JASMIN TABLETE
Moderator: anex
- vitamini
#1 JASMIN TABLETE
Zanima me koliko vas koristi ove tablete? Ja ih koristim, medjutim, isprepadana sam ovim smrtnim slucajevima u Australiji i Hrvatskoj koje povezuju sa ovim tabletama.... Da li imate neke nus pojave i ako da, koje, na sta posebno treba obratiti paznju... Mislim da sam dobro informisana, ali opet... mozda ima nesto sto ne znam.... Kazu da su ovo tablete koje imaju jako nizak nivo hormona, a isto tako i da su vrlo popularne, tj. da ih koriste mnoge zene.... Ja sam primjetila od kako ih koristim da imam koju kilicu manje, jer poticu izbacivanje vode iz organizma...
-
mamica papucarka
#2 Re: JASMIN TABLETE
ja sam ih koristila prije 3-4 godine i to svega jedno pakovanje. Preskocila nekoliko dana i ostala trudna
Vise ih ne koristim necu .A i ja evo svasta citam o njima i sva se najezih
Cak sam odustala i od Mirene, ma svega me strah
Vise ih ne koristim necu .A i ja evo svasta citam o njima i sva se najezih
- dushmanka_sa
#3 Re: JASMIN TABLETE
Ja sam ih koristila više od godinu dana. I bile su mi OK, ali sada sam definitivno odustala od njih, i uopšte od antibebi pilula. Yasmin mi je zaista bio dobar, preporučila mi ga je ginekologinja, jer sam imala problema sa menstrualnim ciklusom i hormonima. Sada je sve uredno.
Ali zaista su me prepali ovi slučajevi, pa nekako više volim ostati živa, čak i pod rizikom da zatrudnim (svakako mi treba još dječačić
).
Ali zaista su me prepali ovi slučajevi, pa nekako više volim ostati živa, čak i pod rizikom da zatrudnim (svakako mi treba još dječačić
- slavkoimamodilera
#4 Re: JASMIN TABLETE
Moja poznanica i prijateljica moje jako dobre prijateljice je isto prije neke 2 i po godine umrla od plucne embolije uzrokovane oralnim kontraceptivima... koje vrste tableta je pila ne znam, ali je umrla u roku par dana... 
-
tahoma
#5 Re: JASMIN TABLETE
I ja ih koristim...
I isto tako sam se istravila kad sam cula za curu iz Hrvatske....
Da ne pominjem mamu, koja me zove svaki dan, dvaput dnevno, tjera me da ih prestanem piti i da idem povaditi sve moguce nalaze...
I ne znam fakat da li da prestanem, nemam nikakvih problema s njima, najbolja su kontracepcija ikad izmisljena, otkud sad odjednom sve neki belaji s tom pilulom, ne znam... nisam nikad cula da se u BiH ista ikome desilo...
I isto tako sam se istravila kad sam cula za curu iz Hrvatske....
Da ne pominjem mamu, koja me zove svaki dan, dvaput dnevno, tjera me da ih prestanem piti i da idem povaditi sve moguce nalaze...
I ne znam fakat da li da prestanem, nemam nikakvih problema s njima, najbolja su kontracepcija ikad izmisljena, otkud sad odjednom sve neki belaji s tom pilulom, ne znam... nisam nikad cula da se u BiH ista ikome desilo...
-
mamica papucarka
#6 Re: JASMIN TABLETE
ma haj ga znaj... ali opet ja bih prestala i ucinila ovo sto ti kaze mama. prije da se nece nista desit, ali opet bolje je prestat.
-
lamija_SA
#7 Re: JASMIN TABLETE
A ko će mu ga znati...eto godinama ih djevojke koriste i nista im se nije desilo, a sad sve ovo.
Ja ih licno nikada nisam koristila, ni ove tablete niti neke druge antibaby,
ali u svakom slučaju djevojke možda bi bilo najbolje da bar neko vrijeme pređete na drugu vrstu zaštite.
