Ja, on i njegova mater :)

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Shoshana

#101 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Shoshana »

safran wrote:
Shoshana wrote:Ja bih samo da dam moralnu podrsku @Sisley :D

Slag bi me strefio, ne jedan nego tri, da mi sinova cura udje u kuhinju i pocne nesto prati sudje, otvarati frizider, zamrzivac, praviti kafe itd... Ma izletjela bi iz moje kuhinje prije nego sto bi znala sta ju je snaslo :D

Sto se tice postovanja, tu se ne slazem sa prijedlozima da se svekrvi duzno dati postovanje. Postovanje se ne daje nikome. POstovanje se zasluzuje.

Najbolje je rekao jedan moj poznanik, cija zena i svekrva su se klale, ali bas ono nisko, a sve preko njega. On je postavio i jednu i drugu za sto i mirno im obasnio da one nikada u zivotu ne moraju progovoriti jedna s drugom, ni voljeti se, ni postovati se, ali moraju njemu dozvoliti da ima i mater i zenu.
Eh sad, probajmo ovu situaciju - dosli svekrvi na rucak, zena pripremila, servirala, mi rucali i sada ja lagano sjedim i cekam da moja skoro 70 godina stara svekrva raspremi sto i servira meni i svome sinu kaficu. Dok mi lagano varimo ona pere sude. Ja bih vjerovatno iz koze iskocila a mater bi mi (da je ziva) srce strefilo da me vidi da se tako ponasam.
Moja svekrva ima 80 godina. I upravo zbog toga nam nije ni na kraj pameti da joj idemo na ruckove, vecere i slicne gluposti. Kada dolazimo pojedinacno (moji svekrva i svekar imaju 5 djece) dolazimo uglavnom na kafu. Kada dolazimo svi zajedno, za Novu godinu, za rodjendane, majcin dan itd, s obzirom na kolicinu ljudi koja se tu nadje, uglavnom se svi utalimo i zovemo catering. Pa sta treba, sad zena od 80 da se lomi i kuva nam ruckove, kada je jedini cilj nase posjete da je vidimo, i sa njome porazgovaramo.

Ja sam imala cast da imam dvije svekrve. Prva je bila - Marie is Everybody loves Raymond :oops: Mada mi je uredno dizala pritisak objasnjavajuci mi kako da kuvam, kako da vaspitavam djecu, kako da stedim pare, kako da ovo i ono - bez da sam je, naravno, za savjet pitala - meni je bilo savrseno jasno da ona sve to radi iz najbolje namjere. Onako kako je ona znala. U njenom svijetu se trebalo biti ovako i onako, i ona je, naravno, samo zeljela pomoci mi da budem bas takva. U mom svijetu - ne trebam vam ni reci - stvari su bile malo drugacije. Da se razumijemo, mi smo imale veoma dobre odnose, nismo se nikada svadjale niti ono usitno podbadale. Ali sam ja veoma brzo stavila distancu, posebno kada bih gledala drugu snahu kako im govori 'ti', povjerava im se, pravi se da je druga kcerka, a cim predje preko vrata jebe im mater... Ja nisam takva, i radije sam ostala na 'vi' citavog zivota, i onog casa kada bi moja svekrva pokusala uspostaviti neku prisnost - ja bih okrenula na cijene na pijacama, vrijeme, bilo sta. NAkon par godina prestala je. Da li je ikada ista govorila svome sinu - ne vjerujem. Ili je sin bio dovoljno pametan da to u startu sasijece.

MOja druga svekrva je potpuno drugacija. Nikada ne prica o 'kako je ona kad su djeca bila mala' , nikada mi nije ponudila recept bez da ga zatrazim, nikada mi nije smopenula kako bih trebala oprati prozore. Uredno se vidjamo, idemo ponekad zajedno u kupovinu, svratimo negdje na rucak ili kafu, ja joj i dalje uredno govorim 'vi' , i uredno joj nudim moju pomoc kad god joj zatreba. No, ni u snu joj ne bih isla (ne njoj nego nikome) ista pomagati, bez da mi zatrazi.

