Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
45cents

#76 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by 45cents »

Neki ne biraju načine kako će obezbijediti svoje mjesto pod suncem. Pojedini na društveno prihvatljiv način, a manji broj preko negativne propagande i gerila marketinga.
Samo krtice, paraziti, brojni insekti i beskičmenjaci koji obitavaju ispod zemlje nikada ne ugledaju svjetlo dana. Za njihovo se ime nikada ne sazna, ni u pozitivnom niti u negativnom smislu. Slično je među ljudima (nije isto, ali ima nekih sličnosti). Neko ko je odlučio da živi kao poluslijepa buba neće izaći na proteste, neće podržati aktivnosti građanskih inicijativa ni kada se pripremaju protesti ili jednostavno kada se vlastitim djelovanjem treba izboriti za prava suživota sa kičmenjacima.
sarajevo63

#77 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by sarajevo63 »

Samo ima grčica koja živi pod zemljom, a kad izađe vani zove se majski gundelj...
45cents

#78 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by 45cents »

GUNDELJA za predsjednika!
sarajevo63

#79 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by sarajevo63 »

to care
45cents

#80 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by 45cents »

Veći dio populacije nije zaslužio boljeg predsjednika od GUNDELJA.

Gundelj barem u maju izađe na svjetlo dana, a naš predsjednik nikada.

Zauzeti su to ljudi (kabinet-sala za sastanke-konverencija-konvencija-kabinet-sala za sastanke-kuća-pos'o).
jennisjoplin

#81 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by jennisjoplin »

45cents wrote:Veći dio populacije nije zaslužio boljeg predsjednika od GUNDELJA.

Zauzeti su to ljudi (kabinet-sala za sastanke-konverencija-konvencija-kabinet-sala za sastanke-kuća-pos'o).
a gdje je sekretarica tu tj ljubavnica? :lol:
upravnik

#82 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by upravnik »

jennisjoplin wrote:
45cents wrote:Veći dio populacije nije zaslužio boljeg predsjednika od GUNDELJA.

a gdje je sekretarica tu tj ljubavnica? :lol:
gundelj je gay
sunčan dan

#83 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by sunčan dan »

Dobro, gdje je tu onda ljubavnik... :lol:
uvjek dobar gost

#84 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by uvjek dobar gost »

..... Vlast nam se smije, svakim svojim potezom oni pokazuju svoju zlonamjernost i neozbiljnost, svoju nestručnost i nezajažljivost. Vlast se toliko odrodila od naroda da je postala sama sebi svrha, naplaćuju se nameti, takse, porezi, računi... nema povratka ni raspodjele prihoda, nema adekvatnih razvojnih projekata, svjetlo na kraju tunela se još ne vidi....

Ovo govorim jer na pamet mi pada rotacija....sada će napredovati kantonalni moćnici iz Sarajeva, napredovati će i gradonačelnica kao i neko iz njenog kabineta.... jer zaslužili su to, svojim ignorisanjem i zbijenim redovima su to zaslužili, nisu izdali prave krivce, nisu niti jednim potezom razbili kod koji su nasljedili i na koji su se obavezali..
Već vidim kako se popunjavaju mjesta u federalnoj vladi ,vijeću mionistara il ustavnom sudu....

Sve prema zaslugama i po principu što si veći i halapljiviji skakavac prije i više ćeš napredovati....

Šta ostaje iza skakavaca... ????
jennisjoplin

#85 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by jennisjoplin »

sunčan dan wrote:Dobro, gdje je tu onda ljubavnik... :lol:

:thumbup: :lol:
jennisjoplin

#86 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by jennisjoplin »

uvjek dobar gost wrote:..... Vlast nam se smije, svakim svojim potezom oni pokazuju svoju zlonamjernost i neozbiljnost, svoju nestručnost i nezajažljivost. Vlast se toliko odrodila od naroda da je postala sama sebi svrha, naplaćuju se nameti, takse, porezi, računi... nema povratka ni raspodjele prihoda, nema adekvatnih razvojnih projekata, svjetlo na kraju tunela se još ne vidi....

