Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

Post by madner »

uvjek dobar gost wrote: Pitanje je stati sad ,dopustiti da se razvodni, raspalamudi, rascjepka... iz nekih imaginarnih il egocentricnih razloga??? Upropastiti ovu energiju koja se stvorila i razocarati ljude koji su opet dobili kakvu takvu motivaciju ili nadu...
Sta onda, cekati da sistem opet pokaze sve svoje mane, da opet prodje par godina u nasoj adaptaciji na nesto nenormalno. Tu sad da se osvrnem na gore spomenute studente koji se sad zadovoljavaju iskopiranim skriptama, pijanstvom, vutrom il snosajem.. ali kad skontaju koliko se sageti za posao u struci moraju il kad vide koliko kosta kvadrat stana... onda ce im se lampica upaliti...
Opet postavljam pitanje ... treba li izgubiti energiju ,usporiti, rasplinuti se za rad povrsnih ciljeva...???
Kanalisati DA, osmisliti DA, preusmjeriti DA,organizovati i struktuirati DA...
Nikako NE stati i popustiti...!!!

Ma nece, ja se nisam ni sageo za posao i imam rijeseno stambeno pitanje i opet mi je ovaj sistem isto da me neko gusi i vuce dole.
Ljude izgleda mozes tlacit kolko hoces, dok se brinu kako ce sutra nac pare za pivu nisu opasni.
Kad dodu u poziciju da imaju dovoljno, onda se pocnu pitat sta ih koci i onda se pocnu bunit.
Pogledaj sam, zar ovi ljudi sto organizuju proteste nemaju bolji standard od prosjeka?

Samo je bitno ne razocarati iz unutrasnjosti. Znaci da neko ne izmanipulise, sve ostalo je vec super uspjeh.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

madner wrote:
uvjek dobar gost wrote: Pitanje je stati sad ,dopustiti da se razvodni, raspalamudi, rascjepka... iz nekih imaginarnih il egocentricnih razloga??? Upropastiti ovu energiju koja se stvorila i razocarati ljude koji su opet dobili kakvu takvu motivaciju ili nadu...
Sta onda, cekati da sistem opet pokaze sve svoje mane, da opet prodje par godina u nasoj adaptaciji na nesto nenormalno. Tu sad da se osvrnem na gore spomenute studente koji se sad zadovoljavaju iskopiranim skriptama, pijanstvom, vutrom il snosajem.. ali kad skontaju koliko se sageti za posao u struci moraju il kad vide koliko kosta kvadrat stana... onda ce im se lampica upaliti...
Opet postavljam pitanje ... treba li izgubiti energiju ,usporiti, rasplinuti se za rad povrsnih ciljeva...???
Kanalisati DA, osmisliti DA, preusmjeriti DA,organizovati i struktuirati DA...
Nikako NE stati i popustiti...!!!

Ma nece, ja se nisam ni sageo za posao i imam rijeseno stambeno pitanje i opet mi je ovaj sistem isto da me neko gusi i vuce dole.
Ljude izgleda mozes tlacit kolko hoces, dok se brinu kako ce sutra nac pare za pivu nisu opasni.
Kad dodu u poziciju da imaju dovoljno, onda se pocnu pitat sta ih koci i onda se pocnu bunit.
Pogledaj sam, zar ovi ljudi sto organizuju proteste nemaju bolji standard od prosjeka?

Samo je bitno ne razocarati iz unutrasnjosti. Znaci da neko ne izmanipulise, sve ostalo je vec super uspjeh.
slažem se jer i sam sam takav, primam platu veću od prosječne, imam automobil, stan imam.. ali moje djete nema budućnosti u ovakvoj konstalaciji snaga i u ovakvom konceptu.... a ja sam toliko glup da neću da bježim iz zemlje Bosne i Hercegovine....

Sad samo mali otklon.... lako se pokakiti na sve i svašta, lako samo je žugati kako ništa ne valja, ogovarati ljude je još lakše... ali u svemu tome nismo ni svjesni il nisu ni svjesni da su postali toliki licemjeri, toliki malodušnici.. da to više nije normalno....
Gdje je u subotu bila "stara sarajevska raja"... kafići su bili prepuni u Štrosmajerovoj a i u drugim ulicama... omladino, mladi, studenti... jel Vama dobro il ste Vi rahat od problema, imate obećan posao, novi auto u garaži... glčasali ste za vjeronauku u obdaništima, ne bojite se šta će našoj djeci ostati ... jel zaista vas nije hastra da će sve oko nas pojesti skakavci na vlasti... i da djeci koja sad dolaze neće ostati ništa, ovo govorim jer palo mi je jučer na pamet dok sam šetao Trebevićem i vidio malu djecu koja tamo nemaju ništa, a ja imao sam sve... imao sam žičaru, prvog šumara, bob stazu, staze za sankanje... imao sam sve.. a oni imaju samo pogled na grad u magli, na grad koji ni sa Trebevića više ne liči na sebe....

