Trolu, razguliarzuhal wrote:Pa nema se šta opovrgavati, u tome je štos...Ali se možemo zabavljati.
Nadam se da nećeš samo opet upasti u onaj iracionalni strah ili šta već pa početi redom brisati postove ili mijenjati njihov sadržaj kao prošli put, prije trajnog bana...Koji je ono bio biser, nešto najduhovitije i najzabavnije što si dosad uradio
Jasni i nejasni ajeti?
-
dadinjo33
#251 Re: Jasni i nejasni ajeti?
- Diwan
#252 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Upravo to - radi se o prenesenim značenjima, ne manje jasnim. 'Problem' je taj što je 'ulema' napravila zbrku zbog vlastitog neznanja, između ostalog, da se ne spominju druge stvari, pa je ono što je preneseno značenje tumačila bukvalno i obratno. Tako da se iznova uvijek vraćamo na početak tj. na Ehli Bejt a.s. koji posjeduju znanje o ispravnom tumačenju Kur'ana, bez obzira na njegovu konačnu ili originalnu formu i sadržaj.Idemedosumom wrote:Wow, za 4 dana 10 stranica rasprave. A šta ako muteshabihat uopšte ne znači "nejasan" ili "manje jasan", kako se popularno prevodi
Šta možeš dobiti kada odbaciš one koje je Bog odredio da budu zastupnici na zemlji i tumači i počneš lupetati po svome + što imaš agendu koja je suprotna Božijoj, odnosno kad slijediš šejtanski put.
-
dadinjo33
#253 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Idemedosumom wrote:Prvo "čovjek", jednina, zatim "osim onih koji" množina... Odlično zpažanjearzuhal wrote:Ova kur'anska logika, koja nije ni zapadna ni istočna, zadivila je Vladimira Premeca, pa smo, sebebom tog ajeta (priča je započela s poimanjem vremena) jedne prilike dva sata pričali o Kur'anu...Sura obesmišljava i izaziva formu aristotelijanskog silogizma, ona veli (u prevodu značenja na bosanski jezik):Idemedosumom wrote: 103:2 "Čovjek je, doista na gubitku", za ovaj ajet bi se možda moglo reći da je muhkem.
Čovjek je, doista, na gubitku, osim onih koji...
Ne veli Kur'an: Ljudi su, doista, na gubitku, osim onih..., niti Čovjek je, doista, na gubitku, osim onog koji...![]()
Jeste li šta interesantno zaključili?
Naravno, duhovitost je "Allahova" konstanta. El-insan, tj. "the čovjek", u značenju "istinski ili pravi čovjek", onaj koji je ostvario svoju ljudskost. On zna zašto je iznova na gubitku i to stalno osvjedočava. On je pravi čovjek, za razliku od onih koji nemaju tu odrednicu "istinski", tj. kaže ajet da su oni vjernici...koji rade "dobra djela", jedni druge ideološki tapšu po ramenima, dok, kako "Allah" opisuje vjernike, za to vrijeme bivaju u tminama iz kojih ih Muhamed nije izvukao i jedno govore, a drugo rade. Oni stalno dobijaju, akumuliraju...dobra djela i ostalo.
To je jedno od nižih značenja tog ajeta.
Još niže je da se koristi metonimija, gdje se govori uopšteno o čitavom čovječanstvu.
Jedno tumačenje je da "el-insan" označava tačno određenog čovjeka.
A za vas nije, niti vas zanimaju, dublja značenja, koja ovim ajetom povezuju suru "el-Insan", poznatu kao i sura ed-Dehr (beskrajno vrijeme), sa vremenom iz te sure, el-'Asr, vrijeme koje teče, te koje značenje opisuje odnos između vječnosti i prolaznosti, dobitka i gubitka...
Itd...
