Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Bojkotujete li Konzum?

Da
157
52%
Ne
119
39%
Ne znam
28
9%

Total votes: 304

NIN

#551 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by NIN »

Hajvan wrote:krepo svak ko u konzumu trži!
...za razliku od majmuna, pavijana koji daje vise na ustrb sebe! Evolucija je neumoljiva! :D
homega

#552 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by homega »

bach wrote: Evo kod mene se dešava "renesansa" malih granapa otkako se Konzum proširio na Merkator i DP. Pet konzuma u dvije ulice, a mali granapi puni kupaca...
Renesansu doživljava i Konzum u Alti, vraća stari sjaj Merkatorora
NIN

#553 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by NIN »

zrakomlat wrote:Mlijeko i grejpfrut se ne mogu baš porediti.
Ne mogu ali skontaj, jebem ti drzavu!

zar vam nije bolje imat dva lanca koji jedni drugom obaraju cijene nego imat jedan, bosnjacki koji vas uzima vise neg dzamija!?
zrakomlat

#554 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by zrakomlat »

NIN wrote:

zar vam nije bolje imat dva lanca koji jedni drugom obaraju cijene nego imat jedan, bosnjacki koji vas uzima vise neg dzamija!?
U ostatku posta se može primjetiti da ne navijam ni za jedan, nego sam samo taj slučaj teške usporedbe komentarisao. A ja ne kupujem ni u jednom od ova dva, nisu mi usput, a ima i jedan lokalni (nije baš lanac, nema dovoljno karika), još bolji od njih. Ja lično kupujem 80 % domaće proizvode. Radije ću kupiti recimo Milkos mlijeko u Konzumu, nego z'Bregov u Bingu.
agnostic_front

#555 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by agnostic_front »

spacek wrote:
agnostic_front wrote:
Čekaj, ako propadne Konzum, doći će neko drugi odmah.
Kako onda Konzum može prijetiti otkazima, ako će doći odmah neko drugi koji će zaposliti ljude?

Jesam li te shvatio, nije problem ako Konzum propadne, naći će se neka druga firma koja će zaposliti ljude, ali ipak Konzum uspijeva da ucjenjuje državu prijeteći da će otpustiti radnike?

Koga boli neka stvar na kraju krajeva koji su marketi čiji. Ima Bingo, ima Konzum, ima tih manjih, neka uđu Lidl i Aldi i mjera.
Ne propada se to, danas te ima - sutra te nema, ali da - čim se ukaže prilika doći će neko novi - logično. Interex godinama propada - agonija, pa nije bilo radikalnih rezova otpuštanja - prodaše se. Za slučaj Konzuma, oko poreza - ucjena stoji zbog eventualnog naglog otpuštanja + gašenje (bankrot) i država ne može naplatiti dugovanja od poreza (upoznaj se sa TUŠ formulom).
Realno, Konzum u obliku u kojem sad egzistira neće moći još dugo opstati na način kojim posluje. Njima je cilj bilo preuzeti top lokacije...daljni slijed možeš predvidjeti.
Cilj Konzuma je - uleti, monopoliziraj, pometi konkurenciju i osiromaši kasu, zaduži se poreski, zauzmi top lokacije, rasprodaj i nestani. Kroz godinu-dvije osjetiće se žestoko posljedice po bh proizvođače zbog ove politike. Ne bi me iznenadilo da od naredne godine počnu se motati hrvatski poduzetnici da ''spašavaju'' bh proizvođače.
Jesu li te lokacije u vlasništvu Konzuma?
Umalo popisivac

#556 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Umalo popisivac »

Hajvan wrote:
homega wrote:
Hajvan wrote:crkli svi koji u konzumu trže. :mrgreen:
Komentar ti je beskrajno hajvanski :-)
:zzzz: šališ se, ne?

a ovaj ( na koji se taj hajvanski kometar odnosi) je pretpostavljam OK:
Umalo popisivac wrote:A logika ti je ono, za qurca.

