Jasna Fisoviæ, serija neopisivih tragedija

Forum za humanitarne akcije.
shuriken

#1 Jasna Fisoviæ, serija neopisivih tragedija

Post by shuriken »

Bio je veceras pretuzan prilog u CD-u o pretuznoj sudbini Jasne Fisoviæ.
Sa 11 godina odvedena iz sela, otac ubijen, ona i majka silovane u Foci, ne bi da ulazim u detalje koje je ispricala u kameru.

Zivi u Tarcinu bez igdje icega.
Povrh sve te tragedije izmedju snimanja i emitiranja priloga joj je muz poginuo od strujnog udara. Nisu imali djece.

Prilog naglo zavrsava i ne objasnjava se kako pomoci.

Kako pomoci?! gdje je drzava da joj pomogne? Jel Tarcin u Kantonu Sarajevo? gdje je 8 000 NGOa u BiH da joj pomogne? i drzava i NGOi i mi svi joj moramo pomoci.

inace nismo zasluzili da se zovemo ljudima.

:sad:
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

ovo trebamo odraditi. dajte da ovoj zeni pomognemo. i ja sam geldala prilog. strahota :(
shuriken

Post by shuriken »

ovo mora raditi neko strucan
kako joj uopce pristupiti i pricati s njom da se ne napravi jos veca steta

sam interview za TV i izlaganje javnosti je sigurno bio sok za nju
trebamo psihologa, psihijatra, socijalnog radnika

sigurno joj mi mozemo pomoci ponesto
ali za pravu pomoc moramo lobirat medije, organizacije i institucije
v.

Post by v. »

mogu li se kako o ovome obavijestiti neke organizacije koje se bave zastitom zrtava rata, pravima zena i sl. nisam gledala prilog pa bih voljela da se napise nesto detaljnije o tome. sta zeni treba i sl
jasminasab

Post by jasminasab »

Koliko sam ja shvatila, zena trazi posao. A sigurno da joj treba i psiholoska pomoc... :(

Ja sam isto bila potresena ovom pricom, ali ne znam ni kako bih zeni prisla, a kamoli pomogla. Mislim da je to tesko svakome ko nije prozivio nesto kao ona.
me_and_mr_jones

Post by me_and_mr_jones »

Molim svakog ko posjeti ovu temu da pomogne i posalje mail na [email protected] i zatrazi ponovno objavljivanje priloga o Jasni Fisovic, ali ovaj put UZ ZIRO-RACUN ili molbu poslodavcima za posao.

Jasna Fisovic je rodjena u Foci. U ratu je zajedno sa svojom majkom bila po raznim logorima. Sa 11 godina cetnici su je silovali svaki dan. Najveca trauma je silovanje njene majke pred njom i obratno.

Danas sam je posjetila. Uspjela sam dobiti njenu adresu. Ali zbog iznenadne smrti njenog muza, Jasna je danas odselila i sada zivi sa svekrvom i bolesnim svekrom.

Uzas. Sta reci kada joj gledate u oci? Svojoj vrsnjakinji, kojoj je zivot oduzeo svaku sansu... Kaze da bi najvise voljela imati posao, da manje misli o svemu sto je prozivjela.

Molim Vas da ucinite bilo sta da joj pomognete...Znam da je mnogo tuznih sudbina, mnogo siromasnih i zaboravljenih..ali kada vlast ne zeli pomoci nimalo, mozemo mi bar malo!
suncica24

Post by suncica24 »

jasminasab wrote:Koliko sam ja shvatila, zena trazi posao. A sigurno da joj treba i psiholoska pomoc... :(

Ja sam isto bila potresena ovom pricom, ali ne znam ni kako bih zeni prisla, a kamoli pomogla. Mislim da je to tesko svakome ko nije prozivio nesto kao ona.
Ja znam da ovoj zeni, onako hrabroj, nikakvo slanje novca nije pomoc. Ona treba da ima posao i makar onu "mrvicu" dostojanstva koju smo duzni da joj obezbjedimo!
Ne znam da li u Tarcinu ima "Centar za mentalno zdravlje" u Domu zdravlja, ako ima, pitat cu da li bi s njihove strane mogla dobiti psiholosku pomoc. Ako ne, trazimo nacin da joj istu pruzi neki od CMZ u gradu.
A ostalo sto mislim da moramo uraditi jeste... naci joj posao. Novcana pomoc je samo mozda trenutno rjesenje, ova zena ima dostojanstvo i hrabrost koju imam malo ko i...nemojte da je mi svojom nesmotrenom pomoci ponizimo!
:roll:
me_and_mr_jones

