J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Fair Life

#1 J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by Fair Life »

Mislio sam temu postaviti na PD Film, ali eto zalijepio sam je ovdje... jer ova jedinica je proizvod prljave politike Srbije.

Image
  • Krajem 2003. malo je ljudi znalo sta radi Jedinica za specijalne operacije vlade Republike Srbije: mediji su im se ulagivali, politicari ih postovali, Vojska i policija im se klanjale, a cela Srbija bojala. Zvali su ih jos CRVENE BERETKE ili, kratko i krvavo prosto – JEDINICA. Posle ubistva premijera Zorana Djindjica 12. marta 2003, ova formacija je raspustena u tisini.

Ali, kako se dogodilo da Milorad Ulemek Legija, prvi i jedini pravi komandant JEDINICE i covek koga je sam Djindjic opisao kao jednog od junaka Petog oktobra, bude optuzen kao glavni organizator njegovog ubistva? Kako je bilo moguce da je pomocnik komandanta JSO, potpukovnik Zvezdan Jovanovic, optuzen da je pritisnuo obarac snajperske puske? Kako to da su najteze politicke zlocine u Srbiji – ubistva, atentate, otmice – izvrsili bas pripadnici JEDINICE?
Image
  • Sadrzaj prve epizode serijala «Jedinica»
    Zasto je Slobodan Milosevic naredio da se formira JEDINICA i kako je Drzavna bezbednost Jovice Stanisica izvrsila naredbu? Zbog cega je ova formacija imala dva dela – Crvene beretke u Kninu pod komandom Franka Simatovica Frenkija i Srpsku dobrovoljacku gardu Zeljka Raznatovica Arkana u Erdutu? Sta su bili zadaci JEDINICE, kako je bila organizovana i uvezbavana? Gde je i kako ratovala, a gde se i na cemu bogatila? Uz nepoznate video materijale i dokumente, o svemu ovome i mnogo cemu drugom, pored ostalih, govore Kapetan Dragan Vasiljkovic, general Manojlo Milovanovic i sami pripadnici JEDINICE.

Sadrzaj druge epizode serijala «Jedinica»
    Zasto je operacija PAUK na Bihackom ratistu 1994. bila najveca i najunosnija ikad izvedena akcija JEDINICE. Sta je potom Arkan radio u Bosanskoj krajini i kakva je bila sudbina izbeglica koje je MUP Srbije izrucivao Arkanu? Zasto su »Super tigrovi« Milorada Ulemeka Legije postali osnova Jedinice za specijalne operacije? Kako su za vreme NATO intervencije pripadnici JEDINICE maltretirali visoke oficire Vojske Jugoslavije i kako je vrh JSO-a ucestvovao u politickim ubistvima? Uz nepoznate audio i video materijale, te dokumente, o svemu ovome i mnogo cemu drugom, pored ostalih, govore generali Atif Dudakovic i Manojlo Milovanovic, i sami pripadnici JEDINICE.

Sadrzaj trece epizode serijala «Jedinica»
    Kako je doslo do sprege Drzavne bezbednosti i mafije, odnosno JEDINICE i Zemunskog klana, Dusana Spasojevica? Zasto je JEDINICA u periodu posle Petog oktobra postala mocnija nego ikad pre i kako je Legija drzao u sahu nove vlasti? Sta je bilo u pozadini pobune JSO? Kako su Legija i Spasojevic postali apsolutni gospodari organizovanog kriminala? Na koji se nacin premijer Zoran Djindjic nameravao obracunati sa JEDINICOM i Zemunskim klanom? Kako su i zasto Legija i Spasojevic organizovali ubistvo premijera Djindjica? Uz nepoznate video materijale i dokumente o svemu ovome i mnogo cemu drugom, pored ostalih, govore saradnici premijera Djindjica i sami pripadnici JEDINICE.
Link za download je: http://www.megaupload.com/?d=IXM6H0BV (avi format, 699.98 Mb, trajanje 2:46:11)
  • A poslije gledanja na volju nam eglendisanje o ovim zlotvorima...
Last edited by Fair Life on 24/03/2010 11:50, edited 7 times in total.
nellington

