Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iz dna duše

#676 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by iz dna duše »

ovo_malo_duse wrote:
Kjajević Majko wrote:Mater mu, gdje nam ode ono malo duše? :(
Ovo_malo duse je tu cita postove kad moze naravno ljudi koji zasluzuju da se citaju a ponekad naleti i na ovakvo nesto. Izabrao sam da prestanem pisati kometare jer sam vidio da nema smisla.Cast pojedinim izuzetcima s kojima bih rado diskutaovao ali zbog masse "nusprodukata" naseg drustva odlucio sam da izostanem .Ovoga puta cinim iznimku da komentarisem tvoje pitanje. Ne zbog toga da bi ti na uvredu vratio uvredom..Niti da ti kazem da se osjecam uvrijedzenim tvojim laprdanjem, nego da ti pokazzem da covjek sam bira dali ce biti produkt drustva ili ne..Dali ce ustat starici u tramvaju ili se pobuniti dok dzepare curu u minibusu dok svi ostali gledaju...Mislim da covjek sam bira svoj odnos prema drustvu bez obzira kakovo je to drustvo i kako se to drustvo odnosi prema njemu..Pitanje je koliko ko ima zivaca da trpi kad ga papci obilaze u redu dok ceka da plati racun u posti, ili dali ce dozvolit da ga nepismena sluzbenica iznervira....
Mislim pored produkta drustva postoji nesto sto se zove produkt loseg kucnog odgoja. Taj proizvod u nasem drustvu je po mom misljenju najveci uzrok svega loseg sto se danas desava u samom drustvu...

@"Uvjek dobar gost" Iako se slazem sa vecinom tvojih postova moram ti replicirat jednu stvar...Ja nezelim da budem da budem produkt tog sistema. Ja sam njegov opozit nisam pusta devijacija u samom sistemu...Moja djeca ce bit opozit tog istog sistema..Moji prijatelji su to isto...Covjek sam bira nacin na koji ce se boriti protiv loseg sistema..I jos nesto to se ne desava odjednom to su stvari koje se mjenjaju mikrometrima..I prvo se krene od svoje kuce, svoje djece i svoje familije i svog komsiluka...Ima jos vrijednosti u ovom drustvu samo im treba dat prednost treba ih izvuci na povrsinu...Ne predati se inerciji..
Pokazati da vjernik neznaci biti calan IVZ,SPC itd. ili Bosnjak, Srbin ili Hrvat neznaci biti isto sto i clan valadajucih stranakatreba pokazati snagu duse...Braniti do zadnjeg daha duse ono za sta su mi prijatelji umirali na rukama...ali isto tako razgovarati sa svakim bez predrasuda...Ima milion stvari primjera koje bih napisao ali sve ce se svest na isto..Nezelim i necu nikad bit produkt ovog i ovakvog drustva...
lijepo si ovo rekao...
Valja nam se boriti, svako na svoj način, brzo promjene na bolje nećemo doživjeti, kako ti to lijepo riječe: "to su stvari koje se mijenjaju mikrometrima", a slažem se da prvo bismo trebali krenuti od svoje kuće i svoje djece...to je ona mikročestica ovog društva, koja ako nije zdrava i postavljena kako treba, onda je loš temelj za cjelokupno društvo...
uvjek dobar gost

#677 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by uvjek dobar gost »

Temelji su postavljeni, ploča je zalivena sve je na krivo postavljeno... a stanari se prave da ne primjećuju kako kuća puca i kako zemlja pod njom klizi...
Kao i ovo malo duše i sam sam se malo povukao sa foruma jer stvaram sebi u glavi lažnu sliku grada ili zemlje u kojoj živim, povukao sam se jer ni sam ne vidim smisao tipkanja i tumačenja stvari oko sebe... ne vidim mada morao bih vidjeti nekakav drugačiji svijet, ljepši, šareniji, morao bih vidjeti opozit ovom smeću koje leti napolju nošeno vjetrom ... morao bih vidjeti opozit trovačima koji me obasipaju crnjacima... opozit komšiji koji i dan danas čita politiku.. i gleda PCPC...

Ma morao bih postati opozit samom sebi, opozit sredini koja se upire da na meni ostavi posljedice, ne više ni trag samo jer to joj odavno već dovoljno nije.. već posljedice na meni i u mojoj glavuši.... zaista ne mogu vjerovati da im nije dovoljan samo trag... mogu misliti kako je maloj djeci, kako je ljudima koji se još uvijek traže i koji vagaju... da sam i sam trenutno u procesu vaganja, tas bi sigurno prevalio na onu stranu koja bi okrenula glavu i stisnula zube...
No ovakav kakav sam na krivo formiran, ovakav i sam opozit svemu što dominira oko mene a ne nužno me okružuje usnio sam parolu .... ILI JESI ILI NISI !!!!

Parola govori o svima nama, govori o meni samom, govori o tebi koji čitaš ovo... i jeste ili ćemo praviti kompromis sa truleži koja nas okružuje i davi ili ćemo se pobuniti protivu nje... ILI JESI ILI NISI...
Ja više nemam vremena za kompromise, nemam vremena da ga trošim objašnjavajući ljudima da se veš mašina ne baca kroz prozor ili u potok... ja od jučer imam stav ILI JESI ILI NISI !!!!

Ko do sada nije skonto, bojim se da i neće.....
uvjek dobar gost

#678 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

.... Po mojim postovima ljudi bi me ocijenili kao okorijelog pesimistu, čovjeka koji samo kuka, sere i nariče... rekli bi to mnogi, neki su naučili školu pa zaobilaze moje postove u širokom luku... ili čak što više oni koji me i znaju počeli su izbjegavati da pričaju samnom o nekim temama... kada su u mom društvu moraju malo spustiti surlu i ne smiju pričati o svom novom mobitelu ili o svojim novim felgama jer znaju kako ću ih nakačiti punim... jer nemaju se pravo hvaliti time u zemlji koja je danas Bonsna i Hercegovina...

