Javni moral i javni nemoral
- JThomas
#26 Re: Javni moral i javni nemoral
ili kad je mlada od 14 godina morala prvo širiti noge svekru dok mladoženja ne stasa 
-
Risto Kuglarić
#27 Re: Javni moral i javni nemoral
sve rečenostochar wrote:ona lijepa vreemna kad o seksu saznaju kad vec zatrudne sa 15 i pitaju se 'sta mi bi'? pa onda ili sakriju dijete, ili ga ostave pred dom za nezbrinutu djecu kako ne bi 'pukla bruka'. ili, ona vremena kad se fino ugovori brak, pa onda djevojcica od 14 godina ode da zivi sa starcem koji je svemu nauci?seldzuk wrote: Gdje su ona lijepa vremena kad su djeca o seksu saznavala kada je vrijeme, a ne u obdaništu.
p.s. pedofilija kod nas nije nista novo. ukorijenjena je u nasoj tradiciji, 'ganjaju se maloljetnice' (imamo cak i folk pjesme o tome), samo sto se sad o tome vise prica. u selu pored Tuzle je bio slucaj kad je starac silovao djevojcicu, i kad je ona rodila u njegovoj kuci se slavilo jer je jos vitalan. sto ne mo gu ove nase dvolicnosti, kao, mi bili fini i neiskvareni, pa nas sad Zapad iskvari...
-
izvor
#28 Re: Javni moral i javni nemoral
Nikad se mi necemo dogoviriti gdje su granice morala. Jer ce se vremenom pomjerati. Sta je bilo nemoralno prije dvadeset godina (Samo!) danas je to sasvim normalno i moralno. Imamo razlicite poglede na zivot. Tesko da cemo se usaglasiti. Ustvari, nikad se necemo usaglasiti. Samo, belaj ce biti kad neke stvari dodju do naseg kucnog praga i predju ga. Ja mogu gledati TV koju hocu i mogu gledati emisije koje hocu. Mogu i uvesti cenzuru u svojoj kuci. Dok djeca ne odrastu, i sama mogu razaznati sta je to lijepo (moralno) a sta ne. LJudi grade moral u sebi, i oko sebe. Javni moral je samo ogledalo cjelokupnog unutrasnjeg stanja duha kod ljudi. Ustvari, to smo mi. Jer ljudi cine zajednicu, koja diktira moralna nacela.
- minci
#29 Re: Javni moral i javni nemoral
Boze sacuvaj i sakloni u kojem moralnom/nemoralnom drustvu (dobu) je takvo nesto bilo? U kojem drustvu ti zivis gdje se takvo nesto dogadjalo? Poznato je da je bilo slucajeva nemorala kada su okupatori pojednih naroda prilikom zenidbe tih okupiranih zahtijevali da mlada prvu noc provede sa okupatorskim vladarom tiraninom ili bolje receno nemoralnim zulumcarom a takvo nesto sto ti navodis jos nisam cula ili negdje procitala iako su danas svakodnevno puni mediji slicnih dogadjaja u svijetu ali ima svakog sljama na ovoj zemlji koji ce ostati sljam i u paklu jer ne zeli da zna sta je dobro a sta zlo jer bitno im je samo da zadovolje sopstveni bolesni nagon, ne vodeci brigu da se kontroliraju i saburu nauce!JThomas wrote:ili kad je mlada od 14 godina morala prvo širiti noge svekru dok mladoženja ne stasa
Ma @izvor slazemo se mi i znamo SVI dobro gdje su granice morala i ono sto je bilo nemoralno i prije 20 godina za normalne je i danas nemoralno (samo sto neki zatvaraju oci) ne govoreci o sitinm stvarima razilazenja u razlicitim epohama u tome sta je moralno a sta nije vec o onim opstim ljudskim granicama koje su i vijekovima prije znacile nemoralno ili moralno samo danas najveci dio svijeta ide linijom lakseg otpora: bitno je da sam slavan, hocu da imam svaku manekenku koju pozelim, svakog muskarca koji mi se svidi, bitno je da imam novca, da budem jedan od bogatih, da imam svoju firmu, da imam moc koju mi novac daje, otvara mi vrata svudgje ( a nesvjestan da mu novac samo zivot krade) ne bitno sta cu raditi samo da dodjem do njega, hocu da radim sto hocu jer imam danas pravo na to ("ovosvjetski" sloboda je svakom covjeku zagarantovana da misli kako hoce i radi sta hoce) a sta ce biti sutra ili kakvo cemo drustvo sutra imati, sta mene briga kao pojedinca, neka se brine neko drugi o tome, ja hocu da uzivam dok zivim! Ali jednoga dana, ako imadnu vremena?, takve osobe shvate da nigdje nisu stigle i nista postigle, likom ostare prije vremena,(rade