Ja i Bog

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
probuseni $

#1 Ja i Bog

Post by probuseni $ »

Dok je postojalo vise bogova ljudi su imali kontakte s njima. Za vino je bio zaduzen bog Dioniz kod starih grka( ako se ne varam) i ako je rod grozdja bio dobar, bilo je dobro i vino. Znaci da je Dioniz bio izdasne ruke. To vino covjek je mogao probati i nasladjivati se bozjom voljom. To bi bio neki direktni kontakt covjeka i boga.
Kad bog kise posalje kisu, ljudi pokisnu. Opet imaju direktan kontakt s bozjom voljom. Bog rata Mars se mogao osjetityi na ostrici maca, ili da ti neko frakne ruku ili da ti nekom otkines uho.

Ja nemam razloga niti se zelim upustati u diskusiju ima li ili nema Boga, Alaha, Jahve, vec me interesuju direktna iskustva onih koji vjeruju u njega.Svi vjernici kazu da MORAS vjerovati u njega da bi ga dozivio Eto, ja postavljam pitanje i dajem mogucnost vjernicima da opisu svoj licni kontakt s njim.
Bosanac sa dna kace

#2 Re: Ja i Bog

Post by Bosanac sa dna kace »

a kako bi bilo da nam ti objasnis tvoje iskustvo zivljenja bez Boga? :-)
theTruePath

#3 Re: Ja i Bog

Post by theTruePath »

:lol:
apreusi

#4 Re: Ja i Bog

Post by apreusi »

rahatluk i sabiur zar mogu traziti vise
probuseni $

#5 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

Bosanac sa dna kace wrote:a kako bi bilo da nam ti objasnis tvoje iskustvo zivljenja bez Boga? :-)
Ja ne mogu biti svjestan njegova prisustva jer nisam vjernik pa ti zato nemam nista ni reci. Ali svi vjernici mu se obracaju svakodnevno i imaju kontakt s njim. Zato valjda i postoje molitve, ti uzviseni trenutci , kad je covjek skupa snjim. E, mene interesuju iskustva vjernika kada su s njim na ti ! Valjda je to vrhunac za svakog vjernika i na osnovu toga i vjeruju u njegovo postojanje i moc.
Mi koji ne vjerujemo, nemamo te sposobnosti, ali zato imate vi, pa nam opisite dogadjaj. Mozda se neko od nas i predomisli.
cigara

#6 Re: Ja i Bog

Post by cigara »

drug, jedno je sigurno na ovom forumu
ti da das fiksni broj ahireta 90% bi reklo "otkud im telefon" a ne bi probali da nazovu
erni3

#7 Re: Ja i Bog

Post by erni3 »

cigara wrote:drug, jedno je sigurno na ovom forumu
ti da das fiksni broj ahireta 90% bi reklo "otkud im telefon" a ne bi probali da nazovu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
psydelija

#8 Re: Ja i Bog

Post by psydelija »

probuseni $ wrote: Ja ne mogu biti svjestan njegova prisustva jer nisam vjernik pa ti zato nemam nista ni reci. Ali svi vjernici mu se obracaju svakodnevno i imaju kontakt s njim. Zato valjda i postoje molitve, ti uzviseni trenutci , kad je covjek skupa snjim. E, mene interesuju iskustva vjernika kada su s njim na ti ! Valjda je to vrhunac za svakog vjernika i na osnovu toga i vjeruju u njegovo postojanje i moc.
Mi koji ne vjerujemo, nemamo te sposobnosti, ali zato imate vi, pa nam opisite dogadjaj. Mozda se neko od nas i predomisli.
-Nije svestan Njegova prisustva a otvorio temu o Njemu!? :-D Ako te interesuje misljenje vernika temu nazovi "Vi i Bog"!

-"Koga Allah uputi na pravi put doista je upućen a koga u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti!"
Last edited by psydelija on 27/09/2010 03:36, edited 1 time in total.
psiho

#9 Re: Ja i Bog

Post by psiho »

rođenje djeteta i prvi kontakt očima uvjerio me da nismo lutajući komadi mesa
ja sam možda zadnji koji treba davati savjete o religiji, ali sam čuo da je dobro pitati, tražiti, sumnjati čak

ovo je pogrešno mjesto za ta pitanja, definitivno, odmah se javljaju ovi primitivci što prepadaju ljude
probuseni $

#10 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

psydelija wrote:
probuseni $ wrote: Ja ne mogu biti svjestan njegova prisustva jer nisam vjernik pa ti zato nemam nista ni reci. Ali svi vjernici mu se obracaju svakodnevno i imaju kontakt s njim. Zato valjda i postoje molitve, ti uzviseni trenutci , kad je covjek skupa snjim. E, mene interesuju iskustva vjernika kada su s njim na ti ! Valjda je to vrhunac za svakog vjernika i na osnovu toga i vjeruju u njegovo postojanje i moc.
-Nije svestan Njegova prisustva a otvorio temu o Njemu!? :-D Ako te interesuje misljenje vernika temu nazovi "Vi i Bog"!

