Japanska auta, da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
lavic
#226 Re: Japanska auta, da ili ne?
Japanci su stvarno dobra auta, ali da bi za moj ukus lijepo i dobro izgledao i da bi se odlucio na kupovinu onda skoro pa mora biti full opremljen, a tad je vec toliko skup da se moze uzeti nijemac da ga proberes, i tad vec japanac meni gubi smisao.
- drndalo
#227 Re: Japanska auta, da ili ne?
Izvini, ali kod japanaca je jos uvijek vise opreme za manje para, nego kod vise-evropske kreme... Tako da dok naslazes opreme po svom ukusu, naslazi istu i kod evropljana, jer je kod njih obicno treba duze slagati, pa onda pogledaj cijenu u tog evropljanina...
-
lavic
#228 Re: Japanska auta, da ili ne?
Posto me vuces za jezik, kad vidim kod Toyote avensis ne obojen gepek unutra zgadi mi se auto odmah i jos cista obraza traze 40+ hiljada KM, europska auta imaju ofarban gepeke i u nizim klasama no sto je avensis, a o drugim detaljima necu ni pisati. Ako ne vjerus otidzi i vidi.drndalo wrote:Izvini, ali kod japanaca je jos uvijek vise opreme za manje para, nego kod vise-evropske kreme... Tako da dok naslazes opreme po svom ukusu, naslazi istu i kod evropljana, jer je kod njih obicno treba duze slagati, pa onda pogledaj cijenu u tog evropljanina...
- drndalo
#229 Re: Japanska auta, da ili ne?
Nikoga ja ne vucem za jezik, a ako se osjecas tako, bujrum.
Neobojen gepek iznutra ? Sta tacno mislis pod tim ? Da nije ostavljena crvena temeljna boja...???
Pricao si i o opremi, jel to ono sto je donedavno kod evropljana podrzaumijevalo FULL=manuelna klima+el. prozori naprijed ???
Neobojen gepek iznutra ? Sta tacno mislis pod tim ? Da nije ostavljena crvena temeljna boja...???
Pricao si i o opremi, jel to ono sto je donedavno kod evropljana podrzaumijevalo FULL=manuelna klima+el. prozori naprijed ???
-
Melami
#230 Re: Japanska auta, da ili ne?
POtpuno tacno.lavic wrote:Japanci su stvarno dobra auta, ali da bi za moj ukus lijepo i dobro izgledao i da bi se odlucio na kupovinu onda skoro pa mora biti full opremljen, a tad je vec toliko skup da se moze uzeti nijemac da ga proberes, i tad vec japanac meni gubi smisao.
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#231 Re: Japanska auta, da ili ne?
Melami wrote:POtpuno tacno.lavic wrote:Japanci su stvarno dobra auta, ali da bi za moj ukus lijepo i dobro izgledao i da bi se odlucio na kupovinu onda skoro pa mora biti full opremljen, a tad je vec toliko skup da se moze uzeti nijemac da ga proberes, i tad vec japanac meni gubi smisao.
Japanca dobijes sa opremom koja se kod njemaca naplacuje tako da to nije isto. Dobijes brdo opreme koja se kod WV koncerna naplacuje kao da smo u 1990 a ne u 2012. godini.Jedino sto ne valja npr. kod Toyote jeste sto nema dodavanja opreme u paket nego samo opremu koja dolazi u tom paketu.
-
Miro Spiro
#232 Re: Japanska auta, da ili ne?
Melami wrote:POtpuno tacno.lavic wrote:Japanci su stvarno dobra auta, ali da bi za moj ukus lijepo i dobro izgledao i da bi se odlucio na kupovinu onda skoro pa mora biti full opremljen, a tad je vec toliko skup da se moze uzeti nijemac da ga proberes, i tad vec japanac meni gubi smisao.
Japanca dobijes sa opremom koja se kod njemaca naplacuje tako da to nije isto. Dobijes brdo opreme koja se kod WV koncerna naplacuje kao da smo u 1990 a ne u 2012. godini.Jedino sto ne valja npr. kod Toyote jeste sto nema dodavanja opreme u paket nego samo opremu koja dolazi u tom paketu.
