Prije mjesec mi u mojoj MZ rekli da nema niti ce biti javne rasprave, ni po MZ-a niti na nivou Opcine Centar. Pazite, opcine, koja pored Starog Grada, ima najstariji stambeni fond u gradu, sto znaci i najvise problema oko odrzavanja istog, jer su u pitanju velika finansijska sredstva.rimac wrote:Ovo je toliko važno da je ministarstvo preko upravitelja trebala u svaki ulaz poslati obavijest o javnim raspravama i načinu kako se može sugerirati poboljšanje zakona.PipiDugaDevetka wrote:Ima vremena jer od 14. septembra teče rok od 60 dana....Dr.Mr.Fr. wrote:Ja isto nisam vidio da opcini centar ce biti ili je bila ta rasprava![]()
Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
-
privremeni
#101 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
-
Area_51
#102 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Moje je misljenje da je ovaj zakon oko upravitelja jedinstven primjer da u njemu trebaju ucestvovati gradjani. Ovo sto sam procitao u formi nacrta, ne znam sta bih vam rekao. Nista posebno, osim sto ne znam kako da se ti upravitelji natjeraju da rade svoj posao. S druge strane, svaka cast svakome, ali nekad smo taoci par penzionera koji nemaju da plate, a onda ovi pametni upravitelji nece ni sijalicu da promjene.
Nekako razmisljam oko toga, da upravitelji moraju biti akreditirani sa recimo bar 100-150.000KM na racunu i da zakon kaze koje poslove MORAJU obavljati bez obzira na stanje uplate stanara. Isto tako, treba predvidjeti kad se aktivira racun stanara za neke, nazovimo ih, vece zahvate.
Mislim da sve opcine moraju organizirati javne rasprave, jer se radi o direktnim interesima gradjana. Vidjecemo.
Nekako razmisljam oko toga, da upravitelji moraju biti akreditirani sa recimo bar 100-150.000KM na racunu i da zakon kaze koje poslove MORAJU obavljati bez obzira na stanje uplate stanara. Isto tako, treba predvidjeti kad se aktivira racun stanara za neke, nazovimo ih, vece zahvate.
Mislim da sve opcine moraju organizirati javne rasprave, jer se radi o direktnim interesima gradjana. Vidjecemo.
-
Jagmujan
#103 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Garant te neko slagao iz tvoje MZ, jer javna rasprava o ovom zakonu je zakazana za sutra (26.10.) u skupštinskoj sali općine centarprivremeni wrote:Prije mjesec mi u mojoj MZ rekli da nema niti ce biti javne rasprave, ni po MZ-a niti na nivou Opcine Centar. Pazite, opcine, koja pored Starog Grada, ima najstariji stambeni fond u gradu, sto znaci i najvise problema oko odrzavanja istog, jer su u pitanju velika finansijska sredstva.
- rimac
#104 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Jagmujan wrote:Garant te neko slagao iz tvoje MZ, jer javna rasprava o ovom zakonu je zakazana za sutra (26.10.) u skupštinskoj sali općine centarprivremeni wrote:Prije mjesec mi u mojoj MZ rekli da nema niti ce biti javne rasprave, ni po MZ-a niti na nivou Opcine Centar. Pazite, opcine, koja pored Starog Grada, ima najstariji stambeni fond u gradu, sto znaci i najvise problema oko odrzavanja istog, jer su u pitanju velika finansijska sredstva.
Hoću ovo provjeriti i odem na stranicu minstarstva http://msp.ks.gov.ba/
i mislite da je njima stalo da ljudi kažu svoje. Pogađate nigdje nikakve informacije.
- Qler
#105 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Mozda nije dobra tema, ali imam jedno pitanje.
Jutros su neki bageri poceli da kopaju nesto iza zgrada na dobrinji 5, na onom parku izmedju rijecice ,tj. nove gimnazije i zgrada, blizu one vile Hadzi...
Zna li neko sta je u pitanju?
Jutros su neki bageri poceli da kopaju nesto iza zgrada na dobrinji 5, na onom parku izmedju rijecice ,tj. nove gimnazije i zgrada, blizu one vile Hadzi...
Zna li neko sta je u pitanju?