-"Koga Allah uputi na pravi put doista je upućen a koga u zabludi ostavi niko ga na pravi put ne može uputiti!"
Temu sam nazvao "Ja i Bog" da bi napravio asocijaciju na direktni kontakt izmedju vjernika i Boga. Sta tu ima biti lose ? I zato imam precizno pitanje , da neko ko vjeruje opise taj dogadjaj.
Vjernici se pri molitvi nalaze u posebnom stanju duha i kadri su kroz molitvu uspostaviti kontakt sa svevisnjim. To svi vjernici tvrde, jer kako bi inace i bili vjernici.
Sad samo neko treba da to opise i nista vise !?
lucius

#11 Re: Ja i Bog

Post by lucius »

psydelija wrote:

Ali onda nevjernici nisu krivi što ne vjeruju? Pa sam Allah ih je ostavio u zabludi i to niko i nikako ne može da se promjeni?
HAVANA

#12 Re: Ja i Bog

Post by HAVANA »

Kaže...birali ste nepostojeći broj :shock:
arzuhal

#13 Re: Ja i Bog

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:

Ne valja ti operater :evil:
psydelija

#14 Re: Ja i Bog

Post by psydelija »

lucius wrote:
psydelija wrote:

Ali onda nevjernici nisu krivi što ne vjeruju? Pa sam Allah ih je ostavio u zabludi i to niko i nikako ne može da se promjeni?
Nije tacno...da bih neko upucen bio treba i da zapne (duhovno), tj., zivot na bazi Islamskih nacela + mukotrpan sabur.

Ima ljudi kojima ti mozes ukazivati na neke stvari i nema vajde (ta zabluda se odnosi na te ljude), a inace, Bog uslisa iskrenu molbu robu svom (eee, to je ta uputa)! Slobodan prevod (moj).
Last edited by psydelija on 27/09/2010 15:33, edited 1 time in total.
psydelija

#15 Re: Ja i Bog

Post by psydelija »

probuseni $ wrote: Temu sam nazvao "Ja i Bog" da bi napravio asocijaciju na direktni kontakt izmedju vjernika i Boga. Sta tu ima biti lose ? I zato imam precizno pitanje , da neko ko vjeruje opise taj dogadjaj.
Vjernici se pri molitvi nalaze u posebnom stanju duha i kadri su kroz molitvu uspostaviti kontakt sa svevisnjim. To svi vjernici tvrde, jer kako bi inace i bili vjernici.
Pogresno sam interpretirao naslov a i sam tvoj prvi post...sorry.

Vernik je svako bice po prirodi. Svako u nesto veruje.., recimo: neko u Boga, neko u pare, neko "veruje" u razne skulpture-bozanstva, a oni sto govore da ne veruju u nista-lazu!

Kako se do tog posebnog stanja dolazi?! Neko doseze njegov vrunac (skoro sam klanjao za hafizom koji place dok uci), a neko je citave molitve mislima negde daleko, ali, to samo dragi Bog zna ciji je namaz ispravan. Kazu da je nijet jako bitan segment u svemu tome.

Kako se doseze taj vrhunac tesko je reci..,moje misljenje da je to dugotrpan proces, rad sa samim sobom na bazi Islama... ja se posebno dobro u namazu osecam uz ramazan, ali i kada klanjam za imamom koji lepo uci, ali i cesto sam mislima svuda, a najmanje u namazu.

Mozda ako neko kapira sufizam moze malo bolje da opise ti stanje, jer sufije se bave stanjem duha.
probuseni $

#16 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

psydelija wrote:
probuseni $ wrote: Temu sam nazvao "Ja i Bog" da bi napravio asocijaciju na direktni kontakt izmedju vjernika i Boga. Sta tu ima biti lose ? I zato imam precizno pitanje , da neko ko vjeruje opise taj dogadjaj.
Pogresno sam interpretirao naslov a i sam tvoj prvi post...sorry.

Vernik je svako bice po prirodi. Svako u nesto veruje.., recimo: neko u Boga, neko u pare, neko "veruje" u razne skulpture-bozanstva, a oni sto govore da ne veruju u nista-lazu!

Kako se do tog posebnog stanja dolazi?! Neko doseze njegov vrunac (skoro sam klanjao za hafizom koji place dok uci), a neko je citave molitve mislima negde daleko, ali, to samo dragi Bog zna ciji je namaz ispravan. Kazu da je nijet jako bitan segment u svemu tome.

