naredjeno ti je da vjerujes u andjeleIrsar wrote:Naređeno mi da vjerujem? Ma nemoj? Kako uopšte nekome može biti "naređeno" da u nešto vjeruje? Valjda je vjera nešto lično, nešto što neko ne može na silu strpati u tebe.
Ne, nije naređeno da se u nešto vjeruje, mislim to je smiješno i tvrditi. Čovjek u principu već nešto zna, i zna - u dubini sebe - da Bog postoji. To što neki takvo svoje znanje zatru samoobmanom je druga stvar. Ono što je vjernicima naređeno jeste da slijede podrazumijevane posljedice znanja. Jedna od njih je da činjenje zla je loše, da činjenje dobra je dobro. Kako ljudi ne mogu nužno znati sve finese dobrog života, onda je vjera tu da naredi ono što Bog zna bolje i što služi kao podsjetnik na takav život.
Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
- Connaisseur Karlin
#301 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
- Irsar
#302 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Pa dobro, neke stvari jesu dio vjere. Samo što vjera kao takva nije "naredba" niti može biti. Tvoj fokus na paganizam kao način poništavanja istinitosti Islama je promašen, jer samo zato što je paganizam pogrešan ne znači da je u svemu pogrešan. Ultimativno, činjenica da i paganizam prihvata postojanje Boga ili neke "više sile" je dokaz da sadrži neke istine. Sličnost navoda u različitim religijama nije nužno dokaz "plagijatorstva" već doslovno istine koja svugdje mora biti ista, ili bar prezentovana slično; postojanje anđela/meleka, stoga, se može smatrati istinom, koja je negdje prezentovana bolje, a negdje gore, no svejedno se radi o jednoj istoj osnovi - a to je da meleci postoje.
- victom
#303 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ah, podjećaš me na mene kada sam bio mlad i naivan.Smrcak15 wrote:nikad i nigdje to nije pisano u Kuranu, nego pise kada je zulkarnejn dosao do crnog mora vidio je kako sunca zalazi iza njega, znaci to sto je zulkarnejn vidio.sunce zalazi u more
i nigdje ne stoji da sunce zalazi u more, da fizicki sunce udje u more, tako da neznam kako mozes ovako nesto bezveze uzeti kao argument???
nema ni jedne jedine greske u Kur'anu, evo ja te izazivam da izabewres najvecu i najtezu mogucu gresku za odbraniti, postiraj je meni ovdje ako hoces pa cemo vidjeti ima li ili nema.
Tek kasnije sam nadošao. Ali cijenim tvoj trud da me preobratiš.
Evo da odgovorim na ovo zalaženje sunca u vodu/izvor/more (nebitno).
Pozadina tog ajeta je da su Muhameda htjela tesitirati i postavili su mu 3 pitanja. Jedno o pitanja je bilo o Zulkarnejnu. Čovjeku koji je navodno putovao od istoka do zapada zemlje, bla bla. nebitno.
Uglavnom, Muhamedov odgovor na to pitanje je bio Sura 18, ajeti od 84-103, zalazak Sunca se spominje u ajetu 86, koji kaže:
"Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. "O Zulkarnejne," - rekosmo Mi - "ili ćeš ih kazniti ili ćeš s njima lijepo postupiti?"
Primjedbe:
1) Ne postoji mjesto gdje sunce zalazi
2) Ovo je bila jedinstvena prilika za Muhameda ili boga da kaže: pazte, sunce rotira oko zemlje, ono ne zalazi nigdje.. itd. Ali jok, ono zalazi u mutan izvor.
3) Ovo "učini mu se", je dodano naknadno. 100%. Više od 10 vjekova, nigdje ne piše učinu mu se. Pregledaj sve Tafsire do 17 vijeka, pa vidi.
3b) Čak i da je stvarno originalno pisalo "učinu mu se", kakve relevenatnosti to ima za čovječanstvo, šta se Zulkarnejne pričinilo ?
4) Tada su stvarno svi mislili da je zemlja ravna i da sunce stvarno negdje zalazi. Zato taj odgovor mogao i proći u to vrijeme jer
ljudi nisu mogli zamisliti gravitaciju i da stoje na glave. Pa je logičnije bilo da je zemlja ravna.
5) Dalje, tamo žive ljudi ???? Gdje žive ljudi ? Tamo gdje sunce zalazi ??? koji su to ljudi ? Japanci ? Indijanci ? Afrikanci ?
6) Dalje u ajetu 90 piše :"I kad stiže do mjesta gdje Sunce izlazi, on nađe da ono izlazi iznad jednog naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo čime zakloni.*"
Znači opet se spominje mjesto gdje sunce IZLAZI ! Takvog mjesta nema !
7) Kaže dalje, sunce izlazi iznad naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo čime zakloni. ?????
Vjerovatno ovdje se aludira, da tu sunce jako grije, i da su ti ljudi kažnjeni , ne navodeći razlog zašto. Ali opet se aludira na mjesto.
Znači navodi se jasno da na mjestu gdje izlazi sunce, žive ljudi. ?!?!
Samo u ovoj pasaži imaš 3 naučne greške a cijelo objašnjenje više podsjeća na bajku, nego na božju objavu.
Sveznali bog, da je imao namjeru, kratko i jasno je mogao dati milion dokaza, kojima bi se divile genaracije poslije.
Međutim, U Kur'anu toga nema, nema NIJEDNOG jasnog dokaza. Imaju samo nagađanja i neprecizni pokušaji.
Ti ćeš sad reći sigurno, bog je to tako htio
Ja nisam mogao živiti u laži (po mom viđenju), i zato sam postao ateista.
- HardcoreMX
#304 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ovaj pamflet je uvreda za inteligenciju...