-
Jagmujan
#106 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Samo da raščistimo neke stvari:rimac wrote:Jagmujan wrote:Garant te neko slagao iz tvoje MZ, jer javna rasprava o ovom zakonu je zakazana za sutra (26.10.) u skupštinskoj sali općine centarprivremeni wrote:Prije mjesec mi u mojoj MZ rekli da nema niti ce biti javne rasprave, ni po MZ-a niti na nivou Opcine Centar. Pazite, opcine, koja pored Starog Grada, ima najstariji stambeni fond u gradu, sto znaci i najvise problema oko odrzavanja istog, jer su u pitanju velika finansijska sredstva.
Hoću ovo provjeriti i odem na stranicu minstarstva http://msp.ks.gov.ba/
i mislite da je njima stalo da ljudi kažu svoje. Pogađate nigdje nikakve informacije.
Prvo - web stranice ministarstava Kantona Sarajevo održava "Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo", tako da su oni odgovorni za neažuriranost ne samo stranice msp-a nego i ostalih.
Drugo - ne zakazuje msp javnu raspravu nego tvoja mz i općina tako da tamo trebaš tražiti info gdje i kada će se održati javna rasprava, to što oni ne da imaju neažuriranu stranicu nego je nemaju nikako (mjesne zajednice mislim) je njihov propust.
- Dr.Mr.Fr.
#107 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
za sve kontakte i komunikaciju sa stanovništvom nadležna je iskljucivo opština/općina...vazda bilo i vazda ce i biti 
- rimac
#108 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ne mogu vjerovati! Sad je kriv Mišo zato što ministarstvo nema ažuriranu stranicu....Jagmujan wrote:
Samo da raščistimo neke stvari:
Prvo - web stranice ministarstava Kantona Sarajevo održava "Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo", tako da su oni odgovorni za neažuriranost ne samo stranice msp-a nego i ostalih.
Drugo - ne zakazuje msp javnu raspravu nego tvoja mz i općina tako da tamo trebaš tražiti info gdje i kada će se održati javna rasprava, to što oni ne da imaju neažuriranu stranicu nego je nemaju nikako (mjesne zajednice mislim) je njihov propust.
Drugo, u interesu je, tako bi trebalo biti, ministarstva da što više ljudi izađe na javnu raspravu. Sad koji nivo vlasti je za koji dio posla je odgovoran, meni kao poreznom obvezniku je potpuno isto.
-
Jagmujan
#109 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ja ti samo pokušah objasniti, a ti vjeruj il' ne vjeruj. Na web stranici msp-a ćeš u kontaktima naći:rimac wrote:Ne mogu vjerovati! Sad je kriv Mišo zato što ministarstvo nema ažuriranu stranicu....Jagmujan wrote:
Samo da raščistimo neke stvari:
Drugo, u interesu je, tako bi trebalo biti, ministarstva da što više ljudi izađe na javnu raspravu. Sad koji nivo vlasti je za koji dio posla je odgovoran, meni kao poreznom obvezniku je potpuno isto.
WEB ADMINISTRATOR
(tehnička pitanja vezana za web stranicu)
"Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo"
[email protected]
A za to drugo, svakako da bi svim donosiocima zakona bilo u interesu da što više ljudi izađe na javne rasprave pa da taj zakon bude što kvalitetniji, ali svima pa i tebi treba biti jasno da se i sam trebaš malo raspitati i upoznati sa procedurama ko saziva, gdje i kada javne rasprave jer nije potpuno isto ko je za koji dio posla odgovoran, što će nam onda niži nivoi vlasti. Isto da si otišao na šalter elektroprivrede pa se njima žalio što nisu na računima za struju upoznali ljude sa terminima javnih rasprava
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#110 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Vot about direktna komunikacija vlast-građani putem savremenih IT&COMMS sredstava?Dr.Mr.Fr. wrote:za sve kontakte i komunikaciju sa stanovništvom nadležna je iskljucivo opština/općina...vazda bilo i vazda ce i biti![]()
Postoji li i jedan načelnik opštine/općine da ima svoj blog? Ima li ijedna web. stranica na kojoj kantonalna ili gradska vlast odgovaraju na pitanja građana? Ako većina građana nema pristupa internetu, ne moram ja koji imam pristupa biti zakinut na pravovremenu informaciju.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#111 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Upravo suprotna je diskusija direktora upraviteljskih firmi, konkretno, direktora FAMOS-GRADNJE. On se zalaže da se takve opravke rade iz opštinskih budžeta, a zna se da opštine NEMAJU PARA.Area_51 wrote:Moje je misljenje da je ovaj zakon oko upravitelja jedinstven primjer da u njemu trebaju ucestvovati gradjani. Ovo sto sam procitao u formi nacrta, ne znam sta bih vam rekao. Nista posebno, osim sto ne znam kako da se ti upravitelji natjeraju da rade svoj posao. S druge strane, svaka cast svakome, ali nekad smo taoci par penzionera koji nemaju da plate, a onda ovi pametni upravitelji nece ni sijalicu da promjene.