-
zemo_online
#233 Re: Japanska auta, da ili ne?
kolko trose japanska auta?
-
zemo_online
#234 Re: Japanska auta, da ili ne?
kolko trose japanska auta?
-
Miro Spiro
#235 Re: Japanska auta, da ili ne?
Yaris po gradu 3-4 litra Land Cruiser V8 nekih 15-20 litara.
-
Kiberluskoni
#236 Re: Japanska auta, da ili ne?
Dam mu Yarisa na poklon ko mu obori prosječnu potrošnju u gradu na 5 litara (ne mora 3-4). 1.3 benzin, 2008. godište troši 7.5 litara isključivo gradske vožnje (8.5 mu je najgori rezultat izmjeren u mom slučaju). Otvorena cesta može ići na 4.5-5 (moj najbolji rezultat je 4.7, Sarajevo-B. Brod, sa upaljenom klimom, punim gepekom, dvije odrasle osobe i brzinom u rasponu 80-90 km/h). Čim izađeš na autoput, potrošnja ide na 6.5 litara. Doduše, moram naglasiti da se stvarno ne smatram štedljivim vozačem (mislim da me skuplje dođu živci od guslanja i igranja sa motorom na rubu gašenja, pa to i ne pokušavam).
Auris, 1.4 dizel 90ks, 2007. godište na otvorenom sa bezbroj preteknutih auta (opet totalno neekonomična vožnja), potrošnja je 4.6 prosjek. Opet, jednom mi je na dionici od Tešnja do Zenice uspjelo oboriti potrošnju na 3.6, ali je totalno nerelevantno, jer ne znam nikoga ko može tako stalno voziti i totalno se fokusirati na papučicu gasa i obrtomjer (možda griješim, ali nekako mi nije merak uštediti par maraka ako za to moram puzati za šleperom i doći sat kasnije nego što sam mislio).
Jedna napomena, po mom iskustvu, Toyotini board computeri lažu na štetu auta, tj. u gore navedenom slučaju sa Yarisom, bc je pokazivao 5.1 prosjek, dok je na pumpi ispalo da je potrošio 4.7. Aurisovi prosjeci su sa bc i nisam ih testirao na pumpi do sada.
Inače mi nikada nije bio jasan koncept laganja oko potrošnje goriva. Kome i šta dokazuješ time??? Često imam osjećaj da ljudi autima dodjeljuju ljudske osobine, pa ispade da je naći dobro auto ko naći dobrog životnog partnera i onda krenu bajke i lovačke. Ovako imam jarana koji pošteno kaže da mu potrošnja na B6 Passatu 2.0 TDI 140ks zna otići na preko 10 po prigradskim naseljima, dok se njegov komšo kune da mu identično auto ne uzme preko 6
. Ako hoćeš 10% uštede, vozi se 10% manje i eto ti direktne i višestruke koristi.
Auris, 1.4 dizel 90ks, 2007. godište na otvorenom sa bezbroj preteknutih auta (opet totalno neekonomična vožnja), potrošnja je 4.6 prosjek. Opet, jednom mi je na dionici od Tešnja do Zenice uspjelo oboriti potrošnju na 3.6, ali je totalno nerelevantno, jer ne znam nikoga ko može tako stalno voziti i totalno se fokusirati na papučicu gasa i obrtomjer (možda griješim, ali nekako mi nije merak uštediti par maraka ako za to moram puzati za šleperom i doći sat kasnije nego što sam mislio).
Jedna napomena, po mom iskustvu, Toyotini board computeri lažu na štetu auta, tj. u gore navedenom slučaju sa Yarisom, bc je pokazivao 5.1 prosjek, dok je na pumpi ispalo da je potrošio 4.7. Aurisovi prosjeci su sa bc i nisam ih testirao na pumpi do sada.
Inače mi nikada nije bio jasan koncept laganja oko potrošnje goriva. Kome i šta dokazuješ time??? Često imam osjećaj da ljudi autima dodjeljuju ljudske osobine, pa ispade da je naći dobro auto ko naći dobrog životnog partnera i onda krenu bajke i lovačke. Ovako imam jarana koji pošteno kaže da mu potrošnja na B6 Passatu 2.0 TDI 140ks zna otići na preko 10 po prigradskim naseljima, dok se njegov komšo kune da mu identično auto ne uzme preko 6
-
jefferson
#238 Re: Japanska auta, da ili ne?