Znam koliko ja mrzim da mi se pomaze kada pomoc ne trazim te ne bih takvo nesto cinila drugim ljudima. A jos mi je najgore kada mi neko dodje nesto pomoci, pa ne radi kako ja to zelim, pa se uvrijedi kada zamolim da, ako vec hoce pomoci - da radi onako kako ja to zelim, pa ja onda zagrizem, pa moram sve poslije ponovo uraditi. :oops:

Iskreno se nadam da ce moj sin iseliti iz kuce prije nego sto se ozeni :D te ce njegov stan biti njegov, a ne moj, pa nek radi/e tamo sta hoce i kako hoce.
*mima*

#102 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by *mima* »

micki125 wrote:
Aura Perez wrote:hahaha pa ne bih ni ja, al jebiga otvorila sam temu :D

dakle jedan od glavnih kriterija za zbavljanje kvalitetnog muzijaka jeste taj da NEMA MATER. ili bar da zivi jedno 200 km uzvodno il nizvodno nebitno pa da zivi kao da je nema. Ja sam imala jednu divnu vezu i propala je najvecim dijelo jer je on imao mater koja se osjecala pozvanom da se pita za sve :x i otad sam alergicna na njihove matere. eto :D
ali i ti ćeš nekada biti nečija mater i htjet ćeš da se pitaš za sve. :D

Jesi siguran?
sisley

#103 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

neko_ime wrote:Meni je bas bezveze kad neko persira svekrvu/punicu ili bilo koga iz supruznikove porodice. Mislim, ti ljudi su sada i tvoja porodica (trebali bi da budu), pa mi persiranje bas dodje kao neko naglasavanje toga da si "uljez", da ustvari ne pripadas tu. Eh, jedino sto ja ne bih mogla je da svekrvu zovem mama, to mi je bas nekako ... ne znam, previse.
Ja bih se samo osvrnula na ovaj dio. Prvo, poštujem tvoje mišljenje, ali to persiranje nije nešto zlo
i naopako, unaprijed smišljeno, da se podigne nekakav zid, niti znači da si uljez. To je stvar opšte kulture,
da ko je dovoljno stariji od tebe, da te može roditi.. persiraš ga. Bila to od tvoje mame drugarica, komšinica,
ili mama od tvog momka/muža. Persiranje je znak nekog poštovanja ;-) ne samo u ovom slučaju, već
inače. A ovo zvanje svekrve "mamom", e to mi je već nepoštivanje vlastite majke, lizanje guzice i tome
slično.
travar

#104 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by travar »

Drvlje i kamenje po svekrvama, ali su zato prve na listi kad treba pričuvati djecu, eh onda su zlatne :D
neko_ime

#105 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by neko_ime »

Vjerovatno sve zavisi od okruzenja u kojem odrastamo i zivimo, ali sad da je persiranje svekrve stvar opste kulture, to mi je malo pretjerano;)
Ne smatram da je nekulturno ni to sto ne persiram mamine prijateljice koje me znaju od malih nogu i s kojima sam provela dobar dio zivota, niti ljude sa kojima radim ako smo dovoljni bliski (a koji su mi ili nadredjeni ili su mi bili profesori i asistenti - takva je atmosfera na poslu), niti roditelje bliskih prijatelja, niti zenu koja mi cuva sina, a moze mi biti mama (zena sama rekla da joj nije ugodno kad je persiram), tako da bi mi bilo bezveze da sad nju (svekrvu) persiram. OK kad bi ona to trazila, ali da ja insistiram na tome nekako ne ide - a na takve sam situacije mislila. I da jos jednom napomenem, sve ove ljude sam persirala na pocetku, onda kad dostignes neki nivo bliskosti ili na njihov zahtjev, predjemo na ti. I to sto je ne persiram ne znaci da joj se uvlacim, da joj pokusavam biti druga kcerka ili da joj se povjeram. Jednostavno zelim da imamo neki (bar povrsno) prijateljski odnos, najvise zbog muza i sina.
Kad razmislim, najvise ljubavi i postovanja ukazujem i osjecam bas prema onim ljudima prema kojima se totalno neformalno ponasam, pa ako je i to nekulturno... :run:
melb26sa