plasticne operacije da bi izgledali mladji) kao da je lijep moral biti lijep likom a dusa im crna i prazna kao i dzepovi i zavrse vecinom kao narkomani ili beskucnici, osim onih koji spoznaju Bozijom voljom da su bili na krivom putu, jer neke ljude Bog izvuce iz blata da im dokaze istinu,naravno u ovom podvucenom dijelu ne pisem o sebi da me neko bukvalnoizvor wrote:Nikad se mi necemo dogoviriti gdje su granice morala. Jer ce se vremenom pomjerati. Sta je bilo nemoralno prije dvadeset godina (Samo!) danas je to sasvim normalno i moralno. Imamo razlicite poglede na zivot. Tesko da cemo se usaglasiti. Ustvari, nikad se necemo usaglasiti. Samo, belaj ce biti kad neke stvari dodju do naseg kucnog praga i predju ga. Ja mogu gledati TV koju hocu i mogu gledati emisije koje hocu. Mogu i uvesti cenzuru u svojoj kuci. Dok djeca ne odrastu, i sama mogu razaznati sta je to lijepo (moralno) a sta ne. LJudi grade moral u sebi, i oko sebe. Javni moral je samo ogledalo cjelokupnog unutrasnjeg stanja duha kod ljudi. Ustvari, to smo mi. Jer ljudi cine zajednicu, koja diktira moralna nacela.
- JThomas
#30 Re: Javni moral i javni nemoral
jesi čitala nečistu krv? izmislio čovjek, perverzan bio, pa mu samom palo na pamet? e ne...
i nije to samo u vranju bilo, nego po cijelom balkanu...
mislite da su incest, pedofilija i pederastija izumi novog doba, ili "trulog zapada"? ahaaaaaaaa...
mislite da su incest, pedofilija i pederastija izumi novog doba, ili "trulog zapada"? ahaaaaaaaa...
- minci
#31 Re: Javni moral i javni nemoral
JThomas wrote:jesi čitala nečistu krv? izmislio čovjek, perverzan bio, pa mu samom palo na pamet? e ne...
Pa zna se sta je Dragi Allah dz.s. ucinio sa starim narodima koji su se bili izopacili u nemoralu, (Sodoma i Gomora) kao i mnogim drugima. Otkriveni su nedavno ostaci grada naroda zvanog Ad navedenog u Kur'anu!
-
izvor
#32 Re: Javni moral i javni nemoral
Ma @minci, ima ta mjesta, ali ja kazem da nisu za SVE nas na istom mjestu granice moralnog i nemoralnog. Jer da jesu. lahko bi se slozili. E$vo primjer. Jedni bi uveli granice u oblacenju na javnim mjestima (kao sto imamo u javnim ustanovama), dok bi drugi odmah rekli, a gdfje su slobode pojedinca? I tako redom....minci wrote: Ma @izvor slazemo se mi i znamo SVI dobro gdje su granice morala i ono sto je bilo nemoralno i prije 20 godina za normalne je i danas nemoralno (samo sto neki zatvaraju oci) ne govoreci o sitinm stvarima razilazenja u razlicitim epohama u tome sta je moralno a sta nije vec o onim opstim ljudskim granicama koje su i vijekovima prije znacile nemoralno ili moralno samo danas najveci dio svijeta ide linijom lakseg otpora: bitno je da sam slavan, hocu da imam svaku manekenku koju pozelim, svakog muskarca koji mi se svidi, bitno je da imam novca, da budem jedan od bogatih, da imam svoju firmu, da imam moc koju mi novac daje, otvara mi vrata svudgje ( a nesvjestan da mu novac samo zivot krade) ne bitno sta cu raditi samo da dodjem do njega, hocu da radim sto hocu jer imam danas pravo na to ("ovosvjetski" sloboda je svakom covjeku zagarantovana da misli kako hoce i radi sta hoce) a sta ce biti sutra ili kakvo cemo drustvo sutra imati, sta mene briga kao pojedinca, neka se brine neko drugi o tome, ja hocu da uzivam dok zivim! Ali jednoga dana, ako imadnu vremena?, takve osobe shvate da nigdje nisu stigle i nista postigle, likom ostare prije vremena,(rade plasticne operacije da bi izgledali mladji) kao da je lijep moral biti lijep likom a dusa im crna i prazna kao i dzepovi i zavrse vecinom kao narkomani ili beskucnici, osim onih koji spoznaju Bozijom voljom da su bili na krivom putu, jer neke ljude Bog izvuce iz blata da im dokaze istinu,naravno u ovom podvucenom dijelu ne pisem o sebi da me neko bukvalnone shvati nego uopsteno kako vecina omladine kod nas i u svijetu danas razmislja!
