Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

homar

#1 Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by homar »

Posljednjih nekoliko dana, kada su temperature preko -10 C, Gras na liniji 16b (Koševsko brdo) drži samo jedan autobus, kome se nezna red vožnje, tako da se građani smrzavaju na stajalištima i po 60 minuta. Pitam jednog vozača danas zašto nema redovne linije i zašto tako rijetko vozi, njegov odgovor je "Pitaj Brankovića". Pošto nemam kontakt sa Btankovićem pozovem Dispečera autobuskog saobraćaja Grasa, čovjek mi kaže "baš dobro što zovete, treba nam vaša pomoć i pritisak da vlada nešto učini, mi nemamo ispravnih autobusa...".

Pitam se do kada će se menadžment GRAS-a i Vlada KS ovako ponašati i maltetirati građane, te na ovako niskim temperaturama preko građana ucjenjivati jedni druge. Ovo je totalno moralno posrnuće i rukovodioca GRAS-a a i Vlade Kantona Sarajevo, eto sada nije problem cijena goriva, nije problem niske cijene karata, mislim da se ovdje radi o totalnoj neorganizovanosti, nesposobnosti i jednih i drugih. Ako je ovo ponavlja i na drugim linijama u saobraćaju, to je alarmantno i građani bi trebali na neki način dati do znanja da je ovakvog javašluka DOSTA.
burek_in_space

#2 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by burek_in_space »

homar wrote:
Pitam se do kada će se menadžment GRAS-a i Vlada KS ovako ponašati i maltetirati građane, te na ovako niskim temperaturama preko građana ucjenjivati jedni druge.

Sve dok Gras ima monopol nad gradskim prevozom.
sheilak

#3 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by sheilak »

Naravno da ima toga na SVIM linijama GRAS-a. Komercijala je posebna prica, npr. kod katedrale je redovno cekas i po 35 min, barem se meni tako desava. Desava mi se to i na liniji 14, za Bjelave.

Ne znam stvarno dalje, takva me je neka malodusnost obuzela da imam neodoljivu zelju da napustim sve. Nista nije vrijedno mrcvarenja, mucenja kojima su gradjani izlozeni svake minute u danu.
saim_adka

#4 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 22:06, edited 1 time in total.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#5 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by Admir_1984 »

Imal igdje na svijetu da je cijena karte za 1km voznje i za 7-8km voznje ista? :D :D
Amazonka27

#6 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by Amazonka27 »

svi koji se zale na GRAS i red voznje po gradu...preporucujem vam da se malo provozate sa linijom 33. Sa kosevskog do ciglana 5 min pjeske...do trolejbuske 10 min pjeske...a sta ce onaj iz hadzica? Svi mi ignorisemo tudje probleme dok nas isto ili slicno ne snadje.
homar

#7 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by homar »

Po meni treba javno postaviti pitanje Vladi Kantona Sarajevo, do kada ćemo trpjeti ovakav bezobrazluk, jeli ona sposobna da riješi pitanje Javnog saobračaja u Sarajevu, a onda u zavisnosti od toga pokrenuti proteste za njihovu smjenu. Ja neznam drugi način kako da se stanje popravi osim dovođenja nove garniture ljudi i u Vladi i u GRAS-u koji su sposobni i nekorumpirani da riješe ovo pitanje. Sve više sam ubijeđen da ova Vlada KS nije sposobna da riješi ovaj problem.
DS9

#8 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by DS9 »

Javasluk GRAS-a je prisutan na mnogim linijama! Neki dan se mom momku i meni dogodilo sljedece: dosao autobus, iz njega izasli svi putnici, mi hocemo da udjemo, a vozac fino zatvori vrata, okrenu se i ode! Dzaba mahanje, dovikivanje... a sljedeci bus tek za 40 min! Jucer mom momku autobus negdje u gradu nije stao na stanici, iako je vidio da putnik ceka na stajalistu!
Sramota! Uredno im placamo precjenjenu mjesecnu kartu, a za uzvrat dobijamo zatvorena vrata ispred nosa!
saim_adka

#9 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:07, edited 1 time in total.
homo_sapiens

#10 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by homo_sapiens »

burek_in_space wrote:
homar wrote:
Pitam se do kada će se menadžment GRAS-a i Vlada KS ovako ponašati i maltetirati građane, te na ovako niskim temperaturama preko građana ucjenjivati jedni druge.