- Connaisseur Karlin
#305 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
oh, ne, grijesis, sve religije su dio povijensog razvoja religioznosti ljudiIrsar wrote:Pa dobro, neke stvari jesu dio vjere. Samo što vjera kao takva nije "naredba" niti može biti. Tvoj fokus na paganizam kao način poništavanja istinitosti Islama je promašen, jer samo zato što je paganizam pogrešan ne znači da je u svemu pogrešan. Ultimativno, činjenica da i paganizam prihvata postojanje Boga ili neke "više sile" je dokaz da sadrži neke istine. Sličnost navoda u različitim religijama nije nužno dokaz "plagijatorstva" već doslovno istine koja svugdje mora biti ista, ili bar prezentovana slično; postojanje anđela/meleka, stoga, se može smatrati istinom, koja je negdje prezentovana bolje, a negdje gore, no svejedno se radi o jednoj istoj osnovi - a to je da meleci postoje.
nema to veze sa ponistavanjem, to vi vjernici tako dozivljavate, no Islam, kao i druge religija svijeta je pokupio paganke elemente , kao i druge obicjae iz drugih religija, to je tako sa relgijama, one su drustvena tvorevina
nisma nijednu religijiju osudila na plagijarizam, jer je potpuno normlan proces usvajanja vjerovanja iz drugih relgija
mda, a opet na temama , vi vjernici, cesto puta, pisete kako je islam najsavrsenija religija, a sad ponizno tvrdis kako su sve relgije, paganizam,
mitovi ilegende "prepoznale" Boga
a tko je ljudima obrazolzio cijelu hierarhiju meleka , nitko drugi, osim ljudska masta
-
Maxxtro
#306 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Dobro receno, al nece upalit. Dozvoli da te uputim malo.Euridika wrote: Btw, oni Smrčkovi dokazi s početka teme - Smrčak opasno brka nauku i religiju. Kako je neko jučer/danas napisao, on naučna dostignuća moderne nauke uzima i onda reverzibilno pretražuje Kur'an i traži paralele s nekim dijelovima Knjige. Ali te sve korelacije su iznimno nategnute i većinom vode ka zabludama. Prvo, skoro svi opisi svijeta i univerzuma u Kur'anu su površno dati, kao i opisi pojava iz fizičkog svijeta i dovoditi to u kontekst sa modernim, vrlo jasnim i preciznim naučnim eksperimentima i postignućima je zaista nezahvalno. Primjera radi, Smrčak je poredio kur'anski ajet koji govori o nebu kao zaštiti ljudi i onda to povezao sa ozonskim omotačem i zaštitom od UV zraka sa Sunca. Ova paralela je prenabregnuta do bola. Da je u Kur'anu dato malo preciznije objašnjenje (koje je opet bilo primjereno shvatanjima ljudi kojima je Objava izvorno spuštena) i da je uključivalo opise nekog zaštitnog omotača oko Zemlje, koji planetu štiti od štetnih zraka sa Sunca, tad bi se moglo govoriti da je moderna nauka dokazala hipotezu koja je jasno navedena i u Kur'anu toliko vijekova ranije. Ali, ovako se to ne može uraditi, jer zaštitnička uloga neba se može tumačiti na čitav niz načina.
Sve naučne teorije i hipoteze moraju biti vrlo jasno, striktno i precizno formulirane, kao i svi uslovi pod kojima te tvrdnje vrijede. Pa se onda takve jasne hipoteze dokazuju. Kad izostane jasna formulacija i postavka problema, tad na snagu stupa špekulacija. A iz špekulacija se nikad ne mogu izvoditi dokazi.
Smrcak ti je ovdje nesto kao The Chosen One, onaj koji je proreknut da ce konacno ujediniti nauku i religiju - sto i nije tako tesko kako zvuci na prvu, s obzirom da je uspio ujediniti pojedine vjernike i ateiste na ovom forumu u opoziciji i snebivanju njegovim budalastinama. Ovo ti je njegova mozda sesta iteracija dosad (chagalj, cackalica su dva nicka koja pamtim), rusili su ga i ismijavali, ali on se poput feniksa uzdigne svaki put i vrati s jos kompleksnijim i sarenijim crtezima i jos britkijom sabljom logike. Covjek je prakticno sazdan od logike, mislim da je arzuhal vec spomenuo da je on imigrant sa Vulkana. To je ujedno i razlog zasto ga ne mozemo razumjeti, radi se naime o vanzemaljskoj logici, uzalud se truditi da shvatis.
Ovakav posve racionalan pristup kroz kritiku metodologije prikupljanja "dokaza" i izvodjenja zakljucaka ti nece mnogo pomoci, sve je vec reciklirano mnogo puta na ovoj i drugim temama. Vidis, on uopste nije u stanju svariti takve argumente niti pojmiti da sva ova prebrojavanja i aritmeticki trikovi nista ne dokazuju, bez obzira bili ti brojevi tacni ili ne (a iskreno, nemam razloga da sumnjam da nisu). Takva vrsta metaanalize je previse sofisticirana za njega.
Ako zelis, mozes pokusati na jednom prizemnijem nivou i uhvatiti se u kostac sa konkretnim matematickim "cudima". Mislim da mozes naci i u historiji mojih postova jednu takvu poduzu raspravu. Samo da ti podijelim par savjeta prije nego ti ili bilo ko ovdje razmisli u upustanju u takav jedan herojski podvig. Sto manje koristi ispravnu matematicku terminologiju i formulacije problema i koristi se jednostavnim, narodskim rijecnikom - onako kako bi objasnjavala malom djetetu. Nemoj niposto pokusavati kroz matematicke apstrakcije poput formula i jednacina da recimo objasnis i izracunas medijan ili da isto trazis od njega; ipak nije on matematicar da zna tako strahovito kompleksne stvari, na stranu sto djeca u osnovnoj skoli to vec savladaju. Ne, nego se po mogucnosti koristi primjerima iz stvarnog zivota, poput recimo istovaranja vreca brasna ili cementa (ovo je fakat stvaran primjer iz rasprave koju sam imao sa njim).
Ali, za slucaj da tebi ili kome drugom stvarno padne na pamet tako suluda ideja, prije toga da vas upozorim - mnogi su pokusali i neslavno zavrsili pod bedemima Smrckove (anti)logike. Ali to nije sve. Nakon sto ispises stranice i stranice argumenata i ne uspijes ni ogrebati povrsinu njegove nicim osnovane samouvjerenosti, poslije svega toga ce on izvesti svoj pobjednicki ples i poceti traziti nove izazivace, jer pazi, niko nije ni pokusao da konkretnim logickim argumentima obori njegove numericke carolije!! Uglavnom, ko je dovoljno hrabar, ili bolje receno lud, nek mu je sretno!
