Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#1 Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by poznanik »

Neka ova tema bude mjesto na kojem će se raspravljati o "fantomskim" javnim raspravama koje propisuju zakonodavne institucije vlasti Kantona Sarajevo, a koje, uglavnom, budu postignute u nepromijenjenom obliku i potpuno nezapaženo u javnosti.

Uz nekoliko izuzetaka, kao npr. javna rasprava o Vilsonovom šetalištu, nekad prije o Zakonu o javnom okupljanju KS, za nove zakone - pravila i propise, građani saznaju tek nakon njihovog usvajanja i u neposrednoj primjeni, kad je sve već gotovo i nepromjenjivo.

Predlažem da svaka javna rasprava ovdje dobije svoje mjesto i naziv, tako da možemo različito replicirati, da se ne miješaju komentari.
mrtva kokoš

#2 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by mrtva kokoš »

za temu :thumbup:
poznanik

#3 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by poznanik »

Nacrt Zakona o plaćama i nakanadama u organima vlasti Kantona Sarajevo
Na osnovu člana 134. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“-prečišćen tekst, broj: 25/10), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 28.06.2011. godine, donijela je slijedeći Z A K LJ U Č A K

1. Utvrđuje se Nacrt zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, i stavlja na javnu raspravu.
2. Javna rasprava održaće se u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanova i trajaće 45 dana.
3. Primjedbe, prijedlozi, sugestije zastupnika i mišljenja radnih tijela Skupštine dostavljaju se Vladi Kantona Sarajevo koja organizuje i provodi javnu raspravu.
4. Vlada Kantona Sarajevo dužna je da nakon provedene javne rasprave podnese Skupštini Izvještaj o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da da obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćni i pripremi Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo

Broj:01-02-21094/11
Datum: 28.06.2011. godine
PREDSJEDAVAJUĆA SKUPŠTINE
KANTONA SARAJEVO
Prof. dr Mirjana Malić
NACRT Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo
poznanik

#4 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by poznanik »

Član 30.
(Naknada za prijevoz na posao i s posla )
(1)Državnom službeniku i namješteniku kome nije organizovan službeni prijevoz na posao i s posla, a čije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno najmanje 2 km, pripada naknada za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja.
(2)U međugradski saobraćaj spadaju mjesta koja su udaljena od mjesta rada do 70 km.
NACRT Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo

Prijedlog je da kantonalni namještenici i službenici, uglavnom svi redom, dobiju besplatne mjesečne karte za GRAS, obzirom da (najvjerovatnije) većina stanuje na udaljenosti iznad 2 km od radnog mjesta i da zbog toga nisu u stanju prepješačiti ta 2 km ili iz sopstvenog budžeta kupiti kartu.

Mislim da je prije rata uslov za ostvarenje beneficija za besplatni gradski prevoz bila minimalna udaljenost mjesta stanovanja od radnog mjesta - 6 km.
Last edited by poznanik on 25/07/2011 22:53, edited 1 time in total.
mrtva kokoš

#5 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by mrtva kokoš »

besplatno mrshhh, a ja sam kao student morao izdvojiti 96 KM a oni bi bedza iako se svi vozikaju autima :-)
MAN-lion's coach

#6 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by MAN-lion's coach »

poznanik wrote:Mislim da je prije rata uslov za ostvarenje beneficija za besplatni gradski prevoz bila minimalna udaljenost mjesta stanovanja od radnog mjesta - 6 km.

