Ricken wrote:
Što se tiče tvog pitanja pdv na razvoj softverske aplikacije (općenito, jer neznam prirodu usluge):
"Prema članu 15. stav 2. tačka 4. a) Zakona o PDV-u („Službeni glasnik BiH“, br. 9/05, 35/05 i 100/08), prenos, ustupanje, propuštanje i stavljanje nekome na raspolaganje imovinskih prava, autorskih prava, prava na patente, licence, zaštitne znakove ili druga prava intelektualne svojine se oporezuje prema mjestu sjedišta korisnika usluge, tj. u državi sjedišta korisnika te usluge."
Razvoj softvera se smatra uslugom ustupanja autorskih prava, te se ta usluga oporezuje u zemlji primatelja usluge, odnosno ne oporezuje se vašem slučaju u BiH.
Ricken, puno hvala na elokventnom (i ocito strucnom) odgovoru.
Ma buni me to sto ocito postoje vece razlike izmedju prodaje usluga razvoja softwarea izmedju Hrvatske i Njemacke i BiH i Hrvatske. Kad govorim o usluzi razvoju softwarea govorim o tome da recimo njemacka firma upi 1000 sati razvoja softwarea, dakle govorim o cistoj usluznoj djelatnosti, autorska prava niti u jednom trenutku nisu u drzavi u kojoj se programira (u ugovoru definirano da je vlasnik njemacka firma, ex-yu firma samo prodaje svoje sate). To da se ne oporezuje u BiH mi je logicno, zbunila me ta "iznimka" sa konkursima.
Porez na dobit:
Svaka zemlja u svijetu pa tako i BiH ili Hrvatska oporezuju dobit nerezidenata koju oni ostvare pružanjem usluga u rezidentnom poreznom području.
Međutim, priča je kod poreza na dobit složenija, zbog OECD tumačenja. Vrlo je bitno šta vi u stvari fakturišete. Da li fakturišete prenos autorskih prava ili faturišete korištenje nekog softvera. Razvoj aplikacije meni djeluje da fakturišete prenos autorskih prava, mada nesmijem tvrditi dok ne bih vidio konkretan ugovor.
Kao sto gore rekoh, prije bih rekao da se radi o fakturisanju prijenosa autorskih prava nego koristenje softwarea, ali onako laicki bih rekao da se ne radi ni o prijenosu autorskih prava jer je u samom ugovoru definirano da su autorska prava svega sto se isprogramira u vlasnistvu narucitelja usluge. No dobro, to vjerojatno znaci da se ipak radi o transferu jer tek kad narucitelj plati ima pravo i koristit proizvod programiranja.
U biti u skladu sa OECD konvencijom u tački 13.1 vlasničkom naknadom se smatra pravo za javno umnožavanje softvera, distribuciju softvera koji je autorksi zaštičen, ili je autorski zaštičena njegova preinaka i javno prikazivanje ili distribucija. Iz navedenog zaključujemo da u skladu sa OECD tumačenjima člana 12, Autorske naknade, naknade za stjecanja prava za umnožavanje i dsitribuciju zaštičenih programa, znanja, naučnih i književnih dijela se smatraju autorksom naknadom i oporezuju se u državi izvora.
"Oporezuju se u drzavi izvora"? Ajde da ja dam hipotetski primjer pa cu mozda lakse shvatit. Hrvatska firma je radila software po narudzbi za Njemacku firmu (za njihovo vlastito koristenje, dakle ne za javno koristenje, distribuciju...), recimo da se radilo o software za logistiku. Hrvatska firma nije fakturirala PDV niti ga je Njemacka firma placala. Fakturirao se i placao iznos naveden u ugovoru bez ikakvih poreza (po odbitku ili po ne-odbitku). Na kraju godine hrvatska firma na ostvarenu dobit plati 20% poreza na dobit.
Ja pokusavam skontat kako to ide u slucaju da BiH radi to isto za Njemacu (ili Hrvatsku?) firmu i tu mi se cini da postoje razlike u odnosu na Hrvatsku. Jel software iz gornjeg hipotetskog primjera spada u nesto sto se oporezuje u "drzavi izvora"? Pa dobit koju BiH firma ostvari ce se naravno oporezivat u BiH, jel se na to "oporezivanje" misli?