- JThomas
#33 Re: Javni moral i javni nemoral
da je tako, nijednog naroda ne bi bilo u životu više...minci wrote:JThomas wrote:jesi čitala nečistu krv? izmislio čovjek, perverzan bio, pa mu samom palo na pamet? e ne...
Pa zna se sta je Dragi Allah dz.s. ucinio sa starim narodima koji su se bili izopacili u nemoralu, (Sodoma i Gomora) kao i mnogim drugima. Otkriveni su nedavno ostaci grada naroda zvanog Ad navedenog u Kur'anu!
- munevera44
#34 Re: Javni moral i javni nemoral
Moj rahmetli djed nije dozvoljavao da jedem "guzoperom". Da napomenem ja sam ljevoruka.Compact wrote:U islamu se desnoj strani daje prednost u odnosu na lijevu, ali raditi neke korisne stvari lijevom rukom nisu grijeh. Ovdje se pokušava na jedan ružan način prikazati kako se djeca na vjeronauci uče da jedu desnom rukom jer im efendije govore da šejtan jede lijevom.Risto Kuglarić wrote:ja se izvinjavam što upadam, a šta mu dođe ljevoruki šejtan?
Bar po pitanju ljevorukih i desnorukih nauka je rekla svoje.
- minci
#35 Re: Javni moral i javni nemoral
Tako nije vise od poslanika Nuha/Noe jer njemu je Bog obecao da vise nece unistavati narode!JThomas wrote:da je tako, nijednog naroda ne bi bilo u životu više...minci wrote:JThomas wrote:jesi čitala nečistu krv? izmislio čovjek, perverzan bio, pa mu samom palo na pamet? e ne...
-
Risto Kuglarić
#36 Re: Javni moral i javni nemoral
nema fajde od represivnih mjeraminci wrote:Tako nije vise od poslanika Nuha/Noe jer njemu je Bog obecao da vise nece unistavati narode!JThomas wrote:da je tako, nijednog naroda ne bi bilo u životu više...minci wrote:
- minci
#37 Re: Javni moral i javni nemoral
Bog ne treba fajdu za sebe, samo ljudi mogu imati fajde ne cineci nemoral i zlo cijelom covjecanstvu odvodeci ga u zabludu!Risto Kuglarić wrote: nema fajde od represivnih mjera
Sa Bozije strane nema vise represivnih mjera(tj. unistavanja svih nevjernika odjednom) ali sigurno ima kazni i na ovom i na onom svijetu za one koji nered i zlo rade na zemlji neduznim ljudima jer su oholi silnici, ili sto zele da sami igraju Boziju ulogu! A Dragi Bog je svemu stvorio par! Kada je Faraon unisten to je bilo daleko poslije Nuha/Noe i njegovo tijelo izbaceno iz vode da zauvijek svjedoci o tome kako je zavrsio covjek koji je govorio Musau a.s./Mojsiju: ja sam jedini bog za vas, a i mnogi drugi na druge nacine su kaznjavani bili.
-
Risto Kuglarić
#38 Re: Javni moral i javni nemoral
pošteno brateminci wrote:Bog ne treba fajdu za sebe, samo ljudi mogu imati fajde ne cineci nemoral i zlo cijelom covjecanstvu odvodeci ga u zabludu!Risto Kuglarić wrote: nema fajde od represivnih mjera
Sa Bozije strane nema vise represivnih mjera(tj. unistavanja svih nevjernika odjednom) ali sigurno ima kazni i na ovom i na onom svijetu za one koji nered i zlo rade na zemlji neduznim ljudima jer su oholi silnici, ili sto zele da sami igraju Boziju ulogu! A Dragi Bog je svemu stvorio par! Kada je Faraon unisten to je bilo daleko poslije Nuha/Noe i njegovo tijelo izbaceno iz vode da zauvijek svjedoci o tome kako je zavrsio covjek koji je govorio Musau a.s./Mojsiju: ja sam jedini bog za vas, a i mnogi drugi na druge nacine su kaznjavani bili.
