Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_mufljuz_

#451 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

Lajavikrelac wrote:A-a :hmpf: ja sam ti po defaultu transmiter a ne resiver :mrgreen:
teško bogumi i tvoj si-vi obiluje prijemnim signalima :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#452 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Transmitovali su me u glavu to jest :-) :D
_mufljuz_

#453 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

Lajavikrelac wrote:Transmitovali su me u glavu to jest :-) :D
sad si i tehnicki trandza :lol:
Potočna pastrmka

#454 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Potočna pastrmka »

Lajavi krelac i treći slučaj sam pročitao, hvala.
Odličan post, i super koristiš smajlije, malo se čovjek i nasmije. :D

Vidi se da imaš iskustva, zato volim da čitam postove ljudi koji imaju određeno iskustvo iz posla i života. Thank you. :thumbup:
Domaci izdajnik

#455 Re: Jadi nas nezaposlenih

Hvala na komplimentu puno znači kad si nekom od pomoći makar moralno :mrgreen:
Ajmo dalje sa pričama za raspoloženje ;-)

Slučaj četvrti: Drugar mi se zaposlio u agenciji za obezbjeđenje, jednoj od mnogih, koje su sa pravom izrabljivačke perionice para za ko zna koga, nažalost :( Naravno po preporuci se tu upada, ne može sa ulice, i on je položio sertifikat u MUP-u odslušao koliko već dana palamuđenje i gluposti koje je platio 800+ KM za koje kaže da je bolje da ih je popio u kafani manje bi ga glava boljela :janpi: Primio smjenu, zadužio uniformu i ostala procedura sa legitimacijom i počeo raditi....prvih sedmicu dvije bilo sve opuštencija, prva, druga i treća smjena pa slobodni dani, da bi već poslije počela ujdurma i handrenje :zoka:
Prvo zovu te kući nisi prva nego druga sutra, pa kad si slobodan zovu da dođeš na posao, pa radio pet noćnih za redom (po zakonu ne smije se više od dvije za redom), pa vazda neki sastanci poslije posla zadrže te dva-tri sata duže i kamara sličnih gluposti :| Ukratko, nemaš vremena za sebe ni sekunde ne smiješ ništa planirati :o :-?
E onda počinje pravi sex :-) sastanak na kom je gazda odlučio da je telefonski račun previsok, a operativni centar radi non-stop sa telefonom takav je posao pobogu, i svi od plate daju po 20 KM :shock: i tako skoro svaki mjesec se zaredalo :oops:
Pa onda poslije prve smjene obezbjeđivanje koncerata par dana za redom, dođeš ujutro u 4 a moraš u banku u 8 primiti smjenu i biti pod konac :kravata: , a ti izgledaš ko podgrijan leš Image :zzzz:
Plata počela da kasni, ionako je nikakva još je dobiješ tri puta u dva mjeseca :roll: a likovi iz transporta imali sa dnevnicama u noćnom klubu vikendima preko milje, a rade dnevno četiri sata u vr' glave :shock: :roll: A svi su dirišovi pajdosi koji nemaju sertifikat za službu - sve lopovi sa dosijeom ko Larusova enciklopedija, akademski obrazovani :lol: :mrgreen: a transportuju lovu...koji paradoks :-) Trči iz smjene u smjenu, jebi si mater, za šta? Dođe ti šef i kaže: večeras u toliko i toliko ideš na obezbjeđenje XY objekta, u mjesto skoro 20 km od grada :o kako ćeš doći tamo nije njegova briga - ima da si tamo :!: Par puta u toku mjeseca i nigdje te nema...minus ko rampa :roll: :-x
Na koncu svega na jednom koncertu imao je povredu dok je neke pijane budale smirivao povrijedi nogu, i sutra da ovjeri knjižicu da ti pregleda ima šta čuti: Gazda nije uplatio socijalno preko 6 mjeseci nikome!!!! :shock: :shock: :shock: :? A radiš posao pod oružjem, vjerovatno zato što se slaže sa kravatom a ne što je opasan :-) :mrgreen: i u slučaju ne-dao-Bog - krepaj :oops: :-x
On fino pokupi one njihove prnje od uniforme, istrese na sto, i veli daj ti meni moje papire odoh ja kući jebite si mater nek vam ona radi :run: :evil:
Što je najsmješnije poslije mjesec dana ga zvali da ga pitaju bi li se vratio na posao :lol: a standardna direktorova žvaka bila: ko neće da radi može ići vidite šta meni ima ovdje upitnika ispunjenih od ljudi što bi radili :-) Pa kad se pročulo da heftaju u vugla za džabe i hoće da si sretan zbog toga, vrlo brzo su imali tehnološki manjak :mrgreen: pa ne možeš naguziti svakoga na istu foru po vazdan skonta to raja vrlo brzo :wink: :skoljka:
Da bude još grđe zvali ga još dva puta, sve onako drugarski, Šta ima? Kakav si? Jel radiš gdje? :mrgreen: :-) Joooj.... :run:
modem33