#2 Re: Beretke

Post by nellington »

Može li samo promjena naslova u JSO, Crvene beretke, ili nešto tako, jer ovako sam mislio da je tema o modnom detalju ili zelenim beretkama :)
muha_sa

#3 Re: "J E D I N I C A"

Post by muha_sa »

hvala prijatelju--s merakom cu odgledat, mada -haman pa-sve znam o ovim dvonogim nakazama.

ovo je ona za koju se zna--koliko li je ovakvih "jedinica" haralo,pljackalo i ubijalo po BiH a danas isti ti pripadnici ko slobodni ljudi spartaju Evropom.
udrch

#4 Re: "J E D I N I C A"

Post by udrch »

Ja sam gledao serijal dva ili tri puta..
Mislim da je serijal urađen prilično senzacionistički..traži se i nalazi neka veza da je Jedinica postala u SAO Krajini i da je čitavo vrijeme postojala na ovaj ili onaj način..i serijal sam pokazuje ogromne rupe u prostoru i vremenu..
Jedinica se prikazuje kao krajnje profesionalna i opasna, ali bar po ratu u BiH koji je i kulminacija raspada Jugoslavije ona se pokazala kao potpuno neučinkovita, a opasnom se pokazala samo za vlast u Srbiji i opasna na nedužnim civilima na Kosovu..desetine zločina nad civilima na Kosovu..
Konkretno nemaju nikakvog posebnog uspjeha u ratu..Dudaković ih je dva puta pomeo, jednom kad je srušio Abdića, a drugi put u zadnjoj velikoj ofanzivi..zanimljivo je da ih je vojno rukovodstvo VRS, konkretno načelnik Milovanović (jel se ovako onaj preziva) optužio faktički za izdaju i narušavanje vojne discipline i dao im rok od 24 sata da pređu most na Rači..osim u ovim ofanzivama na Bihać u Bosni se faktički više i ne spominju..
Radi se o profiterskoj i pljačkaškoj jedinici i ništa više..
Vojno gledano na ovim prostorima je postojalo desetke boljih i hrabrijih jedinica..da ne spominjem ovdje naše jedinice, spomenut ću ono što nije objavljeno u ovom serijalu, a to je da su oni u prvi mah odbili da napuste Bosnu nakon ultimatuma VRS-a, ali kad su Drinski Vukovi došli pred njihovu bazu bili su primorani da predaju oružje, iako su Vukovi imali manji broj pripadnika..doslovno su u autobusima kao civili prebačeni u Srbiju..
Mislim da je B92 jednostavno htio da napravi mit o Jedinici, pa čak i sam naziv je više manje izmišljen i prisvojen, jer dobro zvuči, ispadne ka jedinica svih jedinica, a poznato je da su u ratu svi koristili ovaj termin kad pođu na liniju; gdje ćeš: - odoh u jedinicu..
Vragolan

#5 Re: "J E D I N I C A"

Post by Vragolan »

udrch wrote:Ja sam gledao serijal dva ili tri puta..
Mislim da je serijal urađen prilično senzacionistički..traži se i nalazi neka veza da je Jedinica postala u SAO Krajini i da je čitavo vrijeme postojala na ovaj ili onaj način..i serijal sam pokazuje ogromne rupe u prostoru i vremenu..
Jedinica se prikazuje kao krajnje profesionalna i opasna, ali bar po ratu u BiH koji je i kulminacija raspada Jugoslavije ona se pokazala kao potpuno neučinkovita, a opasnom se pokazala samo za vlast u Srbiji i opasna na nedužnim civilima na Kosovu..desetine zločina nad civilima na Kosovu..
Konkretno nemaju nikakvog posebnog uspjeha u ratu..Dudaković ih je dva puta pomeo, jednom kad je srušio Abdića, a drugi put u zadnjoj velikoj ofanzivi..zanimljivo je da ih je vojno rukovodstvo VRS, konkretno načelnik Milovanović (jel se ovako onaj preziva) optužio faktički za izdaju i narušavanje vojne discipline i dao im rok od 24 sata da pređu most na Rači..osim u ovim ofanzivama na Bihać u Bosni se faktički više i ne spominju..
Vojno gledano na ovim prostorima je postojalo desetke boljih i hrabrijih jedinica..da ne spominjem ovdje naše jedinice, spomenut ću ono što nije objavljeno u ovom serijalu, a to je da su oni u prvi mah odbili da napuste Bosnu nakon ultimatuma VRS-a, ali kad su Drinski Vukovi došli pred njihovu bazu bili su primorani da predaju oružje, iako su Vukovi imali manji broj pripadnika..doslovno su u autobusima kao civili prebačeni u Srbiju..
Mislim da je B92 jednostavno htio da napravi mit o Jedinici, pa čak i sam naziv je više manje izmišljen i prisvojen, jer dobro zvuči, ispadne ka jedinica svih jedinica, a poznato je da su u ratu svi koristili ovaj termin kad pođu na liniju; gdje ćeš: - odoh u jedinicu..