Sve dok Gras ima monopol nad gradskim prevozom.
I dok Vlada KS ima monopol i ingerencije nad GRAS-om ! I dok se budžetski novac nekontrolirano slijeva u GRAS, a javašluk, neodgovornost i neznanje obje strane sudski ne procesuira.
Vlada KS nikad nije odgovorila građanima Sarajeva npr. na pitanje o utrošku dodijeljenih sredstava i grantova:

Da li javnost zna da Vlada kantona Sarajevo tretira javno komunalno preduzeće “GRAS” kao neprofitnu organizaciju?

Dokaz 1:
(citat, strana 39. Izvještaja o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007. godine; http://www.ks.gov.ba/ministarstva/finansije/index.htm)

“Po visini izdvojenih sredstava slijedi Ministarstvo prometa i komunikacija, koje je sredstva na poziciji tekućih grantova neprofitnim organizacijama najvećim dijelom, u iznosu 5.600.000 KM, usmjerilo na programe za pokriće dijela gubitaka KJKP "Gras" i primjenu kolektivnog ugovora ovog preduzeća za 2007.godinu, te nabavku energenata.”

Dokaz 2:
(citat, strana 46. Izvještaja o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007. godine; http://www.ks.gov.ba/ministarstva/finansije/index.htm)

“Izvršenje sa pozicije kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama Ministarstva prometa i komunikacija u izvještajnom periodu iznosi 2.343.389 KM i odnosi se najvećim dijelom na remont i modernizaciju tramvaja (85,34%), semaforizaciju novih raskrsnica i remont i modernizaciju autobusa i trolejbusa.”

GRATIS “poklon bon” kojeg je dobio “GRAS” kao neprofitna organizacija” iznosi 7.943.389 Km i to u prvih šest mjeseci 2007. godine, a koliko je dobio do kraja prošle godine čitat ćemo za koji dan.

2. POKLANJANJE JAVNOG NOVCA – subvencioniranje javnih preduzeća bez počeka i kraja, sipanje para u bure bez dna:

Dokaz 3:
(citat, strana 40. i 41. Izvještaja o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007. godine; http://www.ks.gov.ba/ministarstva/finansije/index.htm)

“Javnim komunalnim i ostalim preduzećima Kantona Sarajevo putem tekućih grantova – subvencije javnim preduzećima u prvoj polovini 2007. godine doznačena su sredstva kako slijedi:

- KJKP “Gras” Sarajevo 2.449.010 KM,

Poklonjeni javni novac javnim komunalnim preduzećima u prvom polugodištu 2007. godine ukupno je iznosio 35.540.287 KM i to u kešu!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=300

Za 2008. god. još nema podataka !
groar

#11 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by groar »

Po meni treba javno postaviti pitanje Vladi Kantona Sarajevo, do kada ćemo trpjeti ovakav bezobrazluk, jeli ona sposobna da riješi pitanje Javnog saobračaja u Sarajevu, a onda u zavisnosti od toga pokrenuti proteste za njihovu smjenu. Ja neznam drugi način kako da se stanje popravi osim dovođenja nove garniture ljudi i u Vladi i u GRAS-u koji su sposobni i nekorumpirani da riješe ovo pitanje. Sve više sam ubijeđen da ova Vlada KS nije sposobna da riješi ovaj problem.
Taj prvi korak se slobodno moze prekociti. Nema s tom gamadi dijaloga nikakvog. Mislim da se to pokazalo vec nebrojno puta. Samo sto nas mozgostaticni narod treba udarati čekićem u glavu da uopšte pomisli da bi trebao pružiti izvjestan otpor. Protesti moraju biti za 1000% radikalniji. Oni prosli su s tom parolom "mi smo za otvoreni dijalog", sami sebe odveli u propast.
homar

#12 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by homar »

Mene je sramora ovakve "organizacije" i primitivizma od javnog saobraćaja u Sarajevu, posebno kada se nađen licem u lice sa nekim strancem u tramvaju, autobusu. Prljavština, ispisana sjedišta, vozač za vrijeme vožnje u autobusu zapali cigaretu, ljudi ko sardine stiskaju se. Oko 13 godina sam živio u Ljubljani, ovako nešto je nepojmljivo u njihovom gradskom saobraćaju. Cijena karte (danas) za gradsku vožnju autobusom u Ljubljani je niža nego što je to u Sarajevu, znači da nije u pitanju problem novca, u pitanju je nesposobnost Vlade KS i menadžmenta Grasa. Trebalo bi napraviti analizu zaposlenih u Grasu, bilo bi zanimljivo vidjeti postojanje nepotizma, zaposleni organizovani po stranačkoj liniji (SDA, SzBiH), koliko je viška administrativno-birokratskog aparata koji jede zaradu od karata i niz drugih stvari.

