Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post Reply
stardust3003

#1 Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bošnja

Post by stardust3003 »

Ili Bosanaca i Hercegovaca koji BiH smatraju svojom domovinom...i da se odmah razumijemo ne mislim na radikalizaciju u bilo kakvom vjerskom (islamskom ili bilo kojem drugom) smislu već u državnom, nacionalnom, patriotskom, domovinskom smislu...
Da li je "radikalizacija" put ka nekoj pravdi ili treba da prepustimo stvari "drugima" a Bosnia ili zovite je kako hočete postoji još od pretprošlog milenija i neko bi valjda trebao i da je održi?!?

Čisto politički sa blagim patriotskim nabojem...
Last edited by stardust3003 on 01/09/2007 23:02, edited 1 time in total.
branimir_s

Post by branimir_s »

Mene vise dragi Bog ne bi mogao "radikalizirati". Bas me briga... Jednom zaheban i nikada vise.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Pravo je vrijeme da se granice napokon otvore. Cisto da se prebrojimo, da vidimo s kim se moze racunati a s kim ne.

Sa mnom definitivno ne. Za jedan zivot prozivih dovoljno rata.
cyprus

Post by cyprus »

Pa nije baš da je pametan potez stavit jednakost između Bošnja i Bosanaca/Hercegovaca koji smatraju BiH svojom državom. :roll: To je dovoljan razlog nebošnjama da se radikalizuju u drugom smjeru. :roll:
wels

Post by wels »

cyprus wrote:Pa nije baš da je pametan potez stavit jednakost između Bošnja i Bosanaca/Hercegovaca koji smatraju BiH svojom državom. :roll: To je dovoljan razlog nebošnjama da se radikalizuju u drugom smjeru. :roll:
Nebosnje su se radikalizovali josh 92.
cyprus

Post by cyprus »

wels wrote:
cyprus wrote:Pa nije baš da je pametan potez stavit jednakost između Bošnja i Bosanaca/Hercegovaca koji smatraju BiH svojom državom. :roll: To je dovoljan razlog nebošnjama da se radikalizuju u drugom smjeru. :roll:
Tad nisu imali opravdan razlog, ali ovo o čemu sam pisao jeste opravdan razlog, ako takav razlog uopšte može postojat kada je riječ od radikalizaciji.
baba

#7 Re: Je li (konačno) vrijeme za "radikalizaciju" Bo

Post by baba »

Time dobivamo, sta?
stardust3003 wrote:Ili Bosanaca i Hercegovaca koji BiH smatraju svojom domovinom...i da se odmah razumijemo ne mislim na radikalizaciju u bilo kakvom vjerskom (islamskom ili bilo kojem drugom) smislu već u državnom, nacionalnom, patriotskom, domovinskom smislu...
Da li je "radikalizacija" put ka nekoj pravdi ili treba da prepustimo stvari "drugima" a Bosnia ili zovite je kako hočete postoji još od pretprošlog milenija i neko bi valjda trebao i da je održi?!?

Čisto politički sa blagim patriotskim nabojem...
wels

Post by wels »

cyprus wrote:
wels wrote:
Tad nisu imali opravdan razlog, ali ovo o čemu sam pisao jeste opravdan razlog, ako takav razlog uopšte može postojat kada je riječ od radikalizaciji.
Mozes li ti meni reci kako i dan danas radikalizovane nebosnje vratiti u normalu obzirom da je entitetskom podjelom radikalno poremeceno ustrojstvo drzave BiH.
cyprus

Post by cyprus »

wels wrote:Mozes li ti meni reci kako i dan danas radikalizovane nebosnje vratiti u normalu obzirom da je entitetskom podjelom radikalno poremeceno ustrojstvo drzave BiH.
Da se ne lažemo - teško. :sad: Međutim, dodatna radikalizacija Bošnjaka neće tome doprinjeti, a budimo realni nije baš ni da Bošnje nisu antiradikalizirani.

Jedino što bi moglo pomoć je eventualno "radikaliziranje" bosanske strane, međutim ta strana haman pa ne postoji. A to radikaliziranje ne bi trebalo biti u smislu kakav inače taj termin ima ovdje.
wels

Post by wels »

cyprus wrote:
wels wrote:Mozes li ti meni reci kako i dan danas radikalizovane nebosnje vratiti u normalu obzirom da je entitetskom podjelom radikalno poremeceno ustrojstvo drzave BiH.
Da se ne lažemo - teško. :sad: Međutim, dodatna radikalizacija Bošnjaka neće tome doprinjeti, a budimo realni nije baš ni da Bošnje nisu antiradikalizirani.

