IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

who_ knows

#1 IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Zaista bih cijenila da mi neko realno pokuša odgovoriti na sljedeća pitanja vezano na situaciju...

Prije dvije godine tužena sam od banke za dug cc 5000 KM, do duga je došlo jer su mi samoincijativno misleći da sma presla sa platom na drugu banku ukinuli visa karticu za odgođeno plaćanje gdje mi je u jednom danu kompletan dug po kartici legao na tekući račun, znaci iako sam to trebala otplacivati 24 mjeseca trazili su mi odmah naplatu. Ja naravno nisma mogla odmah izmiriti, oni su cekali godinu dana i tužili me po osnovu prekoračenja limita...u medjuvremnu sam ja i vratila skoro 2000 KM od ukupnog duga.

Kako sma tuzbu dobila u otprilike isto vrijeme kada mi je i majka umrla zaboravila sam da u roku odgovorim na tužbu tj. mislila sma da imam još vremena. Nakon presude zbog propuštanja sam otišla u banku i rekla da necu presudu vracati u prvobitno stanje jer trenutno nemam energije , a iskreno htjela sma se i obostrano tuzakati s njima zbog toga sta su mi napravili.
Medjutim predlozila sam da cu vracati koliko mogu na mjesecnom nivou za tuzeni iznos kao i iznos po dr osnovi odnosno za anuitet kredita koji sma također imala kod pomenute banke, oni su se slozili i ja sma u mailu slozila prijedlog i sve i to je to... Vraćala sam po oba osnova koliko sam mogla i nakon 5,6 mjeseci od presude istekla mi registracija odem da produzim kazu mi u mupu da mi je banka zabranila raspolaganje nad vozilom, uopste nisma imala pojma o nicemu...

POzovem advokata jednog kojeg poznajem objasnim mu on kaze da je vjerovatno došlo do nekog izvršenja o kojem ja nemam pojma. On ode u sud izvadi te neke dokumente i nadje i izvršenje u kojem stoji ukupni dug po kojem sma bila tuzena znaci nista od onog sto sam platila nije ukljuceno, auto mi je blokirano te kao imaju i pravo na dio plate.

Od tog momenta do danas ja muku mucim sa izvršenjem tako da je doslo do kulminacije jer su sve moje uplate koje su isle na otplatu duga po tuzenoj osnovi knjizili i prebacili na onaj dr kredit za koji nisam bila ni tuzena i koji u tom momentu nije ni bio dospio, radi se o oko 2000 KM koje sam nakon tužbe jos dodatno platila.

Vjestak je angazovan za tu stvar koji je izjavio da nije bitno gdje su pare knjizene ukoliko je ista osoba duzna i prema istom pravnom licu to znaci da sve pare koje su uuplaćene za dug nisu proknjizene i ja i dalje i sve vrijeme saM duzna taj iznos za koji imaju tuzbU plus priipadajuće kamate i njoj je to sve svejedno, advokat je morao da u zapisnik kaze da gospođa ne zna svoj posao i da se ne razumije u ono sta vještači, dok sudija u izvršenju je totalno nezaintereovan i pravi se da ne konta da je banka ustvari napravila krivicno djelo preusmjeravajuci novac sa jedne partije na drugu iako fino u rubrici svrha pise gdje je novac trebao ici... Situacija je nakon svega sljedeca da mi je auto blokirano, da isti iznos jeste otvoren plus nekih 600 KM koji je vjestakinja našla koje nisu nigdje proknjizene tako da se ni za taj dio nije smanjila glavnica, auto je za 2 godine izgubilo podosta na vrijednosti a to nikoga nije briga....
Mene interesuje da li ja mogu traziti da se to auto napokon izuzme da mu ne pada vrijednost vise, da se eprocijeni vrijednost tako da mi se izbije taj dio duga koliki vjerovatno i jeste cim prije a ako bude razlike da platim ili moram cekati banku godinu, dvije koliko zele da se oni odluce sta zele i kad zele i na ovaj nacin mi prave nenormalne troskove jer je auto sve manje vrijedno a dug se povecava sa kamatama...

