Prije dvije godine tužena sam od banke za dug cc 5000 KM, do duga je došlo jer su mi samoincijativno misleći da sma presla sa platom na drugu banku ukinuli visa karticu za odgođeno plaćanje gdje mi je u jednom danu kompletan dug po kartici legao na tekući račun, znaci iako sam to trebala otplacivati 24 mjeseca trazili su mi odmah naplatu. Ja naravno nisma mogla odmah izmiriti, oni su cekali godinu dana i tužili me po osnovu prekoračenja limita...u medjuvremnu sam ja i vratila skoro 2000 KM od ukupnog duga.
Kako sma tuzbu dobila u otprilike isto vrijeme kada mi je i majka umrla zaboravila sam da u roku odgovorim na tužbu tj. mislila sma da imam još vremena. Nakon presude zbog propuštanja sam otišla u banku i rekla da necu presudu vracati u prvobitno stanje jer trenutno nemam energije , a iskreno htjela sma se i obostrano tuzakati s njima zbog toga sta su mi napravili.
Medjutim predlozila sam da cu vracati koliko mogu na mjesecnom nivou za tuzeni iznos kao i iznos po dr osnovi odnosno za anuitet kredita koji sma također imala kod pomenute banke, oni su se slozili i ja sma u mailu slozila prijedlog i sve i to je to... Vraćala sam po oba osnova koliko sam mogla i nakon 5,6 mjeseci od presude istekla mi registracija odem da produzim kazu mi u mupu da mi je banka zabranila raspolaganje nad vozilom, uopste nisma imala pojma o nicemu...
POzovem advokata jednog kojeg poznajem objasnim mu on kaze da je vjerovatno došlo do nekog izvršenja o kojem ja nemam pojma. On ode u sud izvadi te neke dokumente i nadje i izvršenje u kojem stoji ukupni dug po kojem sma bila tuzena znaci nista od onog sto sam platila nije ukljuceno, auto mi je blokirano te kao imaju i pravo na dio plate.
Od tog momenta do danas ja muku mucim sa izvršenjem tako da je doslo do kulminacije jer su sve moje uplate koje su isle na otplatu duga po tuzenoj osnovi knjizili i prebacili na onaj dr kredit za koji nisam bila ni tuzena i koji u tom momentu nije ni bio dospio, radi se o oko 2000 KM koje sam nakon tužbe jos dodatno platila.
Vjestak je angazovan za tu stvar koji je izjavio da nije bitno gdje su pare knjizene ukoliko je ista osoba duzna i prema istom pravnom licu to znaci da sve pare koje su uuplaćene za dug nisu proknjizene i ja i dalje i sve vrijeme saM duzna taj iznos za koji imaju tuzbU plus priipadajuće kamate i njoj je to sve svejedno, advokat je morao da u zapisnik kaze da gospođa ne zna svoj posao i da se ne razumije u ono sta vještači, dok sudija u izvršenju je totalno nezaintereovan i pravi se da ne konta da je banka ustvari napravila krivicno djelo preusmjeravajuci novac sa jedne partije na drugu iako fino u rubrici svrha pise gdje je novac trebao ici... Situacija je nakon svega sljedeca da mi je auto blokirano, da isti iznos jeste otvoren plus nekih 600 KM koji je vjestakinja našla koje nisu nigdje proknjizene tako da se ni za taj dio nije smanjila glavnica, auto je za 2 godine izgubilo podosta na vrijednosti a to nikoga nije briga....
Mene interesuje da li ja mogu traziti da se to auto napokon izuzme da mu ne pada vrijednost vise, da se eprocijeni vrijednost tako da mi se izbije taj dio duga koliki vjerovatno i jeste cim prije a ako bude razlike da platim ili moram cekati banku godinu, dvije koliko zele da se oni odluce sta zele i kad zele i na ovaj nacin mi prave nenormalne troskove jer je auto sve manje vrijedno a dug se povecava sa kamatama...
Advokat mi je rekao kao zovi ih i trazi da izuzmu auto ali ne vidim da je to njima u interesu, njima je u interesu da mene unište finansijski sve su prilike...a sud je nevini posmatrac sta banke rade ljudima,,, Čak sam razmišljala o kontra tuzbi prema banci jer je to i sudija u izvrsenju rekao da mogu tuziti ako smtram ovo ili ono ali da to nju ne interesuje tj. ona zatvara oci na krivicna djekla banke.... Ako je nekome jasna situacija u kojoj se nalazim voljela bih da me posavjetuje jer ne znam sta da radim a advokat ide u sistemu korak po korak a ja sam u sve vecoj dubiozi....
Hvala svima ko poželi da procita i pomogne...