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#254 Re: Jasni i nejasni ajeti?
ehlu-bejt bi pod naški bilo "oni kojima su svi kod kuće"Diwan wrote:Upravo to - radi se o prenesenim značenjima, ne manje jasnim. 'Problem' je taj što je 'ulema' napravila zbrku zbog vlastitog neznanja, između ostalog, da se ne spominju druge stvari, pa je ono što je preneseno značenje tumačila bukvalno i obratno. Tako da se iznova uvijek vraćamo na početak tj. na Ehli Bejt a.s. koji posjeduju znanje o ispravnom tumačenju Kur'ana, bez obzira na njegovu konačnu ili originalnu formu i sadržaj.Idemedosumom wrote:Wow, za 4 dana 10 stranica rasprave. A šta ako muteshabihat uopšte ne znači "nejasan" ili "manje jasan", kako se popularno prevodi
Šta možeš dobiti kada odbaciš one koje je Bog odredio da budu zastupnici na zemlji i tumači i počneš lupetati po svome + što imaš agendu koja je suprotna Božijoj, odnosno kad slijediš šejtanski put.
a onima kojima nisu, oni i ne mogu tumačiti, tako da si donekle i u pravu
- Connaisseur Karlin
#255 Re: Jasni i nejasni ajeti?
ozbiljnoDiwan wrote:Upravo to - radi se o prenesenim značenjima, ne manje jasnim. 'Problem' je taj što je 'ulema' napravila zbrku zbog vlastitog neznanja, između ostalog, da se ne spominju druge stvari, pa je ono što je preneseno značenje tumačila bukvalno i obratno. Tako da se iznova uvijek vraćamo na početak tj. na Ehli Bejt a.s. koji posjeduju znanje o ispravnom tumačenju Kur'ana, bez obzira na njegovu konačnu ili originalnu formu i sadržaj.Idemedosumom wrote:Wow, za 4 dana 10 stranica rasprave. A šta ako muteshabihat uopšte ne znači "nejasan" ili "manje jasan", kako se popularno prevodi
- Diwan
#256 Re: Jasni i nejasni ajeti?
To je tvoj vrhunac odgovora - već sam se u to uvjerio. Da se nije Bog tebi kojim slučajem objavio, možda sam šta propustio u međuvremenuConnaisseur Karlin wrote:ozbiljnoDiwan wrote:Upravo to - radi se o prenesenim značenjima, ne manje jasnim. 'Problem' je taj što je 'ulema' napravila zbrku zbog vlastitog neznanja, između ostalog, da se ne spominju druge stvari, pa je ono što je preneseno značenje tumačila bukvalno i obratno. Tako da se iznova uvijek vraćamo na početak tj. na Ehli Bejt a.s. koji posjeduju znanje o ispravnom tumačenju Kur'ana, bez obzira na njegovu konačnu ili originalnu formu i sadržaj.Idemedosumom wrote:Wow, za 4 dana 10 stranica rasprave. A šta ako muteshabihat uopšte ne znači "nejasan" ili "manje jasan", kako se popularno prevodi
Šta možeš dobiti kada odbaciš one koje je Bog odredio da budu zastupnici na zemlji i tumači i počneš lupetati po svome + što imaš agendu koja je suprotna Božijoj, odnosno kad slijediš šejtanski put.![]()
- Connaisseur Karlin
#257 Re: Jasni i nejasni ajeti?
a ti kao i mnogi na temi pokusavate izabrati ko ima pravo pristupa Bogu , ko zna najbolje o BoguDiwan wrote:To je tvoj vrhunac odgovora - već sam se u to uvjerio. Da se nije Bog tebi kojim slučajem objavio, možda sam šta propustio u međuvremenuConnaisseur Karlin wrote: ozbiljno![]()
- Diwan
#258 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Pristup Bogu imaju svi, samo se mora prikljuciti na centralu prije toga. Ne može se sam u jagodeConnaisseur Karlin wrote:a ti kao i mnogi na temi pokusavate izabrati ko ima pravo pristupa Bogu , ko zna najbolje o BoguDiwan wrote:To je tvoj vrhunac odgovora - već sam se u to uvjerio. Da se nije Bog tebi kojim slučajem objavio, možda sam šta propustio u međuvremenuConnaisseur Karlin wrote: ozbiljno![]()
otkud vam tolika samovjerenost
![]()
- Connaisseur Karlin
#259 Re: Jasni i nejasni ajeti?