Advokat mi je rekao kao zovi ih i trazi da izuzmu auto ali ne vidim da je to njima u interesu, njima je u interesu da mene unište finansijski sve su prilike...a sud je nevini posmatrac sta banke rade ljudima,,, Čak sam razmišljala o kontra tuzbi prema banci jer je to i sudija u izvrsenju rekao da mogu tuziti ako smtram ovo ili ono ali da to nju ne interesuje tj. ona zatvara oci na krivicna djekla banke.... Ako je nekome jasna situacija u kojoj se nalazim voljela bih da me posavjetuje jer ne znam sta da radim a advokat ide u sistemu korak po korak a ja sam u sve vecoj dubiozi....

Hvala svima ko poželi da procita i pomogne... :)
Capsicum

#2 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by Capsicum »

Nije mi jasno zasto nisi mogla uzeti neki kredit i izmiriti sve te obaveze prema banci? Jesi li jos uvijek zaposlena?
who_ knows

#3 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Ko će mi dati kredit kad su mi u dan nabili limit na - 7000....??? Ako si procitao ukinuli su mi visa kredit i svalili ga na tekuci i usput mi ukinuli limit gdje mi je sve u jednom danu dospjelo... Vraćala sam koliko sma mogla, onda su me tužili i plaćanja prebacivali na nedospjeli kredit da bi tuzeni iznosn ostao otvoren i dalje.
Principom i logikom sta bi ti...???
Jesam zaposlena ali necu da im plaćam kamatu na ono sto sam platila, pored toga auto je blokirano a ne zele ga uzeti samo stoji i gubi na vrijednosti...
Capsicum

#4 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by Capsicum »

Postoje zamjenski krediti. Ne razumijem taj dio u kojem govoris da su oni mislili da si presla na drugu banku. Ako je bila greska do banke, onda ne vidim razlog zbog kojeg ti ne bi vratili limit i karticu itd. Mislim da tu ima jos necega sto nam nisi rekla. I nije mi jasno ovo "vracala sam koliko sam mogla". Da li tebi plata i dalje lijeze na tekuci racun kod te banke?

Dalje, mogli su ti pretvoriti taj dospjeli iznos u kredit ili u krajnjem slucaju, mogla si zatraziti zamjenski kredit kod druge banke, podmiriti obaveze prema ovoj i preci u drugu banku.

U svakom slucaju, tesko da ces ti izaci na kraj sa bankom. Mozda jesi u pravu, mozda nisi, nebitno, jednostavno se ne isplati da se natezes sa njima godinama. Ako si posten klijent koji uredno izmiruje obaveze sigurno je da ce oni puno vise izgubiti tvojim odlaskom nego sto ces ti prelaskom na drugu banku.
JThomas

#5 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by JThomas »

članom 312. stav 1. ZOO je izričito dozvoljeno da dužnik može označiti koju obavezu od više dospjelih ispunjava. i to nije priča uopšte za vještaka, nego čista primjena prava za sudiju.
who_ knows

#6 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

To što tebi nije jasno nije ni meni, rekli su mi da se kad se jednom ukine limit da je to automatizam i da se to ne može više vraćati u prvobitno stanje,,,,te da mi preporucuje mikrokreditnu organizaciju da to zatvorim. Nikakvog izvinjenja, ničega za desavanje isl...

Ako misliš da je uvijek sve uzrocnoposljedicno onda si u velikoj zabludi...u kojoj sam i ja bila...

Natežem se jer neću dozvoliti da seru po meni ali je ocigledno da im to drzava dozvoljava...

Hvala za info, pretp da advokat zna za ovo ali cu svakako mu to proslijediti još...ako imate nekih ideja kako ih natjerati da napokon izvrše i preuzmu to auto bila bih zahvalna...

Ostalo sve sto sam rekla je istina,,,,platu primam al ne preko banke... :D
hrle1976

#7 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by hrle1976 »

Iz vaseg opsia se samo moze zakljuciti da niste imali ziranta. Zato predpostavljam da vasa primanja su bila solidna, te niste imali visoke troskove koji bi utjecali negativno na vasu kreditibilnost. Zato vam je banka odobrilal kredite.