Ne.Dvije tramvajske ili bus stanice,odnosno preko 500 m od kuće do posla.To je bio kriterij gro firmi za dodjelu karata radnicima.Inače nikad nije postojala bilo koja beneficija radi udaljenosti korisnika prevoza.Beneficije su imali penzioneri,đaci studenti,invalidi,a SIZ obrazovanja je određivao ko ima pravo na kartu,ali princip dvije stanice ili preko 500 metara.
GRAS nije davao beneficije,a svaka firma je kupovala prema potrebama.Beneficija na udaljenost nije postojala i to je neistinit zaključak.Firme su uzimale neki standard 2 stanice i preko 500 m da dadne kupone ili ne,a ne GRAS.
poznanik

#7 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by poznanik »

MAN-lion's coach wrote:
poznanik wrote:Mislim da je prije rata uslov za ostvarenje beneficija za besplatni gradski prevoz bila minimalna udaljenost mjesta stanovanja od radnog mjesta - 6 km.
Ne.Dvije tramvajske ili bus stanice,odnosno preko 500 m od kuće do posla.To je bio kriterij gro firmi za dodjelu karata radnicima.Inače nikad nije postojala bilo koja beneficija radi udaljenosti korisnika prevoza.Beneficije su imali penzioneri,đaci studenti,invalidi,a SIZ obrazovanja je određivao ko ima pravo na kartu,ali princip dvije stanice ili preko 500 metara.
GRAS nije davao beneficije,a svaka firma je kupovala prema potrebama.Beneficija na udaljenost nije postojala i to je neistinit zaključak.Firme su uzimale neki standard 2 stanice i preko 500 m da dadne kupone ili ne,a ne GRAS.
Sjetiću se koji su prije rata bili uslovi za besplatne karte za gradski saobraćaj. A nisam pisao da GRAS daje beneficije, već firme u kojima smo bili zaposleni. Prije rata su sve bile društvene, i sve beneficije su bile "zajedničke". GRAS-u je svejedno, njima su firme plaćale te karte, GRAS nikad nije nikom ništa davao besplatno, kao ni danas.

Razlika između prijeratnih beneficija i današnjih je u vlasništvu kapitala. Zar je problem prepješačiti 2 km do posla, zar državni namještenici ne mogu kupiti kartu za GRAS od svog novca, zašto bi im država (ne država, već mi - građani Kantona Sarajevo) plaćala karte iz budžetskih sredstava :-) :?

GRAS-u odgovara ovakav način, jer imaju sigurnu prodaju mjesečnih karata u količini od nekoliko desetina hiljada, koju ne bi mogli ostvariti da državni namještenici te iste karte kupuju iz svog džepa 8-)
MAN-lion's coach

#8 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

poznanik wrote:
MAN-lion's coach wrote:
Sjetiću se koji su prije rata bili uslovi za besplatne karte za gradski saobraćaj. A nisam pisao da GRAS daje beneficije, već firme u kojima smo bili zaposleni. Prije rata su sve bile društvene, i sve beneficije su bile "zajedničke". GRAS-u je svejedno, njima su firme plaćale te karte, GRAS nikad nije nikom ništa davao besplatno, kao ni danas.

Razlika između prijeratnih beneficija i današnjih je u vlasništvu kapitala. Zar je problem prepješačiti 2 km do posla, zar državni namještenici ne mogu kupiti kartu za GRAS od svog novca, zašto bi im država (ne država, već mi - građani Kantona Sarajevo) plaćala karte iz budžetskih sredstava :-) :?

GRAS-u odgovara ovakav način, jer imaju sigurnu prodaju mjesečnih karata u količini od nekoliko desetina hiljada, koju ne bi mogli ostvariti da državni namještenici te iste karte kupuju iz svog džepa 8-)
Vidiš moraćeš pitati službenika koji je problem prepješačiti 2km do posla i zašto išće dodatne pare u vidu naknade za prevoz.Možda bi bilo bolje da u sadašnjoj plati mu fiksira novac za prevoz koji mu je potreban nego da povećava dodatno.Drugo,ako se službeniku sav život sveo na pješačenje od posla do kuće čisto sumnjam.I uostalom dobar broj njih uživa u službenim vozilima.