veoma realan post pogotovu ovo boldirano
dokumetarac nit smrdi nit mirise
ja sam ga shvatio vise kao propagandni materijal koji prikazuje kako se od lopova, kriminalaca i raznih besposlicara pokusvava napraviti nekakava jedinica,

bolji dokumatrac su skorpijoni, kako da kazem, vise kaze na kraju
slusam.ba

#6 Re: "J E D I N I C A"

Post by slusam.ba »

ok dokumentarac..odgledao ga prije godinu dana,tako da se i ne sjecam bas najbolje svih detalja..uglavnom opasna ekipa za likvidacije, pljacke, pretnje i zastrasivanja, logistika i gudra..privatna vojska sastavljena od dobro obucenih i utreniranih kriminalaca koji su vrlo dobro plivali u svom tom haosu koji je vladao u Srbiji al samo u Srbiji..koliko sam skontao iz filma ti isti "srpski junaci" se nisu bas fino proveli ni u Hrvatskoj ni na Kosovu a ponajmanje u Bosni :bih:..sve u svemu klosari koji bi se igrali rata al da im ne udje..dobri bili svojim poslodavcima u prljavim poslovima na ulicama Bgd sve dok se nisu toliko digli da ih je neko ipak morao spustiti..
kv99

#7 Re: "J E D I N I C A"

Post by kv99 »

udrch wrote:Ja sam gledao serijal dva ili tri puta..
U pravu si da nisu postigli neke borbene rezultate ali njihova primarna uloga nije bila ta. Ona se vise koristila od DB Smrdije ( sto ce reci direktno od Milosevica ) da uspostavi kontrolu nad licnostima i akcijama kojima su pridavali vaznost. Oni su na pocetku rata djelovali u razlicitim gradovima i rejonima u BiH gdje su obicno bili koristeni da pokrenu sukobe, izvrse prve ratne zlocine ili da disciplinuju one za koje su smatrali da nisu " dovoljno odani srspkom cilju ". Koristeni su jos i za obuku lokalnih jurisnih jedinica i to je koristeno ne samo za poboljsanje vojne moci vec indirektno i kontrolu nad tim jedinicama. Sve u svemu kao direktna borbena jedinica nisu bili nesto specijalno , bilo je na svim stranama mnogo boljih jedinica. Kod njih je jedino ekstra bila oprema za koju se nije stedilo ali je sve to bila cijena koju je Milosevic placao da bi imao kontrolu nad tim ubicama i pljackasima preko kojih je onda on uspostavljao kontrolu nad drugima.
udrch

#8 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by udrch »