Istina je živimo u sistemu koji nas guši i vuče nas na dno.....
madner

Post by madner »

uvjek dobar gost wrote: slažem se jer i sam sam takav, primam platu veću od prosječne, imam automobil, stan imam.. ali moje djete nema budućnosti u ovakvoj konstalaciji snaga i u ovakvom konceptu.... a ja sam toliko glup da neću da bježim iz zemlje Bosne i Hercegovine....
Glupi Bosanaci. :D
uvjek dobar gost wrote: Sad samo mali otklon.... lako se pokakiti na sve i svašta, lako samo je žugati kako ništa ne valja, ogovarati ljude je još lakše... ali u svemu tome nismo ni svjesni il nisu ni svjesni da su postali toliki licemjeri, toliki malodušnici.. da to više nije normalno....
Gdje je u subotu bila "stara sarajevska raja"... kafići su bili prepuni u Štrosmajerovoj a i u drugim ulicama... omladino, mladi, studenti... jel Vama dobro il ste Vi rahat od problema, imate obećan posao, novi auto u garaži... glčasali ste za vjeronauku u obdaništima, ne bojite se šta će našoj djeci ostati ... jel zaista vas nije hastra da će sve oko nas pojesti skakavci na vlasti... i da djeci koja sad dolaze neće ostati ništa, ovo govorim jer palo mi je jučer na pamet dok sam šetao Trebevićem i vidio malu djecu koja tamo nemaju ništa, a ja imao sam sve... imao sam žičaru, prvog šumara, bob stazu, staze za sankanje... imao sam sve.. a oni imaju samo pogled na grad u magli, na grad koji ni sa Trebevića više ne liči na sebe....

Istina je živimo u sistemu koji nas guši i vuče nas na dno.....

Samo malo ispravka, ova raja sto je bila po kaficima vecinom ne zna o cemu se radi ili ne vjeruje da mi mozemo nesto promijenit. :D

Ne mislim da su ljudi tolko moralno propali. Mislim da ne vjeruju da mogu nesto promijeniti. Ali nada zadnja umire. :D

Na mamac nacije su sakrili udice,
Čelične oštre udice nam zaprcali u guzice,
Kao ovce nas zamandališe u posebne torove
sad prave od nas jednoglasne horove.

Najveće poltrone su instalirali na televiziju,
Kao životnu viziju nam nude hipokriziju.
uvjek dobar gost

citat:

Na mamac nacije su sakrili udice,
Čelične oštre udice nam zaprcali u guzice,
Kao ovce nas zamandališe u posebne torove
sad prave od nas jednoglasne horove.

Najveće poltrone su instalirali na televiziju,
Kao životnu viziju nam nude hipokrizi

Svaka čast na strofi..... upravo je tako...

Ali nek smo mi sretni bezbrižni i debeli... nasmijani i lijepi....
uvjek dobar gost

Ja mogu promijeniti sebe... mogu ja to... neću zaboraviti da operem zube poslije jela, da operem ruke ako se vozim gradskim prevozom jer mogu nabaciti jaku i opaku bolešćuru.. neću više bacati smeće sa prozora il iz auta svoga.. neću prosipati motorno ulje u rijeku, niti ću prati auto na izvoru rijeke... neču bacati ni smeće u rijeku il ga ostavljati na planini gdje sam došao da se odmorim neću to činiti jer hoću opet da dođem tu.. neću sipati lož ulje u auto jer to nije dobro ni za auto ni za mene... jezero neću koristiti kao kantu za smeće... neću vala više ni šumu pilati bez dozvole neke...
Neću primati mito ali ga neću ni davati, neću šutati više kad vidim nepravdu, neću trpiti da me se više gaza.. malo po malo ću postati opet dostojanstven, postati ću čovjek... odbaciti ću laži.. svijet ovaj neki lažni i vještački...
To sve hoću jer želim da promijenim prvo sebe da mogao bi promijeniti svijet, da bi mogao da živim u čišćem gradu u ljepšoj državi....hoću da imam svoje ja.. neću da se krijem iza nekih ciljeva il nekih skupina ljudi...
Ja vrijedim koliko vrijedi moje znanje, koliko ja vrijedim ne zbog imena il prezimena.. nego zbog mene samog....
Neću biti više nezainteresovan jer je i mene briga.. jer je i meni stalo zbog djece moje... zbog mene samog...