#106 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by melb26sa »

Srecom u engleskom je isto i za ti i za Vi (you) pa me to ni ne brine. Jos veca sreca sto svekrvu vidjam skoro pa nikako pa nemam na sta obracati paznju :lol:
safran

#107 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by safran »

Shoshana wrote:
safran wrote:
Shoshana wrote:Ja bih samo da dam moralnu podrsku @Sisley :D

Slag bi me strefio, ne jedan nego tri, da mi sinova cura udje u kuhinju i pocne nesto prati sudje, otvarati frizider, zamrzivac, praviti kafe itd... Ma izletjela bi iz moje kuhinje prije nego sto bi znala sta ju je snaslo :D

Sto se tice postovanja, tu se ne slazem sa prijedlozima da se svekrvi duzno dati postovanje. Postovanje se ne daje nikome. POstovanje se zasluzuje.

Najbolje je rekao jedan moj poznanik, cija zena i svekrva su se klale, ali bas ono nisko, a sve preko njega. On je postavio i jednu i drugu za sto i mirno im obasnio da one nikada u zivotu ne moraju progovoriti jedna s drugom, ni voljeti se, ni postovati se, ali moraju njemu dozvoliti da ima i mater i zenu.
Eh sad, probajmo ovu situaciju - dosli svekrvi na rucak, zena pripremila, servirala, mi rucali i sada ja lagano sjedim i cekam da moja skoro 70 godina stara svekrva raspremi sto i servira meni i svome sinu kaficu. Dok mi lagano varimo ona pere sude. Ja bih vjerovatno iz koze iskocila a mater bi mi (da je ziva) srce strefilo da me vidi da se tako ponasam.
Moja svekrva ima 80 godina. I upravo zbog toga nam nije ni na kraj pameti da joj idemo na ruckove, vecere i slicne gluposti. Kada dolazimo pojedinacno (moji svekrva i svekar imaju 5 djece) dolazimo uglavnom na kafu. Kada dolazimo svi zajedno, za Novu godinu, za rodjendane, majcin dan itd, s obzirom na kolicinu ljudi koja se tu nadje, uglavnom se svi utalimo i zovemo catering. Pa sta treba, sad zena od 80 da se lomi i kuva nam ruckove, kada je jedini cilj nase posjete da je vidimo, i sa njome porazgovaramo.
Sorry, rucak se mora - ako nas ne nahrani ona nije sretna. Jednom smo pokusali upasti ko diverzanti kako bi preduprijedili dvodnevno kuhanje (nije najboljeg zdravlja) i bila je totalno nesretna. (Prije nego me napadnete nismo bas upali nepozvani.) Al' od tada uvijek ima nesto gotovo u zamrzivacu u pricuvi. Ne da se iznenaditi. Inace je krasna zena ali eto ima tu malu anomaliju bosanske zene da "djecu" mora nahraniti i to se nece promijeniti dok na nogama bude mogla stajati. Htjedoh reci samo da je ni bih mogla gledati kako jos i sude pere (kao sto ne mogu ni svoje tetke) i to mi dopusti.

Glede persiranja - ne znam, ucilo me u zivotu da persiram starije ako nisu rod, ali dode nekad i taj momenat kada se stvarno pocnes osjecati dijelom te porodice i ta potreba za persiranjem sama od sebe nestane.
Alhemicarkaa

#108 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Alhemicarkaa »

semmy wrote:
HAVANA wrote:U jebote :shock: blago meni :-D
Kod mene svak svakog voli.
:thumbup: i kod nas ista situacija.....
ali iskreno nebi ni sa svojom majkom zivjela pod istim krovom a ne s njegovom...niti bi i moji i njegovi htjeli s nama :D
I moj muz bi ovo isto izjavio da ga neko pita :P
sisley

