Ja sam najbolji Apač - Abdul Aziz Rant

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ragib

#1 Ja sam najbolji Apač - Abdul Aziz Rant

Post by ragib »

Image

Image
U nedelju 17.4.2005. navršava se prva godišnjica od kada je na bolji svijet preselio “Palestinski Lav”, ashab naših dana i jedan od velikana i vođa ovoga Ummeta dr.
Abdul Aziz Rantisi.

Snagom svoga islama on je muslimane širom svijeta podsjećao na ashabe Allahovog Poslanika, s.a.v.s., tako da je ušao u srca svih onih koji su imali prilike da ga upoznaju, iako samo putem medija.

Muslimanski narodi vole svoje vjerske i političke vođe samo onda ako oni podsjećaju na narod i na Ummet iz koga su ponikli. Ličiti na svoj narod znači biti u islamu i za njega živjeti i umirati, a dr. Rantisi je bio upravo takav.

Sjetimo se samo iz naše bliže povjesti koliko je Ummet volio i danas voli, a tako će ostati do Sudnjega dana, svoje sinove poput šehida Hasana el-Benaa, Seyyida Qutba, zatim dr. Sibaija, predsjednika Alije Izetbegovića, Dževhera Dudajeva, šejha šehida Ahmeda Yasina i mnoge druge.

Ovim velikanima uvijek ima mjesta na stranicama islamske povjesti i oni će se pamtiti i iščitavati i njihovim podvizima odgajati nove generacije sve dok Allah dž.š., to bude želio.

Na ovim stranicama svoje mjesto svakako je našao i dr. Rantisi jer je dao puno svome narodu i ovome Ummetu, a mi ćemo ovom prilikom spomenuti neke od tih zasluga.

Kao prvo, dr. Rantisi je učestvovao u buđenju islamske dave i preporoda na području Palestine nakon što je ona bila gotovo upotpunosti nestala i potisnuta idejama socijalizma. Zajedno sa svijim učiteljem
šejhom šehidom Ahmedom Yasinom i drugim pripadnicima “Muslimanskog Bratstva” radi na buđenju islamske svijesti. U tom kontekstu oživljavaju džamijski rad sa posebnim osvrtom na omladinu, a osnivaju i islamski univerzitet koji je postao nepresušni izvor zdravih kadrova bez kojih drustvom dominiraju nasilje i izrabljivanje.

Osnivaju se i mnoge ustanove na socijalnom i društvenom planu lišene bilo kakvog protekcijaštva i nepravdi što je rezultiralo time da je palestinski narod bezrezervno stao uz islamski pokret i one koji ga vode.

Dr. Rantisi ima velike zasluge u formiranju “Hamasa” – “Islamskoga odbrambenog pokreta” koji postoji već 18 godina i garant je kako stvari stoje da će uz Allahovu, dž.š., pomoć palestinski narod ostvariti nešto od svojih prava koja im je izraelska tvorevina uzurpirala.

Oni koji malo bolje poznaju stvari jasno im je o kakvom se opasnom neprijatelju radi, ne samo po islam već se radi o prijetnji koja čini da u cijelom svijetu konstantno vladaju nemiri i nered. Ovakvom neprijatelju dr. Rantisi je odlučno rekao “NE” i hrabro se sa njim borio sve dok nije, ako Bog da, preselio kao šehid.

Uz sve zasluge, dr. Rantisi je bio obdaren još i nepokolebljivom prirodom, bio je gord, snažan, grandiozan, i sve je ovo bilo razlogom da bude ponos svakom palestincu i muslimanu od Mešrika do Magriba i da sa pravom nosi ime “Palestinski Lav” i da nas podsjeća na ashabe Allahovog Poslanika, s.a.v.s..