I ja sam za ovo što si predložio, pa ću slično nešto dostaviti u moju MZ u pisanoj formi.
Javna raspravu MZ Centar-Ilidža...potpuni neuspjeh,...Raspao se skup prije nego li su pristuni bili pozvani da dizanjem ruku podrže ili ne podrže Nacrt Zakona.
- PipiDugaDevetka
#112 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Važnija od same usmene Javne rasprave o Zakonu o održavanju zaj. dijelova zgrada je dostava svojih primjedbi i sugestija u pismenom obliku u mjesne zajednice.
Odbacimo Nacrt Zakona i prepustimo samim etažnim vlasnicima da organizuju održavanje svojih zgrada uz pojačan rad inspekcija čiji šef neće biti ministar Ministarstva za st. politiku, nego direktor Inspektorata Kantona da bi inspektori mogli donijeti neko rješenje i u slučaju kada ministar pogriješi.
U mojoj MZ očekuju sve napisemno do 10. novembra da se dostavi u tri primjerka (ne znam zašto baš u 3). Obavezno, nakon iznesenih primjedbi i sugestija naznačiti da li podržavate ili ne podržavate Nacrt Zakona.
Ja ću napisati da NE PODRŽAVAM, ne samo Nacrt, nego i samo upraviteljstvo. Tražiću povratak na sistem Hausmajstora koji se sada zovu PEV-ovi (predstavnici etažnih vlasnika).
Odbacimo Nacrt Zakona i prepustimo samim etažnim vlasnicima da organizuju održavanje svojih zgrada uz pojačan rad inspekcija čiji šef neće biti ministar Ministarstva za st. politiku, nego direktor Inspektorata Kantona da bi inspektori mogli donijeti neko rješenje i u slučaju kada ministar pogriješi.
U mojoj MZ očekuju sve napisemno do 10. novembra da se dostavi u tri primjerka (ne znam zašto baš u 3). Obavezno, nakon iznesenih primjedbi i sugestija naznačiti da li podržavate ili ne podržavate Nacrt Zakona.
Ja ću napisati da NE PODRŽAVAM, ne samo Nacrt, nego i samo upraviteljstvo. Tražiću povratak na sistem Hausmajstora koji se sada zovu PEV-ovi (predstavnici etažnih vlasnika).
- PipiDugaDevetka
#113 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ljut sam na FAMOS-GRADNJU, Upravitelja d.o.o., mog komšiju 80-godišnjeg starca, PEV-a i Ministarstvo stambene politike KS. Živci su mi naoštreni kao ''nepravedne sankcije'' tokom rata nametnute agresorima! Pobrojani su mi sHebali moj život toliko da sam odlučio da se selim u neku zgradu u kojoj nema upravitelja.
Prije toga samo su velikosrbi-četnici uspjeli da me protjeraju iz mog stana i tako postaem ratni izbjeglica/prognanik u sopstvenom gradu!
Upravitelji su gori od velikosrba-četnika!
Ne propustite ovaj odlučujući i najvažniji čin tokom Javne rasprave, a to je dostava u mjesne zajednice svojih primjedbi i sugestija u pismenom obliku! Odbacimo Nacrt Zakona!
U mojoj Mjesnoj Zajednici Centar-Ilidža traže u tri primjerka da im se primjedbe dostave.
Prije toga samo su velikosrbi-četnici uspjeli da me protjeraju iz mog stana i tako postaem ratni izbjeglica/prognanik u sopstvenom gradu!
Upravitelji su gori od velikosrba-četnika!
Ne propustite ovaj odlučujući i najvažniji čin tokom Javne rasprave, a to je dostava u mjesne zajednice svojih primjedbi i sugestija u pismenom obliku! Odbacimo Nacrt Zakona!
U mojoj Mjesnoj Zajednici Centar-Ilidža traže u tri primjerka da im se primjedbe dostave.