pa ako svi imaju pristup Bogu, zasto se svadjate na temiDiwan wrote:Pristup Bogu imaju svi, samo se mora prikljuciti na centralu prije toga. Ne može se sam u jagodeConnaisseur Karlin wrote:a ti kao i mnogi na temi pokusavate izabrati ko ima pravo pristupa Bogu , ko zna najbolje o BoguDiwan wrote:
To je tvoj vrhunac odgovora - već sam se u to uvjerio. Da se nije Bog tebi kojim slučajem objavio, možda sam šta propustio u međuvremenuotkud vam tolika samovjerenost
![]()
pristup Bogu je idnividualan, a ne iskljucivo kolektivni, a kojem ti i vecina vas tezite
koja je gurpa bolja, zasto je bolja, ko vise iz svih muslimanksih gurpa zna bolje o Alahu, ko je vise u pravu
pravite budale od sebe
- Diwan
#260 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Ti uopšte nemaš pojma o čemu ja pišem - totalno si neupučen - ne možeš grlom u jagode (once again). Adresiraš na pogrešnu adresu, igraš na pomoćnom stadionu itd. Informiši se malo bolje i ne razumiješ stvari oko kojih postoje nesuglasice.pa ako svi imaju pristup Bogu, zasto se svadjate na temi![]()
pristup Bogu je idnividualan, a ne iskljucivo kolektivni, a kojem ti i vecina vas tezite![]()
koja je gurpa bolja, zasto je bolja, ko vise iz svih muslimanksih gurpa zna bolje o Alahu, ko je vise u pravu![]()
pravite budale od sebe
- Connaisseur Karlin
#261 Re: Jasni i nejasni ajeti?
pa citam vas, smijesni ste , kako se kontatno preiprete, i to pisem za sve vas pristune na temi, ne iskljucivo tebeDiwan wrote:Ti uopšte nemaš pojma o čemu ja pišem - totalno si neupučen - ne možeš grlom u jagode (once again). Adresiraš na pogrešnu adresu, igraš na pomoćnom stadionu itd. Informiši se malo bolje i ne razumiješ stvari oko kojih postoje nesuglasice.pa ako svi imaju pristup Bogu, zasto se svadjate na temi![]()
pristup Bogu je idnividualan, a ne iskljucivo kolektivni, a kojem ti i vecina vas tezite![]()
koja je gurpa bolja, zasto je bolja, ko vise iz svih muslimanksih gurpa zna bolje o Alahu, ko je vise u pravu![]()
pravite budale od sebe
kako vi svi kao vjernici ne mozete razumjeti da imate pravo drugacije vjerovati i drugcije njegovati svoju vjeru u istoj religiji
u sustni, nemoguce je dokazati ko je pravu ili ne, jer ne mozete dokazati sto je tocno ili netocno, naorcito na podrucju religijske istine
- Irsar
#262 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Nebitno za svrhu mog odgovora pokretaču teme. Jedna tvrdnja u Kur'anu je ili u koliziji sa drugom tvrdnjom, ili nije. Jedna tvrdnja u Kur'anu ili ima smisla s obzirom na kontekst, neovisno da li vjerujemo tom kontekstu ili samoj tvrdnji, ili nema. Lik je doslovno prepolovio 1 ajet (od 6000+ koliko ih ima), odbacio tvrdnju druge polovine, i na osnovu tvrdnje polovine tog ajeta odlučio posredno odbaciti svih ostalih 6000+.Optimus Prime wrote:Pa i ne bas.Irsar wrote: Moj odgovor njemu je sasvim validan, sa doslovnog aspekta za kojim on poseže. Osim toga, moj odgovor je tačan, njegov netačan, "bukvalizmu" unatoč.
Tvoja logicka greska je u tome da polazis od premise da je kuran stvarno od boga.
Naravno, sve ovo je i suvišno za reći, kada se ima u vidu njegova pozicija da ukoliko čovjeku nije eksplicitno rečeno od strane nekoga šta mu navodno može i treba biti jasno, a šta ne može i ne treba, onda čovjek ne može ništa ni znati. To preslikano na njega znači ni da on sam ništa ne zna, ali eto kao zna šta koji ajet znači i tako dalje. Ukratko - besmisao.