Ja sam nekad imao Mazdu Xedos 9. Extra auto.
Medjutim dnas ne znam da bi uzeo nekog japanca.
Nedavno sam promjenio auto i fakat nista nisam nasao na strani japanaca da covjeka moze privuci. Toliko su im auta neoriginalan da je to uzas jedan.
Lexuse sam isto gledao, ali bili su van domasaja, i tu vec mozes uzet BMW.
Toyota? Njima bi bilo sevap poslati dizajnera nekog. Ono sto oni rade sa autima je kriminal.
Nedavno sam rentao Mazdu 6. Ok, ali vidim da nema rucke na krovu iznad vozaca da bi se ustedilo pa jebemu mozel se potrositi par eura jos. Ili Honda. Gledam Accord prije par sedmica, otvorim gjepek ono sve neke neravnine ne mozes nista normalno unutra staviti. Gledam akrakteristike motora, promjena zupcastog remena na 90,000km. Pa svi su pomjerili remen na oko 150,000km Honda jos drzi na 90,000.
O novom Civicu je bespredmetno pricati. Plastika unutra je na razini Trabanta!
Medjutim dnas ne znam da bi uzeo nekog japanca.
Nedavno sam promjenio auto i fakat nista nisam nasao na strani japanaca da covjeka moze privuci. Toliko su im auta neoriginalan da je to uzas jedan.
Lexuse sam isto gledao, ali bili su van domasaja, i tu vec mozes uzet BMW.
Toyota? Njima bi bilo sevap poslati dizajnera nekog. Ono sto oni rade sa autima je kriminal.
Nedavno sam rentao Mazdu 6. Ok, ali vidim da nema rucke na krovu iznad vozaca da bi se ustedilo pa jebemu mozel se potrositi par eura jos. Ili Honda. Gledam Accord prije par sedmica, otvorim gjepek ono sve neke neravnine ne mozes nista normalno unutra staviti. Gledam akrakteristike motora, promjena zupcastog remena na 90,000km. Pa svi su pomjerili remen na oko 150,000km Honda jos drzi na 90,000.
O novom Civicu je bespredmetno pricati. Plastika unutra je na razini Trabanta!
-
Miro Spiro
#239 Re: Japanska auta, da ili ne?
Kako vozis ne znam ali kod Yarisa je potrošnja meni takva. Ovaj sto priča o rucicama i Lexusima vidi se da je Balkansko razmišljanje za njega jedan golf II diesel.
-
Melami
#240 Re: Japanska auta, da ili ne?
Malo. Auto nakon 200k kilometara predjenih trosi isto kao kad je bilo novo. Ja sa japancem trosim oko 10 litara. Auto ima dosta kilometara. Motor jak, 255konja, po papirima trosi od 10-13litara. Znaci star mmotor a ima minimalnu potrosnju. Drugo auto koje imam, nije japanac, motor duplo slabiji, manje kilometara, proizvodjac kaze da trosi od 8 do 12 litara a ja ga nikad u zivotu nisam vozio ispod 11 litara, iako uvijek na autoputu vozim. Japanac o kojem govorim je nissan/infiniti.test01 wrote:kolko trose japanska auta?
-
lavic
#241 Re: Japanska auta, da ili ne?
Nije ostavljena crvena vec siva temeljna zastita, volan i rucica mjenjaca obicni na nivou yuge plastika, jeftini zvuk pri zatvaranju vrata kao da si lift zatvorio, dizajn necu komentarisati jer je to vise stvar ukusa.drndalo wrote:
Kod europskih auta mozes uzeti par stvari i auto izgleda pristojno, dok kod japanaca to nemozes vec moras uzeti paket. Pored toga kod europskih auta sva sigurnosna oprema ide vec u seriji, a kod japanaca ide sa paketima.
-
Melami
#242 Re: Japanska auta, da ili ne?
Toyota i honda su precjenjeni, isto kao i vw u evropi.
MAzda i nissan su dobra auta.
MAzda i nissan su dobra auta.
- HAVANA
#243 Re: Japanska auta, da ili ne?