Jedino što bi moglo pomoć je eventualno "radikaliziranje" bosanske strane, međutim ta strana haman pa ne postoji. A to radikaliziranje ne bi trebalo biti u smislu kakav inače taj termin ima ovdje.
Pa ako su vec svi radikalizirani jedina opcija je rat.
Sta drugo rec.
cyprus

Post by cyprus »

wels wrote:Pa ako su vec svi radikalizirani jedina opcija je rat.
Sta drugo rec.
Pa nije niko toliko radikalizovan koliko je potrebno za rat, a i neda MZ. :roll:
suncokret13

Post by suncokret13 »

ja navijam za Zelju !

Image

Image
wels

Post by wels »

suncokret13 wrote:ja navijam za Zelju !

Image

Image
Mogo bi malo i shutati loptu
suncokret13

Post by suncokret13 »

aha,

samo sada igram ping-ponga.
Dezze

Post by Dezze »

wels wrote:
Bogami su se i Bosnje tada radikalizovale....
patrius

Post by patrius »

Radikalizacija,nego sta!!!Svi mi,koji volimo svoju domovinu,treba da uspostavimo jedinstven front,da artikulisemo svoj glas,da sav ovaj vristeci negativni naboj u nama usmjerimo k jednom,jedinstvenom cilju,normalnoj BIH. Ako je potrebno,a mislim da jeste,zapoceti u ilegali,sabotaza,diverzija,prepad... Ako pak neko misli da nam preostaje bilo sta drugo osim revolucije,prave,oruzane revolucije da se spasimo,taj je vec izgubljen!!!Sad ce po meni drvlje i kamenje,neka ce,medjutim,ja zaista ne vidim drugog izlaza iz ove tragedije...Vec je postalo besmisleno nabrajati sve gluposti i anomalije ovog neizljecivo bolesnog drustva,pa prema tome,imamo dvije solucije:ili cemo i dalje ovako mirno stajati pred neprijateljskim cijevima i provjeravati jesu li dobro naciljane,ili cemo...
wels

Post by wels »

patrius wrote:Radikalizacija,nego sta!!!Svi mi,koji volimo svoju domovinu,treba da uspostavimo jedinstven front,da artikulisemo svoj glas,da sav ovaj vristeci negativni naboj u nama usmjerimo k jednom,jedinstvenom cilju,normalnoj BIH. Ako je potrebno,a mislim da jeste,zapoceti u ilegali,sabotaza,diverzija,prepad... Ako pak neko misli da nam preostaje bilo sta drugo osim revolucije,prave,oruzane revolucije da se spasimo,taj je vec izgubljen!!!Sad ce po meni drvlje i kamenje,neka ce,medjutim,ja zaista ne vidim drugog izlaza iz ove tragedije...Vec je postalo besmisleno nabrajati sve gluposti i anomalije ovog neizljecivo bolesnog drustva,pa prema tome,imamo dvije solucije:ili cemo i dalje ovako mirno stajati pred neprijateljskim cijevima i provjeravati jesu li dobro naciljane,ili cemo...
:bih:
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Bosnjacima nije potrebna radikalizacija po etnickoj, vec po nacionalnoj osnovi. Vjerovatno da oni koji ovo sve i kuhaju upravo i ocekuju tu, etnicku radikalizaciju, da bi dobili jos jace argumente. Ne , treba uciniti nacionalnu radikalizaciju i svima pokazati da nam je stalo do nase drzave .
Slicno se desilo za vrijeme rata. Sarajevo je bombardovano svom zestinom, i malo je koga zazuljala guzica zbog toga. Kao , neki tamo bombarduju neke tamo!? Tek kad su iz SA pocele stizati slike kulture, SA filharmonija svira u rusevinama, baletske prestave, konceti, izlozbe, ljudi su se upitali :koji to divljaci bacaju bombe na pozoriste, na umjetnike, na kulturu ? Ko to unistava civilizaciju ?
I zato, i ovaj put, trebamo ostati dostojanstveni i odlucni da stitimo nasu domovinu, nasu drzavu, nas nacionalni identitet.