#456 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

Lajavikrelac

Svaka cast za prvu ispricanu pricu .... I to je prava istina i netko je drugi rekao "80 ljudi od 100 zaposlenih ne razumije nezaposlene" je isto takodjer istina. Obicno vas ne razumije politicareva rodbina koji su dosli stelom i imaju komplekse "kraljevske krvi" gdje oni sebi umisle da su kraljevi i da druge treba psihicki maltretirati. To su vam psihopate i vrijeme je da pametni pocnu upotrebljavati oruzje i metak u celo. To je jedini lijek da se nesto promijeni u bolje.

Kod nekih privatnih firmi direktori ili vlasnici biznisa su konji nevidjeni .... Vecina zele da posluju a da ti ne plate.... To je vam neka moderna Komunisticka-Kapitalna ekonomija u BiH. I takvo poslovanje jedino postoji u BiH-a i nigdje drugdje mozda jos u Hrvatskoj i Srbiji dok su Slovenci ozbiljni poslovni ljudi i s njima nema zajebancije oko placanja.

Ja sam racunovodja po zanimanju i ovako povremeno raduckam sezonski ... i mogu vam reci da sam se navidjao svakavih ponasanja ljudi a i direktora.

Ima ovdje jedan vlasnik firme koji zaposli ljude namjerno im ne plati plate radnicima i te ljude naknadno tuzi na sudu za iznos plata koji im nije platio da njemu isplate platu..... I jos taj covjek prica nevidjene gluposti i prica taj direktor koju je on kupio diplomu ...da je jedno vrijeme bio i "dekan" :shock: :shock: :shock:
I tako on sjedne na motor i ide na te motorijade po BiH-a .... a kasnije se druzi sa vecinom profesora sa ekonomskog fakulteta Tuzla .... a kasnije guzi neke djevojcice od 18 godina ..... a meni se hvali "kako je on vrijedan" .... kako je razvalio vrata od banke i kako jos stigne doci sa motorijade da razvali vrata.

Covjek je na kokain-u i ostalim budalastinama .... i nije ni cudo sto kod nas traktoristi vode drzavne finansije.
Nema posla jer rodbinsko-politicarska bagra je sve zivo unistila od ekonomije a konje direktore kao sto je ovaj oslobadjaju svih "nameta" drzave ..... a druge unistavaju pa samim time i uniste radna mjesta za potencijalne nove radnike. I ne treba raditi nize od 1000 KM...... Jer ovakvi konji zele "akuciju plata" gdje ce neki debil od radnika reci: "Eh, evo ja cu raditi za 3 KM mjesecno". 8-)

Sretno nezaposlenima...... i "trebamo svi raditi na jacanju vladavine prava kao u SAD-u" ... da ako nekome ne isplate platu...... ZATVOR na 10 godina ili nemoj zaposljavat radnika.

Pozdrav svima i nastavite da pisete svoja iskustva dobro dodje drugim ljudima. :thumbup:
mali_balon

#457 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Bio sam odsutan nekoliko dana, pa vidim jedna budala dobila ban i dodjose dvije. Hajd blesavu kontam ono zaposljenje na preporuku (preporuka ili stela isti kur da prostite), ali ono dalje o ne slanju mailova je cisto preseravnje.
Dalje, pametnjakovicu amku od srca zelim, da sjebe jedno 3 para cipela obijajuci firme i pitajuci ima li posla.
Fuj

I jos koji razgovor i pocet cu tersat ko vjestica :D . mozda i ja dobijem posao :D .
Gdje se vidite za 5 god, pa pi... ti mate... ko da zvis u ameriki a ne u bih gdje ne znas sta ce sutra biti.
Ili koliku bi vi platu, pa jedno 3 milje, mislim da sam realan, i to nadju na interentu neke zajebancije kako voditi intervju i sad ko su ko oni, a vrhunac je kada je tu prisutan i nakakav psiholog.
A biser bisera je sta bi ste vi mjenjali u firmi ako vas primimo, Vas, jer ste glupi....
vela-havle

#458 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by vela-havle »

A sve dok mi imamo više"uspjšnih" ljudi da SSS i i sa većim paltnim bilansom od onih koji imaju VSS nema ovdje hajra ni prpospertiteta.Ne podcjenjujem ove sa SSS,ali ovi sa VSS bi trebali biti okosnica društva ,stub društva,ljudi od kojih se rađaju ideje ,projekti itd,ali takva im nafaka ,zbog pojedinaca ili kurupmiranih ljudi ne mogu da dođu do izražaja :-)
Domaci izdajnik

#459 Re: Jadi nas nezaposlenih

To ti sve govori kakvo nam je društvo i školstvo :( uskoro, koliko imamo nezaposlenih sa VSS diplomom sa nula bambija u struci, biće magistara ekonomije na mješalici i filozofa za šankom :roll:
A žalosna činjenica je i ta da dosta ovih učenjaka NEĆE da radi....upisuje faks da bi još koju godinu bio na teretu roditeljima, (ne može moj raditi studira...drugi put obnavlja drugu :-) ..teško gradivo :-) ) da bi na kraju kmečao kako nema posla u struci a gdje ću ja raditi ko konobar... :roll: Takvih ima koliko ti volja.... :oops:
nuki_cika

#460 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nuki_cika »

Lajavikrelac wrote:To ti sve govori kakvo nam je društvo i školstvo :( uskoro, koliko imamo nezaposlenih sa VSS diplomom sa nula bambija u struci, biće magistara ekonomije na mješalici i filozofa za šankom :roll:
A žalosna činjenica je i ta da dosta ovih učenjaka NEĆE da radi....upisuje faks da bi još koju godinu bio na teretu roditeljima, (ne može moj raditi studira...drugi put obnavlja drugu :-) ..teško gradivo :-) ) da bi na kraju kmečao kako nema posla u struci a gdje ću ja raditi ko konobar... :roll: Takvih ima koliko ti volja.... :oops:
Tacno :thumbup:
A znaš šta još?
Mi se furamo na neke bolonjske procese ,savremne metode učenja ,a 1000 svjetlosnih godina smo daleko od toga .Evo,ja sam završio pravo ,nemam posla,znaš i sam zašto.previše nas je i to je to .A zašto je to tako?Dražva od novca koji daju studenti debelo profitira ,a zašto bi se isprobani recepet koji funckioniše mijenjao? .Petrović ((javno ću ga prozvati)prije tri godine odgovorao na pitanja studenta i jedan momak je postavio jedno dobro pitanje "zašto se ne uvede prijemni na pravni fakultet",pazi odogovora ,nemamo kapacaiteta ni adekvatnnih uslova da provodimo prijemni i ja nakon toga postavio pitanje "a imate kapaciteta da primite 1000 ljudi na godinu?Neki od njih nisu ni za škole za vrtiće ,a kamoli za pravnog fakulteta,i nije mi na to pitanje ni odogvorio,ali odogovor se namaće sam po sebi.Zašto uvdoditi prijemni kad je bolje ovako mlatnuti 100 tine hiljada para od studenata.Dalje ,mi uopšte ne poznajemo riječ "obrazovanje".Nama se taj izraz ustalio kao formalni princip završiti školu ,zaposliti se i kraj priče.Neformalno obrazovanje je mnogo važnije za za razvoj ličnosti ,nego foramlno .I to ljudi trebaju da spoznaju i prepoznaju šanse u tome ,jer će biti nagožavaniji i više istrajni u svojim namjerama .Ti na pravu iamaš 70 posto studenata na 4 toj godini koji ne znaju molbe napisati,ti na pravu imaš 60 posto studenata koji ne znaju koje je godine postpisan dejtonski sporazum ,itd itd .za posao da i ne navodim prijmere ,znaš ih i sam :D
Alfons Kauders

#461 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Alfons Kauders »

nuki_cika wrote:
Lajavikrelac wrote:To ti sve govori kakvo nam je društvo i školstvo :( uskoro, koliko imamo nezaposlenih sa VSS diplomom sa nula bambija u struci, biće magistara ekonomije na mješalici i filozofa za šankom :roll:
Tacno :thumbup:
A znaš šta još?
Mi se furamo na neke bolonjske procese ,savremne metode učenja ,a 1000 svjetlosnih godina smo daleko od toga .Evo,ja sam završio pravo ,nemam posla,znaš i sam zašto.previše nas je i to je to .A zašto je to tako?Dražva od novca koji daju studenti debelo profitira ,a zašto bi se isprobani recepet koji funckioniše mijenjao? .Petrović ((javno ću ga prozvati)prije tri godine odgovorao na pitanja studenta i jedan momak je postavio jedno dobro pitanje "zašto se ne uvede prijemni na pravni fakultet",pazi odogovora ,nemamo kapacaiteta ni adekvatnnih uslova da provodimo prijemni i ja nakon toga postavio pitanje "a imate kapaciteta da primite 1000 ljudi na godinu?Neki od njih nisu ni za škole za vrtiće ,a kamoli za pravnog fakulteta,i nije mi na to pitanje ni odogvorio,ali odogovor se namaće sam po sebi.Zašto uvdoditi prijemni kad je bolje ovako mlatnuti 100 tine hiljada para od studenata.Dalje ,mi uopšte ne poznajemo riječ "obrazovanje".Nama se taj izraz ustalio kao formalni princip završiti školu ,zaposliti se i kraj priče.Neformalno obrazovanje je mnogo važnije za za razvoj ličnosti ,nego foramlno .I to ljudi trebaju da spoznaju i prepoznaju šanse u tome ,jer će biti nagožavaniji i više istrajni u svojim namjerama .Ti na pravu iamaš 70 posto studenata na 4 toj godini koji ne znaju molbe napisati,ti na pravu imaš 60 posto studenata koji ne znaju koje je godine postpisan dejtonski sporazum ,itd itd .za posao da i ne navodim prijmere ,znaš ih i sam :D
ovo je optimisticno - ima ih vise takvih

i pravni faks nije nikakav izuzetak... mada je ogroman, pa je dobar primjer... isto tako imas diplomiranih ekonomista koji jos uvijek ne kontaju sta je amortizacija, a i elektrotehnicara koji se u informatiku kontaju manje od klinaca od 15 godina
mali_balon

#462 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Na 10 godina "zatvoriti" pravo, politicke nauke, ekonomiju, mozda i filozofiju ali smjerove tipa psihologija, socijala, pedagovoija...
Znam, drasticne mjere ali ....
nuki_cika

#463 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nuki_cika »

Kao što rece koelga gore i ovi podaci su preoptimisticni ,vjerovatno da ih ima i daleko više :-)
A ne,skandalozno u najamnju ruku ,to je fakultet koji treba da bude izrod budućih akademskih građana koji će voditi državu možda :-)
m ne , ne bunim se ja na ove koji ozbiljno shvate tu struku i neki fakultet ,možda se pronalze u tome,ali ovi što upisuju recimo pravo samo zato da ne buudu kući ili da imaju bar neku obavezu i gule roditelje još par godina ,e njima bi zabranio pristup fakultetima

A za posao haos živi ,priloži ovo priloži ono ,daj izvadi onaj papir ,daj potvrdu o ovome ,daj dokaz o onome ,a na kraju to je čisto glupiranje i gubljenje vremena , :-)
Domaci izdajnik

#464 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ima i tog što si naveo Nuki...Eto dam ti primjer Filozofskog u BL ,na kom važi izreka na Filozofskom su teška samo vrata na ulazu :mrgreen: :svaka cica koja završi srednju upisuje se ovdje u magični trougao Engleski j. - Socijalni rad - razredna nastava, eventualno Italijanski jezik, prosperitetna zanimanja trenutno kao skulpturista na ledu u pustinji Gobi :-) Konkretno primjer cure iz mog okruženja, studira žurnalistiku na pomenutom FF, cura je simpatična i stvarno dobra osoba, ali je duduk za medalju :roll1: Studira jebeno novinarstvo u kojem bi trebalo da po nekom pravilu budeš kreativan u pisanju i načitan jebemliga :-? al ona je od Andrića pročitala "Aska i VuK" i možda "Ježevu kućicu" u osnovnoj :mrgreen: krajnji interkulturalni domet je žuta štampa i Grand-kurvo-pangla vizija :-) nema pojma ko je Makijaveli ili kuku meni Bukovski... a treba biti novinar sutra, čega li samo :? :cry: Ja lupim koju žargonsku tipa mračno ko u rogu crna vola :) ona će: odakle ti sve čupaš te fazone?? :shock: :!: :nevjerujem: Joj :facepalm: IQ mjeriš na Rihterovoj skali :-)
Ajd što ga duduci i buzdovani upisuju, i zlo bilo i naopako zavšavaju, ali kako da nemaju dva redovna profesora čestito, pa svaki skoro gostujući :-) :run: od toliko diplomaca, mastera, barchelora i koje li titule već nema nijedan da može da radi i predaje :? Ako je to bastion znanja i nauke ja sam Lomonosov :-? prije je Bastilja znanja :mrgreen:
Da stvar bude grđa, svako malo ga razvodnjavaju i usitnjavaju, jezike prenijeli u novokomponovani Filološki odsjek :-) a dodali su i PoliKITIčke nauke... :roll: Da ih rahmetili Platon vidi batalio bi se filozofije i prekvalifikovao u grnčare :lol:
Poljoprivredni fakultet pravi kadar koji vidi traktor i sijačicu u emisiji Snop, a na Mašinskom u toku studiranja od alata vidi heftalicu za papir :zid: al čuj bitno je da je diploma upod rukom i zatakneš titulu na vrata i čekaj peMziju :mrgreen:
nuki_cika

#465 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nuki_cika »

:D
Domaci izdajnik

#466 Re: Jadi nas nezaposlenih

Moj jedan poznanik upisao Mašinstvo 2002 godine.....prije par dana mi se hvali da ima još par ispita :-) ...ma stručnjak svoga zanata ljubi ga majka :kiss: Ne bi mu dao ni da mi pridrži papagajke dok sifon na sudoperi privrćem :run:
Jadno.... :(
nuki_cika

#467 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nuki_cika »

Lajavikrelac wrote:Ima i tog što si naveo Nuki...Eto dam ti primjer Filozofskog u BL ,na kom važi izreka na Filozofskom su teška samo vrata na ulazu :mrgreen: :svaka cica koja završi srednju upisuje se ovdje u magični trougao Engleski j. - Socijalni rad - razredna nastava, eventualno Italijanski jezik, prosperitetna zanimanja trenutno kao skulpturista na ledu u pustinji Gobi :-) Konkretno primjer cure iz mog okruženja, studira žurnalistiku na pomenutom FF, cura je simpatična i stvarno dobra osoba, ali je duduk za medalju :roll1: Studira jebeno novinarstvo u kojem bi trebalo da po nekom pravilu budeš kreativan u pisanju i načitan jebemliga :-? al ona je od Andrića pročitala "Aska i VuK" i možda "Ježevu kućicu" u osnovnoj :mrgreen: krajnji interkulturalni domet je žuta štampa i Grand-kurvo-pangla vizija :-) nema pojma ko je Makijaveli ili kuku meni Bukovski... a treba biti novinar sutra, čega li samo :? :cry: Ja lupim koju žargonsku tipa mračno ko u rogu crna vola :) ona će: odakle ti sve čupaš te fazone?? :shock: :!: :nevjerujem: Joj :facepalm: IQ mjeriš na Rihterovoj skali :-)
Ajd što ga duduci i buzdovani upisuju, i zlo bilo i naopako zavšavaju, ali kako da nemaju dva redovna profesora čestito, pa svaki skoro gostujući :-) :run: od toliko diplomaca, mastera, barchelora i koje li titule već nema nijedan da može da radi i predaje :? Ako je to bastion znanja i nauke ja sam Lomonosov :-? prije je Bastilja znanja :mrgreen:
Da stvar bude grđa, svako malo ga razvodnjavaju i usitnjavaju, jezike prenijeli u novokomponovani Filološki odsjek :-) a dodali su i PoliKITIčke nauke... :roll: Da ih rahmetili Platon vidi batalio bi se filozofije i prekvalifikovao u grnčare :lol:
Poljoprivredni fakultet pravi kadar koji vidi traktor i sijačicu u emisiji Snop, a na Mašinskom u toku studiranja od alata vidi heftalicu za papir :zid: al čuj bitno je da je diploma upod rukom i zatakneš titulu na vrata i čekaj peMziju :mrgreen:
:lol: :lol:
Nešto slicno i kod nas na pravu ,uci se šta je tužba ,sastavni elemeni tužbe ,nabarajnja po 20 i kusur ih bude ,ali da te nauce da napišeš tužbu prije ce te zaklati za kurban ,nego li te nauciti pisati tužbu ili žalbu ,snalzi se kako znaš i umiješ ,Ljudi koji ne znaju sa koliko se godina stiče poslovna sposobnost i bruka drugih primjera od koji ti se plače :-) :sad:
L@BuD

#468 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by L@BuD »

Lajavikrelac wrote:Moj jedan poznanik upisao Mašinstvo 2002 godine.....prije par dana mi se hvali da ima još par ispita :-) ...ma stručnjak svoga zanata ljubi ga majka :kiss: Ne bi mu dao ni da mi pridrži papagajke dok sifon na sudoperi privrćem :run:
Jadno.... :(
Šta imaš podcjenjivati ljude na taj način, ja znam mnoge koji su imali štele (društveni je fakultet u pitanju) i prije su završili nego oni koji su stvarno učili i padali. Ispit je ispit, ti moraš zadovoljiti kriterije položio ga prije ili kasnije. Onaj što pada, nekad bolje zna nego onaj koji je preletio ispit. To ti je sve relativno.
Danas djeca od 25 godina se furaju da su neki magistri veze nemaju o životu, zbog bolonje koja štanca kadrove, poloažu se ispiti pismeno prepisivanjem.
Domaci izdajnik

#469 Re: Jadi nas nezaposlenih

L@BuD wrote:Šta imaš podcjenjivati ljude na taj način, ja znam mnoge koji su imali štele (društveni je fakultet u pitanju) i prije su završili nego oni koji su stvarno učili i padali. Ispit je ispit, ti moraš zadovoljiti kriterije položio ga prije ili kasnije. Onaj što pada, nekad bolje zna nego onaj koji je preletio ispit. To ti je sve relativno.
Ovaj je učio 11 godina da utvrdi bolje gradivo jel? :mrgreen: Ko uči taj i završi kad treba (godina gore-dole ajde i nekako :) )
Nit' je imao sitne djece nit' je zemlje radio....svirao falus eto šta je radio :roll:
L@BuD wrote:Danas djeca od 25 godina se furaju da su neki magistri veze nemaju o životu, zbog bolonje koja štanca kadrove, poloažu se ispiti pismeno prepisivanjem.
Magistar sa 25 godina ko majstor od 16 :-) pa kad je Kaligula konja za senatora možemo i mi vola za magistra :mrgreen: pa sjed' za tamburu i gledaj kako država gori :kontrabas:
Lex77

#470 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Lex77 »

blesava wrote:Radim u jednoj firmi gdje cesto svracaju ovi sto kucaju od vrata do vrata. I znate sta ima novo? Niko od takvih nije dobio posao, cak im ni molba nije bila razmotrena. Kod nas se zaposaljvaju jedino preko i iskljucivo preko preporuke. U tom slucaju moguce je i napraviti radno mjesto koje ne postoji, samo da bi se neko, neciji zaposlio.
A u pitanju je privatna firma.

A na racun ovih sto nam kuckaju po vratima, cesto interno zbijamo sale. Eto toliko.

znaci samo i iskljucivo preporuka. I da sam i ja poslodavac, da imam vlastitu firmu, sigurno ne bih primila da mi radi neko ko mi je tako sa "ulice" dosao , o kome nemam pojma. Radije bih birala ljude od povjerenja, ljude sa preporukom nekog koga poznajem.

Bez obzira koliko neko bio uporan, prodoran i dzaba mu sve ako nema stelu. I zato ne serite vise da ljudi koji nemaju posau su nesposbni, nisu nesposobni vec jednostavno im niko nije dao priliku (čitaj nemaju stelu)
Svaka čast na iskrenosti ali mi nema baš logike ni pameti ovo boldano. Znači netko koga pozanješ ti preporuči svoga sina ili rođaka i ti stvarno misliš da ti ga je preporučio jer je odličan radnik, a ne jer mu je sin? Nečiji sin je sigurno bolji od nekoga "sa ulice"?

Imam ja jednu priču iz RH.

Moja susjeda je završila srednju ekonomsku, starci joj oboje rade u ministarstvu zdravlja (tata šofer, mama ne znam što) i zaposle oni odmah djevojče u isto ministarstvo. Plaća 4000kn, uredski posao, sve 5. Djevojče tamo radi par mjeseci i ne sviđa joj se više (ne znam detalje) i DA OTKAZ! :shock: Neko vrijeme sjedi doma, kao studira i onda je zaposle u Konzumu na odjelu gdje se kuha hrana-tamo je krepala od rada (nije to uredski posao u ministarstvu) i mjesec dana poslije dala otkaz.

Nakon nekog vremena se posvađa nešto sa dečkom, prekinu- ona završi na Jankomiru (ludnica) na par mjeseci. Kad je izašla, malo se smirila, nađu oni njoj posao u Zavodu za zdravstvo (5 minuta hoda od stana), ali kao stručno osposobljavanje (1600kn, za ljude bez radnog iskustva; genijalna mjera hrvatske vlade za fiktivno smanjenje nezaposlenosti), ali je ona bila tako dobra radnica da su joj povečali plaću. Zapravo nikad nije ni bila po tom glupom volontiranju nego je odmah dobila punu plaću.
korisnik101

#471 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by korisnik101 »

blesava wrote:Radim u jednoj firmi gdje cesto svracaju ovi sto kucaju od vrata do vrata. I znate sta ima novo? Niko od takvih nije dobio posao, cak im ni molba nije bila razmotrena. Kod nas se zaposaljvaju jedino preko i iskljucivo preko preporuke. U tom slucaju moguce je i napraviti radno mjesto koje ne postoji, samo da bi se neko, neciji zaposlio.
A u pitanju je privatna firma.

A na racun ovih sto nam kuckaju po vratima, cesto interno zbijamo sale. Eto toliko.

znaci samo i iskljucivo preporuka. I da sam i ja poslodavac, da imam vlastitu firmu, sigurno ne bih primila da mi radi neko ko mi je tako sa "ulice" dosao , o kome nemam pojma. Radije bih birala ljude od povjerenja, ljude sa preporukom nekog koga poznajem.

Bez obzira koliko neko bio uporan, prodoran i dzaba mu sve ako nema stelu. I zato ne serite vise da ljudi koji nemaju posau su nesposbni, nisu nesposobni vec jednostavno im niko nije dao priliku (čitaj nemaju stelu)

Izvini,, ali to nema smisla.
U privatnoj firmi niko ne gleda na rodbinske veze.
Mozda neko i gleda.
Ali ta firma sigurno nece dugo trajati.
Slobodno trziste je bez kompromisa. Para nema savjesti ni rodbine.
Ako vlasnik firme u bilo kom sljucaju zaboravi to pravilo, garantujem ti da njegova firma nece opstati. !
Domaci izdajnik

#472 Re: Jadi nas nezaposlenih

A neće, neće... :-) Radi 10 ljudi na određenoj poziciji od toga su trojica rođe, i onda se lagano preraspodijele dužnosti - sedam radi troje svira falusu...i sve po propisima posao ne trpi :mrgreen: Ako ti smeta, produži dalje, eno vrata :roll:
korisnik101

#473 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by korisnik101 »

Lajavikrelac wrote:A neće, neće... :-) Radi 10 ljudi na određenoj poziciji od toga su trojica rođe, i onda se lagano preraspodijele dužnosti - sedam radi troje svira falusu...i sve po propisima posao ne trpi :mrgreen: Ako ti smeta, produži dalje, eno vrata :roll:

Pa to moze u drzavnoj firmi.
Privatna firma ne moze opstati u takvom okruzenju.
Domaci izdajnik

#474 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ma može čuješ....raspodjela dužnosti po "zasluzi" :-) Nikad nema više zabušanata nego radnika, nisu ni gazde šuntave ne boj se zato ih i ima toliko ;-)
melac

#475 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by melac »

korisnik101 wrote:
Lajavikrelac wrote:A neće, neće... :-) Radi 10 ljudi na određenoj poziciji od toga su trojica rođe, i onda se lagano preraspodijele dužnosti - sedam radi troje svira falusu...i sve po propisima posao ne trpi :mrgreen: Ako ti smeta, produži dalje, eno vrata :roll:

Pa to moze u drzavnoj firmi.
Privatna firma ne moze opstati u takvom okruzenju.
I u privatnim firmama ima dosta ovakvih slučajeva, pogotovo ako su malo veće, onda štele, nepotizam rade ko singerica.
Post Reply