-
seldzuk
#39 Re: Javni moral i javni nemoral
ZASTO TONE VENECIJA
Gledam u nebo iznad Venecije.
Nista se promijenilo nije, posljednjih
sedam milijardi godina. Gore, ima Bog. On
stvorio je Svemir, u Svemiru sedam milijardi
svjetova, u svakom svijetu bezbroj naroda, mnostvo
jezika, I po jednu - Veneciju.
Narode stvorio razlicitim, na uho im sapnuo: "Sada
upoznajte jedni druge". Sijaset jezika dao, da ih uce,
jedni od drugih, kroz jezike da se upoznaju, I svi,
od toga - bivaju bogatiji, i bolji. Veneciju dao, kao
ticu I ribu sto je dao, da ljudi I narodi vjeruju
U Njega - cudeci se Njegovim djelima.
Gledam u nebo iznad Venecije. Gore, I posvuda,
jeste - Bog. Jedan. Sto stvorio je Svemir, sedam
milijardi svjetova u Svemiru, u svakom svijetu puno
jezika I naroda, I po jednu Veneciju. I jedan malehni
narod dao, u jednom svijetu, na kopnu sto ga zovu
Evropom, u plemenu Juznih Slavena. Tu je Granica.
Bosna. Bosna. Bosna. Dodiruju se tu, I tuku, Istocni
kriz i Zapadni kriz, od jednog Kriza nastali. A
bosnjacki narod je pitom. Zato prihvati ruku Trece
Vjere u Jednoga Boga. Koji nije rodjen, niti je rodio,
A Gospodar je svjetova, I vladar Sudnjega Dana.
Gledam u nebo iznad Venecije. Zemaljski su
gospodari namjerili da bosnjackoga naroda - nema.
Venecija tone. Evropa tone. Tone kolijevka, I dijete
u kolijevci tone. Tonu kontinenti. Tone ruza u vazni
od stakla murano. Tone Murano. Hotelska soba tone,
I Drustvo mrtvih pjesnika tone. Zasto ne treba
na svijetu da ima naroda bosnjackoga? Medju bojama
jedna boja, medju mirisima - jedan miris manje?
Zasto ne treba na svijetu da ima - ova Venecija?
Medju cudima - jedno cudo manje?
Gledam u nebo, iznad Zemaljskog svijeta.
Jedna se zvijezda, u dugome luku, rusi u bezdan
Svemira. Kao da pade - posred kanala Grande.
Zemaljski svijet, medju sedam milijardi vasionskih
svjetova, hoce da ostane siromasniji za cio jedan
narod. Takva je volja zemaljaskih gospodara.
U Svemiru, tada, jedna zvijezda pada. Zato tone
Venecija. Svemir bude siromasniji - za cio
jedan svijet. Takva je volja Gospodara svijetova.
Takva je volja Vladara sudnjega Dana.
Abdulah Sidran
Gledam u nebo iznad Venecije.
Nista se promijenilo nije, posljednjih
sedam milijardi godina. Gore, ima Bog. On
stvorio je Svemir, u Svemiru sedam milijardi
svjetova, u svakom svijetu bezbroj naroda, mnostvo
jezika, I po jednu - Veneciju.
Narode stvorio razlicitim, na uho im sapnuo: "Sada
upoznajte jedni druge". Sijaset jezika dao, da ih uce,
jedni od drugih, kroz jezike da se upoznaju, I svi,
od toga - bivaju bogatiji, i bolji. Veneciju dao, kao
ticu I ribu sto je dao, da ljudi I narodi vjeruju
U Njega - cudeci se Njegovim djelima.
Gledam u nebo iznad Venecije. Gore, I posvuda,
jeste - Bog. Jedan. Sto stvorio je Svemir, sedam
milijardi svjetova u Svemiru, u svakom svijetu puno
jezika I naroda, I po jednu Veneciju. I jedan malehni
narod dao, u jednom svijetu, na kopnu sto ga zovu
Evropom, u plemenu Juznih Slavena. Tu je Granica.
Bosna. Bosna. Bosna. Dodiruju se tu, I tuku, Istocni
kriz i Zapadni kriz, od jednog Kriza nastali. A
bosnjacki narod je pitom. Zato prihvati ruku Trece
Vjere u Jednoga Boga. Koji nije rodjen, niti je rodio,
A Gospodar je svjetova, I vladar Sudnjega Dana.
Gledam u nebo iznad Venecije. Zemaljski su
gospodari namjerili da bosnjackoga naroda - nema.