-
Satch
#307 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Jel' ova podudaranja koja ne moraju biti nuzno losa, kao sto ti kazes, jel' tu spadaju i paganski obicaji koji su ostali u islamu (npr. nacin kako se radi hadz)?Irsar wrote:Pa dobro, neke stvari jesu dio vjere. Samo što vjera kao takva nije "naredba" niti može biti. Tvoj fokus na paganizam kao način poništavanja istinitosti Islama je promašen, jer samo zato što je paganizam pogrešan ne znači da je u svemu pogrešan. Ultimativno, činjenica da i paganizam prihvata postojanje Boga ili neke "više sile" je dokaz da sadrži neke istine. Sličnost navoda u različitim religijama nije nužno dokaz "plagijatorstva" već doslovno istine koja svugdje mora biti ista, ili bar prezentovana slično; postojanje anđela/meleka, stoga, se može smatrati istinom, koja je negdje prezentovana bolje, a negdje gore, no svejedno se radi o jednoj istoj osnovi - a to je da meleci postoje.
- Smrcak15
#308 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
netrebamo se dogovaratei, jer su prosla ta vremena kada je andjeo dolazio medju ljude tokom objave i dana poslanika na zemlji....tada su andjeli dolazili na zemlju ali su se pojavljivali kao ljudi jer da su se pojavljivali u svom izvornom obliku, opsta bi panika nastupila i razbjezali bi se ko macke kad im dodje pas dobermancendlerbing wrote:sekerbay wrote:Dokaz za postojanje meleka?
OK, challenge accepted
Omer, radijallahu anhu, rekao je: “Jednog dana dok smo sjedili kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pomoli se prema nama čovjek izrazito bijele odjeće, izrazito crne kose, na njemu se nisu vidjeli tragovi putovanja, a niko od nas ga nije poznavao. Sjeo je pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prislonio svoja koljena uz njegova, a ruke je stavio na svoja stegna, i zatim rekao:
‘Muhammede, obavijesti me o islamu.’ Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Islam je da svjedočiš da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, da obavljaš namaz, daješ zekat, postiš ramazan i da hadž obaviš posjećujući Kabu, ako budeš u mogućnosti.’ Na to će onaj nepoznati čovjek: ‘Istinu si rekao.’ Kaže Omer: ‘Mi mu se začudismo, pita ga a zatim veli: ‘Istinu govoriš.’ Onda taj čovjek reče: ‘Obavijesti me o imanu.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: ‘Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i da vjeruješ u Allahov kader – odredbu dobra i zla.’ Na to nepoznati čovjek reče: ‘Istinu si rekao, pa obavijesti me o ihsanu.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ihsan je da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe, zasigurno, vidi.’ Zatim nepoznati čovjek reče: ‘Obavijesti me o Sudnjem danu (kada će nastupiti).’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na to odgovori: ‘Upitani o tome ne zna ništa više od onoga koji pita.’ ‘Pa obavijesti me o njegovim predznacima’, reče nepoznati, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Kada robinja rodi svoju gospodaricu i kada vidiš gole, bose, siromašne čobane kako se nadmeću u gradnji.’ Zatim taj nepoznati čovjek ode. Nakon nekog vremena Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me upita: ‘Omere, znaš li ko je bio onaj što me je pitao?’ Ja rekoh: ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.’ Onda Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘To je Džibril, došao vam je da vas poduči vašoj vjeri.Smrcak15 wrote:
drugim rijecima kada bi bila u mogucnosti vidjeti andjela i to u njegovom izvornom obliku to znaci za tebe je to kraj na ovom svijetu, jer ga jedino mozes vidjeti kao obican smrtnik u ca su svoje smrti.
Dogovorite se.
aliu ja govorim o sadasnjim vremena, da bi se andjeo vidio sad jeste jedino da ti je smrtni cas blizu, i onog trenutka kada smrti cas nastupa, dize se koprena sa ociju tada smrtnik vidi andjele u onom obliku kakav je covjek bio na zemlji, ako je dobar, vidi ih kao svjetlucava bica popuit sunca koje sija, spustaju se pored njega i kad andjeo smrti kaze izadji duso iz tijela, dusa vjernika izklizne iz tijela bez napora, kao sto kap vode sklizne sa cesme. dok nevjerniku dolaze u strasnom obliku i kad andjeo smrti kaze izlazi praljava duso iz tijela ides Allahovoj srdzbi, dusa se u tom trenu rasprostre po tijelu nevjernika od straha i cupa dusu kao sto se vuna cupa iz trnja, mucno i bolno.
- Irsar
#309 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Što je dobro je dobro (očito). Islam nije donio ništa suštinski novo, jer su monoteizam, slijeđenje poslanika, činjenje dobra, borba protiv zla i td. stvari koje su oduvijek bile prisutne, u manjoj ili većoj mjeri.Satch wrote:Jel' ova podudaranja koja ne moraju biti nuzno losa, kao sto ti kazes, jel' tu spadaju i paganski obicaji koji su ostali u islamu (npr. nacin kako se radi hadz)?Irsar wrote:Pa dobro, neke stvari jesu dio vjere. Samo što vjera kao takva nije "naredba" niti može biti. Tvoj fokus na paganizam kao način poništavanja istinitosti Islama je promašen, jer samo zato što je paganizam pogrešan ne znači da je u svemu pogrešan. Ultimativno, činjenica da i paganizam prihvata postojanje Boga ili neke "više sile" je dokaz da sadrži neke istine. Sličnost navoda u različitim religijama nije nužno dokaz "plagijatorstva" već doslovno istine koja svugdje mora biti ista, ili bar prezentovana slično; postojanje anđela/meleka, stoga, se može smatrati istinom, koja je negdje prezentovana bolje, a negdje gore, no svejedno se radi o jednoj istoj osnovi - a to je da meleci postoje.
Za Hadž konkretno, ne znam odakle se sve "povlače" običaji vezani za njega, ali čak i da se "povlače" iz nekog paganizma to je uredu dokle god je u pitanju istina i nešto dobro. Pa nisu ni pagani bili nekakvi totalni neljudi bez ičega dobrog u sebi i bez znanja o bar nekim istinama.