Spekulacije, da li ste prihode usmjerili u drugu banku mogu samo doci na tapet kod vase banke ako dodje do obustave, i to samo sa vase strane, dotoka prihoda. U tom slucaju banka poziva na razgovor da se utemelje razlozi obustave prihoda, daljne suradnje, a pogotovo u vasem slucaju zbog kredita, daljne otplate duga.

Imate vise vrsta kredita, od stambenih, poslovnih, potrosackih, investicijskih, otplatnih... Najvjerovatnije ste imali potrosacki kredit koji u brojnim primjerima se daje na osnovu solidnog racuna kod iste institucije. Posto vi nabrojavate jos jedan kredit, i tako pokazujete da imate dva kredita, je za povjerovati da ste imali dva razlicita kredita. Jer da je rijec o dva potrosacka kredita vi bi na kraju imali samo jedan kredit, jer bi vasa banka vam odobrila kredit sa kojim bi otplatili stari kredit.

Da li ste bili pozvani na sastanak o daljnem dogovoru to vi znate. Ja tvrdim da su vas pozvali. Tu ste potpisali dogovor o daljnoj isplati dugova. Vjerovatno ste htjeli postici manju ratu. To se cesto desaje u siromasnim drzava, tako da klient obustavi primanja na banku gdje ima dug i pokusaje nemogucu misiju. Kako god, vi ste sigurno potpisali novi ugovor o daljnoj isplati dugovo misleci da ste potpisali jedno a zapravo vi ste potpisali nesto sasvim drugo. Zato je banka otplacivala jedan dug a drugi ne, jer to je najvjerovatnije i bio dogovor. Po toj osnovi ste dosli u situaciju u kojoj ste.

Umjesto da ste dogovorili novi kredit kroz koji bi otplatili oba duga, naravno uz jos vece kamate i nove troskove, vi ste dogovorom zanemarili jedan od dugova i oni vas na osnovu te cinjenice terete.

Moj savjet. Zaduzite se u novoj instituciji sa namjerom da otplatite sve dugove i troskove prema banci sa kojom imate spor. Jer u suprotnom mozete doci u situaciju da imate dozivotni dug.
who_ knows

#8 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Fino ste vi to sve izlozili...ali nista od toga nije tacno... Imala sma jedan anuitetni kredit i visu za otplatu na rate ako ste procitali post mogli ste shvatiti...
Preko noci su mi ovaj visa stavili na racun... Nikakve pozive, obavjestenja,najave nisam do tog momenta dobila ... Kada sam otisla u centralu tzv. dir je rekla da su mislili da sma presla na dr banku jer nisam dobila platu preko tog racuna 2 do 3 mjeseca a nisma dobila jer nisam dobila ne radim u drzavnoj sluzbi vec u privatnoj firmi i recesija je dovela do kasnjenja plata medjutim sve obaveze prema banci sma izvrsavala, kada sam objasnila sve da nisma nigdje presla ona je rekla samo : nista zao mi je al sad je kako je...

Dalje se zna...

Nema racionalizacije niti bilo kakvih potpisa s moje strane niti sastavljanja dugovanja jer sma tuzena samo po jednom osnovu i to prekoracenje limita a ne i za anuitetni kredit...
Tako da banka nema pravo preusmjeravati moj novac gdje zeli i stvarati mi dodatne troskove za situaciju u koju su me sami doveli... Zena s kojom sam se cula koja je znala nazvati da vidi kako idu vracanja rekla je da je bilo jos slicnih situacija i da ni njoj nije jasno kako se to desava i zbog cega banka malte ne namjerno stavlja ljude u bezizlaznu situaciju...