Obaveza Kantona kao vlasnika je da osigura Grasu proširenu reprodukciju.Znači investicije (vozila,rekonstrukcije pruge),a Gras mora osigurati prostu reprodukciju.Znači iz prihoda pribavljenih isključivo od prodaje karata i pružanja raznih usluga mora pokriti tekuće poslovanje/plaće,amortizaciju,repromaterijal,energente i ostale usluge/.Evidentno je da radi loše politike Kantona i Grasa ovo ne funkcionira.
Gras je samo 100% invalidima davao đabne karte.To je bilo simbolično.Penzioneri su imali kategorije u cijenama srazmjerno visini penzija,a razliku je pokrivao PIO.Za đake SIZ-ovi.Gras nikom nije davao đabne karte.Hoću ti sa ovim reći da tebi u firmi može neko ostaviti kartu da je koristiš za koju ti nećeš dati pare,ali taj ko ti je ostavlja morao je prevozniku to platiti.Za uredbe firmi kako su radnicima davali i na osnovu čega ne mogu govoriti jer je to njihova individualna politika bila.I sve ovo ti kažem za prevoznika koji su mu kriteriji bili za dodjele/prodaju karata.
edit:
Pokušavam razgraničiti ono što ti u uvodnom komentaru o naknadi za prevoz nisi rekao,,jer ne mogu znati šta ti misliš,već kasnije,a to su kriteriji prevoznika i poslodavca.Jer nisi rekao "mislim da je 6km" kod prevoznika ili kod poslodavca.Već općenito.Da ne bude neke zabune.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by PipiDugaDevetka »

Tema za 10!
:thumbup:

Internet demokratija!
Još kad bi nadležni omogućili podnošenje prijedloga za javnu raspravu (bilo koju) i putem slanja e-mail poruka...
poznanik

#10 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by poznanik »

Zna li iko u javnosti za ovu "javnu raspravu"? Da li je bilo kakvih primjedbi možda, komentara...?
Asana

#11 Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade

Post by Asana »

Mislim da ovo zasluzuje posebnu temu ...
bacite oko na ovaj nacrt, komentirajte, dok ne bude prekasno !
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... rade_0.pdf
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade

Asana wrote:Mislim da ovo zasluzuje posebnu temu ...
bacite oko na ovaj nacrt, komentirajte, dok ne bude prekasno !
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... rade_0.pdf
Bravo!
Nema kukanja kasnije,...Sad imamo šansu da kreiramo sami Zakon, popravimo ga, prvrnemo i napravimo kkako nama, et. vlasnicima paše.
PipiDugaDevetka

#13 Re: Nacrt zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade

Za koji datum je zakazana Javna rasprava?
Ko ima pravo prisustvovati Javnoj raspravi?
Mogu li se primjedbe i sugestije poslati elektronskim putem, te na koju adresu?
Asana

#14 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Asana »

Na stranici Kantona nisam nasla upute kojim putem se mogu davati primjedbe na ovaj nacrt, ali evo nekih generalnih objasnjenja u prirucniku OSCE-a:
http://www.oscebih.org/documents/osce_b ... 890cro.pdf
drndalo

#15 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by drndalo »

Veliki :thumbup: za temu, a hocemol' sta poduzimati po ovom pitanju... Gdje sta treba prosvjedovat !??? Nemam iskustva u ovome, dajte malo vise uputstava...
PipiDugaDevetka

#16 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

drndalo wrote:Veliki :thumbup: za temu, a hocemol' sta poduzimati po ovom pitanju... Gdje sta treba prosvjedovat !??? Nemam iskustva u ovome, dajte malo vise uputstava...
Možeš uzeti učešća u Raspravi samo ako imaš dokaz da si glasao na posljednjim izborima uz potvrdu iz biblioteke da si se razdužio sa svim knjigama koje si posudio.
:D
PipiDugaDevetka

#17 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Nacrt Zakona wrote:Odjeljak E. Obaveze upravitelja

Član 52.
(Obaveze upravitelja)
*
*
*
*
*
n) da pruži sve informacije predstavniku etažnih vlasnika i Ministarstvu koje se odnose
na održavanje zajedničkih dijelova zgrade i upravljanje zgradom,
*
*
*
*
Oh, koliko sam živaca izgubio kada sam shvatio da pristup informacijama ima SAMO ovaj moj gurbet od PEV-a, te da ne mogu dobiti informaciju ko od mojih komšija plaća upraviteljninu, a ko ne plaća, koliko je novca na tadašnjem podračunu naše zgrade i ostalo...