Ovo govorim jer na pamet mi pada rotacija....sada će napredovati kantonalni moćnici iz Sarajeva, napredovati će i gradonačelnica kao i neko iz njenog kabineta.... jer zaslužili su to, svojim ignorisanjem i zbijenim redovima su to zaslužili, nisu izdali prave krivce, nisu niti jednim potezom razbili kod koji su nasljedili i na koji su se obavezali..
Već vidim kako se popunjavaju mjesta u federalnoj vladi ,vijeću mionistara il ustavnom sudu....

Sve prema zaslugama i po principu što si veći i halapljiviji skakavac prije i više ćeš napredovati....

Šta ostaje iza skakavaca... ????

novi skakakvci koji su se tek izlegli :lol:
sarajevo63

#87 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by sarajevo63 »

INVAZIJE
Događa se,s vremena na vrijeme,da se neka vrsta insekata naglo razmnoži,prosto preplavi neku teritoriju i uništi sve biljke na njoj.Ta pojava se naziva invazija ili najezda.U istoriji su zabilježene mnoge najezde,a najčešće je riječ o skakavcima.Zanimljivo je da u stvari niko ne zna zašto se to događa.Opšte obrazloženje je da su se stekli uslovi za naglo razmnožavanje neke vrste,razvijani su razni modeli ali bezuspješno:koliko god da su ti modeli bili logični i naučno potkovani,skakavci za njih nisu marili,već tjerali po svome.Tako da su skakavci u ekspanziji,saznaje tek kad preplave polja,a sama invazija traje kratko-od podizanja roja skakavaca,koji može da bude toliko veliki da zamrači nebo,do njegovog nestanka prođe svega nekoliko dana,prekratko za bilo kakvu reakciju,ali dovoljno je da ne preostane niti jedna biljka.Poslije najezde skakavaca slijede gladne godine,seobe stanovništva i humanitarne akcije.
sunčan dan

#88 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by sunčan dan »

sarajevo63 wrote:INVAZIJE
Događa se,s vremena na vrijeme,da se neka vrsta insekata naglo razmnoži,prosto preplavi neku teritoriju i uništi sve biljke na njoj.Ta pojava se naziva invazija ili najezda.U istoriji su zabilježene mnoge najezde,a najčešće je riječ o skakavcima.Zanimljivo je da u stvari niko ne zna zašto se to događa.Opšte obrazloženje je da su se stekli uslovi za naglo razmnožavanje neke vrste,razvijani su razni modeli ali bezuspješno:koliko god da su ti modeli bili logični i naučno potkovani,skakavci za njih nisu marili,već tjerali po svome.Tako da su skakavci u ekspanziji,saznaje tek kad preplave polja,a sama invazija traje kratko-od podizanja roja skakavaca,koji može da bude toliko veliki da zamrači nebo,do njegovog nestanka prođe svega nekoliko dana,prekratko za bilo kakvu reakciju,ali dovoljno je da ne preostane niti jedna biljka.Poslije najezde skakavaca slijede gladne godine,seobe stanovništva i humanitarne akcije.

Nego narode, bolje da mi njima dohakamo dok se nisu počeli razmnožavati ;-)
45cents

#89 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by 45cents »

Nego, nakon flore i faune, kako da se nastavi... s koje platforme, kako i kuda?

Samo nemoj da sada bude - hajmo ih rušit, pa na pivu....
uvjek dobar gost

#90 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Potrebe: obnoviti i revitalizirati list "Građanin" (možda i pod drugim nazivom, u cilju izvođenja ove ideje potrebno je par ljudi spremnih i stručnih.....
: akcija obnovimo sarajevske ruže (ja bih dodao za inat dušmanima svih boja i šara) u cilju izvođenja potrebno je par ljudi koji su spremni da se malo umažu bojom i da budu legitimisani od strane policije...
: druge akcije i aktivnosti koje predložite... potrebno ljudi koji su spremni da povuku...

Sve zainteresovane molim da se tuspase....
Izvršimo pritisak zar ne vidimo da vlast sama sebi je odavno svrha, taj feud zna samo ubirati poreze i namete....
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#91 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by Big Boy »

NVO GARIWO Sarajevo raspisuje KONKURS za dodjelu

Nagrade za građansku hrabrost „DUŠKO KONDOR“ i Nagrade za afirmaciju građanske hrabrosti „DUŠKO KONDOR“

O nagradama

Nagrade za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti „Duško Kondor“ ustanovljene su u čast i sjećanje na neumornog i beskompromisnog borca za građansku hrabrost i simbola građanske hrabrosti Duška Kondora.