Ko promijeni sebe ... može promijeniti svijet, a samim tim i svoju bližu okolinu...

Vrijeme je da se krene !!!!
simonese

Post by simonese »

Spoj medzeda i bukve je jako tesko promijeniti.
Brunello

Post by Brunello »

kao prvo kapa do poda za citav ovaj napor koji mjesecima / godinama pises ovdje po forumu. pokusavao sam te pratiti i tvoje misli prenesene na forum skontati i donekle mi je bilo ok/akceptabl. veoma puno poucnih stvari si izbacio, stvari koje se stvarno sa danasnjom slikom svijeta podudara. nastavi ti dalje pisati ali ja od sad pa nadalje i ubuduce imam prijedlog da si promijenis nick i to u:

Calimero
uvjek dobar gost

..... Pare pare.. kupuju sve.... para vrti gdje burgija ne vrti...

Razočaran sam kao čovjek, kao Bosanac i Hercegovac, ma kako to zvučalu u sva udruženja boraca koja su stala uz lopovsku vlast Kantona Sarajevo...

Lično poznajem masu ljudi koji su bili borci, koji su bili ranjeni u toku opsade Sarajeva i agresije na BiH... ja se borio nisam nisam imao godina, moji su me spakovali u izbjeglištvo.. oni su ostali, moj se stri borio oko Sarajeva tri i pol godine, prošao je sve linije odbrane grada.. Treskavicu, Nišiće.... Igman...

Nije tražio niotkoga certifikate, novac nikakv da bi otišao na liniju, nije bilo pušaka kad se prijavio i bio je skoro pola godine u civilnoj zaštiti...
Koga je branio i za šta se borio... branio je republiku Bosnu i Hercegovinu za koju se i borio.. šta je dobio poslije svega... ništa.. samo ružne uspomene neke i iskustva o kojim danas neće da priča... sakrio je sve u sebe i ja na njemu vidim da nije saglasan sa ovim u čemu danas živimo on, ja i mama....

Švrakiću.. jel se borba za republiku BiH ogleda u ustupanje HDZ-u R Hrvatske svih plakatnih mjesta u Sarajevu... ogleda li se u sumnjivim transakcijama, kupovinama zemljišta.... talovima svakakvim sa ....

Jel to došlo vrijeme da oligarhija na vlasti zloupotrebljava istinske borce koji su sklonjeni od očiju javnosti, da zloupotrebljava žene žrtve rata... da se krije iza njih.... da ih na neki način potplaćuje davajući im ono što su oni zaslužili... nije to milostinja... zar došlo je vrijeme da se vještački stvaraju sukobi i da se ljudi nazivaju spoljnim neprijateljima...

Znam da pratite Vi VAši ljudi ovaj forum... Samire Silajdžiću i Semiha Borovac i svi Vi ostali koji imate svoje prste u ovome .. znajte da je moj otac bio borac armije Bosne i Hercegovine... da je moj prijatelj izgubio stopalo na Nišičima iza neprijateljskih linija.. on je bio na demonstracijama... biće opet... da ja lično poznajem još mnoge mnoge koji su dali dio svoga tijela.. no sigurno niko od njih se nije borio za ovo u čemu mi danas životarimo.... nek Vas je stid.. i sram
Nije sve na prodaju, nema sve svoju cijenu.... navikli ste vi da stotinama maraka kupojete dostojanstvo i obraz... no sad ste prevršili mjeru... mogu vas slobodno poistovjetiti sa kojekakvim udruženjima koja se bore proti Bosne i Hercegovine... bog sve vidi i sve zna, zapitajte se šta i kako kad mu dođete na istinu, tad kad vas bude upitao šta i kako... nema baze, nema nikoga da se iza njega sakrijete...... nek Vam je na obraz i izgleda da ste se prepali.... neka ste bilo je i vrijeme.....
simonese

Post by simonese »