Pored silne količine nepravde na ovako malom prostoru i silne količine lijepih predjela, pejsaža i krajolika... kako naći balans ?
Do koje mjere navlačiti na koju stranu da ostao bih koliko toliko pribran i normalan? Ne mislim da logiku use, nase i podase... mislim na malo širi koncept promišljanja i rezonovanja , mislim donekle i na jing i jang... da ne spominjem Sumer, NLO fenomen ili crne rupe, ne mislim sada na neistražena prostranstva okeana ili ono sve čime se ljudi zanimaju u nekim normalnijim zemljama, ne mislim ni na hobije, odlaske na neka daleke i egzotična mjesta... kaki to, to je za nas naučna fantastika... jer mi smo sebe sveli na uski krug ljudi, poznate lokalitete koji nas ne srklete... sveli smo se na neki mali svijet u kojem osjećamo kakvu takvu sigurnost...
Mi smo se isključili iz svih tokova, svijet i njegove trendove pratimo samo preko televizije, pasivni smo promatrači svega onoga što znači inspiraciju i pozitivnu energiju, naše čakre su prosto zakrčene negativnim informacijama i crnjacima... prosto kad nas vidim kao da vidim debelog noja koji više ni ne teži da izvadi glavu iz zemlje jer ona je poprimila oblik njegove glave... i uopšte taj noj nema želje da se suoči ni sa samim sobom jer odavno se vidio nije...

Kako dalje rođače... kuda dalje kad svuda oko tebe padaju linije odbrane civilizovanog i normalnog života... kako dalje kad odavno nisi građanin, kad nisi skoro pa ni čovjek... kad si postao profesionalni taldžija, profesionali konfesionar koji teži samo netalasanju i ne dizanju prašine... jer i sam imaš izgleda džepove oraha pune..

Nemoj NOJU nemoj učiti djecu svojoj logici, nemoj tu djecu praviti zatočenicima vlastite gluposti, nemoj na njih prebacivati svu svoju glupost, nemoj pustiti njih da biju bitke koje si ti treba voditi...

E moj Noju... ko si i šta si danas... kakav si to postao.. ni balvan si a ni kamen si, nit si konj nit si at... ko si.. nit si svoj nit više i znaš ko si...!!

Drama !?!?!
Abacija

#679 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:.... Po mojim postovima ljudi bi me ocijenili kao okorijelog pesimistu, čovjeka koji samo kuka, sere i nariče... rekli bi to mnogi, neki su naučili školu pa zaobilaze moje postove u širokom luku... ili čak što više oni koji me i znaju počeli su izbjegavati da pričaju samnom o nekim temama... kada su u mom društvu moraju malo spustiti surlu i ne smiju pričati o svom novom mobitelu ili o svojim novim felgama jer znaju kako ću ih nakačiti punim... jer nemaju se pravo hvaliti time u zemlji koja je danas Bonsna i Hercegovina...

Pored silne količine nepravde na ovako malom prostoru i silne količine lijepih predjela, pejsaža i krajolika... kako naći balans ?
Do koje mjere navlačiti na koju stranu da ostao bih koliko toliko pribran i normalan? Ne mislim da logiku use, nase i podase... mislim na malo širi koncept promišljanja i rezonovanja , mislim donekle i na jing i jang... da ne spominjem Sumer, NLO fenomen ili crne rupe, ne mislim sada na neistražena prostranstva okeana ili ono sve čime se ljudi zanimaju u nekim normalnijim zemljama, ne mislim ni na hobije, odlaske na neka daleke i egzotična mjesta... kaki to, to je za nas naučna fantastika... jer mi smo sebe sveli na uski krug ljudi, poznate lokalitete koji nas ne srklete... sveli smo se na neki mali svijet u kojem osjećamo kakvu takvu sigurnost...
Mi smo se isključili iz svih tokova, svijet i njegove trendove pratimo samo preko televizije, pasivni smo promatrači svega onoga što znači inspiraciju i pozitivnu energiju, naše čakre su prosto zakrčene negativnim informacijama i crnjacima... prosto kad nas vidim kao da vidim debelog noja koji više ni ne teži da izvadi glavu iz zemlje jer ona je poprimila oblik njegove glave... i uopšte taj noj nema želje da se suoči ni sa samim sobom jer odavno se vidio nije...

Kako dalje rođače... kuda dalje kad svuda oko tebe padaju linije odbrane civilizovanog i normalnog života... kako dalje kad odavno nisi građanin, kad nisi skoro pa ni čovjek... kad si postao profesionalni taldžija, profesionali konfesionar koji teži samo netalasanju i ne dizanju prašine... jer i sam imaš izgleda džepove oraha pune..

Nemoj NOJU nemoj učiti djecu svojoj logici, nemoj tu djecu praviti zatočenicima vlastite gluposti, nemoj na njih prebacivati svu svoju glupost, nemoj pustiti njih da biju bitke koje si ti treba voditi...

E moj Noju... ko si i šta si danas... kakav si to postao.. ni balvan si a ni kamen si, nit si konj nit si at... ko si.. nit si svoj nit više i znaš ko si...!!

Drama !?!?!
Je li ti ovdje vodis svoj dnevnik? Ovo meni lici na monolog i ovdje se nema sta diskutovati. Mozda zato niko ne komentarise...?
uvjek dobar gost

#680 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

... Monolog ili ne ... kako kad.. istina je ... no tipkam ono što osjećam i vidim oko sebe... !
Abacija

#681 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:... Monolog ili ne ... kako kad.. istina je ... no tipkam ono što osjećam i vidim oko sebe... !
A cilj svog ovog pisanja je...?
uvjek dobar gost

#682 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Abacija wrote:
uvjek dobar gost wrote:... Monolog ili ne ... kako kad.. istina je ... no tipkam ono što osjećam i vidim oko sebe... !
Vjerovatno kao i tvog ili većine forumaša... pokušaj uticanja na stanje, razmijena stavova i mentalna higijena ukoliko se varam... do mene je... tu smo onda samo radi palamuđenja... i ubijanja vremena !
Abacija

#683 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:
Abacija wrote:
Vjerovatno kao i tvog ili većine forumaša... pokušaj uticanja na stanje, razmijena stavova i mentalna higijena ukoliko se varam... do mene je... tu smo onda samo radi palamuđenja... i ubijanja vremena !
Pa nije ti tema dovoljno zapaljiva da mozes uticati na stanje drugih. Za mentanu higijenu se slazem ali mislim da je to sve.

Odgovor na pitanje iz naslova teme je vise nego ocigledan i mozda se zato tu vise nema sta diskutovati. Da si mozda postavio pitanje kako se izvuci iz toga, e to bi bilo vec nesto.

