Je li Bog dobar?
-
resto
#1 Je li Bog dobar?
Sve religije polaze od aksioma da je Bog dobar. A je li stvarno tako? Po cemu je dobar? Sta ako je obrnuto, ako je Djavo dobar i zato je zatvoren? Ili sta ako je Bog shizofrenik, pa je sebi stvorio djavola kako bi imao koga kriviti za sva zla, a ustvari je to jedan te isti lik?
-
MUNAFIK
#4 Re: Je li Bog dobar?
resto wrote:Sve religije polaze od aksioma da je Bog dobar. A je li stvarno tako? Po cemu je dobar? Sta ako je obrnuto, ako je Djavo dobar i zato je zatvoren? Ili sta ako je Bog shizofrenik, pa je sebi stvorio djavola kako bi imao koga kriviti za sva zla, a ustvari je to jedan te isti lik?
JEDINI SHIZOFRENIK SI TI OVDJE!!!!!
nisam znao da u JAGOMIRU IMAJU INTERNET????
- sarajlijica
Ma jasta je. Dobar i predobar, samo sto mu je ovaj dunjaluku i mi na njemu izgleda samo jedna manja septicka jama. A oni trgovacki putnici vjere - samozvani predstavnici i tumaci Njega ili Ga su glavna prepreka- cepovi na kolektorima....
- Fair Life
#6 Re: Je li Bog dobar?
Tako nekako, i te kako ima smisla. Dobri Bog cije je alter ego Vrag, bas kao Dr. Jekyll and Mr. Hyde.resto wrote:... a ustvari je to jedan te isti lik?
Dr Jekyll /Mr Hyde ciji strasni alter ego dolazi na vidjelo kao posljedica opasnog eksperimenta. Uz upotrebu opasne droge, mirni Dr Jekyll prelazi u krvolocnog Mr Hydea koji u stanju delirija cini stravicne zlocine U on se ne mijenja fizicki, ali psiholoske transformacije su strasne ...
Mozda slicno tome unutar krhkog tijela gospodina Boga cuci cudoviste nezaustavljivog rasta i kolicine animalne agresije.
Ime tog cudovista je gospodin Vrag ...
The Interview With God

I dreamed I had an interview with God
"Come in." God said. "So, you would like to interview Me?"
"If you have the time," I said.
God smiled and said,
"My time is eternity and is enough to do everything.
What quetions do you have in mind to ask me?"
"What surprises you most about manking?"
God answered:
"That they get bored with childhood,
they rush to grow up, and then
long to be children again.
"That they lose their health to make money...
and then lose their money to restore their health."
That by thinking anxiously about the future,
they forget the present,
such that they live neither for the present nor the future.
"That they live as if they will never die,
and die as though they had never lived."
God's hand took mine
and we were silent for a while.
And then I asked...
"As a parent, what are some of life's lessons
you want your children to learn?"
God replied with a smile:
"To learn that cannot make anyone love them.
What they can do is to let themselves be loved.
To learn that what is most valuable is not what they have in their lives,
but who they have in their lives.
To learn that it is not good to compare themselvers to others.
"To learn that a rich person is not one who has the most,
but is one who needs the least."
To learn that is only takes a few seconds
to open profound wounds in those we love,
and it can take many years to heal them.
To learn to forgive by practicing forgiveness.
"To learn that there are people who love them dearly,
but simply have not yet learned how to express or show their feelings."
To learn that money can buy everything but happiness.
"To learn that two people can look at the same thing
and see it differently."
To learn that a true friend is someone who knows everything about them...
and likes them anyway.
"To learn that it is not enough that they
forgive one another, but they must also forgive themselves."
People will forget what you said.
People will forget what you did,
but people will never forget how you made them feel.
Thinking of you.
Sanjao sam san da razgovaram s Bogom
"Dakle, ti bi zelio razgovarati sa mnom?" rece Bog.
"Ako imas vremena" rekoh.
Bog se nasmijesi.