Ja sam htio samo reći da je napravljen Mit o Jedinici i da je to vrlo vjerovatno namjerno urađeno..
Smeta mi što su oni jedina jedinica koja je dobila svoj serijal, pa mi ovako ispadne kao da su oni bili najbolja i najborbenija formacija na ovim prostorima u toku rata..recimo činjenica je da je ta obučena jedinica razbucana na Kula gradu kod Zvornika od ljudi koji su prvi put uzeli pušku u ruke, pa nekoliko dana kasnije su skoro uništeni u Potočarima od Nasera Orića i njegovih momaka..poslije toga se faktički više i ne pojavljuju u Bosni do konačnog obračuna sa Fikretovcima..
Oni su služili za bogaćenje pojedinaca i zasmetalo mi je što ih se u serijalu prestavlja kao neku super jedinicu koja je mogla da uradi šta god hoće i kad hoće..
A u stvarnosti to je bila grupa nabildanih krimanalaca..
Snajperski hitac iz prilične blizine koji je pogodio Đinđića po meni nije bila nikakva hrabrost niti junaštvo..
To je bio potez glupih očajnika..umjesto da pokupe lovu i ispare iz zemlje oni kontali pruezeti državu..
kost_u_grlu

#9 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by kost_u_grlu »

Ko ne vidi veliku kritiku celog tog sistema, ukljucujuci i Jedinicu kao udarnu iglu, taj onda nije shvatio ovaj serijal.

Nigde nema velicanja te jedinice, niti divljenja njihovom ratnom pohodu, skoro sve ih predstavlja u tamnom svetlu, skupom kriminalaca i bolesnika, psi rata koji su docekali svojih 5 minuta.

Dokumentarci B92 treba da sluze za primer svima u regiji, ne vidim ni slicno nesto u okolnim drzavama.
zonbirile

#10 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by zonbirile »

kost_u_grlu wrote:Ko ne vidi veliku kritiku celog tog sistema, ukljucujuci i Jedinicu kao udarnu iglu, taj onda nije shvatio ovaj serijal.

Nigde nema velicanja te jedinice, niti divljenja njihovom ratnom pohodu, skoro sve ih predstavlja u tamnom svetlu, skupom kriminalaca i bolesnika, psi rata koji su docekali svojih 5 minuta.

Dokumentarci B92 treba da sluze za primer svima u regiji, ne vidim ni slicno nesto u okolnim drzavama.
------------------------------------------
đaba se trošiš,uvijek iste budale se javljaju,i ne "razumiju".Imam utisak da kucaju negdje iz podruma,onako kolektivno.
udrch

#11 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by udrch »

zonbirile wrote:
kost_u_grlu wrote:Ko ne vidi veliku kritiku celog tog sistema, ukljucujuci i Jedinicu kao udarnu iglu, taj onda nije shvatio ovaj serijal.

đaba se trošiš,uvijek iste budale se javljaju,i ne "razumiju".Imam utisak da kucaju negdje iz podruma,onako kolektivno.
Pa nismo svi pametni i informisani ko ti Zonbrile..ipak ti radiš u centrali jedne od najjačih opozicionih stranaka..zato i imamo tebe da nas ovdje prosvijetliš i da nam doneseš informacije..ko i obično ti sve znaš..ko je koga naguzio, ko je gdje šta ukrao, koja su kodna imena svakog političara koji radio za UDBU, ko će šta ukrasti, ko je pošten, a ko nije, ko je šta radio u ratu..

Ja recimo nisam rekao da je B92 neobjektivna i serijal je imao i pozitivnih stvari..
Rekao sam da je to urađeno senzacionalistički..
Tačno je da je serijal kritika sistema, ali ipak su neke stvari preuveličane kad je u pitanju važnost same jedinice..
Ja shvatam da je B92 i komercijalna televizija koja je imala i želju da izvuče i određenu dobit iz serijala što je i postigla..
Neka mi neko objasni kakve veze ima prva jedinica koja je formirana u SAO Krajini, a koju su činili lokalci, koje možemo nazvati u određenom smislu i domoljubima čiji je zadatak bio da brane svoje kuće, zatim jedinica kojom je komandovao Arkan i koja je imala cilj da pljačka sve što se opljačkati može, i na kraju jedinica kojom je nakon ratova komandovao Legija i koja je u najvećem dijelu bila elitna policijska postrojba..
Sve ovo na okupu uglavnom drži izjava Kapetana Dragana da je on formirao jedinicu i da je ona u određenom smislu postojala od njegovog osnivanja jedinice pa do samog kraja iako ni on sam ne može da objasni njen kontiunitet..meni je to više ličilo na pokušaj da on lično dotakne slavu, jer se on kasnije ograđuje od onoga što je Jedinica radila kad ju je navodno preuzeo Arkan, pa kasnije i Legija..na osnovu njegovo izjave oni su napravili umjetni kontiunitet jedinice..
Ja znam da je Jedinica služila za prljave poslove Miloševića i DB-a..ali koji dio Vojske Srbije ili vojske PC-a nije služio njihovim ciljevima..koga to oni nisu kontrolisali..
udrch