Ne mozes nekome dati novac koji treba otplacivati 24 mjeseca i onda traziti povrat u jednom danu to se zove ZELENAŠTVO!!!
NoriDeNoir

#9 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by NoriDeNoir »

Ako nije tajna o kojoj banci je rijec? Ne mogu puno pomoci oko problema ali me interesuje o kojoj banci se radi.
who_ knows

#10 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

UniCredit... i ocigledno je koliko su uvezani sa sudstvom... Zgadio mi se zivot u ovoj zemlji nakon ovog slucaja... Kada mi se ovoliko krse prava na osnovu banalnosti sta bi tek bilo da je nesto mnogo ozbiljnije u pitanju...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#11 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by Zviz »

who_ knows wrote:Prije dvije godine tužena sam od banke za dug cc 5000 KM, do duga je došlo jer su mi samoincijativno misleći da sma presla sa platom na drugu banku ukinuli visa karticu za odgođeno plaćanje gdje mi je u jednom danu kompletan dug po kartici legao na tekući račun, znaci iako sam to trebala otplacivati 24 mjeseca trazili su mi odmah naplatu

Sasvim normalna procedura u Danskoj. Isto bi ti se dogodilo, samo ovdje to nije moguce sa VISA karticom jer uslov je da je dirketno povezana sa tekucim racunom, dok sa Master ili American Express, kao primjeri, je moguce - mada odje sistemi idu tako da kad bi na Masteru za 30 dana toliko potrosio, nije da ti trebas staviti pare na taj racun vec ti ga odbiju sa tekuceg racuna, jer i to je ovdje sad uslov kod skoro svake banke.
who_ knows

#12 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Izvini nije mi jasno sta bi bila normalna procedura u Danskoj...???
Dati nekome visu za otplatu na rate i onda je ukinuti preko noci bez ikakvog razloga.
Ako mislis normalna zbog toga da sam presla na drugu banku-NISAM PRESLA i nikome nije pitao niti konsultovao prije svega...i nakon sto su saznali da nisam nisu se potrudili vratiti nazad to sve sa opravdanjem automatizma niti na bilo koji drugi nacin mi pripomoci da to prevazidjem, valjda logikom kasne joj plate ko je .ebe ionako nije vise interesantan klijent pa cemo uzeti sta mozemo i koliko mozemo i to sto prije....
Ako je ovakva praksa i u Danskoj onda ok valjda ja pogresno rezonujem...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#13 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by Zviz »

who_ knows wrote:Izvini nije mi jasno sta bi bila normalna procedura u Danskoj...???
Dati nekome visu za otplatu na rate i onda je ukinuti preko noci bez ikakvog razloga.
Ako mislis normalna zbog toga da sam presla na drugu banku-NISAM PRESLA i nikome nije pitao niti konsultovao prije svega...i nakon sto su saznali da nisam nisu se potrudili vratiti nazad to sve sa opravdanjem automatizma niti na bilo koji drugi nacin mi pripomoci da to prevazidjem, valjda logikom kasne joj plate ko je .ebe ionako nije vise interesantan klijent pa cemo uzeti sta mozemo i koliko mozemo i to sto prije....
Ako je ovakva praksa i u Danskoj onda ok valjda ja pogresno rezonujem...
Pa ti kartica dugovi i na koji racun su usmjereni. Prije 15 god. je isto bilo kao i to sto opisa, sad je skoro u svakoj uslov da ti se prebija preko tekuceg racuna. Ovdje Visa i tekuci racun su jedno te isto. A za npr. Master ili druge se prebijaju preko tekuceg. I niko te nista ne pita - ti trosi ali oni ce skinuti ako vide da si samo steta tj. vole ove sa dugovima ali da imaju siguran preliv novca, ali ako vide da tu nista nema, samo ti zakljucaju karticu evt. ako imas ustedjevine na trecem spar racunu prebace da pokriju minus i to sve bez znanja, tek te poslje nazovu i kazu sta su ucinili. I to obicno bude da ti prije njih nazoves nego oni tebe. Hocu ti reci to o cemu pises je ovdje normalno bilo pa i sada samo malo u drugacijem obliku. Od tog tuzakanja nema fajde, dug ti je nako ili vako platiti. Sto se prije kutarises duga lakse ce ti biti.
who_ knows

#14 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Divota.. Kadija te tuži, kadija ti sudi... Ne trebaju nam onda ni sudovi ni pravo ni tuzilastvo ni odbrana... banka to sve sama moze odraditi...ha ja...i mene budale...