"Moje je vrijeme vjecnost.
Sto si me kanio pitati?"
"Sto te najvise iznenadjuje kod ljudi?"
Bog odgovori:
"Sto im je djetinjstvo dosadno.
Zure da odrastu,
a potom bi zeljeli ponovo biti djeca.
Sto trose zdravlje da bi stekli novac,
pa potom trose novac da bi vratili zdravlje."
Sto razmisljaju tjeskobno o buducnosti,
zaboravljajuci sadasnjost.
Na taj nacin ne zive ni u sadasnjosti ni u buducnosti.
Sto zive kao da nikada nece umrijeti,
a onda umiru kao da nikada nisu zivjeli."
Bog me primi za ruku
Ostadosmo na trenutak u tisini.
Tada upitah:
"Kao roditelj,
koje bi zivotne pouke zelio da tvoja djeca nauce?"
Osmjehujuci se, Bog odgovori:
"Da nauce da nikoga ne mogu prisiliti da ih voli.
Mogu samo voljeti.
Da nauce da nije navrijednije ono sto posjeduju,
nego tko su u svom zivotu.
Da nauce kako se nije dobro usporedjivati s drugima...
Da nauce kako nije bogat onaj covjek koji najvise ima,
nego onaj kojem najmanje treba.
Da nauce kako je dovoljno samo nekoliko sekundi
da se duboko povrijedi voljeno bice,
a potom su potrebne godine da se izlijeci.
Da nauce oprastati tako da sami oprastaju.
Da spoznaju kako postoje osobe koje ih njezno vole,
ali to neznaju izreci niti pokazati.
Da nauce da se novcem moze kupiti sve. Osim srece.
Da nauce da dvije osobe mogu promatrati istu stvar,
a vidjet je razlicito.
Da nauce da je pravi prijatelj onaj koji zna sve o njima...
a ipak ih voli.
Da nauce kako nije uvijek dovoljno da im drugi oproste.
Moraju i sami sebi oprastati."
Ljudi ce zaboraviti sto si rekao.
Ljudi ce zaboraviti sto si ucinio.
Ali nikada nece zaboraviti kakve si osjecaje u njima pobudio.
Mislim na tebe
- Pooll
#7 Re: Je li Bog dobar?
MUNAFIK wrote:resto wrote:Sve religije polaze od aksioma da je Bog dobar. A je li stvarno tako? Po cemu je dobar? Sta ako je obrnuto, ako je Djavo dobar i zato je zatvoren? Ili sta ako je Bog shizofrenik, pa je sebi stvorio djavola kako bi imao koga kriviti za sva zla, a ustvari je to jedan te isti lik?
JEDINI SHIZOFRENIK SI TI OVDJE!!!!!
nisam znao da u JAGOMIRU IMAJU INTERNET????
A ko si ti da dajes dijagnozu na osnovu jednog posta?!
Sram te bilo...
-
delimiter
Kad je Bog stvorio Covjeka, naredio je svim bicima da mu se poklone. Iblis, koji je bio melek (andjeo), uzoholio se i odbio da se on, bice od svjetlosti, pokloni Covjeku, bicu od zemlje i vode. Zbog toga, Bog je odlucio da ga kazni, ali mu je kazna odgodjena do Sudnjeg Dana. A do tada, dopustena mu je moc da ljude navodi na razlicita iskusenja, a na ljudima je da mu se odupru.
I zasto onda ljudi uporedjuju Boga i djavla, kao da su na istoj razini?
I zasto onda ljudi uporedjuju Boga i djavla, kao da su na istoj razini?
-
TIFA29
To jos uvijek nije odgovor, a kamoli pojasnjenje, za Epikura. 
P.S: Znaci, sejtan utjece na covjeka. U stilu: Ubij ga! Muci ga! Ucini sa time grijeh!