Cokolada Milka noisete trenutno u Konzumu 1.55 u Bingu 1.80. Samo IDIOT moze kupovati u Bingu. :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
A ovaj komentar, a na koji se moj komentar odnosio je pretpostavljam tebi OK?
StupskaBitanga wrote: samo IDIOT može kupovati u Konzumu
Primjer
Dukat mlijeko 5+1 u konzumu 7,5KM a u Bingo Stup 6,6KM
:lol: :lol: :lol: :lol:

:-)

Ajd, pronadjite slicnost. Ko nadje osvaja nagradu i bon da si kupi jedan veliki krastavac, u Konzumu. :D
Umalo popisivac

#557 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

zrakomlat wrote:
NIN wrote:

U ostatku posta se može primjetiti da ne navijam ni za jedan, nego sam samo taj slučaj teške usporedbe komentarisao. A ja ne kupujem ni u jednom od ova dva, nisu mi usput, a ima i jedan lokalni (nije baš lanac, nema dovoljno karika), još bolji od njih. Ja lično kupujem 80 % domaće proizvode. Radije ću kupiti recimo Milkos mlijeko u Konzumu, nego z'Bregov u Bingu.
Evo ga, jedan koji pametno zbori. :D K'o dasak povjetarca u kanalizaciji.
Hajvan

#558 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Hajvan »

NIN wrote:
Hajvan wrote:krepo svak ko u konzumu trži!
...za razliku od majmuna, pavijana koji daje vise na ustrb sebe! Evolucija je neumoljiva! :D

misliš?
:mrgreen:
Hajvan

#559 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Hajvan »

Umalo popisivac wrote:
Ajd, pronadjite slicnost. Ko nadje osvaja nagradu i bon da si kupi jedan veliki krastavac, u Konzumu. :D

vidiš da je tema k'vragu, dođavola, s šejtenskim prstima upletenim, otišla…

:lol:

inace, ja samo stranjsko kupujem..
ne do' dragi Višna da kupim šta lokalno, pa da i moj komšija ima koristi od tog… pa da mozada dodje u mene i kupi sta za sebe. ne…

da Višna da crkne komšija…..

… i sused

i ja šnjima...
:run:
Last edited by Hajvan on 21/12/2014 01:35, edited 2 times in total.
Umalo popisivac

#560 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

agnostic_front wrote:
spacek wrote:
Warashii wrote:Ja ne znam zasto ljudi u tolikoj mjeri prizeljkuju neciju propast, pogotovo kad je trgovina u pitanju .
Recimo da Konzumu u BiH u velikoj mjeri opadne profit, gube se radna mjesta nasih ljudi a gubi se i kakva takva konkurencija .
Trgovac je cudo, kod nas kada se nesto prodaje onda mu cijena ne ide dole nego samo moze gore tako da vjerujem da nebi bilo drugacije i da sam Bingo ostane na terenu .
Nemoj biti u zabludi. Ovo sto si napisao, zar stvarno vjeruješ u ovo?
Propadanjem Konzuma na BH tržištu, neće nestati lanac marketa, već će nestati Konzum. Tržište je živo i već sutra će se pojaviti neka nova kompanija ili kompanije koje će rasparčati Konzum na proste faktore i opstaće sposobni. Konzum imam totalni monopol i guši bh proizvodnju. Konzum može biti bahat jer drži monopol i igra na kartu neplaćanja poreza državi stalnom prijetnjom da će početi s otpuštanjem radnika i izazvati socijalne nemire. Država im je pružla tu mogućnost i jedina kazna je da bh potrošačko društvo kazni Konzum bojkotom, gdje dolazi do enormnih finansijskih gubitaka koji će dovesti prije do brze prodaje da se zaustavi propast nego što će stići otpustiti bilo kojeg radnika. Nestankom DP-a i Merkatora neprimjetih socijalne nemire od silnih otpuštanja. Tako da ono gore rečeno gubi smisao. Bojkotom je moguća samo promjena dresova uposlenika, jer ih je taman koliko je potrebno za bh tržište. Problem je veći gorepomenuto uništavanje bh proizvođača koji će prije ostati bez posla jer ne mogu plasirati svoje proizvode zbog kojeg Konzum drži monopol i u šahu BiH neplaćanjem poreza ucjenom masovnog otpuštanja radnika ;-)
Čekaj, ako propadne Konzum, doći će neko drugi odmah.
Kako onda Konzum može prijetiti otkazima, ako će doći odmah neko drugi koji će zaposliti ljude?