Venecija tone. Evropa tone. Tone kolijevka, I dijete
u kolijevci tone. Tonu kontinenti. Tone ruza u vazni
od stakla murano. Tone Murano. Hotelska soba tone,
I Drustvo mrtvih pjesnika tone. Zasto ne treba
na svijetu da ima naroda bosnjackoga? Medju bojama
jedna boja, medju mirisima - jedan miris manje?
Zasto ne treba na svijetu da ima - ova Venecija?
Medju cudima - jedno cudo manje?
Gledam u nebo, iznad Zemaljskog svijeta.
Jedna se zvijezda, u dugome luku, rusi u bezdan
Svemira. Kao da pade - posred kanala Grande.
Zemaljski svijet, medju sedam milijardi vasionskih
svjetova, hoce da ostane siromasniji za cio jedan
narod. Takva je volja zemaljaskih gospodara.
U Svemiru, tada, jedna zvijezda pada. Zato tone
Venecija. Svemir bude siromasniji - za cio
jedan svijet. Takva je volja Gospodara svijetova.
Takva je volja Vladara sudnjega Dana.
Abdulah Sidran
-
seldzuk
#40 Re: Javni moral i javni nemoral
Zanimljivosti|03.12.2008. u 17:42
Velika Britanija
U zatvoru zbog seksa s konjem
Muškarac iz Velike Britanije morat će odslužiti tri godine u zatvoru zbog seksualnog odnosa sa konjem.

Leeroy Le Gallais (46) dvaput je upadao u životinjsku staju kako bi seksualno napastvovao konja po imenu Calico, a prvi put je ostavio svoj donji veš na mjestu radnje.
Prema saznanjima lista Telegraph, nakon tog slučaja, određena mu je uslovna kazna, ali se samo par mjeseci poslije "vratio grijehu". Drugi napad na konja zabilježen je 25. aprila ove godine kada je vlasnik konja, Michael Wortley, provjeravao je li sve uredu u staji oko 18.30.
Kad ga je ostavio, konj je bio prekriven dekom, a kad se ujutro vratio, deka je bila na zemlji. Montažna stolica koja je stajala vani unijeta je u staju, tako da je policija odmah posumnjala da je Le Gallis za to odgovoran.
Nakon drugog napada, konj Calico je pokazivao znakove stresa, a Kraljevskom sudu u Guernseyu osumnjičeni muškarac je priznao da je imao seks sa životinjom.
"Popio sam nekoliko piva, ušao u staju i imao odnos s konjem", ispričao je. Njegov drugi napad uslijedio je nakon što je objedovao u restoranu i popio nekoliko čaša vina. Poslije toga otišao je u lokalni bar i kada je odlučio da se vrati kući, ponovo se uputio u staju i, kako kaže, "poigrao s konjem".
Advokat odbrane Sara Mallet istakla je kao pozitivnu stranu što je osumnjičeni sarađivao s policijom, te priznao krivicu i dodala kako je kvocijent inteligencije Le Gallaisa veoma nizak, a ovakav seksualni apetit bi mogao biti rezultat incidenata u toku njegovog djetinjstva.
(Sarajevo-x.com)
Velika Britanija
U zatvoru zbog seksa s konjem
Muškarac iz Velike Britanije morat će odslužiti tri godine u zatvoru zbog seksualnog odnosa sa konjem.

Leeroy Le Gallais (46) dvaput je upadao u životinjsku staju kako bi seksualno napastvovao konja po imenu Calico, a prvi put je ostavio svoj donji veš na mjestu radnje.
Prema saznanjima lista Telegraph, nakon tog slučaja, određena mu je uslovna kazna, ali se samo par mjeseci poslije "vratio grijehu". Drugi napad na konja zabilježen je 25. aprila ove godine kada je vlasnik konja, Michael Wortley, provjeravao je li sve uredu u staji oko 18.30.
Kad ga je ostavio, konj je bio prekriven dekom, a kad se ujutro vratio, deka je bila na zemlji. Montažna stolica koja je stajala vani unijeta je u staju, tako da je policija odmah posumnjala da je Le Gallis za to odgovoran.
Nakon drugog napada, konj Calico je pokazivao znakove stresa, a Kraljevskom sudu u Guernseyu osumnjičeni muškarac je priznao da je imao seks sa životinjom.