- Irsar
#310 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Connaisseur Karlin wrote:oh, ne, grijesis, sve religije su dio povijensog razvoja religioznosti ljudiIrsar wrote:Pa dobro, neke stvari jesu dio vjere. Samo što vjera kao takva nije "naredba" niti može biti. Tvoj fokus na paganizam kao način poništavanja istinitosti Islama je promašen, jer samo zato što je paganizam pogrešan ne znači da je u svemu pogrešan. Ultimativno, činjenica da i paganizam prihvata postojanje Boga ili neke "više sile" je dokaz da sadrži neke istine. Sličnost navoda u različitim religijama nije nužno dokaz "plagijatorstva" već doslovno istine koja svugdje mora biti ista, ili bar prezentovana slično; postojanje anđela/meleka, stoga, se može smatrati istinom, koja je negdje prezentovana bolje, a negdje gore, no svejedno se radi o jednoj istoj osnovi - a to je da meleci postoje.![]()
nema to veze sa ponistavanjem, to vi vjernici tako dozivljavate, no Islam, kao i druge religija svijeta je pokupio paganke elemente , kao i druge obicjae iz drugih religija, to je tako sa relgijama, one su drustvena tvorevina![]()
nisma nijednu religijiju osudila na plagijarizam, jer je potpuno normlan proces usvajanja vjerovanja iz drugih relgija![]()
mda, a opet na temama , vi vjernici, cesto puta, pisete kako je islam najsavrsenija religija, a sad ponizno tvrdis kako su sve relgije, paganizam,
mitovi ilegende "prepoznale" Bogato vise govori o funkcioniranju ljudskoj svijesti, a ne o istinama u religijama
![]()
a tko je ljudima obrazolzio cijelu hierarhiju meleka , nitko drugi, osim ljudska masta
-
Satch
#311 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Istrazi malo oko toga... ne malo, nego detaljno. Al' pokusaj to gledati stvarno racionalno. Govorim ti kao sto bih govorio najblizem.Irsar wrote:Što je dobro je dobro (očito). Islam nije donio ništa suštinski novo, jer su monoteizam, slijeđenje poslanika, činjenje dobra, borba protiv zla i td. stvari koje su oduvijek bile prisutne, u manjoj ili većoj mjeri.Satch wrote:Jel' ova podudaranja koja ne moraju biti nuzno losa, kao sto ti kazes, jel' tu spadaju i paganski obicaji koji su ostali u islamu (npr. nacin kako se radi hadz)?Irsar wrote:Pa dobro, neke stvari jesu dio vjere. Samo što vjera kao takva nije "naredba" niti može biti. Tvoj fokus na paganizam kao način poništavanja istinitosti Islama je promašen, jer samo zato što je paganizam pogrešan ne znači da je u svemu pogrešan. Ultimativno, činjenica da i paganizam prihvata postojanje Boga ili neke "više sile" je dokaz da sadrži neke istine. Sličnost navoda u različitim religijama nije nužno dokaz "plagijatorstva" već doslovno istine koja svugdje mora biti ista, ili bar prezentovana slično; postojanje anđela/meleka, stoga, se može smatrati istinom, koja je negdje prezentovana bolje, a negdje gore, no svejedno se radi o jednoj istoj osnovi - a to je da meleci postoje.
Za Hadž konkretno, ne znam odakle se sve "povlače" običaji vezani za njega, ali čak i da se "povlače" iz nekog paganizma to je uredu dokle god je u pitanju istina i nešto dobro. Pa nisu ni pagani bili nekakvi totalni neljudi bez ičega dobrog u sebi i bez znanja o bar nekim istinama.
- Connaisseur Karlin
#312 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ovo su hadisi-kombo-komedija by guru SmrckoSmrcak15 wrote:
netrebamo se dogovaratei, jer su prosla ta vremena kada je andjeo dolazio medju ljude tokom objave i dana poslanika na zemlji....tada su andjeli dolazili na zemlju ali su se pojavljivali kao ljudi jer da su se pojavljivali u svom izvornom obliku, opsta bi panika nastupila i razbjezali bi se ko macke kad im dodje pas dobermanpa dovoljno je pogledati sta je bilo sa MUhammedom kada se pojavio andjeo u svom obliku Muhammedu , prestravio se i bjezao zeni kuci, pokrio se pod deku drhteci koliko ga je to potreslo sto je vidio.
aliu ja govorim o sadasnjim vremena, da bi se andjeo vidio sad jeste jedino da ti je smrtni cas blizu, i onog trenutka kada smrti cas nastupa, dize se koprena sa ociju tada smrtnik vidi andjele u onom obliku kakav je covjek bio na zemlji, ako je dobar, vidi ih kao svjetlucava bica popuit sunca koje sija, spustaju se pored njega i kad andjeo smrti kaze izadji duso iz tijela, dusa vjernika izklizne iz tijela bez napora, kao sto kap vode sklizne sa cesme. dok nevjerniku dolaze u strasnom obliku i kad andjeo smrti kaze izlazi praljava duso iz tijela ides Allahovoj srdzbi, dusa se u tom trenu rasprostre po tijelu nevjernika od straha i cupa dusu kao sto se vuna cupa iz trnja, mucno i bolno.
evo ja cu opisati horor:
kad umres, dodju ti dva andjela u grob, da malkice porazgovaraju sa tobom
- Irsar
#313 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Racionalno...Satch wrote:Istrazi malo oko toga... ne malo, nego detaljno. Al' pokusaj to gledati stvarno racionalno. Govorim ti kao sto bih govorio najblizem.
Možeš i sam reći na šta misliš. Da Hažd ima obrede koji su činili i pagani? Recimo da je to istina, iako sam ne znam, ali eto recimo da jeste. U čemu je problem? Paganizam nije bio lažan u svemu, nešto od istine postoji i u drugim vjerama, to čak i Kur'an tvrdi. Ali nećemo reći da je Hadž identičan nekom paganskom običaju, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što se time samo klanja Allahu, a ne i nekakvim "drugim" izmišljenim bogovima kao što su pagani činili.
- Smrcak15
#314 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
asurbanipal wrote:Smrcak15 wrote:nikad i nigdje to nije pisano u Kuranu, nego pise kada je zulkarnejn dosao do crnog mora vidio je kako sunca zalazi iza njega, znaci to sto je zulkarnejn vidio.sunce zalazi u more
i nigdje ne stoji da sunce zalazi u more, da fizicki sunce udje u more, tako da neznam kako mozes ovako nesto bezveze uzeti kao argument???