Tko utjece na zemljotres, suse, poplave itd? Pored toga, tko je stvorio retro-viruse (oni postoje "par" miliona godina duze od covjeka)? Zatim, da li znas da svake godine umire preko 50 miliona ljudi od raznih bolesti? Svake godine! A, ta cifra, koja se ponavlja svake godine, je veca od cifre ubijenih u cijelom drugom svjetskom ratu.
P.P.S: Drugi svjetski rat je prije skoro 60 godina zavrsio.
P.S: Znaci, sejtan utjece na covjeka. U stilu: Ubij ga! Muci ga! Ucini sa time grijeh!
Tko utjece na zemljotres, suse, poplave itd? Pored toga, tko je stvorio retro-viruse (oni postoje "par" miliona godina duze od covjeka)? Zatim, da li znas da svake godine umire preko 50 miliona ljudi od raznih bolesti? Svake godine! A, ta cifra, koja se ponavlja svake godine, je veca od cifre ubijenih u cijelom drugom svjetskom ratu.
P.P.S: Drugi svjetski rat je prije skoro 60 godina zavrsio.
-
Jonatan
Prvo moj Epikure postavljaš pitanja na koja si sam sebi već odgovorio.TIFA29 wrote:Ima jedan stari citat od Epikura:
Bog može spriječiti zlo, ali je to i čovjekova zadaća borba protiv zla, i njegov trud protiv zla neće ostati bez nagrade.Ako bog zeli sprijeciti zlo a ne moze, onda nije svemoguc.
Još jednom isto, to je čovjekova zadaća, a ako se nađu u nevolji zbog te brobe, ne boj se neće mu propasti plaća, naravno uz to da vjeruješ u život vječni.Ako moze a ne zeli, onda je zao.
Otkud zlo? Pa recimo odatle što čovjek hoće sebe da stavi namjesto Boga.Ako moze i zeli, otkud zlo?
Bog može i želi, ali i čovjek ima svoju neku zadaću na putu prema vječnoj nagradi.Ako niti moze niti zeli, cemu ga zvati svemogucim?
-
TIFA29
Bog moze, ali ne zeli. U redu. Sve u stilu: Pomozi sebi, pa ce ti i Bog pomoci. Pretpostavimo da vidis covjeka koji se davi, mozes mu pomoci, ali ne zelis. Pustas ga da se sam snadje. Ko ga jebe, jel`de?Jonatan wrote:Bog može spriječiti zlo, ali je to i čovjekova zadaća borba protiv zla, i njegov trud protiv zla neće ostati bez nagrade.Ako bog zeli sprijeciti zlo a ne moze, onda nije svemoguc.
Ni ti ne zelis pomoci onom sto se davi, a mozes mu pomoci. I jos jednom: Ko ga jebe, nek` se snadje. Svakome je njegovo sudjeno, zar ne?Jonatan wrote:Još jednom isto, to je čovjekova zadaća, a ako se nađu u nevolji zbog te brobe, ne boj se neće mu propasti plaća, naravno uz to da vjeruješ u život vječni.Ako moze a ne zeli, onda je zao.
Aha. To nisam znao. Sada znam odakle dolaze retrovirusi, i ini drugi virusi. Te poplave, zemljotresi, suse itd. Sve je to tu od covjeka postavljeno.Jonatan wrote:Otkud zlo? Pa recimo odatle što čovjek hoće sebe da stavi namjesto Boga.Ako moze i zeli, otkud zlo?
I ti mozes onom sto se davi pomoci. To cak i zelis, ali i taj sto se davi ima svoju zadacu na putu svojem: neka ne ide blizu vode kada ne zna plivati. Jel`tako? Mah, ko ga jebe. Sam pao, sam se ubio. Ja mu mogu pomoci, ja mu zelim pomoci... ali, prvo neka se udavi. Onda ce vidjeti moju pomoc. Jer, zaista, ja sam svemoguc i milostiv.Jonatan wrote:Bog može i želi, ali i čovjek ima svoju neku zadaću na putu prema vječnoj nagradi.Ako niti moze niti zeli, cemu ga zvati svemogucim?