- poznanik
#114 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadomu KS (link na Zakon)
26. oktobra 2011. u Skupštini Kantona Sarajevo otvorena je još jedna javna rasprava - o Zakonu o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadom u KS. Javna rasprava će trajati 60 dana, do 26.12.2011. godine.
Obratiti pažnju na čl. 13.-16., te čl. 70.-74. Nacrta, mada su i druge odredbe jako zanimljive i mogu se razmatrati.
26. oktobra 2011. u Skupštini Kantona Sarajevo otvorena je još jedna javna rasprava - o Zakonu o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadom u KS. Javna rasprava će trajati 60 dana, do 26.12.2011. godine.
Obratiti pažnju na čl. 13.-16., te čl. 70.-74. Nacrta, mada su i druge odredbe jako zanimljive i mogu se razmatrati.
-
MAN-lion's coach
#115 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Da prostiš,sada će se neko javiti i reći da je ovo udar na sirotinju,kazne odredbe i sl.poznanik wrote:Nacrt zakona o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadomu KS (link na Zakon)
- poznanik
#116 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ovaj Nacrt Zakona treba pročitati i uporediti ga sa, trenutno važećim, Zakonom o komunalnoj čistoći KS (nalazi se na kraju teksta Zakona, nakon Obrazloženja...), a koji prestaje da važi ovim Zakonom.MAN-lion's coach wrote:Da prostiš,sada će se neko javiti i reći da je ovo udar na sirotinju,kazne odredbe i sl.
- poznanik
#117 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadomu KS
Meni je zanimljivo postavljanje kontejnera za kućni otpad - za smeće, na javnim površinama. Ranijim Zakonom o komunalnoj čistoći pravo na određivanje lokacija imali su "procjenitelji" iz KJKP "RAD", koji i vrše prikupljanje tog otpada. Lokalna zajednica se ne pita, građane niko ne pita...(član 34. Nacrta)
Osim toga, "sarajevskim" Zakonom o privremenom korišćenju javnih površina, kontejneri za kućni otpad nisu "dozvoljeni", nisu predviđeni, što predstavlja koliziju dva zakona.

Meni je zanimljivo postavljanje kontejnera za kućni otpad - za smeće, na javnim površinama. Ranijim Zakonom o komunalnoj čistoći pravo na određivanje lokacija imali su "procjenitelji" iz KJKP "RAD", koji i vrše prikupljanje tog otpada. Lokalna zajednica se ne pita, građane niko ne pita...(član 34. Nacrta)
Osim toga, "sarajevskim" Zakonom o privremenom korišćenju javnih površina, kontejneri za kućni otpad nisu "dozvoljeni", nisu predviđeni, što predstavlja koliziju dva zakona.

- poznanik
#118 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Nacrt zakona o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadomu KS
Član 56. Nacrta ovog Zakona: "Finansijska sredstva za obavljanje usluga koje spadaju u individualnu komunalnu potrošnju (prikupljanje, odvoz, tretman i odlaganje otpada), obezbjeđuju se iz cijene komunalnih usluga koju
plaćaju korisnici"
"Tretman" sakupljenog otpada podrazumijeva i njegovo kompostiranje (ciljem proizvodnje humusa koji se koristi kao dodatak zemljištu za poljoprivredu i hortikulturu) i recikliranje (izdvajanje materijala iz otpada te njegova ponovna upotreba - izrada novog proizvoda), iz čega se može zaključiti da sarajevsko komunalno preduzeće "RAD" ostvaruje dodatni profit od otpada za čije prikupljanje građani plaćaju naknadu.
Znam da će primjedba izazvati smijeh i zapanjenost, ali razmišljam da građani ne bi trebali plaćati komunalnu uslugu u prikupljanju i odvoženju svog kućnog otpada preduzeću koje taj otpad dalje prerađuje i time ostvaruje komercijalnu vrijednost kao dodatnu zaradu, već da bi građani trebali prodavati svoj kućni otpad ovakvim preduzećima.
Teško je utvrditi cijenu, odnosno mjernu jedinicu za kućni otpad, ali se zato naknada za prikupljanje i odvoz kućnog otpada građanima može vršiti besplatno, a da komunalno preduzeće koje to izvršava, kasnije svoju naknadu i dobit ostvaruje kvalitetnijom preradom i prodajom proizvoda od tog otpada.