NVO GARIWO Sarajevo dodjeljuje Nagrade „Duško Kondor“ osobama koje su svojim djelima, idejama, zalaganjem i ličnim primjerom iskazale ili afirmisale građansku hrabrost.

Cilj postojanja nagrada

Nevladina organizacija GARIWO Sarajevo aktivno promoviše ideju građanske hrabrosti, civilnog društva, tolerancije i nenasilne borbe protiv konformizma i društvene apatije, te je zbog toga ustanovila Nagradu za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti „DUŠKO KONDOR“ za pojedince koji su imali hrabrosti suprotstaviti se zlu i negativnim autoritetima, bez obzira na cijenu koju su za to platili.

Odluka čovjeka da napravi izbor i suprotstavi se negativnom autoritetu sačuvavši svoje, ali i ljudsko dostojanstvo drugih, jeste najteža, ali samim tim i najveličanstvenija.

Svim dosadašnjim i budućim dobitnicima Nagrade za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti „Duško Kondor“ želimo poručiti da nisu sami i da njihova djela u teškim vremenima nisu uzaludna. Zahvaljujući njima, znamo razliku između dobra i zla, hrabrosti i kukavičluka, dostojanstva i stida. Oni su simboli građanske hrabrosti i učitelji svim generacijama.

Kandidovati za Nagradu za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti „Duško Kondor“ možete:

• pojedince koji su iskazali građansku hrabrost,
• pojedince koji su afirmisali građansku hrabrost,
• pojedince koji se bore protiv nepravde koja se nanosi drugim i drugačijim,
• pravednike koji su se suprotstavili negativnom autoritetu u bilo kojem obliku,
• pojedinca koji je pomogao vama ili nekom drugom.

Prijedlog u pisanoj formi uz dokumentaciju i iskaze eventualnih svjedoka o djelima pojedinaca dostavite do 1.10. 2008. na adresu:

NVO GARIWO Sarajevo
Branilaca Sarajeva 39, 71000 Sarajevo
Elektronskom poštom na:
e-mail: [email protected]
[email protected]

Faksom na:
Tel/fax: +387 33 202 976
http://www.gariwo.org
http://www.imampetlju.net

http://www.gariwo.org/portal/index.php? ... 9&Itemid=1
uvjek dobar gost

#92 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Građani Sarajeva brane Mujesiru Duraj

Pozivamo da iz sijenki, zaklona, podruma i ispod suknji izađu svi oni koji se tobože zalažu za prava boraca i njihovih familija, da na konkretnim stvarima pokažu svoje zalaganje.

Vučica sa Zlatišta, borac i heroj Mujesira Duraj, danas vodi novu borbu.
Kantonalna uprava za stambene poslove želi ovu hrabru ženu, oštećenog zdravlja zajedno sa njenom 10-godišnjom kćerkom izbaciti na ulicu. Žele to učiniti jer im se može, jer oni hoće tako, ukoliko se to desi biće ovo još jedna u nizu bitaka koju smo dobili tokom opsade, a izgubili u miru.

Ovim putem mi kao strani plaćenici, rulja iz unutrašnjosti otvoreno stajemo na stranu Mujesire Duraj, žene heroja koja je bez promišljanja stala u odbranu grada, države... ,a ponovno ustajemo protiv onih koji su po ko zna koji put pokazali svoje pravo lice....
Tražimo, ne samo da Mujesira Duraj sa svojom kćerkicom ostane u stanu, nego da joj se stan osposobi za normalan, čovjeka vrijedan život. Smatramo da je Mujesira Duraj to i te kako zaslužila ali i svojim dijelima zadužila sve nas ako ne kantonalne moćnike.

Ovo pismo je naš skromni doprinos u borbi za dobro, a protiv zla, ustanimo svi kao jedan danas 2008. godine tolike godine nakon agresije i ponovo budimo na strani dobra. Ukoliko se kantonalni moćnici ogluše o naše zahtjeve i ne izađu u susret gospođi Duraj, učinimo to mi.

Građani Sarajeva.
sarajevo63

#93 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by sarajevo63 »

Preostaje li nam išta drugo do da nastavimo dalje?
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#94 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by Big Boy »

sarajevo63 wrote:Preostaje li nam išta drugo do da nastavimo dalje?
Uvijek postoji druga opcija...