Kako se doseze taj vrhunac tesko je reci..,moje misljenje da je to dugotrpan proces, rad sa samim sobom na bazi Islama... ja se posebno dobro u namazu osecam uz ramazan, ali i kada klanjam za imamom koji lepo uci, ali i cesto sam mislima svuda, a najmanje u namazu.

Mozda ako neko kapira sufizam moze malo bolje da opise ti stanje, jer sufije se bave stanjem duha.
OK ! Ja ne razmisljam o nikakvim ekstremnim stanjima , kao sto je trans ili neko drugo poviseno stanje svijesti, , niti se radi o iskusnim, ucenim ljudima u vjeri, niti o sufizmu. Mene interesuje npr. kako jedan obicni vjernik koji kaze da vjeruje u boga ima kontakt snjim u svakodnevnici. Kakav je naprimjer dozivljaj djece ?
Pominjes hafiza koji place ! Vjerovatno je ushicen , ima snazan dozivljaj. E mene upravo interesuje to sta je on dozivio, kakvu mu je poruku Alah uputio da pusti suzu. Ili kad se zene mole, da li im on kaze kako da se poonasaju oblace, sta da rade i sl. ? To je po objasnjenjima vjernika taj direktni kontakt izmedju Boga i covjeka . Onaj ko nije vjernik taj kontakt ne moze ostvariti , pa tako ni cuti bozije rijeci.
jarancuga

#17 Re: Ja i Bog

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:Dok je postojalo vise bogova ljudi su imali kontakte s njima. Za vino je bio zaduzen bog Dioniz kod starih grka( ako se ne varam) i ako je rod grozdja bio dobar, bilo je dobro i vino. Znaci da je Dioniz bio izdasne ruke. To vino covjek je mogao probati i nasladjivati se bozjom voljom. To bi bio neki direktni kontakt covjeka i boga.
Kad bog kise posalje kisu, ljudi pokisnu. Opet imaju direktan kontakt s bozjom voljom. Bog rata Mars se mogao osjetityi na ostrici maca, ili da ti neko frakne ruku ili da ti nekom otkines uho.

Ja nemam razloga niti se zelim upustati u diskusiju ima li ili nema Boga, Alaha, Jahve, vec me interesuju direktna iskustva onih koji vjeruju u njega.Svi vjernici kazu da MORAS vjerovati u njega da bi ga dozivio Eto, ja postavljam pitanje i dajem mogucnost vjernicima da opisu svoj licni kontakt s njim.

Nikad nije postojalo vise bogova, vec samo Jedan...Allah dz.s ...
I nista insan ne mora ( jer kazes da svi vjernici kazu da MORAS vjerovati )...zbog toga je Allah Dz.s.podario covjeku razum, podario uputu u obliku Kur'ana kao i najbolji primjer u liku djelu posljednjeg Bozjeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s ( Sunnet )...
Moj licni kontakt sa Gospodarom je namaz, dova, post, itd....trudim se raditi dobro i sprecavati zlo nadajuci se Allahovom zadovoljstvu i nagradom kako na dunjaluku tako i na Ahiretu...i meni dosta i lijepo...
harač

#18 Re: Ja i Bog

Post by harač »

HAVANA wrote:

:lol: :lol: :lol: :run: :skoljka:
karbofix

#19 Re: Ja i Bog

Post by karbofix »

probuseni $ wrote:Dok je postojalo vise bogova ljudi su imali kontakte s njima. Za vino je bio zaduzen bog Dioniz kod starih grka( ako se ne varam) i ako je rod grozdja bio dobar, bilo je dobro i vino. Znaci da je Dioniz bio izdasne ruke. To vino covjek je mogao probati i nasladjivati se bozjom voljom. To bi bio neki direktni kontakt covjeka i boga.

care, ja ti samo mogu reci da sam jucer poslije emisje "time machine" ilitiga "vremeplov" na bht1, pored 5 redovnih namaza koje klanjam, otisao ibadetiti (sreca da sam bio slobodan :mrgreen: ).....ostao sam fasciniran time kako je Allah sve lijepo ustrojio i "programirao"......preporucam svakome ko i malo sumnja u postojanje Boga (ili cak kao sto ti kazes "mozda se predomislis") da gleda emisije ovakvog tipa...nikakve hutbe i to..... :dance:
sabura

#20 Re: Ja i Bog

Post by sabura »

Nema tu nikakvog "stanja". Jednostavno molim se pet puta na dan ( nekada vise) jer me je nekada strah da ako ne klanjam ne krene loše po mene a najviše po moju djecu. Najčešće klanjam jer imam potrebu da sjedim pred NJim i razgovaram. Svaki put kada idem pješle na posao i sa posla u svojoj glavi razgovaram sa Allahom nakon ćega dolazim kući rahat. To je kod mene potreba a i pomažemi da budem saburli.
Vjerovatno će sada biti komentara o ovome ali JA znam da je meni lakše prebroditi sve životne probleme ako ovako razgovaram sa Bogom-klanjam.
probuseni $