Član 56. Nacrta ovog Zakona: "Finansijska sredstva za obavljanje usluga koje spadaju u individualnu komunalnu potrošnju (prikupljanje, odvoz, tretman i odlaganje otpada), obezbjeđuju se iz cijene komunalnih usluga koju
plaćaju korisnici"
"Tretman" sakupljenog otpada podrazumijeva i njegovo kompostiranje (ciljem proizvodnje humusa koji se koristi kao dodatak zemljištu za poljoprivredu i hortikulturu) i recikliranje (izdvajanje materijala iz otpada te njegova ponovna upotreba - izrada novog proizvoda), iz čega se može zaključiti da sarajevsko komunalno preduzeće "RAD" ostvaruje dodatni profit od otpada za čije prikupljanje građani plaćaju naknadu.
"RAD" je i vlasnik licence FERK-a i postrojenja za proizvodnju toplote i električne energije, koje je smješteno na gradskoj deponiji u Buća Potoku, a tu energiju proizvodi i prodaje takođe od prikupljenog kućnog otpada.Prikupljeni i balirani otpadni karton i papir se odvoze u tvornicu «Natron» u Maglaju sa kojim preduzeće «Rad» ima ugovor, dok se još uvijek pregovara sa nekoliko zainteresovanih preduzeća koja se bave recikliranjem plastike http://www.rad.com.ba/pr_rec.htm
Znam da će primjedba izazvati smijeh i zapanjenost, ali razmišljam da građani ne bi trebali plaćati komunalnu uslugu u prikupljanju i odvoženju svog kućnog otpada preduzeću koje taj otpad dalje prerađuje i time ostvaruje komercijalnu vrijednost kao dodatnu zaradu, već da bi građani trebali prodavati svoj kućni otpad ovakvim preduzećima.
Teško je utvrditi cijenu, odnosno mjernu jedinicu za kućni otpad, ali se zato naknada za prikupljanje i odvoz kućnog otpada građanima može vršiti besplatno, a da komunalno preduzeće koje to izvršava, kasnije svoju naknadu i dobit ostvaruje kvalitetnijom preradom i prodajom proizvoda od tog otpada.
- Nekako s proljeća
#119 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Ako ikada dođemo do te faze ...smeće iz stanova-kuća će se moći odlagati na za to predviđenim lokacijama isključivo određenim danom I vremenskom periodu ,koji odredi preduzeće koje ga odvozi .I naravno, to će smeće-otpad morati biti selektirano od strane korisnika usluge. Nešto slično sam gledao u jednoj evropskoj zemlji...
- PipiDugaDevetka
#120 Re: Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade
Sa diskusijom se vraćam na Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrade i upravljanju zgradom:Asana wrote:Mislim da ovo zasluzuje posebnu temu ...
bacite oko na ovaj nacrt, komentirajte, dok ne bude prekasno !
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... rade_0.pdf
NAJVAŽNIJI ČIN JAVNE RASPRAVE O UPRAVITELJIMA JE OVAJ DA SE DOSTAVI U PISMENOM OBLIKU DISKUSIJA ILI PRIMJEDBE, SUGESTIJE, ...PA IZVOLITE DOSTAVITI U SVOJU MJESNU ZAJEDNICU.@PipiDugaDevetka
Ulica: ta i ta
71 210 ILIDžA
Dana, 06.11.2011.
MJESNOJ ZAJEDNICI CENTAR – ILIDžA
Predmet: Javna rasprava o Nacrtu Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravaljanju zgradom
Moj stav je da upraviteljstvo kao sistem po kojem se u Kantonu Sarajevo održavaju zgrade i upravlja njima pokazao neuspješnim, pa ga treba ukinuti!
U uslovima kada je naša država evropski šampion u korupciji jednostavno je nemoguće primjeniti ovakav način održavanja zgrada.
Upraviteljske firme napuhuju račune. Dovoljno je znati da cijena održavanja nije mijenjana od 2002.g. kada je upraviteljstvo uvedeno. Znači, upravitelji namiruju svoju zaradu na neki drugi način, a to je napuhivanjem računa.
Konkretno, u mojoj zgradi (adresa kao u zaglavlju) platili smo ugradnju interfona oko 1500KM što je za 500KM više od cijene koju sam kod podizvođača postigao ja, kao pojedinac, dogovarajući lažnu potrebu za interfonom.