Jesam li te shvatio, nije problem ako Konzum propadne, naći će se neka druga firma koja će zaposliti ljude, ali ipak Konzum uspijeva da ucjenjuje državu prijeteći da će otpustiti radnike?

Koga boli neka stvar na kraju krajeva koji su marketi čiji. Ima Bingo, ima Konzum, ima tih manjih, neka uđu Lidl i Aldi i mjera.

Da je Konzum tako los kako ovdje neki pricu vrte ljudi bi kupovali puno vise u drugim TC. Sirio bi se Robot, Amko, al kita. Ljudi su prepoznali kvalitet ( :D ), Konzum je to iskoristio, kupio Merkator, i sad ovi Srbi sto pokrece ovakve teme nemaju vise gdje kupovati nego sve vise koriste lokalne granape i Bingo jer su oni uvijek osvijesteni kad je u pitanju BiH privreda te Bosanskohercegovacki covjek. :lol: Sta ti je rec prodaja muda pod bubrege. :lol:
kakavdanakneiskustvu

#561 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by kakavdanakneiskustvu »

IcedMFEarth wrote:Što ljudi vole sve živo komplikovati :D
Kupuj brate gdje si više sviđa i zdrravo.

ima i ta logike
rekla-kazala

#562 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by rekla-kazala »

S jedne strane se ljudi žale na monopolistički odnos trgovaca, a sa druge strane bi rado uništili i ono malo konkurencije kupovinom u samo jednom i jedinom Bingu.
Neka svega pa i granapa u ulici, iako znam da je skuplji nego TC-i nekad me mrzi zbog jednog ili dva artikla koji mi zatrebaju paliti auto i ići dalje.
StupskaBitanga

#563 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

rekla-kazala wrote:S jedne strane se ljudi žale na monopolistički odnos trgovaca, a sa druge strane bi rado uništili i ono malo konkurencije kupovinom u samo jednom i jedinom Bingu.
Neka svega pa i granapa u ulici, iako znam da je skuplji nego TC-i nekad me mrzi zbog jednog ili dva artikla koji mi zatrebaju paliti auto i ići dalje.
Nerijetko su ti granapi jeftiniji od Konzuma
Problem Konzuma je odnos prema domaćim dobavljačima i monopolistički položaj koji je uspostavljen potkupljivanjem hrvatskih članaova konkurentskog vijeća
rekla-kazala

#564 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by rekla-kazala »

StupskaBitanga wrote:
rekla-kazala wrote:S jedne strane se ljudi žale na monopolistički odnos trgovaca, a sa druge strane bi rado uništili i ono malo konkurencije kupovinom u samo jednom i jedinom Bingu.
Nerijetko su ti granapi jeftiniji od Konzuma
Problem Konzuma je odnos prema domaćim dobavljačima i monopolistički položaj koji je uspostavljen potkupljivanjem hrvatskih članaova konkurentskog vijeća
Ne tvrdim ja da je Konzum dobar prema domaćim proizvođačima ali nisu se nigdje oglasili, šute i rade i nadaju se da će konkurencija prije njih lipsati. Neću ih ja kao potrošač štititi ako to oni ne traže od mene. Ako udruženje proizvođača BiH javno kaže da je Konzum kao trgovac problematičan i između redova pozove potrošače na bojkot Konzuma evo ja ću prvi na mjesec dana zaboraviti na Konzum i dati do znanja da se tako ne mogu odnositi prema BiH proizvođačima.
O'zone
Globalni moderator

#565 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by O'zone »

Od jučer bilo koju stranicu da otvorim a da ima Ad sense, Konzumov baner je tu, a evo od jutros na FB konstantno Sponsored Konzum Bosna i Hercegovina.
Umalo popisivac

#566 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Evo bas si narucio. U Konzumu. :D