-
Jonatan
Ne bih ga pustio, niti Bog pušta. Problem je što ti ne vjeruješ u vječnu nagradu.TIFA29 wrote:
Bog moze, ali ne zeli. U redu. Sve u stilu: Pomozi sebi, pa ce ti i Bog pomoci. Pretpostavimo da vidis covjeka koji se davi, mozes mu pomoci, ali ne zelis. Pustas ga da se sam snadje. Ko ga jebe, jel`de?
Sudbina unaprijed određena ne postoji, čovjek je sam krojač svoje sudbine.Svakome je njegovo sudjeno, zar ne?
Nije od čovjeka postavljeno, ali ako si s Bogom hodio, čega se bojiš, a ako si protiv Boga išao, čemu se buniš.Aha. To nisam znao. Sada znam odakle dolaze retrovirusi, i ini drugi virusi. Te poplave, zemljotresi, suse itd. Sve je to tu od covjeka postavljeno.
Malo kompliciraš, zar ne?I ti mozes onom sto se davi pomoci. To cak i zelis, ali i taj sto se davi ima svoju zadacu na putu svojem: neka ne ide blizu vode kada ne zna plivati. Jel`tako? Mah, ko ga jebe. Sam pao, sam se ubio. Ja mu mogu pomoci, ja mu zelim pomoci... ali, prvo neka se udavi. Onda ce vidjeti moju pomoc. Jer, zaista, ja sam svemoguc i milostiv.
-
TIFA29
To je vec vidljivo i ocito. Milioni ljudi umiru svake godine od strasnih bolesti, gladi, zedji, zatrovanja, poplava itd. A gospo`n Bog to milionima godina posmatra, i ne uklanja to zlo. Tip koji posmatra mucenja i tegobe drugih, a navodno je mocan da ta mucenja i te tegobe sprijeci, nije vrijedan postovanja. Ili jeste?Jonatan wrote:Dokaži da nije dobar?resto wrote:Ode ovo u nekom smjeru kamao nije trebalo otici. Pitanje je bilo je li bog dobar a ne ko je djavo. A sto se tice shizofrenije, da, ima internet i u jagomiru. Je li to dokaz da je Bog dobar?
Pretpostavimo da imas sina (usvojenog ili ne, svejedno je). Pretpostavimo da imas i sluge. No, svakim novim danom te sluge sve manje slusaju. Srde se na tebe, rugaju ti se. Koliko je opravdanosti u tim njihovim nastupima, takodje je svejedno. Eh, sada ti odlucis svojeg sina da posaljes kod njih.
Zelis, (jer znas sta ce biti, a ipak to cinis) da, te tvoje sluge, se lijepo izive nad tvojim sinom. Da ga dobro izmuce, izbodu i na kraju razapnu. I sve to, da bi se ti kasnije navodno pomirio sa svojim slugama.
Kako tebe ovdje definirati? Cemu takve gluposti? U svojoj moci i svemilosti koju imas nad svojim slugama mogao si i drugacije nastupiti (recimo: otkaz onim neposlusnima). Zasto bi ti potrebno bilo zrtvovanje vlastitog (ili usvojenog, svejedno je) sina, da bi pokazo svoju svemilost? Kako definisati tebe u takvom primjeru?
P.S: Mozes li ti dokazati da je On dobar, ili je potrebno vjerovati da je takav?
P.P.S: Sveti August je jednom precizno rekao: "Ja vjerujem, jer je apsurdno; ja vjerujem jer je nemoguce!" I, ovakve rijeci se kod religija smatraju posebnima i vrijednim pomena. Takve rijeci naime u religiji imaju slijedece znacenje: Ono sto je covjeku apsurdno i nemoguce, to ne znaci da je i u Njegovim ocima apsurdno i nemoguce! Jel` tako?