Netačno. U ajetu je eskplicitno naglašeno da: "nađe ga (op.a. sunce) da zalazi u izvor muljeviti"
Ashabi kao što je Ibn Abbas kojeg cijene i šije i sunije, kao i svi prvi tefsiri i komentatori Kur'an-a počevši sa tefsirom od Al-Mujahida (oko 104 h.g.) pa sve do Tefsira al-Kashf wal bayan od Thalabi-a (oko 427. h.g.) doslovno su, ali baš doslovno shvatali da "sunce zalazi u muljeviti izvor". Jedino oko čega se nisu mogli složiti jeste priroda ovog izvora (ili mora). Upravo u zadnjem spomenutom tefsiru od Thalabia se navodi da je Muhammed ideju o zalasku sunca u muljeviti izvor uzeo iz pjesme od antičkog kralja iz Jemena, Tumbe, koji je živio oko 700 godina prije Muhameda. Tek Thusi koji je živio oko 450. godina nakon Muhammeda dovodi u pitanje doslovno tumačenje o zalasku sunca.
Sve je to fino objašnjeno i u videu:
Imaš i na arapskom isti video:
I većina današnjih tefsira i prevoda navodi da je Zulkarnejn našao izvor muljeviti, osim Korkuta koji kaže "učini mu se"![]()
Zanimljive su i nepodudarnosti oko prirode izvora:
YUSUFALI: Until, when he reached the setting of the sun, he found it set in a spring of murky water Near it he found a People: We said: "O Zul-qarnain! (thou hast authority,) either to punish them, or to treat them with kindness."
PICKTHAL: Till, when he reached the setting-place of the sun, he found it setting in a muddy spring, and found a people thereabout. We said: O Dhu'l-Qarneyn! Either punish or show them kindness.
SHAKIR: Until, when he reached the place where the sun set, he found it going down into a black sea and found by it a people. We said: O Zulqarnain! either give them a chastisement or do them a benefit.
KHALIFA: When he reached the far west, he found the sun setting in a vast ocean, and found people there. We said, "O Zul-Qarnain, you can rule as you wish; either punish, or be kind to them."
BESIM KORKUT: Kada stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, ucini mu sekao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. “O Zulkarnejne” – rekosmo Mi – “ili ćeš da ih kazniš ili ćeš s njima lijepo da postupiš?”
MUSTAFA MLIVO: Dok, kad stiže zapadu Sunca,18:86a nade ga zalazi u izvor muljevit, 18:86b i nađe kod njega narod. Rekosmo: “O Zul-karnejne! Ili kazni, ili im iskaži dobrotu.”
Da li je Zulkarnejn (kada je došao mjesto zalaska sunca), vidio sunce kako zalazi u:
a.) prljav izvor (Yusufali)
b.) blatnjav izvor (PICKTHAL),
c.) crno (tamno) more (SHAKIR)
d.) prostrani ocean (KHALIFA)
e.) učinilo mu se da zalazi u “mutan izvor” (B. Korkut)
f.) “izvor muljevit” (M. Mlivo)
Također, postoje nejasnoće da li je Zulkarnejn došao do:
a.) zalaska sunca (Yusfuali, M. Mlivo)
b.) mjesta gdje sunce zalazi (doslovno) (Pickthal, Shakir, Korkut)
c.) krajnjeg zapada (Khalifa)
sad cemo mi da vidimo tacno sta to pise da vidis u kolikoj si zabludiNetačno. U ajetu je eskplicitno naglašeno da: "nađe ga (op.a. sunce) da zalazi u izvor muljeviti"
حَتَّىٰ إِذَا بَلَغَ مَغْرِبَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَغْرُبُ فِي عَيْنٍ حَمِئَةٍ وَوَجَدَ عِنْدَهَا قَوْمًا ۗ قُلْنَا يَا ذَا الْقَرْنَيْنِ إِمَّا أَنْ تُعَذِّبَ وَإِمَّا أَنْ تَتَّخِذَ فِيهِمْ حُسْنًا
Hatta itha balagha maghriba alshshamsi wajadaha taghrubu fee AAaynin hamiatin wawajada AAindaha qawman qulna ya tha alqarnayni imma an tuAAaththiba waimma an tattakhitha feehim husnan
Hatta- Dok
itha - kada
balagha - stize(on)
maghriba -zalazak
alshshamsi - sunca
wajadaha taghrubu fee AAaynin hamiatin
wajadaha - vidio ga
taghrubu - zalazi
fee - u
AAaynin--izvor(vode)
hamiatin - mracan
KOji idiot moras da budes kada ti neko kaze dosao sam u predvcerje i vidio kako sunce zalazi u more, da pomislis da taj covjek stvarno misli da sunce ulazi u more

ne laziAshabi kao što je Ibn Abbas kojeg cijene i šije i sunije, kao i svi prvi tefsiri i komentatori Kur'an-a počevši sa tefsirom od Al-Mujahida (oko 104 h.g.) pa sve do Tefsira al-Kashf wal bayan od Thalabi-a (oko 427. h.g.) doslovno su, ali baš doslovno shvatali da "sunce zalazi u muljeviti izvor"

sta mislis ovako ja tebi dodjem i kazem, jooj jarane ja isao setnjom prirodom, stigoh u predvecerje kad je sunce zalazilo, kad sam stigao zalazilo je iza planine, prekrasno scena bila

hofces li ti meni mozda doci i reci, jooj koji si ti budala, kako mozes reci sunce zaslo iza planine, kad je sunce daleko vece od zemlje i nemoze stati iza planine
eto na kakvom si ti nivou jarane moj, nije ti lahko
- Smrcak15
#315 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ljubince, ti si tezak slucaj, pa iz tebe se nemoze ni provokacijom izbiti argument i dokaz kud ces dalje, evo nekad covjek te provocira kako bni iz inata dala dokaz neki, ali jok vraze neda se isprocirat dokaz iz njeConnaisseur Karlin wrote:ovo su hadisi-kombo-komedija by guru SmrckoSmrcak15 wrote:
netrebamo se dogovaratei, jer su prosla ta vremena kada je andjeo dolazio medju ljude tokom objave i dana poslanika na zemlji....tada su andjeli dolazili na zemlju ali su se pojavljivali kao ljudi jer da su se pojavljivali u svom izvornom obliku, opsta bi panika nastupila i razbjezali bi se ko macke kad im dodje pas dobermanpa dovoljno je pogledati sta je bilo sa MUhammedom kada se pojavio andjeo u svom obliku Muhammedu , prestravio se i bjezao zeni kuci, pokrio se pod deku drhteci koliko ga je to potreslo sto je vidio.
