Japanac ili Nijemac
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
Ako si pravi covjek stavit ces ruku na srce i kupiti svabsko auto , bilo koje , sva su dobra. Pa sta to mi imamo sa Japanom pa da kupujemo njihova auta . Kupovinom svapskog auta ili jos bolje Skode ( Oktavija je strasan auto) pomazes domacu industiju. Na Japanskom auto mozes nesto malo ustediti ali zamisli sta ce biti ako svi pocnemo tako razmisljati te kupovati Japanska auta. Ako nevolis svabska auta kupi : Talijana , Francuza, sve samo ne Japanca i Amera.
-
The_Flyer2002
sranje zesce. i to nije japanac vec koreanacstidljiv wrote:A sta fali Hyundai-u ?? Svi spominjete toyote ovo ono...sta je sa ovim autom??
-
digger
Japanci.
Honda, Toyota, Subaru (licno volim dugovjecnost Subaru-a ali ne i potrosnju).
Hondina masina je nesto trajnija ali cijenim Toyotin nehrdjajuci auspuh--osim ako je i Honda to pocela da praktikuje.
Honda kod zaustavljanja na snijegu ima tendenciju da "klizne naprijed." Nesto sa rasporedom tezine.
Izbjegavajte sintetsko ulje jer sushi dihtunge kod auta koji su stari 2+ godina. Ako hocete dobar aditiv: Liqui-Molly (sa molibdenom) ili kako se vec pise.
Netacno sto neko rece za lose kvacilo kod Honde. Isto se treba dosta brzo "pustiti" da bi trajalo 150-175000 km
Hondina masina je nesto trajnija ali cijenim Toyotin nehrdjajuci auspuh--osim ako je i Honda to pocela da praktikuje.
Honda kod zaustavljanja na snijegu ima tendenciju da "klizne naprijed." Nesto sa rasporedom tezine.
Izbjegavajte sintetsko ulje jer sushi dihtunge kod auta koji su stari 2+ godina. Ako hocete dobar aditiv: Liqui-Molly (sa molibdenom) ili kako se vec pise.
Netacno sto neko rece za lose kvacilo kod Honde. Isto se treba dosta brzo "pustiti" da bi trajalo 150-175000 km
-
digger
W-R-O-N-G!The_Flyer2002 wrote:sranje zesce. i to nije japanac vec koreanacstidljiv wrote:A sta fali Hyundai-u ?? Svi spominjete toyote ovo ono...sta je sa ovim autom??
Hyundai je bio uzas od auta prije desetak godina i nasto manje. Onda se poceo popravljati pa je negdje prije 5 godina dostigao amere (po JD Power Associates). U zadnje 2-3 godine svi napisi u stampi se slazu da je dostigao kvalitet japanaca s tim da jos nema podataka oko dugotrajnosti novih modela.
Hyundai ties Honda in quality survey (2004)
(Vidi http://money.cnn.com/2004/04/28/pf/auto ... itysurvey/ )
Imajuci u vidu cijenu i da ukljucuje masu detalja koje drugi prodaju kao "opcije," Hyundai je vjerovatno medju 10 najboljih auta u Sj. Americi po kvalitetu, cijeni, i karakteristikama.
-
shadow
Eh to je vec druga stvar, dakle ne radi se o vremenu jer je stvarno talasika za zamjeniti. Zamjenio sam 4 komada (dva na pasatima od starog), jedan na golfu tdi-u ovdje u usa i jedan na bubi od rodice (na njoj sam vjerovatno najvise vremena potrosio jer je nepristupacna do pm). Nisam nikad stopao vrijeme, nisam znao da ce mi taj podatak nekad trebatinineac wrote:Prvo uopce nije problem vremenske duzine izmjene remena nego cijene, koja u servisu iznosi preko 600km sa svim pripadajucim spanerima.
Eh, razlog zasto je tako skupa zamjena u servisu je taj sto se uglavnom mjenjaju i tensioner (zatezac) i vodena (koju bih i ja svakom preporucio) tako da se nagomila dijelova pa onda ispadne malo veca cijena.
