Jasno i glasno sa munare
-
komentar
#1 Jasno i glasno sa munare
Evo upravo dođoh iz grada te se nisam mogao oteti utisku da ne napišem slijedeće: znači vraćam se iz grada tačnije starog dijela grada, Bistrik, - uobičajeno poznato po starom i večinski muslimanskom stanovništvu i prolazim ulicom Bakarevića a sa obližnje džamije se ori kulturno-umjetnički program.
Pitam tetku koja živi u neposrednoj blizini - šta je ovo što puštaju - u šali - a ona mi odgovara:
"Ma šuti, ovako nam je već svake nedjelje". Ja kažem pa zar vam ne smeta. Tetka koja je inače umjerena muslimanka kaže da se tu ništa ne može uraditi. Ne pada joj napamet da išta kaže jer lokalni mutavelija koji je preuzeo džamiju je neki kabadahija iz rata, drži i neki vjerski kafić odmah preko puta Željo ćevabdžinice, te sa njim niko normalno ne može pričati. Ja joj na to kažem pa daj mu do znanja ne možeš šutjeti.
Izađem iz stana, krenem kući, ono sa munare još traje. Pitam se šta uraditi u ovakvom trenutku?
Ima li neka odredba šta se smije puštati sa zvučnika,sa zvučnika vjerskih objekata, radnim danom a naročito vikendom, koliko glasno i ko ima dozvolu za to?
Pitam tetku koja živi u neposrednoj blizini - šta je ovo što puštaju - u šali - a ona mi odgovara:
"Ma šuti, ovako nam je već svake nedjelje". Ja kažem pa zar vam ne smeta. Tetka koja je inače umjerena muslimanka kaže da se tu ništa ne može uraditi. Ne pada joj napamet da išta kaže jer lokalni mutavelija koji je preuzeo džamiju je neki kabadahija iz rata, drži i neki vjerski kafić odmah preko puta Željo ćevabdžinice, te sa njim niko normalno ne može pričati. Ja joj na to kažem pa daj mu do znanja ne možeš šutjeti.
Izađem iz stana, krenem kući, ono sa munare još traje. Pitam se šta uraditi u ovakvom trenutku?
Ima li neka odredba šta se smije puštati sa zvučnika,sa zvučnika vjerskih objekata, radnim danom a naročito vikendom, koliko glasno i ko ima dozvolu za to?
- alphonse kauders
#2 Re: Jasno i glasno sa munare
Ja ti mogu reći samo da imaš munara na koje se postavlja i satelitska antena radi boljeg prijema, pa zato se nemoj ništa čuditi:)
- vjesticanametli
#3 Re: Jasno i glasno sa munare
dobro je dok pevaljke ne zapevaju
- neprilagodjena
#4 Re: Jasno i glasno sa munare
Ipak mislim vikend je,narod radi citavu sedmicu i hoce da se odmori ,trebali bi voditi racuna,
A tom mutaveliji bi se trebalo reci,nije on iznad naroda
bar ne kod mene.
A tom mutaveliji bi se trebalo reci,nije on iznad naroda
- Atrus
#5 Re: Jasno i glasno sa munare
Po Islamu, slusati radio je dozvoljeno. Dakle, moze i sa munare. Samo da ne pustaju ove moderne muskinje i zenskinje, nego nesto nasem narodu drago i blisko. Npr. Led Zeppelin, Van Der Graaf Generator, King Crimson i sl. Picis ulicom, a sa munare pici Whole Lotta Love i hodza na munari koji se gubi i mlatara rukama, k'o Page in the middle (theramin) section. Cool. http://uk.youtube.com/watch?v=HQmmM_qwG4k
- chuchumbamayumbe
#6 Re: Jasno i glasno sa munare
Postoji li sansa da se dogovore pa da sa munara sarajevskih dzamija pustaju iste radio stanice ili muziku (recimo 202 ili efm), umjesto sto ce svaka dzamija odredjivati koju ce radio stanicu reemitovati putem svoje munare?!
Mislim, ovako ce mi se sve pomijesati od Carsije do Ilidze, ako svaka za sebe bude puschala ziku, a to zaista nema smisla.
Ja mislim da bi Reis to pod hitno trebao regulisati i odrediti.
Jos samo da kazem da se Fahdovka ubila za RAVE party-ja, jer postoji mogucnost stereo emitovanja, a i ne nedostaje wati za razglasa.

Mislim, ovako ce mi se sve pomijesati od Carsije do Ilidze, ako svaka za sebe bude puschala ziku, a to zaista nema smisla.
Ja mislim da bi Reis to pod hitno trebao regulisati i odrediti.
Jos samo da kazem da se Fahdovka ubila za RAVE party-ja, jer postoji mogucnost stereo emitovanja, a i ne nedostaje wati za razglasa.