aliu ja govorim o sadasnjim vremena, da bi se andjeo vidio sad jeste jedino da ti je smrtni cas blizu, i onog trenutka kada smrti cas nastupa, dize se koprena sa ociju tada smrtnik vidi andjele u onom obliku kakav je covjek bio na zemlji, ako je dobar, vidi ih kao svjetlucava bica popuit sunca koje sija, spustaju se pored njega i kad andjeo smrti kaze izadji duso iz tijela, dusa vjernika izklizne iz tijela bez napora, kao sto kap vode sklizne sa cesme. dok nevjerniku dolaze u strasnom obliku i kad andjeo smrti kaze izlazi praljava duso iz tijela ides Allahovoj srdzbi, dusa se u tom trenu rasprostre po tijelu nevjernika od straha i cupa dusu kao sto se vuna cupa iz trnja, mucno i bolno.![]()
evo ja cu opisati horor:
kad umres, dodju ti dva andjela u grob, da malkice porazgovaraju sa tobom
- Connaisseur Karlin
#316 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
a jel zato zabranjeno kremiranje u IslamuSmrcak15 wrote:Ljubince, ti si tezak slucaj, pa iz tebe se nemoze ni provokacijom izbiti argument i dokaz kud ces dalje, evo nekad covjek te provocira kako bni iz inata dala dokaz neki, ali jok vraze neda se isprocirat dokaz iz njeConnaisseur Karlin wrote:
ovo su hadisi-kombo-komedija by guru Smrcko![]()
evo ja cu opisati horor:
kad umres, dodju ti dva andjela u grob, da malkice porazgovaraju sa tobomnekad covjek konta daj da proviciram dokaz iz nje da ona iz inata baci kakav dokaz ovdje ali jok prevrio sam se masa puta....
- asurbanipal
#317 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Smrcak15 wrote: hofces li ti meni mozda doci i reci, jooj koji si ti budala, kako mozes reci sunce zaslo iza planine, kad je sunce daleko vece od zemlje i nemoze stati iza planine![]()
![]()
Nije do mene.
Do ljudi je koji su doslovno tumačili taj ajet.
Za mene je to samo jedna zanimljiva i bajkovita priča, koja govori na kojem su stadiju razumijevanja bili ljudi iz tog perioda.
- Smrcak15
#318 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
victom wrote:ah, podjećaš me na mene kada sam bio mlad i naivan.Smrcak15 wrote:nikad i nigdje to nije pisano u Kuranu, nego pise kada je zulkarnejn dosao do crnog mora vidio je kako sunca zalazi iza njega, znaci to sto je zulkarnejn vidio.sunce zalazi u more
nema ni jedne jedine greske u Kur'anu, evo ja te izazivam da izabewres najvecu i najtezu mogucu gresku za odbraniti, postiraj je meni ovdje ako hoces pa cemo vidjeti ima li ili nema.![]()
Tek kasnije sam nadošao. Ali cijenim tvoj trud da me preobratiš.
Evo da odgovorim na ovo zalaženje sunca u vodu/izvor/more (nebitno).
Pozadina tog ajeta je da su Muhameda htjela tesitirati i postavili su mu 3 pitanja. Jedno o pitanja je bilo o Zulkarnejnu. Čovjeku koji je navodno putovao od istoka do zapada zemlje, bla bla. nebitno.
Uglavnom, Muhamedov odgovor na to pitanje je bio Sura 18, ajeti od 84-103, zalazak Sunca se spominje u ajetu 86, koji kaže:
"Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. "O Zulkarnejne," - rekosmo Mi - "ili ćeš ih kazniti ili ćeš s njima lijepo postupiti?"
Primjedbe:
1) Ne postoji mjesto gdje sunce zalazi
2) Ovo je bila jedinstvena prilika za Muhameda ili boga da kaže: pazte, sunce rotira oko zemlje, ono ne zalazi nigdje.. itd. Ali jok, ono zalazi u mutan izvor.
3) Ovo "učini mu se", je dodano naknadno. 100%. Više od 10 vjekova, nigdje ne piše učinu mu se. Pregledaj sve Tafsire do 17 vijeka, pa vidi.
3b) Čak i da je stvarno originalno pisalo "učinu mu se", kakve relevenatnosti to ima za čovječanstvo, šta se Zulkarnejne pričinilo ?
4) Tada su stvarno svi mislili da je zemlja ravna i da sunce stvarno negdje zalazi. Zato taj odgovor mogao i proći u to vrijeme jer
ljudi nisu mogli zamisliti gravitaciju i da stoje na glave. Pa je logičnije bilo da je zemlja ravna.
5) Dalje, tamo žive ljudi ???? Gdje žive ljudi ? Tamo gdje sunce zalazi ??? koji su to ljudi ? Japanci ? Indijanci ? Afrikanci ?
6) Dalje u ajetu 90 piše :"I kad stiže do mjesta gdje Sunce izlazi, on nađe da ono izlazi iznad jednog naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo čime zakloni.*"
Znači opet se spominje mjesto gdje sunce IZLAZI ! Takvog mjesta nema !
7) Kaže dalje, sunce izlazi iznad naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo čime zakloni. ?????
Vjerovatno ovdje se aludira, da tu sunce jako grije, i da su ti ljudi kažnjeni , ne navodeći razlog zašto. Ali opet se aludira na mjesto.
Znači navodi se jasno da na mjestu gdje izlazi sunce, žive ljudi. ?!?!
Samo u ovoj pasaži imaš 3 naučne greške a cijelo objašnjenje više podsjeća na bajku, nego na božju objavu.
Sveznali bog, da je imao namjeru, kratko i jasno je mogao dati milion dokaza, kojima bi se divile genaracije poslije.