P.S. Moram priznati da nisam procitao citavu temu, ali ako jesi postavljao pitanja ili ideje o rjesenju onda bi bio zahvalan da me uputis na postove o tome.
kolega

#684 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Kako dalje rođače... kuda dalje kad svuda oko tebe padaju linije odbrane civilizovanog i normalnog života... kako dalje kad odavno nisi građanin, kad nisi skoro pa ni čovjek... kad si postao profesionalni taldžija, profesionali konfesionar koji teži samo netalasanju i ne dizanju prašine... jer i sam imaš izgleda džepove oraha pune..

Drama !?!?!
situacija ide svojim tokom, čitav svijet ide prema komunizmu, ..., ako se Marx nije zezno ... :)

Vlasnici kapitala i biznisa će kod radnika podsticati i stimulirati potrebu da kupuju njihovu skupu robu: stanove, kuće i tehnologiju, obvezujući ih pritom da ulaze u skupe hipotekarne kredite do nivoa neizdrživosti. I na kraju ti neplaćeni dugovi će izazvati bankrot banaka, koje će morati biti nacionalizirane, pa će država onda krenuti putem koji vodi u komunizam...
(Karl Marx, Das Kapital).
uvjek dobar gost

#685 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rješenje... navodio sam koncept u nekolicini postova.. da sada ne citiram sam sebe ili ne kopiram postove...

Pojedinac koji je obrazovan... je rješenje, ne nikakvi imaginarni kolektiviteti, ne zaklanjanje iza kojekakvih retrogradnih kategorija... znači u obrazovanju je kluč, ali ne obrazovanju na naš način.. gdje se bubači zadato ,a o ostalom se ne razmišlja... nama treba pod hitno drugi koncept obrazovnog sistema u kojem će se pristupati istraživački proučavanju činjenica o kojim će se smjeti diskutovati....

Ukoliko imamo jake pojedince... oni će odmah prestati bacati smeće oko sebe, neće biti toliko predrasuda koje su katalizator mržnje i agonije... jaki pojedinci, svjesni sebe, svog bitka i bića, svoje okoline, odgovorni, hrabri i aktivni .... to su građani !

Znači obrazovanje i insistiranje na pojedincu koji će kao takav i tada postati građanin, umjesto na kolektivitetu imaginarnih skupina-grupa koje se kod nas zovu narodima... jer tada (kao što vidimo) građana nema na mapi !!!

To je svakako prvi korak i najvažniji... mi ga još nismo napravili... !
Abacija

#686 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:Rješenje... navodio sam koncept u nekolicini postova.. da sada ne citiram sam sebe ili ne kopiram postove...

Pojedinac koji je obrazovan... je rješenje, ne nikakvi imaginarni kolektiviteti, ne zaklanjanje iza kojekakvih retrogradnih kategorija... znači u obrazovanju je kluč, ali ne obrazovanju na naš način.. gdje se bubači zadato ,a o ostalom se ne razmišlja... nama treba pod hitno drugi koncept obrazovnog sistema u kojem će se pristupati istraživački proučavanju činjenica o kojim će se smjeti diskutovati....

Ukoliko imamo jake pojedince... oni će odmah prestati bacati smeće oko sebe, neće biti toliko predrasuda koje su katalizator mržnje i agonije... jaki pojedinci, svjesni sebe, svog bitka i bića, svoje okoline, odgovorni, hrabri i aktivni .... to su građani !

Znači obrazovanje i insistiranje na pojedincu koji će kao takav i tada postati građanin, umjesto na kolektivitetu imaginarnih skupina-grupa koje se kod nas zovu narodima... jer tada (kao što vidimo) građana nema na mapi !!!

Hvala na kratkom objasnjenju. Dobra ti je ideja samo imam jedno pitanje - a kako sve to ostvariti? Mislim, kako izvrsiti to obrazovanje? Da li mislis da ce obrazovanje stvoriti karaktere ili je mozda potrebno biti karakter prije nego sto se neko upusti u istrazivanje?
uvjek dobar gost

#687 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Karakteri.... u mom užem krugu raje ima jedno četvero klinaca uzrasta od osam mjeseciu pa do pet godina... da vidiš samo kakvi su karakteri ta djeca... koliko znaju već sada, koliko su nekako pametni i na svoj neki način prilagođeni novim tehnologijama... ja takav kontam nisam bio...

Kako to ostvariti.. kako stvoriti sistem obrazovanja koji će na adekvatan način pristupati pojedincu, koji neće težiti da prilagodi pojedinca i natjera ga da bubači stvari napamet, sistem koji će biti istraživački ali koji će se zasnivati na činjenicama i faktima... sistem koji neće kriviti istoriju i prilagođavati je porebama dnevne politike i sitnom šićaru...
Tako što ćemo sutra uhapsiti Melihu Alić za početak, tako što treba da se preispitaju diplome asistenata i profesora, tako što treba da se riješe problemi korupcije na obrazovnim ustanovama, tako što će se smijeniti rektori i dekani tako što će se raskinuti veze politike i obrazovnih ustanova... kako sve to uraditi... tako što će se ukinuti nostrifikacija stranih diploma, tako što će se privući obrazovan kadar iz dijaspore, kadar koji nema predrasuda i kadar koji treba da popuni mjesta korupmiranih, iskvarenih i do srži pokvarenih koji ubijaju u pojam generacije mladih ljudi... ne treba biti pametan treba preslikati Britanski model ili Skandinavski obrazovnog sistema...

Djeca se rađaju kao prazna ploča - tabula raza- i na porodici, na društvu na sistemu je da ih na neki način oblikuje u ljude.... šta radi naš sistem... naše društvo dočeka mlade ljude kao šaka u glavu.. ubije u njima sve talente, sve sposobnosti, sav elan, moral i sve pozitivno tamo negdje do 14. te godine života....
Sve je do nas, ogledalo nije samo da se pravi frizura pred njim, stanimo svi i zadubimo se ... prepoznajemo li osobu koja se odslikava u njemu... mislim na ogledalo !

Da skratium karakter se stvara u okviru porodice, a nadgradnja je obrazovanje koje treba da obezbijedi sistem - društvo !
Abacija

#688 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Abacija »

uvjek dobar gost wrote:Karakteri.... u mom užem krugu raje ima jedno četvero klinaca uzrasta od osam mjeseciu pa do pet godina... da vidiš samo kakvi su karakteri ta djeca... koliko znaju već sada, koliko su nekako pametni i na svoj neki način prilagođeni novim tehnologijama... ja takav kontam nisam bio...