Hvala, sad mi je mnogo lakse... :-x
Haris.ba

#15 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by Haris.ba »

De ti malo protabiri ugovor sa bankom, a i opća pravila/uslove poslovanja na koja se banka poziva u ugovoru.

Npr.:
Banka može u bilo kojem trenutku, raskinuti poslovne odnose i to posebno i ne ograničavajući se na sljedeće slučajeve:
• Ukoliko Klijent nije ispunio ili neuredno ispunjava bilo koju obvezu prema Banci ili drugom vjerovniku; ili
• Ukoliko je dano sredstvo osiguranja za urednu otplatu duga po kartici pravno nevaljano ili netočno ili neistinito; ili
• Ukoliko Klijent na zahtjev Banke ne osigura dodatno sredstvo osiguranja za ispunjenje svojih obveza po osnovu Ugovora; ili
• Ukoliko nastupe okolnosti ili stanja, koje/a bi po procjeni Banke mogle ugroziti sposobnost Klijenta, da ispuni ili ispunjava bilo koju obvezu po osnovu Ugovora, ili
• Ukoliko je Klijentu prestao radni odnos, ili
• Ukoliko Klijent nije prijavio promjenu poslodavca, ili
• Ukoliko Klijent ne dostavi tražene podatke i dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje njegovog FATCA statusa, te izjave, suglasnosti i ostale obrasce i podatke sukladno FATCA regulativi, ili ukoliko se na navedenog klijenta primjenjuju ograničenja u pogledu poslovnih aktivnosti vezanih uzodređene zemlje, organizacije, osobe, subjekte ili robu propisana pravilima UniCredit Grupe o financijskim sankcijama
• Ukoliko Klijent ne dostavi tražene podatke i dokumentaciju potrebnu za vođenje poslovnog odnosa propisanu internim aktima Banke i zakonskim/podzakonskim propisima, a posebno dokumentaciju čije je podnošenje obvezno prema propisima koji uređuju sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma.
who_ knows

#16 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Haris.ba wrote:De ti malo protabiri ugovor sa bankom, a i opća pravila/uslove poslovanja na koja se banka poziva u ugovoru.

Npr.:
Banka može u bilo kojem trenutku, raskinuti poslovne odnose i to posebno i ne ograničavajući se na sljedeće slučajeve:
• Ukoliko Klijent nije ispunio ili neuredno ispunjava bilo koju obvezu prema Banci ili drugom vjerovniku; ili
• Ukoliko je dano sredstvo osiguranja za urednu otplatu duga po kartici pravno nevaljano ili netočno ili neistinito; ili
• Ukoliko Klijent na zahtjev Banke ne osigura dodatno sredstvo osiguranja za ispunjenje svojih obveza po osnovu Ugovora; ili
• Ukoliko nastupe okolnosti ili stanja, koje/a bi po procjeni Banke mogle ugroziti sposobnost Klijenta, da ispuni ili ispunjava bilo koju obvezu po osnovu Ugovora, ili
• Ukoliko je Klijentu prestao radni odnos, ili
• Ukoliko Klijent nije prijavio promjenu poslodavca, ili
• Ukoliko Klijent ne dostavi tražene podatke i dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje njegovog FATCA statusa, te izjave, suglasnosti i ostale obrasce i podatke sukladno FATCA regulativi, ili ukoliko se na navedenog klijenta primjenjuju ograničenja u pogledu poslovnih aktivnosti vezanih uzodređene zemlje, organizacije, osobe, subjekte ili robu propisana pravilima UniCredit Grupe o financijskim sankcijama
• Ukoliko Klijent ne dostavi tražene podatke i dokumentaciju potrebnu za vođenje poslovnog odnosa propisanu internim aktima Banke i zakonskim/podzakonskim propisima, a posebno dokumentaciju čije je podnošenje obvezno prema propisima koji uređuju sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma.
Da sam povrijedila nešto od ovoga valjda bi mi bilo rečeno tada, a ne 'mislili smo presla si na drugu banku' i ukinuli sve zivo, 'sad znamo da nisi kasne plate ahh sorry idi u mikrokreditnu org i zaduzi se' sa 30 % kamate i nama vrati naše...ooou so sorry...