"Popio sam nekoliko piva, ušao u staju i imao odnos s konjem", ispričao je. Njegov drugi napad uslijedio je nakon što je objedovao u restoranu i popio nekoliko čaša vina. Poslije toga otišao je u lokalni bar i kada je odlučio da se vrati kući, ponovo se uputio u staju i, kako kaže, "poigrao s konjem".
Advokat odbrane Sara Mallet istakla je kao pozitivnu stranu što je osumnjičeni sarađivao s policijom, te priznao krivicu i dodala kako je kvocijent inteligencije Le Gallaisa veoma nizak, a ovakav seksualni apetit bi mogao biti rezultat incidenata u toku njegovog djetinjstva.
(Sarajevo-x.com)
- JThomas
#41 Re: Javni moral i javni nemoral
evo vam dokaza da perverzije i nemoral nisu ni izmišljotina skorijih vremena, ni trulog zapada, a bogme ni uopšte čovjekova izmišljotina...ja se ismijao do suza:
http://www.break.com/index/dog-humps-a-duck.html
http://www.break.com/index/dog-humps-a-duck.html
- Apostate
#42 Re: Javni moral i javni nemoral
Vjerske institucije i sami vjernici su uzeli sebi za pravo da odredjuju sta je moralno a sta nije. Npr, u posljednje vrijeme se cesto uzima primjer homoseksualizma kao "nemoralnog" ponasanja; dok se fizicki napadi na pripadnike te seksualne manjine ne osudjuju kao "nemoralnim."
Dalje, nemoralnim se ne smatra gradjenje rezidencije Reisa koja ce kostati 10-15 miliona maraka dok recimo povratnici u Podrinju nemaju posla, skola, puteva, najosnovnijih namirnica za zivot. Primjera je koliko hocete. I dok ljudi ne znaju gdje ce naci posao, kako prehraniti porodicu, u kakvu skolu djecu poslati, kakvu zdravstvenu zastitu dobiti po nasim bolnicama, ambulantama, itd., paznja se okrece na efemerne stvari tipa kakav film Nicole Kidman pravi... Taj film mozete lagano preskociti kad izadje u kinu ili na TV-u... neimastinu i javasluk ne mozete.
Mislim, OK je imati ovakve polemike. Samo mene jednostavno plase pozivi na cenzuru jer to kad jednom krene, nema granica. Mene uzasno iritiraju narodnajci na Pinku, DM, polugole seljandure bez imalo smisla za muziku i estetiku, ali postujem cinjenicu da neko uziva u tome. Ja ih lagano preskocim kad saltam kanale i to je to. Tako sa svime ostalim...
Dalje, nemoralnim se ne smatra gradjenje rezidencije Reisa koja ce kostati 10-15 miliona maraka dok recimo povratnici u Podrinju nemaju posla, skola, puteva, najosnovnijih namirnica za zivot. Primjera je koliko hocete. I dok ljudi ne znaju gdje ce naci posao, kako prehraniti porodicu, u kakvu skolu djecu poslati, kakvu zdravstvenu zastitu dobiti po nasim bolnicama, ambulantama, itd., paznja se okrece na efemerne stvari tipa kakav film Nicole Kidman pravi... Taj film mozete lagano preskociti kad izadje u kinu ili na TV-u... neimastinu i javasluk ne mozete.
Mislim, OK je imati ovakve polemike. Samo mene jednostavno plase pozivi na cenzuru jer to kad jednom krene, nema granica. Mene uzasno iritiraju narodnajci na Pinku, DM, polugole seljandure bez imalo smisla za muziku i estetiku, ali postujem cinjenicu da neko uziva u tome. Ja ih lagano preskocim kad saltam kanale i to je to. Tako sa svime ostalim...
- Ateista
#43 Re: Javni moral i javni nemoral
Moral je pojam koji je najvjerovatnije religija izmislila kako bi kontrolisala ljudske nagone i tako lakse njima manipulisala.
Svako drustvo namece neke svoje norme, a pojedinci ih prihvataju zavisno od toga sta im odgovara.
Uglavnom oni koji nesto ne mogu imati, to smatraju nemoralnim.
Ljudi isfrustrirani zbog nedostatka sex-a, na primjer, uglavnom druge koji ga imaju smatraju nemoralnim, takve zene kurvama i slicno.
Moje je misljenje da u svemu treba biti odmjeren. Ne treba imati granice zbog nametanja nekakvog morala, ali ne treba ni pretjerivati u nekim stvarima ako za tim nema potrebe.