Kako to ostvariti.. kako stvoriti sistem obrazovanja koji će na adekvatan način pristupati pojedincu, koji neće težiti da prilagodi pojedinca i natjera ga da bubači stvari napamet, sistem koji će biti istraživački ali koji će se zasnivati na činjenicama i faktima... sistem koji neće kriviti istoriju i prilagođavati je porebama dnevne politike i sitnom šićaru...
Tako što ćemo sutra uhapsiti Melihu Alić za početak, tako što treba da se preispitaju diplome asistenata i profesora, tako što treba da se riješe problemi korupcije na obrazovnim ustanovama, tako što će se smijeniti rektori i dekani tako što će se raskinuti veze politike i obrazovnih ustanova... kako sve to uraditi... tako što će se ukinuti nostrifikacija stranih diploma, tako što će se privući obrazovan kadar iz dijaspore, kadar koji nema predrasuda i kadar koji treba da popuni mjesta korupmiranih, iskvarenih i do srži pokvarenih koji ubijaju u pojam generacije mladih ljudi... ne treba biti pametan treba preslikati Britanski model ili Skandinavski obrazovnog sistema...

Djeca se rađaju kao prazna ploča - tabula raza- i na porodici, na društvu na sistemu je da ih na neki način oblikuje u ljude.... šta radi naš sistem... naše društvo dočeka mlade ljude kao šaka u glavu.. ubije u njima sve talente, sve sposobnosti, sav elan, moral i sve pozitivno tamo negdje do 14. te godine života....
Sve je do nas, ogledalo nije samo da se pravi frizura pred njim, stanimo svi i zadubimo se ... prepoznajemo li osobu koja se odslikava u njemu... mislim na ogledalo !

Da skratium karakter se stvara u okviru porodice, a nadgradnja je obrazovanje koje treba da obezbijedi sistem - društvo !
A zato je teta Arzija zapela da (po partijskom nalogu) oblikuje djecu jos u obdanistu, da smanji uticaj roditelja na stvaranje karaktera! :twisted:
simonese

#689 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by simonese »

uvjek dobar gost wrote:Karakteri.... u mom užem krugu raje ima jedno četvero klinaca uzrasta od osam mjeseciu pa do pet godina... da vidiš samo kakvi su karakteri ta djeca... koliko znaju već sada, koliko su nekako pametni i na svoj neki način prilagođeni novim tehnologijama... ja takav kontam nisam bio...

To je to.Ti se kuci slomis da svoje djete naucis neka pravila,normalno ponasanje,kulture(opce),sta je fino sta nije i onda ti malac dodze u skolu,bummmm.
Nema vise rekao,pricao,pocinje te muljat,biti ne kulturan,psovat,uci neke nove vrijednosti koje nisu bas u skladu sa mojim.
A da ne pricam kasnije sta ce ucit o histoiriji,politici,vjeri,etike i morala.Koji ljudi ce mu btit idoli,koje vrjednosti ce postivat i kako ce ga ovo nase obrazovanje izvesti na pravi put?
:run:
ovo_malo_duse

#690 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ovo_malo_duse »

uvjek dobar gost wrote:Rješenje... navodio sam koncept u nekolicini postova.. da sada ne citiram sam sebe ili ne kopiram postove...

Vozdra drug....

Imam jedan komentar na ovo..
Sa danasnjim stanjem duha kod nasih obrazovanih pojdinaca...Upalih u kolotecinu sistema...JA cu da se okrecem cobanima. Ali ne onim ulicnim cobanima, ili gradzanskim cobanima..Nego pravim nasim brdskoplaninskim ljudima koji su proveli zivot baveci se cuvanjem stoke po obroncima bosanskih brda.
Sto manje obrazovan..to bolje savjete daje i ima vise iskustva u rjesavanju obicnih zivotnih problema..Neznam zasto ali valjda nisu zarazeni sistemom, sa ogromnim iskustvom teskog zivota i prezivljavanja protkanog iskustvom opisanom u onim narodim predanjima prenesenim od oca na sina i njihovom neuprljanom moralnom kodexu.

Ovo pisem iz razloga sto ljetos u jednoj od mojih planinarskih tura naletih na jednog ovakvog covjeka...Upitah ga za zdravlje kako ide..itako to pa sjedosmo da zapalimo zajedno...On se uhvati za dzep i ponudi me duhanskom kutijom...Ja velim neka i evo gotovih...Tu odmah i izvor....i otvori se prica....prvo klasicno upoznavanje sta kako ko odakle...itd..i nakon toga dotakosmo se tema danasnjice i sistema...( ovo zvuci idilicno al fakat bi tako)
Covjek me zadivio svojim razmisljanjem i nacinom rezonovanja, o svemu o djeci, zivotu prezivljavanju odnosu prema ljudima,..samo o politici je odbio razgovarati rijecima moj sine nisam ti ja pameti za to,.. tu ti trebaju prefrigani ja ti se u to nerazumijem..I tako naletim na njega vise puta...svaki put zadrzavajuci se duze i duze u razgovoru s njim ..... vracanjem u "civilizaciju" i borbom sa drustvom i sistemom, zivotnim problemima, kao sto to biva ... polako zaboravih onog pastira...

Ponukan tvojim postom...sjetih ga se i uporedih ga sa moji dragim obrazovanim kolegama..a bogami i onim neobrazovanim, na raznim funkcijama...Svima njima NOJEVIMA koji nevide dalje od trepavica..nos je vec previse daleko naprijed...Helem njima koji vedre i oblace, u tudzim zivotima a svoj zive u idili zablude.
Uporedih ga s silinim pravnicima koji se voze pokvarenim liftom jer nisu u stanju izboriti se za popravku, iako ko ovca placaju 30 KM stubiste svaki mjesec i cekaju da ima penzioner HUSO s treceg sredi to s stambenim...Pitam se zasto su studirali pravo....

Upredim njegov stav o sinovima...sa svim nasim uzornim celnicima koji uce svoje sinove korupciji i manipulaciji a da im jos pelena od guzice nije otpala.steleci im sve od vrtica pa do ispita, i koji ce sutra da nam budu a bogami i vec su krema drustva...I pitam se...