#109 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

neko_ime wrote:Vjerovatno sve zavisi od okruzenja u kojem odrastamo i zivimo, ali sad da je persiranje svekrve stvar opste kulture, to mi je malo pretjerano;)
Ne smatram da je nekulturno ni to sto ne persiram mamine prijateljice koje me znaju od malih nogu i s kojima sam provela dobar dio zivota, niti ljude sa kojima radim ako smo dovoljni bliski (a koji su mi ili nadredjeni ili su mi bili profesori i asistenti - takva je atmosfera na poslu), niti roditelje bliskih prijatelja, niti zenu koja mi cuva sina, a moze mi biti mama (zena sama rekla da joj nije ugodno kad je persiram), tako da bi mi bilo bezveze da sad nju (svekrvu) persiram. OK kad bi ona to trazila, ali da ja insistiram na tome nekako ne ide - a na takve sam situacije mislila. I da jos jednom napomenem, sve ove ljude sam persirala na pocetku, onda kad dostignes neki nivo bliskosti ili na njihov zahtjev, predjemo na ti. I to sto je ne persiram ne znaci da joj se uvlacim, da joj pokusavam biti druga kcerka ili da joj se povjeram. Jednostavno zelim da imamo neki (bar povrsno) prijateljski odnos, najvise zbog muza i sina.
Kad razmislim, najvise ljubavi i postovanja ukazujem i osjecam bas prema onim ljudima prema kojima se totalno neformalno ponasam, pa ako je i to nekulturno... :run:

Ja nisam rekla da si ti nekulturna ili da je nekulturno što ti svoju svekrvu ne persiraš.
Rekla sam onako generalno, da sam naučena da starije od sebe persiram. Poznajem i ja ljude,
neke recimo kućne prijatelje, koji me znaju od malih nogu, pa ni danas nikad ne bih mogla prevaliti preko
usta: dobar dan Zlaja, šta ima kako si? ( Čovjeku, koji može da me rodi primjera radi ) ili
zdravo Azra, kako ti je Zlaja ( Zlajina žena ) :-)
Ista stvar je sa roditeljima momka-muža.. da ja sa njegovim ocem ili majkom budem na ti - nikad.

Za mene je to jednostavno ružno i ne bih nikad mogla.
sisley

#110 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

travar wrote:Drvlje i kamenje po svekrvama, ali su zato prve na listi kad treba pričuvati djecu, eh onda su zlatne :D
Ja sam po ispisanim stranicama primjetila samo izraze poštovanja prema svekrvama, bez obzira
koliko možda ima različitih mišljenja, baš nigdje niko nije nikakvo drvlje i kamenje bacao na njih :) .
Da su svekrve prve na listi za čuvanje djece, ne bih se složila, a i ne treba zaboraviti da su joj
to unučad, a ne "snahina djeca" :-).
terapija

#111 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by terapija »

sisley wrote: Ja nisam rekla da si ti nekulturna ili da je nekulturno što ti svoju svekrvu ne persiraš.
Rekla sam onako generalno, da sam naučena da starije od sebe persiram. Poznajem i ja ljude,
neke recimo kućne prijatelje, koji me znaju od malih nogu, pa ni danas nikad ne bih mogla prevaliti preko
usta: dobar dan Zlaja, šta ima kako si? ( Čovjeku, koji može da me rodi primjera radi ) ili
zdravo Azra, kako ti je Zlaja ( Zlajina žena ) :-)
Ista stvar je sa roditeljima momka-muža.. da ja sa njegovim ocem ili majkom budem na ti - nikad.

Za mene je to jednostavno ružno i ne bih nikad mogla.

Hajde onda malo i nas po forumu persiraj, kad ti "TI" "ne moze preko jezika" :P
Evo ja sam stariji od tebe :P

Poenta je, a i neko_ime ti kaze, prestanes sa persiranjem nakon dovoljnog upoznavanje te osobe, jer to se jednostavno osjeti kada se zblizite, ili kada ti ona kaze "idemo na ti".
Imam i ja poznanika, prijatelja komsija, koji mi mogu biti roditelji pa neke persiram, a neke ne. Sve je individualno i zavisi od međuodnosa i ne mislim da je ne-persiranje nekulturno (osim naravno kada bih ja nekoga koga ne poznajem, na samom pocetku oslovio sa ti).
Zatim u radnom okruzenju medju kolegama, (sirom EU pa i dalje), nepisano je pravilo da se nakon upoznavanja, recimo neki sastanak, pregovori itd. prelazi na ti, bez obzira sto prvi put vidis osobu. I ja po defaultu svaku "novu" osobu persiram, ali nigdje propisano da to mora tako ostati.