#21 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

Koliko sam shvatio, niko od vas nekolicine nije imao kontakt sa Alahom u pravom smislu te rijeci. Zato meni i dalje ostaje nejasno sta znaci to "obracati se Bogu direktno", imati direktni kontakt s njim, jer to je osnovno nacelo monoteizma ? To meni nekako dodje kao kad bi i ja, koji nisam vjernik, ucio djelove iz Kurana, a da nema niakvog odgovora od njega ? Pa u cemu je onda razlika izmedju mene i vas ? Ja sam ipak ocekivao da vjernici , za razliku od ljudi koji ne vjeruju , imaju sposobnost da komuniciraju s njim.
Ako vjernik ne cuje direktno Boga, Alaha, kako se onda rukovodi u vjeri ?
sarajlija1965

#22 Re: Ja i Bog

Post by sarajlija1965 »

probuseni $ wrote:Koliko sam shvatio, niko od vas nekolicine nije imao kontakt sa Alahom u pravom smislu te rijeci. Zato meni i dalje ostaje nejasno sta znaci to "obracati se Bogu direktno", imati direktni kontakt s njim, jer to je osnovno nacelo monoteizma ? To meni nekako dodje kao kad bi i ja, koji nisam vjernik, ucio djelove iz Kurana, a da nema niakvog odgovora od njega ? Pa u cemu je onda razlika izmedju mene i vas ? Ja sam ipak ocekivao da vjernici , za razliku od ljudi koji ne vjeruju , imaju sposobnost da komuniciraju s njim.
Koliko ja znam, ni jedna religija ne podrazumijeva direktnu komunikaciju sa Bogom kojeg zastupa. Uvijek imas ili posrednika ili nekoga ko ce ti davati upute kako da se obracas Bogu i tumaciti pristigle odgovore.
Kako bi inace svecenicki kartel uzimao pare kada bi mogao npr. da se direktno mailas sa svevisnjim? Reis i kardinal bi morali potraziti kakav posten posao da ne umru od gladi...
Dok trazis odgovor na svoje pitanje, toplo ti preporucujem da procitas novu knjigu Stephena Hawkinga - The Grand Design. I onda stavis prst na celo...
travar

#23 Re: Ja i Bog

Post by travar »

Šminka, sad ljudi kontaju da vjernici imaju u posjedu i e-mail adresu, pa ono kad ti naumpadne pošalješ jednu želju :lol:
harač

#24 Re: Ja i Bog

Post by harač »

travar wrote:Šminka, sad ljudi kontaju da vjernici imaju u posjedu i e-mail adresu, pa ono kad ti naumpadne pošalješ jednu želju :lol:
ili, pak, ovi drugi misle da ih neko sluša :D
probuseni $

#25 Re: Ja i Bog

Post by probuseni $ »

sarajlija1965 wrote:
probuseni $ wrote:Koliko sam shvatio, niko od vas nekolicine nije imao kontakt sa Alahom u pravom smislu te rijeci. Zato meni i dalje ostaje nejasno sta znaci to "obracati se Bogu direktno", imati direktni kontakt s njim, jer to je osnovno nacelo monoteizma ? To meni nekako dodje kao kad bi i ja, koji nisam vjernik, ucio djelove iz Kurana, a da nema niakvog odgovora od njega ? Pa u cemu je onda razlika izmedju mene i vas ? Ja sam ipak ocekivao da vjernici , za razliku od ljudi koji ne vjeruju , imaju sposobnost da komuniciraju s njim.
Koliko ja znam, ni jedna religija ne podrazumijeva direktnu komunikaciju sa Bogom kojeg zastupa. Uvijek imas ili posrednika ili nekoga ko ce ti davati upute kako da se obracas Bogu i tumaciti pristigle odgovore.
Kako bi inace svecenicki kartel uzimao pare kada bi mogao npr. da se direktno mailas sa svevisnjim? Reis i kardinal bi morali potraziti kakav posten posao da ne umru od gladi...
Dok trazis odgovor na svoje pitanje, toplo ti preporucujem da procitas novu knjigu Stephena Hawkinga - The Grand Design. I onda stavis prst na celo...
Pa to onda nije ova vjera i religija koju monoteisti propagiraju i u sta vjeruju ? To je isto sto je bilo i za vrijeme paganizma, visebostva?

Nije stos sad uzeti neku knjigu i citati sta Hawking misli ! Imamo forum, imamo vjernike, i oni nam najbolje mogu odgovoriti i opisati svoja iskustva.
Hiljadu sam puta procitao da mi koji ne vjerujemo , ne znamo o cemu se tu radi, da trebamo postati vjernici , pa ce nam sve biti jasno...

Eto, zato ja pitam direktno vjernike, posto oni znaju, da nam to opisu kako treba..
Locked