#12 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by udrch »

zonbirile wrote:

I samo da skrenem pažnju moderaciji..
Mislim da je neprimjereno da se sagovornici nazivaju budalama..
Zbog sitnijih stvari ja sam dobijao opomene..
kost_u_grlu

#13 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by kost_u_grlu »

udrch wrote: Neka mi neko objasni kakve veze ima prva jedinica koja je formirana u SAO Krajini, a koju su činili lokalci, koje možemo nazvati u određenom smislu i domoljubima čiji je zadatak bio da brane svoje kuće, zatim jedinica kojom je komandovao Arkan i koja je imala cilj da pljačka sve što se opljačkati može, i na kraju jedinica kojom je nakon ratova komandovao Legija i koja je u najvećem dijelu bila elitna policijska postrojba..
Sve ovo na okupu uglavnom drži izjava Kapetana Dragana da je on formirao jedinicu i da je ona u određenom smislu postojala od njegovog osnivanja jedinice pa do samog kraja iako ni on sam ne može da objasni njen kontiunitet..meni je to više ličilo na pokušaj da on lično dotakne slavu, jer se on kasnije ograđuje od onoga što je Jedinica radila kad ju je navodno preuzeo Arkan, pa kasnije i Legija..na osnovu njegovo izjave oni su napravili umjetni kontiunitet jedinice..
Ja znam da je Jedinica služila za prljave poslove Miloševića i DB-a..ali koji dio Vojske Srbije ili vojske PC-a nije služio njihovim ciljevima..koga to oni nisu kontrolisali..
Jedinica je prolazila kroz razne faze, ratista, uloge...ali jedna stvar je ostala konstantna, to je bio skvadron smrti pod direktnom kontrolom DB-a, odnosno Milosevica. Milosevic nikad u potpunosti nije verovao vojsci, pogotovo JNA generalima, trebala mu je jedna operativna jedinica koja ce priskociti svugde gde zagusti.

Krenulo jeste sa kapetanom Draganom u Kninu, kao i svi poceci to je bilo klimavo, ali sve posle toga je bilo mnogo ozbiljnije, a kulminacija je prljav dogovor sa Abdicem, prodaja oruzja i jednoj i drugoj strani. Taj pljackcasko-svercerski momenat je ipak najbezobrazniji, da nije bilo toga moglo bi se reci da su to bile elitne jedinice koje svaka drzava ima, pogotovo u ratu.
zonbirile

#14 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by zonbirile »

@udrch
hajde da ti se javim,vidim prozivaš jer ne reagujem.Poenta cijele priče nije da se tok jedinice i "uspjesi" prikažu,koliko da se vidi u kakvom lošem,bolesnom društvu je nastala,bila moguća,bez obzira gdje bila i ko je komadant.Ideš uvijek za jotu ispod merituma,nije tu bitan Arkan,kap.Dragan,Legija,nego J.Stanišić,Slobo,Frenki i ostali .
udrch

#15 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by udrch »

zonbirile wrote:@udrch
hajde da ti se javim,vidim prozivaš jer ne reagujem.Poenta cijele priče nije da se tok jedinice i "uspjesi" prikažu,koliko da se vidi u kakvom lošem,bolesnom društvu je nastala,bila moguća,bez obzira gdje bila i ko je komadant.Ideš uvijek za jotu ispod merituma,nije tu bitan Arkan,kap.Dragan,Legija,nego J.Stanišić,Slobo,Frenki i ostali .
Svjestan sam ja da je težište napravljeno na Slobi, Stanišiću i Frenkiju, a ne na ovim spomenutim kriminalcima..
Ali u tome i jeste problem..
Slobo, Frenki i Stanišić imaju puno težih zločina koje su počinili i za koje su optuženi i o kojima bi B92 trebao praviti dokumentarce..ovako mi više zamagljivanje očiju..