- Irsar
#263 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Ti svakako ne bi mogao ni znati, jer da bi znao - neko ti mora sastaviti listu jasnih ajeta, u suprotnom ti ne znaš niti šta ti je jasno. Pa se postavlja pitanje čemu uopšte tvoji pokušaji da nešto o ajetima kažeš, kada ti evidentno niti jedan nije niti može biti jasan, prema tvojoj vlastitoj filozofskoj poziciji ("bez liste jasnih ajeta, ne možemo razlikovati jasne od nejasnih").dadinjo33 wrote:Sigurno i doista jeste. Ili je doista i sigurno prvi ajet derogiran drugim.
- Diwan
#264 Re: Jasni i nejasni ajeti?
To je tako iz tvoje nadmene perspektive (kako su samo glupi, a vidi mene). U svemu postoji nešto što je tačno i netačno.Connaisseur Karlin wrote:pa citam vas, smijesni ste , kako se kontatno preiprete, i to pisem za sve vas pristune na temi, ne iskljucivo tebeDiwan wrote:Ti uopšte nemaš pojma o čemu ja pišem - totalno si neupučen - ne možeš grlom u jagode (once again). Adresiraš na pogrešnu adresu, igraš na pomoćnom stadionu itd. Informiši se malo bolje i ne razumiješ stvari oko kojih postoje nesuglasice.pa ako svi imaju pristup Bogu, zasto se svadjate na temi![]()
pravite budale od sebe![]()
kako vi svi kao vjernici ne mozete razumjeti da imate pravo drugacije vjerovati i drugcije njegovati svoju vjeru u istoj religiji![]()
u sustni, nemoguce je dokazati ko je pravu ili ne, jer ne mozete dokazati sto je tocno ili netocno, naorcito na podrucju religijske istine![]()
Npr. legitimni zakonodavac donese i uspostavi neki zakon, te nakon nekog vremene ili dužeg vremena taj zakon doživi promjene u tolikoj mjeri da postane neprepoznatljiv istovremeno zadržavajuči prefiks autentičan i originalan.
Oni koji su recimo izmislili fudbal u ovakvom obliku koji je sada i koji su htjeli da on ostane u ovakvoj formi i pravilima kakav je sada i za budućnost, za recimo 50 godina ga možda zateknu u skroz drugačijoj formi, neprepoznatljivoj njihovoj prvobitnoj ideji sa istim nazivom.
Mogu reči 'Hej, to nije ono što smo mi zamislili i odredili, to nije naša igra' istovremeno bivajući optuženi od strane da izmišljaju i da žele da sruše fudbal kakav bude u tom trenutku, da budu proglašeni hereticima itd.
Netko ili nešto može učiniti modifikaciju nečega, ali nema pravo da to naziva autentičnim ili istim nazivom kakav vrijedi za autentičnu ideju.
Nemoj to zvati fudbal ako se za 50 godina bude igralo rukama i nogama, sa po 20 minuta, sa po 7 igrača, muško-ženskim igračima u timu, bez golmana itd.
To je nešto drugo ne fudbal. Kapiš. Tako je i sa vjerom. Ako ti ne poznaješ autentičnost vjere, to ne znači da ne postoji ili da netko drugi je ne zna.
- Connaisseur Karlin
#265 Re: Jasni i nejasni ajeti?
aha, a vi kao ozbiljno kuzite sto je autenticno a sto neDiwan wrote:
To je tako iz tvoje nadmene perspektive (kako su samo glupi, a vidi mene). U svemu postoji nešto što je tačno i netačno.
Npr. legitimni zakonodavac donese i uspostavi neki zakon, te nakon nekog vremene ili dužeg vremena taj zakon doživi promjene u tolikoj mjeri da postane neprepoznatljiv istovremeno zadržavajuči prefiks autentičan i originalan.
Oni koji su recimo izmislili fudbal u ovakvom obliku koji je sada i koji su htjeli da on ostane u ovakvoj formi i pravilima kakav je sada i za budućnost, za recimo 50 godina ga možda zateknu u skroz drugačijoj formi, neprepoznatljivoj njihovoj prvobitnoj ideji sa istim nazivom.
Mogu reči 'Hej, to nije ono što smo mi zamislili i odredili, to nije naša igra' istovremeno bivajući optuženi od strane da izmišljaju i da žele da sruše fudbal kakav bude u tom trenutku, da budu proglašeni hereticima itd.
