Jaran se pojavio nakon 15 godina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hrusta

#1 Jaran se pojavio nakon 15 godina

Post by hrusta »

eee raja ovako, znam negdje je bila slicna tema sto se tice ovoga ali nisam je fakat mogo naci da je nastavim sa ovim sljedecim pa evo ova nova tema. u dilemi sam pa reko da podjelim ovo sa vama jer sam siguran sam da se ovo slicno desilo nekome od vas.

e ovako, imo sam jarana on srbin ja bosanac i druzi li se prije rata, ista skola razred isti kvart, munto mu sestru, ono najbolji haveri, nama je tad bilo 15 godina. pocelo se kuhati u SA i on meni savjetuje da se ja i moji ako mozemo fatati noge jer ce biti ovde frka, eto on cuo preko svojih da ce biti belaja, a mi vi naivni ostadosmo, a da smo htjeli bjezati, kud cu.???? i tako njegovi se ufate noge i u BG, stari mu bio osto eto ko da cuva stan, . mojim ga bilo zao, eto sam covjek, pa mu nekolo puta posaljemo rucak (mama ono standardno, nema mu zene ko ce mu skuhati, haj odnesi covjeku). i tako je bilo 2-3 sedmice, i on se ispali i u BG kod svojih. uspio sam se cuti sa 'jaranom' jednom, mozda 2-3 mjeseca u rat, kaze mi doso mu tata, i eto ko prica se da je u nasem kvartu logor za neduzne srbe, itd (standardna propaganda), ja njemu je si ba normalan, ko ti to suplje prica. i to je bio zadnji razgovor sa njim (1992).

uvjek me je zanimalo gdje je, sta radi, pokuso sam ga guglovati ali nista konkrentno. i juce iz vedra neba, nazove njegova mama (ja bio na vikendici), moja mama se javi, je ste li vi to gospodjo hrustina mama i tako. posla zena plakati, eto njih (familiju) je stid sto se sve ovo desilo, nije ni njima bilo lako u BG, pita gdje sam ja, sta je sa mojim, moja mama pocne plakati, jer je njegova mama pitala za moga dajidju koji je moj 'jaran' znao (on nas je ko djecu vozo na njegovom tomosu, znao ga je, zivio je iza nase skole. i tako.... ona je uspljela naci nas novi br. tel. pa hoce da vidi da lli bi ja stupio u kontakt s njim, eto on prica o meni i mojima, povuko se u sebe, poslije oceve smrti prosle godine. moja mama se pravo iznenadila i ko ja, poslije 15 godina se ovo desi (nijedno pismo nisma o dnjih dobio u ratu a kamo li paket, fakat u vjek sam se nado da ce mi poslati nesto, imo sam malog brata tada, pa mogli su nesto, ali et ne bi). mama je rekla da nisam kuci, da sam vani pa ce vidjeti kad se ja vratim. nazove me me mama onda i kaze to , ja se fakat zijanio i kaze zena ce opet zvati oko 5 da vidi sta ja kazem. nazove ona poslije 5, da vidi (nisam se bio vrato jos) i moja joj mama tako kaze, da nezna hocu li ga ja kontaktirati, dosta se toga desilo kaze moja mama, itd. zena opet pocne plakati kaze nisu oni ucestvovali u ratu niti njena familija. jadna moja mama sve oko nje prelazi, pa je podsjeti na dajidju pa opet place....

raja, sta bi vi uradili??? st cu mu reci, sta me kontaktira poslije 15 godina, mogo sa zaginuti ko sto je 10.000 raje u SA zijanilio glavu. imamo osjecaj da bi se posvadjo sa njim. imam novi zivot, sta imam mjesati proslost....
neznam ni sam, kad pitam mamu za savjet, ona samo kaze: nemoj molimte vise o tome, dosta nam je bilo rata i sjecanja.... i jos ovo sada. nemogu vjerovati da poslije 15 godina ovo se desi.....
karanana

Post by karanana »