ČOKOLADA MILKA LJEŠNJAK GROŽĐ 300G 4,55 KM / Ko
AKCIJA ističe 15.01.2015. 4,55 KM Obriši
COKOLADA MILKA NOISETTE 100G KRAFT 1,55 KM / Ko
AKCIJA ističe 15.01.2015. 3,10 KM Obriši
PRSUT BK VP MEDITERAN 19,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 25.12.2014. narezano: 19,95 KM Obriši
SIR GOUDA 3/1 DUKAT 7,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 28.12.2014. 3,97 KM Obriši
SIR K PLUS EMMENTALER 3/1 11,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 31.12.2014. 5,97 KM Obriši
SIR K PLUS TRAPIST CCA 2KG 11,95 KM / Kg
SOK ISO SPORT LIMUN-GREJP 1,5 L VINDIJA 1,75 KM / Ko
AKCIJA ističe 31.12.2014. 8,75 KM Obriši
ŠUNKA K PLUS DIMLJENA 1/2 VP 11,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 31.12.2014. narezano: 11,95 KM Obriši
SUNKA ROLANA U MREZICI GAVRILOVIC 12,30 KM / Kg
AKCIJA ističe 28.12.2014. 12,30 KM Obriši
SVINJSKA KREMENADLA SK PAK KONZUM 9,45 KM / Kg
AKCIJA ističe 31.12.2014. 9,45 KM Obriši
ULJE MASL EXTRA DJEV 1L ZVIJEZDA 10,95 KM / Ko
AKCIJA ističe 31.12.2014. 10,95 KM Obriši
PILECI SVJEZI FILE KONZUM A 6,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 28.12.2014. 6,95 KM Obriši

Kućne potrepštine
DET WOOLITE COLOR 4,5L 10,95 KM / Ko
Obriši

Ukupno za proizvode: 114,81 KM

I jos ti fino ljudi donesu pred vrata.

:wink:
bach

#567 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bach »

Umalo popisivac wrote:Evo bas si narucio. U Konzumu. :D

ČOKOLADA MILKA LJEŠNJAK GROŽĐ 300G 4,55 KM / Ko
AKCIJA ističe 15.01.2015. 4,55 KM Obriši
COKOLADA MILKA NOISETTE 100G KRAFT 1,55 KM / Ko
AKCIJA ističe 15.01.2015. 3,10 KM Obriši
PRSUT BK VP MEDITERAN 19,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 25.12.2014. narezano: 19,95 KM Obriši
SIR GOUDA 3/1 DUKAT 7,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 28.12.2014. 3,97 KM Obriši
SIR K PLUS EMMENTALER 3/1 11,95 KM / Kg
SIR K PLUS TRAPIST CCA 2KG 11,95 KM / Kg
SOK ISO SPORT LIMUN-GREJP 1,5 L VINDIJA 1,75 KM / Ko
AKCIJA ističe 31.12.2014. 8,75 KM Obriši
ŠUNKA K PLUS DIMLJENA 1/2 VP 11,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 31.12.2014. narezano: 11,95 KM Obriši
SUNKA ROLANA U MREZICI GAVRILOVIC 12,30 KM / Kg
AKCIJA ističe 28.12.2014. 12,30 KM Obriši
SVINJSKA KREMENADLA SK PAK KONZUM 9,45 KM / Kg
AKCIJA ističe 31.12.2014. 9,45 KM Obriši
ULJE MASL EXTRA DJEV 1L ZVIJEZDA 10,95 KM / Ko
PILECI SVJEZI FILE KONZUM A 6,95 KM / Kg
AKCIJA ističe 28.12.2014. 6,95 KM Obriši

Kućne potrepštine
DET WOOLITE COLOR 4,5L 10,95 KM / Ko
Obriši

Ukupno za proizvode: 114,81 KM

I jos ti fino ljudi donesu pred vrata.

:wink:
A tebi nije bilo mrsko pisati sva ove beznačajne brojke i slova a mrsko ti bilo otići do Konzuma?

Ovako te ja zamišljam

Image
Umalo popisivac

#568 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Kuratiji sam. I himadem bolji kompjutor. :D

Nisi cuo za copy/paste? To sam upravo narucio i sjetio se ove prekrasne teme.

Narucio u odredjeno vrijeme dostavu, a sve za 5 minuta. :-D I sto je jako bitno JEFTINO. :)

A dok ti dodjes do Binga, pa prerovis po onim zabacenim policama po Bingu, pa dok odstojis na frizideru, pa dok narezu, pa dok odstojis na kasi, pa do auta tegli, pa vozi, pa tegli u stan... Ih :oops: Pa gorivo...

A kad smo vec kod tih niskiJeha udaraca u manjku Hargumenata. Hevo kako je tebe zamisljam.

