Japan: Pokolj nad delfinima

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
LadyBear

#1 Japan: Pokolj nad delfinima

Post by LadyBear »

http://www.index.hr/video/film.aspx?id=5157
:x :x :x :x :x :x :x :x

Nisam mogla a da nepostavim, ovo je uzasno. Koja gamad i sta sve ljudskim bicima nece pasti napamet da rade za profit.
Sto se tice izivljavanja nad zivotinjama, Kina i Japan su dno dna.

PS. Onima sa losim zeludcem nepreporucujem gledanje, ja sam samo pocetak pogledala.
Baby

#2 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by Baby »

Majko draga,u kakvom svjetu mi živimo, pa bog nam je dao određene životinje da jedemo a ne da svijet cjeli poubijamo radi hrane,dabogda crkli radi hrane!!!! :x :x :x :x :x :x Jadni delfini... :( :( :( :( :( :( :(
atko

#3 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by atko »

:x :( ja samo kazem daBogda nas meteor raznio... mi ljudi smo gamad :x :x :x

:( :( :(
armin_tz

#4 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by armin_tz »

majko mila... živim životinjama po glave razrežu pa čekaju da živi iskrvare... dabogda se 21.12.2012. ostvario...
ibrotuzla

#5 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by ibrotuzla »

Hajde ba, i mi cemo 'vako prekosutra, samo sa neduznim ovcicama...
chuchumbamayumbe

#6 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by chuchumbamayumbe »

Ovo je prestrasno, potresan film, ali sam vec gledao nesto slicno.
Ovce se nikako ne mogu svrstati u red sa inteligentnim delfinima.
Ovo sto Japanci rade je vjerovatno dio njihovog nacina kulture i zivljenja, isto kao sto i Kinezi jedu sve (ukljucujuci kerove i machke), tako da me od tih istocnjackih kultura nista ne iznenadjuje.
I nama su se stranci cudili kako mozemo da koljemo telad i jaganjce, a nama dusa priklati ga dok se jos od sise nije odvojilo.
Pasiflora

#7 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by Pasiflora »

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Aurora Borealis

#8 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 23/11/2010 00:54, edited 1 time in total.
elSaik

#9 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by elSaik »

Nevjerovatno...
encian

#10 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by encian »

polako, nije bas sve tako kako jedan video prikaze. neko je stavio isti video samo 6 minuta duzi prije jedno dvije godine i ja sam u soku ispitivala sve zivo o ovome. od desetina japanaca, samo je jedan profesor znao o cemu pricam. radi se o par jako malih primorskih mjesta koje love i jedu delfine. samo oni. ostali svi imaju iste reakcije na jedenje neceg tako pametnog kao vi i ja. medjutim, delfini se ponekad ubijaju jer se previse namnoze i ugrozavaju zalihe ribe. a veza japanci-riba - eh to je vec druga prica.

morate shvatiti jednu stvar: japanci se godinama bili izolovani i goveda i perad nisu vidjeli do unazad 200 godina. mnogi od njih su bili tako siromasni da su u odredjenim regionima prodavali vlastiti djecu za hranu. neki cak kazu da su se ta djeca ponekad i jela, ali to ne bih tvrdila zasigurno. svejedno, japanci nikad nisu pristigli kineze, mozda zato sto nisu imali izbora, pa su naucili jesti sve sto se nalazi u moru. zamislite svijet, ne samo bez mesa, nego i bez mlijeka, sira i ostalih stvari. svejedno nikad nisu jeli pacove, skorpije, bubasvabe, larve i sve ostalo sto i dan danas prodaju kao fast food na ulicama pekinga u vrijeme kad docekuju olimpijadu.

delfini nisu problem oko japana, i, bez obzira sto video tako kaze, niko nikad nije povukao pitanje njihove ugrozenosti. pravi problem japana su kitovi. gotovo svaki japanac dovoljno star da se sjeca kako je jeo meso kitova nekad, zali za tim vremenima. tako da ako se hocete sekirati, sekirajte se oko kitova. danas jedino island i japan love iz "naucnih" razloga. a dozvolu za takav lov mogu izdati - sami sebi. tako da love 250 velikih kitova oko antarkita i izgleda mnogo vise malih oko svojih obala za koje se vade da ih njihova velicina izuzima iz zabrane. stvari se polako mijenjaju, uglavnom zbog brda naucnih emisija o kitovima na televiziji. mladi japanci nemaju zelje za kitovim mesom kao ni mi. medjutim, populacija kitova oko antarktike bi uskoro mogla desici obim koji okruzenje ne moze podrzati. u tom slucaju, moratorijum bi mogao biti podignut, skroz ili dijelom, i sta ce onda biti veliko je pitanje.

i da, dobro neko rece. japanci bi vjerovatno iskolacili oci na saznanje da mi ubijamo janjad, telad, pilad i ostale mladunce. ne samo da je nehumano nego je i troskovno glupo.
kaubojstina

#11 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by kaubojstina »

Mmmm...

Image
Skyfox

#12 Re: Japan: Pokolj nad delfinima

Post by Skyfox »

ccc :x
Post Reply