Nije u redu da imamo samo 20 km autoputa
Nije u redu da neka sela nemaju ni struje
Nije u redu da muriju mozes kupit za 20 KM
Nije u redu SDA
Nije u redu da,kad igra BiH,2/3 stanovnista navija za protivnika
Nije u redu da u "Istocnom Sarajevu"slusam Noz,Zica,Srebrenica
Nije u redu HDZ
Nije u redu da stovani Reis vodi i vijersko i politicko kolo
Nije u redu da su Tajo i Semiha jos na funkciji
Nije u redu SDS
Nije u redu da Extasy jeftini od puse a pusa jeftinija od pive a piva od kole
Nije u redu da moj Dzedo i Nana,koji imaju zajedno 70g radnog staza,imaju penziju od 200 KM
Nije u redu da Hrvati na moru prodaju cevape kao nacionalni specijalitet
Nije u redu da me Slovenci na granici gledaju kao zadnji olos a nase su trziste preplavili svojim proizvodima
Nije u redu kad kazu kupuj domace a ne znaju da je domace katastrofa
Nije u redu da prodaju BiH za klikere
Nije u redu da vlada daje pare nekoj fondaciji koja kopa po nekakvim brdima
Nije u redu da nam je himna nijema
Nije u redu da je gluh narod
Nije u redu.Nije.Nije.
Nije u redu
Last edited by simonese on 29/02/2008 10:55, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

Nije u redu da je dva sata bazena skuplje nego šut horsa
Nije u redu da su dom mladih pretvorili u dom za dobro situiranu omladinu
nije u redu da propada Bobovac
Nije u redu da je A. Alikadić šefica očne klinike
Nije u redu da raja nemaju za pereca
Nije u redu da je dnevna ski karta skuplja od šuta horsa
Nije u dure da Željo i Sarajevo nikad ne zaigraju ligu prvaka
Nije u redu što je deset ćevapa sedam maraka
Nije u redu što nas vode ko ovce , konje i krave
Nije u redu što su političari Jet Set
Nije u redu što Suljo i Mujo ispadoše Slovenci
Nije u redu što raja kopa po kontejerima
Nije u redu što je B. Semihi najvažnija frizurica i kompletić
Nije u redu što nam reprezentacija nema ni na igricama za PS
Nije u redu što mi šutimo dok oni ćapaju ovu zemlju lijepu
Nije u redu.....
kolega

Post by kolega »

sve je to u dureX :)
uvjek dobar gost

Halo ... ba halo... do daha Junuze do daha....

U redu je što čobani koji nas u ponor vode imaju plate po barem 4 000 KM
Dobro je što svaki od njih ima švalerku mlađu barem 25. godina
U redu je što se njihova djeca vozaju helikopterima
U redu je što se u sarajevskim bolnicama nalazi ne mogu vaditi preko vikenda
U redu je što smo imali prvi tramvaj u Europi
U redu je što je većini raje more postalo misaona imenica
U redu je što nam grad sve više liči na predgrađa Ria
U redu je što su omladini uzori postali mafijaši i manekenke sumnjivog morala
U redu je što smo postali zemlja sa najizraženijim duplim standardima
Fakat je u durexu.... spas
popajic

Post by popajic »

uvjek dobar gost wrote:Halo ... ba halo... do daha Junuze do daha....

U redu je što čobani koji nas u ponor vode imaju plate po barem 4 000 KM
Dobro je što svaki od njih ima švalerku mlađu barem 25. godina
U redu je što se njihova djeca vozaju helikopterima
U redu je što se u sarajevskim bolnicama nalazi ne mogu vaditi preko vikenda
U redu je što smo imali prvi tramvaj u Europi
U redu je što je većini raje more postalo misaona imenica
U redu je što nam grad sve više liči na predgrađa Ria
U redu je što su omladini uzori postali mafijaši i manekenke sumnjivog morala
U redu je što smo postali zemlja sa najizraženijim duplim standardima
Fakat je u durexu.... spas

Samo bih na ovo tvoje dodao da je porazavajuce sto je onom dijelu drzave koji odlucuje kakva ce ona biti ovo gore nabrojano zaista u redu.I pomaka nema.Jer je NJIMA u redu.
uvjek dobar gost

Čekao sam da u meni prenoći, da nekako hladne glave i nekako racionalno 8koliko je god više moguće) kažem koju stvar o "sarajevskim" zbivanjima i svemu ostalome što se zbima u društvu u kom je živim, u društvu čiji sam samo mali djelić...