Sada i onako vise nije toliko bitno kako je doslo do ovoga jer nisam odgovarala na presudu (cini mi se ne bih mnogo postigla) bitnijeje izvrsenje i sta rade po istom...postupaju 100 gore, nemoralnije i ljigavije nego kod samog nastanka duga...ovo prvo bih i mogla shvatiti kao gresku desava se, al sa ovakvim izvrsenjem izgleda namjerno odnosno zlonamjerno... Al' kako rekose iz Danske valjda im se HOCE I MOŽE...
Nadam se samo da će sve vise klijenata (citaj duznickih robova) shvatiti sta ih ĆEKA ukoliko im primanja umanje ili kasne...

Americki filmovi sa korumpiranim bankama i bankarima nisu fikcija nikakva... poenta je samo koji je nivo u pitanju...
greatful_and_dead

#17 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by greatful_and_dead »

who_ knows wrote:Zaista bih cijenila da mi neko realno pokuša odgovoriti na sljedeća pitanja vezano na situaciju...

Prije dvije godine tužena sam od banke za dug cc 5000 KM, do duga je došlo jer su mi samoincijativno misleći da sma presla sa platom na drugu banku ukinuli visa karticu za odgođeno plaćanje gdje mi je u jednom danu kompletan dug po kartici legao na tekući račun, znaci iako sam to trebala otplacivati 24 mjeseca trazili su mi odmah naplatu. Ja naravno nisma mogla odmah izmiriti, oni su cekali godinu dana i tužili me po osnovu prekoračenja limita...u medjuvremnu sam ja i vratila skoro 2000 KM od ukupnog duga.

Kako sma tuzbu dobila u otprilike isto vrijeme kada mi je i majka umrla zaboravila sam da u roku odgovorim na tužbu tj. mislila sma da imam još vremena. Nakon presude zbog propuštanja sam otišla u banku i rekla da necu presudu vracati u prvobitno stanje jer trenutno nemam energije , a iskreno htjela sma se i obostrano tuzakati s njima zbog toga sta su mi napravili.
Medjutim predlozila sam da cu vracati koliko mogu na mjesecnom nivou za tuzeni iznos kao i iznos po dr osnovi odnosno za anuitet kredita koji sma također imala kod pomenute banke, oni su se slozili i ja sma u mailu slozila prijedlog i sve i to je to... Vraćala sam po oba osnova koliko sam mogla i nakon 5,6 mjeseci od presude istekla mi registracija odem da produzim kazu mi u mupu da mi je banka zabranila raspolaganje nad vozilom, uopste nisma imala pojma o nicemu...

POzovem advokata jednog kojeg poznajem objasnim mu on kaze da je vjerovatno došlo do nekog izvršenja o kojem ja nemam pojma. On ode u sud izvadi te neke dokumente i nadje i izvršenje u kojem stoji ukupni dug po kojem sma bila tuzena znaci nista od onog sto sam platila nije ukljuceno, auto mi je blokirano te kao imaju i pravo na dio plate.

Od tog momenta do danas ja muku mucim sa izvršenjem tako da je doslo do kulminacije jer su sve moje uplate koje su isle na otplatu duga po tuzenoj osnovi knjizili i prebacili na onaj dr kredit za koji nisam bila ni tuzena i koji u tom momentu nije ni bio dospio, radi se o oko 2000 KM koje sam nakon tužbe jos dodatno platila.