Ja bi to tako ...a vi?
cyprus

Post by cyprus »

Ono što želim reći, a veže se za patriusov post, je da je vrlo opasno stavit bošnjački radikalizam zajedno sa bosanskim patriotizmom. Ta kombinacija je vjrovatno najpogubnija od svih mogućih kombinacija po BiH.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

cyprus wrote:Ono što želim reći, a veže se za patriusov post, je da je vrlo opasno stavit bošnjački radikalizam zajedno sa bosanskim patriotizmom. Ta kombinacija je vjrovatno najpogubnija od svih mogućih kombinacija po BiH.
Upravo tako !

Na kraju krajeva mi se i borimi za cjelovitu i nedjeljivu BiH, a ne za etnicke podjele.
patrius

Post by patrius »

cyprus wrote:Ono što želim reći, a veže se za patriusov post, je da je vrlo opasno stavit bošnjački radikalizam zajedno sa bosanskim patriotizmom. Ta kombinacija je vjrovatno najpogubnija od svih mogućih kombinacija po BiH.
Ma jasno,al' skontali smo o na sta je covjek mislio.Ja imam obicaj reci,kad pricam o sveukupnoj situaciji u zemlji:dobri Bosnjo,pritom misleci na sve one koji zive u BIH.Uzgred,mnogo puta sam procitao da su se nasi predji nazivali Bosnjanima/Bosnjacima,bez obzira na vjeroispovijest.Evo,recimo npr.sjetih se Petra Kocica i njegovog "jazavca"...
palamudan

Post by palamudan »

Na koji bi se to način trebali radikalizirati Bošnjaci? Šta ta radikalna opcija nudi Bošnjacima i po čemu bi se ti radikalni ciljevi razlikovali od ciljeva koje propagira npr. Stranka za BiH, SDP ili SDA? Koji je to način da se postignu ti ciljevi?
patrius

Post by patrius »

palamudan wrote:Na koji bi se to način trebali radikalizirati Bošnjaci? Šta ta radikalna opcija nudi Bošnjacima i po čemu bi se ti radikalni ciljevi razlikovali od ciljeva koje propagira npr. Stranka za BiH, SDP ili SDA? Koji je to način da se postignu ti ciljevi?
Lakse malo,nije rijec samo o Bosnjacima,ovim danasnjim!A ako je zaista potrebno obrazlagati razliku s ovim strankama koje si naveo,onda jbg.Jeste,svi se oni deklarativno zalazu za sve naj,naj.Medjutim,kad se uzmu stvari na terenu,mi cemo provesti vjekove cekajuci da oni konacno urade nesto od onoga za sta se k'o biva zalazu...Tu je problem.
palamudan

Post by palamudan »

patrius wrote:
palamudan wrote:Na koji bi se to način trebali radikalizirati Bošnjaci? Šta ta radikalna opcija nudi Bošnjacima i po čemu bi se ti radikalni ciljevi razlikovali od ciljeva koje propagira npr. Stranka za BiH, SDP ili SDA? Koji je to način da se postignu ti ciljevi?
Lakse malo,nije rijec samo o Bosnjacima,ovim danasnjim!A ako je zaista potrebno obrazlagati razliku s ovim strankama koje si naveo,onda jbg.Jeste,svi se oni deklarativno zalazu za sve naj,naj.Medjutim,kad se uzmu stvari na terenu,mi cemo provesti vjekove cekajuci da oni konacno urade nesto od onoga za sta se k'o biva zalazu...Tu je problem.
Hajmo laganini. Znači, imamo ciljeve: a to su multietnička država u kojoj su svi građani ravnopravni pred zakonom, ni jedan građanin nije privligenovan na sonovu svoju etničke pripadnosti, država u kojoj se komšije ne mrze zato što pripadaju različitim etnicitetima, država u kojoj se poštuju zakoni, u kojoj cvjeta ekonomija, u kojoj su kruiminal, korupcija i nezaposlenost svedeni na minimum, ekološka država............ i još puno stvari

To su moje lične želje vezane za BiH. Nadam ste da ste te ciljeve podrazumijevali pod radikalnim ciljevima. E sad mene interesuje način na koji bi ih vi postigli.
cyprus

Post by cyprus »

Evo vako jednostavno pitanje, ali ključno za formiranje evenualne bosanske strane, te eventualno "radikaliziranje" iste: koja je razlika između bošnjačkog nacionalizma i bosanskog patriotizma?

Bez jasnog razgraničavanja toga, i Fatmir može uć u "bosance".
Post Reply