Ja sam poslala mail, pa cekam subotu da vidim hoce li objaviti ista...ako ne..onda nema problema da napravimo taj racun, jer je i to korisno, s obzirom da zivi u totalno losim uslovima, pa bar tako moze sebi nesto korisno kupiti..
za posao je teze, jer se ljudi u depresiji veoma tesko motivisu i skoncentrisu...a ne moram spominjati da sigurno niko u ovoj drzavi nije spreman svoje pare davati radnici koja ne radi koliko on to zeli...

naravno, svaka pomoc je korisna..ja sam bila sokirana kad sam shvatila da sam jedina koja je dosla nakon onog priloga...

ko zeli stvarno pomoci moze od mene dobiti njen telefon, pa se dalje dogovoriti s njom.
zaphodia

Post by zaphodia »

@me_and_mr_jones

Mozes li mi, molim te, na PM poslati broj?

I ja sam poslala mail Senadu & Co. iz Centralnog, skoro sasvim sam sigurna da ce reagovati, jer su od takve japije svi u redakciji CD-a.

Razgovarala sam sa direktorima nekoliko kompanija s kojima radim, spremni su se ukljuciti.
jasminasab

Post by jasminasab »

suncica24 wrote:
jasminasab wrote:Koliko sam ja shvatila, zena trazi posao. A sigurno da joj treba i psiholoska pomoc... :(

Ja znam da ovoj zeni, onako hrabroj, nikakvo slanje novca nije pomoc. Ona treba da ima posao i makar onu "mrvicu" dostojanstva koju smo duzni da joj obezbjedimo!
Ne znam da li u Tarcinu ima "Centar za mentalno zdravlje" u Domu zdravlja, ako ima, pitat cu da li bi s njihove strane mogla dobiti psiholosku pomoc. Ako ne, trazimo nacin da joj istu pruzi neki od CMZ u gradu.
A ostalo sto mislim da moramo uraditi jeste... naci joj posao. Novcana pomoc je samo mozda trenutno rjesenje, ova zena ima dostojanstvo i hrabrost koju imam malo ko i...nemojte da je mi svojom nesmotrenom pomoci ponizimo!
buba

#11 re

Post by buba »

Ne vidim razlog zasto ne bi mogla raditi neki posao?! Posao je ponekad najbolja psiholoska terapija. Pa ne mora raditi umne poslove, naci joj posao higijenicarke, kafe kuharice ili slicno..hem ce se zena maknuti iz te camotinje i kuce sa dvoje bolesnika, hem ce imati neku obavezu, hem ce se postepeno susretati i razgovarati s ljudima, hem steci dozu prijekog samopouzdanja. Tarcin jeste u KS. S tim da je tema zaposlenja teza s obzirom da zivi u Tarcinu, sto proizvlaci troskove transporta za posao bilo gdje u Sarajevu, a naci posao u Tarcinu, to ne znam..kakve su sanse i mogucnosti za tako nesto.
suncica24

Post by suncica24 »

Ovako, sto se tice CMZ, nema u Tarcinu, ima na Ilidzi i moze biti primljena tamo.
Da li bi neko mogao razgovarati s njom, ili da neko od nas razgovara, da joj kazemo zasto bi to bilo dobro za nju? Ukoliko treba, ja znam psihologinju koja moze razgovarati s njim na tu temu.
Sto se tice posla, ja stvarno nemam nikakvih veza tu, ali jos jednom naglasavam da kroz razgovor sa strucnim ljudima je to pocrtano kao najbolje rjesenje.
Sto se tice novcane pomoci, celava_djevojka je predrozila da joj kupimo nesto za 8. Mart, ili skupimo novac pa joj damo tom prigodom (to bi vise onda bio poklon, nego pomoc): Sta mislite o tome?
jasminasab

Post by jasminasab »

S ovim se poklonom vec slazem. Sto se mene tice, odmah zovi i tu prijateljicu psihologa.
lejlasa

Post by lejlasa »

Poznajem Jasnu i njenu porodicu. Nakon sto sam procitala ovu temu, nazvala sam ih i njena mi je sestra rekla da, ukoliko neko zeli, mogu dati broj mobitela na koji se moze stupiti u kontakt sa Jasnom.

