JAVNI PROTEST NVO-a!!!
- Šapat
#1 JAVNI PROTEST NVO-a!!!
Dopis koji je danas upucen medijima, ali i pobrojanim institucijama.
=============
VLADI KANTONA SARAJEVO
MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA KANTONA SARAJEVO
UREDU GRADONAČELNICE SARAJEVA
GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA SARAJEVA
JAVNI PROTEST
Vašom odlukom, građani i građanke Sarajeva su u srijedu, 12.03.08. godine, između 13 i 17:30 sati zbog održavanja utakmice na stadionu Grbavica, bili lišeni svog osnovnog ljudskog prava: prava da se slobodno kreću svojim gradom javnim gradskim saobraćajem. Istovremeno, građane i građanke Sarajeva ste lišili i osnovnog imovinskog prava: prava da za plaćenu uslugu GRAS-u, istu i dobiju.
Umjesto navijačke skupine, vi ste ovom odlukom zapravo kaznili potencijalne žrtve nasilja u ovom gradu i spriječili njihovo normalno kretanje. Umjesto da ste poduzeli mjere protiv nasilja, naročito onog u javnom prevozu, zbog čega je već pokrenuto pitanje vaše odgovornosti i široka građanska akcija - vi ste naprosto isključili javni prevoz!
Nakon što ste kao mjeru protiv maloljetničkog nasilja uveli policijski sat za sve maloljetnike Sarajeva i time ih sve etiketirali i kriminalizirali, te predvidjeli drakonske kazne za njihove roditelje, sada nastavljate praksu sprečavanja kretanja svima onima koji bi mogli biti meta navijačkih ispada.
Umjesto da zbog dramatične situacije u gradu proglasite NULTU TOLERANCIJU prema navijačkom i svakom drugom nasilju, vi direktno učestvujete u ometanju normalnog obavljanja poslova i kretanja građanstva ovog grada, čime javno priznajete kapitulaciju pred nasilnicima i time priznajete da oni vladaju ovim gradom!
Zaista je nečuveno da umjesto uvođenja nadzora u sredstva javnog prevoza kako ste obećavali - vi ih jednostavno isključite iz saobraćaja kada pretpostavite da bi moglo doći do huliganskog divljanja pojedinih navijača! U isto vrijeme gradonačelnica svijetla obraza dolazi na utakmicu visokog rizika, ne primjećujući i ne obazirujući se na problem što građani Sarajeva ne mogu ni trolejbusom do Grbavice, centra i nazad!
Mislimo da ove metode nisu odgovarajuće za borbu protiv nasilja i kriminala. Pitamo se koje su sljedeće restrikcije? Sva prevozna sredstva koja bi mogla biti meta krađe ili obijanja? Svi mladi, građani i građanke koji, recimo, nose mobitele? Sve lijepe i dotjerane mlade žene koje bi mogle biti meta napasnika? Sve nemoćne starice koje bi mogle biti polivene benzinom i zapaljene, i tako dalje i tako dalje.
Vlast koja na ovakav način «rješava» probleme nasilja u gradu Sarajevu, neće donijeti ništa dobro njegovim građanima i građankama i vrijeme je da odstupi sa funkcije.
Ovaj protest potpisuju abecednim redom:
ACIPS
Centar za policy studije CEPOS
Centar za promociju civilnog društva
Centar «Žena i društvo»
Centri civilnih inicijativa
Fondacija CURE
Fond otvoreno društvo BiH
Global Rights
Helsinški komitet za ljudska prava BiH
Inicijativa i civilna akcija ICVA
=============
=============
VLADI KANTONA SARAJEVO
MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA KANTONA SARAJEVO
UREDU GRADONAČELNICE SARAJEVA
GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA SARAJEVA
JAVNI PROTEST
Vašom odlukom, građani i građanke Sarajeva su u srijedu, 12.03.08. godine, između 13 i 17:30 sati zbog održavanja utakmice na stadionu Grbavica, bili lišeni svog osnovnog ljudskog prava: prava da se slobodno kreću svojim gradom javnim gradskim saobraćajem. Istovremeno, građane i građanke Sarajeva ste lišili i osnovnog imovinskog prava: prava da za plaćenu uslugu GRAS-u, istu i dobiju.
Umjesto navijačke skupine, vi ste ovom odlukom zapravo kaznili potencijalne žrtve nasilja u ovom gradu i spriječili njihovo normalno kretanje. Umjesto da ste poduzeli mjere protiv nasilja, naročito onog u javnom prevozu, zbog čega je već pokrenuto pitanje vaše odgovornosti i široka građanska akcija - vi ste naprosto isključili javni prevoz!