Helem da se ne zapetljam u sopstveni post nabrajajuci ine i ite....Skontah na kraju da mi je najbolja rjesenja na sve ponudio onaj Pastir....
Ovog ljeta idem da ga trazim opet da mu postavim malo konkretnija pitanja o nekim zivotnom problemima....

---------------------------------------------------------

Samo jos da ti kazem na kraju da citam tvoje postove jos uvjek...I drago mi je da pises...Ja jednostavno nemogu..Okrenuo sam se praksi..Pokusavam da dokazem komsinici da pogresno istrest smece preko ceste jer se moja kuca nalazi ispod. Mnogo toga pokusavam..i ne odustajem...mikrometar po mikrometar...Pokusavam da dokazem bilmezu u mjesnoj zajednici da sa sam ja njega birao a ne da mu je to bogom dato i da trazi rjesenja za one rupe u asfaltu itd..itd..
Ali nemogu da polemisem sa tipovima kojima je forum samo lijecenje komplexa i mlacenje prazne slame..nudzenja miliona rijesenja meni... a dok sami ti isti misevi okrenu glavu u konkretnim situacijama...

Uletim ponekad opet ovako s ponekim komentarom ..kad osjetim da bih mogao sta pametno napisat...
uvjek dobar gost

#691 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Zbog prirode posla koji obavljam i sam se srećem sa takvim ljudima, prostim onako sirovim ali iznad svega dobronamjernim i nekako toplim, da oni su takvi uprkos vremenu u kojem živimo, uprkos svemu ovome što je prešlo preko nas oni su nekako ostali dosljedni sebi. Dvojica od njih su mi na pameti svaki drugi-treći dan. Jedan je povratnik u reon Tjentišta a drugi je starosjedilac iz okolice Višegrada. Njih dvojica su na mene ostavila utisak kao da sam se sreo sa nekim filozofima grčkim ili kao da su u najmanju ruku članovi neke akademske zajednice. Njihovi rezoni i načini razmišljanja su mene lično ostavili bez teksta, ona kao takvi odudaraj od sredina u kojima žive, na neki način su čak i izopćeni jer ne zastupaju stavove banalne većine koja ih okružuje... no izuzetno su cijenjeni od komšija svojih i od ljudi koji ih poznaju.

Zašto ja ovo pričam.. odnosno tipkam... jer su sela preazna danas jer nema tamo svijeta, nema djece koja idu tamo u školu a nekada ih je bilo po 900.... danas su ti ljudi u fazi izumiranja.. danas bi se o njima (a možda i o nama) mogao snimati serijal Opstanak !
Upoznao sam i jednu nanu nepismenu u Nezucima u okolici Višegrada, nanu koja je izgubila sve što je imala da izgubi, nanu koja danas na ovoj zimi živi pod pločom u neuslovima jer nije pristala na sve ono što su joj nudili nije pristala na laž i obmane političke naravi i upravo zbog toga kuća joj nije obnovljena, nije dobila skoro nikakvu pomoć... ali ona je gorda i ponosna ona je danas paradigma zemlje kakvu mi nemamo, ona je meni nešto kao najveći borac za ljudska prava, ona je po meni naš Martin Luter King... jedini je probem što ona sama ne može organizovati mirovni marš, ona sama ne može nikako dobiti prostor u medijima...

Da skratim ubiće nas sebičnost, pitaće nas djeca pa šta ovo uradiste... ili što ništa ne uradiste... a mi kao mi oboriti ćemo pogled i šta... biće nas stid i biće nam bruka... ali mi kao mi...

ovo malo duše ovo mi je super : citat : Mnogo toga pokusavam..i ne odustajem...mikrometar po mikrometar...
I jeste i ja se vodim tom logikom, započeo sam borbu na više frontova i tako sam zadovoljniji... nisam čekao da svi krenu da bi ja krenuo....

ILI JESI ILI NISI !
Abacija

#692 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Abacija »

ovo_malo_duse wrote:
Vozdra drug....

Imam jedan komentar na ovo..
Sa danasnjim stanjem duha kod nasih obrazovanih pojdinaca...Upalih u kolotecinu sistema...JA cu da se okrecem cobanima. Ali ne onim ulicnim cobanima, ili gradzanskim cobanima..Nego pravim nasim brdskoplaninskim ljudima koji su proveli zivot baveci se cuvanjem stoke po obroncima bosanskih brda.
Sto manje obrazovan..to bolje savjete daje i ima vise iskustva u rjesavanju obicnih zivotnih problema..Neznam zasto ali valjda nisu zarazeni sistemom, sa ogromnim iskustvom teskog zivota i prezivljavanja protkanog iskustvom opisanom u onim narodim predanjima prenesenim od oca na sina i njihovom neuprljanom moralnom kodexu.

Ovo pisem iz razloga sto ljetos u jednoj od mojih planinarskih tura naletih na jednog ovakvog covjeka...Upitah ga za zdravlje kako ide..itako to pa sjedosmo da zapalimo zajedno...On se uhvati za dzep i ponudi me duhanskom kutijom...Ja velim neka i evo gotovih...Tu odmah i izvor....i otvori se prica....prvo klasicno upoznavanje sta kako ko odakle...itd..i nakon toga dotakosmo se tema danasnjice i sistema...( ovo zvuci idilicno al fakat bi tako)
Covjek me zadivio svojim razmisljanjem i nacinom rezonovanja, o svemu o djeci, zivotu prezivljavanju odnosu prema ljudima,..samo o politici je odbio razgovarati rijecima moj sine nisam ti ja pameti za to,.. tu ti trebaju prefrigani ja ti se u to nerazumijem..I tako naletim na njega vise puta...svaki put zadrzavajuci se duze i duze u razgovoru s njim ..... vracanjem u "civilizaciju" i borbom sa drustvom i sistemom, zivotnim problemima, kao sto to biva ... polako zaboravih onog pastira...

Ponukan tvojim postom...sjetih ga se i uporedih ga sa moji dragim obrazovanim kolegama..a bogami i onim neobrazovanim, na raznim funkcijama...Svima njima NOJEVIMA koji nevide dalje od trepavica..nos je vec previse daleko naprijed...Helem njima koji vedre i oblace, u tudzim zivotima a svoj zive u idili zablude.
Uporedih ga s silinim pravnicima koji se voze pokvarenim liftom jer nisu u stanju izboriti se za popravku, iako ko ovca placaju 30 KM stubiste svaki mjesec i cekaju da ima penzioner HUSO s treceg sredi to s stambenim...Pitam se zasto su studirali pravo....

