Ja ne gledam sta potpisujem

Post Reply
apsidejzi

#1 Ja ne gledam sta potpisujem

Post by apsidejzi »

... je izjava Eseda Kadrica kada je procurilo da je potpisao putni nalog Anti Domicu koji je otisao na docek osudjenika za ratne zlocine Daria Kordica.

Haj sve to na stranu sto je ovaj otisao i sto mu je onaj potpisao. Na stranu i ko pripada kojoj stranci (namjerno nisam ni napisao imena stranaka jer su nebitni) pazi izjave:

"Ja dnevno potpisujem i do 15 takvih odluka i apsolutno nikada ne gledam sadržaj odluke, niti na koga se odnosi. To je stvar kolegijalnosti i nezadiranje u nečija službena putovanja. Tako očekujem i da se prema meni postupi. Gradonačelnik ne može sam sebi potpisati, tako da je potpisujem njemu, a on meni, i nikada u tom smislu ne gledamo gdje ko putuje."

Gradonacelnik NE MOZE sam sebi potpisati i postoji razlog zasto je to tako dragi Esede. Razlog je jednostavan: Da se ne bi desavale ovakve stvari koje su se desile. Razlog zasto gradonacelnik NE MOZE sam sebi potpisati je zato sto je to MEHANIZAM FUNKCIONISANJA PRAVNE DRZAVE. U totalitarnim zemljama onaj ko je gore moze raditi sta hoce ali u pravnom sistemu postoji nesto sto se zove MEHANIZAM. Iz ovog citiranog se da primjetiti da je ovaj mehanizam glatko izbjegnut jer se ocekuje da niko nikom ne gleda gdje putuje sto po automatizmu mehanizam cini besmislenim.

Koliko zapravo politicari, a koliko mi obicni ljudi uopste razumijemo mehanizme po kojima pravni oblik drzave treba da funkcionise i da li ce ovaj skandal biti razlog da se poveca svijest o tim mehanizmima. Ovo me podsjeca na istrage o avionskim nesrecama. U modernom svijetu, kada se desi pad aviona onda se trazi MEHANIZAM kako se slicna situacija ne bi desila. Zato piloti imaju "check liste" kroz koje moraju proci svaki put kako bi smanjili rizik za nezeljene situacije. To je i uloga mehanizma, jel?

Ovo sto je Esed uradio i sto je ocigledno normalno ponasanje onih na vladajucim funkcijama (Esed je samo zrtva okolnosti koji je otkrio kako stvari funkcionisu. Kola su se mogla slomiti na bilo kome). Neozbiljno do bola a platu prima kako bi osigurao provodjenje tih mehanizama. Ono sto je intrigantno u svemu ovome je to da MEHANIZMI postoje ali se ne primjenjuju a ljudi primaju platu kako bi ih primjenjivali. Na zapadu, da se ovako sta desi, mediji bi ga pojeli. Pricalo bi se o tome i dan i noc. Bio bi prisiljen sam dati ostavku koliko bi ga pritisli.

Zato sam i otvorio temu o tome. U najmanju ruku, za ovo se daje otkaz sa radnog mjesta a trebao bi biti i krivicno gonjen zbog nehata prema radnim zadacima.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-traz ... /140612002
apsidejzi

#2 Re: Ja ne gledam sta potpisujem

Post by apsidejzi »

Zanimljivo kako ova tema nije rasplamsala emocije medju medijima a ni medju forumasima. Da se ovo desilo na zapadu do sada bi lik bio razapet... Al valjda je to razlika naseg naroda i naroda na zapadu...
Danguba

#3 Re: Ja ne gledam sta potpisujem

Post by Danguba »

Pa sta sada? Ko je ovdje kriv?

Ili ovaj sto potpisuje putne naloge i ne gledajuci gdje ko putuje, koliko dugo, razlog putovanja...ili ovaj sto to zloupotrijebi?
Isti su obojica samo sa razlicitim razlozima(u ovom slucaju).

Ti meni, ja tebi od narodnih para i nije cudo sto smo u ovakvim problemima.
apsidejzi

#4 Re: Ja ne gledam sta potpisujem

Post by apsidejzi »

Danguba wrote:Pa sta sada? Ko je ovdje kriv?

Ili ovaj sto potpisuje putne naloge i ne gledajuci gdje ko putuje, koliko dugo, razlog putovanja...ili ovaj sto to zloupotrijebi?
Isti su obojica samo sa razlicitim razlozima(u ovom slucaju).

Ti meni, ja tebi od narodnih para i nije cudo sto smo u ovakvim problemima.
Pa valjda smo na kraju krajeva krivi mi koji ih medijski ne lincujemo pa ovo prolazi kao da se nije ni desilo. Bitno je da tema o Siriji i nekim paravojnim formacijama u Iraku ima na hiljade postova a realno nas to ne dodiruje a ovo sto nam je pred nosom i na sta realno mozemo uticati je odgurano na drugu stranicu podforuma politika u roku od dva dana.

Mozda da je obrnuto, da je na primjer bosnjak otisao da doceka nekog mudzahedina iz Sirije a hrvat mu potpisao putni nalog, onda bi bilo vatre ali ne zato sto se ne postuje drzava i mehanizmi iste (mada bi bilo price i o tome) nego zato sto je musliman otisao docekati teroristu. No necu o tome da pricam mada je i to zanimljiva tema.

Da smo ovu dvojicu medijski lincovali, drzava bi nam bila bolja jer bi se na njima slomila kola ali bi svi ostali povukli rucnu. Da smo prisilili plenumase da se javnosti prikaze svaki potpisani putni trosak i da se uvrsti u zakon da isti budu javni podatak, drzava bi nam bila za trunku bolja. No nismo jer smo nezreli a smio bih se i usuditi da je dobar dio forumasa stranacki aktivan pa im i ne odgovara da se putni troskovi prikazuju javnosti. Zato se tema lagano ignorise a onoj dvojici dobro doslo ovo svjetsko prvenstvo da se paznja usmjeri na neke druge stvari.
Post Reply