JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Svejetorokenrol

#1 JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Svejetorokenrol »

Evo jos jedna tema za glabati, ako vam je dosadno. Nadam se da je vecina vas procitala knjigu 1984 od Orwella (ko nije sram ga i stid bilo – mrs sa foruma u biblioteku :x ).

Knjiga je onako nadrealna, nestvarna, sablasna, pesimisticna, ne znam ni ja kako bih je definisao. Rekao bih klaustrofobicna, ako se to moze reci za literarno djelo... Ali sva ta nestvarnost ustupa mjesto surovoj realnosti kad se pocne govoriti o ljudskim osjecajima, koji su tako detaljno opisani da se covjek osjeca potpuno gol, mokar, pod reflektorima od pofajn hiljada watti dok je cita. Ali predjimo na stvar, predjimo na stvar!, sto b’ reko Djuro.. :D

Protagonist biva mucen, i donose pred njega kavez sa ogromnim izgladnjelim pacovima, koji predstavljaju njegovu najvecu fobiju jos od djetinjstva, sa namjerom da mu uguraju glavu u isti. Jedini spas mu je da vice: “Uradite to njoj!” A ona je osoba koju voli najvise na svijetu, zapravo jedina osoba u tom citavom monstruoznom univerzumu sa kojom ima ljudske odnose, i koja de facto predstavlja citav njegov zivot. Ipak, kada otvore vrata kaveza, i pocinju gurati njegovu glavu prema otvoru, misao na stakore koji mu progrizaju obraze i cupaju jezik (namjerno sam slikovit... :D ) ga natjera da izgovori “Uradite to njoj!”, i da histericno ponavlja te rijeci.

Dakle virtualni svijete, da li mislite da je to ljudska reakcija?

Ili smatrate da se moze dosegnuti taj stepen ljubavi prema nekoj osobi da sam ancestralni instinkt prezivljavanja postane faktor nize vrijednosti na nekoj imaginarnoj skali?

Naglasavam da ne govorim o “jednostavnoj” zrtvi vlastitog zivota, vec o suocavanju sa najvecom personalnom fobijom i uzasnom smrcu s jedne strane i egoisticnom zrtvovanju voljene osobe zbog licnog spasa s druge...

Sta bi vi uradili? :run:
Tvrtko II Kotromanić

#2 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Tvrtko II Kotromanić »

sjoo teme :P

tesko pitanje fakat..
dok sam citao taj dio, zamisljao sam sta bih ja uradio da se i meni tako nesto desi, i nisam mogao skontat,
naravno dok sjedis u sobi, udobno zavaljen citajuci to, lako je reci da bi imao damu i odlucio se da trpim zarad te ljubavi.
ali da mi se to fakat, ne dao Bog naravno :D , ne znam jbmu :-) , ti nasi najgori strahovi, fobije su poprilicno zajebaTa stvar :|
MedenoSrce

#3 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by MedenoSrce »

Svejetorokenrol wrote:
Dakle virtualni svijete, da li mislite da je to ljudska reakcija?

Ili smatrate da se moze dosegnuti taj stepen ljubavi prema nekoj osobi da sam ancestralni instinkt prezivljavanja postane faktor nize vrijednosti na nekoj imaginarnoj skali?

Naglasavam da ne govorim o “jednostavnoj” zrtvi vlastitog zivota, vec o suocavanju sa najvecom personalnom fobijom i uzasnom smrcu s jedne strane i egoisticnom zrtvovanju voljene osobe zbog licnog spasa s druge...

Ne znam i vjerujem da niko ne može odgovoriti i biti siguran u tvrdnju ako nije prošao kroz navedenu situaciju pa da kaže "ja saam četressedme ..."

Obzirom da nemam nekih fobija al sam ters i inacija vjerovatno bih izdurala al iz potpuno pogrešnih pobuda.
Svejetorokenrol

#4 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Svejetorokenrol »

Da, kao sto rekoste, nemoguce je dati neki odgovor a priori, jer pretpostavljam da su to potpuno iracionalne reakcije, uvjetovane strahom i pritiskom u tom trenutku. Iako ja zelim misliti da bih izdrzao. :)

Naravno, nije potrebno napominjati da se pitanje odnosi i na osobe zenskog pola: mislim da bi 90% nas fasovalo cim bi one ugledale pacove, a ostalih 9,99% kad bi im dzelati malo priblizili kavez. :lol:
Bellydancesuperstar

#5 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Bellydancesuperstar »

Mislim da postoji takva ljubav. Roditelji često daju svoj život da spase život svog djeteta, a i druge situacije u ratovima i sličnim nevoljama.
pustopoljina

#6 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by pustopoljina »

ne mogu se sad sjetiti...je li neki dio kad jaganjci utihnu ili je neki dio saw ili je neka epizoda csi :lol: mislim da je csi
bilo je slicno...muz i zena vezani i da bi jedno prezivjelo, drugo mora umrijeti...fazon je bio u tome sto, da niko nije okinuo- ne bi se nista desilo...ali ljudi su u panici za zivot uglavnom okidali.
e- pa neki i nisu.
bas se ne mogu sjetiti...a tacno vidim scenu pred ocima.
Marilyn

#7 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Marilyn »

khm... altruizam baš i nije u ljudskoj prirodi, a instikt samoodržanja je primaran, tako da...
Bellydancesuperstar

#8 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Bellydancesuperstar »

Postoji istinita priča o majci koja je bila trudna i koju su savjetovali doktori da pobaci dijete jer neće preživjeti trudnoću, no ona nije htjela oduzeti život djetetu nego je pristala da izgubi svoj život, a da dijete dobije priliku za život. :thumbup: Dijete se rodilo, a ona je umrla na porodu.
zijancer

#9 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by zijancer »

Marilyn wrote:khm... altruizam baš i nije u ljudskoj prirodi, a instikt samoodržanja je primaran, tako da...
a postoji i ono trece
samo ne znam kako se zove. .kao uncas, alice, na onoj stijeni
:)
Not My Idea

#10 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Not My Idea »

Pitanje je bas :-?