Image

:D
Umalo popisivac

#569 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

I zaboravio na mlijeko. :oops: Al, jednostavno se opet ulogiram i samo dodam par litara da mi ponesu. :kiss:

Ti morades pjehe kad zaboravis, s obzirom na tvoj bojkot ustasko fasistickog Konzuma. :oops:

Mozes cak i dostavu platiti karticom. To bolan nesto leti kroz zrak sta ti ja znam :)
Hajvan

#570 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Hajvan »

dobro ti ide
united bosnae

#571 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by united bosnae »

Fakat ne gotivim Konzum, ali mi se s pravom cini da su pokretaci ovakvih anti-Konzum tema "braca" sa istoka (a Bosnjaci ko zadnji bekani grizu na njihove udice) u zalu za Mercatorom i svim onim silnim srbijanskim proizvodima koje je Mercator nudio i forsirao. Na kraju Mercator su i drzali/vodili srbijanci sto i ne cudi s obzirom na cinjenicu da je centrala Mercatora za FBiH & drugi entitet (jedino je Mercator imao odvojene uprave za FBiH i manji entitet) bila u Srbiji.
Konzum je OK ... Bingo je bolji, ali redovno posjecujem oba TC i naravno forsiram domace proizvode dok svesrdno izbjegavam proizvode "made in srbija" (kojih u Konzumu na svu srecu ima puuuuno manje nego u Mercatoru).
strong69

#572 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by strong69 »

Umalo popisivac wrote:I zaboravio na mlijeko. :oops: Al, jednostavno se opet ulogiram i samo dodam par litara da mi ponesu. :kiss:

Ti morades pjehe kad zaboravis, s obzirom na tvoj bojkot ustasko fasistickog Konzuma. :oops:

Mozes cak i dostavu platiti karticom. To bolan nesto leti kroz zrak sta ti ja znam :)
Koje si uzeo mlijeko? Ako je domace ti si svoje kao potrosac uradio.

Dosta ljudi skrece ovdje sa teme. Kupcu niko ne moze i ne smije zabraniti gdje da kupuje. To je stvar slobodnog izbora. Konzum NE BI BIO LOS za BiH da se ne ponasaju prema svojim DOBAVLJACIMA kako se ponasaju. Placanje u roku od minimalno 90 dana nije normalno produzi se i do 180 dana. Placanje ROBOM nije normalno. Uzmite u obzir da su mnoge domace firme satjerane u cosak i da ne mogu nista uraditi protiv mocnog Konzuma. Ko ce tim ljudima dati platu? Kako ce oni platiti svoje troskove zivota? Robom?

To su stvari koje su problem dobavljaca i drzave, nisu problem kupaca. Ali kupci trebaju da znaju kakav odnos Konzum ima prema dobavljacima. Dakle, drzava mora Konzum natjerati zakonima da placa u roku i da placa novcem. Kupci trebaju Konzumu na odredeni nacin reci da su spremni bojkotovati ga ako ne promijeni odnos prema domacim dobavljacima. Sve to skupa dace bolje rezultate za sve.
Last edited by strong69 on 25/12/2014 08:33, edited 1 time in total.
strong69

#573 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by strong69 »

Dupli
mayab

#574 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by mayab »

Image :D
OldMayor

#575 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by OldMayor »

united bosnae wrote:Fakat ne gotivim Konzum, ali mi se s pravom cini da su pokretaci ovakvih anti-Konzum tema "braca" sa istoka (a Bosnjaci ko zadnji bekani grizu na njihove udice) u zalu za Mercatorom i svim onim silnim srbijanskim proizvodima koje je Mercator nudio i forsirao. Na kraju Mercator su i drzali/vodili srbijanci sto i ne cudi s obzirom na cinjenicu da je centrala Mercatora za FBiH & drugi entitet (jedino je Mercator imao odvojene uprave za FBiH i manji entitet) bila u Srbiji.
Konzum je OK ... Bingo je bolji, ali redovno posjecujem oba TC i naravno forsiram domace proizvode dok svesrdno izbjegavam proizvode "made in srbija" (kojih u Konzumu na svu srecu ima puuuuno manje nego u Mercatoru).
Ovo sve isto mozes primjeniti i na "bracu" sa zapada.

Sa ovima sa istoka barem znas na cemu si, ovi sa zapada su namazani samo tako, a fino smo to okusili i u devedesetim.
Post Reply