Uglavnom odosmo s teme, pa samo da iznesem jedno moje zapazanje.
Kada komuniciram s ljudima (ne)persiranje koristim kao neki indikator. Ako nekoga spontano ne persiram, to mi je uvijek znak neke bliskosti. Neke ljude po zahtjevu ne persiram, no to mi recimo ide neprirodno i ne osjecam se opusteno. Tada znam da mi ta osoba nije bliska niti da mogu preci na neki nivo vise od pukog formalnog ili poslovnog odnosa.
Isto vazi i obrnuto. Ako nekoga spontano persiram, znam da osjecam respekt prema toj osobi, ali i da ne zelim ici dalje sto se zblizavanja tice.
studeni76

#112 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by studeni76 »

Eh lako vam je kad se svekrve nemogu branit,nema ih jos na forumu.
Ima li malo samokritike,mozda nije sve do njih!Moze li biti i do snaha?

Da vam je onakva snaha kakvu moja mama ima(bratova zena),vidjeli bi ste da prica ima i drugu stranu.Nediras nikog a ono zna ujest,da poludish.
zelenashica

#113 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by zelenashica »

travar wrote:Drvlje i kamenje po svekrvama, ali su zato prve na listi kad treba pričuvati djecu, eh onda su zlatne :D
:thumbup: upravo tako...........mislim da u odnosi svekrva i snaha nedostaje samo poštovanje i razumijevanje.....da toga ima sve ostalo bi bilo lako.....u biti po meni istu "krivicu"nose i snahe ako ne i veću,sve je krenulo naopako....bar u mom komšiluku svekrve više paze snahe nego one njih :roll:
irrelevant

#114 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by irrelevant »

mene su vala sve mame bivših gotivile pravo, i ja njih. i dan danas se dvije od njih više kunu u mene, redovno se čuju s mojom mamom, čak se posjećuju međugradski i na godišnjim odmorima, iako postoje nove snajke u njihovim životima... jedino ova zadnja se izgubila s mape, al mislim da bi se pravo obradovale jedna drugoj kad bi se srele negdje, bar bih se ja obradovala...
i da, prije par mjeseci mi je jedna od njih poslala svoju novu snajku na prenoćište - prije polijetanja. eh to je bila čitava šega :lol: al samo opušteno i otvoreno, no frx
studeni76

#115 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by studeni76 »

irrelevant wrote: i da, prije par mjeseci mi je jedna od njih poslala svoju novu snajku na prenoćište - prije polijetanja. eh to je bila čitava šega :lol: al samo opušteno i otvoreno, no frx
E i ovo da cujem.Sta li joj je slagala kod koga ce prenocit :)

Ja svoje bivse nesmijem ni spomenuti,ova moja bi me "zhik" :cry: a kamoli ih sastavit
irrelevant

#116 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by irrelevant »

ništa nije slagala, djeva je vrlo dobro znala kod koga ide.... samo sam boga molila da mi ne počne kukat na njega... i nije... sreća pa smo iste profesije, pa smo imale o čemu pričati
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#117 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by grunt »

irrelevant wrote:mene su vala sve mame bivših gotivile pravo, i ja njih. i dan danas se dvije od njih više kunu u mene, redovno se čuju s mojom mamom, čak se posjećuju međugradski i na godišnjim odmorima, iako postoje nove snajke u njihovim životima... jedino ova zadnja se izgubila s mape, al mislim da bi se pravo obradovale jedna drugoj kad bi se srele negdje, bar bih se ja obradovala...
i da, prije par mjeseci mi je jedna od njih poslala svoju novu snajku na prenoćište - prije polijetanja. eh to je bila čitava šega :lol: al samo opušteno i otvoreno, no frx
dobro je da ti nije poslala sina na prenociste :D
Mama dvoje djece

#118 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Mama dvoje djece »

Ja sam u dobrim odnosima sa svojom svekrvom, možda zato što smo u dva grada. I super je žena, nemam riječi s obzirom kakve priče kruže o svekrvama, ali...