Subaru se u Indianapolisu sastavlja vec uveliko. Legacy i Forester ( modeli do 2000 godine) imaju problem sa dihtungom glave, cirkus. Ne mogu da vjerujem da su se uspjeli na americkom trzistu izvuci bez "recall"-a po tom pitanju jer je svaki auto do 100 hiljada milja morao barem jednom uletiti solidnu cifru za popravku. Ovdje su izgleda americki poreznici malo pogledali kroz prste. Modeli poslije 2000-te (tzv, faza 2 motor) su puno bolji. Impreza je ok po pitanju pregrijavanja,(ima 2.2 motor za razliku od gore navedenih 2.5) ali nerjetko im motori prolupaju pa ti dodje na isto. Inace se po meni voze ko qrac, nikakav ugodjaj. Ovdje naravno ne ubrajam wrx, to je drugi par cipela.Onoig malog justy-a nisam ni naveo, ono je ko yugodigger wrote:
Japanci.
-
The_Flyer2002
digger - hyundai je u zadnje vrijeme postao malo bolji. isto tako i kia (ista kompanija). prije 3-4 godine oni su bili zesce. sranje. unutrasnjost je bila napravljena od losih materijala, maotori su slabasni i zedni, transmisije su hmm lose?, dobro nisu bas lose ali su ispod prosjeka, imaju skoro najveci gubitak vrijednosti na trzistu, itd itd. zaista nemislim da je to ishta + . jedina stvar koja im je dobra je njihova garancija na 10 god ili 100,000 milja.
shadow - sta to fali subaru? pogotovo imprezi iz 1998-2001? neki dan sam vozio 2001 RS 5 speed 4x4 itd itd. auto je odlicna igracka. dobro mjenjac nije bas najbolji sto ima ali je puno zabavnija od voznje nekih drugih auta.
shadow - sta to fali subaru? pogotovo imprezi iz 1998-2001? neki dan sam vozio 2001 RS 5 speed 4x4 itd itd. auto je odlicna igracka. dobro mjenjac nije bas najbolji sto ima ali je puno zabavnija od voznje nekih drugih auta.
-
digger
Tacno je za Hyndai dugotrajni kvalitet jer za isti ne postoji provjerena "data." A sto im opada vrijednost brze je vjerovatno zbog toga i zbog losih memorija.The_Flyer2002 wrote:digger - hyundai je u zadnje vrijeme postao malo bolji. isto tako i kia (ista kompanija). prije 3-4 godine oni su bili zesce. sranje. unutrasnjost je bila napravljena od losih materijala, maotori su slabasni i zedni, transmisije su hmm lose?, dobro nisu bas lose ali su ispod prosjeka, imaju skoro najveci gubitak vrijednosti na trzistu, itd itd. zaista nemislim da je to ishta + . jedina stvar koja im je dobra je njihova garancija na 10 god ili 100,000 milja.
Za Subaru kojeg vozim mogu reci da sto se tice motora moze vjerovatno trajati preko milion km. Uzivanje za voznju. Ali, potrosnja je problem: ja imam Legacy 4 cyl/ 2.2 l koji u zimi u gradu trosi nekih 12-13 litara ! Poenta je da ga ja ne bih prodao ni za sta i ako ima skoro 200.000 km: nikada problema, odlican u snijegu, prostoran... cak mu jos originalni A/C radi. Mozda valja te kvalitete platiti vise kroz benzin.
-
shadow
Budi sretan sto je kod tebe 2.2 motor inace nebi bi bio bas tako zadovoljan. To je onda vjerovatno "brigton" model kod tebe a godina '95 ili '96? Osim ako nije drugaciji market za Canadu. Ovdje je ja mislim zadnja godina tog 2.2 motora u legacy-ju '96, oni su i jedini da nesto valjaju, nakon toga dolazi problematicni 2.5 litra. U snijegu jeste dobar, to ga i prodaje.digger wrote: .
Za Subaru kojeg vozim mogu reci da sto se tice motora moze vjerovatno trajati preko milion km. Uzivanje za voznju. Ali, potrosnja je problem: ja imam Legacy 4 cyl/ 2.2 l koji u zimi u gradu trosi nekih 12-13 litara ! Poenta je da ga ja ne bih prodao ni za sta i ako ima skoro 200.000 km: nikada problema, odlican u snijegu, prostoran... cak mu jos originalni A/C radi. Mozda valja te kvalitete platiti vise kroz benzin.
