Javni prevoz - noćne linije
-
DON_eARL
#1 Javni prevoz - noćne linije
Vjerujem da su svi svjesni da je nedostatak noćnih linija veliki minus za grad Sarajevo. Već godinama se ovo pitanje provlači kroz medije, potpisivane su peticije, pominjali su se tenderi, ali na kraju ništa nije učinjeno.
Mislim da je komercijalna linija Baščaršija - Ilidža, nebitno da li se radilo o tramvajskom ili autobuskom vidu prevoza, svakih sat vremena neophodna, ako ne svaki dan, onda bar danima vikenda i za vrijeme održavanja kulturnih manifestacija.
Nedavno su građani naselja Dobrinja uspjeli da "izganjaju" liniju Dobrinja - Ilidža, pa mi se čini da pokretanje ove teme itekako ima smisla. Molim sve učesnike da se suzdrže oko prepucavanja na relaciji GRAS - Centrotrans, kvalitetu usluga i sličnih komentara.
Mislim da je komercijalna linija Baščaršija - Ilidža, nebitno da li se radilo o tramvajskom ili autobuskom vidu prevoza, svakih sat vremena neophodna, ako ne svaki dan, onda bar danima vikenda i za vrijeme održavanja kulturnih manifestacija.
Nedavno su građani naselja Dobrinja uspjeli da "izganjaju" liniju Dobrinja - Ilidža, pa mi se čini da pokretanje ove teme itekako ima smisla. Molim sve učesnike da se suzdrže oko prepucavanja na relaciji GRAS - Centrotrans, kvalitetu usluga i sličnih komentara.
- trambusek88
#2 Re: Javni prevoz - noćne linije
Početkom 2012, nakon potpisivanja peticije, trebala je startovati linija Vijećnica-Dobrinja-Stup-Ilidža, čak je GRAS izdao obavještenje da linija startuje od 13.01.2012. i da će raditi vikendom, ali tadašnje ministarstvo nije izdalo saglasnost da se linija registruje, pa je to propalo...
Ko je zainteresovan najbolje da se ponovo organizuje kakva peticija.
Ko je zainteresovan najbolje da se ponovo organizuje kakva peticija.
-
DON_eARL
#3 Re: Javni prevoz - noćne linije
Mislim da je 2011. pokrenuta peticija od strane NS. Na temi ove stranke sam u junu 2012. postavio pitanje za gospodina Peđu Kojovića i ovo je bio odgovor:
Ako neko zna nick gđe/gđice koja je učestvovala u pokretanju peticije za otvaranje linije Dobrinja - Ilidža, neka napiše. Ne polazi mi za rukom da pronađem taj post na 3 teme o GRAS-u.
Negdje na forumu sam našao informaciju da GRAS nije mogao učestvovati na tenderu zbog dugovanja prema kantonu (nisam 100% siguran da li je prema kantonu...). Ako može odgovor gospodina Kojovića vezano za razloge zbog kojih ovo nikada nije prošlo i da li imate u planu da pokrenete istu incijativu ponovo?Pedja Kojovic wrote:don earl
Vjerovatno niste primjetili posljednju korenspodenciu izmedju mladih NS-a i ministra Lulica...na jednom drugom internet portalu...(Odgovor ministra Lulica koji je izazvao ovu reakciju mladih NS-a mozete pronaci tamo).
Nakon što je u decembru 2011 pokrenuta inicijativa za uvođenje noćnih linija gradskog prijevoza u Sarajevu, u kratkom roku je sakupljeno 1600 potpisa na peticiji (opširnije ovdje) Ubrzo nakon toga, predstavnici Naše stranke, inicijatori akcije, su na sastanku sa direktorom GRAS-a dogovorili o realizaciji projekta:
Dogovoren noćni prijevoz u Sarajevu.
Ipak, noćni pijevoz ni šest mjeseci nakon što je dogovoren, nije krenuo. U skladu sa zakonom, trebalo je najprije raspisati tender za ponuđače usluge, što je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu saobraćaja KS krajem decembra... a onda je zapelo...
Gdje je zapelo? Odgovor je negdje dublje, u sistemu, a kao ilustraciju prenosimo otvoreno pismo koje je Forum mladih naše stranke uputio na adresu Ministra saobraćaja KS Harisa Lulića, kao i faksimil ministrovog pisma koje je prethodno upućeno na adresu Naše Stranke.