Njegovi medijski nastupi su bili senzacija i nešto što je pokazivalo da Ummet nije mrtav i da još uvijek ima svoje velike ljude, svoje vođe i reformatore. Danas kada muslimanima vlada pedesetak izdajnika i licemjera koji nemaju nikakve težine niti vrijednosti, vođe poput dr. Rantisija zaista pretstavljaju model kakvog vođu muslimani vole i trebaju.

U povjest je otišla njegova čuvena rečenica izrečena stranim novinarima kada su ga pitali da li se boji smrti, a nakon što je američka administracija ponudila vođama Hamasa život u zamjenu da prekinu borbu protiv Izraela, tada je dr. Rantisi rekao: "Pitate da li se bojim smrti. Ne, jer svako od nas će jedng dana umrijeti, svi mi čekamo svoj posljednji dan u životu. Ništa se neće promjeniti, svejedno umrli od granate ispaljene iz 'Apača' ili od raka. Ja sam najbolji Apač."

Doktor je otišao, ali ga mi nećemo zaboraviti jer će on biti tema naših predavanja, hutbi, naših razgovora, našeg rada….
Doktor je ashab naših dana, iako ga nismo vidjeli uživo jer se kretao u izoliranom prostoru ili boravio u okupatorskim kazamatima, međutim jedno je sigurno, a to je da se je on nastanio u našim srcima i dušama.

Neka se Allah, dž.š., smiluje svim šehidima ovoga našeg velikoga Ummeta.

Amin

NAPOMENA: Priredio Mirsad Mešanović
El_Camino

Post by El_Camino »

i mnoge druge
Last edited by El_Camino on 18/04/2005 00:55, edited 1 time in total.
bosniak

Post by bosniak »

sefe de mi reci sta je tu smijesno.ako imas misljenje reci.ovaj ti je post pravo papanski.

ti kao vjernik ne bi trebo na ovom forumu ovako da reagujes jer onaj ko ne zna moze steci pogresan dojam o tvojoj vjeri
bosniaque

Post by bosniaque »

bosniak wrote:sefe de mi reci sta je tu smijesno.ako imas misljenje reci.ovaj ti je post pravo papanski.

ti kao vjernik ne bi trebo na ovom forumu ovako da reagujes jer onaj ko ne zna moze steci pogresan dojam o tvojoj vjeri
ne znam od kada papci mogu biti vjernici! :D :roll:
Fair Life

Post by Fair Life »

bosniak wrote:sefe de mi reci sta je tu smijesno.ako imas misljenje reci.ovaj ti je post pravo papanski.

Sta je smijesno ??

Procitaj iznad u prvom postu... Alija Izetbegovic... sehid !??

Nego nije li kontraproduktivno trpati u isti clanak Aliju i Hamas... Poglupo, rekao bih...
Ragib wrote:U nedelju 17.4.2005. navršava se prva godišnjica od kada je na bolji svijet preselio “Palestinski Lav”, ashab naših dana i jedan od velikana i vođa ovoga Ummeta dr. Abdul Aziz Rantisi.

(...)

Sjetimo se samo iz naše bliže povjesti koliko je Ummet volio i danas voli, a tako će ostati do Sudnjega dana, svoje sinove poput šehida Hasana el-Benaa, Seyyida Qutba, zatim dr. Sibaija, predsjednika Alije Izetbegovića, Dževhera Dudajeva, šejha šehida Ahmeda Yasina i mnoge druge.

Ovim velikanima uvijek ima mjesta na stranicama islamske povjesti i oni će se pamtiti i iščitavati i njihovim podvizima odgajati nove generacije sve dok Allah dž.š., to bude želio.

(...)

Dr. Rantisi ima velike zasluge u formiranju "Hamasa" – “Islamskoga odbrambenog pokreta” koji postoji već 18 godina i garant je kako stvari stoje da će uz Allahovu, dž.š., pomoć palestinski narod ostvariti nešto od svojih prava koja im je izraelska tvorevina uzurpirala.
Last edited by Fair Life on 17/04/2005 22:59, edited 1 time in total.
bosniaque

Post by bosniaque »

Fair Life wrote:

Sta je smijesno ??