Netko ili nešto može učiniti modifikaciju nečega, ali nema pravo da to naziva autentičnim ili istim nazivom kakav vrijedi za autentičnu ideju.
Nemoj to zvati fudbal ako se za 50 godina bude igralo rukama i nogama, sa po 20 minuta, sa po 7 igrača, muško-ženskim igračima u timu, bez golmana itd.
To je nešto drugo ne fudbal. Kapiš. Tako je i sa vjerom. Ako ti ne poznaješ autentičnost vjere, to ne znači da ne postoji ili da netko drugi je ne zna.
a zasto ne prihvatite cinjenicu da ne znate i ne mozete znati, jer otkud vam ideja da imate vece pravo na znanje od znanja nekoga drugog
- Diwan
#266 Re: Jasni i nejasni ajeti?
adioConnaisseur Karlin wrote:aha, a vi kao ozbiljno kuzite sto je autenticno a sto neDiwan wrote:
To je tako iz tvoje nadmene perspektive (kako su samo glupi, a vidi mene). U svemu postoji nešto što je tačno i netačno.
To je nešto drugo ne fudbal. Kapiš. Tako je i sa vjerom. Ako ti ne poznaješ autentičnost vjere, to ne znači da ne postoji ili da netko drugi je ne zna.![]()
vidim da se ne mozete dogovriti ko slijedi vise autenticne oblike relgiije
![]()
a zasto ne prihvatite cinjenicu da ne znate i ne mozete znati, jer otkud vam ideja da imate vece pravo na znanje od znanja nekoga drugog
- Gojeni H
#267 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Da li je kralj Jordana Abdullah ehli-bejt? Citava dinastija tvrdi da vodi porijeklo od Poslanika a.s. Isti slucaj je sa masom drugih ljudi po svijetu.Diwan wrote:Upravo to - radi se o prenesenim značenjima, ne manje jasnim. 'Problem' je taj što je 'ulema' napravila zbrku zbog vlastitog neznanja, između ostalog, da se ne spominju druge stvari, pa je ono što je preneseno značenje tumačila bukvalno i obratno. Tako da se iznova uvijek vraćamo na početak tj. na Ehli Bejt a.s. koji posjeduju znanje o ispravnom tumačenju Kur'ana, bez obzira na njegovu konačnu ili originalnu formu i sadržaj.Idemedosumom wrote:Wow, za 4 dana 10 stranica rasprave. A šta ako muteshabihat uopšte ne znači "nejasan" ili "manje jasan", kako se popularno prevodi
- asurbanipal
#268 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Gojeni H wrote:
Da li je kralj Jordana Abdullah ehli-bejt? Citava dinastija tvrdi da vodi porijeklo od Poslanika a.s. Isti slucaj je sa masom drugih ljudi po svijetu.
Čime neko tvrdi ili kaže, onda mora da je tako...
- arzuhal
#269 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Ovako govori pravi agnostikConnaisseur Karlin wrote: a zasto ne prihvatite cinjenicu da ne znate i ne mozete znati, jer otkud vam ideja da imate vece pravo na znanje od znanja nekoga drugog
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#270 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Ko god je u svojoj kući on je ehlu bejt, a petero je ukućana kod svakoga ..asurbanipal wrote:Gojeni H wrote:
Da li je kralj Jordana Abdullah ehli-bejt? Citava dinastija tvrdi da vodi porijeklo od Poslanika a.s. Isti slucaj je sa masom drugih ljudi po svijetu.
- Gojeni H
#271 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Ne znam ja, brato. Zato i pitam. Dakle, ko i kako prati liniju, i kako identifikuje ehli-bejt?asurbanipal wrote:Gojeni H wrote:
Zejdije, ismailije i dzaferije siiti se nisu mogli dogovoriti. Kako bi se uopste danas mogao identifikovati ehli-bejt, nezavisno da li neko vjeruje da se liderstvo u vjeri treba odredjivati na taj nacin ili ne?