To je do nas ljudi, ona je meni dosadna, stalno isto priča pa sam ja stalno na ignore.
A najsmješnije mi je kad mi počne pričati kako je ona svom mužu svaku nedjelju peglala sva odijela i oprane košulje da ima za narednu sedmicu, našto ja spustim (iz čiste moje zlobe) da ja zato mužu kupujem samo ono što se lako pegla ili se ne mora peglati, a košulje i odijela i ne nosi.
Još veća provala je kad se sjeti kako sve komšinice i ona u svoje vrijeme, zapale vatru ispred zgrada, ugriju kazan vode i onda u njemu iskuhavaju svoje posuđe da bude kao novo. Mene je toliko uhvatio smijeh na tu pomisao i opet zloba iz mene, pa kad mi se isprlja kupiću novo, taman ću ga iskuhavati.
A o mojoj kuhinji koja njoj nikako ne paše, kaže samo trava...a ja pokušavam da se zdravo hranimo. Ma sad kad je se sjetim meni je šou sa njom.

A mogla sam prešutati kao i masu drugih stvari što većinom radim. To mi je ipak najlakša i nabezbolnija opcija, prešuti, pravi se da ne čuješ i polako.

Ipak je ona super!
Shoshana

#119 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Shoshana »

safran wrote:
Sorry, rucak se mora - ako nas ne nahrani ona nije sretna. Jednom smo pokusali upasti ko diverzanti kako bi preduprijedili dvodnevno kuhanje (nije najboljeg zdravlja) i bila je totalno nesretna. (Prije nego me napadnete nismo bas upali nepozvani.) Al' od tada uvijek ima nesto gotovo u zamrzivacu u pricuvi. Ne da se iznenaditi. Inace je krasna zena ali eto ima tu malu anomaliju bosanske zene da "djecu" mora nahraniti i to se nece promijeniti dok na nogama bude mogla stajati. Htjedoh reci samo da je ni bih mogla gledati kako jos i sude pere (kao sto ne mogu ni svoje tetke) i to mi dopusti.

Glede persiranja - ne znam, ucilo me u zivotu da persiram starije ako nisu rod, ali dode nekad i taj momenat kada se stvarno pocnes osjecati dijelom te porodice i ta potreba za persiranjem sama od sebe nestane.
Ma da me se ne shvati pogresno, nisam ja generalno protiv pranja sudja svekrvama. Ja bih mojoj i guzicu prala da je potrebno.
No, priznaces da je velika razlika izmedju cure od kojih 20-ak godina (kada je dakle svekrvi tek 40+) koja se, kao sto @sisley rece, prisunja u kuhinju sa jedinim ciljem da bude prihvacena kao 'dostojna njenog sina', i zene koja tu svekrvu poznaje vec x godina i moze sebi dozvoliti da procijeni sta svekrva zeli ili ne zeli.

Ja sam muhanata, i u mojoj kuci niko ko u njoj ne zivi (sa izuzetkom moje kcerke) ne otvara frizidere, i ne pere sudje. Tek da ne bude da je to iskljucivo stvar snaha/svekrva, cisto sumnjam da bi i moj muz dozvolio da mu neko drugi rastavlja i sastavlja njegov kompjuter...

Sto se tice 'vi' - ne smatram to ni pristojnoscu, ni nepristojnoscu. Dok ja mojoj sadasnjoj svekrvi govorim 'vi' - moj sin (koji nije njen unuk) joj govori 'ti'. To je, valjda stvar navike. Ne smatram da niti pripadam, niti ne pripadam porodici zbog toga. Niti imam sta pripadati. Neke clanove te porodice volim, a neke ne zelim vidjeti ni pod razno. Ali im apsolutno ne pripadam ni u kom pogledu.
Isto tako mi je smijesno kada zene insistiraju na tome da ih se ne zove svekrvama ili - jos gore bakama/nanama (kada dobiju unucice) :roll: jer ih, zaboga, to cini starijim :oops: Jednom mi kod svekrve na kafu, kad tamo nekakva njena rodica... I sad se ta rodica slagirava kako ja moju svekrvu zovem svekrvom. Kao njoj to ruzno. Kao, trebalo bi da je zovem 'mama' .. Mada sam ja moju svekrvu kasnije pitala da li njoj to smeta - ja bih je bez problema zvala po imenu - toj rodici na brzinu objasnih da ja vec imam jednu mamu, i da je to mjesto zauzeto.