Ne kontam. Jesu se vratili? Sta tacno hoce od tebe? Pa ako ti je bio najbolji jaran sta fali da mu se javis. Pa sta ako su otisli u Beograd. na hiljada je Bosnjana otislo u Hrvatsku, Tursku, Svicarsku, Njemacku pa njih niko ne krivi. Ok beograd jeste neprijateljski grad ali barem su se ljudi sklonili i koliko toliko neutralni bili. nije mu se stari popeo na brdo kad je pobjego.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Neka sjedne u autobus/kola/avion pa neka dodje sam do Sarajeva i kaze sta ima, neka potrazi tog prijatelja do kojeg mu je stalo...
Ili je zaboravio gdje je Sarajevo?
klixober

Post by klixober »

Ne znam sta da ti kazem.Imao sam prijatelja Srbina,nestao je malo prije pocetka rata.Strah me da googlam za njim,da njegovi nisu bili na brdu.Ovako neka mi ostane u lijepom sjecanju na zajednickim fotografijama.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

karanana wrote:Ne kontam. Jesu se vratili? Sta tacno hoce od tebe? Pa ako ti je bio najbolji jaran sta fali da mu se javis. Pa sta ako su otisli u Beograd. na hiljada je Bosnjana otislo u Hrvatsku, Tursku, Svicarsku, Njemacku pa njih niko ne krivi. Ok beograd jeste neprijateljski grad ali barem su se ljudi sklonili i koliko toliko neutralni bili. nije mu se stari popeo na brdo kad je pobjego.
Sto ga ti nasminka sve.... :roll:
*mima*

#6 Re: Jaran se pojavio nakon 15 godina

Post by *mima* »

hrusta wrote:eee raja ovako, znam negdje je bila slicna tema sto se tice ovoga ali nisam je fakat mogo naci da je nastavim sa ovim sljedecim pa evo ova nova tema. u dilemi sam pa reko da podjelim ovo sa vama jer sam siguran sam da se ovo slicno desilo nekome od vas.

e ovako, imo sam jarana on srbin ja bosanac i druzi li se prije rata, ista skola razred isti kvart, munto mu sestru, ono najbolji haveri, nama je tad bilo 15 godina. pocelo se kuhati u SA i on meni savjetuje da se ja i moji ako mozemo fatati noge jer ce biti ovde frka, eto on cuo preko svojih da ce biti belaja, a mi vi naivni ostadosmo, a da smo htjeli bjezati, kud cu.???? i tako njegovi se ufate noge i u BG, stari mu bio osto eto ko da cuva stan, . mojim ga bilo zao, eto sam covjek, pa mu nekolo puta posaljemo rucak (mama ono standardno, nema mu zene ko ce mu skuhati, haj odnesi covjeku). i tako je bilo 2-3 sedmice, i on se ispali i u BG kod svojih. uspio sam se cuti sa 'jaranom' jednom, mozda 2-3 mjeseca u rat, kaze mi doso mu tata, i eto ko prica se da je u nasem kvartu logor za neduzne srbe, itd (standardna propaganda), ja njemu je si ba normalan, ko ti to suplje prica. i to je bio zadnji razgovor sa njim (1992).

uvjek me je zanimalo gdje je, sta radi, pokuso sam ga guglovati ali nista konkrentno. i juce iz vedra neba, nazove njegova mama (ja bio na vikendici), moja mama se javi, je ste li vi to gospodjo hrustina mama i tako. posla zena plakati, eto njih (familiju) je stid sto se sve ovo desilo, nije ni njima bilo lako u BG, pita gdje sam ja, sta je sa mojim, moja mama pocne plakati, jer je njegova mama pitala za moga dajidju koji je moj 'jaran' znao (on nas je ko djecu vozo na njegovom tomosu, znao ga je, zivio je iza nase skole. i tako.... ona je uspljela naci nas novi br. tel. pa hoce da vidi da lli bi ja stupio u kontakt s njim, eto on prica o meni i mojima, povuko se u sebe, poslije oceve smrti prosle godine. moja mama se pravo iznenadila i ko ja, poslije 15 godina se ovo desi (nijedno pismo nisma o dnjih dobio u ratu a kamo li paket, fakat u vjek sam se nado da ce mi poslati nesto, imo sam malog brata tada, pa mogli su nesto, ali et ne bi). mama je rekla da nisam kuci, da sam vani pa ce vidjeti kad se ja vratim. nazove me me mama onda i kaze to , ja se fakat zijanio i kaze zena ce opet zvati oko 5 da vidi sta ja kazem. nazove ona poslije 5, da vidi (nisam se bio vrato jos) i moja joj mama tako kaze, da nezna hocu li ga ja kontaktirati, dosta se toga desilo kaze moja mama, itd. zena opet pocne plakati kaze nisu oni ucestvovali u ratu niti njena familija. jadna moja mama sve oko nje prelazi, pa je podsjeti na dajidju pa opet place....