-
neko iz mase
Ja neznam sto se vi svadjate. Fino kupite Dodge Magnuma sa HEMI dizelom, i mirni ste do kraja zivota

-
The_Flyer2002
HEMI DIZELOM????neko iz mase wrote:Ja neznam sto se vi svadjate. Fino kupite Dodge Magnuma sa HEMI dizelom, i mirni ste do kraja zivota![]()
![]()
hehehehhehe
jest corola je najprodavanija, mada mi nije nesto (ja je imam). mislim da je civic puno bolja
-
whow
Pozdrav "prijateljima" sa pod -foruma auto-moto , evo vidim da se diskusija ponovo "zahuktava" kao u dobra stara vremena kada su argumenti bili jaki a emocije zhestoke. Poseban pozdrav @ Shadow vidim covjek se razumije u auta , evo konacno imamo jos jednog pravog znalca , poreed nineca koji je jos uvijek no: 1 sto se tice teorije ali vidim ovaj shadow mijenja timing belts i slicno : respect. Steta sto covjek ne zivi u blizini.
Glede Hyndaia : sto reci kada se sve doda i oduzme Hyundaji je definitvno najbolji auto za pare "the best buy". Problem sa imageom se nazalost manifestuje kod preprodaje kroz drastican gubitak vrijednosti.Strategije Hyundajia je identichna strategiji Honda i Toyote s pochetka osamdesetih ; more car for less money , naravno ovakva strategija ima elementarni nedostatak a to je da pokriva samo onaj dio trzista cije je focus na "cijeni" . Pametni ljudi iz Hyundaija su ovo naravno uocili te uzurbano osvajaju preostali dio trzista sa modelima kao sto je Sonata koja nudi pored ocekivano prihvatljive cijene i pomalo luxuza
" more room more zoom ". Dakle ljudi koji se danas zaklinju u Japance za par godina ce se zaklinjati u Hyundajia . Sto se mene tice i dalje ce biti " VW forever".
Glede Hyndaia : sto reci kada se sve doda i oduzme Hyundaji je definitvno najbolji auto za pare "the best buy". Problem sa imageom se nazalost manifestuje kod preprodaje kroz drastican gubitak vrijednosti.Strategije Hyundajia je identichna strategiji Honda i Toyote s pochetka osamdesetih ; more car for less money , naravno ovakva strategija ima elementarni nedostatak a to je da pokriva samo onaj dio trzista cije je focus na "cijeni" . Pametni ljudi iz Hyundaija su ovo naravno uocili te uzurbano osvajaju preostali dio trzista sa modelima kao sto je Sonata koja nudi pored ocekivano prihvatljive cijene i pomalo luxuza
" more room more zoom ". Dakle ljudi koji se danas zaklinju u Japance za par godina ce se zaklinjati u Hyundajia . Sto se mene tice i dalje ce biti " VW forever".
-
nineac
Ja sam rekao ako mjenjas remen na Golfu IV sa svim pripadajucim spanerima. E sad koliko ljudi zna da promjeni zucasti remen? Ja znam sijaset mehanicara, i to dobrih mehanicara koji nisu bas voljni da mjenjaju zupcasti remen na VW TDI motorima iz razloga sto im je osjetljiva karla na radilici koja usljed jakog obrtnog momenta zna nova (originalna) da pukne, a pogotovo sranje sa mjenjanem zupcastog remena na Passatu IVB gdje moras komplet prednji kraj vozila da odvjis da bi dosao do remena i spanera. Naravno promjena na Passatu je skuplja i do 30% zbog te cinjenice. Sada u B-H uvjetima koliko se vrijedi oko toga "jebavat" da bi ti auto trosilo 6ltr, da bi vozio njemacko auto i to VW-a? Kada znamo kakve sve probleme je imao passat sa trapom, Golf sa mjenjacima i izradom.