- arzuhal
#272 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Prema sahih-hadisu o onima ispod ogrtača, znamo koje petero sigurno jeste Ehli-bejt, a prema kur'anskom ajetu ili dijelu ajeta, znamo i da su Poslanikove supruge dio ehli-bejta, s obzirom na lokaciju ajeta odnosno kontekst u kojem se govori o čistoći ehli-bejta (odnosno grupi ajeta kojoj pripada dio ajeta koji govori o čistoći ehli-bejta, pa čak i lokacija gdje je objavljen Poslaniku taj ajet - u kući hazreti Aiše, itd)...Gojeni H wrote: Ne znam ja, brato. Zato i pitam. Dakle, ko i kako prati liniju, i kako identifikuje ehli-bejt?
Zejdije, ismailije i dzaferije siiti se nisu mogli dogovoriti. Kako bi se uopste danas mogao identifikovati ehli-bejt, nezavisno da li neko vjeruje da se liderstvo u vjeri treba odredjivati na taj nacin ili ne?
O Vjerovjesniče, reci ženama svojim: "Ako želite život na ovome svijetu i njegov sjaj, onda se odlučite, daću vam pristojnu otpremu i lijepo ću vas otpustiti.
A ako želite Allaha, i Poslanika Njegova, i onaj svijet - pa, Allah je, doista, onima među vama koji čine dobra djela pripremio nagradu veliku."
O žene Vjerovjesnikove, ako bi koja od vas očit grijeh učinila, kazna bi joj udvostručena bila, a to je Allahu lahko;
a onoj koja se bude Allahu i Poslaniku Njegovu pokoravala i dobra djela činila - daćemo nagradu dvostruku i pripremićemo joj opskrbu plemenitu.
O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allaha bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite!
U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte, i molitvu obavljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika Njegova slušajte! Allah želi da od vas, o porodico Poslanikova, grijehe odstrani, i da vas potpuno očisti.
I pamtite Allahove ajete i mudrost, koja se kazuje u domovima vašim - Allah je, uistinu, dobar i sve zna.
(el-Ahzab, 28-34)
- asurbanipal
#273 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Gojeni H wrote:
Ne znam ja, brato. Zato i pitam. Dakle, ko i kako prati liniju, i kako identifikuje ehli-bejt?
To su religijske istine. Svi će reći da su u pravu što se tiče predvodništva i slijeđenja imama, s tim što zejdije ne negiraju ili barem blagonaklono gledaju na halifat prve trojice halifa. Na kraju, i jedni, i drugi, i treći se slažu oko petero ispod ogrtača, a doktrinalne podjele nastaju kasnije. O tim doktrinalnim podjelama naći ćeš zaista mnogo tekstova. Meni su s te strane naročito interesantne šijje Ismailije (Nizari Ismailije). U suštini, svi se oni slažu da su Ehli-bejt potomci Muhammeda, tj. njegove kćerke Fatime i zeta Alija.
- asurbanipal
#274 Re: Jasni i nejasni ajeti?
arzuhal wrote:Prema sahih-hadisu o onima ispod ogrtača, znamo koje petero sigurno jeste Ehli-bejt, a prema kur'anskom ajetu ili dijelu ajeta, znamo i da su Poslanikove supruge dio ehli-bejta, s obzirom na lokaciju ajeta odnosno kontekst u kojem se govori o čistoći ehli-bejta (odnosno grupi ajeta kojoj pripada dio ajeta koji govori o čistoći ehli-bejta, pa čak i lokacija gdje je objavljen Poslaniku taj ajet - u kući hazreti Aiše, itd)...Gojeni H wrote: Ne znam ja, brato. Zato i pitam. Dakle, ko i kako prati liniju, i kako identifikuje ehli-bejt?
Da, naravno, tu spada i hazreti Aiša.
Kultni simbol emevijske dinastije i vladara poput hazreti Muavije, hazreti Jezida, hazreti Abdul-Melik ibn Mervana.
- Nurudin
#275 Re: Jasni i nejasni ajeti?
Nije isključeno da su ehli-bejt i neke od njegovih žena, niti neki od ashaba ili tabiina .
Samo oni kojima su ti ajeti nejasni se drže bukvalnog tumačenja i naravno ,po istom metodu imaju dva
suprotstavljena mišljenja.
Samo oni kojima su ti ajeti nejasni se drže bukvalnog tumačenja i naravno ,po istom metodu imaju dva
suprotstavljena mišljenja.