Ja tebi Aluminij, ti meni Energoinvest

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
pelin
Posts: 60
Joined: 11/09/2006 22:46

Ja tebi Aluminij, ti meni Energoinvest

Post by pelin » 03/11/2006 17:34

Hadzipasic, Brankovic i Heco, cetvrti im ne treba!

Zlo koje su oni nacinili i koje planiraju je nemjerljivo.Ja tebi Aluminij, ti meni Energoinvest

Prije nekoliko dana zagrebački Večernji list objavio je tekst pod naslovom "DT bez borbe osigurao tržište BiH". Naravno, ovom tačnom konstatacijom, o tome da je moćni njemački telekom operater praktično besplatno osigurao ulazak na bh. tržište, niko u našoj zemlji, ni vlast, ni opozicija, nije se pozabavio ni najmanje. A meni se plače zbog toga što će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja u regiji koja milijardama ili stotinama miliona maraka neće naplatiti prepuštanje jednog od svojih najprofitabilnijih resursa strancima. Resorni federalni ministar Nedžad Branković ima razloga da trlja ruke: godinama je pokušavao na mala vrata, bez plaćanja državi, omogućiti ulazak Deutsche Telecomu, preko njihovog T-HT Zagreb (za čijih je 38 procenata vlasništva hrvatska Vlada naplatila milijardu i po maraka). Napokon mu je to i uspjelo: prošle nedjelje sporazum su potpisali federalni premijer Ahmet Hadžipašić i direktor T-HT Zagreb Ivica Mudrinić. Lako je pretpostaviti kako će se ovo odraziti na cijenu i položaj BH Telecoma, još kad Milorad Dodik okonča prodaju Telekoma Republike Srpske. Precizni iznos gubitka Federacije možda i saznamo ako Branković još jednom omogući konsultantskoj kući Hasana Muratovića novih 300 hiljada eura, ovaj put za "strategiju razvoja BH Telecoma" u tržišno beznadežnim okolnostima.

I dok se puk u Bosni i Hercegovini zabavlja "suštinskim" pitanjima o sastavu nove vlasti, majstori iz Vlade Federacije dovršavaju započete poslove. Ahmeta Hadžipašića je baš krenulo: završio je kriminalnu predaju Energopetrola u ruke Konzorciju Ina-Mol, sada je na redu mostarski Aluminij. Gledateljstvo Federalne televizije premijer je u Dnevniku izvijestio da će Vlada u četvrtak donijeti odluku o prodaji svog udjela u ovom visokoprofitnom mostarskom gigantu. Sa gospodarem Aluminija sve je dogovorio: kombinat će biti prodat onome za koga se odluči Mijo Brajković, koji istovremeno u hrvatskim medijima savjetuje hrvatsku Vladu da nipošto sada ne prodaje šibenski kombinat aluminija TLM. Kao i u slučaju Energopetrola, Hadžipašić maše mrvicama koje će dobiti nekadašnji radnici mostarskog Aluminija, koji su zahvaljujući rasističkim kriterijima ostali bez posla. To što Vlada, kojoj je Brajković nakon višegodišnjeg cjenkanja jedva priznao da ima 44% udjela vlasništva u Aluminiju, pojma nema o poslovanju i bilansu Aluminija, niti već godinama vrši vlasnička prava, očito nije problem. "Nismo valjda džabe radili dvije i po godine", odgovorio je Hadžipašić gostujući u Dnevniku, te odgovarajući na pitanje kako to da se nekoliko kapitalnih privatizacijsko-investicijskih poslova završavaju u tehničkom mandatu Vlade. I zaista, Hadžipašić nije džabe radio: ostalo mu je još samo da okonča dodjelu koncesije za izgradnju hidroelektrana na Neretvi Slovencima, što pod maskom bh. kompanije za sebe i Istra-Benz Igora Bavčara pokušava isposlovati Nihad Spahalić.

Po "uspješnosti" svog mandata, sa premijerom se može mjeriti još samo pomenuti Branković: jest da je za četiri godine uspio napraviti samo desetak kilometara autoputa, uvesti Deutsche Telecom besplatno na bh. tržište i pripremiti besplatnu predaju Poštanske banke slovenačkom fondu Poteza, ali mu je zato u Vladi pošlo za rukom da ubijedi sve, osim ministra Vahida Heće, da se odmah raspiše tender za prodaju državnog kapitala u Energoinvestu. To što, osim menadžmenta ove kompanije (Vlahovljaka, Šete i ostalih perjanica SBiH i SDA) niko ne zna ni koliko Energoinvest ima kompanija-kćerki u inostranstvu, ni kakvo je stanje na njihovim računima, nije prepreka raspisivanju tendera: važno je da je 18 direktora kompanije već najavilo spremnost da kupi siću od 170 i kusur miliona državnog kapitala u Energoinvestu. Čijim parama, da li upravo onim Energoinvestovih kompanija vani - nije bitno. Važno je da se osigura da se nijedan ozbiljan svjetski kupac ne pojavi u uslovima kada je svakom osim menadžmentu kompanije nemoguće saznati stvarni bilans imovine Energoinvesta u zemlji i inostranstvu. I naravno, uz mantru koja odlično pali u javnosti: bitno je da Energoinvest ostane u domaćim rukama, svakako probranim.

Samo ovih nekoliko vrištećih primjera krupnog kriminala, ukoliko se realiziraju, koštat će Federaciju BiH preko milijardu maraka koje bi, sasvim izvjesno, mogle završiti u budžetu. No, kome je to u interesu? Vladajućoj koaliciji zasigurno nije; projektima Aluminija i Energoinvesta bratski su zadovoljeni i "bošnjački i hrvatski interesi"; SDP spava, a njihov Rešad Žutić, kao direktor Federalne agencije za privatizaciju, karika je bez čijeg saučesništva bi bilo teško odraditi projekte; medijima je teško pratiti složene igre majstora, nije unosno, a po novinare može biti i rizično.

To što se šteta koju ovoj državi nanose Ahmet Hadžipašić i Nedžad Branković može mjeriti još samo sa materijalnim posljedicama Mladićevih topova - nikome nije interesantno. Bitno je hoće li Tihić pasti, ko će s kim koalirati, šta će biti s reformom policije i ustavnim amandmanima... Sjajna budućnost čeka Bosnu i Hercegovinu.


Post Reply