Jasmila Zbanic "Dok smo svi žrtve bićemo ovce sa kojima

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
The_Fluid

#1 Jasmila Zbanic "Dok smo svi žrtve bićemo ovce sa kojima

Post by The_Fluid »

kaže Jasmila Žbanić istaknuta bosanskohercegovačka rediteljka otvoreno ukazujući da Bošnjake danas pljačkaju Bošnjaci, te da je neophodno najprije početi od svoje avlije, osloboditi se Bošnjaka kriminalaca i krenuti u stvarno građansko društvo

Silovane žene žive još uvijek u užasu

Vaš film “Grbavica” (za kojeg ste dobili prestižne nagrade) progovora o tome, o dobru i zlu. On (film) tretira temu silovanja na jedan, rekao bih, iscjeljujući način. Katarza silovanih žena je, dakako, specifična?
- Mislim da u stvarnosti silovanih žena nije došlo do katarze.
Nažalost, silovane žene žive još uvijek u užasu. Grbavica je kroz kampanju za «Dostojanstvo preživjelih» pomogla da se donese zakon koji je silovane žene priznao kao civilne žrtve rata , ali one su osiromašene, psihički nestabilne, izmanipulisane, napuštene. Naše društvo uopšte ne brine o njima.
Cilj zločinaca (u ratu uBiH) bio je uništiti ponos i duhovni prkos žene. Da li svjesno ili ne?
- To morate pitati zločince. Svih ovih godina pokušavam razumjeti zlo koje se desilo, ali sada shvatam da ga ne mogu razumjeti. Zlo je neracionalno. Upravo čitam knjigu «Filozofija zla», Laš Svensen-a u kojoj između ostalog kaže da je «zlo» više nego što možemo da zamislimo i shvatimo. Razum pretpostavlja smisleni kontekst u kojem zlu nema mjesta. Svijet zla je potpuno izvan domašaja misli. Ali po meni to ne znači da ne treba na njega ukazivati, prepoznavati, mijenjati.
Glumica Mirjana Karanović koja je imala ulogu silovane Bošnjakinje u vašem filmu, u Beogradu je doživjela niz uvrjeda (po nacionalnoj osnovi). Šta biste rekli o toj i takvoj realnosti?
- Ja sam zaista za to da se svako bavi svojom realnosti. Mirjana se bori na svoj način sa onom beogradskom. Ja sam se u filmu bavila našom. Pitala sam se šta je danas pozicija «žrtve». Mislim da je užasno važno da svi naši narodi izađu iz pozicije žrtve. Kada čujem političare ili vjerske lidere koji govore o žrtvi odmah znam da je u njihovoj podsvjesti manipulacija i iskorištavanje ljudi. Niko dobronamjeran neće ljude držati u statusu žrtve, jer je to pozicija jada, bezumlja, beznađa, straha. Dok smo svi mi žrtve bićemo ovce kojima će se manipulisati. Kada prestanemo biti žrtve onda ćemo zahtijevati određene standarde života. Imam organsku odbojnost prema pojmu «žrtva»!
Da li se naše društvo dovoljno brine o silovanim ženama?
- NE. Kada ste govorili o svjesnom ili nesvjesnom zlu pitam se koliko je odnos bh društva nesvjesno, odnosno svjesno zlo koje činimo prema njima.
Na audiciji više od pola glumaca bilo vehabije

Žene u BiH nisu solidarne

Da li su žene danas kod nas dovoljno zastupljene (na funkcijama) u političkom i javnom životu? Kako vidite njihov angažman?