I mislim da se tema tice ljubavi izmedju djevojke i momka tj. muza i zene a ne roditelja i djeteta!

Iskreno, ne znam sta bih uradila, mislim naravno da ne znam i ne znam kako da ocijenim njegovu odluku.
Ono, svi mi dok smo zaljubljeni i volimo nekog mislimo da bi dali zivot za njega al kad dodje takva situacija pogotovo ova navedena dobro bi svi razmislili :roll:

Doduse, mislim da bi odluka najvise zavisila od trenutnog perioda/stanja moga zivota. Da sam stara, bolesna ili da znam da sam dozivjela najbolje od zivota, maksimum il da sam ocajna, nesretna...Ne znam, razmisljam naglas...
Ma.Le.Na

#11 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Ma.Le.Na »

nisam bas svijetao primjer zelje za prezivljavanjem i odrzanjem ...ali ja nikada ne bih mogla podnjeti da prezivim na ustrb drugog bica..
nema sanse
radije bi sebi nanijela povredu nego drugome..
ne mogu mami obrve da sredim ..fkn cupkanje dlakica..:roll: a ne nesto drugo..
luciferino

#12 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by luciferino »

Kada covjek ima fobiju, vikao bi svasta nesto (upravo zamisljam veliki terarij sa zmijama u koji me spustaju). Da li je ljubav kao emocija sama po sebi dovoljna da se fobija potisne? Ako je fobija iracionalan strah, onda se ne moze ocekivati da njegova reakcija bude u stilu "ma slobodno me cijelog u kavez strpajte, samo da se njoj nista ne desi."

Uostalom, tema ti je za filozofije. :)
Mr. Brightside

#13 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by Mr. Brightside »

Image
:|
anoush
Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.

#14 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by anoush »

luciferino wrote:Kada covjek ima fobiju, vikao bi svasta nesto (upravo zamisljam veliki terarij sa zmijama u koji me spustaju). Da li je ljubav kao emocija sama po sebi dovoljna da se fobija potisne? Ako je fobija iracionalan strah, onda se ne moze ocekivati da njegova reakcija bude u stilu "ma slobodno me cijelog u kavez strpajte, samo da se njoj nista ne desi."

:thumbup:

jedino i isključivo ljubav roditelja prema djetetu je jača od fobije, ali to nije tema ove emisije :D

ne, mislim da ne postoji osoba koja ne bi rekla "Učinite to njemu(njoj)" kada bi se našla u ovoj Orwellovskoj situaciji.
sadmire

#15 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by sadmire »

anoush wrote:
luciferino wrote:Kada covjek ima fobiju, vikao bi svasta nesto (upravo zamisljam veliki terarij sa zmijama u koji me spustaju). Da li je ljubav kao emocija sama po sebi dovoljna da se fobija potisne? Ako je fobija iracionalan strah, onda se ne moze ocekivati da njegova reakcija bude u stilu "ma slobodno me cijelog u kavez strpajte, samo da se njoj nista ne desi."

:thumbup:

jedino i isključivo ljubav roditelja prema djetetu je jača od fobije, ali to nije tema ove emisije :D

ne, mislim da ne postoji osoba koja ne bi rekla "Učinite to njemu(njoj)" kada bi se našla u ovoj Orwellovskoj situaciji.
slazem se sa ovim a prilicno sam siguran da i inace ne postoji situacija da neko vise voli svog partnera nego samog sebe. Mozda to neko misli ili tako kaze da bi naglasio velicinu svoje ljubavi, ali prakticno...
anoush
Location: A Eruchîn, ú-dano i faelas a hyn, an uben tanatha le faelas.

#16 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by anoush »

sadmire wrote:slazem se sa ovim a prilicno sam siguran da i inace ne postoji situacija da neko vise voli svog partnera nego samog sebe. Mozda to neko misli ili tako kaze da bi naglasio velicinu svoje ljubavi, ali prakticno...
Normalno je i prirodno voljeti sebe i boriti se za vlastiti život. Kako će te neko drugi voljeti ako ne voliš sam sebe?
drekalica28

#17 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by drekalica28 »

Ma.Le.Na wrote:nisam bas svijetao primjer zelje za prezivljavanjem i odrzanjem ...ali ja nikada ne bih mogla podnjeti da prezivim na ustrb drugog bica..
nema sanse
radije bi sebi nanijela povredu nego drugome..
ne mogu mami obrve da sredim ..fkn cupkanje dlakica..:roll: a ne nesto drugo..
Apsolutno se slažem.
Nisam u stanju ovako neku korist izvuć za sebe na štrb nekog drugog, a kamoli kad je goli život u pitanju. :roll:
Još kad je neko koga voliš u pitanju.....ma u vatru bih najjaču skočila ako to znači njihov spas.
PalaSa Marsa

#18 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by PalaSa Marsa »

Zanimljiva i nadasve tema za diskusije defacto :-) :D
ljubav_aha

#19 Re: JA O STAHORIMA A VI O LJUBAVI

Post by ljubav_aha »

Svejetorokenrol wrote:Naglasavam da ne govorim o “jednostavnoj” zrtvi vlastitog zivota, vec o suocavanju sa najvecom personalnom fobijom i uzasnom smrcu s jedne strane i egoisticnom zrtvovanju voljene osobe zbog licnog spasa s druge...

a zsto ne pitas :da li je OK da osoba ocekuje neciju pomoc,a vlro dobro je svesna da ce izgubiti istu osobu :?:
Post Reply