I da zaobidjes vodenu pumpu koju raja mjenja svaki drugi put (servis daje garanciju samo ako se i ona promjeni) opet te izmjena dodje previse para. Zar nije onda bolje uzeti japanca koji se pokazao izrazito izdrzljivim na nase gorivo? Druga stvar nemoras spavati na prozoru ako si vlasnik te mazde. Ja imam prijatelja koji je kasko osigurao Golfa IV SDI 98 godiste, placa garazu 650 maraka godisnje. Pa njega ti troskovi izadju toliko da moze vozati BMW-a 523i i opet da ga manje kosta.
Ako je Tatoo u USA tek tada mu je japanac bolji izbor. Prvo, VW nema toliko kvalitetne benzinske motore kao diesel motore. Uvjek su imali nekih mana, pogotovo V6 sa potrosnjom. Kupiti Hondu Accord ili Nissan Altimu 3.5 je daleko bolji izbor nego Passata, a po meni jedna Acura 3.2 TL bi bio najbolji izbor
I da zaobidjes vodenu pumpu koju raja mjenja svaki drugi put (servis daje garanciju samo ako se i ona promjeni) opet te izmjena dodje previse para. Zar nije onda bolje uzeti japanca koji se pokazao izrazito izdrzljivim na nase gorivo? Druga stvar nemoras spavati na prozoru ako si vlasnik te mazde. Ja imam prijatelja koji je kasko osigurao Golfa IV SDI 98 godiste, placa garazu 650 maraka godisnje. Pa njega ti troskovi izadju toliko da moze vozati BMW-a 523i i opet da ga manje kosta.
Ako je Tatoo u USA tek tada mu je japanac bolji izbor. Prvo, VW nema toliko kvalitetne benzinske motore kao diesel motore. Uvjek su imali nekih mana, pogotovo V6 sa potrosnjom. Kupiti Hondu Accord ili Nissan Altimu 3.5 je daleko bolji izbor nego Passata, a po meni jedna Acura 3.2 TL bi bio najbolji izbor
-
tatoo
Samo da odgovorim nineacu. Trenutno sam u Njemackoj, malo fizikanerim
. Ovdje imam par frendova koji zive tu vec duze i njihova iskustva sa VW nisu za pohvalu. Jeste naravno da u servisima super rade svoj posao, ali kazu da su malo precesto bili u servisu. Ovo se posebno dnosi bas na Passata, kao sto je neko i rekao. Sad vecinom vozju japance i toplo ih preporucuju. Jucer sam nasao povoljno Toyotu RAV 4, pa mislim da ce to biti konacno rjesenje. Narvno posto cijenim misljenje od sviju na forumu, ako ima ko kakvu zamjerku, slusam.
-
shadow
Jesu malo zasrali sa okretanjem motora za 90*, morao se skidati radiator i citav prednji support da bi se komotno na njemu mogao zamjeniti zupcasti. Mislim da su se tu malo opekli pa su sad su na ovom novom passatu ponovo 'zarotirali' motor kao i prije.nineac wrote: pogotovo sranje sa mjenjanem zupcastog remena na Passatu IVB gdje moras komplet prednji kraj vozila da odvjis da bi dosao do remena i spanera.
E, pa jebi ga, nekima je to i vise nego dovoljno, ubijes potrosnju, vozis auto koje je na cijeni, jer vw je kod nas cak i precijenjen, mozes ga utopiti kad god hoces, musterija uvijek ima.nineac wrote: Naravno promjena na Passatu je skuplja i do 30% zbog te cinjenice. Sada u B-H uvjetima koliko se vrijedi oko toga "jebavat" da bi ti auto trosilo 6ltr, da bi vozio njemacko auto i to VW-a?
nineac wrote:
Kada znamo kakve sve probleme je imao passat sa trapom, Golf sa mjenjacima i izradom.
Pa dobro, raja malo pretjeruje, u principu jedini pravi problem na passatu su 'control arms', sve ostalo je ok. Mislim da je to ipak mali nedostatak ako uzmemo u obzir sve ostalo sto je auto pruzao, po meni ima prolaznu ocjenu. GOlf i jetta/bora su vec druga prica, sve im je lose a prednjaci mjenjac.
nineac wrote: I Druga stvar nemoras spavati na prozoru ako si vlasnik te mazde. Ja imam prijatelja koji je kasko osigurao Golfa IV SDI 98 godiste, placa garazu 650 maraka godisnje. Pa njega ti troskovi izadju toliko da moze vozati BMW-a 523i i opet da ga manje kosta.