Procitaj iznad u prvom postu... Alija Izetbegovic... sehid !??

pa cuj to se moze reci, a Bog dz.s. najbolje zna ko je sehid a ko nije! :roll:
ali nije alija izetbegovic tema ovog posta!
|||||

Post by ||||| »

Ma sta Fair Life zna sta je šehid??? Ma on nema pojma!!
Ne moze se bolan nista preko televizije nauciti :D :D
Nek Allah dž.š. podari lijepi Džennet nasem prvom predsjedniku i Azizu, i nek ih sastavi u drustvi sehida.

Amin
El_Camino

Post by El_Camino »

Sije
Last edited by El_Camino on 18/04/2005 00:50, edited 1 time in total.
El_Camino

Post by El_Camino »

Last edited by El_Camino on 18/04/2005 00:51, edited 1 time in total.
bosniak

Post by bosniak »

kako je ruzno sto se ovdje raspravljas o tim stvarima.onaj ko ne zna o nasoj vjeri moze samo steci los dojam.

znamo da si pametan al ohani malo
El_Camino

Post by El_Camino »

Last edited by El_Camino on 18/04/2005 00:52, edited 1 time in total.
El_Camino

Post by El_Camino »

Dragi bosniak ja sam za istinu.
Last edited by El_Camino on 18/04/2005 00:54, edited 2 times in total.
ragib

Post by ragib »

El_Camino wrote:Sije i nemezheblije ne postaju sehidi. A to izgleda autor gore postavljenog clanka ne zna.
Procitaj sta kaze islamski ucenjak Kardavi po tom pitanju.

I procitaj sta kaze Ebu Hanifa, Safija, Malik, Hanbel po tom pitanju.

Ako ne znas javim ti suta ako Bog da.
El_Camino

Post by El_Camino »

Ja sam da ne bi izazvao fitnu izbrisao sve svoje poruke.
digger

Post by digger »

Jel' ovaj Abdul Aziz Rantisi koknuo posto nije platio mobitel racun firmi "Mossad", ili je to bila raketa? Ne mogu da se nesto tacno sjetim.

Sjecam se kada sam mu citao odredjene biografije, covjek stradao nevin. Samo pomag'o sirotinji i nista drugo..

Jedino mi nije jasno zasto je onda BBC prenio komentar oko njegove smrti ovako:

Abdel Aziz al-Rantissi, who was killed in an Israeli missile strike on 17 April, had been one of the most forceful spokesmen against compromise with Israel.

Rantissi took over the leadership of the militant Islamic movement Hamas in Gaza after the killing of the group's spiritual leader Sheikh Ahmed Yassin in March.

He consistently argued that Palestinians have a right to resist Israel by any and all means, including the suicide bombing of civilians.

Naravno, Hamas ima dva lica, ali Aziz nije vodio ogranak koji je radio na pomoci sirotinji, izgradnji bolnica, ili skolovanju djece.

Aziz je bio vodja istome tijelu koje je odgovorno za smrt neduznih bombasa-samoubica iz Palestine (kojima je mozak bio ispran laznim obecanjima), kao i neduznih izraelaca i palestinaca unutar Izraela.

I sada mu par vas slavi godisnjicu?

Ljudska glupost ne poznaje granice.
Fair Life

Post by Fair Life »

||||| wrote:Ma sta Fair Life zna sta je šehid??? Ma on nema pojma!!
Ne moze se bolan nista preko televizije nauciti :D :D
Nek Allah dž.š. podari lijepi Džennet nasem prvom predsjedniku i Azizu, i nek ih sastavi u drustvi sehida.
Amin
Ili ne poznajes materiju, ili ako poznajes svjesno petljas i obmanjujes druge. Istina se nalazi na suprotnoj strani od tvoje namjere da prezentiras "istinu". Nikakav on "sehid" nije bio... osim ako se ne racuna da je dovoljno biti zakopan na "sehidskom groblju".