- Žene su malo ili nikako zastupljene. Žene prolaze kroz emancipirajući proces, ali on je dug i često pogrešno shvaćen. Nije ostvarenje ženske participacije kada se parlamentarka dere kao čobanica sa govornice. Ženski put je drugačiji. Žene moraju napraviti svoju strategiju. Šta nam je cilj ? Kakvu BIH želimo ? Koji ekonomski sistem nama odgovara ? Žene, vjekovima koncentrisane na uži krug porodice, tek od nedavno ( u nekim zemljama prije par vjekova u drugim od prije par godina) razvijaju grupe, struktuiraju ih, postavljaju ciljeve, uče kako postići te ciljeve. Žene u BIH su nedovoljno povezane i nedovoljno solidarne, ali postoje fantastične žene koje rade na tome da se takva slike promjeni.
Film na svojstven način odgaja. Kako, inače, vidite tu ulogu filma?
Film je jako širok pojam. Suzila bih ga na umjetnički film. Umjetnički film ne smije biti didaktičan, on nas čini boljim ljudima ne zato što nam kaže kako treba, nego zato što postavlja pitanja na koja odgovore dajemo sami sebi. Umjetnički film zahtijeva punu participaciju publike koja se tim filmom mijenja. On nikada ne smije podrazumijevati da ja stojim na poziciji moći u kojoj ću nekome reći šta je dobro ili zlo. To je put u autoritativnost, to je put u demagogiju, ideologiju. Umjetnost je put u samospoznaju, traženje vlastite istine, poboljšavanja sebe.
Bogatstvo zbunjujućih spojeva

Sačinili ste scenarij za animirani film o Edi Majki. Film, koliko sam upoznat, govori u načelu kako je ovaj reper muzikom pobijedio nacionalizam. Na koji način?
- Evo vam jednog detalja iz života : Ekipa prijatelja je radila video-radionice sa djecom srpske nacionalnosti u Srebrenici. Naišli su na nepovjerenje i predrasude. Djeca jednostavno nisu htjela ili nisu smjela učestovati. Sve do jednog dana kada je zazvonio telefon a na displeju mobilnog pisalo da zove EDO MAAJKA. Iste sekunde djeca su zavrištala Zar vi znate Edu Maajku ? Od tada su naši prijatelji postali i njihovi. Edo je definitivno omogućio novim generacijama da prijeđu zid. On je pobijedio nacionalizam prvo u sebi a onda i u drugima.
Mi jesmo za građansko društvo, ali kako to ostvariti kada oni agresivni i ostrašćeni vuku na svoju stranu. Poznata je ona izreka-dođoše divlji-otjeraše pitome?
- Pod MI vi pretpostavljam podrazumijevate Bošnjake ?
U vašem pitanju osjećam klasičnu aktivnost bošnjačkog mehanizma prebacivanja krivice na drugoga. Taj način razmišljanja, oprostićete mi što se ne slažem s Vama, predstavlja zamku.Nemojte da idemo do Kosovske bitke! Nemojte da pravimo teorije zavjere! Prvo treba pospremiti u svom dvorištu. Bošnjake danas pljačkaju Bošnjaci, Bošnjake lažu Bošnjaci, Bošnjake manipulisu Bošnjaci, Bošnjake truju Bošnjaci. Hajmo ne govoriti o onom drugom. Inače će Bošnjaci postati psihijatrijski slučajevi zaljubljeni u ulogu žrtve, nepovezani, neorganizovani, neobrazovani. Prije svega Bošnjaci se trebaju osloboditi Bošnjaka kriminalaca da bi krenuli u stvarno građansko društvo.

Procitaj cijeli intervju sa Jasmilom
Prozor

Post by Prozor »

svaka joj cast
edinbug

Post by edinbug »

Pa to sto Jasmila kaze, Bakir i Senad Avdic kazuju godinama.
bez veze

Post by bez veze »

U vašem pitanju osjećam klasičnu aktivnost bošnjačkog mehanizma prebacivanja krivice na drugoga. Taj način razmišljanja, oprostićete mi što se ne slažem s Vama, predstavlja zamku.Nemojte da idemo do Kosovske bitke! Nemojte da pravimo teorije zavjere! Prvo treba pospremiti u svom dvorištu. Bošnjake danas pljačkaju Bošnjaci, Bošnjake lažu Bošnjaci, Bošnjake manipulisu Bošnjaci, Bošnjake truju Bošnjaci. Hajmo ne govoriti o onom drugom. Inače će Bošnjaci postati psihijatrijski slučajevi zaljubljeni u ulogu žrtve, nepovezani, neorganizovani, neobrazovani. Prije svega Bošnjaci se trebaju osloboditi Bošnjaka kriminalaca da bi krenuli u stvarno građansko društvo.