Međutim, U Kur'anu toga nema, nema NIJEDNOG jasnog dokaza. Imaju samo nagađanja i neprecizni pokušaji.
Ti ćeš sad reći sigurno, bog je to tako htio). Znam. Ako te to čine sretnim, i možeš živiti sa tim, to je ok.
Ja nisam mogao živiti u laži (po mom viđenju), i zato sam postao ateista.
حَتَّىٰ إِذَا بَلَغَ مَغْرِبَ الشَّمْسِ وَجَدَهَا تَغْرُبُ فِي عَيْنٍ حَمِئَةٍ وَوَجَدَ عِنْدَهَا قَوْمًا ۗ قُلْنَا يَا ذَا الْقَرْنَيْنِ إِمَّا أَنْ تُعَذِّبَ وَإِمَّا أَنْ تَتَّخِذَ فِيهِمْ حُسْنًا
Hatta itha balagha maghriba alshshamsi wajadaha taghrubu fee AAaynin hamiatin wawajada AAindaha qawman qulna ya tha alqarnayni imma an tuAAaththiba waimma an tattakhitha feehim husnan
Hatta- Dok
itha - kada
balagha - stize
maghriba -zalazak
alshshamsi - sunca
wajadaha taghrubu fee AAaynin hamiatin
wajadaha - vidio ga
taghrubu - zalazi
fee - u
AAaynin--izvor(vode)
hamiatin - mracan
KOji idiot moras da budes kada ti neko kaze dosao sam u predvcerje i vidio kako sunce zalazi u more, da pomislis da taj covjek stvarno misli da sunce ulazi u more

ne laziAshabi kao što je Ibn Abbas kojeg cijene i šije i sunije, kao i svi prvi tefsiri i komentatori Kur'an-a počevši sa tefsirom od Al-Mujahida (oko 104 h.g.) pa sve do Tefsira al-Kashf wal bayan od Thalabi-a (oko 427. h.g.) doslovno su, ali baš doslovno shvatali da "sunce zalazi u muljeviti izvor"

sta mislis ovako ja tebi dodjem i kazem, jooj jarane ja isao setnjom prirodom, stigoh u predvecerje kad je sunce zalazilo, kad sam stigao zalazilo je iza planine, prekrasno scena bila

hofces li ti meni mozda doci i reci, jooj koji si ti budala, kako mozes reci sunce zaslo iza planine, kad je sunce daleko vece od zemlje i nemoze stati iza planine
ne pise ucini mu se nego "vidio ga"Čak i da je stvarno originalno pisalo "učinu mu se", kakve relevenatnosti to ima za čovječanstvo, šta se Zulkarnejne pričinilo ?
znaci tebi je greska ako ja kazem da sam dosao u vrijeme zalaska sunca i vidio kako ono zalazi iza planine, pa ti meni kazes, greska, ne zalazi sunce iza planine nego sunca je ogromno i nemoze stati iza planine, sunce je daleko od zemljeSamo u ovoj pasaži imaš 3 naučne greške a cijelo objašnjenje više podsjeća na bajku, nego na božju objavu.
znaci ti prejeduciras sa tim da ja kao eto stvarno kontam da sunce fizicki zalazi iza planine, i ti na osnovu toga meni sudis i kazes greska....zasto se na ovako nizak nivo spustate ljudi , sto vam ovo treba???
sto ociti dokaz a covjek odbije veca je kaznaSveznali bog, da je imao namjeru, kratko i jasno je mogao dati milion dokaza, kojima bi se divile genaracije poslije.
Tako isto su nevjernici mekke trazili od muhammeda da Bog pretvori planine oko mekke u zlato i srebro pa ce onda vjerovati, pa kad je odgovor dosao, od BOga preko meleka za Muhammeda , ako uradim to a ne povjeruju kaznit cu ih zestokom kaznom, sto je dokaz ocitiji a covjek odbije kazna se umnogostrucuje, pa je rekao, ili da im dadne sansu da se pokaju, pa je muhammed prihvatio ovo drugo.
ja kad bi odlucio da iznesem sta sve znam o Kuranu od dokaza, trebalo bi mi vise mjeseci da ovdje dostavim materijal koje imam u svom posjeduMeđutim, U Kur'anu toga nema, nema NIJEDNOG jasnog dokaza. Imaju samo nagađanja i neprecizni pokušaji.
prije ce biti da ti neznas nista o Kuranu nego samo sta ti anti-islamski sajtovi serviraju a ti to gutas onako bez detaljne analize.
pitaj ovdje sta te muci pa cemo vidjeti jesi li ti to stvarno dobro shvatio ili pogresno protumacio.Ti ćeš sad reći sigurno, bog je to tako htio). Znam. Ako te to čine sretnim, i možeš živiti sa tim, to je ok.
Ja nisam mogao živiti u laži (po mom viđenju), i zato sam postao ateista
- Smrcak15
#319 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ja eto oni dolaze tijelu a ne dusiConnaisseur Karlin wrote:a jel zato zabranjeno kremiranje u IslamuSmrcak15 wrote:Ljubince, ti si tezak slucaj, pa iz tebe se nemoze ni provokacijom izbiti argument i dokaz kud ces dalje, evo nekad covjek te provocira kako bni iz inata dala dokaz neki, ali jok vraze neda se isprocirat dokaz iz njeConnaisseur Karlin wrote:
ovo su hadisi-kombo-komedija by guru Smrcko![]()
evo ja cu opisati horor:
kad umres, dodju ti dva andjela u grob, da malkice porazgovaraju sa tobomnekad covjek konta daj da proviciram dokaz iz nje da ona iz inata baci kakav dokaz ovdje ali jok prevrio sam se masa puta....
nema posla za dva andjelicica da dodju u grob
jeste zabranjeno je kremirati,
- Connaisseur Karlin
#320 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pa ako nije potrebno tijelo, zasto silaze tijelu u grobSmrcak15 wrote:ja eto oni dolaze tijelu a ne dusiConnaisseur Karlin wrote:a jel zato zabranjeno kremiranje u IslamuSmrcak15 wrote:
Ljubince, ti si tezak slucaj, pa iz tebe se nemoze ni provokacijom izbiti argument i dokaz kud ces dalje, evo nekad covjek te provocira kako bni iz inata dala dokaz neki, ali jok vraze neda se isprocirat dokaz iz njenekad covjek konta daj da proviciram dokaz iz nje da ona iz inata baci kakav dokaz ovdje ali jok prevrio sam se masa puta....
nema posla za dva andjelicica da dodju u grob
, to je dusevni svijet a ne materijalni, tijelo uopste nije potrebno prilikom ispitivanja.