U to vrijeme Nisam bio pročitao Zakon, nego sam išao u Opštinu i kopirao Sl. novine sa Zakonom. Kasnije, kada sam lično išao u Ministarstvo, dobio sam knjižicu ''Zakon o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanju zgradama KS''. Očigledno da je i tu ministar ili neko iz Ministarstva uzeo ''tenderli'' pinku. Na to se svela čitava kampanja upoznavanja stanovništva sa upraviteljstvom, a sam dragi Allah zna koliko je Ministarstvo izdvojilo novca za kampanju.

Tri nadogr(a)đena stana nisu bila plaćala upraviteljninu nikako! PEV je to objasnio da, kao još nisu stanovi otkupljeni i nisu uvedeni u ZK. Niđe veze! :x

Uopšte ne moraju stanovi biti otkupljeni, nego je dovoljan samo Ugovor o kupovini stana po kojem se otplaćuje kredit da bi Upravitelj uveo u svoju evidenciju te stanove i ispostavljao im račune. Interesanto, upravitelj je ujedno i nadograditelj što znači da je imao te ugovore kod sebe, ali eto, iz nekog razloga, IMT prirode, nadogr(a)đenim je bilo omogućeno ''rahat stanovanje'' bez plaćanja za održavanje i upravljanje.

Supruga nadogr(a)đenog policajca je to objasnila da ''oni što su KUPILI stanove, ne moraju plaćati upraviteljninu, a mi ''stari'' EV koji smo u socijalizmu DOBILI stanove da moramo plaćati upraviteljninu''.
QQLeLe, da vi samo znate sa kim ja živim u ovom komšiluku?

Natjerali su me bili da se toliko razbjesnim da sam na balkon okačio ogromnu parolu
''NADOGRAĐENI NE PLAĆAJU UPRAVITELJU SVOJE OBAVEZE ZA ODRŽAVANJE ZGRADE!''

:x Ministre solidni ...šugo...šugavi! :x

Nakon ovoga, počeli su plaćati!

Dugove samo jedan bivši policajac izmirio odmah (vlasnik picerije) jer ga je žena natjerala. Sada samo dva od tri nadograđena stana plaćaju naknade za upravitelja.

Zašto ne bi upraviteljske firme bile obavezne da imaju web. stranicu, pa da svi EV imaju mogućnost pristupa svim informacijama?

U tom slučaju, ovu tačku n) iz Nacrta Zakona trebalo bi promijeniti tako da glasi:
n) da pruži sve informacije predstavniku etažnih vlasnika i Ministarstvu koje se odnose na održavanje zajedničkih dijelova zgrade i upravljanje zgradom i objavi ih na svojoj web. stranici,

Ha, ja ....ako svi EV nemaju pristupa internetu, nema razloga da ja koji imam konekciju ne budem informisan.
Moj PEV, gurbet od 8 banki starosti neda nikome nikakve informacije, uopšte ne održava, ni obavezne godišnje, niti kada mu solidni Ministar naredi da održi Skup EV.
( :x Hebi se ministre, solidni! :x) Ti si kriv što ne nadgledaš provođenje zakona ili tvoj pomoćnik kojeg si ovlastio! Niti jedno moje pismeno obraćanje nije prošlo bez navođenja ove činjenice da je PEV u mojoj zgradi održao samo tri Skupa EV, prvi put, posljednji put i nikada više! Sram te bilo ministre, život si mi moj shebao i uništio,...)
r_faruk