A što se tiče odjeka serijala "Jedinica" možda nekome od nas nije Jedinica ispala simpatična, pogotovu nama iz Bosne..
Ali ako se sjećaš prikazivanja filma "Rane" u BH kinima..
Bila je anketa gledaoca po izlasku iz kina, mislim Imerijal da je bio u pitanju..i izlazi grupa tinejdžera i pita ih novinarka kakav je film, a oni u glas odgovaraju da im je to bio peti put da ga gledaju..
Jedan dio omladine u tim ljudima, bez obzira koliki su to kriminalci vidi heroje..
I ja sam 100% siguran da se veliki dio omladine u Srbiji i PC identificiro sa njima i da bi većina voljela biti na njihovom mjestu..
zonbirile

#16 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by zonbirile »

@udrch
koliko ljudi toliko i pogleda na jedno te isto dijelo i kada na kraju sve sažmeš sve se svede na dvije grupe.Jedna koja je razumjela na svoj način,druga na drugi i to nije problem.Problem se javlja kada iz teme u teme uvijek ista grupa razumije na svoj način,a ona druga se rasplini,zavisno od teme do teme-kontaš.Ova jedna grupa je monolitna i uvijek na jednoj liniji,druge grupe često ni nema,nije prisutna na mnogim temama. Ja lično kada se i ne javim čitam otužne rezone navedene grupe.Zaboravi ono podrum i sl.zeza,ali stvarno je isprofilisana jedna grupa..
kost_u_grlu

#17 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by kost_u_grlu »

udrch wrote:
Svjestan sam ja da je težište napravljeno na Slobi, Stanišiću i Frenkiju, a ne na ovim spomenutim kriminalcima..
Slobo, Frenki i Stanišić imaju puno težih zločina koje su počinili i za koje su optuženi i o kojima bi B92 trebao praviti dokumentarce..ovako mi više zamagljivanje očiju..

A što se tiče odjeka serijala "Jedinica" možda nekome od nas nije Jedinica ispala simpatična, pogotovu nama iz Bosne..
Bila je anketa gledaoca po izlasku iz kina, mislim Imerijal da je bio u pitanju..i izlazi grupa tinejdžera i pita ih novinarka kakav je film, a oni u glas odgovaraju da im je to bio peti put da ga gledaju..
Jedan dio omladine u tim ljudima, bez obzira koliki su to kriminalci vidi heroje..
I ja sam 100% siguran da se veliki dio omladine u Srbiji i PC identificiro sa njima i da bi većina voljela biti na njihovom mjestu..
Pravili su i o Vukovaru, i o Srebrenici, i Insajder, emisija koja ima mnogo epizoda o raznoraznim prevarama... nisi to gledao, ali nemoj onda da govoris da nema...

To sto se klinci pale na Rane, nije problem sam film, nego nivo obrazovanja tih ljudi, roditelji im nisu usadili bilo kakav sistem vrednosti, pa tako i taj film dozivljavaju pozitivno...Rane su dobar film koje opisuju jedno tragicno vreme, ali ako neko u Svabi i Pinkiju vidi heroje... :sad: to je iskljucivo njihov problem...

Takav je slucaj i sa Kristijanom Golubovicem, on je kao urbani heroj, gostuje u Sarajevu, svi znaju njegove replike...ali na kraju ipak zavrsi u zatvoru kao zadnja baraba, vlast ipak vise ne tetose takve pojave.
zonbirile

#18 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by zonbirile »

samo budale glorifikuju takve "veličine".Dobar je snimak hapšenja K.G pa samo što ne plače.Samo kada se okrene čurak te budale idu prve pod led.
and

#19 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by and »

jedinica za specijalne operacije vlade srbije?odakle u bih?ko ih je poslao?ko ono nije učestvovao u ratu u bih?
Bosnolog

