Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#401 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:e'o ga opet pijavica :facepalm:
stani malo, mozes li ti oboriti to, mozes li ponuditi protuarguyment dokaz ili nesto, nemoj se tek tako hvatati za glavu..

tema je jeli Kuran od Boga ili nije, i mi o tome diskutujemo ovdje ja iznosim dokaze, oni pokusavaju to oboriti, pa ko koga nadvlada u argumentima i dokazima :D
harač

#402 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by harač »

Harry Potter i
1. naucne cinjenice u Kuranu
2. brojcana cuda Kurana
3. buduci nagovjestaji
4. lingvisticka cuda Kurana
5. arheloska cuda Kurana
6. ljekovita cuda Kuran kroz exorcizam
Last edited by harač on 17/03/2018 23:18, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#403 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:e'o ga opet pijavica :facepalm:
stani malo, mozes li ti oboriti to, mozes li ponuditi protuarguyment dokaz ili nesto, nemoj se tek tako hvatati za glavu..

tema je jeli Kuran od Boga ili nije, i mi o tome diskutujemo ovdje ja iznosim dokaze, oni pokusavaju to oboriti, pa ko koga nadvlada u argumentima i dokazima :D
Samo ti...
Ja samo primjecujem ciklicnost pojava...

za 15 stranica će opet željezo... :|
Smrcak15

#404 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
HardcoreMX wrote:
Bloo wrote: PA tema i nije upućena isključivo vjernicima, jer njima ne treba dokaz za vjerovanje.
komentar nije upucen tebi nego iskljucivo onom sto tvrdi da je 'clean'....dokazi su tu za one koji ih prihvataju, a ne one koji ih ne prihvataju..apsurdno je da tvrdis da te nesto ne interesuje, a visis na tome danonocno zar ne? osim toga ovdje se raspravlja kako dokazati to, a ne kako ne dokazati...i islamske nauke, cak zasebno Qur'an, se izucavaju i van iskljucivo islamskih skola, npr. Oxford,..nadam se da su mu to relevantni naucni krugovi koje spominje...na drugom cini mi se da imaju i jedan od najstarijih odlomaka iz Qur'ana u pisanoj formi....
Sumnjam da izucavaju Kuran na Smrckov nacin...
samo ti sumnjaj, evo ti nemusliman drzi predavanje o embriologiji u Kuranu na univerzitetu
victom

#405 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrcak15 wrote:
victom wrote:
Muhamed nije pružio niti jedan dokaz, a masovno se ugradio u Kur'an
ja inace koristim 6 tacaka koje su dokaz da je kuran od Boga:

1. naucne cinjenice u Kurnau, ma koliko ti pokusavao to osporiti one su tu, i naucnici su to potvrdili koji su to studirali
2. brojcana cuda Kurana
3. buduci nagovjestaji
4. lingvisticka cuda Kurana
5. arheloska cuda Kurana
6. ljekovita cuda Kuran kroz exorcizam
tanka ti je ta osnova ko jufka.
Smrcak15

#406 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

victom wrote:Ja stvarno ne znam kako neki vjerski fanatici imaju obraza da se javljaju uopšte.

14 vjekova smo vidjeli vjeru na djelu. Nit su išta živjeli bolje ili lošije od drugih, nikakve extra milosti nisu imali, skoro pa ništa nisu doprijenili razvoju civilizacije, po cijeli dan klanjaju, mole se nešta, traže oprost, ni sami ne znaju od čega, i cijelo vrijeme prizivaju neki sudnji dan.

I onda dođu na forum i pričaju o naučnim dokazima u Kur'anu. Poprilično drsko i bezobrazno.
Svaki pošten i pametan insan bi se poklopio ušima na njihovom mjestu, a oni još propagiraju nešto.
14 vjekova smo vidjeli vjeru na djelu. Nit su išta živjeli bolje ili lošije od drugih, nikakve extra milosti nisu imali, skoro pa ništa nisu doprijenili razvoju civilizacije, po cijeli dan klanjaju, mole se nešta, traže oprost, ni sami ne znaju od čega, i cijelo vrijeme prizivaju neki sudnji dan.
ovo je najveci dokaz u kojoj si ti covjce zabludi

reci da nisu muslimani donijeli razvoju civilizacije moze reci samo neuka osoba o historiji

de molim te pogledaj ovaj kratki video o doprinosu islamske civilizacije napretku covjcanstva

a da ne pricam o stvarima koje ti i dan danas koristis koje je islamska civilizacija izumila ili unaprijedila od prijasnjih naroda.
Smrcak15

#407 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

@victom

odgovori ko je znao prije Kur'ana da embrio lici na pijavicu?

a da ne pricam da je Kuran opisivao pulsare i crne rupe sa 3 rijeci samo i masa toga jos sto mozemo naci u Kuranu.
victom

#408 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrčak, ljudi i nemaju volje da ti oboraju argumente jer ti njih opet ne prihvatiš.
Samo redaš svoje neke "dokaze" i "argumente".
I kad ti neko kaže, vidi u Kur'anu to ne štima, i stvarno je tako, ti nekom svojom logikom pokušavaš naći objašnjenje i opravdanje.
Optimus Prime

#409 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Optimus Prime »

perfekcionista1 wrote: Mlijeko je crno, Zemlja je kockastog oblika a Bosna prva u Evropi po zaposlenosti.
Ove moje tvrdnje su priblizno jednako argumentovane i logicne kao i ove tvoje iznad.
Hoces da kazes da se radi o opceprihvacenoj cinjenici da je ustvari Muhamed, a ne Hubble prvi opisao sirenje svemira?
Predlazem ti da odes na najblizi institut za astronomiju i da im izneses tu tezu.

