "moć, sposobnost da se učini neka stvar".

Iz konteksta se vidi da je baš to značenje u pitanju. Vidi se i iz stila drugog ajeta sa kojim kombinuje značenje nebo-zemlja. Nikakav svemir, moj Smrle.

Uhvati se ti učenja arapskog ;)

A duša mi je kad vas ubiju vaše riječi i vama mjerodavne stranice:

https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/% ... %B3%D8%B9/

A i da si taj zadnji SVOJ link pročitao, prije nego što si potrčao da, za vas-profesora arapskog utjeraš u laž, vidio bi da piše "the word musi' may mean the one who possesses power and means..."

:lol: :lol: :lol: :lol:

Protiv lažova i umišljenih neznalica svjedoče njihova usta, njihove riječi.
cuj pusti , ljudi detaljno objasnjeno, jos koriste i arapski rijecnik Lisan Al Arab a ti pusti Ma pusti propagandističke članke

ne zelim nista polovicno da bude, pa sam kontaktirao jednog ucenog arapa starijeg covjeka da pojasni rijec Musiu zasto se prevodi kao siritelji i kao imucan

Njegov odgovor:
موسع
The root is was'
it means large.
The verb awsa'a means to enlarge.
The attribute moosi' therefore means he who makes larger
As for 2:36 the wealthy, it is one of the meanings yes but when we look at it closely, it is less related to the root was', i mean it is not related literally, it is related metaphorically (the wealthy man has "vast" resources, "vast" capabilities).
To confirm this issue, look at "deeq" (tightness), it is the opposite, AND ALSO, METAPHORICALLY, TIGHTNESS OF LIVING MEANS POVERTY. Look it up and see, it will clarify everything for you (by confirming the opposite):
ضيق العيش , tightness of living, ie poverty
And actually there is an additional metaphoric rhetoric tool in the same word in that ayah:
على الموسع قدره
actually refers to the person who spends widely, not specifically the meaning of rich, just like in the same ayah,
وعلى المقتر قدره
the LITERAL meaning is "the person who spends little" (opposite of generous!!!)
so again, as a rhetoric literary tool, the meaning is stretched, metaphorically, to mean "the poor".
So if you consider everything, our view concerning the Ayah
وإنا لموسعون
is correct, and is based on the most LITERAL meaning
the other meanings are also correct, they are used in Arabic, but they are more "metaphoric" when we consider the klix literal meaning of the root was'
znaci opet sam upravu a ti u krivu druze, dzaba ti pokusaji momce :kiss:

a ako neznas engleski ukratko da kazem

korjen je WAS'

sto znaci veliko, AWSA'A znaci povecati

atribut musiu , kada mu se M prikopca onda to bude Onaj koji povecava

sto se tice one rijecu Musiu u ajetu 2:36 sto je prevedeno Imucan

bukvalno to znaci Onaj koji ima siroke mogucnosti, siroke resurse, prevdeno na nas Imucan, da bi se to potvrdilo

pogledamo suprotnu rijec Deeq, znaci Usko, znaci metforiski se koristi za siromaha , Uzak u zivotnim potrepstinama

ضيق العيش uskog zivljenja, znaci siromasan

sto znaci

236. Nije vaš grijeh ako žene pustite prije nego što u odnos s njima stupite, ili prije nego što im vjenčani dar odredite. I velikodušno ih darujte darom, zakonom propisanim: imućan(Musiu, siritelj/siroki , to sirokih mogucnosti i resursa) prema svome stanju, a siromah(uski, uskih zivotinih mougnosti, resursa, koji usko trosi) prema svome; to je dužnost za one koji žele dobro djelo učiniti

tu je siromah prevedeno od rijeci Muktir, sto znaci Usko

dokaz:مُقْتِر
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/% ... %AA%D8%B1/
tight
- mean ; stingy ; miserly .
- miserly; tightfisted
- greedy; grasping; mean

Znaci covjek arap te izbio iz cipela sa odgovorom i spustio na zemlju tvoje bahato tumacenje koje nema veze svezom nego samo ofrlje nagadjanje. :-)
ispada da on bolje zna od svih prevodioca na svim jezicima i svih rjecnika..pa ako govori istinu i ako u diskursu teme govori arapski onda mu prevodi fakticki i ne trebaju...jedino da nama neukima prevede..
Connaisseur Karlin

#823 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Connaisseur Karlin »

nije svima ;-)
zforumas

#824 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by zforumas »

Ja sam ove moderatore prijavio za offtopicarenje. Smrleta stid, pa moradoh ja svoja nemocna pleca podmetnut'.
Bloo
Globalna šefica

#825 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

zforumas wrote:Ja sam ove moderatore prijavio za offtopicarenje. Smrleta stid, pa moradoh ja svoja nemocna pleca podmetnut'.
Divno, još jedan mučenik... :|
Locked