Odgovor Naše stranke na gore objavljeno ministrovo pismo
Poštovani ministre Luliću,
...
Kompletan odgovor tadašnjem ministru: http://forum.klix.ba/nasa-stranka-sve-s ... l#p7452348
Ako neko zna nick gđe/gđice koja je učestvovala u pokretanju peticije za otvaranje linije Dobrinja - Ilidža, neka napiše. Ne polazi mi za rukom da pronađem taj post na 3 teme o GRAS-u.
- trambusek88
#4 Re: Javni prevoz - noćne linije
Ma kakav dug GRAS-a prema kantonu, može biti samo obratno.
Nije mogao zbog dugovanja za porez i doprinose, kao i neodržavanja linija, a Centrotrans isto zbog neodržavanja linije Bezistan-Aerodrom nebi mogao. (bar kad bi bilo sve po zakonu)
Čini mi se da je kasnije iz kantona bio i jedan od izgovora da se čeka da prođe onaj novi zakon o javnom gradskom prevozu, ali ni od toga nije bilo ništa jer je zakon pao.
Kasnije je ministarstvo počelo odobravati i privremena rješenja na po 3 mjeseca.
Prvo je Centrotrans dobio rješenje za liniju Vijećnica-Bjelašnica da saobraća izvan sezone umjesto samo u periodu decembar-mart kako je registrovana, tako su svaki vikend od kraja avgusta 2013 ali nakon završetka zimske sezone nisu produžavali rješenja, tako da je linija ostala sezonska
Zatim je GRAS dobio liniju Otoka-Briješće, a nakon isteka 3 mjeseca GRAS se povukao a novo rješenje je dobio Centrotrans za liniju Nedžarići-Briješće, a nakon isteka 3 mjeseca prabacili su polazište na Otoku i idu preko Boljakovog, a ne znam dali su dalje dobijali rješenja.
Evo sad GRAS je relativno brzo dobio liniju Dobrinja-Ilidža, vjerovatno opet na 3 mjeseca.
Ne znam koliko se najviše mogu ta privrem rješenja izdavati, ali mislim da ni jedan od Sarajevskih prevoznika ne može proći tender, nego mogu samo ovako privremeno.
Možda ovo ministarstvo bude voljno da odobri neko privremeno eksperimentalno rješenje, pa nek zainteresovani probaju nešto.
Nije mogao zbog dugovanja za porez i doprinose, kao i neodržavanja linija, a Centrotrans isto zbog neodržavanja linije Bezistan-Aerodrom nebi mogao. (bar kad bi bilo sve po zakonu)
Čini mi se da je kasnije iz kantona bio i jedan od izgovora da se čeka da prođe onaj novi zakon o javnom gradskom prevozu, ali ni od toga nije bilo ništa jer je zakon pao.
Kasnije je ministarstvo počelo odobravati i privremena rješenja na po 3 mjeseca.
Prvo je Centrotrans dobio rješenje za liniju Vijećnica-Bjelašnica da saobraća izvan sezone umjesto samo u periodu decembar-mart kako je registrovana, tako su svaki vikend od kraja avgusta 2013 ali nakon završetka zimske sezone nisu produžavali rješenja, tako da je linija ostala sezonska
Zatim je GRAS dobio liniju Otoka-Briješće, a nakon isteka 3 mjeseca GRAS se povukao a novo rješenje je dobio Centrotrans za liniju Nedžarići-Briješće, a nakon isteka 3 mjeseca prabacili su polazište na Otoku i idu preko Boljakovog, a ne znam dali su dalje dobijali rješenja.
Evo sad GRAS je relativno brzo dobio liniju Dobrinja-Ilidža, vjerovatno opet na 3 mjeseca.
Ne znam koliko se najviše mogu ta privrem rješenja izdavati, ali mislim da ni jedan od Sarajevskih prevoznika ne može proći tender, nego mogu samo ovako privremeno.
Možda ovo ministarstvo bude voljno da odobri neko privremeno eksperimentalno rješenje, pa nek zainteresovani probaju nešto.