Koliko uopšte slobodoumnih ljudi ima danas u mojoj sredini u mom gradu u državi mojoj, kako ta država meni izgleda, kako se ista ona odnosi prema meni, šta traži od mene , a šta mi pruža... isto pitanje mogu postaviti društvu u kom sam odrastao, društvu koje me je na neki način oblikovalo, da sad ne spominjem vrijeme agresije, izbjeglištvo i neke druge stvari... bitno je ovo danas, ali moramo sjetiti se šta nas je učinilo ovakvima kakvi smo postali..?

Sad da se vratim zbivanjima ovim u mom gradu... jeli fakat u ovom gradu svega nekih oko 2 500 ljudi koji misle svojom glavom, koji traže bolje jer imaju pravo misliti da zaslužuju bolje, ljudi koji se ne boje pozvati na odgovornost kvazi vođe, koji imaju dovoljno dostojanstva da se još uvijek smatraju ljudima... zar fakat toliki samo je broj.. pa zašto šuti Elvis K. ili Dino Š., zašto šuti Sejo S Edo M. sa kim je u talu Haris P. ili šta studentima priča Zdravko G. pa tih studenata nema na demonstracijama, ko je i kako potkupio Lamiju T., jel Zlatku L. vrijeme da se odseli, zašto ovoliko kaki Senad A, na koji način bi nas trebali podržati Đuro, Zena i ostala ekipa iz TLN, zašto danas u Sarajevu front toliko je sužen gdje su omiljeni pjevači i pjevačice, gdje su glumci i glumice... kome je to danas u Bosni i Hercegovini dobro, kome je danas dobro u Sarajevu?
zašto na tom frontu ima samo toliko boraca... zašto fakat šute oni koji su gledali kako se krade u toku agresije, oni koje su prevarili certifikatima, vojnim knjižicama... oni na čije su oči kroz tunel švercovali sve i svašta...
zašto smo fakat nasjeli na svu šuplju retoriku nacionalnih vođa... ?
Nisam mudar više, zašto dijaspora šuti, zašto mediji ignorišu važnost ovih zbivanja, zašto glumaca slabo ima na demonstracijama...
kakvi smo fakat to ljudi postali, zašto šuti Mostar, Tuzla, Goražde... zašto šute ljudi širom BiH jer maloljetnička delikvencija je samo posljedica sveopšteg kolapsa društva, samo pokazatelj da sve je na krivo postavljeno i da ovo ovako nema smisla... jel svi gore navedeni čekaju lajčaka da sve riješi.. bonskim ovlastima... nek u te ovlasti uključi i studente... i sve će biti sjajno.. i bajno..
Čemu mi učimo mladost ovu... danas na semaforu klinac .. pere stakla.. ima 13. godina kaže živi na Koševu i napustio je školu u trećem osnovne...
Koliko svako od nas zna takvih slučajeva.. do kad ćemo okretati glavu i zadovoljavati se asfaltom, strujom, vodom sa česme, sitnom vodom u WC-u... do kada će parola biti USE, NASE i PODASE... do kad ćemo se odnositi ovako prema ovoj lijepoj i tužnoj zemlji burne istorije... jeli ovo vrijeme Sodome i Gomore... jel kijametski dan blizu pa smo digli ruke od svega...? Misli li iko u naprijed barem 5. godina...?

Ljut sam na sebe, na sve nas... pa ide li iko recimo do Zagreba.,... do Ljubljane. da ne spominjem gradove po Austriji il Njemačkoj.. gleda li iko još uvijek U ime naroda, makne li iko iz sarajeva... jel fakat san BiH uspjeha piljara, pasat i švalerka neka dobra a glupa. ili švaler da se kvazi feministkinje ne naljute zbog nedostatka gender korektnosti..?

Šta nama treba da se desi da bi skontali ko nas vodi i gdje ????

P.S

Ne daj se bože razboliti u ovoj zemlji u ovom gradu, ne daj bože da Vam nešto zatreba... jer ova zemlja je svrha šačici ljudi koji su zabravili šta je i kako je , oni su zaboravili na masu ljudi koji su dali živote za jedinstvenu i građansku republiku Bosnu i Hercegovinu... za ovo kino od države su se borili agresori... a ne mi...
Moja borba danas je da se skinu tajo i mama.. jer danas (ma kako to grozno zvuči) oni su agresori !!!!
Već sutra će možda to biti Dodik il Haris S, ali danas su to mama i tajo....
Forsaken