Nakon što ste kao mjeru protiv maloljetničkog nasilja uveli policijski sat za sve maloljetnike Sarajeva i time ih sve etiketirali i kriminalizirali, te predvidjeli drakonske kazne za njihove roditelje, sada nastavljate praksu sprečavanja kretanja svima onima koji bi mogli biti meta navijačkih ispada.
Umjesto da zbog dramatične situacije u gradu proglasite NULTU TOLERANCIJU prema navijačkom i svakom drugom nasilju, vi direktno učestvujete u ometanju normalnog obavljanja poslova i kretanja građanstva ovog grada, čime javno priznajete kapitulaciju pred nasilnicima i time priznajete da oni vladaju ovim gradom!
Zaista je nečuveno da umjesto uvođenja nadzora u sredstva javnog prevoza kako ste obećavali - vi ih jednostavno isključite iz saobraćaja kada pretpostavite da bi moglo doći do huliganskog divljanja pojedinih navijača! U isto vrijeme gradonačelnica svijetla obraza dolazi na utakmicu visokog rizika, ne primjećujući i ne obazirujući se na problem što građani Sarajeva ne mogu ni trolejbusom do Grbavice, centra i nazad!
Mislimo da ove metode nisu odgovarajuće za borbu protiv nasilja i kriminala. Pitamo se koje su sljedeće restrikcije? Sva prevozna sredstva koja bi mogla biti meta krađe ili obijanja? Svi mladi, građani i građanke koji, recimo, nose mobitele? Sve lijepe i dotjerane mlade žene koje bi mogle biti meta napasnika? Sve nemoćne starice koje bi mogle biti polivene benzinom i zapaljene, i tako dalje i tako dalje.
Vlast koja na ovakav način «rješava» probleme nasilja u gradu Sarajevu, neće donijeti ništa dobro njegovim građanima i građankama i vrijeme je da odstupi sa funkcije.
Ovaj protest potpisuju abecednim redom:
ACIPS
Centar za policy studije CEPOS
Centar za promociju civilnog društva
Centar «Žena i društvo»
Centri civilnih inicijativa
Fondacija CURE
Fond otvoreno društvo BiH
Global Rights
Helsinški komitet za ljudska prava BiH
Inicijativa i civilna akcija ICVA
=============
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#2 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
Kao gradjanin ovog grada, i kao veliki zaljubljenik u Zelju, ja se slazem sa ovom opaskom. Dosta je vise umiranja grada za vrijeme utakmice.
- Šapat
#3 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
Ma naravno da je vise dosta. Blokira se grad kad dolazi bilo koja shusha, blokira se grad kad se igraju utakmice, blokira se grad kad bilo ke maltene prne...pa dokle tako?!
-
mIRCerka
#4 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
evo ima prilika za koji dan, pa cemo vidjeti sta ce sada biti. Ali generalno mislim da GRAS ima dosta mana, sto trenutno nije tema, o tome drugi put na drugome mjestu.
za ovaj istup NVO.
-
mIRCerka
#5 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
17 30, tri tramvaja navodno totalno demolirana, i pazi, steta oko 2.000 KM..... kako onda 100.000 KM na zgradi kantonalne vlade?
-
mamatajo1965
#6 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
Uze mi rijec iz usta,ja sam to isto prokomentarisala jutros kad sam gledala na tv-umIRCerka wrote:17 30, tri tramvaja navodno totalno demolirana, i pazi, steta oko 2.000 KM..... kako onda 100.000 KM na zgradi kantonalne vlade?
- trinaesti
#7 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
Učiteljica: Djeco, šta su to Protestanti?
Djeca (uglas): Građani Sarajeva!
dopisi su jako mocno oruzje
a-ha.
Djeca (uglas): Građani Sarajeva!
dopisi su jako mocno oruzje
- trinaesti
#8 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
pa prozori na zgradi vlade su od marmelade! skupe!