-
DON_eARL
- holowey
#6 Re: Javni prevoz - noćne linije
od ukidanja policijskog sata se trazi nocni prevoz, bar tramvaj da svaki sat-dva obrne krug ilidza-bascarsija ali uzalud... bas ce ovakva peticija pomociDON_eARL wrote:Evo neko je ponovo pokrenuo peticiju.![]()
https://www.change.org/p/ministarstvo-s ... ef=Default
putnici na kruzeru koji tone traze da se lakiraju klupe na palubi
- Logovan
#7 Re: Javni prevoz - noćne linije
Podržavam, naravno. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Javni prevoz - noćne linije
ne mogu ni dnevni za radnike odrzavati
a nocni ce
za koga?
klosare i studente zeljne seksa???
ako zelis jebat vozaj se taksijem
i pogledajte malo realnosti u oci
dno smo
a nocni ce
za koga?
ako zelis jebat vozaj se taksijem
dno smo
- duminjo
#9 Re: Javni prevoz - noćne linije
Bogati kako si povezo sex, taxi i noćnu liniju?Black swan wrote:ne mogu ni dnevni za radnike odrzavati
a nocni ce
za koga?
ako zelis jebat vozaj se taksijem![]()
dno smo
- ExNihilo
#10 Re: Javni prevoz - noćne linije
Seksualna deprivacija 
- Truba
#11 Re: Javni prevoz - noćne linije
rijetki nocu idu na poso prevozom
obicno imaju auto
ostali nocu ne idu da citaju ilijadu nego idu u kafanu
zasto se izlazi u grad?
da se ganjaju zenske
ko nema para nek ne izlazi u grad
ja sam se pjehe vracao jedno desetljeće
oko 5 kilometara
obicno imaju auto
zasto se izlazi u grad?
da se ganjaju zenske
oko 5 kilometara
- Logovan
#12 Re: Javni prevoz - noćne linije
Čuj za klošare i studente željne seksa.Black swan wrote:ne mogu ni dnevni za radnike odrzavati
a nocni ce
za koga?
ako zelis jebat vozaj se taksijem![]()
dno smo
Nije realno ni da tražimo bolji i kvalitetniji prevoz, pa eto tražimo.
Vidim tebi je uredu da glavni grad nema noćnu liniju. E čuj ima taksi. Hajmo taksi ukinuti, imamo noge.
Šta je ovom forumašu, nekad je bio normalan.Black swan wrote:rijetki nocu idu na poso prevozom
obicno imaju auto
zasto se izlazi u grad?
da se ganjaju zenske
oko 5 kilometara
- karanana
#13 Re: Javni prevoz - noćne linije
treba uvesti sex-tramvaj.
- duminjo
#14 Re: Javni prevoz - noćne linije
Ko nema repa za taxi neka sjedi kuci i ne ganja ženske.
Da ne ode rasprava na krivu stranu, mislim da je sramota za jedan glavni grad imati zadnji gradski prevoz u 00:00 i to AKO bude u 00:00 a autobuske linija da ne spominjem. Zadnja u 23:00 i ko je ufatio, ufatio je.
I možda se ne ide na poso tako kasno ali ih je sigurno mnooogo koji rade do 23:00 pa se snalazi za prevoz kuci.
Da ne ode rasprava na krivu stranu, mislim da je sramota za jedan glavni grad imati zadnji gradski prevoz u 00:00 i to AKO bude u 00:00 a autobuske linija da ne spominjem. Zadnja u 23:00 i ko je ufatio, ufatio je.
I možda se ne ide na poso tako kasno ali ih je sigurno mnooogo koji rade do 23:00 pa se snalazi za prevoz kuci.
- karanana
#15 Re: Javni prevoz - noćne linije
jel i dalje ima vikend komercijala zadnja u 02:00 s vijecnice?
- supercali
#16 Re: Javni prevoz - noćne linije
Pa kad pogledas dobro pise s obzirom kakva je situacija sa saobracajem mislim javnim
Jedva ove dnevne ture odrzavaju i to fali i buseva i tramvaja i trola a jos da nocnu liniju drze
Kome za 5 ljudi iz pravca grada u jednoj turi a iz oravca ilidzi i 2 ako bude dobro je
Onda tu ide nocni rad za radnika a naplata karata bude marka za citavu noc
Sasvim druga prica je je li jedan glavni grad treba nocni prevoz imati i sl
Jedva ove dnevne ture odrzavaju i to fali i buseva i tramvaja i trola a jos da nocnu liniju drze
Kome za 5 ljudi iz pravca grada u jednoj turi a iz oravca ilidzi i 2 ako bude dobro je
Onda tu ide nocni rad za radnika a naplata karata bude marka za citavu noc
Sasvim druga prica je je li jedan glavni grad treba nocni prevoz imati i sl
- Truba
#17 Re: Javni prevoz - noćne linije
dajte ba ljudi budite realni
kome nocu treba gradski prevoz
pretpostavljam da vecina misli do dobrinje
a hrasnica ilidza?