Upredim njegov stav o sinovima...sa svim nasim uzornim celnicima koji uce svoje sinove korupciji i manipulaciji a da im jos pelena od guzice nije otpala.steleci im sve od vrtica pa do ispita, i koji ce sutra da nam budu a bogami i vec su krema drustva...I pitam se...

Helem da se ne zapetljam u sopstveni post nabrajajuci ine i ite....Skontah na kraju da mi je najbolja rjesenja na sve ponudio onaj Pastir....
Ovog ljeta idem da ga trazim opet da mu postavim malo konkretnija pitanja o nekim zivotnom problemima....

---------------------------------------------------------

Samo jos da ti kazem na kraju da citam tvoje postove jos uvjek...I drago mi je da pises...Ja jednostavno nemogu..Okrenuo sam se praksi..Pokusavam da dokazem komsinici da pogresno istrest smece preko ceste jer se moja kuca nalazi ispod. Mnogo toga pokusavam..i ne odustajem...mikrometar po mikrometar...Pokusavam da dokazem bilmezu u mjesnoj zajednici da sa sam ja njega birao a ne da mu je to bogom dato i da trazi rjesenja za one rupe u asfaltu itd..itd..
Ali nemogu da polemisem sa tipovima kojima je forum samo lijecenje komplexa i mlacenje prazne slame..nudzenja miliona rijesenja meni... a dok sami ti isti misevi okrenu glavu u konkretnim situacijama...

Uletim ponekad opet ovako s ponekim komentarom ..kad osjetim da bih mogao sta pametno napisat...
:thumbup:

Nadam se da si i tim pravnicima pomenuo koju u vezi lifta.
uvjek dobar gost

#693 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

... Humanost jednog društva se ocijenjuje po onom kako se odnosi prema starim licima, prema osobama sa posebnim potrebama, prema životinjama i prema djeci....

Kako se mi odnosimo prema ovim kategorijama, kako se prema njima odnosi država i njene institucije... kako te populacije egzistiraju u našim sredinama... ?
Kako se našim ulicama kreću ljudi sa invaliditetom, kako se po našim gradovima kreću oni koj imaju malu dječicu u kolicima, kakvu perspektivu ovo društvo nudi maloj raji...?

Cijeli niz humanitarnih akcija me nagnao na razmišljanje o posljedicama njihivm... naša pomoć jeste dobrodošla ali ne kao isključivi način rješavanja problema... naša pomoć je prisutna i neka je, no sa druge strane gdje u svemu tome je država sa svojim pipcima, šta ona radi osim što se brine o svojim činovnicima, što se stara o njihovim voznim parkovima i sekretaricama... ???
Iz godine u godinu biće nam seve gore ako danas već ne učinimo nešto, da sada ne spominjem efekte ekonomske krize i multiplikatibni efekat same krize koja hara svijetom na našu zemlju... sjetimo se samo kako je nekako bolje bilo sad već davne 1997. godine... kako je neka polu-energija bila u zraku i kako smo nekako imali nade da biti će sve ok....

Želim reći još samo sljedeće... u Franuskoj kap koja je prelila čašu nezadovoljstva je bila izjava... da ljudi ako nemaju hljeba jedu KOLAČE ! Šta je sa nama... koliko je naša čaša puna a koliko prazna... šta treba da se desi da bi se ona prelila... šta nas treba da šokira ili hepekira da bi skontali da ovako ne može više ili ne može još dugo...!

Dok šinteri ubijaju pse puškama po cesti, dok ljudi zavise od pomoći dobrih ljudi ,a ne o zaštiti države, dok invalidi ne mogu da se kreću gradom od auta i dok nemaju pristup u većinu institucija, dok su trudnice izbačene iz budžeta i dok nam se premijeri smiju ili psuju sa TV ekrana. za to vrijeme penzioneri kopaju po kantama..a djeca predmet zlostavljanja i potkusurivanja... đe smo mi u stvari ?

Kakvo je u stvari ovo društvo čiji sam ja dio ?
uvjek dobar gost

#694 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Neka oprosti gospodja Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u
Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti
gospodja Evropa samo Bosna ima spomenike. Stećke.

Sta je stećak? Oličenje gorstaka Bosanca!

Sta radi Bosanac na stećku ? Stoji uspravno ! Digao glavu, digao ruku ! Ali
nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stećak na kome Bosanac kleči ili
moli. Na kome je prikazan kao suzanj.

Miroslav Krleza 1960

Ponukan sam ovim citatom ali i ne samo njim, Vešovićem, vjeronaukom u obdaništima, ponukan sam aparthejdom, ponukan maloljetničkom delikvenicimo, narkomanijom koja je sve prisutnije, ponukan bijedom, čemerom, tugom, smećem, ponukan odsustvom pismenosti u BiH, ponukan tihim fašizmom koji zaposjeda društvo u kojem obitavam, ponukan plačem, ponukan svim onim što vidim kad posjetim Tjentište, Višegrad, Vareš, Olovo, Nezuke, ponukan onim što vidim da se zbiva oko mene, ponukan lopovlukom i cinizmom Brankovića... da promislim koliko je u stvari tačna ova konstatacija koju je iznio Krleža, koliko je ona primjerena vremenu u kojem životarimmo ,a ne živimo ? Koliko je sve ovo primjereno danas i da se spomene, treba li ovaj citat okačiti u neki muzej i pokazivati ga sa vremena na vrijeme djeci, ako dopuste Arzija M i njoj slični ?
Jeli na neki surov način sazrjelo vrijeme da idemo u šumu, da odemo u komune il partizane jer očigledno je da je sve manje moguće voditi neki smislen i normalan život u ovoj pustaji i crnjaji... jeli vrijeme kao što to neko dobro reče da se pokrene "seljačka buna" ?
Okrećem se oko sebe danas i tražim nekog Gandija, Kinga, Malcolma X, gledam i tražim Crne pantere IRU ili partizane... i i i ne vidim ih nigdje, ne vidim ni one koji su u tenama krenuli na tenkove, gledam oko sebe i osjetim nepravdu, vidim licemjernost i lažljivost, ne vidim da iko hoda uspravno i ponosito, vidim ljude koji gledaju u zemlju slabo se smiju i nekako su ljuti i bijesni, hujavi i nervozni... a ulice su prazne.. puste i nekako prljave... možda smo i mi postali takvi, danas ne ličimo na stećke... više ličimo na smeće koje je svuda i svakuda, ličimo na mem koji prekriva naše prljave ulice...