raja, sta bi vi uradili??? st cu mu reci, sta me kontaktira poslije 15 godina, mogo sa zaginuti ko sto je 10.000 raje u SA zijanilio glavu. imamo osjecaj da bi se posvadjo sa njim. imam novi zivot, sta imam mjesati proslost....
neznam ni sam, kad pitam mamu za savjet, ona samo kaze: nemoj molimte vise o tome, dosta nam je bilo rata i sjecanja.... i jos ovo sada. nemogu vjerovati da poslije 15 godina ovo se desi.....

Imas li ti vise o cemu da pricas sa njim?
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

ja bih se javila,cisto da cujem pricu...ipak ste bili najbolji jarani...kad se cujete prvi put,onda odluci zelis li imati kontakta s njim ili ne.
amrino

Post by amrino »

Kako god okrenem- meni nekako odzvanja u glavi ono da ste mu vi nosili rucak a on pricao o logorima... :x
Ali eto- budi ti bolji od njega tj. njih- nazovi, popricaj, kulturno i suzdrzano i pitaj sta zeli i kako mu mozes pomoci...Ti mozes sta hoces jer ti je obraz cist.
hrusta

Post by hrusta »

karanana wrote:Ne kontam. Jesu se vratili? Sta tacno hoce od tebe? Pa ako ti je bio najbolji jaran sta fali da mu se javis. Pa sta ako su otisli u Beograd. na hiljada je Bosnjana otislo u Hrvatsku, Tursku, Svicarsku, Njemacku pa njih niko ne krivi. Ok beograd jeste neprijateljski grad ali barem su se ljudi sklonili i koliko toliko neutralni bili. nije mu se stari popeo na brdo kad je pobjego.

ma jok nisu se vratili jos su u SRB , proda li su stan, kad su delozirali shehidsku familiju, pa i da se hoce vratiti nema gdje. ne kazem da su njegovu ucestvovali (mozda je bi na kosovu, bio je u godinama za vojske u tom periodu). ali ne kontam sto je trebalo proci 15 godina, ali doduse nije on nazvo nego njegova mama, ono sto je rekla i zabrinu lo je moju mamu a to je ljedece: povuko se u sebe, neprica puno i izgleda tuzan, i razgovor/kontak sa mnom bih ga obradovo........ :shock:

fakat ne kontam, mozda je frajer u krizi ili tako nesto, pa se njegova mama sada brine, pa trazi nacine da ga vrati u normalu, eto zavrsio je fax nesto oko eu integracija, tako nesto....... nekontam ovoliko vremena prodje i odjednom.....
*mima*

Post by *mima* »

hrusta wrote:

ma jok nisu se vratili jos su u SRB , proda li su stan, kad su delozirali shehidsku familiju, pa i da se hoce vratiti nema gdje. ne kazem da su njegovu ucestvovali (mozda je bi na kosovu, bio je u godinama za vojske u tom periodu). ali ne kontam sto je trebalo proci 15 godina, ali doduse nije on nazvo nego njegova mama, ono sto je rekla i zabrinu lo je moju mamu a to je ljedece: povuko se u sebe, neprica puno i izgleda tuzan, i razgovor/kontak sa mnom bih ga obradovo........ :shock:

fakat ne kontam, mozda je frajer u krizi ili tako nesto, pa se njegova mama sada brine, pa trazi nacine da ga vrati u normalu, eto zavrsio je fax nesto oko eu integracija, tako nesto....... nekontam ovoliko vremena prodje i odjednom.....
On u krizi a mi nismo u krizi............. :x
amrino