Javi nam kako je ispalo.
victom

#410 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrčak je nepopravljiv
victom

#411 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrčak, čega se ti ustvari bojiš ?

Smrti ili kazne poslije smrti ?
Ili obadvoje ?
Smrcak15

#412 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

victom wrote:Smrčak, ljudi i nemaju volje da ti oboraju argumente jer ti njih opet ne prihvatiš.
I kad ti neko kaže, vidi u Kur'anu to ne štima, i stvarno je tako, ti nekom svojom logikom pokušavaš naći objašnjenje i opravdanje.

pa kako cu bezveze argumente prihvatiti pobogu si brate, kad ti neko valjan dokaz donese onda prihvatam

ima li logike vid dodjete ovdje da meni kazete kako posmatrac zalaska sunca u predvecerje mislio (iako to Kuran ne govori nigdje) da sunce fizicki zalazi iza planine ili ulazi u more, i to ste sigurno pokupili od anti-islamski sajtova i ljudi koji trabunjaju gluposti o Kuranu

da mene ubijede da je tako taj covjek mislio, mene koji citam Kuran na arapskom, razumijem poneke i rijeci, a ono sto ne razumijem imam i lexikon pri ruci pa mogu da vidim tacno sta pise, nisam ovisan o tudjim prevodima kao vi koji nenzate ni slova arapskog procitati :-)
Bloo
Globalna šefica

#413 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

I Roddenberry je predvidio tablete...

Image
Smrcak15

#414 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
perfekcionista1 wrote: Mlijeko je crno, Zemlja je kockastog oblika a Bosna prva u Evropi po zaposlenosti.
Ove moje tvrdnje su priblizno jednako argumentovane i logicne kao i ove tvoje iznad.
Hoces da kazes da se radi o opceprihvacenoj cinjenici da je ustvari Muhamed, a ne Hubble prvi opisao sirenje svemira?
Predlazem ti da odes na najblizi institut za astronomiju i da im izneses tu tezu.

Javi nam kako je ispalo.
da jasno i cisto kaze se u Kuranu

MI smo moci svojom sazdali nebesa i mi smo njegovi Siritelji.
Bloo
Globalna šefica

#415 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

Neka formula, nešto?
victom

#416 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrcak15 wrote:
victom wrote:Smrčak, ljudi i nemaju volje da ti oboraju argumente jer ti njih opet ne prihvatiš.

pa kako cu bezveze argumente prihvatiti pobogu si brate, kad ti neko valjan dokaz donese onda prihvatam

ima li logike vid dodjete ovdje da meni kazete kako posmatrac zalaska sunca u predvecerje mislio (iako to Kuran ne govori nigdje) da sunce fizicki zalazi iza planine ili ulazi u more, i to ste sigurno pokupili od anti-islamski sajtova i ljudi koji trabunjaju gluposti o Kuranu

da mene ubijede da je tako taj covjek mislio, mene koji citam Kuran na arapskom, razumijem poneke i rijeci, a ono sto ne razumijem imam i lexikon pri ruci pa mogu da vidim tacno sta pise, nisam ovisan o tudjim prevodima kao vi koji nenzate ni slova arapskog procitati :-)
pa to smo ti objasnili već tri puta.
nije bitno jel mu se učinilo ili je stvarno vidio.

Bitno je da se u Kur'anu i Hadisu explicitno navodni da postoji mjesto gdje sunce izlazi i zalazi. I da zalazi u mutan izvor vode. I da tamo žive ljudi.
To sam te pitao par stranica prije ali mi nisi odgovorio na to !!1

I kakve veze da li Kur'an citira anti islamski sajt ?? Njihove i jeste da nađu greške i našli su ih. I to puno.
Eto uzmi prevod koji god želiš i daj nam kontra argumente. Ali nemoj sad svoju neku priču.
Drži se ajeta i hadisa.
Smrcak15

#417 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

victom wrote:Smrčak, čega se ti ustvari bojiš ?

Ili obadvoje ?
obadvoje

ja sam iskren, nema te osobe koja se ne boji zakoraciti u nepoznato, laze svako ko kaze da se ne boji.

iako ja imam znanje sta se desava kad smrt nastupa i poslije smrti ali opet me strah jer sta ja znam jeli Bog zadovljan sa mnom.
Smrcak15

#418 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Neka formula, nešto?
kakva formula?
Smrcak15

#419 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

victom wrote: pa to smo ti objasnili već tri puta.
nije bitno jel mu se učinilo ili je stvarno vidio.