Da nas danas vidi Mak, da nas vide pni koji su dali sebe da nam bude bolje... !?!?!?!?

Neka oprosti gospodja Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u
Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti
gospodja Evropa samo Bosna ima spomenike. Stećke.

Sta je stećak? Oličenje gorstaka Bosanca!

Sta radi Bosanac na stećku ? Stoji uspravno ! Digao glavu, digao ruku ! Ali
nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stećak na kome Bosanac kleči ili
moli. Na kome je prikazan kao suzanj.

Miroslav Krleza 1960
shalaedin

#695 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by shalaedin »

Nismo mi svijesni koliko jedan pojedinac može, a tek dva ili tri ... a tek hiljade i stotine hiljada ljudi. Ruka ruku mije. Covjek upoznavanjem i druzenjem sa drugim ljudima umnozava svoje mogucnosti. Jedan čovjek ne gradi kuću onako brzo i viješto kada je grade dva čovjeka ili više njih. Život nas tjera jedno drugima i u broju prijatelja se ogleda naš život. U nevolji se prijatelj poznaje. Mada će te neprijatelj upoznati prije sa tvojim manama. Kad pogledam u naše društvo, imam osječaj da smo suviše sebični jer nemamo sluha za one koji su u gorem položaju od nas ili za one koji su drugačiji. Od zlih ljudi našeg naroda štitimo se riječima "on je makar naš" , umjesto da prigrlimo dobro, mi grlimo zlo. Životni uzori mnogima su lopovi, a ne oni ćiji život mnogo vrijedi jer iza sebe imaju mnogo dobra. Najomiljenija tv emisija Bosanaca govori o kriminalu, nju prate is stari i mladi, gledaju svoje uzore. Šta je sa onima koji su bili i ostali simboli svoga grada, a koji su pridonjeli da ovaj grad dobije spomen van granica BiH-a? Šta je sa Kinđetom, Davorom, Sidranom, Đurom, Bregom, Hasetom, Papetom, Baždarevićem, Osimom i drugim? Šta je s generacijom novih lica koji su izašli iz ratnog Sarajeva, a vani su već poznata lica Tanovićem, Hemonom i drugim? Za njih malo ko ćuje ovdje, naša snaga i snovi o mirnoj BiH-a su otišli van Bosne sa ratom. Oni koji su i cijenili taj zajednički život zasjenjeni su nacionalistima iz sopstvenog naroda. Naša dijaspora može da živi skupa van BiH-a bez obzira na vjeru, ali mi u BiH-a nemožemo. Čini mi se da je razum nadvladala ludost. Ovo je ničija zemlja dobrih i poštenih ljudi. Jugoslavija je svoju snagu upravo crpila iz nje. Najveće i najpresudnije bitke u stvaranju Jugoslavije su se desile ovdje. Ta snaga je ovdje ukorijenjena, mi je trebamo pronaci. Mislim da nas podjele nikuda nece odvesti. Mislim da mi trebamo kao narod istupiti sa jednom idejom koja nece biti politicka, vec drustvena koja ce svakome dati svoje mjesto i koja ce konacno u nase drustvo donjeti mir, sigurnost i dobro za sve nas.

:bih:
zonbirile

#696 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by zonbirile »

uvjek dobar gost wrote:... Humanost jednog društva se ocijenjuje po onom kako se odnosi prema starim licima, prema osobama sa posebnim potrebama, prema životinjama i prema djeci....

Kako se mi odnosimo prema ovim kategorijama, kako se prema njima odnosi država i njene institucije... kako te populacije egzistiraju u našim sredinama... ?
Kako se našim ulicama kreću ljudi sa invaliditetom, kako se po našim gradovima kreću oni koj imaju malu dječicu u kolicima, kakvu perspektivu ovo društvo nudi maloj raji...?

Cijeli niz humanitarnih akcija me nagnao na razmišljanje o posljedicama njihivm... naša pomoć jeste dobrodošla ali ne kao isključivi način rješavanja problema... naša pomoć je prisutna i neka je, no sa druge strane gdje u svemu tome je država sa svojim pipcima, šta ona radi osim što se brine o svojim činovnicima, što se stara o njihovim voznim parkovima i sekretaricama... ???
Iz godine u godinu biće nam seve gore ako danas već ne učinimo nešto, da sada ne spominjem efekte ekonomske krize i multiplikatibni efekat same krize koja hara svijetom na našu zemlju... sjetimo se samo kako je nekako bolje bilo sad već davne 1997. godine... kako je neka polu-energija bila u zraku i kako smo nekako imali nade da biti će sve ok....

Želim reći još samo sljedeće... u Franuskoj kap koja je prelila čašu nezadovoljstva je bila izjava... da ljudi ako nemaju hljeba jedu KOLAČE ! Šta je sa nama... koliko je naša čaša puna a koliko prazna... šta treba da se desi da bi se ona prelila... šta nas treba da šokira ili hepekira da bi skontali da ovako ne može više ili ne može još dugo...!

Dok šinteri ubijaju pse puškama po cesti, dok ljudi zavise od pomoći dobrih ljudi ,a ne o zaštiti države, dok invalidi ne mogu da se kreću gradom od auta i dok nemaju pristup u većinu institucija, dok su trudnice izbačene iz budžeta i dok nam se premijeri smiju ili psuju sa TV ekrana. za to vrijeme penzioneri kopaju po kantama..a djeca predmet zlostavljanja i potkusurivanja... đe smo mi u stvari ?