Nadalje u skaldu sa tačkom 15, Konvencije i tačkom 16, naknada za potpuni prijenos vlasništva se nemože smatrati autorskom naknadom već se tretira prema članu 7, Poslovni prihodi i oporezuje se u mjestu primatelja naknade. Također, naknade kod obimnog ali ipak djelomičnog otuđenja prava uključujući:
- isključiva prava korištenja u određenom vremenskom trajanju, ili na ograničenom geografskom području,
- dodatne uplate za korištenje prava
- naknade u obliku materijalno značajne klix uplate
se svrstavaju pod član 7, poslovni prihodi i oporezuju se u zemlji primatelja naknade.
OK, ovo izgeda da obuhvaca "moj" slucaj, a ne ono gore. Dakle ako se radi o "potpunom prijenosu vlasnistva" (?) i usluga se oporezuje u zemlji primatelja naknade? Mene buni to sto Njemacka firma, kao sto rekoh, nije platila ni PDV ni poreze na dobit po odbitku a siguran sam da je sve bilo legalno. "PDV" koji njemacka firma placa je ionako neutralan tako da mi je to i logicno.
Drugim riječima ako fakturišete autorsku naknadu u Hrvatsku, kod plaćanja će Vam Hrvatski partner odbiti porez po odbitku po stopi poreza na dobit u Hrvatskoj. Isti plaćeni porez u Hrvatskoj će ti Vi ovdje tretirati kao porezni kredit do iznosa od 10% koliko iznosi porez na dobit u FbiH, jer imate pravo na porezni kredit za svaki porez na dobit plaćen u inozemstvu.
To "po odbitku" je upravo termin koji mi je recen u Hrvatskoj (nisam se mogao sjetit) i upravo je tako zvucalo kao sto ti kazes. Porez na dobit u Hrvatskoj je 20%. Ono sto sad meni nije jasno, ako BiH firma razvoj softwarea plati 100KM, a zeli ga prodat za 105KM (dakle marza od 5%) hrvatskoj (ili njemacoj) firmi, kako se tocno racuna ovo sa "odbitkom"? Nije mi jasno sto znaci "hrvatski partner ce odbiti porez po odbitku". Hoce li na racun BiH firme sjest 105KM ili ce sjest 105KM * 1,2? Ili ce sjest 105*0,8? Ne kontam taj "odbitak" jer se govori o dobiti bez da se uopce zna kolika je dobit, zna se samo koliki je promet. Da pojednostavnim pitanje, na ovih 5KM marze, koliki se porez na dobit na koncu placa u kojoj drzavi (kad se sve zbroji i oduzme na kraju godine).
Koliko je relevantno ako BiH firma samo izvozi i zbog toga bude oslobodjena poreza na dobit u BiH.
Sorry sto malo slabije kopcam al ubise me ove temperature ;(
Ukoliko u potpunosti fakturišete softver bez fakturisanja autorske naknade, onda možete zahtjevati od njih da postave upit Poreznoj upravi RH, koja je zauzela tumačenje da se takve usluge oporezuju u skladu sa članom 7 Ugovora o izbjegvanju dvostrukog oporezivanja, što će značiti da Vam Hrvatski partner nema pravo odbiti porez po odbitku jer se zbog postojanja sporazuma takav prihod oporezuje u BiH. Čak i ako Vam odbije porez po odbitku Vi ne bi imali pravo na poreski kredit.
...
Uputite upit UIO za pdv, detaljno opišite uslugu koju fakturišete (taksa je 50 KM, a odgovor će te dobiti najdalje za 15 dana pod uslovom da već niste poduzeli konkretne radnje).
Tražite od Hrvatskog partnera da napravi upit Poreznoj Upravi RH da li Vaša usluga ima elemente autorske naknade.
Koliko znam, u Hrvatskoj to sa upitima poreznoj upravi nicemu ne sluzi jer njihovi odgovori (ako ih i daju) nisu obavezujuci. Ovo mi zvuci super sto kazes da se u BiH moze platit pa da dobijes obavezujuci (?) odgovor.
Hvala jos jednom na pokusaju da mi se objasni!!!