Neka se to još malo ispita.
Ja ih licno nikada nisam koristila, ni ove tablete niti neke druge antibaby,
ali u svakom slučaju djevojke možda bi bilo najbolje da bar neko vrijeme pređete na drugu vrstu zaštite.
Neka se to još malo ispita.
-
mamica papucarka
#8 Re: JASMIN TABLETE
guma glavu cuva 
-
ajleen
#9 Re: JASMIN TABLETE
Ja sam do jucer pila Yasmin tablete. Prije njih sam pila jedne druge. Ni sa jednima nisam ranije imala problema ali poslijednjih 10ak dana imam uzasne glavobolje. Razlog glavobolje moze biti raznovrstan ali nakon sto sam procitala neke clanke odlucila sam da ih prestanem piti. Danas sam kontaktirala mog ginekologa koji mi je rekao da ih prestanem piti i da napravim pauzu od 2 mjeseca pa da se onda eventualno vratim na stare pilule.
Iskreno, vise volim zatrudniti nego zavrsiti pod zemljom. A sa lijekovima se nikada ne zna.
Iskreno, vise volim zatrudniti nego zavrsiti pod zemljom. A sa lijekovima se nikada ne zna.
- dushmanka_sa
#10 Re: JASMIN TABLETE
Upravo to, sve je to hemija. Meni su prepisane za regulisanje hormona, i zaista su mi pomogle, ali su mi se u posljednje vrijeme počeli gomilati pojedini zdravstveni problemi. Sada, može biti razlog mnogo toga, ali Color Dopplerom mi je dijagnosticirano suženje protoka kroz žilu na vratu, što me je u par navrata dovodilo do nesvjestica. Imala sam glavobolje koje su trajale danima, i ništa ih nije moglo zaustaviti. Kada su počele pristizati vijesti o djevojkama koje su zdrave umirale, stvarno sam se zabrinula. Mislim, ne želim još drugo dijete, ali isto tako ne želim da moje dijete ostane bez majke tek tako.ajleen wrote:Ja sam do jucer pila Yasmin tablete. Prije njih sam pila jedne druge. Ni sa jednima nisam ranije imala problema ali poslijednjih 10ak dana imam uzasne glavobolje. Razlog glavobolje moze biti raznovrstan ali nakon sto sam procitala neke clanke odlucila sam da ih prestanem piti. Danas sam kontaktirala mog ginekologa koji mi je rekao da ih prestanem piti i da napravim pauzu od 2 mjeseca pa da se onda eventualno vratim na stare pilule.
Ne znam ko mi jučer spomenu da je i u Sarajevu bilo sličnih slučajeva kao u Zadru?
Ima li neko tu informaciju?
-
mamica papucarka
#11 Re: JASMIN TABLETE
ja inace jako cesto cujem da su pilule u kombinaciji sa cigaretama siguran put za emboliju pluca, trombozu, ili infarkt...
Et, ako ima koji ljekar na forumu (cini mi se da nam je Nosferatu odleprsao) nek nam koju prozbori
inace, nisam htjela uzimati tablete, jer pijem hormone zbog loseg rada stitne zlijezde, pa mi vazda to bilo prekolikovano i previse. sad mi je drago sto nisam (osim onih mjesec dana prije 3-4 godine)
Zene, izbacite, barem dok se ovo sa Yasmin tabletama ne provjeri.
Et, ako ima koji ljekar na forumu (cini mi se da nam je Nosferatu odleprsao) nek nam koju prozbori
inace, nisam htjela uzimati tablete, jer pijem hormone zbog loseg rada stitne zlijezde, pa mi vazda to bilo prekolikovano i previse. sad mi je drago sto nisam (osim onih mjesec dana prije 3-4 godine)
Zene, izbacite, barem dok se ovo sa Yasmin tabletama ne provjeri.