Post by Forsaken »

pita wrote:
madner wrote:
uvjek dobar gost wrote: Studente vise i ne zovem.... digao sam ruke.... ovo nije njihov problem izgleda....
Ja sam primjetio da najviše protestuju ljudi koji su, kolko tolko, materijalno obezbijeđeni.
Paradoks studenta je što je njima tolko loše da samo blijedo gledaju kad im spomeneš više ideale. :D
Za ideale ginu budale...a studenti imaju bonove :D
Kome je dobro neće na proteste da ne pokvari balans i izgubi trenutnu poziciju.
Kome ne valja neće na proteste jer ima većih problema nego da "protestuje".(valja hljeb zaradit)

Elem, mislim da nije problem u sistemu već u nama. I ako se smjene mozgovi na vrhu doće drugi mozgovi koji će raditi u biti isto. Sve je to zatvoren krug.

Ako bi baš razmišljao o rješenju moglo bi se reć da bi rješenje bilo da se dogodi "renesansa" u glavama ljudi ili ti neka vrsta buđenja iz dobro uljuljkanog polusna u kojem smo sada. Ne bih međutim rekao da je taj trenutak blizu.
uvjek dobar gost

Forsaken wrote:
pita wrote:
madner wrote: Ja sam primjetio da najviše protestuju ljudi koji su, kolko tolko, materijalno obezbijeđeni.
Paradoks studenta je što je njima tolko loše da samo blijedo gledaju kad im spomeneš više ideale. :D
Za ideale ginu budale...a studenti imaju bonove :D
Kome je dobro neće na proteste da ne pokvari balans i izgubi trenutnu poziciju.
Kome ne valja neće na proteste jer ima većih problema nego da "protestuje".(valja hljeb zaradit)

Elem, mislim da nije problem u sistemu već u nama. I ako se smjene mozgovi na vrhu doće drugi mozgovi koji će raditi u biti isto. Sve je to zatvoren krug.

Ako bi baš razmišljao o rješenju moglo bi se reć da bi rješenje bilo da se dogodi "renesansa" u glavama ljudi ili ti neka vrsta buđenja iz dobro uljuljkanog polusna u kojem smo sada. Ne bih međutim rekao da je taj trenutak blizu.
To ja već dugo vremena zovem "evolucijom" i zastupam tezu da je nama potrebnija evolucuja nego revolucija u situaciji u kojoj se nalazimo..

No mislim ipak da smo dan bliže toj situaciji nego što smo jučer bili...
Ovaj izvještaj CCI-a nije mogao doći u boljem trenutku, ljudi sve manje imaju para, globalno je situacija nako pa i raja iz dijaspore šalju sve manje...
Gereralno mislim da treba da se uključi "inteligencija" ako je još uvijek imamo i da ljudima na narodnom jeziku objasni gdje se i u stvari nalazimo...
Prvi i veliki korak gore pomenute evolucije i onoga šta treba da objasne "intelektualci" jeste pojam građani.. objasniti ljudima da je građanin na većem stupnju evolucije od pripadnika naroda... ima sve atribute istog ali ne zastupa usko interese "malog" broja ljudi sa kojima se poistovjećuju... građani su nama potrebniji sad nego ikada, samim tim nadolazimo na pojam Bosanci i Hercegovci što je sljedeća faza....
Ljudim se moraju neke stvari pljusnuti u lice... vrijeme je da se stvari počnu zvati pravim imenom... ljudi u unutrašnjosti obični oni ljudi.. nemaju za pereca.. ne šalju djecu u školu ili istu ispisuju jer nemaju para... cijela populacija trpi.. mislim na populaciju u cijeloj zemlji Bosni i Hercegovini...
Istina mi smo dokazali da podnosimo i snalazimo se u trpnom stanju... no opet mislim da smo izuzetno blizu dna...
Mada opet naš čovjek iznenadi, možda nas evolucija odvede u drugom smijeru... možda izgubimo kičmu, postanemo beskičmenjaci, izgubimo potrebu za zrakom, hranom i svim ostalim... pređemo u neko stanje hibernacije...kolektivne hipnoze...