-
pexim slani
#9 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
slazem se sa stavom da je besmisleno blokirati grad svako malo zbog bilo cega pa i zbog derbija.
ali moram naglasiti da je totalna laz da je gradski saobracaj bio zaustavljen u ovom terminu.
sta vise uveliko je radio a saobracaj za automoile je bio blokiran samo pred KRAJ utakmice i to na potezu od mosta na socijalnom do stadiona i trolejbuskom dzadom pored stadiona takodjer samo pred KRAJ utakmice!!!
to sto se ove organizacije pripremaju za svoje projekte i na svaki nacin pa i ovaj si pripremaju teren, to je nihov problem!!!
naime iz pouzdanih izvora znam da se vecina potpisanih NVO vec neko vrijeme priprema za par projekata koji ce biti finansirani od stranih donatora (ne bi ih spominjao da nekome ne zasmeta, pa da budem banovan ko onaj sto je o sorosu pisao) i sa zdnjim saopstenjima pokusavaju stvoriti sliku "aktivnih" a u stvari je to uglavnom projekt profiterstvo!
reagovat ce ove organizacije i na manje, samo da se pokaze da ko fol nesto rade a u stvari su vecina kancelarijski moljci!!!
ali moram naglasiti da je totalna laz da je gradski saobracaj bio zaustavljen u ovom terminu.
sta vise uveliko je radio a saobracaj za automoile je bio blokiran samo pred KRAJ utakmice i to na potezu od mosta na socijalnom do stadiona i trolejbuskom dzadom pored stadiona takodjer samo pred KRAJ utakmice!!!
to sto se ove organizacije pripremaju za svoje projekte i na svaki nacin pa i ovaj si pripremaju teren, to je nihov problem!!!
naime iz pouzdanih izvora znam da se vecina potpisanih NVO vec neko vrijeme priprema za par projekata koji ce biti finansirani od stranih donatora (ne bi ih spominjao da nekome ne zasmeta, pa da budem banovan ko onaj sto je o sorosu pisao) i sa zdnjim saopstenjima pokusavaju stvoriti sliku "aktivnih" a u stvari je to uglavnom projekt profiterstvo!
reagovat ce ove organizacije i na manje, samo da se pokaze da ko fol nesto rade a u stvari su vecina kancelarijski moljci!!!
-
mamatajo1965
#10 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
Sto se mene tice,treba ignorisati NVO,kao i SDU i slicne,mi znamo zasto smo tu-RACUNAJTE NA NAS.....pexim slani wrote:slazem se sa stavom da je besmisleno blokirati grad svako malo zbog bilo cega pa i zbog derbija.
-
mIRCerka
#11 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
Ama treba ih prijaviti nekoj inspekciji, dovesti neovisne gradj.inzinjere da izvrse procjenu stete i JA ZELIM DA VIDIM TE RACUNE ZA STO HILJADA MARAKA ZA POPRAVAK!mamatajo1965 wrote:Uze mi rijec iz usta,ja sam to isto prokomentarisala jutros kad sam gledala na tv-umIRCerka wrote:17 30, tri tramvaja navodno totalno demolirana, i pazi, steta oko 2.000 KM..... kako onda 100.000 KM na zgradi kantonalne vlade?
- vjesticanametli
#12 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
mirci gdje je tema o protestim ate srijede daj link pliz ima tamo racunica od nekog forumasa
upisch 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
sjećate se šupaka iz GRASA kad su jedan utorak blokirali grad... u našoj firmi niko nije došao na poso sem mene jer sam tad učio voziti auto 
kad je bilo za njihove interese onda je OK blokirati grad
a kada za interese naše sigurnosti... nisu u stanju pola sata stati s prevozom jer kofol politizirano
kad je bilo za njihove interese onda je OK blokirati grad
a kada za interese naše sigurnosti... nisu u stanju pola sata stati s prevozom jer kofol politizirano
-
luciferino
#14 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
U vezi računice od 100.000 KM...mislim da su računali ovako. Fasada je bila svježe izmolerisana (zgrada je nekada bila crvenkasta, fasada izrešetana gelerima). Tih 100.000 je ustvari cifra koju su utrošili na kompletnu fasadu. Logika im je ova: umeljali ste jajima novu fasadu s jedne strane, znači treba nam još 100.000 da čitavu zgradu ponovo ofarbamo.
A ionako im je ona boja anemična...bolje da udare kakav smeđi kontrast.
A ionako im je ona boja anemična...bolje da udare kakav smeđi kontrast.
-
mIRCerka
#15 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
ta je tema riknula davno :Svjesticanametli wrote:mirci gdje je tema o protestim ate srijede daj link pliz ima tamo racunica od nekog forumasaupisch
- vjesticanametli
#16 Re: JAVNI PROTEST NVO-a!!!
luciferino u pravu smeda bi im odgovarala jer im i inventar unutra smed ili kafen sto rece jedan forumas