Uci malo:
__
Dva ajeta u vezi sa terminom "sehid":
http://www.dzemat.net/cgi-bin/pretraga_04.pl
Rijec sehida - 4 69 - 004:069. Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku bice u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako ce oni divni drugovi biti!

Rijec sehide - 3 140 - 003:140. Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima Mi dajemo pobjedu sad jednima, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide - a Allah ne voli nevjernike.
___
http://dzihad.freeservers.com/about.html
... "Bozji Poslanice, sta kazes za mene ako poginem na Bozijem putu, gdje ce biti moje mjesto?"
Poslanik rece:"U Dzennetu".
Cuvsi to baca hurme koje je drzao nu ruci, krece u napad i gine kao sehid.
...
UVOD

Hvala Allahu koji je mudzahide uzdigao na visoke stepene, obasuo ih Svojom miloscu i izmedu njih odabrao sehide koje odmah nakon pogibije uvodi u Dzennet kakav oko nije vidjelo uho nije culo, i kojeg masta dohvatiti nije u stanju.
...
U , Lisanul Arebu, se kaze: Znacenje rijeci isteshede: je: traziti sehadet (tj. smrt na Allahovom putu), a rijec ustushide znaci: "poginuo je kao sehid"

"Sehid je onaj ko bude ubijen na Allahovom putu.. I on je ziv kod svoga Gospodara." (1)

Dakle, sehid je svaki musliman koji pogine na Allahovom putu, braneci dini Islam, zemlju, cast, imetak i porodicu.

Strucno znacenje rijeci "sehid"

Islamska Ulema je pojam "sehid" dafinisala na vise nacina a sve te definicije su medusobno slicne.

Safija kazu: "Sehid je onaj ko pogine u borbi protiv nevjernika ili podlegne zbog rane zadobivene u toj borbi."(2)

Kod Hanefija je "sehid onaj koga na bojnom polju ubiju musrici, ili ga muslimani nakon bitke pronadu ranjenog na mjestu okrsaja."1

Malikije su rekli: "Sehid je onaj koga su na bojnom polju ubili musrici." (2)

Hanbelije tvrde da je: "Sehid onaj kome uzrok smrti bude borba protiv nevjernika ili pobunjenika, i onaj ko bude ubijen od ruku nevjernika ili nasilnika, i ko bude ubijen na pravdi Boga pa i ako je maloljetan (ili lud) svejedno bio musko ili zensko..." (.)

ibn Hadzer el Askalani kaze: "Sehid je onaj ko bude ubijen u ratu protiv nevjernika, i to u napadu, a ne u bijegu" (4)detom bi se , prema tome, mogla smatrati sva iskrena zelja da se pogine sehidskom smrcu i svako ulaganje truda da se to zadobije.

Zasto se poginuli mudzahid naziva sehidom ?

Po ovom pitanju postoji vise misljenja, a ovdje ce mo spomenuti samo neka:

Ibnul. Enberi kaze: "Rijec Sehid na arapskom jeziku znaci svjedok, (prisutan), a nazvan je: zato sto Allah i Njegovi meleki svjedoce da ce on biti uveden u Dzennet". (5)

Imam En. Nevevi u komentaru "Sahih Muslima" kaze: "En Nadr b. Sumejl kaze da je sehid nazvan sehidom (1), zato sto:
je sehid i nakon pogibije ziv i sto sehidske duse odmah nakon pogibije ulaze u Dzennet, za razliku od drugih muslimana koji ce u njega uci tek nakon Sudnjeg dana,
ili zato sto je Sehid pri rastanku duse od tijela svjedok nagrade koju mu je Uzviseni Allah priredio,
ili zato sto Meleki svjedoce u njegovu korist prilikom uzimanja njegove duse,
ili zato sto on sa sobom ima svjedoka koji ce svjedociti u njegovu korist, a to je krv koja se ne sapire s njegovog tijela jer se sehid ne gasuli,
ili pak, zato sto ce se od njega traziti da svjedoci na Sudnjem danu da su svim narodima slati poslanici i objave". (2)

A tacno je to da se svi pomenuti razlozi mogu smatrati ispravnim.