- dushmanka_sa
#12 Re: JASMIN TABLETE
Sad čitam na 24sata.hr...
http://24sata.hr/news/clanak/kci-je-pil ... =main_pageMajka iz Rijeke kaže kako je njezina kći (26) prije dvije godine umrla nakon što je počela piti antibebi pilule. Liječnici su prijavili sličan slučaj
Obitelji N. G. (26) iz Rijeke liječnici su 21. studenoga 2006. rekli kako je unatoč liječničkim naporima djevojka preminula od plućne embolije. Imala je dugogodišnjeg dečka, bila studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Rijeci. Od 19. godine N. G. je pila kontracepcijske pilule. U lipnju 2006. počela je piti tablete Yasmin. Tri mjeseca kasnije, tvrdi majka, dobila je temperaturu. Nakon vađenja krvi poslali su je na snimanje pluća. Bolovala je od upale pluća i trebala je mirovati uz antibiotike.
- Teško je disala, kašljala i, plačući, govorila kako je jako boli u prsima - prisjeća se majka.
Sve to vrijeme uzimala je Yasmin. Ubrzo joj je pozlilo i Hitna ju je odvezla u bolnicu.
- Na mojim je rukama pala u arest. Zastalo joj je srce. Liječnici su je oživljavali, ali nisu uspjeli. Rekli su mi da su trombi izazvali odumiranje tkiva u plućima, koje je počelo tri mjeseca prije smrti. Službeno nisu rekli da je Yasmin izazvao emboliju, no neizravno su upućivali na to - dodaje. Željko Župan, pročelnik odjela na kojem je preminula, rekao je da je došla u kritičnom stanju i nije joj bilo spasa. Kaže kako im je 2007. u arestu došla studentica medicine, u lošijem stanju nego N. G., ali su je uspjeli spasiti. Uzimala je Yasmin i taj su slučaj prijavili.
- slavkoimamodilera
#13 Re: JASMIN TABLETE
To je Nina...dushmanka_sa wrote:Sad čitam na 24sata.hr...
Majka iz Rijeke kaže kako je njezina kći (26) prije dvije godine umrla nakon što je počela piti antibebi pilule. Liječnici su prijavili sličan slučaj
Obitelji N. G. (26) iz Rijeke liječnici su 21. studenoga 2006. rekli kako je unatoč liječničkim naporima djevojka preminula od plućne embolije. Imala je dugogodišnjeg dečka, bila studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Rijeci. Od 19. godine N. G. je pila kontracepcijske pilule. U lipnju 2006. počela je piti tablete Yasmin. Tri mjeseca kasnije, tvrdi majka, dobila je temperaturu. Nakon vađenja krvi poslali su je na snimanje pluća. Bolovala je od upale pluća i trebala je mirovati uz antibiotike.
- Teško je disala, kašljala i, plačući, govorila kako je jako boli u prsima - prisjeća se majka.
Sve to vrijeme uzimala je Yasmin. Ubrzo joj je pozlilo i Hitna ju je odvezla u bolnicu.
- Na mojim je rukama pala u arest. Zastalo joj je srce. Liječnici su je oživljavali, ali nisu uspjeli. Rekli su mi da su trombi izazvali odumiranje tkiva u plućima, koje je počelo tri mjeseca prije smrti. Službeno nisu rekli da je Yasmin izazvao emboliju, no neizravno su upućivali na to - dodaje. Željko Župan, pročelnik odjela na kojem je preminula, rekao je da je došla u kritičnom stanju i nije joj bilo spasa. Kaže kako im je 2007. u arestu došla studentica medicine, u lošijem stanju nego N. G., ali su je uspjeli spasiti. Uzimala je Yasmin i taj su slučaj prijavili.
http://24sata.hr/news/clanak/kci-je-pil ... =main_page
Edit: ipak je i kod nje bio Yasmin... nisam ni znao...