Kako ce me buduca snaha zvati - zaboli me cosak, ali ja cu jedva cekati da postanem jal' grandmaman jal' mormor, i bicu i jedno i drugo sa radoscu.
sisley

#120 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

@Shoshana, takve žene volim, da se zna ko nosi brkove :D.
MIRIS DUNJA

#121 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by MIRIS DUNJA »

KAD sam se udala umrla mi je svekrva koja je zivjela u Bosni,tako da je nisam nikad ni upoznala .Jesam li nesto propustila ?
dominique

#122 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by dominique »

ma treba pustiti zene da vole svoje sinove, one svakako znaju najbolje...bolje su zene od nas, bolje su majke od nas, bolje su domacice od nas.... i tako ali nije to zloba, zene ne zele zlo ni nama ni svojim sinovima, samo im treba vremena da shvate da sin ima drugo krilo u koje legne, da s nekim drugum moze da podjeli svoju bol i srecu... radi se o maloj ljubomori koja vremenom izbljedi, na koju se vremenom naviknes...pusti je da ti kaze ono sto zeli a ti radi po svom... za sva pretjerana petljanja i sve pretjerane pridike nisu krive svekrve nego muzevi koji nisu u stanju odrasti i staviti granicu i majci i zeni... a Bog nam je dao mozak, da naucimo da ne reagujemo u revoltu nego da sacekamo miran trenutak i bacimo sve karte na sto, pa kome se svidja "bujrum"... zvocanjem i ispiranjem mozga muzu/momku/ mozes postici samo kontra efekt... na kraju zna se gdje su muskarci najosjetljiviji, a tu majka nema pristup!!!
maybelline

#123 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by maybelline »

Uuuuh, evo sad jedan podug post, jer imam svasta da kazem :) Posto mi je mrsko citirati, a vise ne znam ni gdje se sta nalazi, nadam se da cete me skontati :)

Prije svega, za persiranje: nisam udata, u dugoj sam vezi, njegove roditelje odlicno poznajem i za sada se odlicno slazemo. PERSIRAM i njegovog oca i majku! Zasto? Zato sto sam valjda tako odgajana, da persiram ljude starije od sebe, a pogotovo buduce inlaws. S druge strane, recimo, moja buduca snaha, bratova djevojka, u zadnje vrijeme ne persira moju mamu (tatu da) sto mene izuzetno nervira! Ne vidjaju se dovoljno cesto da bi uspostavile neku prisnost pa mi to vrlo para usi, posebno jer znam da to moja mama bas i ne voli, ali nece nista da kaze jer nece brata da naljuti!!!!! Nemres bilivit!!! Kazu mi da tu nista ne bih trebala reci jer cu samo ja ispasti vjestica, tako da jos trpim, ponekad joj nesto kroz salu kazem...

Drugo, sto se tice onog pomaganja po kuhinji itd, opet primjer mene i moje buduce nevjeste: ja cu priupitati svoju buducu svekrvu treba li sta pomoci oko rucka; zena uvijek kaze da ne treba; mi rucamo i ja redovno operem tanjire iza nas dvoje, dok on skloni stol. Ona onda malo ronda, al vise onako dobronamjerno (bar to ja tako shvatam :) ). Kafu nikad nisam sama napravila u njenoj kuci niti skuhala rucak (kada je ona tu) jer mi je bezveze i ne osjecam se fino kretati se po tudjoj kuhinji, a pogotovo ne volim kad me neko nadgleda dok kuham, mrzim kad mi to i rodjena mama radi! Cura mog brata se u kuci mojih roditelja, po mojim mjerilima i misljenju, ponasa previse slobodno. Meni se to ne svidja, stvara malo cudnu atmosferu u kuci, ali mama nista ne spominje bratu. Sta sad vi mislite o tome?
Onda opet citam citate nekih hercegovki pa prepoznajem bratovu curu u tim postovima, jer je i ona iz tog dijela, pa onda malo razmisljam...mozda su to stvarno neka druga mjerila, neka druga ponasanja itd, itd... Medjutim, svaka cast svakome, ALI smatram da se trebas malo prilagoditi toj nekoj novoj sredini, novoj porodici u koju ulazis, a ne ici devizom "Ja sam takva i ja se ni za kog necu mijenjati." Ne kazem da se treba mijenjati, samo kazem da treba biti malo takticniji. Valjda covjek "osjeti" u kakvoj je sredini, jesu li ljudi opusteni ili ozbiljni, da li vole prostije sale ili ne, pa se malo u skladu s tim ponasati, kakvi god mi kao osobe bili, a pogotovo kada se tu radi o porodici tvog momka ili muza.
felipe kajetano