#18 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by r_faruk »

heh, na alipasinom su izgradili ove zgradurine ispred stambenih zgrada, nit' javne rasprave, nit ista........... samo nikle...................
MAN-lion's coach

#19 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Pipi jel misliš na mjesečne uplate stanara,rashode na održavanje u zgradi(haustoru) koje gurbet od PEV-a :D treba objesiti?
Naš stavlja izvod iz VIK-a i za Upravitelja redovno na oglasnu ploču(platiše/neplatiše/utrošena sredstva na održavanje)
Ma teški su ovi stariji da se bave ovim poslom,tersaju po haustorima.
PipiDugaDevetka

#20 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

MAN-lion's coach wrote:Pipi jel misliš na mjesečne uplate stanara,rashode na održavanje u zgradi(haustoru) koje gurbet od PEV-a :D treba objesiti?
Naš stavlja izvod iz VIK-a i za Upravitelja redovno na oglasnu ploču(platiše/neplatiše/utrošena sredstva na održavanje)
Ma, ništa, ni mjesečne izvještaje, ni godišnje,...ništa apsolutno....Naručio montažu oglasne ploče od 75KM, a ništa na nju ne lijepi i kači. Direktor FG obavezao ugovorom nekim sve PEV-ove svoje da obavezno kupe te drveno-staklene oglasne ploče, a mogli smo proći za 5 KM sa otpada neku dasku naći, a 5KM potrošiti na šaraf sa diblom,...
:(
novi.dan.nova.nafaka

#21 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by novi.dan.nova.nafaka »

PipiDugaDevetka wrote:
MAN-lion's coach wrote:Pipi jel misliš na mjesečne uplate stanara,rashode na održavanje u zgradi(haustoru) koje gurbet od PEV-a :D treba objesiti?
Ma, ništa, ni mjesečne izvještaje, ni godišnje,...ništa apsolutno....Naručio montažu oglasne ploče od 75KM, a ništa na nju ne lijepi i kači. Direktor FG obavezao ugovorom nekim sve PEV-ove svoje da obavezno kupe te drveno-staklene oglasne ploče, a mogli smo proći za 5 KM sa otpada neku dasku naći, a 5KM potrošiti na šaraf sa diblom,...
:(
Po meni, to je najnormalnija stvar da PEV okači na oglasnu ploču te informacije. Ne mogu vjerovati da je neko toliko drzak i bezobrazan da svojim komšijama ne da uvid u osnovne informacije u vezi sa fin. tokovima sa računa koji oni pune....
Inače, tema za 10 ! :thumbup:
PipiDugaDevetka

#22 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

novi.dan.nova.nafaka wrote: Po meni, to je najnormalnija stvar da PEV okači na oglasnu ploču te informacije. Ne mogu vjerovati da je neko toliko drzak i bezobrazan da svojim komšijama ne da uvid u osnovne informacije u vezi sa fin. tokovima sa računa koji oni pune....
Inače, tema za 10 ! :thumbup:
Da i ja kradem pare tuđe u dogovoru sa FAMOS-GRADNJOM, misliš da bih kačio izvještaje na oglasnu ploču da ostali EV ''prokljuve'' zašto nema para za krečenje haustora,...i ostalo.
Iznerviran svime tim, pa još kad se zapalio dimnjak prvi put (nisu očistili dimnjake iako je EV tražio to od PEV-a) dok mi je matera nepokretna ležala u stanu, primjenio sam u afektu ŠTOS-NOS-PATOS način ubjedjivanja.
PipiDugaDevetka

#23 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Da bi se izbjegla samovolja PEV-ova (Najčešće slizanih sa upraviteljem), te da ne bi prikrivali informacije o tome ko plaća, a ko ne plaća upraviteljninu od EV u ulazu i ostale bitne informacije, predlažem da pod obavezno upravitelj izradi svoju web. stranicu, pa kao kod vodovoda ili EP svaki EV da ima pristup određenim informacijama koje se odnose i na upravitelja, i na njegovu zgradu.