#20 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by Bosnolog »

and wrote:jedinica za specijalne operacije vlade srbije?odakle u bih?ko ih je poslao?ko ono nije učestvovao u ratu u bih?
To je sve samo dokazni materijala o velikosrpskoj agresiji iza koje je stajala Srbija sve godine a koji treba iskoristit u reviziji tuzbe koja slijedi nakon presude Dabicu,Perisicu i drugim zlocincima ...Srbija je sve te pse rata i olos slala kao agente i izvrsioce istog velikosrpskog cilja u BiH,Hrvatsku i Kosovo,..nakon svega sto su ucinili susjedima,i nakon izgubljenih ratova vecina istih su opet zavrsili u brlogu i rasadniku zla,... trebalo je te zlocinacko genocidne kriminalce,profitere i najgori olos skloniti sa ulice,neke pohapsiti potom presuditi i oteti im pljackom stecenu imovinu ,sto su je stekli pljackajuci susjede iz slavnih dana Miloseviceve ere vladanja.

Sada im ta Srbja uzima opljckano a Kostunica ih je iskoristio da ubiju Dindica,..... to ti je ta ljigava i septicka Srbija koja sada preko jos ljigavijeg Tadica glumi demokratu preko fasisticke nasminkane fasada lazuci narod i nas kako nisu imali nista sa agresijom na BiH i usvajaju lazne rezolucije o genocidu iako je sud i svijet sve rekao ,...time oni samo pokazuju da su ostali bolesno drustvo u svojim snovima lazi i mitovima negacija istine kao sto su to cinili uvijek,dok im trebaju Jurisici da im sude lijececi svoje gubitnicke pohode iz tih godina zla.,.........

Rasadnik velikosrpskog zla je uzgojio nove plodove posijane 90 tih godina ,pitanje je sta ce Srbija uraditi sa njima prije nego se isti medusobno pokolju u gladnoj,propaloj i potonuloj Srbiji,.....Srbija je odavno u ratu sa tim istim psima rata koji su cinili zlo po BiH,Hrvatskoj i Kosovu.Oni su odavno postali u Srbiji i regiji glavne bande ubica,siledzija,dilera droge, narucenih ubistava i svega bolesnog sto dolazi iz te iste Srbije

Gdje got zakopas i zagrebes ispod povrsine otkrijes tragove i brlog zla ustajale velikosrpske zlocinacke poliitike i njene repove kojima nas zele zadaviti sada preko Dodika i njegovih agenata blokirajuci svaki napredak i jacanje BIH ,....Dobro je da nas podsjecaju s kim zivimo i sto od njih mozemeo ocekivati,.....samo oni dans ne smiju napasti , oni nenapadaju naoruzane vec goloruke i nepriemljne a najvise vole napasti iznenada na spavanju,junacki kao i uvijek,...... onda nam dodu ovdje palamuderi i peraci tog istog velikosrpskog fasizma da nam pricaju o demokratiji i moralu, dok u istoj Srbiji civaju najvece ubice,zlocince i talog ljudske civilizacije,sve ove godie i lijepe plakate s tim istim ljudskim otpadom ubica djece i golorukih civila i usput glume evropejce....
zonbirile

#21 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by zonbirile »

@bosnolog
imam utisak da ovakve postove postaš ama na svakoj temi.Ne kažem da nisi u pravu,ali praviš otklon od teme,zatireš temu.
Bosnolog

#22 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by Bosnolog »

zonbirile wrote:@bosnolog
imam utisak da ovakve postove postaš ama na svakoj temi.Ne kažem da nisi u pravu,ali praviš otklon od teme,zatireš temu.

Dobro i sam znas da su i te jedinice bile dio ukupne velikosrpske masinerije,....stoga i tematika ima svoje zajednicke i dodirene elemante,.Cilj opravdava sredstvo,za ostvarivanje istog sto su u biti bili ti zli psi u sluzbi drzave i velikodrzavnih projekata ...