Post by amrino »

mima wrote:
hrusta wrote:

On u krizi a mi nismo u krizi............. :x
Ti mu ga onda trebas doc ko Apaurin? :?
klixober

Post by klixober »

Valjda je stekao nove prijatelje u BG azdnjih 15 godina,malo je cudno da njegova mama misli da mu ti mozes pomoci obzirom da se niste vidjeli ni culi 15 godina.
Mozda je njegova kriza vezana za rat,mozda ga pece savjest radi necega.
Edoxxx

Post by Edoxxx »

hrusta wrote:

Ocito se ne namjeravaju vratiti u Rajvosa ... ja licno ne vidim razloga zasto bi stupio u kontakt s njim ... mislim ... javlja se nakon 15 godina zato sto je "u krizi" ... bi li ti se javio da nije u krizi? zapitaj se malo.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Razne interesne grupe ljudi svakodenvno stupaju u ponovne jako bliske i prijateljske kontakte sa nadom da ce stvoriti bolju buducnost i sebi ali najbitnije svojoj djeci.

Prijateljstva nikad nemogu biti negativne stvari.

Ako nadjes snage da predjes preko nakupljenih emocija stuti sa njim u kontakt, saslusaj njegovu pricu pa ocijeni ima li tu prostora za neko obnavljanje prijateljstva.
hrusta

Post by hrusta »

komeba wrote:Valjda je stekao nove prijatelje u BG azdnjih 15 godina,malo je cudno da njegova mama misli da mu ti mozes pomoci obzirom da se niste vidjeli ni culi 15 godina.

fakat i ja nekontam sto je to njegova mama uradila, a ne on. a gdje su BG raja. mogo je i on mene gugloovati da je htjeo, naso bi nesto. :shock:
trinaesti

Post by trinaesti »

vidi. i meni se desila slicna stvar.

vratio mi se jaran iz osnovne (bili smo pravo dobri jarani, koliko se to moze biti u tim godinama).

zivjeli smo u istoj zgradi, samo drugi ulaz. tako da smo se druzili i van skolskih klupa.

stari mu je bio ok, stara ok. pred rat se jedino sjecam male znacke iznad tv u njihovom stanu. bila je to srpska trobojka sa 4C koje do tada nije bilo. a ja tada nisam ni znao sta je 4C ni cija je to zastava.

medjutim, kad je poceo rat, oni nisu otisli odavde. jedino sto nikada, ama bas nikada nisam vidio da su dosli u skloniste gdje se za vrijeme prve uzbune skrilo pola naselja. u naselju postoje dva ogromna atomska sklonista. njih nije bilo niti jednom.

ostali su s nama do 1994 i onda otisli. iznenada. bez pozdrava.

u ratu smo prodavali cigarete zajedno. kutije i na komad.

ja, prvi ili drugi razred tada, nisam bio vican u prodaji cigareta. jednostavno nisam imao shlifa.

i sjecam se sljedece scene, koja mi je ostala u sjecanju i nece nikad otici.

on i ja prodajemo partner. 3 kutije 10 DM. dolazi lik i nudi crne kozne rukavice za 3 kutije. jaran kaze:

evo tebi 10 DM, on ce meni dat rukavice a ti njemu tri kutije. i od tada me krenula prodaja. a do tog momenta nisam prodao ni jednu kutiju. jer je na tom mjestu bilo 10 ljudi koji su prodavali cigarete.

i onda je otisao. nedugo nakon toga.

nigdje pa ni na googleu nisam ga mogao naci. ni bilo kakvu informaciju.

a onda mi buraz kaze da ga je vidio kod njega u radnji.

i onda jos kaze da je tu vec 6 mjeseci. to mi je bilo jako cudno. biti tu a ne javiti se.
sutradan mi stari veli evo ti broj, dao mi ...., vidio me u prodavnici.