P.S

Sad ili ne još za dugo vremena, vrijeme je da se svi uključe i samim tim spriječe ovo što nam se sprema ako nastavimo po onoj staroj šuti i trpi...

http://www.youtube.com/watch?v=oXobejzkijo
Alhemicarkaa

Post by Alhemicarkaa »

uvjek dobar gost wrote: Prvi i veliki korak gore pomenute evolucije i onoga šta treba da objasne "intelektualci" jeste pojam građani.. objasniti ljudima da je građanin na većem stupnju evolucije od pripadnika naroda...
Pitanje je gdje i kako im objasniti? Kako pridobiti njihovu paznju?
Vecina studenata ce ti reci - mene ne interesuje politika, vecina penzionera ce te samo pitati - je li to o povisici penzija, vecina srednje generacije ce reci - izvini zurim.

Nisam pesimisticna, ali me stvarno interesuje odgovor na gore postavljeno pitanje...
kolega

Post by kolega »

na moju omiljenu foru
prevarim faunu i floru
da zivot nije postao u moru
nego od ljubaviiiiii, ljubaviiiiiii, ljubaviiiiii, od ljubaviiiiiii ...

kolike protracismo dane
lezeci jeduci banane
pa spadosmo na niske grane ...
uvjek dobar gost

Alhemicarkaa wrote:
uvjek dobar gost wrote: Prvi i veliki korak gore pomenute evolucije i onoga šta treba da objasne "intelektualci" jeste pojam građani.. objasniti ljudima da je građanin na većem stupnju evolucije od pripadnika naroda...
Pitanje je gdje i kako im objasniti? Kako pridobiti njihovu paznju?
Vecina studenata ce ti reci - mene ne interesuje politika, vecina penzionera ce te samo pitati - je li to o povisici penzija, vecina srednje generacije ce reci - izvini zurim.

Nisam pesimisticna, ali me stvarno interesuje odgovor na gore postavljeno pitanje...
Pljusnuti im u lice svu suhu istinu, perspektivu ovog puta na koji smo pristali biti povedeni... pa istina je da u ovoj zemlji ima skoro 800 000 nepismenih ljudi.. ali ja sam još uvijek uvjeren da se u ličnom kontaktu ljudima sve može objasniti... sa ljudima se ne priča.. ljude se samo prepada.....
Možda i jesam utopista... ali još uvijek imam neku nadu....
kolega

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Pljusnuti im u lice svu suhu istinu, perspektivu ovog puta na koji smo pristali biti povedeni...
demokratija ti je po njihovom da ce ti iduce godine biti gore al' za tvoje dobro :)
uvjek dobar gost

Po onoj staroj... 17. najtežih godina sa nama....... :-)
kolega

Post by kolega »

kada posisaš sva vesla
tada nikola si tesla
s pravom možeš reči
da je struja tvoja

cijeli život za ideju
tvoje riječi su u spreju
zato nemoj da te puca paranoja

svi na ulice dižimo guzice
jer svijet je u nama a ne u kulama

svi na ulice nek padnu ubice
spalimo zastave (sve)
mašimo ćunama
:)
Miki123

#473 Re:

Post by Miki123 »

kolega wrote:kada posisaš sva vesla
tada nikola si tesla
s pravom možeš reči
da je struja tvoja

cijeli život za ideju
tvoje riječi su u spreju
zato nemoj da te puca paranoja

svi na ulice dižimo guzice
jer svijet je u nama a ne u kulama

svi na ulice nek padnu ubice
spalimo zastave (sve)
mašimo ćunama
:)
Ovo mu Fahro neće halalit :D
kolega

#474 Re: Re:

Post by kolega »

Miki123 wrote:Ovo mu Fahro neće halalit :D
ma situacija je stabilna ... :)
uvjek dobar gost

#475 Re: Ja sam produkt ovog društva !!!!

Nekako nisam odavno napisao ništa, dijelom zato što se forum prati i što oni nepismenjakovići na vlasti sada kopaju po ovom forumu, otkrivaju naša imene i prezimena... služe se metodama zastrašivanja i diskreditacije pojedinca kako bi samim tim ubili samu ideju...
No najgore od svega mi je pitanje svrhe koje sam sebi postavljam... pitanje svrhe pisanja ,opisivanja, kakenja po ovom ili nekom drugom forumu... to mislim jer do mene dolaze svakakve informacije...

Sad samo da reagujem na tekst koji je izašao u novom Startu.. tekst vezan za 1968, odnosno za proteste koji su se data dešavali navodno u Sarajevu... jer samo su tada hrabri ljudi smjeli izaći na ulice uprkos šmrkovima... policiji, odnosno miliciji...
To je tada bila stara sarajevska raja... oni su znali kako i šta... mi smo bezze, mi se krijemo po forumima, mi lažemo raju i stvaramo utisak lažne revolucije... kažem mi sa punim pravom jer sam dijelom uključen u zbivanja u Sarajevu, koliko god mogu više ja se trudim da doprinesem... iako ovih zadnjih desetak dana nemam slobodnog vremena pa skoro ni mrvicu...