I ne samo Bosnjaci ...u svakom toru je ovo isto.Ali ljepse je pljuvati po onom drugom...
paratrooper

Post by paratrooper »

pa neka napravi drzavu samo za zene :P

muskarci ionako traze selamet na zapadu :lol:
Last edited by paratrooper on 05/03/2008 15:27, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

bez veze wrote:U vašem pitanju osjećam klasičnu aktivnost bošnjačkog mehanizma prebacivanja krivice na drugoga. Taj način razmišljanja, oprostićete mi što se ne slažem s Vama, predstavlja zamku.Nemojte da idemo do Kosovske bitke! Nemojte da pravimo teorije zavjere! Prvo treba pospremiti u svom dvorištu. Bošnjake danas pljačkaju Bošnjaci, Bošnjake lažu Bošnjaci, Bošnjake manipulisu Bošnjaci, Bošnjake truju Bošnjaci. Hajmo ne govoriti o onom drugom. Inače će Bošnjaci postati psihijatrijski slučajevi zaljubljeni u ulogu žrtve, nepovezani, neorganizovani, neobrazovani. Prije svega Bošnjaci se trebaju osloboditi Bošnjaka kriminalaca da bi krenuli u stvarno građansko društvo.

I ne samo Bosnjaci ...u svakom toru je ovo isto.Ali ljepse je pljuvati po onom drugom...

Ne da mi se šta Jaslina kaže ali ovo je 100% tačno što si napisao

samo da dodam da je meneni nastavnica katoličkog vjeronauka dakle dipl teolog rekla

pa šta... draže mi je kad me pokrada naš nego njihov :roll: :roll: :roll:

uskoro će doktorirati :shock:
lady midnight

Post by lady midnight »

komi wrote:
bez veze wrote:U vašem pitanju osjećam klasičnu aktivnost bošnjačkog mehanizma prebacivanja krivice na drugoga. Taj način razmišljanja, oprostićete mi što se ne slažem s Vama, predstavlja zamku.Nemojte da idemo do Kosovske bitke! Nemojte da pravimo teorije zavjere! Prvo treba pospremiti u svom dvorištu. Bošnjake danas pljačkaju Bošnjaci, Bošnjake lažu Bošnjaci, Bošnjake manipulisu Bošnjaci, Bošnjake truju Bošnjaci. Hajmo ne govoriti o onom drugom. Inače će Bošnjaci postati psihijatrijski slučajevi zaljubljeni u ulogu žrtve, nepovezani, neorganizovani, neobrazovani. Prije svega Bošnjaci se trebaju osloboditi Bošnjaka kriminalaca da bi krenuli u stvarno građansko društvo.

Ne da mi se šta Jaslina kaže ali ovo je 100% tačno što si napisao

samo da dodam da je meneni nastavnica katoličkog vjeronauka dakle dipl teolog rekla

pa šta... draže mi je kad me pokrada naš nego njihov :roll: :roll: :roll:

uskoro će doktorirati :shock:
ma pusti teologe :D chudna je to sorta :D posebno katolichki :D:D:D:D od njih chudniji su samo protestantski :D:D:D

a to za doktUre... daj molim te komi, otkad je to garancija da shovinizma nece biti? baci pogled na SANU i ko tamo sve sjedi... a i inache su ti intelktuValci uvijek glavni protagonisti nacionalnog "preporoda", gdje je upravo definisanje onog NASHEG uvijek apsolutno na prvom mjestu... shta te to chudi? :)
Post Reply