Suti i Trpi !
jennisjoplin

#95 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by jennisjoplin »

Big Boy wrote:
sarajevo63 wrote:Preostaje li nam išta drugo do da nastavimo dalje?
Uvijek postoji druga opcija...

Suti i Trpi !
i ova: ako ne možeš pobjediti neprijatelja, ti mu se pridruži :mrgreen:
sarajevo63

#96 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by sarajevo63 »

Ako voliš ovaj grad i ovu državu imaš samo jednu opciju, a ta nije šuti i trpi. Jer šuti i trpi je zabranjeno.Iako imamo samo malo vremena, ako ga uopšte više imamo.
uvjek dobar gost

#97 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

... Nisam pametan, sam sebe nekad preispitujem i pitam šta i kako, do kada i zašto ? Uspijem se malo primiriti, prestati da gledam vijesti, da ignorišem surovu realu oko sebe, ne vidim u stvari bukvalno tada ignorišem sve oko sebe što me nervira, bježim u neke svoje kutke, najčešće u svoju sobu ,na biciklo ili negdje gdje se još uvijek osjećam normalno.
No takvih mjesta (osim moje sobe) je sve manje, rijetka su mjesta u gradu i oko njega na kojim se još uvijek osjećam opušteno, smireno, mjesta na kojima iz mene izbija kreativnost, mjesta na kojima punim baterije... mada i te su situacije moguće ako nije vikend ili ako sprašim sa posla pa malo odmazlumam kad nikog nigdje nema... prvenstveno mislim na izletišta i proplanke oko Sarajeva.. da sada ne spominjem Mostar, Jajice.... Počitelj ili neka udaljenija mjesta... jer ona se ne uzimaju sada u razmatranje .. mada bi mogla.

No moj smiraj ne traje puno jer surova reala me uvijek zaskoči kad se najmanje nadam i ja kao pojedinac jednostavno moram da reagujem....

Šta hoću da kažem pored toga što smo generalno zaboravni, nemamo inicijative,nismo istrajni, nemamo kuveta niti vidimo izgleda način na koji bi nešto mogli promijeniti... možda u stvari i ne znamo šta hoćemo...

Nekako o svemu sam ovome dumao nakon što je sinoć na tramvajskoj stanici bilo svega nekoliko desetaka ljudi, nakon što grasovci taj simboličan dan nisu obilježili nikako, nakon što se niko, podvlačim niko iz gradskih il kantonalnih institucija nije oglasio pa ni saopštenjem..... to meni je nekako neshvatljivo.. jer fakat mogao sam i ja biti u tom tramvaju, mogli su zlikovci ubiti mene... iiiii ?

Da ne kukam i ne zaprđujem imam nekoliko ideja, načina kako da se pojedinac aktivira i krikne, kako da se oglasi i upozori, kako da izađe iz apatije na koju je osuđen i koju je prihvatio...

Da probam u kratko da rezimiram, grad je ostao bez Denisa, mi smo ostali bez sugrađanina... olako smo to zaboravili i prešli preko toga... mladi život niko više ne može vratiti, ali akcijom možemo spriječiti da se ništa slično ne ponovi !

Akcija/e : Bezbroj je tema na ovom forumu, ostajemo bez Velike Aleje, situacija na Vrelu Bosne, Bašte u centru grada, Izvrnou ga lola, itd, itd...

Plan je sljedeći ,organizovati nešto kao photo session na svim lokacijama uz određene propratne aktivnosti, recimo u Velikoj Aleji akcija se može tematski vezati za mogućnost pilanja stabala... znači izađimo i iskoristimo možda zadnju priliku da uslikamo Veliku Aleju, ostale takve akcije možemo razraditi također... uz medijsku pažnju to može biti jako oruđe protiv neradnika na svim nivoima vlasti.... poslije toga najbolje fotke il sve fotke poslati nadležnima, slične stvari se mogu uraditi i za sve ostale stvari ako nisu u pitanju ljudski životi...

Ovo mislim jer definitivno je jasno da se mora krenuti udozdo, da promijena mora doći iz baze i da se prvo desiti mora u glavama pojedinaca....

