Izvoz zdrave hrane

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jaaa

#1 Izvoz zdrave hrane

Post by jaaa »

BiH je bogata različitim šumskim plodovima za koje se lako može dobiti certifikat "zdrava hrana".Mislim na šumske gljive,divlje povrće(crijemuš ili divlji luk), kesten,ljekovito bilje.Otkup i izvoz gljiva je dobro organiziran ali imavelikog prostora još za rad ovo drugo je slabo ili nikako.Da bi se postigla tražena kvaliteta potrebna je velika investicija,posebno su zahtjevni kupci gljiva.Mislim da bi trebalo raditi udruženo više ljudi.Ja sam pronašao nekoliko velikih uvoznika iz Italije,Slovenije,Irske,slao sam uzorke gljiva(suhi) ,kestenja(svježeg) i dobio ponude i cijenu.Cijena koja se nudi omogućava dobru zaradu.Kompanije same dolaze po robu ali im treba obezbjediti odgovarajući kvalitet.Za gljive je potrebna hladnjača za duboko zamrzavanje i sušara,što se koristi i za divlji luk,kesten se traži svjež,ima još dosta toga da se traži.Možda je neko zainteresiran za taj posao?
Vision 2020

#2 Re: Izvoz zdrave hrane

Post by Vision 2020 »

Koliki je cirka pocetni ulog ?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3 Re: Izvoz zdrave hrane

Post by KatarinaKosaca »

Ovo je super ideja. Možda bi se početni kapital trebao ganjati preko Investicijske banke jer i postoji za to. Ja znam pravit biznis planove i ideja mi se sviđa. MOgla bih i otvarati tržište Španije, kasnije, jer je za početak predaleko zbog transportnih troškova.
jaaa

#4 Re: Izvoz zdrave hrane

Post by jaaa »

Investicija je velika,potrebna je hladnjača za smrzavanje do -30C kapaciteta do oko 50t i tunel za brzo smrzavanje,to bi bilo oko 30 000 eura,sušara,ona se može napraviti ali opet dođe oko 4 000eura,kapaciteta 1 000kg svježe gljive vrganj,rezač za gljive,on je neophodan a dođe oko 3 000eur.Mora se imati zemljište s svim priključcima,napraviti skladište za suhe proizvode,najmanje 2 kombi hladnjače za prevoz od mjesta sakupljanja.Nakon sve što se napravi potreban je obrtni kapital koji bi se mogao obezbjediti iz banaka.Ja imam biznis plan ali razvojna banka za ovu vrstu ulaganja traži hipoteku 1:2.Bilo bi dobro da postoji više investitora iz različitih krajeva koji bi zajedno krenuli u posao.Ja sam interesant a imam i interesanta za sufinansiranje koji je i uvoznik iz Slovenije što daje dodatnu sigurnost poslu.On mi je predložio da se organizuje tako da svak obezbjedi nešto od materijalni sredstava koje unosi u preduzeće pod ugovorom da je njegovo u sastavu zajedničkog preduzeća a obrtni kapital uzmamo od banke a zajednička sredstva dajemo na hipoteku.
Eborg

#5 Re: Izvoz zdrave hrane

Post by Eborg »

A da li bi tvoja firma radila chitav proces?

Sakupljanje-obrada-zamrzavanje/sushenje-pakovanje-transport ili...?
jaaa

#6 Re: Izvoz zdrave hrane

Post by jaaa »

Ona bi prikupljala od sakupljača i prerađivala,neku robu otpremala a po neku dolaze kupci iz vana.Važno je da je to roba vrlo atraktivna vani.Ja sam 2 god. već radio otkup gljiva za treće izvoznike i iznenađujuće je koliko ljudi je spremno sakupljati šumske plodove.Kapaciteti se mogu iskoristiti i za čuvanje malina,šljiva..., ali to kao dopuna
Post Reply