i javim mu se.

sjednemo. popijemo kafu nakon 13. godina.

kaze stari mu je poginuo, godinu dana nakon sto su otisli. ja ga se sjecam kao dobrog covjeka, kakav je i ovaj moj jaran.
ali kaze da to i nije za price. a ja sam cuo da je poginuo u ratu, ali nisam htio dalje da pitam. jer vidim da mu nije prijatno.

bio je u novom sadu cijelo vrijeme i to je ukratko to je to.

bili smo jos par puta na kafama. i sad se cujemo. ne bas tako cesto, ali eto. tu je i zivot ide dalje.

sve u svemu drago mi je da sam ga opet vidio.
KENJAC

Post by KENJAC »

Da si ti njemu pravi jaran i on tebi, naravno, ne bi ti to sve prvo isprico nama na forumu, nego s njim u cetiri oka. Samo tebi su sad neku drugi ljudi jarani, oni sto 92' ostadose. Oni sto su otisli nisu ti vise jarani. Oprosti al ja imam neki drugi kriterij za odlucivanje ko mi je jaran a ko ne! Ja iz tvoje price ne skontah da je ON uzeo aktivnu ulogu u ratu, ni on ni njegovi! S toga on je za mene cist! A o supljim pricama tipa "mudzahedinski logori" vjerovatno i ti sam znas koliko ih je suplih bilo i sa "nase" strane. Branko Milicevic "KOCKICA" i Dragan bjelogrlic poginuli na tenku negdje oko koridora... je samo jedna od njih. Jaranstvo je nesto sto il imas il nemas, jarane moj!!!
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

...
Last edited by Amazonka27 on 28/06/2010 16:48, edited 1 time in total.
aminchev2

Post by aminchev2 »

ovako...

ako se vec dvoumis, nemoj se vidjeti sa njim.
on tebe zove zato sto se osjeca krivim, i sa tim pokusava da ocisti taj svoj osjecaj.
a da ga je stvarno zanimalo, ne bi on majku slao da te kontaktira

prekrizi to.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

.... Razgovor i dijalog.... bez očekivanja, nadanja ali i predasuda.... i sve ćeš saznati...
hrusta

Post by hrusta »

KENJAC wrote:Da si ti njemu pravi jaran i on tebi, naravno, ne bi ti to sve prvo isprico nama na forumu, nego s njim u cetiri oka. Samo tebi su sad neku drugi ljudi jarani, oni sto 92' ostadose. Oni sto su otisli nisu ti vise jarani. Oprosti al ja imam neki drugi kriterij za odlucivanje ko mi je jaran a ko ne! Ja iz tvoje price ne skontah da je ON uzeo aktivnu ulogu u ratu, ni on ni njegovi! S toga on je za mene cist! A o supljim pricama tipa "mudzahedinski logori" vjerovatno i ti sam znas koliko ih je suplih bilo i sa "nase" strane. Branko Milicevic "KOCKICA" i Dragan bjelogrlic poginuli na tenku negdje oko koridora... je samo jedna od njih. Jaranstvo je nesto sto il imas il nemas, jarane moj!!!

razlog st ovo isprica vama je, jer sam fakat se zijanio da me on tj. njegovi kontaktiraju poslije 15god. pokusavo sam ga kotaktirati u ratu poslo sam bio 4 one poruke preko crvenog krsta, ali nista, naso 5 osoba pod istim imenom i prezimenom i svima poslo isi e-mail ako si to ti javi se, ali nista to je bilo 1998, 1999 cuo sam da mu je mama i setra dosla i OTISLa is SA kad su prodali stan, pa mogli su tada u saducic ubaciti poruku. sto se tice jeli otiso ili osto, nemam nist protiv nikoga sto je otiso, ako je mogo i gdje imo neka je vala, pa bar se ne nagleda strahota. da smo i mi imali gdje otici otisli bi vala, znaci sto se ovoga tice to mu fakat ne zamjerim. pa mogo je 96, 97 ili 98 uspostaviti kontakt da vidi jesam li ja prezivio, pa eboga ko je bio u opkoljenom gradu ja ili on???? drugi jedan jaran je bio u njemackoj ali je bar uspio (poruke crvenog krsta) 2-3 puta stupiti u kontakt, i evo ga ima nekoliko god. vratio se u SA i cesto se vidimo. moras me razumjeti, nemam ja nista protiv njega, ali ovoliko vremena prodje, i odjednom ovo. za dezinfomacije/ublehe se potpuno slazem....
rundo