- Smrcak15
#321 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pazi, imas ti svakakvih budala na ovom svijetu, tumace sve i svasta...ne uzima se od nerazumnih ljudi odgovorasurbanipal wrote:Smrcak15 wrote: hofces li ti meni mozda doci i reci, jooj koji si ti budala, kako mozes reci sunce zaslo iza planine, kad je sunce daleko vece od zemlje i nemoze stati iza planine![]()
![]()
Nije do mene.
Do ljudi je koji su doslovno tumačili taj ajet.
Za mene je to samo jedna zanimljiva i bajkovita priča, koja govori na kojem su stadiju razumijevanja bili ljudi iz tog perioda.
nego od onih koji daju dokaze, argumente, logicki postavljaju stvari na svoja mjesta.
Naravno da ima svakakvih bljudi koje ne razmisljaju dubinski. cak iza vrijeme Muhammeda evo jedan primjer kako ljudi ne razmisljaju
ajet kaze postite dok nemognete razpoznati crni konac od bijelog konca, kad je cuo to jedan prijatelj muhammed, stavio je konac pod jastuk i tako pokusavao da raspozna u tim periodima dana za mrsnje, pa kad je cuo MUhammed ispravcio ga i rekao mu da nije to razumio najbolje, nego se misli
crna konac na noc a bijeli konac na dan se misli, kada nezna jeli dan ili noc, znaci aksamsko vrijeme tad se mrsi, na to se misli a ne da gledas licno u konac i razpoznajes boje
ja stvarno se nekad cudim vama ljudima ne muslimanima na kakve gluposti se hvatate, pa to je cak i sramotno, da prejeduciras stvari, i na osnovu toga sto si zamislio sudis Kuranu, kao eto kaze se da je vidio kako sunce sunce zalazi u more ili iza planine, to je greska jer sunce ne zalazi nigdje na zemlji....
nikad nikog od muslikmana nisam cuo da razumije tako ovaj ajet da sunce stvarno fizicki ulazi bilo gdje na zemlji, to sto ono izgleda na oko onome ko posmatra zalaske i izlaske sunca to u njegovim ocima izgleda da zalazi iza planine, ili ulazi u more a ne da fakticki stvarno ono zalazi negdje na zemlji...stvarno ste hrabri kada se mozete na ovako nizak nivo spustiti da bi kao eto dokazali da Kuran ima gresku....heeej ba na osnovu cega bazirate svoje tvrdnje
- Smrcak15
#322 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
zato sto se dusa u prikopcaje za tijelo u grobu jedan period tokom ispitaConnaisseur Karlin wrote: pa ako nije potrebno tijelo, zasto silaze tijelu u grob
to sto se desava od ispita umrlom desava se u dusevnom svijetu, isto kao kad dodjes pored onoga sto spava, on miruje ali njegova dusa prelazi mora i planine u snu, ratuje i sta sve ne radi tokom sna, a mi nista ne vidimo kroz sta mu dusa prolazi u snu.
- Connaisseur Karlin
#323 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
malo prije si reako drugacije:Smrcak15 wrote:zato sto se dusa u prikopcaje za tijelo u grobu jedan period tokom ispitaConnaisseur Karlin wrote: pa ako nije potrebno tijelo, zasto silaze tijelu u grob
to sto se desava od ispita umrlom desava se u dusevnom svijetu, isto kao kad dodjes pored onoga sto spava, on miruje ali njegova dusa prelazi mora i planine u snu, ratuje i sta sve ne radi tokom sna, a mi nista ne vidimo kroz sta mu dusa prolazi u snu.
hajde sad , odluci sto je tocan odgovorSmrcak15 wrote:
ja eto oni dolaze tijelu a ne dusi, to je dusevni svijet a ne materijalni, tijelo uopste nije potrebno prilikom ispitivanja.
- Smrcak15
#324 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
kazem ti nije tijelo potrebno to sto se dusa vrati u grob to je samo pravilo , proces koji idu sve duse, pa makar ti se tijelo spalilo i prosuo pepeo po moru, dusa ce ti biti opet u zgrobnom zivotu kao i ostalima.Connaisseur Karlin wrote:malo prije si reako drugacije:Smrcak15 wrote:zato sto se dusa u prikopcaje za tijelo u grobu jedan period tokom ispitaConnaisseur Karlin wrote: pa ako nije potrebno tijelo, zasto silaze tijelu u grob
ja eto oni dolaze tijelu a ne dusi, to je dusevni svijet a ne materijalni, tijelo uopste nije potrebno prilikom ispitivanja.
to sto dusa se vrati u tijelo nekima tokom sahrane i kratki period u grobu, jer samo da moze cuti one okolo njega i zadnje sto cuje je kada zadnji covjek ode sa sahrane , topot njegovih noga, je zadnje sto cuje sa ovoga svijeta, i to je to.
- Connaisseur Karlin
#325 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ako je tijelo kremirano, nema groba, gdje ce doci ova dva andjelcicaSmrcak15 wrote:kazem ti nije tijelo potrebno to sto se dusa vrati u grob to je samo pravilo , proces koji idu sve duse, pa makar ti se tijelo spalilo i prosuo pepeo po moru, dusa ce ti biti opet u zgrobnom zivotu kao i ostalima.Connaisseur Karlin wrote:malo prije si reako drugacije:Smrcak15 wrote:
zato sto se dusa u prikopcaje za tijelo u grobu jedan period tokom ispita
to sto dusa se vrati u tijelo nekima tokom sahrane i kratki period u grobu, jer samo da moze cuti one okolo njega i zadnje sto cuje je kada zadnji covjek ode sa sahrane , topot njegovih noga, je zadnje sto cuje sa ovoga svijeta, i to je to.
odlazak u grob nije isto sto i odlazak u zagrobni zivot