i oni su ljudi
priznajte ba da je to za izlaske nocne i oprostit cu sto sam vas prokuzio
druge metropole imaju nocnu voznju ...e pa mi nismo metropola niti smo normalna drzava
fatajte se individualnog prevoza
i ovo sto danju imamo samo fali sekund da propadne
kome nocu treba gradski prevoz
pretpostavljam da vecina misli do dobrinje
a hrasnica ilidza?
i oni su ljudi
priznajte ba da je to za izlaske nocne i oprostit cu sto sam vas prokuzio
druge metropole imaju nocnu voznju ...e pa mi nismo metropola niti smo normalna drzava
fatajte se individualnog prevoza
i ovo sto danju imamo samo fali sekund da propadne
- Truba
#18 Re: Javni prevoz - noćne linije
mislim da toga nema barem 5 godinakaranana wrote:jel i dalje ima vikend komercijala zadnja u 02:00 s vijecnice?
i fino cova uzme 2,7 i ne da kartu x 20-30 po turi
a bas mi je odgovarala posljednja s dobrinje do cengic vile
obicno sam budem
i nekoliko pijandura
i jedan klosar sto hoće dzaba
- man_464
#19 Re: Javni prevoz - noćne linije
Tacno tako!Black swan wrote:.....
a nocni ce
za koga?
klosare i studente zeljne seksa???.....
dno smo
-
elk
#20 Re: Javni prevoz - noćne linije
Jok.kupite si golfa.a i roknuce nekoga u busu.
- Truba
#21 Re: Javni prevoz - noćne linije
poluraspadnuto preduzeće koje duguje stotine milijuna za penziono i zdravstveno
te nekoliko milijuna za struju i gorivo
te nekoliko stotina tisuća interno među sobom
da vodi noćnu liniju a znamo kakva je naplata po busevima i danju
volim i ja naučnu fantatsiku
i shvaćam mladost i sam sam 2003 preko općinskog odbora NS pokušavao progurati tu ideju
jer mi se nije išlo pjehe od grada i treba koje su me odbijale... ama baš svako večer
te nekoliko milijuna za struju i gorivo
te nekoliko stotina tisuća interno među sobom
da vodi noćnu liniju a znamo kakva je naplata po busevima i danju
i shvaćam mladost i sam sam 2003 preko općinskog odbora NS pokušavao progurati tu ideju
jer mi se nije išlo pjehe od grada i treba koje su me odbijale... ama baš svako večer
-
DON_eARL
#22 Re: Javni prevoz - noćne linije
http://www.klix.ba/vijesti/bih/centrotr ... /160728044
Gradski autobusi kompanije Centrotrans Eurolines od sutra će saobraćati u noćnim satima na relaciji Vijećnica Dobrinja svaki puni sat.
Dodatni polasci sa autobuskog stajališta Vijećnica su u: 02:00, 03:00, 04:00 i 05:00 sati, a povratak s Dobrinje je u 01:30, 02:30, 03:30, 04:30 i 05:30 sati.
Iz te kompanije navode da noćni polasci u vrijeme ljetne turističke sezone predstavljaju javni interes stanovnika Kantona Sarajevo, te se nadaju da će ova dodatna usluga upotpuniti turističku ponudu Sarajeva.
- Edin H.
#23 Re: Javni prevoz - noćne linije
Sarajevo taxi doesn't like this.DON_eARL wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/centrotr ... /160728044
Gradski autobusi kompanije Centrotrans Eurolines od sutra će saobraćati u noćnim satima na relaciji Vijećnica Dobrinja svaki puni sat.
Dodatni polasci sa autobuskog stajališta Vijećnica su u: 02:00, 03:00, 04:00 i 05:00 sati, a povratak s Dobrinje je u 01:30, 02:30, 03:30, 04:30 i 05:30 sati.
Iz te kompanije navode da noćni polasci u vrijeme ljetne turističke sezone predstavljaju javni interes stanovnika Kantona Sarajevo, te se nadaju da će ova dodatna usluga upotpuniti turističku ponudu Sarajeva.