Šta ko misli...?
delightful

#98 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by delightful »

slazem se da promjena mora krenuti odozdo. ali tu ima jedan psiholoski momenta kod nas: nama to 'odozdo' nije dovoljno dobro, nekako nam.... nisko.... nedovoljno dobro.... mi volimo sve grandiozno, da se vidi brate mili :cry: :cry: :cry:
uvjek dobar gost

#99 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

očekivanja su velika.....

Akcija/e : Bezbroj je tema na ovom forumu, ostajemo bez Velike Aleje, situacija na Vrelu Bosne, Bašte u centru grada, Izvrnou ga lola, itd, itd...

Plan je sljedeći ,organizovati nešto kao photo session na svim lokacijama uz određene propratne aktivnosti, recimo u Velikoj Aleji akcija se može tematski vezati za mogućnost pilanja stabala... znači izađimo i iskoristimo možda zadnju priliku da uslikamo Veliku Aleju, ostale takve akcije možemo razraditi također... uz medijsku pažnju to može biti jako oruđe protiv neradnika na svim nivoima vlasti.... poslije toga najbolje fotke il sve fotke poslati nadležnima, slične stvari se mogu uraditi i za sve ostale stvari ako nisu u pitanju ljudski životi...

Ovo mislim jer definitivno je jasno da se mora krenuti udozdo, da promijena mora doći iz baze i da se prvo desiti mora u glavama pojedinaca....

Šta ko misli...? ???? i ima li iko da bi se konkretno prihvatio nečega... ???? Konkretno ???
Big Boy

#100 Re: Jasno i Glasno : Nastavimo dalje

Post by Big Boy »

Huh... ja se nekako uvijek zapitam da li vecina uopste stvarno zeli neke promjene !?

Dodjem lako na odgovor da svi cekaju Nekog da odradi prljav posao za njih. Protesti nakon ubistva Denisa u Sarajevu su u meni probudili nadu. Pomislio sam, to je to... neka prekretnica. Slozit cemo se u zajednickim boljkama i uraditi nesto konkretno. Za pocetak, zahtjevati recimo transparentnost trosenja drzavnih para i malo obraza od ljudi cije su sape na tom novcu.

Odziv je bio kakav je bio. Svi ti pokusaji su haman ismijani od vecine iako su skoro pa svi pojedinacno imali pozitivno misljenje o tim dogadjajima.

Divim se snazi i zalaganju pojedinaca ali dok ostatak sve gleda kao na neku vrstu zajebancije nemamo puno nade. Denis Mrnjavac... Srebrenica... pa sta je to potrebno da dotakne ljude ? Ljudi ocito vise ne haju jer ne gledaju dalje od svojih noseva. Zive danas za sutra i jedan dan kukaju kako nemaju da bi se sljedeci dan hvalili kako odjednom nesto imaju.

Ja konkretno vise nemam zelje, a ni volje da bijem bitke koje nisu samo moje. Znam da je iracionalno vjerovati da se nasilu moze promijeniti svijest naroda. Ja bi slikao, vikao, pistao... ali kome ? Ako se prolomi zvuk u tisini a nema nikog da ga cuje... da li je tog zvuka uopste i bilo ?

Bosanski paradoks... suti i trpi je na djelu i ja nemam snage da razmotavam to zamrseno klupko. Jer, zasto koristiti snagu i intelekt na takve stvari ? Borci Armije BiH su u ratu odbranili dobar komad zemlje i sta sad imaju od toga ? Istjeruju ih kao pse na ulicu bez ikakvih prava dok para vrti gdje burgija nece uz cinicne osmijehe ljudi koji se furaju u skupim odijelima. Penzioneri... ljudi koji su izgradili zemlju kopaju po kontejnerima. Jedan dan jedu dok drugi dan piju vodu. Ali, koga je briga !?

Drzavni novac se lijepo prebacuje na privatne racune i niko nikom ne polaze racun. Sve tako dobro funkcionise jer svi cvrsto jedni druge drze za gace. Zasto bi neko odvajao novac za neko prastaro drvece u nekoj aleji. Kome to treba ? Kad je neko vidio nekog politicara da se seta alejom za obicne smrtnike ?

Pa vaznije je kupiti neko mocno auto, zakaciti polu-olimpijski bazen uz vikendicu... otici na neki seminar preko brda i dolina.

Imamo ono sto smo kao vecina izabrali i zasluzili. Manjina se ne slaze da to moze tako ali nazalost, vecina se pita.
Post Reply