- Visoki Predstavnik
#7 Re: Jasno i glasno sa munare
.
Last edited by Visoki Predstavnik on 23/07/2013 12:28, edited 1 time in total.
-
debela
#8 Re: Jasno i glasno sa munare
daj ljudi kakva je ovo zajebancija? kakav radio sa munare? 
- neprilagodjena
#9 Re: Jasno i glasno sa munare
Boze sacuvaj

- sheilak
#10 Re: Jasno i glasno sa munare
Pa sta pusta taj DJ hodza? Koju muziku?
Oni nisu normalni, stvarno nisu.
- illuminated
#11 Re: Jasno i glasno sa munare
Kao sto rece jedan umjenik, koji je odselio...."Otisao sam iz Sarajeva, da bi mu blize bio."komentar wrote:Evo upravo dođoh iz grada te se nisam mogao oteti utisku da ne napišem slijedeće: znači vraćam se iz grada tačnije starog dijela grada, Bistrik, - uobičajeno poznato po starom i večinski muslimanskom stanovništvu i prolazim ulicom Bakarevića a sa obližnje džamije se ori kulturno-umjetnički program.
- VR6
#12 Re: Jasno i glasno sa munare
Kad nastupa Seka na toj munari? 
-
StupskaBitanga
-
komentar
#14 Re: Jasno i glasno sa munare
Pa prenose iz džamije...naravno šta drugo...
Prvo je neko dijete pjevalo ilahije kada sam ja bio, onda je bilo učenje, pa je hodža govorio i tako to: kulturno-umjetnički program.
Ma i da su IRIB puštali direktno šta sad!? Nije niti džamija dovoljna nego hajmo malo da se i po ulici i u komšiluku čuje....
Prvo je neko dijete pjevalo ilahije kada sam ja bio, onda je bilo učenje, pa je hodža govorio i tako to: kulturno-umjetnički program.
Ma i da su IRIB puštali direktno šta sad!? Nije niti džamija dovoljna nego hajmo malo da se i po ulici i u komšiluku čuje....
- vjesticanametli
#15 Re: Jasno i glasno sa munare
kad nastupaju zosteri 
-
sarajevo63
#16 Re: Jasno i glasno sa munare
Kad ide velahavle?
-
popajic
#18 Re: Jasno i glasno sa munare
sheilak wrote:![]()
hahhaha suuuzeeeee!
Pa sta pusta taj DJ hodza? Koju muziku?
Oni nisu normalni, stvarno nisu.
- chuchumbamayumbe
#19 Re: Jasno i glasno sa munare
DJ Hafiz, jedna ruka na uhu, druga na plocama i udri mile dok se boje ne rastope!
-
port4l
#20 Re: Jasno i glasno sa munare
pazi da te ne uhapse radi ovoga, kao onu dvojicu djecaka sto su jucer...
a sta se tacno culo sa te munare i koja je tacno to dzamija i u koliko sati je to bilo?
a sta se tacno culo sa te munare i koja je tacno to dzamija i u koliko sati je to bilo?
- x0z0y0
#21 Re: Jasno i glasno sa munare
hmmmm to nesto novo...komentar wrote:Evo upravo dođoh iz grada te se nisam mogao oteti utisku da ne napišem slijedeće: znači vraćam se iz grada tačnije starog dijela grada, Bistrik, - uobičajeno poznato po starom i večinski muslimanskom stanovništvu i prolazim ulicom Bakarevića a sa obližnje džamije se ori kulturno-umjetnički program.
nisam cula..
kad bude taj "program" da prosetam do tamo..?
- armin_tz
#22 Re: Jasno i glasno sa munare
Atrus wrote:Po Islamu, slusati radio je dozvoljeno. Dakle, moze i sa munare. Samo da ne pustaju ove moderne muskinje i zenskinje, nego nesto nasem narodu drago i blisko. Npr. Led Zeppelin, Van Der Graaf Generator, King Crimson i sl. Picis ulicom, a sa munare pici Whole Lotta Love i hodza na munari koji se gubi i mlatara rukama, k'o Page in the middle (theramin) section. Cool. http://uk.youtube.com/watch?v=HQmmM_qwG4k
- upravnik
#23 Re: Jasno i glasno sa munare
a pri dnu munare imaju uštekane slušalice, njih 10-ak, kao u bolje opskrbljenim muzičkim prodavnicama, za one koji vole kvalitetniji sound
- mayab
-
neutral
#25 Re: Jasno i glasno sa munare
ovakve teme se na kraju uvjek prevrnu za zezanciju... a na zalost ovo nam sve vise postaje sveakodnevnica...i grad postaje selendra...