Vjestak je angazovan za tu stvar koji je izjavio da nije bitno gdje su pare knjizene ukoliko je ista osoba duzna i prema istom pravnom licu to znaci da sve pare koje su uuplaćene za dug nisu proknjizene i ja i dalje i sve vrijeme saM duzna taj iznos za koji imaju tuzbU plus priipadajuće kamate i njoj je to sve svejedno, advokat je morao da u zapisnik kaze da gospođa ne zna svoj posao i da se ne razumije u ono sta vještači, dok sudija u izvršenju je totalno nezaintereovan i pravi se da ne konta da je banka ustvari napravila krivicno djelo preusmjeravajuci novac sa jedne partije na drugu iako fino u rubrici svrha pise gdje je novac trebao ici... Situacija je nakon svega sljedeca da mi je auto blokirano, da isti iznos jeste otvoren plus nekih 600 KM koji je vjestakinja našla koje nisu nigdje proknjizene tako da se ni za taj dio nije smanjila glavnica, auto je za 2 godine izgubilo podosta na vrijednosti a to nikoga nije briga....
Mene interesuje da li ja mogu traziti da se to auto napokon izuzme da mu ne pada vrijednost vise, da se eprocijeni vrijednost tako da mi se izbije taj dio duga koliki vjerovatno i jeste cim prije a ako bude razlike da platim ili moram cekati banku godinu, dvije koliko zele da se oni odluce sta zele i kad zele i na ovaj nacin mi prave nenormalne troskove jer je auto sve manje vrijedno a dug se povecava sa kamatama...

Advokat mi je rekao kao zovi ih i trazi da izuzmu auto ali ne vidim da je to njima u interesu, njima je u interesu da mene unište finansijski sve su prilike...a sud je nevini posmatrac sta banke rade ljudima,,, Čak sam razmišljala o kontra tuzbi prema banci jer je to i sudija u izvrsenju rekao da mogu tuziti ako smtram ovo ili ono ali da to nju ne interesuje tj. ona zatvara oci na krivicna djekla banke.... Ako je nekome jasna situacija u kojoj se nalazim voljela bih da me posavjetuje jer ne znam sta da radim a advokat ide u sistemu korak po korak a ja sam u sve vecoj dubiozi....

Hvala svima ko poželi da procita i pomogne... :)

Prvi savjet, mijenjaj advokata.
Drugi savjet, čitaj ugovore koje potpisuješ s bankom.
Treći savjet, kad dobiješ tužbu, odgovori na istu.
Četvrti savjet, ako sumnjaš u sudijsku nepristrasnost, odmah se žali. I zapamti, sudija se bavi onim što je predmet tužbe a ne vodi računa o "krivičnim djelima banke". Za to postoji tužilaštvo, pa ako misliš da ima osnova bujrum.
JThomas

#18 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by JThomas »

ne daš odgovor na tužbu i sud ti kriv što štiti banku. jebiga.

a ne štiti, opušteno i rado presuđuje protiv banaka...
who_ knows

#19 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

E jbg fino sam napisala da sma imala smrtni slucaj i fakat mi je bilo u tom momentu svejedno za pare i ganjanje pravde...zato sam i otisla i rekla da cu placati max koliko mognem do povrata duga... Medjutim i to je bilo malo pa su krenuli po svom a onda sam se zainatila...

'Kad sljedeci put budem "planirala" ovako nesto bicu pametnija sigurno, ako ništa prevest cu auto na nekoga drugog dok imam vremena da mi ne propada '...

Sudovi se ne bave krivicnim djelima...interesantno...valjda im je posao uociti prekrsaj ako je napravljen ili krivicno djelo i po njemu reagovati... ono u smislu ja nekoga roknem pred sudijom a on samo zijevne... Doduse tako postupa nasa policija ali sud...hmmm

JLZ
nikimostar

#20 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by nikimostar »

a sta se desava kada imas kredit i ne vracas taj kredit jer nemas posla,banka nece da se dogovori,i tako sada to sve stoji,vjerovatno ide na tuzbu,i tuze oni,a ta osoba i dalje ne radi,sta ce se desavati,kakva je procedura
greatful_and_dead

#21 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

who_ knows wrote:E jbg fino sam napisala da sma imala smrtni slucaj i fakat mi je bilo u tom momentu svejedno za pare i ganjanje pravde...zato sam i otisla i rekla da cu placati max koliko mognem do povrata duga... Medjutim i to je bilo malo pa su krenuli po svom a onda sam se zainatila...

'Kad sljedeci put budem "planirala" ovako nesto bicu pametnija sigurno, ako ništa prevest cu auto na nekoga drugog dok imam vremena da mi ne propada '...