Bitno je da se u Kur'anu i Hadisu explicitno navodni da postoji mjesto gdje sunce izlazi i zalazi. I da zalazi u mutan izvor vode. I da tamo žive ljudi.

I kakve veze da li Kur'an citira anti islamski sajt ?? Njihove i jeste da nađu greške i našli su ih. I to puno.
Eto uzmi prevod koji god želiš i daj nam kontra argumente. Ali nemoj sad svoju neku priču.
Drži se ajeta i hadisa.
ne postoji mjesto niti se navodi "gdje"

jesam odgovorio, i to kilometarski post sa detaljnom analizom, da bi moderatori pocistili pola teme danas, i sklonili masa postova i izmedju ostalog i taj moj tebi.
Bloo
Globalna šefica

#420 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
kakva formula?
Pa za širenje..
Inače ako stoji samo tako uopšteno onda ćemo se razbacivati i sa Grcima, Cosmic Egg modelom svemira kod Hindusa (i jedni i drugi su čak malo detaljnije to opisali) i to sve stoljećima prije Kurana...
victom

#421 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrcak15 wrote:
victom wrote:Smrčak, čega se ti ustvari bojiš ?

Ili obadvoje ?
obadvoje

ja sam iskren, nema te osobe koja se ne boji zakoraciti u nepoznato, laze svako ko kaze da se ne boji.

iako ja imam znanje sta se desava kad smrt nastupa i poslije smrti ali opet me strah jer sta ja znam jeli Bog zadovljan sa mnom.
e vidiš, i ja se bojim smrti. svako se boji, manje više.

Ali šta će biti poslije nije me trunke strah, jer da ima neka viša sila (bog, vanzemaljci, matrix, simulacija, whatever), ja sam 100% načisto sasobom.
Ako kojim slučaje bude boga (ovog iz Kur'ana) , ja ću ga pitat, je li bio napušen ili drogiran kada je stvarao svijet, jer ovo je bruka šta je uradio.
On se treba pravdati, ne ja !

Više me brine da li propustiti akciju u Bingu, nego šta je poslije smrti.

Šta više radujem se, jer ne može gore biti nego ova sapunica na zemlji.
Smrcak15

#422 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
kakva formula?
Pa za širenje..
Inače ako stoji samo tako uopšteno onda ćemo se razbacivati i sa Grcima, Cosmic Egg modelom svemira kod Hindusa (i jedni i drugi su čak malo detaljnije to opisali) i to sve stoljećima prije Kurana...
nema formula, u kuranu je jednostavan jezik koristen, pa cak i za komplicirane stvari koristen je jednostavan jezik da bi se opisale.
Bloo
Globalna šefica

#423 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
nema formula, u kuranu je jednostavan jezik koristen, pa cak i za komplicirane stvari koristen je jednostavan jezik da bi se opisale.
Aham...
znači stoji samo
Ne znam...a da ipak nije mahnuo šta tamo od Hindusa?
Smrcak15

#424 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

victom wrote: e vidiš, i ja se bojim smrti. svako se boji, manje više.

Ali šta će biti poslije nije me trunke strah, jer da ima neka viša sila (bog, vanzemaljci, matrix, simulacija, whatever), ja sam 100% načisto sasobom.
Ako kojim slučaje bude boga (ovog iz Kur'ana) , ja ću ga pitat, je li bio napušen ili drogiran kada je stvarao svijet, jer ovo je bruka šta je uradio.

Više me brine da li propustiti akciju u Bingu, nego šta je poslije smrti.

Šta više radujem se, jer ne može gore biti nego ova sapunica na zemlji.

da se On tebi pravda, onaj koji je stvorio univerzum da se meni i tebi pravda :-) hajde otidji Trumpu i reci mu da pocisti ulicu u Washingtonu , da je pometla cijelu....nece proci druze moj, ako nemozes jednom obicnom covjeku narediti a da mozes nesto narediti gospodaru univerzuma.

uostalom evo i da ti se opravda, sta mislis kaze, ja sam vam dao savjete i upute a vi me niste slusali pa se divljali na zemlji. Onako fino ti objasni sve sta i kako, a ti se poslije slozis nakon detaljnog objasnjejna. pa ti kaze, eh sad kad sam ja objasnio situaciju daj da tebe sad procesljamo, kako ces se ti opravdati???
Šta više radujem se, jer ne može gore biti nego ova sapunica na zemlji
ovo na zemlji je raj sta je na onom svijetu u dzehennemu ako gledamo opise dzehennema.
Optimus Prime

#425 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:

Javi nam kako je ispalo.

Radi se samo o jednom od mogucih prevoda, koji je i kao takav toliko neprecizan da u najboljem slucaju moze sluziti samo kao neosnovana spekulacija. Naucno gledano potpuno neupotrebljivo.
Locked