Činjenica da mnogi EV nemaju pristupa internetu, ne čini nikakvu smetnju da ja koji imam pristup internetu ne budem informisan u potpunosti.

Nepostavljanje obavijesti raznih na pogodno mjesto ili oglasnu ploču što je obaveza PEV-ova je prvi znak da nešto nije uredu i da postoji mogućnost da ili PEV, i/ili upravitelj vrše neke manipulacije-mutne radnje.To je slučaj sada i od kako se primjenjuje trenutni Zakon koji je na snazi.
Odjeljak E. Obaveze upravitelja
Član 52.
(Obaveze upravitelja)
(1) Obaveze upravitelja su slijedeće:
a) da vodi evidenciju stanova, poslovnih prostora i garaža,
b) da vodi evidenciju etažnih vlasnika,
c) da vrši održavanje zajedničkih dijelova zgrade,
d) da vodi evidenciju svih intervencija na zajedničkim dijelovima zgrade,
e) da uputi zahtjev prema nadležnom organu za obezbjeđenje sredstava iz budžeta u
skladu sa članom 13. i 14. ovog Zakona,
f) da formira Komisiju za utvrđivanje stanja zajedničkih dijelova zgrade,
g) da vrši naplatu naknade iz člana 10. ovog Zakona,
h) da vodi odvojenu knjigovodstvenu evidenciju i operativno finansijsko poslovanje u
funkciji održavanja zajedničkih dijelova zgrade i upravljanja zgradom za svaku
zgradu,

hh) da izradi svoju web. stranicu, a pristup pojednim podacima zaštiti pogodnom lozinkom koja će
biti odštampana na knjižici sa računima,

i) da izradi prijedlog godišnjeg plana tekućeg i investicionog održavanja zajedničkih
dijelova zgrade za narednu godinu najkasnije do 1. decembra tekuće godine,
j) da dostavi prijedlog godišnjeg plana iz tačke i) ovog stava predstavniku etažnih
vlasnika najkasnije do 10. decembra tekuće godine i objavi ga na svojoj web. stranici,

k) da izradi godišnji izvještaj o održavanju zajedničkih dijelova zgrade najkasnije do 31.
januara naredne godine,
l) da dostavi godišnji izvještaj iz tačke k) ovog člana predstavniku etažnih vlasnika
najkasnije do 10. februara naredne godine i objavi ga na svojoj web. stranici,
m) da realizuje godišnji plan održavanja,

n) da pruži sve informacije predstavniku etažnih vlasnika i Ministarstvu koje se odnose na održavanje zajedničkih dijelova zgrade i upravljanje zgradom i objavi ih na svojoj web. stranici,
o) da primjeni instrukciju o načinu otklanjanja kvara,
p) da ispostavi račun za sve radove predstavniku etažnih vlasnika koji su izvršeni u
okviru ugovorenog cjenovnika,
r) da u slučaju kada je predračun radova izvan ugovorenog cjenovnika sa predstavnikom
etažnih vlasnika pribavi najmanje tri ponude,
s) da učestvuje u rješavanju problema vezanih za održavanje zajedničkih dijelova zgrade
na inicijativu Ministarstva,
t) da dostavi Ministarstvu Godišnji izvještaj o radu upravitelja na obrascu koji propisuje
posebnim Uputstvom ministar,
u) da daje saglasnost javnom preduzeću ili drugom privrednom društvu za obavljanje
poslova u zajedničkim dijelovima zgrade,
v) da daje mišljenje prije izdavanja građevinske dozvole, za sve radove koji se odnose na
zajedničke dijelove zgrade,
z) da izradi predmjer i predračun radova za investiciono održavanje i velike opravke
zgrade,
Hoću da znam ko od mojih komšija ne plaća upraviteljninu, pa tako i mene zakida!
Manje novca za održavanje=>Lošije se zgrada održava => Manja tržišna vrijednost i zgrade, i moga stana!
PipiDugaDevetka