U mom postu sam gotovo rekao sve sto se ima reci,.....Mozemo raspredati o tome kako su formirane gdje su bile koliko su ostali sta su ucinili, itd,..sustina je recena a detalji se mogu detaljisati,.....Nista nastavi,.......
udrch

#23 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by udrch »

kost_u_grlu wrote:
udrch wrote:

Pravili su i o Vukovaru, i o Srebrenici, i Insajder, emisija koja ima mnogo epizoda o raznoraznim prevarama... nisi to gledao, ali nemoj onda da govoris da nema...

To sto se klinci pale na Rane, nije problem sam film, nego nivo obrazovanja tih ljudi, roditelji im nisu usadili bilo kakav sistem vrednosti, pa tako i taj film dozivljavaju pozitivno...Rane su dobar film koje opisuju jedno tragicno vreme, ali ako neko u Svabi i Pinkiju vidi heroje... :sad: to je iskljucivo njihov problem...

Takav je slucaj i sa Kristijanom Golubovicem, on je kao urbani heroj, gostuje u Sarajevu, svi znaju njegove replike...ali na kraju ipak zavrsi u zatvoru kao zadnja baraba, vlast ipak vise ne tetose takve pojave.
Nemoj me pogrešno shvatiti, ne mislim ništa ružno..
Ali, mi dolazimo iz dva različita svijeta: jednog koji je preživio i vidio svojim očima genocid i drugog koji dolazi iz društva koje ne želi priznati da je genocida bilo..
Bez obzira kako ti gledaš na Srebrenicu i rat u Bosni ili kako to vidi neko ko radi na B92, daleko smo mi od zajedničkog gledanja na jednu te istu stvar, ja sam ipak taj koji je to vidio..
Zaista u tvojim postovima nisam vidio ništa sporno, zato ti nisam ni repliciro, jer iz tvog kuta gledanja, tvoji mišljenje je sasvim objektivno..
Meni je sporno bilo mišljenje Zonbrila, koji je nas koji to vidimo drugačije nazvao budalama..ipak je on neko ko se prestavlja da je proveo rat u Sarajevu..a neko koje doživio Markale i neko ko je to gledao na TV-u 5,6 godina kasnije ne mogu imati isti pogled na to..
B92 ne gledam nikako, jer nemam gdje, znam samo da su oduvijek opozicija režimu, znam da su puno napravili u rasvjetljavanju mnogih zločina i nisam ih pretjerano kritikovao..gledao sam više njihovih dokumentaraca na TV-u ili na internetu i sl..generalno znam da su prilično objektivni..
Moje mišljenje je i dalje da je serijal napravljen senzacionalistički iz tri razloga:
- umjetno je napravljen kontiunitet Jedinice
- prestavljeni su kao super sposobna jedinica, a oni to nisu
- samo ime Jedinica je na neki način exlusiva
Kao što mislim da je napravljeno previše dokumentaraca o Hitleru, a da to on ne zaslužuje, tako mislim ni da ovi kriminalci nisu zaslužili serijal koji je skrpljen od početka problema na ovim prostorima, pa do kraja..
zonbirile

#24 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by zonbirile »

@udrch
pa sada su emitovali film PAD o Hitleru u opkoljenom Berlinu.Potrebno je takvih filmova da se vidi koji je to bio šljam,poluinteligenti željni vlasti i moći.Isto tako je intencija i sa Jedinicom,e sada je stvar percepcije,kako ko dožiljava seriju.
udrch

#25 Re: J E D I N I C A - "Crvene beretke" JSO Srbija

Post by udrch »

pa sada su emitovali film PAD o Hitleru u opkoljenom Berlinu.Potrebno je takvih filmova da se vidi koji je to bio šljam,poluinteligenti željni vlasti i moći.Isto tako je intencija i sa Jedinicom,e sada je stvar percepcije,kako ko dožiljava seriju.
Zato nacisti i njihova ideja još nije izumrla..zato desničari osvajaju sve veći broj mjesta u evropi..
Film nije ništa posebno dokazao, ali je poslužila ona scena Hitlera sa generalima u bunkeru za dobre zezancije kasnije po svakom pitanju :D ..
Većina onih koji to gledaju će na njih gledati kao najveći šljam..
Ali ima dosta onih koji će ih vidjeti kao heroje..
Post Reply