- xeres
#14 Re: JASMIN TABLETE
i aspirin se danas ne preporucuje djeci do 12 godina, a ja acisal (acetilsalicilna kis. op.a., isto sto i aspirin) guto ko lud od malijeh nogu, kazu izaziva rejov sindrom, nesto oko mozga, ko zna kakav bi bio danas da ga nisam konzumiro...
- alica.k
#15 Re: JASMIN TABLETE
malo OT al zasto si odustala od mirene? ja sam se taman spremala za mirenumamica papucarka wrote:ja sam ih koristila prije 3-4 godine i to svega jedno pakovanje. Preskocila nekoliko dana i ostala trudna![]()
Vise ih ne koristim necu .A i ja evo svasta citam o njima i sva se najezih![]()
-
mamica papucarka
#16 Re: JASMIN TABLETE
ma nije nista ekstra. Nego, moze bit pa da za nekoliko godina bude ovakva afera kao sa Yasmin tabletama? I meni je ginekolog prije nekoliko godina Yasmin preporucivao, kao nesto najbolje. Sad preporucuju Mirenu
.
S druge strane, imam nekoliko prijateljica koje su ugradile Mirenu i imaju jak PMS. Kazu da je to katastrofa. Onda uopce, ili vrlo malo imaju menstruaciju. Dobro, svi znamo da je menstraciona krv ustvari nepotrebna krv, ali eto opet nesto kontam, nismo se djaba rodile sa njom, pa mi nesto to ukidanje potpuno neprirodno.
Elem, kako god okrenes, aptinencija dodje kao zakon za ovakve situacije
S druge strane, imam nekoliko prijateljica koje su ugradile Mirenu i imaju jak PMS. Kazu da je to katastrofa. Onda uopce, ili vrlo malo imaju menstruaciju. Dobro, svi znamo da je menstraciona krv ustvari nepotrebna krv, ali eto opet nesto kontam, nismo se djaba rodile sa njom, pa mi nesto to ukidanje potpuno neprirodno.
- ljubav_aha
#17 Re: JASMIN TABLETE
ne bih uopce preporucila bilo koju vrstu anti bebi pilula,smeceslavkoimamodilera wrote:Moja poznanica i prijateljica moje jako dobre prijateljice je isto prije neke 2 i po godine umrla od plucne embolije uzrokovane oralnim kontraceptivima... koje vrste tableta je pila ne znam, ali je umrla u roku par dana...
Riječanka prije dvije godine preminula od Yasmin pilula?
Mlada Riječanka N.G. (26) koja je preminula 21. studenog 2006. godine prije smrti oboljela je od plućne embolije. No, iako nitko nije službeno potvrdio, liječnici su neizravno upućivali na kontracepcijske pilule Yasmin od kojih je, sumnja se, prošli tjedan preminula 22-godišnja studentica u Zadru. N.G. iz Rijeke je počela piti pilule Yasmin tri mjeseca prije nego je umrla.
Prema riječima njene majke, dobila je povišenu temperaturu, a liječnici su joj dijagnonzirali upalu pluća, dali joj antibiotike i uputili je na mirovanje. Majka priča kako je cijelo vrijeme kašljala i tužila se na bol u prsima, a za vrijeme bolesti je uzimala pilule. Liječnici su rekli kako je tijekom 2007. godine prijavljen još jedan slučaj srčanog aresta uzrokovanog pilulama Yasmin. Studentica se ipak uspjela izvući, a čitav je slučaj prijavljen nadležnim institucijama. (jutarnji.hr)
- ljubav_aha
#18 Re: JASMIN TABLETE
svaki nov prozivod na trzistu je nedovoljno istrazen,znaci privih 5 godina su ekperimentalnog dejstvamamica papucarka wrote:ma nije nista ekstra. Nego, moze bit pa da za nekoliko godina bude ovakva afera kao sa Yasmin tabletama? I meni je ginekolog prije nekoliko godina Yasmin preporucivao, kao nesto najbolje. Sad preporucuju Mirenu.