#24 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Da li bi mi mogao neko odgovoriti šta znači ovaj član 92. Nacrta?
Član 92.
(Prestanak primjene ranijih propisa)
Danom stupanja na snagu ovog Zakona prestaje da važi Zakon o održavanju zajedničkih
dijelova zgrada i upravljanju zgradama („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 39/07-
Prečišćeni tekst).
Da li PEV-ovi moraju ponovo potpisivati ugovore sa upraviteljskim firmama,t.j. da li se mora ''odraditi'' ponovni izbor PEV-a i ponovni izbor upravitelja?
PipiDugaDevetka

#25 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Hoće li ministar napraviti i Pravilnik za potpisivanje međuvlasničkog ugovora između EV-komšija kojim bi samo okvirno nabrojao šta treba da sadrži taj Ugovor?

I dva brata kada zajednički prave kuću imaju ako ništa prećutni ugovor/dogovor da žena jednog od braće ne bi ulazila bez kucanja/zvonjenja u stan drugog brata dok je on u gaćama ili nedajBože da ga zatekne u obavljanju bračnih dužnosti ispod lotri za krečenje. :D :lol:

POGLAVLJE VI (od član 63. do član 70.)
U ovom poglavlju regulisani su:
- međusobni odnosi etažnih vlasnika koji se uređuju međuvlasničkim ugovorom, te
pitanja o kojima odlučuju etažni vlasnici na skupu etažnih vlasnika kao i potrebna većina
za donošenje punovažnih odluka za pojedina pitanja. Takođe je regulisan način odlučivanja
etažnih vlasnika prikupljanjem potpisa u slučaju da se ne može sazvati skup etažnih
vlasnika;
- utvrđen je način izbora predstavnika etažnih vlasnika na period od četiri godine,
određivanje prinudnog predstavnika etažnih vlasnika za zgradu u kojoj etažni vlasnici na
skupu etažnih vlasnika ne izaberu predstavnika etažnih vlasnika i utvrđene obaveze
predstavnika etažnih vlasnika;
- propisano je da ministar stambene politike Kantona Sarajevo donosi Pravilnik o
uvjetima za izbor predstavnika etažnih vlasnika te utvrđeno šta se propisuje navedenim
Pravilnikom;
- utvrđene su posebne obaveze etažnih vlasnika koje se odnose na način korištenja
zajedničkih dijelova zgrade, dozvolu za ulazak u stan u cilju otklanjanja kvara na
instalacijama i uređajima kao i pitanje osiguranja zajedničkih dijelova zgrade.
U mojoj zgradi mi nismo potpisali ovaj međuvlasnički ugovor, pa PEV htjede da on dovede nekog svog da kreči i farba haustor. Ja nisam dozvolio, pa sam zaprijetio da ću napraviti incident, ako PEV ne zatraži tri ponude preko upravitelja, pa da mi na Skupu EV odlučimo ko će nam krečiti haustor. Para ima.

Postavljam pitanje autorima Nacrta, a u vezi sa dozvolom za ulazak u stan u cilju otklanjanja kvara na instalacijama i uređajima. Šta ako EV ne dozvoli ulazak u svoje kupatilo da se popravi kvar na zaj. instalacijama, a njemu taj kvar nimalo ne smeta i kaže da bi dozvolio ulazak i popravku kvara samo ako bi se njegovo kupatilo dovelo u približno isto stanje kao što je trenutno. Znači, ako su skupe italijanske pločice porazbijane, da se približno iste kvalitete pločice ponovo, opet ugrade..... Pri tome još zahtjeva da firma izvođač radova ili upraviteljska firma potpiše obavezu da će njegovo kupatilo dovesti u približno prethodno stanje?
Post Reply