Medutim, mi na ovom svijetu ni za kog ne mozemo posigurno tvrditi da je sehid i da ce uci u Dzennet, zato sto ulazak u Dzennet ovisi o nijetu poginulog, a namjere zna samo Allah. I ako po pitanju nekoga nije objavljen ajet niti je za njega Poslanik, s.a.v.s., ustvrdio da je sehid, ni mi ne smijemo za njega bezrezervno tvrditi da je Sehid.

A kada za muslimana palog na bojnom polju kazemo da je sehid, time samo zelimo primjenu svih propisa koji se odnose na Sehida, zato sto ga smatramo sehidom, te mu ne klanjamo dzenazu, ne gaqsulimo ga, ne umotavamo ga u posebne haljine, itd.

Pa ko su, onda, Sehidi?

Sehidi su mumini poginuli na Allahovom putu, u borbi ciji je jedini cilj postizanje Allahovog zadovoljstva. To su heroji koji svoje zivote jeftino polazu u borbi za istinu objavljenu Muhammedu, s.a.v.s., i vjeru s kojom je on dosao od Uzvisenog Allaha.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je jasno ukazao na to da uzdizanje Allahove rijeci i promicanje interesa Islama mora biti glavni razlog dzihada. To ne znaci da ta borba ne smije imati nikakav sporedni cilj, kao sto je uzimanje ratnog plijena ili srdzba u ime Allaha. Medutim, nista od toga ne smije biti njegov osnovni cilj. I kao sto su sve nule dopisane ispred jedinice bez ikakve vrijednosti, isto tako su i sva dijela ucinjena u necije drugo a ne u ime Allaha bez ikakve vrijednosti. Zato sto je onome ko se bori da Allahova rijec bude gornja, dopusteno da uzme ratni plijen i da se bori iz srdzbe u ime Allaha, jer mu je glavni cilj ispravan.

Ebu Musa el Es, ari prenosi da je jedan od ljudi upitao Allahovog Poslanika, s.a.v.s.:

"Jedan covjek se bori radi ratnog plijena, drugi da bi se njegovo ime spominjalo (po hrabrosti), a treci da bi ga drugi ljudi uocavali; pa ko je od njih borac na Allahovom putu?" Poslanik, s.a.v.s., mu rece: "Samo onaj ko se bude borio s ciljem da Allahova rijec bude gornja je na Allahovom putu". (Buharija)

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je upitan o covjeku koji se bori radi hrabrosti, covjeku koji se bori iz privrzenosti svome plemenu (ili narodu), i covjeku koji se bori da bi ga drugi vidjeli, pa je rekao: "Onaj ko se bori da Allahova rijec bude gornja, on je na Allahovom putu". (Buharija i Muslim)

Vjerovjesniku, s.a.v.s., je dosao naoruzan covjek i rekao mu: "O Allahov Poslanice! Hocu li se prvo boriti ili cu prvo Islam primiti?,, Poslanik, s.a.v.s., mu rece: "Primi Islam a zatim se bori". Prihvatio je Islam, borio se i poginuo, pa je Allahov Poslanik, s.a.v.s., za njega rekao: "Malo je radio, ali je njegova nagrada ogromna". (Buharija)
bosniak

Post by bosniak »

ma sta se ba vi sikirate.svako ce odgovarati za sebe.

dzaba blatite one koji nisu vise na ovom svijetu i time povecavate svoje grijehe.oni su svoj put zavrsili a vi jos putujete.
Post Reply