Sudovi se ne bave krivicnim djelima...interesantno...valjda im je posao uociti prekrsaj ako je napravljen ili krivicno djelo i po njemu reagovati... ono u smislu ja nekoga roknem pred sudijom a on samo zijevne... Doduse tako postupa nasa policija ali sud...hmmm

JLZ
Iskreno da ti kažem.

Žao mi je stvarno zbog smrtnog slučaja, žao je i bankarima vjerovatno, ali posao je posao, obaveze su obaveze. Tad ti je bilo svejedno i jebiga sad snosiš posljedice toga. Ti da se inatiš banci... vidiš kako završi ;)

Niko ne planira da će mu se takvo nešto desit. Ugovori se čitaju na vrijeme. Svima je drago uzimat pare iz banke, ali slabo ko razmišlja o obavezama koje nastaju iz toga. Bude ono "ma hajd vratiću".

Sudija u parničnom postupku se ne brine o krivičnim djelima. Iskreno, ne djeluješ mi kao neko stručan ko može procijeniti šta je krivično djelo, tako da ovako na daljinu puno više vjerujem sudiji, sorry. Opet, ako sumnjaš u sudiju, idi kod predsjednika suda i podnesi pritužbu. Vrlo jednostavno.

Iz svega što si rekla, banka je 100% upravu i pravilna. Možda nije moralno, ali banke ne postoje da bi bile moralne, banke ne postoje da bi ti imala para, banke postoje zbog svog profita. Nisi pazila i nasukala si se. Žao mi je, ali jebiga.

Nikad nisam upoznao nikog ko je na prvu rekao "do mene je, ja sam kriv". Uvijek je do policije, banke, suda... svih drugih osim onog ko je subjekat. E kad se klupko krene odmotavat...

Sve najbolje
who_ knows

#22 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

Obracas mi se ko bebici...a inace hvala na suosjecanju... :)

Ako banka ima pravo preusmjeravati novac na dugovanja koja nisu dospjela, a bila su uplaćena sa navedenom svrhom plaćanja na vec napravljeni dug onda JESAM SVE SAM JA KRIVA...i to je to...

Hvala u svakom slucaju...
who_ knows

#23 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by who_ knows »

nikimostar wrote:a sta se desava kada imas kredit i ne vracas taj kredit jer nemas posla,banka nece da se dogovori,i tako sada to sve stoji,vjerovatno ide na tuzbu,i tuze oni,a ta osoba i dalje ne radi,sta ce se desavati,kakva je procedura
Osim plate mogu ti zaplijeniti pokretnu imovinu od auta do stvari po kuci ili se upisati i u zk mada mislim da treba neki veci iznos biti, ako naravno posjedujes neku nekretninu...
greatful_and_dead

#24 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

who_ knows wrote:Obracas mi se ko bebici...a inace hvala na suosjecanju... :)

Ako banka ima pravo preusmjeravati novac na dugovanja koja nisu dospjela, a bila su uplaćena sa navedenom svrhom plaćanja na vec napravljeni dug onda JESAM SVE SAM JA KRIVA...i to je to...

Hvala u svakom slucaju...
Ne obraćam majke mi, stvarno nemam lošu namjeru. I žao mi je što ti se to dešava. Samo ti pokušavam stvari postaviti realno, u najboljoj namjeri. Nemam ja ništa od toga, vratila ti ili ne vratila pare, bio sud na tvojoj strani ili ne.
nikimostar

#25 Re: IZVRŠENJE-ZAPLJENA-LOGIKA

Post by nikimostar »

who_ knows wrote:
nikimostar wrote:a sta se desava kada imas kredit i ne vracas taj kredit jer nemas posla,banka nece da se dogovori,i tako sada to sve stoji,vjerovatno ide na tuzbu,i tuze oni,a ta osoba i dalje ne radi,sta ce se desavati,kakva je procedura
Osim plate mogu ti zaplijeniti pokretnu imovinu od auta do stvari po kuci ili se upisati i u zk mada mislim da treba neki veci iznos biti, ako naravno posjedujes neku nekretninu...
ta osoba nema nista,nema auto,nema pokretne imovine,zivi kao podstanar i jos uvijek nije u radnom odnosu,zato me zanima sta sud cini u takvom slucaju
Post Reply