-
d2
#19 Re: JASMIN TABLETE
haj sto mi je puna garaza guma nego ih je kamara i po kuci ! do kada ?!mamica papucarka wrote:guma glavu cuva
- Dr.Cuddy
#20 Re: JASMIN TABLETE
dok ne počneš reciklirati ...d2 wrote:haj sto mi je puna garaza guma nego ih je kamara i po kuci ! do kada ?!mamica papucarka wrote:guma glavu cuva

- ljubav_aha
#21 Re: JASMIN TABLETE
Moonlight & Magnolia wrote:dok ne počneš reciklirati ...d2 wrote:haj sto mi je puna garaza guma nego ih je kamara i po kuci ! do kada ?!mamica papucarka wrote:guma glavu cuva![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- cHupjahalic@
#22 Re: JASMIN TABLETE
drage cure, umjesto da ih koristite i pored toga se bojite, zar nije bolje otici i uraditi par testova koji vam mogu odmah izbaciti krvnu sliku i pokazati da li ste disponirane za pojedine bolesti ili ne?
svaka tableta koju kljukamo donosi sa sobom nus pojave, ne radi se samo o antibebi pilulama.
dakle, samo preostaje do vas i jedne konzultacije gdje mozete dobiti odgovore. poznato je da ima i doktora koji tek tako la`ko propisu recept za antibebi pilule, to je malo zabrinjavajuce, ali da uvijek ne bi prepustili doktorima 100 %-tnu odgovornost mozemo i mi zene (u ovom slucaju, jer znamo) uciniti nesto.
svaka tableta koju kljukamo donosi sa sobom nus pojave, ne radi se samo o antibebi pilulama.
dakle, samo preostaje do vas i jedne konzultacije gdje mozete dobiti odgovore. poznato je da ima i doktora koji tek tako la`ko propisu recept za antibebi pilule, to je malo zabrinjavajuce, ali da uvijek ne bi prepustili doktorima 100 %-tnu odgovornost mozemo i mi zene (u ovom slucaju, jer znamo) uciniti nesto.
- ljubav_aha
#23 Re: JASMIN TABLETE
... ali,anti bebi pilule su defitnivno smece,srecom nisu jedini oblik kontracepcijecHupjahalic@ wrote:svaka tableta koju kljukamo donosi sa sobom nus pojave, ne radi se samo o antibebi pilulama.
- cHupjahalic@
#24 Re: JASMIN TABLETE
nigdje nisam ni napisala da su dobre. u nekim zemljama znam da su povucene sa trzista. mogu reci da nisu samo Yasmin antibebi pilule razlog svih nus pojava, dosta drugih antibebi pilula se mogu svrstati u istu grupu.ljubav_aha wrote:... ali,anti bebi pilule su defitnivno smece,srecom nisu jedini oblik kontracepcijecHupjahalic@ wrote:svaka tableta koju kljukamo donosi sa sobom nus pojave, ne radi se samo o antibebi pilulama.
al` nebitno, bitno je da mi cure, zene ne klimamo glavom i vjerujemo 100 % svaki recept koji nam doktor propise. nase je tijelo u pitanju i imamo pravo reci svoje misljenje.
-
EnySa
#25 Re: JASMIN TABLETE
Ja sam ih koristila 2 godine...propisao mi ih ginekolog, vise zbog regulisanje menzesa....bile su mi super dok nisam pocela dobivati grceve u nogama mal te ne svaku noc i imala sam bolove u prsima, to je trajalo samo na tren, ono kao da te nesto probolo u plucima i odmah prestane....ali nisam to povezivala s pilulama, mislila sam da mi je od cigareta...dok se nisu poceli desavati ovi slucajevi, odmah sam ih bacila, fala bogu od tad nemam vise ni grceva ni bolova u prsima, ali fakat ne smijem otici doktoru
valjda nisam nista "fasovala" dok me vise nista ne boli