Nije normalno da direktor koji ugovara ugradnju stotina interfona sa podizvođačem ne uspije postići nižu cijenu od mene pojedinca!
Zaključak, UPRAVITELJSTVO NE FUNKCIONIŠE, TREBA GA UKINUTI!
Empirijsko iskustvo 5 velikih zgrada na Dobrinji koji su se na neki način oslobodile upraviteljskih firmi (Vjerovatno potkupljujući nekoga iz Ministarstva) i organizovali održavanje svojih zgrada bez upravitelja govori da je cijena održavanja njihovih zgrada 10 – 13 pf/m2 korisne površine, a ne 38pf/m2 koliko iznosi cijena koju je odredila Vlada Kantona i vrijedi po sadašnjem Zakonu.
Pošto sam čuo diskusiju jednog od direktora upraviteljskih firmi, ja sam bio zaprepašten da on traži od Opštine da finansira popravke nekih zgrada. Nonsens! To bi bio povratak na sistem ‘’stanarskog prava’’ i socijalizam. Jednostavno, Opština NEMA NOVCA da to finansira.
Rješenje za one koji redovno plaćaju naknadu, a njihove komšije to slabo rade, pa su zakinuti za uslugu bi se moglo naći ako bi uz certifikat/odobrenje za rad upravitelju bilo vezano sa recimo, 200 000 KM koje bi se utrošile za ovakve slučajeve. Znači, uslov da bi neka firma bila upravitelj, bila bi uz Zakonom propisane uslove i navedena suma na računu upravitelja posebno namijenjena za zakinute redovne platiše jer njihove komšije ne plaćaju redovno upraviteljninu.
Dakle, omogućio bih etažnim vlasnicima da se sami staraju o održavanju zgrade, ali i pojačao rad inspekcije koja mora biti u sklopu Inspektorata Kantona, a ne u okviru Ministarstva.
Upraviteljske firme neka i dalje rade svoj posao, ali da nude svoje usluge na tržištu, neka se oglašavaju. Jednom će postati i etažnim vlasnicima zgrada jasno da je lakše organizovati održavanje kada su im svi majstori na jednom mjestu, u jednoj upraviteljskoj firmi.
NE PODRŽAVAM PREDLOŽENI NACRT ZAKONA O ODRŽAVANJU ZAJ. DIJELOVA ZGRADE I UPRAVLJANJU ZGRADOM!
@PipiDugaDevetka, s.r.
AKO STE BILO ČIME NEZADOVOLJNI SA VLASTIMA VAŠ DOPIS MJESNOJ ZAJEDNICI ĆE SADRŽAVATI OVU MOJU POSLJEDNJU REČENICU SA USKLIČNIKOM DA NE PODRŽAVATE PREDLOŽENI NACRT ZAKONA!
Rok za dostavu ovih pismena je u mojoj MZ do 10.11.2011. U tri primjerka. (Ne znam zašto baš u 3 primjerka, ali eto).
-
Jagmujan
#121 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Član 12.poznanik wrote:Nacrt zakona o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadomu KS (link na Zakon)
(Obaveze izvođača građevinskih radova)
(1) Izvođač građevinskih radova, radi održavanja i zaštite čistoće, dužan je da:
a) čisti javne površine ispred i oko gradilišta sve dokle dopire rasturanje materijala, blato i druge
nečistoće, te da po završetku radova sva nastala oštećenja otkloni i tu površinu dovede u
prvobitno stanje,
b) polijeva trošni materijal za vrijeme rušenja objekta da bi se spriječilo podizanje prašine,
c) čisti oluke i rešetke slivnika u neposrednoj blizini gradilišta,
d) čisti i pere vozila prije njihovog izlaska sa gradilišta,
e) prikuplja, sortira i odlaže građevinski materijal i onemogućava njegovo rasturanje i
raznošenje po javnim površinama (zemlja, pijesak, cement, kreč, otpad od ambalaže i sl.).
f) prilikom izvođenja radova na vanjskom dijelu zgrade moraju se preduzeti mjere zaštite,
postavljanjem zaštitnog platna na skelu zgrade i postaviti znak upozorenja za pješake.
predvidjeti sankciju
g) održavati gradilište u čistom stanju bez formiranja deponija otpada.