Nažalost ovo su samo moje puste želje, ovako će sve trajati do potpunog raspada sistema Javnog gradskog saobraćaja u Sarajevu.
5ar5rovic

#13 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by 5ar5rovic »

Šta očekivati od GRAS-a poslije smjene legendarnog kriminalca Bime koji se obogatio na mjestu direktora ovog siromašnog preduzeća. Stranka za BiH je na čelo ovog iznimno važnog preduzeća za život grada, dovela dokazanog stručnjaka za gradski saobraćaj, koji je svoje sposobnosti pokazao dovodeći na prosijački štap nekad uspješnu Unidatu. Ovaj rijetki živući ekspet za gradski promet je još kao student iz Počitelja, grada sa gustom prometnom mrežom, zavolio tramvaj, pa se uz dugo Harisovo nagovaranje konačno prihvatio ovog posrnulog preduzeća da gradskoj žili kucavici udahne novi život.
Da se uozbiljimo, naše konstatacije i kuknjava su otkrivanje tople vode i nažalost, ne piju vode. Nema nikoga da nas čuje, niti neko želi da nas čuje. Nije samo gradski prevoz, nego su i svi ostali segmenti urbanog i ruralnog stanovanja plod uspjeha stranki na vlasti. Ovakvih tema može biti na pretek i svaka bi imala svoje mjesto na forumu, ali samo jedna tema sadržava zajednički nazivnik za sve njih: Kako se efikasno i što prije riješiti aktuelne vlasti !!!!!
Ne mogu se ovakve teške bolesti društva rješavati aspirinima, ovo traje predugo i pustilo je preduboke korjene da bi se parcijalno djelovalo. Težak oblik kancera je metastazirao na svim dijelovima vitalnog tkiva BiH. Potrebno je što prije veliko i temeljito pospremanje odozgo prema dole.
amrica

#14 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by amrica »

Po zakonu o radu poslodavac je duzan da obezbijedi uposleniku NAKNADU za prevoz, ili kupon ili protivvrijrdnost kupona u novcu, ako je uposleniku prakticnije da dolazi autom jer zivi gdje nema GRAS-ovih linija...

Ali, u KS sjede oni koji su jaci od zakona, pa su donijeli odluku da se ZABRANJUJE isplata u kesu nego svi zaposleni moraju dobiti kupon. Sto znaci, pasce cijena kupona na Drveniji... posten narod se tjera na sverc kuponima.
Govorim o ljudima kojima treba napr. 2 sata da dodju na posao mjenjajuci 2-3 grasova prevoza, dok autom mogu stici za pola sata.
felichi

#15 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by felichi »

fijasko javnih komunalnih preduzeca. ocekivano. da imam gdje posao, da imam gdje otici - otisao bih.
ostavio bih gradonacelnicu i njene partijske kolege da uzivaju za sebe. ovako svi mi ostali pusimo.
Luke Perry

#16 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by Luke Perry »

Admir_1984 wrote:Imal igdje na svijetu da je cijena karte za 1km voznje i za 7-8km voznje ista? :D :D
Ima. Takve karte su i najcesce u svijetu.
medaaa

#17 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by medaaa »

ja danas sa 16b, u stalnom terminu do grada... nisam cula u busu da se ko zali :) :)
homar

#18 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by homar »

medaaa wrote:ja danas sa 16b, u stalnom terminu do grada... nisam cula u busu da se ko zali :) :)
To je opasno, narod je najopasniji kad šuti. "Šta radi narod-gunđa-steži još-šta sada radi-šuti-popuštaj, sad je opasan"
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by Truba »

ako narod gundja.... steži pipu

ako narod šuti... puštaj pipu (i spremaj vojsku)