Sto se tice pouzdanosti,kvalitete,kvarova...nema im premca.Ali sa cijenom rabljenih su jako teski za kupovinu,drze cijenu nenormalno(sto i dosta govori o kvalitetu)Za jebenu malu hondu civic
sa dobrom opremom i kilometrima,recimo 2006g mogu kupiti glat passata 2006g pa cak i audija a6 
Za dobru toyotu yaris kupim glat golfa5,za dobru rav4 2002g d4d ,kupim glat audi a6 allroad tdi i jos mi ostane para...
Da ne govorim o carini od 16% sto se takodje odrazi na cijenu...
Al sto jest,jest...Ne razumijem se apsolutno u mane i kvarove tih auta...Jos ni jedno nisam nisam popravljao od ovih sto sam imao...
Znaci...da!
Za dobru toyotu yaris kupim glat golfa5,za dobru rav4 2002g d4d ,kupim glat audi a6 allroad tdi i jos mi ostane para...
Al sto jest,jest...Ne razumijem se apsolutno u mane i kvarove tih auta...Jos ni jedno nisam nisam popravljao od ovih sto sam imao...
Znaci...da!
- johntra
#244 Re: Japanska auta, da ili ne?
meni lično ne smeta što dno prtljažnika nije obojen, kao eto, toliko često dižemo tapaicrung da nam to stalno bode oči..totalno nebitno...što se tiče plastike, ona nije ništa lošija nego kod većine konkurenata, samo što je kod njih reciklirana, a Toyota se toga ne stidi, već to sa ponosom naglašava, dok drugi većinom tu činjenicu kriju...što se tiče uzimanja paketa opreme i kod Toyote je moguća narudžba pojedinačnih opcija, paketi opreme su tu samo da bi se olakšalo kupcu...lavic wrote: Nije ostavljena crvena vec siva temeljna zastita, volan i rucica mjenjaca obicni na nivou yuge plastika, jeftini zvuk pri zatvaranju vrata kao da si lift zatvorio, dizajn necu komentarisati jer je to vise stvar ukusa.
Kod europskih auta mozes uzeti par stvari i auto izgleda pristojno, dok kod japanaca to nemozes vec moras uzeti paket. Pored toga kod europskih auta sva sigurnosna oprema ide vec u seriji, a kod japanaca ide sa paketima.
http://www.toyotaadria.com/ba/pdf/cjeni ... vensis.pdf
- HAVANA
#245 Re: Japanska auta, da ili ne?
Dede mi,dobar yugo
Accord

Civic

Accord

Civic

-
lavic
#246 Re: Japanska auta, da ili ne?
Havana, koliko para je ova Honda, pa da se svi smijemo?
Johntra, obrati paznju na ovaj detalj sa cjenovnika,"
INFORMATIVNI CIJENIK
DODATNE OPREME
Sve navedene cijene uključuju i trošak ugradnje".
INFORMATIVNI CIJENIK
DODATNE OPREME
- zambaklija
#247 Re: Japanska auta, da ili ne?
evo ti statistike ADACa najvećeg auto kluba u evropi,što se tiče kvarova i ostajanja na cesti....
http://www.kfzticker.de/wissen/adac-pan ... stik-2011/
- Mis mekinjas
#248 Re: Japanska auta, da ili ne?
Honda Civic zavisi od jačine, pređenih kilometara, godine proizvodnje 11 000€ - 16 000€.
Ova nova je proglašena najsigurnijim Europskim autom 2012. godine

JEDNOM HONDA, UVIJEK HONDA.
Ova nova je proglašena najsigurnijim Europskim autom 2012. godine

JEDNOM HONDA, UVIJEK HONDA.
- HAVANA
#249 Re: Japanska auta, da ili ne?
Evo jednog vozaca honde.Usput,jebizovno stoji zenama
Hajd nabroj probleme koje si imala sa ovim autom?
Hajd nabroj probleme koje si imala sa ovim autom?
-
Melami
#250 Re: Japanska auta, da ili ne?
hahahahhahalavic wrote:Havana, koliko para je ova Honda, pa da se svi smijemo?
INFORMATIVNI CIJENIK
DODATNE OPREME
Ovo je prejako.