Kakvo je u stvari ovo društvo čiji sam ja dio ?

pa plemenski organizovano,a tvore ih divlji dinaraidi.Ne možeš se pozivati na državu,a nje nema,ne u institucijama,nego esecijalno.Društvo se organizovalo plemenski,što i pored privida neke savremene države,koje nema,funkcioniše upravo po tom obrazcu.Treba napraviti geneologiju guzara u politici zadnjih 20g ,pa njihovih partnera i djece,pa unučadi,pa pobočno,brača,sestre,pa njihovi partneri,pa djeca itd.To je pleme i plemenski način življenja,a samim time i organizovanja društva.Religija samo podcrtava stanje svijesti,morala i etike.Trulo društvo ne može polučiti zdrave rezultate,jer su oprečni jedni drugima.Promjenom društva,podizanjem svijesti,etike,može se očekivati boljitak,a to neće kao što i do sada u istoriji bilo, bez prisile.Često sam pisao ,da shvatam vlast i opijenost,ali zar poslije upada invalida niko ne konta da odstupi.Evo obezbijedili su sebe i cijelu familiju u više generacija,pa ljudi ne kontaj da se izlažu pogibelji,da bi još bili u vlasti,mjesto da krckaju pokradeno.I Conductore je mislio vječno handriti raju,i nešto često sanjam Rumuniju u zadnje vrijeme.
uvjek dobar gost

#697 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Da i ja nekako vidim Čaušeskua... vidim mnogu ljudi koji su gladi i bijesni i vidim jednu grupicu koja pokušava da pobjegne ali na kraju ne uspjeva jer se Rumunija ponavlja....

Što se tiče ideje.. pa kud više od univerzalnih ljudskih prava, kud više od borbe protiv segregacije i aparthejda.. kud više od prava na jednakost i kud više od borbe za ljudsko dostojanstvo...

Marš u Indiji krenuo je zbog zakona o soli, marš u Americi krenuo je zbog mjesta za sjedenje u autobusu... šta mi čekamo... ?

U stvari meni je poznat uzrok, živim u posljedici i kao čovjek nadam se da još ima lijeka za nas !
simonese

#698 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by simonese »

uvjek dobar gost wrote:Da i ja nekako vidim Čaušeskua... vidim mnogu ljudi koji su gladi i bijesni i vidim jednu grupicu koja pokušava da pobjegne ali na kraju ne uspjeva jer se Rumunija ponavlja....

Što se tiče ideje.. pa kud više od univerzalnih ljudskih prava, kud više od borbe protiv segregacije i aparthejda.. kud više od prava na jednakost i kud više od borbe za ljudsko dostojanstvo...

Marš u Indiji krenuo je zbog zakona o soli, marš u Americi krenuo je zbog mjesta za sjedenje u autobusu... šta mi čekamo... ?

U stvari meni je poznat uzrok, živim u posljedici i kao čovjek nadam se da još ima lijeka za nas !
e moj brko,ima lijeka za nas samo mi nemamo para za lijeka
uvjek dobar gost

#699 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

... Kakve poruke dolaze do mene, kakvih sam šizofrenih politika ja postao produkt.. kakvi su me to ratni profiteri uzeli pod svoje... filuju me crnjacima, demagogijom nekom... kradu li kradu ,a usput zamazuju oči putem medija svima nama kako nama nema života zajedno kako je nemoguće da se dogovore... no nije im dosta sve to pa su počeli zveckati oružijem, počeli su dirigirano paliti kuće opet, skrnaviti vjerske objekte... malo im je nekako sa leđe počela prilaziti mrva ova od pravne države i oni su odmah pokazali šta su sve u stanju da urade kako bi sačuvali sebe i svoju vlast... ti feudalci su u stanju prodati i žrtvovati još nekoliko generacija... u stanju su iseliti opet ljude, zavaditi ih... nahuškati ih jedne na druge.. nisu džaba ovolike godine kroz sistem obrazovanja stvarali svoje armije, nisu džaba ulagali izgleda u vjerske objekte, nisu džaba zanemarivali obrazovanje, perspektivu, budućnost na uštrb haosa i svojih feuda.... !

Sad se ja opet pitam gdje su partizani, gdje će u ovoj zemlji živjeti Bosanci i Hercegovci, gdje će biti njihov dio ove zemlje ako dođe do onog čemu teže lopovi, vjerski mešetari, ratni profiteri i post agresijski kriminalci ? Ukoliko recimo jedan promil ove zemlje ne bude bio za Bosance i Hercegovce ja odoh odavde, odoh u pizdu materinu, negdje daleko gdje nema ni informacija iz ovog vilajeta rozog koji je u stvari pobojio u crno zbog mrena na mozgovima ljudi koji žive ovdje, zbog njihove nepregledne gluposti ! Ja kao pojedinac ne mogu da vjerujem da nema reakcije na sve ovo oko nas, ne mogu da vjerujem da narodi opet spremni su stati u zaštitu svojih kao vođa koji su im donijeli samo bol, patnju, stradanje, neimaštinu... a sada kada nam prijeti skoro pa glad... mi umjesto da se okanemo ovakvog koncepta ponašanja i ove logike koja nas je dovele do ovdje... mi smo kao spremni da branimo sav njihov kriminal, sve njihove lopovluke... spremni smo da branimo sve njihove švalerke....!

definitivno ništa nismo naučili iz agresije, iz opsade iz onolikih žrtava... nismo našta naučili iz presude Srbiji... iz Haga... iz cijelog niza filmova, priča, svjedočenja... nismo .. i ako nismo... nismo definitivno bolje ni zaslužili !

Ko god da čita ovo neka zna... nas nema ni 5 miliona u BiH, sa jednom odgovornom politiko, sa vizijom, sa zaokretom u logici ljudi mi bi mogli postati normalna država za 3-5 godina ! Rezulteti napredka bi se mogli vidjeti već u roku godine dana... ali ne nama su oraha puni džepovi i jesmo mi smo spremni žrtvovati sve da bi nastavili na sitno varati, krasti i lagati.... !
jazz001

#700 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by jazz001 »

problem je u nama obicnim smrtnicima sto sutimo i TRPIMO kojekakve AMORALNE - NEMORALNE a iznad svega NENORMALNE politicare i njihovu taktiku UZMI AGO KOLIKO TI DRAGO dok su na vlasti i u mandatu,,,problem je u nama sto nam sve fercera na bazi rodjacko stranackih veza,,,problem je u nama sto mislimo da su oni pametniji od nas,,,JER SMO IH MI BIRALI,,,problem je u nama sto smo Balkanci,,,mi samo znamo za BIČ I KANDŽIJU i da nam govore sta treba da radimo,,,jer ako ne radimo onda kontamo o tome kako bi bilo dobro da komsiji crkne krava....neka nama nos,,,JEBO TI NAS :-) :-) :-)
Post Reply