(savjeti za mlade kraljeve kroz povijest)
Alhemicarkaa

#20 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by Alhemicarkaa »

Amazonka27 wrote:svi koji se zale na GRAS i red voznje po gradu...preporucujem vam da se malo provozate sa linijom 33. Sa kosevskog do ciglana 5 min pjeske...do trolejbuske 10 min pjeske...a sta ce onaj iz hadzica? Svi mi ignorisemo tudje probleme dok nas isto ili slicno ne snadje.
Ma jasta, najbolje se tjesiti ima i gorih, poklopiti se pa tabanati. Onaj iz Hadzica nek se zapita kako je onom sto dolazi iz Sabica, onaj iz Sabica, nek se zapita kako je onom sto dolazi iz Vukojebine itd. Uvijek ima onog kojem je teze. Ako postoji ta linija za njom ima potrebe, ako su je uveli, duzni su odrzavati je, kao i sve ostale, pa trebalo meni 5 sekundi pjehe, ako placam uslugu imam pravo traziti da bude kako treba.
Alhemicarkaa

#21 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by Alhemicarkaa »

Luke Perry wrote:
Admir_1984 wrote:Imal igdje na svijetu da je cijena karte za 1km voznje i za 7-8km voznje ista? :D :D
Ima. Takve karte su i najcesce u svijetu.
Upravo, u Pragu kupis kartu koja kosta negdje kao i nasa, vazi sat vremena na svim graskim prevozima, pa ako mjenjas prevozno sredstvo, vazi ti jedna karta, kod nas jok. Postoje i 15-minutne karte, vozis se jednu stanicu i platis dosta manje, kod nas ces platiti cijenu kao da se vozis 6 km.
strong69

#22 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by strong69 »

U GRAS-u sad gore nego za vladavine cuvenog Bime. Mislio sam da od njega niko ne moze gore.
metastasio

#23 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by metastasio »

Ma, daleko je Sarajevo od kvalitetnog gradskog prijevoza. Nažalost. A moglo bi se to organizirati mnogo bolje s obzirom da je Sarajevo relativno mal grad u nekim svjetskim okvirima. Počevši od tramvaja koji su premali da prime kapacitet putnika (iako su ovi rekonstruirani tramvaji prilično dobri) preko trolejbusa koji su jednostavno zreli za otpada pa do novih autobusa koji su mešetari rezervnih dijelova u GRAS-u za deset godina pretvorili u trulje. Slično je i s minibusima: kompletan vozni par minibusa je kuplje poslije rata, pogledajte na šta ta vozila danas liče. I nije to samo stvar grafita, kako neko reče, stvar je kvalitetnog održavanja. U mnogim, puno bogatijim evropskim gradovima kruže tramvaji stariji od sarajevskih, ali su besprijekorno održavani. Slično je i s busevima itd. Ali kad imate preduzeće koje nije u stanju 14 godina poslije rata OBILJEŽITI stanice, posebno autobuske i minibuske, i uvesti zvučne najave stanice za slijepe i turiste, onda se valjda postavlja rukovodstvo na odgovornost i angažiraju sposobni ljudi da naprave novi koncept gradskog prijevoza...
explorer

#24 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by explorer »

Jednom sam, zajedno sa jos 20 osoba, usao u gore navedenu liniju ispod nadvoznjaka na ciglanama u smjeru grada i lola ga zavrnu u Kralja Tomislava, pa u Sutjesku. Ispostavilo se da to nije linija 16b, nego Sutjeska - Vogosca (nikakve oznake osim 16b nije bilo). I izasao narod (jos jutro bilo, svi na posao krenuli) i spominju (izmedju sebe naravno) bezobrazluk, bla, bla, bla.... i pitam ja vozaca zasto nema dodatne table (ako vec ne radi display) na kojoj pise stvarna linija autobusa, a on meni prosto seljacki:
- "Gospodine, prosetaj".

Pa onda nemoj taj suhoparni sandzacki isprdak poslati na CUM... :x :x :x

I da, poslusao sam vrlog vozaca, prosetao sam do posla. :skoljka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Javašluk GRAS-a na liniji 16b

Post by Truba »

ja sam skonto da oni samo razumiju kao u kamenom dobu kresanje

pa im redovno kresem boga i svetinje

ako im sta nije jasno u mom slučaju

to je njihov jezik :oops: