Nisrin wrote:cargo wrote:Nisrin wrote:U neposrendoj blizini imam osobu koja je VSS, ima iskustva, zna 2 jezika, ima vozacki ali ne moze naci normalan posao, pod tim podrazumijevam IOLE normalno radno vrijeme i normalnu platu, ne mora biti 1000 odmah, ali eto nekih 600-700 KM, cisto da mozes zivjeti...
Da je on kvalitetan radnik i da želi da radi našao bi on posao davno.
Ja radim za 650 KM , vlasnik me drži samo iz tog razloga što mu donosim profit. Imam SSS , znam jedan strani jezik i imam normalno radno vrijeme , ne radim subotu i nedelju.
Računice su tu vrlo jednostavne.
Zapitate li se ikad koji su Vaši razlozi zašto niste prihvatili neke poslove? Da li se dovoljno trudite da ga nađete? Ovo je država sa 50% nezaposlenih. 25% je zaposleno u državnom sektoru i to većina preko stranačkih i familijarnih veza.
Kako objasnjavas to da salje CV na sve moguce konkurse, stalno se rapsituje gdje trebaju radnika, spreman je raditi bilo sta, a 650 KM bi bila plata zbog koje bi se vjerovatno lakse podnio i rad od 10-11h, svih 7 dana u sedmici itd.
Nemaju svi srece da rade za 650 KM 5 dana u sedmici, nisu svi privatnici isti i ne nude svi takve uslove...rijetki su zapravo!
I eto manje je bitno, ali meni se pokazalo vise puta bitnim, fizicki je momak jakooo lijep, pristojan je, lijepo se i oblaci, da sad ne bi neko rekao da je mozda i do toga, stvarno je odgojen i lijep stav prema ljudima ima!
Ma to je samo jedan primjer, nazalost, imam ih jos more oko sebe...neko ili ima vise srece ili vise ne znam ni sama odgovor, ali znam da se ljudi trude, idu na intervjue i vecinom intervju zavrsi rijecima "prekvalifikovani ste ILI prije cemo primiti nekog sa SSSom jer u vas se ne isplati ulagati..." i tako ta prica, kao da su ljudi sa SSSom manje vrijedni, ko kaze da i oni nece otici kad im se pruzi bolja prilika...:S
I da ne bi prica isla u pogresnom pravcu, sve ovo cemo staviti na stranu,
ali pitam kako je moguce da VECINA POSLODAVACA nudi platu OD 400-500KM, a ocekuju da ce neko sretan biti i raditi od ujutro do navece, 7 dana u sedmici???! To nije realna plata za tu vrstu posla, a Bogami ni za zivot---ne razmisljaju da svaki radnik ima troskove prevoza i mora nesto jesti...to je POENTA PRICE!
...jebe se (da prostiš) poslodavcu, da li ćeš ti s tom platom moći izaći na kraj, ostajanje poslije 16h, zaboravi na sve planove, nema ići doma, pri tome to se nikako ne odražava na plati, da se zna...nećeš ti ima ko hoće, ko dva na putu!
... ja sam u firmu došla da radim, a ne da glumim!
... između ostalog, krpim kraj s krajem sa platom, bitno je da se plate računi i da ne razmišljam šta će moj kinder ujutro za doručak Bože, jer ništ sa neba ne pada osim pljuskova, ponekad munje zaplešu i u zadnje vrijeme poneka pahulja...
... naravno ko ne bi prst u uho pa na planinu malo svako malo, ali ne žalim se da se razumijemo, svjesna sam ja svega ko sam , šta sam- to je moje, ali budimo realni okruženja!
... kapitalizam je to hoćeš -nećeš, tebi šipak, osim ako nemaš neko zaleđe pa sam svoj budi šef inače nema te nigdje jer raritet je da je odnos poslodavac-zaposlenik fer i korektan i što se tiče radnog vremena, plate, efektivnosti na poslu...
... znam samo da sam žito žitovsko u firmi (samoprozvala sam se
svaštarom, nema toga što ja ne znam i ono što na prvu ne znam , uzmem i naučim) pored hrpetine njihovih pri tome misleći na rodbinu, prijatelje, ljubavnice koje su pozapošljavali i koji imaju veću platu od moje samo zbog tog nekog
odnosa i što su svoji, a ja sam autsajder i totalni strendžer kojeg jedino drži moja sposobnost!