U svijetu se danas najcesce ide iz krajnosti u krajnost. Ili imamo totalno konzervativne i zatucane ljude koji sve smatraju nemoralnim ili one koji pretjeruju u svemu tako da sloboda vise nije sloboda nego postaju robovi medija koji ima namecu nove trendove koje ljudi prate, a pojma nemaju zasto.
Svako drustvo namece neke svoje norme, a pojedinci ih prihvataju zavisno od toga sta im odgovara.
Ljudi isfrustrirani zbog nedostatka sex-a, na primjer, uglavnom druge koji ga imaju smatraju nemoralnim, takve zene kurvama i slicno.
Moje je misljenje da u svemu treba biti odmjeren. Ne treba imati granice zbog nametanja nekakvog morala, ali ne treba ni pretjerivati u nekim stvarima ako za tim nema potrebe.
U svijetu se danas najcesce ide iz krajnosti u krajnost. Ili imamo totalno konzervativne i zatucane ljude koji sve smatraju nemoralnim ili one koji pretjeruju u svemu tako da sloboda vise nije sloboda nego postaju robovi medija koji ima namecu nove trendove koje ljudi prate, a pojma nemaju zasto.
- Compact
#44 Re: Javni moral i javni nemoral
Ovo mi liči na priču Adolfa Hitlera, koji je govorio da je svijest i savjest židovska umotvorina, kao i marksizam, koji su izmišljeni sa ciljem da indoktriniraju ljudske mozgove, a da oni mogu vladati svijetom. De mi reci, kada uradiš neku glupost, ponižavajuću za tebe naravno, da li se osjećaš posramljen ili ti je svejedno?Ateista wrote:Moral je pojam koji je najvjerovatnije religija izmislila kako bi kontrolisala ljudske nagone i tako lakse njima manipulisala.
- piupiu
#45 Re: Javni moral i javni nemoral
Zanimljivo kako se ova prica o moralu poprilicno vrti oko seksa. Seksualnost je jedno, moral drugo. Moral nije izmisljen u okviru religije, ideja o njemu je konstanta u ljudskom postojanju koliko i ideja dobra i zla, i s njom je usko povezana.
- Ateista
#46 Re: Javni moral i javni nemoral
[/quote]
Ovo mi liči na priču Adolfa Hitlera, koji je govorio da je svijest i savjest židovska umotvorina, kao i marksizam, koji su izmišljeni sa ciljem da indoktriniraju ljudske mozgove, a da oni mogu vladati svijetom. De mi reci, kada uradiš neku glupost, ponižavajuću za tebe naravno, da li se osjećaš posramljen ili ti je svejedno?[/quote]
Vrati se jos jednom pa procitaj opet moj post.
To nikakve veze nema sa hitlerom. Ja imam svoje moralne norme koje ako prekrsim, osjecam se lose.
Naravno, problem je sto je tesko utvrditi neke univerzalne norme jer bi moral trebao da bude iskren i da dolazi od same osobe a ne zato sto neko kaze da to tako treba ili ne treba. Ja za svaku svoju moralnu normu (barem za one iza kojih cvrsto stojim) imam i objasnjenje zasto ih postujem. Religija kao institucija pokusava da nametne univerzalne norme ponasanja kojim bi ljude kontrolisala i njima manipulisala, a da pri tome oni nemaju objasnjenje zasto to rade.
Primjetio sam da inace postoje dva tipa ljudi:
1. -Oni koji prihvataju neka pravila i norme a da ne razmisljaju o tome zasto ih prihvataju. Idu kroz zivot i postuju ta pravila a da se i ne zapitaju jesu li ona stvarno isravna. Ako im neko dovede u pitanje ta pravila, oni iz navike pocinju da ih brane i jednostavno ne zele da prihvate drugu stranu jer se to ne poklapa sa vec naucenim pravilima.
2.-Oni koji za vecinu svojih uvjerenja imaju argumente i jasne stavove. Njima ako neko dovede u pitanje pravila i norme koje postuju, oni ce ili imati argmente ili ce se zapitati jeli to stvarno ispravno i preispitati svoje stavove. Ako im neko ponudi dovoljno jake argumente protiv vec naucenih uvjerenja ili ako ih sami nadju, oni ce promijiniti misljenje.
Primijetio sam da vjernici uglavnom spadaju u prvi tip ljudi, ali to nije vezano samo za religiju vec za bilo sta pa tako i za sam moral!
Ljudima je nametnuto da su neke stvari nemoralne, a da oni i ne razmisljaju zasto je to nemoralno i sta je u tome lose, vec je to jednostavno tako nauceno i boje se da ce ljudi lose misliti o njima ako to ne budu postovali. To je problem sa moralom.