Sada zamisli tuzioca na sudu kada nastupa sa istim rijecima. Gdje bi ga strpali kada bi on rekao: "Ja potvrdjujem da optuzeni Suljo je ubio Santosa u Barceloni, jos dok je u besici na Pofalicima bio. I, sto je apsurdnije i nevjerovatniji taj navod, ja sam sigurniji da je to bas tako. I badava je misliti drugacije." Ponavljam: Gdje bi ga strpali kada bi on takav nacin nastupa i vrijednovanja imao?
-
Jonatan
Imamo drukčije poglede na sve i ne da nam se sporazumjeti, ali meni je polazna i završna točka vječni život. Ako ja u taj Život vjerujem, onda ništa nije uzalud.TIFA29 wrote:
To je vec vidljivo i ocito. Milioni ljudi umiru svake godine od strasnih bolesti, gladi, zedji, zatrovanja, poplava itd. A gospo`n Bog to milionima godina posmatra, i ne uklanja to zlo. Tip koji posmatra mucenja i tegobe drugih, a navodno je mocan da ta mucenja i te tegobe spijeci, nije vrijedan postovanja. Ili jeste?
Ima tvdroglavih, ali i razumnih sluga. Sin je pokazao put do vječnosti svojim činom raspeća, ali i uskrsnuća. Ti sada izvoli, budi tvrdoglavi ili razumni sluga.Pretpostavimo da imas sina (usvojenog ili ne, svejedno je). Pretpostavimo da imas i sluge. No, svakim novim danom te sluge sve manje slusaju. Srde se na tebe, rugaju ti se. Koliko je opravdanosti u tim njihovim nastupima, takodje je svejedno. Eh, sada ti odlucis svojeg sina da posaljes kod njih.
Zelis, (jer znas sta ce biti, a ipak to cinis) da, te tvoje sluge, se lijepo izive nad tvojim sinom. Da ga dobro izmuce, izbodu i na kraju razapnu. I sve to, da bi se ti kasnije navodno pomirio sa svojim slugama.
Bog daje šansu svima na povratak, samo ni ta šansa nije vječna, ne možeš baš Boga izigravati i reći odoh ja malo mahnitati, pa onda kada se počne stariti, onda ću se Bogu posvetiti.Kako tebe ovdje definirati? Cemu takve gluposti? U svojoj moci i svemilosti koju imas nad svojim slugama mogao si i drugacije nastupiti (recimo: otkaz onim neposlusnima).
Da pokažem da mojoj ljubavi nema kraja.Zasto bi ti potrebno bilo zrtvovanje vlastitog (ili usvojenog, svejedno je) sina, da bi pokazo svoju svemilost? Kako definisati tebe u takvom primjeru?
-
Sayed
#24 Re: Je li Bog dobar?
resto wrote:Sve religije polaze od aksioma da je Bog dobar. A je li stvarno tako? Po cemu je dobar? Sta ako je obrnuto, ako je Djavo dobar i zato je zatvoren? Ili sta ako je Bog shizofrenik, pa je sebi stvorio djavola kako bi imao koga kriviti za sva zla, a ustvari je to jedan te isti lik?
I zlo i dobro, i pozitivno i negativno, sve je dio ovoga svijeta! Je li zlo kada lav ubije gazelu i pojede je? Nije, jer mora tako da prezivi! Ako covjek ubije covjeka, onda je zlo ako nije iz samoodbrane! Sve vremenske nepogode su takodjer dio ovoga svijeta, kao i sve zlo sto se desava!
Mislim da je Bog dobar i da nam je dao obje osobine, mogucnost izbora, i svaki od nas, koliko god se trudili da budu dobri, pocine neko zlo nekada, iako to i ne zele. Tako ce se na kraju svakome "sracunati" kolicina zla i dobra koje je pocinio... Ako prevagne dobro, ide u raj.
Ako prevagne lose, ide na razanj. (tako to otprilike objasnjavaju neke ili sve
Neki kazu, ako je Bog dobar, zasto dopusta lose? Pa da nas je stvorio samo zato da bi upravljao nama, ne bi bilo smisla u cijelom nasem postojanju, ne bi bili dobri i losi, veliki i mali, pozitivni i negativni, bili bi svi isti i sta bi onda On radio??? Niko ne moze dat odgovor na tvoje pitanje a da je 100 % siguran da je istina. Ja sam odgovorio po nekoj svojoj logici...