Ako vam je potreban broj, javite mi na pp. :)
zaphodia

Post by zaphodia »

Ukljucila bih se u organizaciju kupovine poklona, apsolutno.
cnermina

Post by cnermina »

dobra ideja za poklon.

i ja sam ZA!

pa javnite kako i sta skontate
jasminasab

Post by jasminasab »

Ja nazalost nemam vremena za ucesce u organizaciji, ali cu rado dati novcani doprinos. Mozete me kontaktirati preko pp ili moba (ko ima broj :)).
mojgrad

Post by mojgrad »

me_and_mr_jones wrote:Ja sam poslala mail, pa cekam subotu da vidim hoce li objaviti ista...ako ne..onda nema problema da napravimo taj racun, jer je i to korisno, s obzirom da zivi u totalno losim uslovima, pa bar tako moze sebi nesto korisno kupiti..
za posao je teze, jer se ljudi u depresiji veoma tesko motivisu i skoncentrisu...a ne moram spominjati da sigurno niko u ovoj drzavi nije spreman svoje pare davati radnici koja ne radi koliko on to zeli...

naravno, svaka pomoc je korisna..ja sam bila sokirana kad sam shvatila da sam jedina koja je dosla nakon onog priloga...

ko zeli stvarno pomoci moze od mene dobiti njen telefon, pa se dalje dogovoriti s njom.
Ne slazem se sa tvojom konstatacijom da se ljudi koji su depresivni tesko skoncentrisu. Nemoj generalizovati jer to nije tacno. Nekim je jedino to i ostalo od zivota, rad i borba kroz zivot. Sve zavisi od karaktera covjeka/zene kako se ophodi prema nekoj situaciji u kojoj se nadje. Mogu samo reci sama cinjenica da je ova zena prezivjela sve te strahote i jos uvijek ima nadu za bolje sutra (jer hoce da radi) puno govori o njenom karakteru. Svaka joj cast pa ima uopste volje za zivot.
Jer da zeli sebi milostinju prosila bi kao sto to rade mnogi. Ona zeli dostojanastven zivot i zeli da radi. A poslodavci, njhovo je da dadnu sansu svakome ko to zeli a ne s takvim predrasudama vec unaprijed nekome staviti pecat na celo.
Nadam se samo da postoji bar JEDAN poslodavac u ovoj drzavi koji ce ovoj napacenoj zeni dati mogucnost i sansu da se osamostali i bude ono sto nikada nije mogla biti SAM SVOJ COVJEK. Pa hajde dragi poslodavci pokazite i vi svoj humani karakter i nemojte da mislite da su svi radnici robovi vasi vec ljudi koji posteno zaradjuju za hljeb.
me_and_mr_jones

Upravo sam dobila mail od CD-a...
Pa da vas sviju obavijestim da je ipak nesto ucinjeno:

Uradili smo dosta toga za Jasnu,ali nismo objavili jer je u
zalosti za
muzem.Odazvalo se mnogo ljudi,nasli smo joj posao-mogla je da bira
izmedju
nekoliko ponuda,a u fazi smo kada dogovaramo kupovinu nekog malog stana
za
nju,blize Sarajevu.Objavit cemo to u subotu.Hvala Ti,tebi i slicnima sa
srcem koji su joj direktno pomogli.Ostajemo u kontaktu da jace
"poguramo"
ovu akciju.

Senad
jasminasab

Post by jasminasab »

Divna vijest! Bas mi je drago. Kad bismo barem ovako rjesavali sve slucajeve na ovom forumu... :roll:
lejlasa

Post by lejlasa »

Ovo je super vijest, nemate pojma kako mi je drago zbog Jasne :)
suncica24

Post by suncica24 »

:thumbup: CD i svi dobri ljudi.
Iako... mislim da je onaj poklon jos ok.
me_and_mr_jones

Ako jos hocete bilo bi divno da se dogovorimo da organizujemo neku sitnicu za 8.mart...pa et..ko hoce feel free to say somethin..
jasminasab

Post by jasminasab »

Ja bih sad sacekala da vidim prilog na CD. Poslije mozda...
zaphodia

Post by zaphodia »

Drage moje, dragi moji,

Jasna je dobila posao. Mogla je birati izmedju tri opcije, koliko znam, uz pomoc i zaslugom CD tima.
Aferim!!

Slijedeci korak je kupovina stana.

Hajde da iznos za ovaj osmomartovski poklon ipak gledamo usmjeriti na neki Jasnin ziro-racun, kao nas mali prilog za njen stan.

Misljenja?[/i]
Post Reply