Nevjerujem da ce Bogumilstvo u skorijoj buducnosti zaigrati neku vecu ulogu na ovim prostorima iako mi je poznato da je u Tuzli formirana jedna grupica ljudi koji su prihvatili bogumilsko vjerovanje sto je znak da su se neki intezivno poceli zanimati za vjeru svojih predaka!
A evo sada i nastavak gornjeg teksta (preuzeto iz pera jednog religioznog bogumila):
Tijela su nasa odjeca
... i bas zato je nase tijelo veoma vazno. Ne samo nase tijelo, nego i nasa ocekivanja, snovi, masta, zablude i nase male ljudske istine su veoma vazne. Mi ih ne mozemo odbaciti. Mi ih ne moramo odbacivati, jer postoji nacin, postoji mnogo nacina, da svako od nas bude u kontaktu sa Svevisnjim. Gosporad nse Sudbine, Usud, Satana, nije zao i zato nam nije uskratio mogucnost spoznaje Sebe, svoje prave bozanske prirode. Ipak je malo onih koji tu mogucnost koriste.
Usud i Svevid
To su dva boga.
Usud gospodari rasapdljivim svijetom.
Svevid je Istina, vjecna svjetlost.
Mi nismo zasticeni od prolaznosti. Jednog dana ce se zavrsiti nase putovanje u ovom svijetu. Nismo dobili garanciju na 100 godina zivota, ali smo dobili mogucnost da boravak u ovom smrtnom tijelu bude ispunjen bozanskim znanjem Sebe. Nije dovoljno procitati svete knjige (kojih mi bogumili i nemamo). Mnogo je vaznije spoznati Sebe! To ne moze niko sam bez duhovnog ucitelja. Nas duhovni ucitlej nje posebno mudra osoba. Moze biti veoma glup, ruzan, mator. Ali ako smo preko njega dobili priljucak na duhovni Univerzum, on je ispunio svoju ulogu i svoju duznost. On je kao svijeca koja svojim duhovnim plamenom zapali i nasu svijest. Nasa bogumilska vjera se zasniva na inicijaciji. Onaj ko zeli moze dobiti "svjetlost" i uputstva kako da praktikuje Znanje Sebe.
Bogumilstvo i satanizam
Onaj ko ne vjeruja u Usuda, Satanu, gospodara ovoga svijeta je budala. Mi Bogumili ne slavimo Usuda, nego zelimo da uspostavimu u nasim zivotima ravnostezu, mi prihvatamo ovaj svijet i nismo u ratu protiv njega, jer ni Bog nije uratu protiv Usuda.
Kao sto su svjetlost i tama u ravnotezi, kao sto su tisina i buka u ravnotezi, kako sto su materija i antimaterija u ravnostezi, kao sto su pasivnost i aktivnsot u ravnotezi, kao sto su musko i zensko u ravnostezi, kao sto su dan i noc u ravnotezi, kao sto su nebo i zemlja uravnostezi, tako su Usud i Svevid podijelili svoja carstva.
Kako se boriti protiv Usuda
Ni covjek ni Bog nisu sposobni izmijeniti zakone ovog svijeta u ovom vremenu. Zato mi Bogumili mislimo da je besmisleno i opasno rusiti harmoniju ovog svijeta koji je zasnovan na promjenama.
Isto tako ni covjek niti Usud ne mogu izmijeniti Vjecni Dah bozji.
Zato mi Bogumili zelimo ostaviti svjetove neka budu kavi jesu.
Kristijanska vlast na Zemlji je uvijek nas Bogumile smatrala satanistima, ali upravo njihovo kristijansko carstvo nije nabesko, nego je Usudovo. Oni u svom carstvo zemaljskom slikaju boga, slikaju Satanu. A mi Bogumili vjerujemo da se ni Svevid ni Usud ne mogu naslikati. Da se ne mogu ni zamisliti. Sve sto su kristijani u svojim ogromnim katadralama nasliakli je njihovo djelo i Usud je njihiv gospodar. Usud gradi i rusi te njihove katedrale. Usud slika i krade te njihove freske i ikone. Usud je gospodar ovoga svijeta.
Nase pradjedove Bogumile su proganjali od Anatolije do Francuske, ali nasu vjeru ne mogu unistiti. Nebo i zemlja nisu razdvojeni. Oba svijeta su u jednistvu, a njihovi gospodari Usud i Svevid su u savezu, a ne u ratu.
Da li su Bogumili sekta?
Mi smo u malim bratstvima ili potpuno sami. Ne okupljamo se u velike armije za nove vjerske ratove. Usud je vec okupio takve armije sirom planete i igra se rusenja onoga sto je vec stvorio. Mi Bogumili zelimo mir na Zemlji i neka bude kako biti mora! Mi nismo gospodari ovoga svijeta, ali imamo velicanstvenu priliku da upoznamo Sebe, sada dok smo jos zivi. I to je nas cilj. Mi slavimo velicinu naseg duhovnog gospodara koji zivi u srcu svakog od nas. Mi smo sluge Vjecnosti, a ne prolaznosti. Zato nemamo potrebu da budemo ni Usudovi niti Svevidovi advokati ni vojnici.