(2) Pod građevinskim radovima, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumijeva se izgradnja,
rekonstrukcija, adaptacija i rušenje objekata, kao i raščišćavanje zemljišta za izgradnju.
(3) Materijal, koji ostane poslije izvođenja građevinskih radova, mora se ukloniti u roku od 24 sata od
završetka radova, te odložiti na za to određena mjesta.
Pretpostavljam da ovaj član ima i u važećem zakonu, kome se prijavljuje ako izvođači radova ovo gore ne poštuju?
-
Innovation
#122 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Naravno. da o tome vodi racuna Komunalna inspekcija.Jagmujan wrote:Član 12.poznanik wrote:Nacrt zakona o održavanju čistoće i upravljanju komunalnim otpadomu KS (link na Zakon)
(Obaveze izvođača građevinskih radova)
(1) Izvođač građevinskih radova, radi održavanja i zaštite čistoće, dužan je da:
a) čisti javne površine ispred i oko gradilišta sve dokle dopire rasturanje materijala, blato i druge
nečistoće, te da po završetku radova sva nastala oštećenja otkloni i tu površinu dovede u
prvobitno stanje,
b) polijeva trošni materijal za vrijeme rušenja objekta da bi se spriječilo podizanje prašine,
c) čisti oluke i rešetke slivnika u neposrednoj blizini gradilišta,
d) čisti i pere vozila prije njihovog izlaska sa gradilišta,
e) prikuplja, sortira i odlaže građevinski materijal i onemogućava njegovo rasturanje i
raznošenje po javnim površinama (zemlja, pijesak, cement, kreč, otpad od ambalaže i sl.).
f) prilikom izvođenja radova na vanjskom dijelu zgrade moraju se preduzeti mjere zaštite,
postavljanjem zaštitnog platna na skelu zgrade i postaviti znak upozorenja za pješake.
predvidjeti sankciju
g) održavati gradilište u čistom stanju bez formiranja deponija otpada.
(2) Pod građevinskim radovima, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumijeva se izgradnja,
rekonstrukcija, adaptacija i rušenje objekata, kao i raščišćavanje zemljišta za izgradnju.
(3) Materijal, koji ostane poslije izvođenja građevinskih radova, mora se ukloniti u roku od 24 sata od
završetka radova, te odložiti na za to određena mjesta.
Pretpostavljam da ovaj član ima i u važećem zakonu, kome se prijavljuje ako izvođači radova ovo gore ne poštuju?
- PipiDugaDevetka
#123 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Vraćam se na diskusiju povodom Javne rasprave o Nacrtu Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
Nevjerovatno, Javnoj raspravi u mojoj MZ Ilidža-Centar je bilo prisutno preko 150 ljudi (moja nestručna procjena). Većina diskutanata je bila ''antiprotivna'', čak-šta-više, jedan diskutant je demonstrativno napustio Raspravu jer se iznervirao, a samo tri dostavljene diskusije u pismenom obliku do danas, srijeda, 09.11.2011.g..
Pitam se da li je ta zainteresovanost za svoju imovinu koja se jednom ili najviše dva puta u životu kupuje, ustvari, lažna? Upravo na tu nezainteresovanost banda koja otima iz očiju i računa!
Ima vremena još danas i sutra 10.11.2011. da se pismene diskusije dostave u MZ, pa požurite polako!
Evo šta sam ja napisao:
Nevjerovatno, Javnoj raspravi u mojoj MZ Ilidža-Centar je bilo prisutno preko 150 ljudi (moja nestručna procjena). Većina diskutanata je bila ''antiprotivna'', čak-šta-više, jedan diskutant je demonstrativno napustio Raspravu jer se iznervirao, a samo tri dostavljene diskusije u pismenom obliku do danas, srijeda, 09.11.2011.g..
Pitam se da li je ta zainteresovanost za svoju imovinu koja se jednom ili najviše dva puta u životu kupuje, ustvari, lažna? Upravo na tu nezainteresovanost banda koja otima iz očiju i računa!
Ima vremena još danas i sutra 10.11.2011. da se pismene diskusije dostave u MZ, pa požurite polako!
Evo šta sam ja napisao:
@PipiDugaDevetka
Ulica: ta i ta
71 210 ILIDžA
Dana, 06.11.2011.