Sad da se vratim na temu... u tekstu spominju Pariz, tamošnje organizatore, situaciju kvazi katastrofalnu... spominju filozofe koji su kao tad čitani.. i kao to je bio katalizator svega...
jedino ispravno u tekstu.. jeste da je ova naša vlast gora od velikih monstruma i diktatora i da je uspjela ono što skoro pa niko nije... uspjela je umrtviti sive stanice mozga kod ljudi, uspjela ih je kao nekako hipnotisati i od njih napraviti klonove koji trabunjaju i bazaju bez vizije i ideala....

Pa šta ste Vi uradili da to ne bude tako, šta ste pričali studentima, zašto se niste uključili u kampanju "ostavke" zašto niste dali neki konstruktivan savjet inicijativu... zašto i otkud tolika potreba da se pokakimo na sve oko sebe... ja Vas još jednom molim uradite nešto konkretno i prestanite se kakiti na sve i svašta....

Pa pogledajte sad uslove u BiH... ljudi su gladni, strah ih je, boje se za posao koji imaju il nemaju, boje se šta će reći komšija, boje se onog šta govori vjerski službenik, boje se novog rata o kojem se priča, živimo u podijeljenom društvu, rascjepkanoj državi razorenoj agresijom i ovim nekim dugogodišnjim kvazi mirom...
Zemlja je puna neztainteresovanih provincijalaca koji su zaposjeli gradove, koji su na svim pozicijama i koji se upiru nogama da ostane ovakvo stanje, stanje apatije i beznađa koje odgovara samo njima, ovo sranje odgovara njima, njihovim poslovnim partnerima, stranačkim kolegama, njihovim koalicijonim partnerima, familijama njihovim što užim što širim... a itgleda da odgovara i nekim ljudima koji su popljuvali u članku sve i svašta...
Pita li se iko više što je u stvari nama ovako, zašto stojimo nekako i zarobljeni smo u vremenu dok se provincijalci i ostali prave da ih ništa ne zanima, sem mobitela, silikonskih prsa, alu felgi, motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.... pita li se iko gdje su orasi i u čijim džepovima...??
Nisam pametan, nekad mi je teško naći motivaciju za sve što radim il se trudim to raditi, Vi koji čitate ovo izvinite jer nekad sijem negativnu energiju i prenosim je na ljude oko sebe.. ali molim Vas sve za pomoć, za savjet, šta i kako dalje.. jer ako ostanemo po strani ovu zemlju će definitivno pojesti skakavci na i oko vlasti, razvući će je njihove nezainteresovane i priglupe familije koje misle samo na ličnu korist, mi ostali ne mislimo više zašto su nam rijeke pune smeća, ne pitamo se zašto je Bjelašnica postala privatna a sve ostalo zapalo u ruke slovenaca ili nekih drugih ljudi koje zanima samo profit... pita li se iko više čemu onolike ograde oko kuća i vikendica naših kvazi zaštitnika... čemu zatamljene i blindirana auta, čemu služi njihovo skrivanje i ignosrisanje nas samih...

Ne smijemo im dopustiti sve da pokradu i rasprodaju... ili već jesmo.. izađimo iz svojih ego tripova i molim Vas udružimo snage.. udružimo ideje, svi smo mi u istom bosanskom loncu koji su potpalili domaći izdajnici, strani plaćenici i agresori koji izgleda toliko žele ovu lijepu zemlju, da sve nas tjeraju iz nje...

Ja još otići neću, ostati ću i boriti ću se... ne zanimaju me provincijalci koji mi se smiju i misle da sam lud, ne zanima me to što ljudi taje i mame (ali ne samo oni) čitaju sve ovo.. nek znaju da im floskule pravne i skrivanje neće pomoći... uspjeli su donekle jer igraju na kartu amnezije, zaborava.. njima je vrijeme adut jer toliko puta su nas sve izignorisali ta su navikli na to... izignorisali su borce, invalide, penzionere, radnike, nezaposlene, poljoprivrednike, studente.. mlade... pa zašto ne bi probali i nas....

P.S

Pozivam na evoluciju uma pojedinca, ko promijeni sebe može promijeniti svijet....
Post Reply