Koliko god je ovo tacno, nema nikakve veze sa kvalitetom auta vec samo sa nasim kokuznim podnebljem i balkanskim manirima.
Altima se sa ovim novim modelom malo vratila na trziste, onaj stari je bio katastrofa prvenstveno po pitanju izgleda, najruzniji japanski auto na cesti. Honda je honda, ne treba puno pricati, imaju i one svojih mana ali su to dobra auta kao i toyote. Mislim da se tu vise radi o stvari prestiza, sva ova auta su na cijeni i dobro drze vrijednost (za razliku od domacih auta) i nijedan nije greska kupiti. Evo moj buraz i snaha su jucer uzeli ovog novog pasata (2.0 turbo, 200 konja, 6 brzina), sasvim dobar auto, rano je nesto prognozirati i traziti mane ali izgleda i vozi se extra. ( mana za izgled je kromirana maska jedino ali se na mis sivoj boji ne primjeti kao recimo na crnoj).nineac wrote: Kupiti Hondu Accord ili Nissan Altimu 3.5 je daleko bolji izbor nego Passata, a po meni jedna Acura 3.2 TL bi bio najbolji izbor
-
shadow
Poslao sam dvije rav4 u Sarajevo prijateljima jer na njih svrsavaju. Mala zamjerka je jeftin enterijer (kad otvoris zadnja vrata sjebes se koliko su "cheap". Druga stvar to nije ni "dz" od dzipa (ako neki prostor i luksuz ocekujes) pravo je mal, uzak i prilicno neudoban pa se ne moze porediti sa drugim suv's. Koji je motor u pitanju? Za americko trziste su dugo drzali samo dvolitarski motor a odnedavno imaju i 2.4. Malo su skrti sa opremom pa tako recimo dobar broj ih nema abs kocnice, obrati paznju na to i na osjetljive oxygen sensore, ostalo je manje-vise ok, ipak je to toyota.tatoo wrote: Jucer sam nasao povoljno Toyotu RAV 4, pa mislim da ce to biti konacno rjesenje. Narvno posto cijenim misljenje od sviju na forumu, ako ima ko kakvu zamjerku, slusam.
-
tatoo
Aha unutrasnjost bas i nije za orgazam, a motorche je 2.0 benzin. Ali presao 63000, a kolega ima istu i super zadovoljan. Meni je vise do pouzdanosti jer picim puno kilometara godisnje a i malo mi je vece od bibija tipa golf, pa mi ni sa djeteom nije problem putovati. Znas kakve su patnje kad stavis djecja kolica pa onda torbe sebi na glavi moras redati.
-
shadow
Nema, jedini hatchback koji su ikad izbacili (ja mislim) je is300 a on je bas ogroman i dolazi sa 3.0 motorom. Sve ostalo su sedani sa vecim motorima, nakon 3.0 dolaze 3.3 pa 4.0 itd.shin-ra wrote:Pitanje ima li Toyotin Lexus nesta u klasi Audia A3?
Mozda je jedino manji motor bio na seriji es250 koja se samo par godina pravila (mozda '91, '92, tako nekako) i prekinuta je, mislim da su tu bili manji motori ali u principu nemaju nista slicno audiju a3.
-
shadow
Nije presla nista, kao sto rekoh ti motori su ok, nema zamjerke a ni ne trose previse. Ako si 'pregorio' unutrasnjost i samu cijenu auta, onda kupuj, izdati te nece sigurno. Sa srecom!tatoo wrote:Aha unutrasnjost bas i nije za orgazam, a motorche je 2.0 benzin. Ali presao 63000, a kolega ima istu i super zadovoljan. Meni je vise do pouzdanosti jer picim puno kilometara godisnje a i malo mi je vece od bibija tipa golf, pa mi ni sa djeteom nije problem putovati. Znas kakve su patnje kad stavis djecja kolica pa onda torbe sebi na glavi moras redati.