#124 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by felipe kajetano »

Ja,on i njegova mater :? To je vec stvar rezije :-D
felipe kajetano

#125 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by felipe kajetano »

maybelline wrote:Uuuuh, evo sad jedan podug post, jer imam svasta da kazem :) Posto mi je mrsko citirati, a vise ne znam ni gdje se sta nalazi, nadam se da cete me skontati :)

Prije svega, za persiranje: nisam udata, u dugoj sam vezi, njegove roditelje odlicno poznajem i za sada se odlicno slazemo. PERSIRAM i njegovog oca i majku! Zasto? Zato sto sam valjda tako odgajana, da persiram ljude starije od sebe, a pogotovo buduce inlaws. S druge strane, recimo, moja buduca snaha, bratova djevojka, u zadnje vrijeme ne persira moju mamu (tatu da) sto mene izuzetno nervira! Ne vidjaju se dovoljno cesto da bi uspostavile neku prisnost pa mi to vrlo para usi, posebno jer znam da to moja mama bas i ne voli, ali nece nista da kaze jer nece brata da naljuti!!!!! Nemres bilivit!!! Kazu mi da tu nista ne bih trebala reci jer cu samo ja ispasti vjestica, tako da jos trpim, ponekad joj nesto kroz salu kazem...

Drugo, sto se tice onog pomaganja po kuhinji itd, opet primjer mene i moje buduce nevjeste: ja cu priupitati svoju buducu svekrvu treba li sta pomoci oko rucka; zena uvijek kaze da ne treba; mi rucamo i ja redovno operem tanjire iza nas dvoje, dok on skloni stol. Ona onda malo ronda, al vise onako dobronamjerno (bar to ja tako shvatam :) ). Kafu nikad nisam sama napravila u njenoj kuci niti skuhala rucak (kada je ona tu) jer mi je bezveze i ne osjecam se fino kretati se po tudjoj kuhinji, a pogotovo ne volim kad me neko nadgleda dok kuham, mrzim kad mi to i rodjena mama radi! Cura mog brata se u kuci mojih roditelja, po mojim mjerilima i misljenju, ponasa previse slobodno. Meni se to ne svidja, stvara malo cudnu atmosferu u kuci, ali mama nista ne spominje bratu. Sta sad vi mislite o tome?
Onda opet citam citate nekih hercegovki pa prepoznajem bratovu curu u tim postovima, jer je i ona iz tog dijela, pa onda malo razmisljam...mozda su to stvarno neka druga mjerila, neka druga ponasanja itd, itd... Medjutim, svaka cast svakome, ALI smatram da se trebas malo prilagoditi toj nekoj novoj sredini, novoj porodici u koju ulazis, a ne ici devizom "Ja sam takva i ja se ni za kog necu mijenjati." Ne kazem da se treba mijenjati, samo kazem da treba biti malo takticniji. Valjda covjek "osjeti" u kakvoj je sredini, jesu li ljudi opusteni ili ozbiljni, da li vole prostije sale ili ne, pa se malo u skladu s tim ponasati, kakvi god mi kao osobe bili, a pogotovo kada se tu radi o porodici tvog momka ili muza.

U ovom slucaju jedino rijesenje je cijanid..brzo..efikasno..i bezbolno ;-)
Post Reply