Bolje da si pito sta je smisao zivota...
Kako god, svi ljudi boga zamisljaju onako kakvi su oni sami ili kakvi zele biti!
"Bog je stvorio covjeka, a onda je covjek stvorio Boga"... i dao mu svaki svoje osobine...
Mislim da On, nema nijednu osobinu koju mu mi dajemo, opisujemo ga samo i zamisljamo u okviru nasih (malih) mogucnosti.
-
TIFA29
Nemoguce i apsurdne stvari, kada u njih vjerujemo, postaju stvarnost. Zaista odlican argumenat. Mogao bi postati drzavni tuzitelj ili advokat uopste.Jonatan wrote:Imamo drukčije poglede na sve i ne da nam se sporazumjeti, ali meni je polazna i završna točka vječni život. Ako ja u taj Život vjerujem, onda ništa nije uzalud.TIFA29 wrote: To je vec vidljivo i ocito. Milioni ljudi umiru svake godine od strasnih bolesti, gladi, zedji, zatrovanja, poplava itd. A gospo`n Bog to milionima godina posmatra, i ne uklanja to zlo. Tip koji posmatra mucenja i tegobe drugih, a navodno je mocan da ta mucenja i te tegobe spijeci, nije vrijedan postovanja. Ili jeste?
Znaci, razumni? sluga ce shvatiti tvoju poruku, nakon razapnuca vlastitog sina? Znaci, razumni? sluga ce shvatiti da kroz vjerovanje nemoguce i apsurdno postaje stvarnost? Ja vjerujem da su Marsovci mali, zeleni i sa velikim buljavim ocima. Vjerujem cak da su juce bili ovdje na nasoj planeti. I sto apsurdnije je to vjerovanje, ono (sadrzaj tog vjerovanja) postaje stvarnost. Eureka! Odoh sada da zamislim tri miliona eura na svojem racunu u banci.Jonatan wrote:Ima tvdroglavih, ali i razumnih sluga. Sin je pokazao put do vječnosti svojim činom raspeća, ali i uskrsnuća. Ti sada izvoli, budi tvrdoglavi ili razumni sluga.Pretpostavimo da imas sina (usvojenog ili ne, svejedno je). Pretpostavimo da imas i sluge. No, svakim novim danom te sluge sve manje slusaju. Srde se na tebe, rugaju ti se. Koliko je opravdanosti u tim njihovim nastupima, takodje je svejedno. Eh, sada ti odlucis svojeg sina da posaljes kod njih.
Ne mozes? Ah da, on zna sta je iskreno i pravilno pokajanje. On zapravo sve zna. Stoga sudbina i ne postoji, jel` de? O tome, malo vise, na drugoj temi.Jonatan wrote:Bog daje šansu svima na povratak, samo ni ta šansa nije vječna, ne možeš baš Boga izigravati i reći odoh ja malo mahnitati, pa onda kada se počne stariti, onda ću se Bogu posvetiti.Kako tebe ovdje definirati? Cemu takve gluposti? U svojoj moci i svemilosti koju imas nad svojim slugama mogao si i drugacije nastupiti (recimo: otkaz onim neposlusnima).
I opet: Eureka! Drugaciji primjer bi bio: Muz, putem batinanja svoje zene, pokazuje koliko se brine za nju. I ne samo to, on joj pokazuje koliko (zapravno beskrajno) je voli. Jos kada razapne sina, tu ljubav ce i komsije na kraju da shvate.Jonatan wrote:Da pokažem da mojoj ljubavi nema kraja.Zasto bi ti potrebno bilo zrtvovanje vlastitog (ili usvojenog, svejedno je) sina, da bi pokazo svoju svemilost? Kako definisati tebe u takvom primjeru?