Post by rundo »

komeba wrote:Valjda je stekao nove prijatelje u BG azdnjih 15 godina,malo je cudno da njegova mama misli da mu ti mozes pomoci obzirom da se niste vidjeli ni culi 15 godina.
Bosanac je Bosanac i ostace Bosanac i u po Beograda i u po Zagreba...Ja to stalno tvrdim, ali to izgleda mnogi nemogu sebi da priznaju...
Sto se tice kafe, ako ti nije uradio nista nazao, sta ti fali cuti se sa njim...pa i kafu popiti...ja sam uvijek za kafu :D A ako vidis da to nije vise to...barem nije do tebe
klixober

Post by klixober »

Zovni ga na forum da pratimo vas razgovor :D
Maraschino

Post by Maraschino »

hrusta,

u potunosti te shvatam.Radi sta hoces a ja znam sta bih uradio.Zdravo za zdravo ne kosta nista a sve preko toga bilo bi uvlacenje i do novog razocarenja.Ne mislim na novi rat nego novi razlaz, jer vas dva ste dva razlicita svijeta.Biti ce zanimljivo ispocetka dok ne spoznate koliko ste udaljeni jedan od drugog da to ne moze dugorocno funkcionisati.

Mene interesuje druga stvar. Na ovakve primjere smo navikli ali ima li primjera u obrnutom smislu da je neki Hrvat ili Bosnjak pocetkom rata "dobrovoljno" napustio svoje mjesto bez pozdrava sa komsijama Srbima i nakon izvjesnog vremena pojavio se u svom mjestu i svojoj kuci.Kakve su reakcije bile nakon odlaska (moglo se cuti) i kakve su bile nakon povratka.Mislim na reakcije poznanika od prije.Jesu li odnosi isti prije i poslije?
NIN

Post by NIN »

hrusta wrote:razlog st ovo isprica vama je, jer sam fakat se zijanio da me on tj. njegovi kontaktiraju poslije 15god. pokusavo sam ga kotaktirati u ratu poslo sam bio 4 one poruke preko crvenog krsta, ali nista, naso 5 osoba pod istim imenom i prezimenom i svima poslo isi e-mail ako si to ti javi se, ali nista to je bilo 1998, 1999 cuo sam da mu je mama i setra dosla i OTISLa is SA kad su prodali stan, pa mogli su tada u saducic ubaciti poruku. sto se tice jeli otiso ili osto, nemam nist protiv nikoga sto je otiso, ako je mogo i gdje imo neka je vala, pa bar se ne nagleda strahota. da smo i mi imali gdje otici otisli bi vala, znaci sto se ovoga tice to mu fakat ne zamjerim. pa mogo je 96, 97 ili 98 uspostaviti kontakt da vidi jesam li ja prezivio, pa eboga ko je bio u opkoljenom gradu ja ili on???? drugi jedan jaran je bio u njemackoj ali je bar uspio (poruke crvenog krsta) 2-3 puta stupiti u kontakt, i evo ga ima nekoliko god. vratio se u SA i cesto se vidimo. moras me razumjeti, nemam ja nista protiv njega, ali ovoliko vremena prodje, i odjednom ovo. za dezinfomacije/ublehe se potpuno slazem....
USPOSTAVI KONTAKT!

Nista te ne kosta popricati sa covjekom PREKO TELEFONA. Bit ce i tebi i njemu lakse - tebi zato sto ces vidjeti o cemu se radi a jaranu iz njemu znanih razloga za koje ces mozda i sam saznati u razgovoru.

Pozdrav...
Post Reply