MJESNOJ ZAJEDNICI CENTAR – ILIDžA
Predmet: Javna rasprava o Nacrtu Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravaljanju zgradom
Moj stav je da upraviteljstvo kao sistem po kojem se u Kantonu Sarajevo održavaju zgrade i upravlja njima pokazao neuspješnim, pa ga treba ukinuti!
U uslovima kada je naša država evropski šampion u korupciji jednostavno je nemoguće primjeniti ovakav način održavanja zgrada.
Upraviteljske firme napuhuju račune. Dovoljno je znati da cijena održavanja nije mijenjana od 2002.g. kada je upraviteljstvo uvedeno. Znači, upravitelji namiruju svoju zaradu na neki drugi način, a to je napuhivanjem računa.
Konkretno, u mojoj zgradi (adresa kao u zaglavlju) platili smo ugradnju interfona oko 1500KM što je za 500KM više od cijene koju sam kod podizvođača postigao ja, kao pojedinac, dogovarajući lažnu potrebu za interfonom.
Nije normalno da direktor koji ugovara ugradnju stotina interfona sa podizvođačem ne uspije postići nižu cijenu od mene pojedinca!
Zaključak, UPRAVITELJSTVO NE FUNKCIONIŠE, TREBA GA UKINUTI!
Empirijsko iskustvo 5 velikih zgrada na Dobrinji koji su se na neki način oslobodile upraviteljskih firmi (Vjerovatno potkupljujući nekoga iz Ministarstva) i organizovali održavanje svojih zgrada bez upravitelja govori da je cijena održavanja njihovih zgrada 10 – 13 pf/m2 korisne površine, a ne 38pf/m2 koliko iznosi cijena koju je odredila Vlada Kantona i vrijedi po sadašnjem Zakonu.
Pošto sam čuo diskusiju jednog od direktora upraviteljskih firmi, ja sam bio zaprepašten da on traži od Opštine da finansira popravke nekih zgrada. Nonsens! To bi bio povratak na sistem ‘’stanarskog prava’’ i socijalizam. Jednostavno, Opština NEMA NOVCA da to finansira.
Rješenje za one koji redovno plaćaju naknadu, a njihove komšije to slabo rade, pa su zakinuti za uslugu bi se moglo naći ako bi uz certifikat/odobrenje za rad upravitelju bilo vezano sa recimo, 200 000 KM koje bi se utrošile za ovakve slučajeve. Znači, uslov da bi neka firma bila upravitelj, bila bi uz Zakonom propisane uslove i navedena suma na računu upravitelja posebno namijenjena za zakinute redovne platiše jer njihove komšije ne plaćaju redovno upraviteljninu.
Dakle, omogućio bih etažnim vlasnicima da se sami staraju o održavanju zgrade, ali i pojačao rad inspekcije koja mora biti u sklopu Inspektorata Kantona, a ne u okviru Ministarstva.
Upraviteljske firme neka i dalje rade svoj posao, ali da nude svoje usluge na tržištu, neka se oglašavaju. Jednom će postati i etažnim vlasnicima zgrada jasno da je lakše organizovati održavanje kada su im svi majstori na jednom mjestu, u jednoj upraviteljskoj firmi.
NE PODRŽAVAM PREDLOŽENI NACRT ZAKONA O ODRŽAVANJU ZAJ. DIJELOVA ZGRADE I UPRAVLJANJU ZGRADOM!
@PipiDugaDevetka, s.r.
- karanana
#124 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
jebem im sve po sred neke stvari. odavde treba podhitno bjezati ako je to ikako moguce.Voda će za građane KS od 1 novembra biti skuplja za 25 posto, a centralno gijanje za 33 posto, rečeno je novinarima nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo.
Nove cijene primjenjivat će se od 1. novembra
- PipiDugaDevetka
#125 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo
Jedino što trenutno možeš da učiniš protiv vlasti je da učestvuješ u ovoj ili nekoj drugoj javnoj raspravi i dakaranana wrote:jebem im sve po sred neke stvari. odavde treba podhitno bjezati ako je to ikako moguce.Voda će za građane KS od 1 novembra biti skuplja za 25 posto, a centralno gijanje za 33 posto, rečeno je novinarima nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo.
Nove cijene primjenjivat će se od 1. novembra
NE PODRŽIŠ NACRT ZAKONA! Najvažniji čin Javne rasprave je ova dostava tvojih primjedbi i diskusije u pismenom obliku. To, kao mala osveta za vodu, plin i nedavno struju,...