Jastreb35 wrote:ali je duzna da obezbjedi uslove za otvaranje radnih mjesta
Indijca Mittala ne interesuje to sto je u Jugoslaviji posao desetorice radilo dvadeset radnika. Svaka privatizacija za sobom povlaci otpustanja, a BiH ce ekonomski stati na noge tek za par decenija (ako i tad). Drzava je duzna sprijeciti monopol, sve ostalo je do tebe. Hoces proizvoditi med ? Skupljati ljekovito bilje ? Napraviti ribnjak ? Baviti se trgovinom ? Predati molbu u dvadesetak preduzeca ? Do tebe je. Drzava nije obavezna dati ti osiguranje ni posao.
Sto se tice kifli i obroka od 100 KM, ponavljam, BiH nije socijalna drzava. Cak i kada je to nominalno bila u okviru SRFJ, jedna od najpopularnijih pjesama Zabranjenog Pusenja je ipak bila ona o sinu izvjesnog "guzonje". A zbog tog se ne ratuje.
Odlicno, ali od kojeg zahtjeva EU ta ista drzava najvise bjezi? Od reforme administracije. OK je da u CIPSu radi 20 ljudi koji blage veze nemaju sta ce tu i primaju odlicnu platu za nase uslove, i da ne spominjem ostale drzavne firme, ali nije u dure da se otpuste a zaposli njih pet koji ce znati i moci raditi citav posao?
Meni je bilo 11 kada je rat poceo. Ja ga nisam trazio ni vodio, a ranjavan sam, zujalo mi je oko usiju i glave, a na kraju nisam htjeo biti ni na evidenciji civilnih zrtava rata, neka to budu oni kojima je to stvarno potrebno. Ja sebi uspjevam priustiti za zivot kakav ja zelim, i mogu reci da je veoma lagodan i opusten, meni je normalno preci s posla na posao ako ce mi negdje drugo biti bolje, normalno mi je raditi od 8h ujutro do 1h ujutro sa pola sata pauze. Ali zato i imam, i imacu bar dok imam zdravlje. Ali sta je s ljudima ciji mentalni sklop ne mozes tako lako promjeniti? Ljudima koji su naucili raditi u Zeljezari i u 15h nabrati kuci, a sada taj neki kapitalista trazi od njih, zamisli, da rade! Pa im mjenja radna mjesta i ne mogu vise piti kafu s Antom i Zulejhom svako jutro kako su planirali do penzije? Sta je s prvim mojim starim koji je zdravlje ostavio u TO pa u ABiH jos od kraja '91? NISTA! I opet kazem, jedva cekam privatizaciju Telekoma i EP-a. Jedva cekam OTPUSTANJA! Vrijeme kada ce ljudi u tim firmama za svoje plate morati RADITI. A u drzavnim firmama svi znamo kako se radi, dok drzava se ni ne trudi natjerati privatnike (cast izuzetcima tipa mog direktora) da placaju radnike za svoj rad, barem onoliko koliko se dogovore.
A to da drzava nije socijalna... Ako radis, onda znas koliko od tvoje plate ide na socijalne i ine fondove i u fond solidarnosti. I sta se desava s tim parama, osim sto ih administracija u tim fondovima potrosi na svoje plate i nevjerovatne troskove? Nista.
A dobijaju pare za to, od tebe, mene, i jos par stotina hiljada ljudi.