Ovo mi liči na priču Adolfa Hitlera, koji je govorio da je svijest i savjest židovska umotvorina, kao i marksizam, koji su izmišljeni sa ciljem da indoktriniraju ljudske mozgove, a da oni mogu vladati svijetom. De mi reci, kada uradiš neku glupost, ponižavajuću za tebe naravno, da li se osjećaš posramljen ili ti je svejedno?[/quote]
Vrati se jos jednom pa procitaj opet moj post.
To nikakve veze nema sa hitlerom. Ja imam svoje moralne norme koje ako prekrsim, osjecam se lose.
Naravno, problem je sto je tesko utvrditi neke univerzalne norme jer bi moral trebao da bude iskren i da dolazi od same osobe a ne zato sto neko kaze da to tako treba ili ne treba. Ja za svaku svoju moralnu normu (barem za one iza kojih cvrsto stojim) imam i objasnjenje zasto ih postujem. Religija kao institucija pokusava da nametne univerzalne norme ponasanja kojim bi ljude kontrolisala i njima manipulisala, a da pri tome oni nemaju objasnjenje zasto to rade.
Primjetio sam da inace postoje dva tipa ljudi:
1. -Oni koji prihvataju neka pravila i norme a da ne razmisljaju o tome zasto ih prihvataju. Idu kroz zivot i postuju ta pravila a da se i ne zapitaju jesu li ona stvarno isravna. Ako im neko dovede u pitanje ta pravila, oni iz navike pocinju da ih brane i jednostavno ne zele da prihvate drugu stranu jer se to ne poklapa sa vec naucenim pravilima.
2.-Oni koji za vecinu svojih uvjerenja imaju argumente i jasne stavove. Njima ako neko dovede u pitanje pravila i norme koje postuju, oni ce ili imati argmente ili ce se zapitati jeli to stvarno ispravno i preispitati svoje stavove. Ako im neko ponudi dovoljno jake argumente protiv vec naucenih uvjerenja ili ako ih sami nadju, oni ce promijiniti misljenje.
Primijetio sam da vjernici uglavnom spadaju u prvi tip ljudi, ali to nije vezano samo za religiju vec za bilo sta pa tako i za sam moral!
Ljudima je nametnuto da su neke stvari nemoralne, a da oni i ne razmisljaju zasto je to nemoralno i sta je u tome lose, vec je to jednostavno tako nauceno i boje se da ce ljudi lose misliti o njima ako to ne budu postovali. To je problem sa moralom.
- Ateista
#47 Re: Javni moral i javni nemoral
Sta to znaci da je konstanta u ljudskom postojanju?piupiu wrote:Zanimljivo kako se ova prica o moralu poprilicno vrti oko seksa. Seksualnost je jedno, moral drugo. Moral nije izmisljen u okviru religije, ideja o njemu je konstanta u ljudskom postojanju koliko i ideja dobra i zla, i s njom je usko povezana.
Svako moze postaviti moralne norme i niko ne moze postavti neke apsolutne norme, kao sto ne postoji ni apsolutno dobro i zlo, sve je stvar iz kojeg ugla gledas.
Moral je jako vezan za sex, jer su najdiskutabilnije moralne norme vezane upravo za sex, a njih je upravo crkva nametnula kako bi kontrolisala osnovni ljudski nagon, koji ako kontrolise - onda ima bolju kontrolu nad samim ljudima.
- Gaia
#48 Re: Javni moral i javni nemoral
upravo tako!Ateista wrote:Sta to znaci da je konstanta u ljudskom postojanju?piupiu wrote:Zanimljivo kako se ova prica o moralu poprilicno vrti oko seksa. Seksualnost je jedno, moral drugo. Moral nije izmisljen u okviru religije, ideja o njemu je konstanta u ljudskom postojanju koliko i ideja dobra i zla, i s njom je usko povezana.
Svako moze postaviti moralne norme i niko ne moze postavti neke apsolutne norme, kao sto ne postoji ni apsolutno dobro i zlo, sve je stvar iz kojeg ugla gledas.
Moral je jako vezan za sex, jer su najdiskutabilnije moralne norme vezane upravo za sex, a njih je upravo crkva nametnula kako bi kontrolisala osnovni ljudski nagon, koji ako kontrolise - onda ima bolju kontrolu nad samim ljudima.
jednom kada usvojimo bilo koje moralne okvire, postajemo njihovi robovi.